Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (167 Votes)

Cover Gregory Tsamblak BookПоявата на Книгата Григорий Цамблак у нас в края на 2019 г. в превод на проф. д-р Мария Спасова от Великотърновския университет беше изключително събитие, несъмнено нареждащо се сред най-високите постижения на нашата хуманитаристика и преводаческо изкуство. За нас, екипа на Двери на православието, беше изключителна чест и удоволствие да публикуваме една по една проповедите на този наш титан на духовността и словото, който за съжаление години наред е оставал и оставаше в родината си недооценен, непознат, подозрителен. Сега, благодарение на забележително професионалния и истински вдъхновяващ за всеки преводач труд на проф. Спасова, който тя не се поколеба да сподели с нашите читатели, давайки ни позволението си да публикуваме една по една, по реда на календара на Църквата, включените в книгата проповеди, словото на митр. Григорий е вече достъпно у нас не само в печатното издание, но и в интернет-пространството.

Днес, след като публикувахме и последната от достигналите до нас осемнадесет проповеди на митр. Григорий, съгласно предварителната ни уговорка с преводача, събираме на едно място всички тях – за удобство на читателите и за слава на този наш не само висш йерарх, но и бележит богослов, който спокойно може да се мери с най-високите образци на светоотеческата мисъл от всички времена. А ако някой помисли, че тази оценка е пресилена, нека сам се увери в думите ни, разлиствайки Книгата Григорий Цамблак.

Приятно четене!

1. Слово за божествените тайни

2. Слово за покойниците

3. Слово за монашеското житие

4. Похвално слово за преподобните отци

5. Похвално слово на светите четиридесет великомъченици

6. Слово на Връбница

7. Слово на Велики четвъртък

8. Слово на Велики петък

9. Слово за славното Възнесение на нашия Господ Иисус Христос

10. Слово за Рождество на Йоан, Предтеча и Кръстител

11. Похвала за светите и върховни апостоли Петър и Павел

12. Похвално слово за св. Илия, пророк и боговидец

13. Слово за божественото Преображение на Иисус Христос, Господ Бог и Спасител наш

14. Слово за всечестнòто Успение на преславната Владичица наша Богородица

15. Слово за отсичането на главата на честнѝя и славен пророк и Предтеча Йоан Кръстител

16. Слово за всечестнòто Рождество на Пресветата Владичица наша Богородица

17. Слово за Въздвижение на честнѝя Кръст

18. Похвално слово за светия и славен великомъченик и мироточец Димитър


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6y8xw 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...

scale 1200От изказванията на преподобния Порфирий Кавсокаливийски (Атонски):

„Когато Христос дойде в сърцето, животът се променя. Когато намериш Христос, това ти е достатъчно, не искаш нищо друго, замълчаваш. Ставаш различен човек.

Ти живееш навсякъде, където е Христос. Живееш в звездите, в безкрая, в небето с ангелите, със светците, на земята с хората, с растенията, с животните, с всички, с всичко.

Там, където има любов към Христос, самотата изчезва. Ти си спокоен, радостен, пълноценен. Без меланхолия, без болести, без притеснения, без тревожност, без мрак, без ад“.

    Преп. Порфирий Кавсокаливийски