Мобилно меню

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (2 Votes)

През 2019 г. Фондация „Двери“ развива няколко направления в дейността си: Техническа поддръжка на доброволния православен портал „Двери на православието“, Подкрепа за учители, Нови издания.

Фондация „Двери“ участва активно в обществено-църковния живот на страната. Включва се в различни инициативи, които са в синхрон с мисията ѝ.

ОСНОВНИ НАПРАВЛЕНИЯ В ДЕЙНОСТТА НА ФОНДАЦИЯ „ДВЕРИ“:

 • Техническа подкрепа за интернет проектите „Двери на правосалвието“ и „Живо предание“.

ОБУЧЕНИЯ И ПОДКРЕПА НА УЧИТЕЛИ

Това направление от дейността на фондация „Двери“ се осъществява чрез Центъра за образователни инициативи „Двери“. Негов приоритет е подкрепата за началните учители (от страната и от българските училища в чужбина), които проявяват интерес и имат желание да провеждат християнско ограмотяване на своите ученици. Центърът оказва подкрепа и на учители по Религия и преподаватели в прицърковни училища. Подкрепата се изразява в организиране на обучения, семинари, срещи, разработване и публикуване на учебни пособия, които се предоставят безплатно на учители и ученици.

 • Продължават дейностите по проекта „Празник в класната стая“

През 2019 г. ученици от страната и чужбина продължават да се запознават с християнските празници и добродетели благодарение на проекта „Празник в класната стая“ на Центъра за образователни инициативи „Двери“, който стартира през 2018 г. (тук).

Учебните пособия „Празник в класната стая“, създадени от Центъра за образователни инициативи „Двери“, бяха отпечатани с благословението на Западно- и Средноевропейския митр. Антоний и с финансовата подкрепа на Дирекция „Вероизповедания“ на МС. С подкрепата на Министерството на образованието пособията достигнаха до учениците в българските училища в чужбина, а чрез усърдието на наши сънародници в Западна Европа – и до някои от църковните общини там.

Проектът „Празник в класната стая“ на Центъра за образователни инициативи „Двери“ се провежда съвместно със Западно- и Средноевропейска епархия на БПЦ и Министерството на образованието и науката. През 2019 г. в него се включиха Варненска и Великопреславска и Неврокопска епархии на БПЦ.

 • На 10 май Центърът за образователни инициативи „Двери“ организира годишна среща на учителите по Религия и от прицърковните училища в Софийска епархия и обучение на тема „Да учим като Христос“. Съорганизатор на събитието беше Духовно-просветният отдел на Софийска митрополия. То се проведе с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит. В него взеха участие Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, представители на Богословския факултет на СУ, представител на РУО – София-град, учители от София и епархията. Повече за събитието – тук.
 • На 25 и 26 юли Центърът за образователни инициативи „Двери“ организира в Бачковския манастир обучителен семинар за учители от българските училища в чужбина. Проявата се проведе съвместно с Асоциацията на българските училища в чужбина. В срещата взеха участие двадесет и шестима директори и учители от Англия, Австрия, Германия, Италия, Северна Ирландия, Русия, Украйна, Дубай, САЩ. На семинара педагозите бяха запознати с модела за християнска просвета на ученици от началния етап, разработен от екипа на „Двери“, както и с конкретни проекти и помагала за работа с деца. Проявата се организира с благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний и съдействието на игумена на Бачковския манастир Велички епископ Сионий. Повече за семинара – тук.
 • От 11 до 13 октомври Центърът за образователни инициативи „Двери“ организира и проведе в Кремиковския манастир обучение за учители от цялата страна на тема „Да учим като Христос – втора част“. В обучението се включиха двадесет и петима педагози от София, Варна, Благоевград, Хасково и Ямбол. Участниците приеха предизвикателството да изследват евангелски текстове, които разкриват педагогическите похвати на Иисус Христос. Повече за събитието – тук.
 • На 1 ноември представители на Центъра за образователни инициативи „Двери“ се срещнаха с учители, преминали следдипломна квалификация в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Д-р Полина Спирова и д-р Златина Каравълчева представиха пред педагозите учебните пособия за ученици от 1. до 4. клас, разработени от екипа на центъра. Бяха изяснени концепцията на помагалата, предназначени основно за началните учители, и начинът на работа с тях. Екипът на „Двери“ предостави безвъзмездно на учителите учебни помагала, с които да могат веднага да приложат на практиката наученото в Богословския факултет. Педагозите изразиха задоволството си от възможността да получат готови, професионално изработени пособия, с които да работят със своите ученици. Повече за това – тук.

