Мобилно меню

3.4642857142857 1 1 1 1 1 Rating 3.46 (56 Votes)
1_31.jpgВ последно време българското духовно пространство е изпълнено с всякакъв род псевдо-индуистки движения, активно пропагандиращи здравословен начин на живот, йога-практики и съмнителни медитативни техники, откъснати от древните аскетични източни учения. Със своя агресивен маркетинг те се явяват не само профанация на източните религиозни системи, но и явна опасност за безкритично настроеното българско общество, готово да изконсумира всичко, което му гарантира безболезнено „спасение” от проблемите на нашето време.

Показателно е още едно гуру нашествие у нас. Става въпрос за движението на Шри Шри Рави Шанкар, което в последните дни вълнува варненската общественост и предизвика протеста на Варненска и Великопреславска св. митрополия във връзка с предстояща проява на 9 октомври в "Двореца на културата и спорта" под наслов „Вълна от хармония и прилив на енергия, на първия Yoga Jam в Европа”.

Шри Шри Рави Шанкар е основател на фондация „Изкуството да живееш” и Международната асоциация за човешки ценности, легитимиращи се като неправителствени хуманитарни организации със специален консултативен статут към икономическия и социален съвет на ООН. За съмнителната дейност на това движение нашият център предупреди още преди една година на поредните си конференции през октомври 2009 г. във Варна и през ноември 2009 г. в София.

4.7209302325581 1 1 1 1 1 Rating 4.72 (43 Votes)
IMG_1089.JPGТова е криминален случай. Наистина се надявам след публикуването на тази статия някой служител от държавните институции да се трогне и да си свърши работата. Престъпниците трябва да бъдат наказвани, за да бъдат предпазени в бъдеще други, застрашени от отвличане човешки същества.

Отличането напоследък стана доста популярно препитание. Но отвличането, за което ще ви разкажа, не е като другите отвличания. Става въпрос за отвличането на една човешка душа. Колкото и абстрактно да звучи понятието “душа”, законът забранява децата да бъдат обсебвани от сектите. Сектите са онова проклятие на нашето изтормозено общество, което се правим, че не забелязваме, докато лично не се почувстваме засегнати от него. И за да не съм голословен, прилагам текста от Закона за вероизповеданията, който казва ясно кое е позволено и кое не: “Религиозните общности и институции не могат да включват в дейността си малолетни деца, освен с изричното съгласие на техните родители или настойници. Непълнолетните лица могат да бъдат включвани в дейността на религиозните общности и институции, освен ако има изричното несъгласие на техните родители или попечители.” Когато детето е под 16 годишна възраст, трябва да има изрично съгласие на родителите. Когато е между 16 и 18 годишна възраст, трябва да има изрично несъгласие.

4.09375 1 1 1 1 1 Rating 4.09 (32 Votes)
Reiki.jpgЗа да разберем Рейки, трябва да се върнем назад в историята му и да проследим внимателно как е възникнало и какви са били подбудите на създателя му. След това, да погледнем плодовете, които дава, и тази картина ще даде правилния отговор на трезвомислещия човек.

Преподавателят по философия в Токийския университет д-р Микао Усуи бива провокиран от студент с неправилния въпрос: “Как е лекувал Христос?” И заради това че той, преподавателят, не е успял да отговори на този въпрос, честта му е била накърнена (както знаем, японците издигат в култ “честта”, в името на която даже са се самоубивали). Микао Усуи напуска университета и отива в Тибет да намери отговор на въпроса (тук може да се запитате: Защо в Тибет, като те не познават християнството?!)

4.0112359550562 1 1 1 1 1 Rating 4.01 (89 Votes)
Vlado_Mitev_4.jpg“Православен йога” е същият оксиморон като “дървено желязо”

Немного отдавна един кандидат за телевизионна слава “спря часовниците” на половин България. Може би си спомняте православния свещеник от Чипровци, който чрез системата “йога” спря за известно време биенето на сърцето си?! Той беше убеден, че йога с нищо не противоречи на 10-те Божи заповеди. Като него мислят десетки хиляди българи. Но един варненец твърди друго. Владислав Митев e 39-годишен, икономист по образование; понастоящем учи задочно "Теология" във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Работи като редактор на официалния сайт на Варненска и Великопреславска св. Митрополия и е сътрудник на духовно-просветен център "Св. Архангел Михаил" във Варна.

4.2558139534884 1 1 1 1 1 Rating 4.26 (43 Votes)
прот. Ал. НовопашинОставете децата и  не им пречете да дойдат при Мене, защото на такива е царството небесно. (Мат.19:14)

Когато говорим за последователите на една или друга секта, ние си представяме най-вече големи хора и рядко се замисляме за това, че те имат деца, които искат или не се оказват въвлечени в деструктивния култ. Именно за такива нещастни деца, привлечени от собствените си родители в сектите, ми се иска да поговорим днес.

 

И рече старецът...
Душо моя, търси Единствения... Душо моя, ти нямаш никакъв дял със земята, защото ти си от небето. Ти си образът Божи: търси своя Първообраз. Защото подобното се стреми към подобно.
Св. Тихон от Воронеж