Мобилно меню

4.33333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (6 Votes)

b6e8dca2b32b9c3c40bdea3f57d050f2В събота, когато Църквата отбелязва отданието на празника Богоявление, в столичния храм "Рождество Христово" в Младост III ще се проведе беседа на тема "Богоявление - явяването на Светата Троица". През погледа на ранните св. отци ще погледнем на дълбокия смисъл на този празник и ще търсим отговор на въпроса защо Църквата е нарекла така кръщението на Иисус Христос във водите на р. Йордан, защо се кръщава Той от човешки ръце, сякаш криейки Своята божественост, "облечен в човешка плът и покрит с божествена тайна" (св. Иполит Римски).

В църковния празничен календар големите християнски празници, какъвто е Богоявление, се честват в продължение на осем дни. Последният празничен ден се нарича "отдание на празника". Богоявление е един от първите християнски празници, които започват да се честват в продължение на осем дни, редом с Пасха и Петдесетница. 

Начало на беседата 16.00 ч. в енорийския център на храма. Беседата ще води д-р Златина Каравълчева заедно с енорийските свещеници. 

4.55555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)

15541603 1249482058424390 5931762743518972427 nСтоличният храм "Рождество Христово" в квартал Младост 3 организира на 17 декември, събота, беседа на тема "Христовото Рождество - как Бог стана човек". За смисъла на празника и за нашето лично участие в него ще говори д-р Златина Каравълчева. Заедно ще търсим отговор на въпроса какво точно се е случило преди повече от 2000 години в малкия град Витлеем и как това променя историята на човечеството. 

В разговор със свещениците в храма отец Димитър Генчев, отец Симеон Змейков и отец Лъчезар Вълков ще разберете какво очаква от нас Христос в деня на Своя празник и как да се подготвим подобаващо така, че Христос да се роди и в нашия дом.

Беседата ще се проведе в енорийския център в храма от 17 ч.

Всички са добре дошли!

 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

kino декемвриНа 11 декември в "Къща за птици" ще се състои прожекция на филма "Гости" (Израел, 2004 г.), след което ще се проведе дискусия с водещи Михаил Шиндаров и Димитър Спасов. И двамата са завършили философия и дълги години се занимават с катехизаторска дейност в Църквата, членове са на екипа на "Двери на православието".

Вярата на едно ортодоксално юдейско семейство е тествана след молитва към Бог за дете по време на Суккот (Празник на шатрите) - това е ядрото на сюжета на драмата с елементи на комедия. Силно религиозното семейство е принудено да приеме в дните на празника гости, чийто начин на живот не отговаря никак на техните възгледи. Налага се обаче да се смирят и да посрещнат гостите като изпратени им свише, както учи вярата им за гостоприемството през празничните дни.

Филмът "Гости" е номиниран за три израелски Оскара през 2004 г., когато Шули Ранд печели наградата за най-добър актьор. Другите две номинации са за най-добър сценарий и най-добра поддържаща роля.

Това е 14-то издание на проекта "Християнско кино". Неговите инциатори представят така своята идея: "Избираме за прожекция и дискусия филми, чрез които засягаме всички теми от живота, свързани с ценности, вяра, взаимоотношения, честност, предизвикателства в съвременния живот пред човека и много още. Филми, върху които се получават ценни дискусии, анализи и най-вече - изводи. Прожекциите дискутираме заедно с православни духовници, богослови, психотерапевти и миряни".

Начало на прожекцията - 13.30 ч.

4.33333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (6 Votes)

downloadТози месец изтича четиригодишният мандат на църковните настоятелства в рамките на Българската православна църква - Българска патриаршия. Тези най-малки единици в управлението на Църквата ни са от голяма важност по редица причини.

Първо, църковното настоятелство е управителният орган на енорията, която пък е основната клетка в системата на поместната ни Църква. Ние, вярващите от БПЦ-БП, сме членове на тази Църква, но преди всичко нашето място е в дадената енориия, където се осъществява нашият живот в Христос от светото ни кръщение до последния ни ден на земята.

Второ, изсред църковните настоятели се избират и управителните органи в живота на БПЦ на по-високо равнище - епархийско и общоцърковно. Макар Св. Синод по необясними причини да не свиква вече 8 години наред Църковно-народния събор, официално наричан сега Църковен събор, в избирателния процес се избират и членове на епархийското управление, и членове на Църковния събор. От избраните епархийски избиратели при нужда се избират и членове на Патриаршеския избирателен църковен събор.

4.71428571429 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (14 Votes)

14484672 10154383164050733 854792226337845264 nВ края на месец октомври православни младежи от Балканския православен младежки съюз организират поклоническо пътуване в Родопите. Организацията е съвместно дело на дейни млади хора от Варна, София, Солун и Атина.

В момента тече периода за записване на желаещи да се включат. Последният ден за приемане на заявки за участие е 19 октомври.

Уникалното за пътуването е фактът, че участие ще вземат младежи от България, Румъния, Сърбия, Албания и Гърция. За разлика от традиционните поклонически пътувания в сегашния случай младежите ще се придвижват с автобус, а в програмата е предвидено посещението на голям брой манастири в България и Гърция.

Цялото събитие ще се проведе за четири дена с три нощувки. Последният ден е неделя, 30 октомври, в който участниците ще участват в светата Литургия в манастир край Ксанти, след което всички участници ще имат възможност да се срещнат и да участват в дискусия с архимандрит Софроний (Годжинис), протосингел на Ксантийската митрополия, който е дългогодишен учител и известен в Гърция църковен общественик.

Поклоническото пътуване ще допринесе за срещата между православни младежи от различни страни и е добра възможност за преоткриване на богатството на Православието в общението между младежите в Църквата.

Програма на пътуването:

 

 

И рече старецът...
"Видях мрежите, които врагът разстилаше над света, и рекох с въздишка: "Какво може да премине неуловимо през тези мрежи?" Тогава чух глас, който ми рече: "Смирението." "
Св. Антоний Велики
   

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.