Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

Иеромонах НиколайНа 5 юни, понеделник, когато Църквата отбелязва празника на Светия Дух, йером. Николай (Сахаров) от православния манастир „Св. Йоан Кръстител“ в Есекс, Англия, ще изнесе беседа на тема „Даровете на Светия Дух в нашия живот“. Беседата на известния духовник, който е племенник на стареца Софроний (Сахаров), е в рамките на поредицата дискусии „Православие и съвремие“, провеждани в книжарница „Къща за птици“ по инициатива на сайта Православие.бг.

В беседата ще участва и отец д-р Добромир Димитров от Велико Търново.

Йеромонах Николай Сахаров е роден през 1966 г. в Русия. През 1997 г. завършва богословие в Оксфордския университет, а през 1999 г. става доктор по богословие към същия университет с дисертационния труд на тема „Богословието на архим. Софроний“. През 2001 г. е постриган за монах и е ръкоположен в свещенически сан. От 2004 г. е гост-преподавател в Кеймбриджкия православен институт, където изнася лекции по Нов Завет и по история на руската религиозна мисъл на XIX и XX век. Автор е на няколко книги и на множество богословски статии, публикувани на английски, руски и френски.

Начало на беседата в 18.30 ч.

4.33333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (12 Votes)

Dietmar SchonНа 22 май в Богословския факултет новият ръководител на Източно-църковния институт на Регенсбургската католическа епископия, Германия, проф. Дитмар Шон (Dietmar Schon, О. Р., т. е. от доминиканския орден), ще изнесе лекция на тема "Православието в диалог с исляма (1986-2012) - сравнителен поглед върху темите, методите и резултатите".

Професор Шон преподава в Католическия факултет на Регенсбургския университет. Той е специалист в областта на полемиката с исляма във Византия през 9 - 10 век. Има изследвания върху съчиненията на Теодор Абу Кура и св. Йоан Дамаскин срещу исляма, които задават модела на византийската антиислямска полемика през по-късните векове. Проф. Дитмар Шон идва у нас по покана на БФ към СУ "Св. Климент Охридски".

Лекцията ще се проведе в Конферентна зала № 8 в БФ, на 3 етаж. Начало: 11.00 часа. Входът е свободен.

Бел. ред.: През 2013 г. беше закрит Източноцърковният институт на Католическата църква в Германия, основан през 1967 г. в Регенсбург, Бавария/Германия, като дейността му се прехвърли в Институт "Йохан Адам Мьолер" в гр. Падерборн, Централна Германия. Но през септември 2016 г. католическата епископия на Регенсбург реши да възстанови за своя диоцез работата на Източноцърковния институт, който повече от половин век подпомагаше стотици православни клирици и миряни да специализират в Германия. От България там са изучавали немски език българските митрополити Неврокопски Натанаил (+), Плевенски Игнатий, Старозагорски Галактион и десетки още клирици и миряни.

4.42857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (7 Votes)

5astherapiatyflouvrilissiaВ навечерието на Неделя на слепия в столичния храм "Рождество Христово", кв. Младост - 3, ще се проведе беседа на тема "Духовната слепота и зрението на сърцето". Присъстващите ще разберат защо в древната Църква този евангелски разказ е бил четен в нощта срещу Пасха и как чрез излекуването на слепородения Иисус Христос разкрива на всички вярващи най-дълбокия смисъл на спасението.

Божие наказание ли са болестите по рождение? Коя според Христос е най-голямата пречка за изцелението на духовната слепота и проглеждането на сърцето? И какво вижда просветленият човек, след като Христос отвори очите му - на тези и много други въпроси ще търсят отговор участниците в беседата. Лектор ще бъде д-р Златина Каравълчева.

Начало: събота, 20 май, в 15.30 ч. в енорийския център към храм "Рождество Христово" в Младост 3.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (4 Votes)

 

229 n

На 6 май в столичния храм "Рождество Христово" в кв. Младост ще се проведе беседа на тема "Кръстът на страданието. Примерът на праведния Йов и св. великомъченик Георги". Въпросът за страданието е един от фундаменталните в християнството. Кръстът на Голгота е камък за препъване на мнозина още от времето на земния живот на нашия Спасител и чак до наши дни. Човешкият разум се бунтува срещу страданието и всячески отказва да го приеме - оправдан ли е този бунт, има ли своите основания човешкият копнеж за радост и щастие още тук и сега, а не само в един бъдещ век, когато "ще бъде изтрита всяка сълза" (Откр. 21:4).

Към тези въпроси ще погледнем през примера на живота на старозаветния праведник Йов - превърнал се в символ на праведния страдалец, и чрез жертвата на мъчениците, чийто подвиг е предизвикателство към човешката логика и представи за справедливост.

Заедно с лектора Златина Каравълчева и свещ. Симеон Змейков ще търсим отговор на въпросите: Защо страдаме? Наказание ли е страданието в този живот и може ли да ни отмине горчивата му чаша? Всеки има своята Голгота, но не ни ли липсва опитът на Възкресението? И в крайна сметка: къде е нашият Бог - в тихото пристанище на мира и радостта или в бурята на изпитанието? А ако претърпим корабокрушение - и там ли е Бог?

Начало на беседата: 16.00 ч.

3.66666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (6 Votes)

hram1На 24 и 25 март в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ ще се проведат редица събития, свързани с празника Благовещение.

На 24 март от 12.00 ч.  в киносалона на семинарията ще се проведат Благовещенски четения, традиционен богословски семинар на ученици от духовното училище.

Същата вечер от 17:00 ч. в храма ще започне празнично бдение (вечерно и утринно богослужение).

На 25 март, Благовещение, от 8,00 ч. ще започне св. Литургия, оглавена от Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод на БПЦ.

От 10, 20 ч. пред фиалата (открит съд за водосвет) в двора на духовното училище ще се състои тържественото предване на знамето от завършващите дванадесети клас ученици на най-младите семинаристи.

От 10, 40 ч. ще бъда даден прием в аулата на Софийската семинария.

 

И рече старецът...
"Всяко нещо намира покой в своята среда и стихия: рибата – във водата, огънят – в движението нагоре; всичко се стреми към своята среда. Душо моя, ти си безплътен дух, безсмъртна. Единствено у Него ти ще намериш покой."
Св. Тихон от Воронеж
   

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.