Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (11 Votes)

200Християните в село Здравковец, Габровско, събират средства за реставрацията на своя местен храм. Както много други селски храмове, така и местният храм "Св. архангел Михаил" престава да функционира в периода на комунизма. Началото на новото възраждане на храма е дадено от Пламен Илиев през 2008 г. Той увлича със себе си над 200 души и фирми, които участват активно в ремонта. През този период храмът се сдобива с нов покрив, укрепени са основите му, наново е измазана и боядисана вътрешността, бетониран е подът, прокарана е нова електрическа инсталация, реновирана е дограмата. С това големите ремонтно-строителни работи са почти завършени.

Сега християните искат да бъде реставрирана иконната сбирка и иконостасът на храма – общо 18 икони. Реставрирането на иконите от царския и апостолския ред на иконостаса ще бъде извършено от известния реставратор Стефко Аенски, като сумата за реставриране на една икона от царския ред е 700 лв., а от апостолския  – 250 лева. Общата стойност на проекта е 7 200 лв.

n1Вашите дарения можете да направите, като:

Изпратите SMS с текст DMS ARHANGEL към номер 17 777 за трите мобелни оператора. Стойността на 1 SMS е 1 лев, ДДС не се начислява.

Или с вноска по сметка:

BG69 IABG 7498 1000 2089 00

International ASSET BANK
IABG BGSF

Нека подкрепим усилията на тази малка, но дейна енория, за да споделим после и радостта от възобновения християнски живот в един български храм!

Вижте как се развива кампанията на нейната фейсбук страница тук.

4.55555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)

spravochnik koricaЕкипът на сайта "Милостив" (виж тук) издаде справочник за хора, нуждаещи се от социална помощ. Доброволците от вече утвърдилата се инициатива за подкрепа на хора в нужда са събрали актуална информация от Агенцията за социално подпомагане, Министерството на труда и социалната политика, от медии и сайтове. Те са убедени, че мнозина ще открият в страниците на справочника необходима им информация, за да се справят със сполетелите ги трудности.

"Ние често се сблъскваме с изпитания и имаме нужда някой да ни подаде ръка – било то държавата, Църквата или просто човек до нас, който може да бъде близък, познат, а дори и непознат. Ако и Вие се намирате в такъв тежък момент, надяваме се информацията в книжката да Ви бъде полезна, за да може да намерите подкрепа, а с Божията помощ и скоро да се избавите от трудностите, през които преминавате", пишат младите хора от "Милостив". 

4.71428571429 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (14 Votes)

IMG 0979Три ученички от град Троян организираха социална кухня за бедни, която ежедневно ще осигурява топла храна на нуждаещи се хора в града. Момичетата от ГЧЕ „Екзарх Йосиф I” в град Ловеч - Петя, Мария и Роберта - се вдъхновили за идеята от посещенията си в социалната кухня в Ловеч, редовно организирани от ръководителката на кръжока по Религия, който децата посещават. Част от заниманията на кръжока е и практическата помощ, която учениците оказват при приготвянето на храната в кухнята в Ловеч.

Трите момичета решават, че и в техния град има нужда от такава инициатива и успяват да привлекат съмишленици в лицето на свещеника в храм "Св. Параскева" в Троян отец Марин, местни фирми, съученици, жители на града и всички с общи усилия само за месец организират социалната трапезария в помещения, предоставени им от църковното настоятелство на "Св. Параскева". Местни фирми осигуряват оборудването - печка, хладилници, мивка, шкафове, посуда, както и продукти за началото на дейността.

IMG 0898Идеята им е благословена от Ловчанския митрополит Гавриил, който в неделя, 17 април, освети кухнята заедно с игумена на Троянския манастир еп. Сионий. Троянският игумен се ангажира също да помага за нормалната дейност на кухнята.

В първия си работен ден доброволците сготвиха картофена супа и леща. Те са съставили и график, по който ще работят в кухнята.

