Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (85 Votes)

SDS 3970На 28 май с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Св. Синод в залата на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ се проведе благотворителен концерт на учениците от Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ под надслов „От деца за деца“. Концертът беше с цел подкрепа за продължаването на образованието на децата от Украйна, които се намират на територията на страната ни.

Официални гости на събитието бяха: Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, г-жа Ваня Станчева, старши експерт от Регионалното управление на образованието ‒ София-град, г-н Константин Велев, председател на Асоциацията на българските застрахователи, и др.

Пред пълната концертна зала семинаристите представиха богата музикална програма с църковни песнопения, класически произведения за пиано, народни песни, както и авторски стихотворения.

4.9918367346939 1 1 1 1 1 Rating 4.99 (245 Votes)

Annunciation PaintingНеродената болница, неродените в Христа

Гавриилу вещавшу Тебе, Дево, радуйся

Днес е начало на нашето спасение и явяване на тайната от вечност:
Синът Божи става Син на Девата и Гавриил благодатта благовести,
затова и ние с него казваме на Богородица:
Радвай се, благодатна, Господ е с тебе!

Благовещение е – началото на нашето спасение, празникът на смиреното послушание, истинският празник на жената, отпадането на клетвата, началото на Живота! Ирод търсеше да погуби Родилия се, но беше посрамен „като празнословец, който не знае да пее Алилуйя“. Ние също сме посрамени като празнословци, защото изоставихме болните деца, страдащите им родители и медиците, които полагат душата си за тях! Единствената страна в Европа без модерна многопрофилна Национална детска болница!

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

614 VС благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит Софийска св. митрополия, в сътрудничество с Българския червен кръст, организират благотворителна акция за събиране на средства в столичните храмове чрез поставяне на касички, които да бъдат на разположение на желаещите да подкрепят пострадалите от войната в Украйна.

Касички са поставени в тридесет и осем храма.

Средствата, които ще бъдат събрани, ще се разпределят на бежанците от Украйна в България, както и на пострадали граждани в Украйна.

За всички, които искат да помогнат финансово, припомняме и че на страницата на Софийска св. митрополия е публикувана банкова сметка за набиране на средства за пострадалите от военните действия в Украйна.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (71 Votes)

downНяколко църкви и манастири у нас заявиха готовност да приемат бягащи от войната украински бежанци, основно майки с деца и възрастни хора.

Градешкият манастир „Св. Йоан Предтеча“ стана първият манастир в северозападна България, който отвори вратите си за хората от Украйна. Йером. Спиридон обясни за bTV, че манастирът е имал готовност да приеме и да се грижи за десет души, но впоследствие техният брой е нараснал с още деветима бежанци. Отецът каза също, че хората ще бъдат извозени с коли до св. обител: „Имаме приятели с автомобили, които днес пътуват към румънската граница и ще вземат от там бежанците, за да може да ги придружат до манастира, защото хората нямат превоз и няма как да стигнат дотук“. Стаите в манастира вече са готови и са осигурени близо тон брашно и други продукти. Много хора са изявили желание да помогнат с дрехи и препарати, но засега най-голяма нужда има от хранителни продукти, заявяват от братството. Настанените в обителта бежанци са жени и деца и двама по-възрастни мъже.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (75 Votes)

dobroДоброволци раздаваха храна пред Александровска болница за празника на св. Николай Чудотворец. Те вършат това три пъти седмично вече година и половина и осигуряват храна за 1300 души месечно. За Никулден организираха извънредна акция и зарадваха нуждаещите се с рибен обяд.

Инициативата е наречена „Доброволците на свв. Георги“ – избрали са за свои покровители св. Георги Победоносец, както и останалите, прославили се у нас мъченици с това име – св. Георги Софийски Стари, св. Георги Софийски Нови, св. Георги Софийски Най-нови.

 

 

И рече старецът...

Не търси съвършенството на закона в човешките добродетели, защото в тях няма да го намериш съвършен; неговото съвършенство е скрито в Христовия кръст.

Св. Марк Подвижник