НОВИ ИЗДАНИЯ И ТЯХНОТО ПРЕДСТАВЯНЕ

Фондация „Двери“, самостоятелно или в сътрудничество с митрополии на БПЦ и други организации, подготвя и издава учебна и богословска литература. През 2019 г. Центърът за образователни инициатива „Двери“ продължи издаването на образователни картички по проекта „Образователни картички за българските деца“, който се осъществява в сътрудничество в митрополии на БПЦ. Бяха издадени и три нови книги.

 • Образователни картички. На 12 март излязоха от печат седем хиляди броя образователни картички за празника Благовещение. Те бяха отпечатани в навечерието на Деня на жената-християнка – 25 март. Картичките са дело на екипа на центъра и стигат до учениците с финансовата помощ на Софийска, Русенска и Неврокопска епархии, както и с дарителството на частни лица.
 • На 22 април излезе от печат новата образователна картичка на Центъра за образователни инициативи „Двери“, посветена на празника Възкресение Христово. Великденската образователна картичка беше отпечатана в тираж 13 000 бр. и достигна до ученици и техните семейства в цялата страна и в чужбина. Изданието се финансира от епархиите Софийска, Варненска и Великопреславска, Русенска, Неврокопска, Старозагорска, както и от частни дарители.
 • Книга „Православие и Благовестие през XXI в.“ на гръцкия богослов д-р Димитриос Керамидас. Съвместно издание на Русенска митрополия и фондация „Двери“. Книгата описва богословските принципи на мисионерската дейност и как следва да се осъществява тя в съвременното общество. Важен акцент в изданието се поставя върху мисионерската природа на Църквата, погледната през призмата на Светия и велик събор в Крит (2016 г.), през неговия дух и конкретни решения. Книгата беше представена на 12 юни в аулата на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ лично от автора ѝ, от преводача и редактора на изданието. На събитието присъстваха Негово Светейшество патриарх Неофит, митрополитите Великотърновски Григорий, Неврокопски Серафим, Русенски Наум и Врачански Григорий, епископите Тивериополски Тихон, Мелнишки Герасим и Белоградчишки Поликарп, архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, архим. Василий, протосингел на Софийската св. митрополия. Повече за представянето – тук.
 • Иконите разказват. 21 икони от Рилския манастирВ навечерието на новата учебна година Центърът за образователни инициативи „Двери“ издаде книгата Иконите разказват. 21 икони от Рилския манастир. Тя е насочена към ученици, учители, преподаватели, студенти, хора, интересуващи се от символиката и посланията на православната икона.
 • Иконите разказват за слепиИздание на фондация „Двери“ със съдействието на  Западно- и Средноевропейска епархия. То съдържа описание на дванадесет икони от Рилския манастир, представящи основните християнски празници от църковния календар от Въведение Богородично до Петдесетница. Текстовете разказват за евангелските събития, залегнали в основата на празниците, за символиката на иконата, за значението на цветовете и жестовете. Иконите от Рилския манастир са адаптирани за незрящи така, че са оставени само главните контури, които предават основното послание на иконата и слепите добиват представа за сюжета ѝ. Текстът на книгата е записан и на аудиофайлове (тук). Изданието е осъществено съвместно с екип на фирма БГАсист, специализирана в предоставяне на специализирани стоки и услуги за хора със зрителни увреждания. Това е първото по рода си църковно издание, насочено към християнската просвета на слепите хора. То е съвместен проект на Центъра за образователни инициативи „Двери“ и Западно- и Средноевропейска епархия, а излиза с благословението на Св. Синод на БПЦ. На 14 ноември в салона на Софийска митрополия изданието беше представено пред църковната и академична общественост. На събититето присъства Негово Светейшество патриарх Неофит и митрополити на БПЦ. Благодарение на частен дарител изданието беше предоставено безвъзмездно на: Университетска библиотека, на библиотеката на Богословския факултет на СУ, на Министерството на образованието, на Националната брайлова библиотека и Националното читалище на слепите „Луи Брайл“ в София. Предстои безплатни  екземпляри да получат двете училища за незрящи ученици в София и във Варна, ресурсни центрове в столицата, Катедрата по специална педагогика към Факултета по науки за образованието и изкуствата на СУ, библиотеките на центровете за социална рехабилитация и интеграция на незрящи в страната.