"Не обичам да хваля, но сега трябва" – поощри инициативата на момичетата Ловчански митр. Гавриил. "Много пъти някои се чудят как може да има такива наивни хора, които да помагат и да вършат добро безкористно. Но ако те знаят каква радост, какво щастие имат тези хора, тогава биха разбрали. Много хора, които аз не познавам, са помогнали. И ето, виждате ли: човек трябва да има решимост, добри дела се вършат и днес. Само трябва някой да се реши и Господ помага”, заяви Ловчанският владика след молебена за откриването на трапезарията.

Снимка: Троян 21

4.38461538462 1 1 1 1 1 Rating 4.38 (13 Votes)

40 nВ рамките на редовното предаване на живо по БНТ - 2 на светата литургия от православни храмове във Варна, Благоевград и София в неделя, 17 януари - Антоновден, зрителите за пръв път можаха да наблюдават и ръкоположение на свещеник в благоевградската катедрала "Въведение Богородично". Светата литургия там отслужи Неврокопският митрополит Серафим, който ръкоположи досегашния дякон Никола Чопаков от Петричка духовна околия за свещеник. О. Никола беше ръкоположен за дякон преди повече от година и повечето от службите му през това време бяха заедно с митрополита. Като свещеник той най-напред ще отслужи поне 40 литургии в храма на манастира "Свети Георги" край гр. Хаджидимово, Гоцеделчевско, където всеки ден се отслужва света литургия, а след това ще бъде назначен на енорийско служение по преценка на епархийския архиерей.

Заедно с архиерея в светата литургия участваха председателят на храма иконом Андон Шавулев, прот. Кирил Котев от същия храм, архиерейският наместник на Санданска духовна околия прот. Георги Танчев, свещ. Павел Милушев от Петрич, дяконите Велизар Голев от Благоевград и Никола Златински от Сандански. Песнопенията изпълни смесеният митрополитски хор за източноцърковни песнопения "Йеромонах Неофит Рилски" под диригентството на своя създател проф. Йоан Папахронис.

Преди самото ръкоположение митрополит Серафим се обърна с отеческо наставление към о. Никола и му припомни високата отговорност на свещеническото служение и нуждата от непрестанна молитва и чистота в изпълнение на свещените обязаности.

4.63636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (11 Votes)

143Църковното настоятелство на бургаското с. Белила отново се обърна към читателите на Двери за помощ: както вече писахме, обновената църква „Св. Георги” беше осветена от Сливенския митрополит Йоаникий през месец май т. г. За четири години с голям ентусиазъм местните хора организираха възстановяването на храма, който сега се обслужва от свещеник от Средец.

Към настоящия момент християните в селото организират външното измазване на църквата, за което са получили 5000 лева от Дирекция "Вероизповедания". Тяхната молба е, който има възможност и желание, да им помогне да съберат около 3500 лева, нужни за ремонта на високата камбанария, която е издигната редом до църквата. Макар че камбаната вече бие на празници и важни събития за живота на селото, достъпът до нея е невъзможен поради изгнилата дървена стълба, която извежда на върха на камбанарията. Местният звънар е приспособил за тази цел въже, с което бие камбаната от земята, но това е трудно. Вярващите в Белила ще са много благодарни на всички, които дарят посилни средства за ремонта на вътрешната стълба на камбанарията, за поставяне на покрив и за нейното външно измазване.

Припомняме, че през изминалата кампания за ремонта на основния храм читателите на Двери събраха за по-малко от месец близо 3000 лева, за което църковното настоятелство от сърце благодари.

Нека подкрепим още веднъж безкористните усилия на тази малка християнска общност!

Дарителска сметка:

BG 72 UBBS 800210 9000 1930 BGN

ОББ – АД – гр. Бургас

Църковно настоятелство – с. Белила, община Средец, обл. Бургас

 

 

И рече старецът...
"Душо моя, търси Единствения... Душо моя, ти нямаш никакъв дял със земята, защото ти си от небето. Ти си образът Божи: търси своя Първообраз. Защото подобното се стреми към подобно."
Св. Тихон от Воронеж
   

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.