Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

Svetogorecat CoversИзлезе от печат книгата на светогорския монах Салатиил (Филипов) Светогорецът. Това е повест, която разказва за образа на съвършения духовен старец. Светогорецът – това е духовният отец, за когото копнее всеки християнин, тръгнал по пътя на спасението. Той ще ни дари с любов, ще ни научи, утеши, укрепи, ще ни направи силни и спокойни. И ще ни научи на най-важния урок – да търсим и преборим антихриста първо в себе си. Накрая ще ни остави в завещание най-силното оръжие – покайната Иисусова молитва.

Повестта е изградена около преданието за „невидимите аскети“ на Света гора, които живеят в краен аскетизъм, далеч от хорските очи.

„Невидими, т. е. неизвестни за хората от този свят, те са главно заради това, че самият свят не иска да ги знае, не иска да познава такъв начин на живот, вътрешно му се противи. Светът гледа на външното, а невидимите живеят вътрешно. Светът цени всичко, което може да се пипне, види, почувства и използва: имущество, богатство, украшения, модни дрехи, техника, автомобили, самолети. Невидимите ценят това, което не можеш да видиш с очите, не можеш да го купиш и да го сложиш в банка: доброта, кроткост, смирение, вяра, милосърдие, жертвеност, търпение, надежда, състрадание и любов“.

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (80 Votes)

Fr Ioan KaramichalevНа 20 септември 2022 г., от 18:30 ч., в столичния Национален литературен салон „Старинният файтон“, на ул. „Лайош Кошут“ 34 (в близост до „Петте кьошета“), ще се състои представяне на двата сборника с къси разкази на Янчо Михайлов (иконом Йоан Карамихалев) – „Лъх от тих вятър“ и „Хлъзгаво време“.

Това са първите опити в белетристиката на о. Йоан Карамихалев – дългогодишен свещеник и член на Съюза на българските писатели, който е известен повече със своето богословско и поетично творчество. Първият от тези сборници излезе през 2020 г. (тук), а вторият (тук) беше отпечатан през лятото на тази година.

В разказите си о. Йоан предлага на читателя своя авторски прочит на църковната действителност, на всекидневния църковен живот в неговото богатство и многообразие, представяйки различните гледни точки към него: от тази на обикновения вярващ (и на невярващия), през свещеника и монаха – до висшия духовник.

Разказите на о. Йоан Карамихалев са предназначени за най-широка аудитория и имат за цел да представят живота в Църквата по начин, който да докосне сърцата дори на най-скептично настроените към нея. Успехът на двата сборника разкази, придобили вече широко разпространение у нас, е свидетелство, че до голяма степен той е успял за постигне тази цел.

Входът за събитието е свободен.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

Basilique Saint Marc Venise 1920x1441Поклонническо пътуване до християнските светини на Венеция и Равена ще се проведе от 30 септември до 3 октомври. Участниците ще могат да се поклонят на мощите на св. апостол и евангелист Марк, които се съхраняват от 9 в. във Венеция, както и на един от отците на православното монашество – преп. Павел Тивейски (228-341 г.). Във Венеция се съхраняват и мощите на св. Теодор, които до 13 в. са били в Несебър. В програмата са включени катедралата „Сан Марко“, „Св. Богородица с лилиите“, която е една от най-древните в града, „Св. Юлиян“ (9 в.) и др.

В Равена поклонниците ще могат да видят едни от най-красивите ранни византийски мозайки, съхранили се от унищожителния за църковното изкуство иконоборчески период. Ще бъдат посетени базиликите „Св. Виталий“, „Св. Аполинарий“, баптистериите на православните и на арианите от 5 в. и мн. др.

Пътуването е организирано от Поклонническия център „Св. Йоан Рилски“ на Софийска митрополия. То е четиридневно, с три нощувки в Падуа. Водач и лектор е историкът гл. ас. д-р Венцислав Каравълчев от БФ на СУ, а придружаващ групата духовник – прот. Лъчезар Попов от храм „Света Софѝя“.

За повече информация – тук.

 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

e9dac05e5468bd7b610cdc868004835aНа 1 август започва Богородичният пост. По традиция всяка вечер в православните храмове се отслужва молебен канон към Божията майка. Където обаче няма свещеник или по някаква причина не се отслужва в храма молебният канон, вярващите го четат пред нейната икона в дома си в подходящо за тях молитвено време.

В Софийска епархия почти всеки ден от поста ще има тържествени молебени с архиерейско участие, на които ще бъде носена за благословение на вярващите иконата „Св. Богородица – Ширшая небес“.

Програмата на обявените богослужения е следната:

1 август, понеделник, 18:00 ч. – вечерна с молебен канон на Пресвета Богородица в храм „Св. вмчца Неделя“, гр. София;

2 август, вторник, 18:00 ч. – вечерна с молебен канон на Пресвета Богородица в храм „Св. Богородица – Живоприемни Източник“, гр. София, кв. „Подуяне“;

3 август, сряда, 18:00 ч. – вечерна с молебен канон на Пресвета Богородица в храм „Благовещение“, гр. София, кв. „Дружба“;

4.9338842975207 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (121 Votes)

hram rozhdestvoВ навечерието на големия празник Благовещение Богородично църковното настоятелство на храм „Рождество Христово“ в столичния район „Младост“ кани на благотворителен концерт и изложба, които ще се състоят на 24 март от 18:00 ч. в резиденция „Тера“ в кв. „Младост - 1“, ул. „Акад. Андрей Сахаров“ № 56.

Средствата, събрани от събитието, ще отидат за изграждането на нов енорийски център към храма. Центърът съществува от шест години, през които развива различни дейности. Има неделно училище, школа по църковна музика и по иконопис, курсове по катехизис и по новогръцки, уроци по китара, школа по шахмат. Към момента тези дейности се развиват в подземните помещения към храма, където има и параклис „Св. Злата Мъгленска“. Все повече деца и родители от квартала обаче разпознават в храма място за творчески занимания, за общуване между деца и възрастни в дух на християнска обич и взаимно уважение. Затова сегашното пространство се оказва недостатъчно, като желанието на организаторите е с това празнично събитие да поставят началото на широка кампания по набавянето на нужните средства.

 

 

И рече старецът...

Знанието на Кръста е скрито в страданията на Кръста.

Св. Исаак Сирин