УЧАСТИЯ В КОНФЕРЕНЦИИ, СЕМИНАРИ И СЪСТЕЗАНИЯ

Сред дейностите на фондацията е споделяне на опита и практиката на нейната образователна работа с учители и ученици, привличане към каузата на религиозното образование на широк кръг заинтересовани страни. Това става чрез участие на представители на фондацията в различни конференции и други събития с църковно-образователна насоченост.

 • Представителят на фондация „Двери“ Полина Спирова е член на журито на Националното ученическо състезание „Бог е любов“, организирано от МОН. През 2019 г. се проведе осемнадесетото издание на конкурса. На 5 юни в Русе представителят на „Двери“ взе участие в награждаването на победителите. Освен осигурените от МОН награди бяха раздадени и поощрителни призове от различни организации. Ученичката Емилия Петрова от 4. клас на русенското училище „Братя Миладинови“ получи специална награда от Центъра за образователни инициативи „Двери“.
 • На 18 и 19 юни представители на фондация „Двери“ взеха участие в научна конференция в Рилския манастир. Организатори бяха Рилската св. обител и Богословският факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Представители на „Двери“ участваха с два доклада: Д-р Златина Иванова – „За подвига на аскетите-дендрити“ и д-р Полина Спирова – „Рилският манастир от образователна перспектива“.
 • Фондация „Двери“ представи своите издания на традиционната Седмица на православната книга във Варна, която тази година се проведе от 19 до 25 септември. Повече за събитието – тук.
 • На 5 и 6 декември представител на Центъра за образователни инициативи „Двери“ взе участие в Национална конференция „Многообразието и общността през призмата на глобалното образование: религиозно многообразие и общи морални принципи“, организирана от МОН.
 • Фондация „Двери“ участва и в организацията и провеждането на първото състезание по Религия за ученици от начален етап на територията на Софийска епархия. Състезанието се проведе на 7 декември в салона на Софийска митрополия. В проявата взеха участие над осемдесет деца от пет училища. Представителят на „Двери“ Полина Спирова беше член на журито на състезанието заедно с Белоградчишки еп. Поликрп и йером. Мелетий, зам.-ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. Събитието се организира с благословението на Българския патриарх Неофит. Повече за проявата – тук.

СЪТРУДНИЧЕСТВА НА ФОНДАЦИЯ ДВЕРИ

През 2019 г. продължиха традиционните сътрудничества на фондацията с митрополии на БПЦ, с Министерството на образованието и науката, с Регионалните управления на образованието, с Богословския факултет, със Софийската духовна семинария, с Асоциацията на българските училища в чужбина и др.

През 2019 г. успешно стартира сътрудничество с фирма „БГАсист“, Националното читалище на слепите и различни ресурсни центрове за слепи в столицата и страната.

