Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (16 Votes)

arximandrid ireney1 1 187x300На 20 септември в катедралния храм „Св. Неделя“ от 11:30 ч. ще бъде отслужена панихида за всички убити от комунистическите репресии свещенослужители на Софийска епархия. Тя ще бъде отслужена от Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, храмовото духовенство и други свещеници от столични храмове.

Денят съвпада с датата на ареста на архим. Ириней (Попконстантинов), протосингел на Софийска митрополия в периода 1941-1944 г., който е арестуван на 20 септември 1944 г. Няколко дни по-късно той влиза в листата на „безследно изчезналите“.

Молитвеното възпоменание е по решение на Епархийския съвет на Софийска св. митрополия и е началото на процеса за въстановяване на паметта за техния живот и мъченическа кончина в епархийската църква в столицата.

4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (55 Votes)

41721225 482923645510628 4379443598995750912 nВ началото на октомври ще се състои премиерата на българския документален филм „Градината на Пресвета Богородица“. Прожекцията ще се състои в рамките на фестивала „Sofia Biting Docs“ на 07.10 от 15:00 ч. в „Дом на киното“. След прожекцията авторският екип – режисьорът Борислав Павлов и продуцентът Силвия Павлова, ще разговарят с публиката за темите, повдигнати във филма.

Документалният пълнометражен филм „Градината на Пресвета Богородица“ е близък поглед върху монашеския живот в Зографския манастир „Св. вмчк Георги Победоносец“, разположен на недостъпния полуостров Атон – автономна област в северна Гърция, където се намират 20 православни манастира и се допускат само мъже. Монасите вършат ежедневните си задължения – готвят, цепят дърва, чистят, рисуват икони и пр., и разсъждават върху чудесата, случващи се всеки ден, като разказват историята на икона дошла в манастира по загадъчен начин преди 30 години. Необяснимото събитие променило живота на генерал-лейтенант от Кипър, подарил иконата на манастира през 1985 г. С този филм за пръв път камера е допусната да снима толкова отблизо това изключително консервативно и изолирано общество. Никога преди монаси от Атон не са споделяли живота си в подобни лични и искрени интервюта. Режисьорът Борислав Павлов получава специално разрешение да снима в Зографския манастир благодарение на личните му взаимоотношения с монасите, градени в продължение на повече от 10 години.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (48 Votes)

Ioannis KoukouzelisМагистърска програма “Литургия и музика” има за цел да подготви специалисти с насоченост в областта на Практическото богословие. Студентите ще се запознаят с историята, развитието и употребата на източноцърковната музика, видовете нотации, певчески и химнографски школи, музикоучители, литургически книги, музикални трактати и църковно-песенни сборници, Литургия и тайнства на Църквата, спецификата на хоровата и клиросната музикална практика. Ще получат познания за съвременната църковно-богослужебна практика, като се обърне особено внимание на източната и западната богослужебна и песенна и диригентска практика. Ще се изградят основни умения за църковното пеене и хорово майсторство.

Програмата има интердисциплинарен характер.

След завършване студентите могат да продължат обучението си в докторантските програми на всички български и международни университети.

Програмата предлага научно-практични проекти и изследвания, с цел по-доброто квалифициране и специализиране на студентите. В научно-практичните дейности се включва и участието на студентите в международни проекти в областта на Практическото богословие и църковната музикална традиция на Изтока и Запада, които се осъществяват на основание на придобития опит и сътрудничество на преподавателите от магистърската програма с други научни и изследователски институции в чужбина.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

ea901dda5692d715912a792a31b87973По традиция, установена от няколко години, всяко лято от Шумен се организира поклонническо пътуване до Почаeвската и до Киевопечерската лавра. Тази година пътуването започва от Шумен на 17 август 2018 г., петък. Заминаването е в 9 ч. сутринта от паркинга на магазин Лидл в града. Пристигането в Почаевската лавра е на 18 август 2018 г. около обяд.

Програма на пътуването:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

anastasios cnn greece2Предаването „Вяра и общество“ по БНТ-1 ще излъчи в съботното си издание интервю с Албанския архиепископ д-р Анастасий (Янулатос) по повод неговата книга Мисията на Църквата – по стъпките на Христос, която неотдавна беше издадена от „Двери“ (виж – тук). В интервю на водещия Горан Благоев архиереят, който нарича себе си „световен просяк“, разказва кое го е мотивирало да изостави любимата математика и да се посвети на духовното служение; защо като млад духовник заминава за Африка, за да разпространява православната вяра там; как е избран за глава на Православната църква в Албания и как успява да я въздигне от тежкото положение, в което тя се намира след режима на Енвер Ходжа, за да я направи една от най-живите съвременни църкви. Ще чуете също отговорите на архиеп. Анастасий на редица сложни и дискусионни теми и въпроси, каквито са: диалогът между различните християнски изповедания; какво се крие зад отсъствието на някои църкви от Всеправославния събор и как Църквата може да се справи с предизвикателствата на съвременния секуларен свят.

В предаването освен това са включени материали за 65-годишнината от възстановяването на патриаршеското достойнство на БПЦ, както и разказ за чудотворната икона на св. Георги в Гложенския манастир.

 

И рече старецът...
Имало един човек, който ядял много и все бил гладен, и друг, който се задоволявал с малко ядене. Този, който ядял много и все бил гладен, получил по-голяма награда от оня, който се задоволявал с малко ядене.
Apophthegmata Patrum
   

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.