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (3 Votes)

Системни записи, съхраняване и защита

За целите на управлението на сайта Двери БГ се събира информация за статистически цели. Двери БГ използва специализиран софтуер за създаването на кратка статистика, за да се прецени коя информация е повече или по-малко интересна или за да се идентифицират работата на системата или проблемните зони. Информацията, събирана за Вашето посещение на уеб-сайта е следната: името на интернет доставчика, чрез който влизате в Двери БГ, IP адреса Ви, датата и времето на посещение на сайта, както и стандартните полета във файла access.log на програмата Apache HTTP Server (или NGINX). 

Заради сигурността на сайта и за да сме уверени, че услугата е достъпна за всички потребители, Двери БГ използва специализиран софтуер за да наблюдава трафика в мрежата и да разпознава незаконни опити за въвеждане или промяна на информация или за причиняване на щети. Двери БГ си запазва правото да използва IP адресите на потребителите за разкриване идентичността им в случаите, когато това е необходимо в изпълнение на закона и юридически процедури (включително в случай на потвърдени сигнали за измама и тормоз, както и груби нарушения на авторските права, които са наказуеми деяния). С изключение на гореспоменатите цели, не се правят други опити за идентифициране на лицата или на техните навици.

Външни броячи и облачни услуги за статистика. Вмъкнати скриптове и изображения

Освен информацията, съхранявана в сървъра на Двери, използваме и следните външни броячи: bgcounter и google analytics. Това означава, че статистическата информация за посещенията Ви се съхранява и на техните сървъри, макар и за кратко време, преди да бъде унищожена. В повечето време статистиката от посещенията в тях се представя в консолидиран вид, но е възможно понякога информация, която Ви идентифицира да бъде изнесена публично за кратко време (пример: "Последни 20 IP адреса", "Последни 20 Proxy сървъра"). Въпреки, че сме се постарали да използваме единствено уважавани и доказани броячи, ние не можем да носим отговорност за начина на обработка и съхранение на информацията в сайтове, които не са под наш контрол.

С цел по-добрата интеграция с мрежите facebook, twitter и google plus, възможно е browser-ът Ви да зареди скриптове и изображения от посочените социални мрежи, чрез които отново може да бъде индентифициран адреса Ви и рефериращия сайт. Въпреки, че сме се постарали да се интегрираме единствено с уважавани и доказани социални мрежи, този случай отново не можем да носим отговорност как се съхранява и обработва информацията Ви, тъй като тези сайтове не са под наш контрол. Извън наш контрол е изпълнението на кода, който отговаря за нотификациите - данните за тях се намират в Google Cloud, а кодът е в популярната "push service" облачна услуга OneSignal.

Информация, съхранявана от страна на потребителя 

Двери използва единствено "функционалните бисквитки" и не използва бисквитки с цел следене или реклама. Функционалните бисквитки ни позволяват да запомним вашите предпочитания, като големината на шрифта и други ваши персонални настройки.  

Конфиденциалност на информацията на потребителите

Ако сте предоставили на Двери БГ лична информация като телефон за връзка, ние можем да използваме същите само за лична комуникация до Вас във връзка с проектите на сайта и съгласно изискванията на чл. 16 от Закона за електронното управление (Обн., ДВ, бр. 46 от 12.06.2007 г. - в сила от 13.06.2008 г.)

Двери БГ изрично уведомява, че няма лица или организации, които могат да получават лични данни на потребителя с рекламни цели, без неговото изричното съгласие.

Личната кореспонденция е строго конфиденциална и няма да бъде нарушавана, променяна или четена без изричното съгласие и/или указание на потребителя.

Статиите, предложени от Вас за Двери, коментарите под публикациите и записите в директорията са достъпни публично в Интернет и може да се индексират в търсещите машини като google и bing.

Правото на анонимни коментари и публикации в Двери е силно ограничено, но в редките случаи на изключения е възможно за анонимните потребители, пожелали да добавят текстове да бъдат изнесени публично първите 3 цифри от IP адреса им (като четвъртата цифра остава скрита). Тази информация много рядко е достатъчна за да бъде идентифициран потребителя, но в много от случаите с помощта на нея могат за да бъде намерени интернет доставчика, държавата и града.

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (2 Votes)

Фондация Двери има за своя основна цел разкриване на Православието като мироглед и начин на живот. Фондацията развива различни дейности в тази насока. За по-добрата координация при провеждане на дейностите те са разделени на няколко вътрешни проекта на фондацията.

 • Проект Интернет портал Двери на православието

Една от основните дейности на фондация Двери е техническата поддръжка на портала. Порталът е доброволен проект.  През 2017 г. в сайта са публикувани 1100 статии.

 • Проект Издателска дейност

Издателската дейност на фондацията включва издания с православна тематика на съвременни християнски автори. През 2017 г. фондация Двери издаде две сериозни богословски книги:

 1. Изкуството да живееш с другия на Лимасолския митрополит Атанасий (март).
 2. Мисията на Църквата. По стъпките на Христос на Албанския архиепископ Анастасий (Янулатос) (ноември).

Първата книга е насочена към по-широка аудитория. Това е сборник с беседи за християнския поглед към проблемите на общуването и мястото на Бога в живота на съвременните хора.

Втората представя богословските основания за мисионерската дейност на Православната църква през призмата на Евангелието.

 • Проект Център за образователни инициативи Двери

Центърът има за цел да организира и провежда дейности, свързани преди всичко с религиозното образование в България. Това включва подготовка на издания, организиране на срещи и семинари с духовници, учители и специалисти в областта на образованието. Дейностите през 2017 г. са следните:

 1. Издаване на сборника „Модели на сътрудничество между Църквата, общинската власт и държавата за провеждане на религиозно образование в България (1997-2017) .

- Представяне на сборника в салона на Софийска митрополия, на което присъства Негово Светейшество патриарх Неофит, духовници от столицата, преподаватели, учители по религия и др. (юли)

- Предствяне на съборника на Седмицата на православната книга във Варна (септември).

 1. Организиране на семинар в Рилския манастир съвместно със Западно- и Средноевропейска епархия по повод 10 години от създаването на Асоциацията на Българските училища в чужбина. Провеждане на обучителен курс върху евангелските притчи за учители от българските училища в чужбина (август).
 1. Издаване на сборника “Иконите разказват. 21 икони от Рилския манастир”. Представяне на изданието на Седмицата на православната книга във Варна с участието на игумена на Рилския манастир Адрианополски епископ Евлогий (септември).
 1. Организиране на Международен семинар в Русе на тема „Преподаването на Религия в средните училища и прицърковните школи: цели, методика и резултати“ (октомври).
 1. Работен семинар с учителите по Религия в София. Представяне на сборника “Иконите разказват” и безплатно предоставяне на учебни пособия и сборника с икони на учителите (ноември).
 1. По мисионерския проект “Образователни картички за българските деца” през отчетната година са издадени картички за празниците: Възкресение Христово, Въведение Богородично, Рождество Христово. Към проекта са се присъединили още 6 епархии на БПЦ и Рилския манастир. Увеличили се е два пъти тиражът на изданията, достигайки 20 000 бр.
 • Проект Живо Предание

Проектът включва поддръжка на сайт, посветен на въпросите на съвременното православно богословие. Живо Предание запознава читателите с най-високите богословски образци (от края на 19 в. до днес). Статиите в него се обновяват три пъти седмично. През 2017 г. в него са публикувани 146 авторски и преводни статии, както и други текстове в справочните рубрики на сайта.

4.741935483871 1 1 1 1 1 Rating 4.74 (31 Votes)
Издателският проект „Отворени двери” на фондация "Православие България" включва произведения на автори, вече представени в сайта „Двери на православието” и получили популярност сред читателската аудитория на портала. Редакционният екип периодично получава писма от читатели, които се интересуват от възможността да се снабдят с книжни екземпляри от публикации на „Двери” или с нови текстове на публикувани в „Двери” автори. Желанието на екипа е да достигне и до онази част от потенциалната си аудитория, която предпочита традиционния книжен носител. Издателската програма на „Двери” е предназначена да удовлетвори такъв род нужди. Тя предвижда следните проекти: