Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

anastasios cnn greece2Предаването „Вяра и общество“ по БНТ-1 ще излъчи в съботното си издание интервю с Албанския архиепископ д-р Анастасий (Янулатос) по повод неговата книга Мисията на Църквата – по стъпките на Христос, която неотдавна беше издадена от „Двери“ (виж – тук). В интервю на водещия Горан Благоев архиереят, който нарича себе си „световен просяк“, разказва кое го е мотивирало да изостави любимата математика и да се посвети на духовното служение; защо като млад духовник заминава за Африка, за да разпространява православната вяра там; как е избран за глава на Православната църква в Албания и как успява да я въздигне от тежкото положение, в което тя се намира след режима на Енвер Ходжа, за да я направи една от най-живите съвременни църкви. Ще чуете също отговорите на архиеп. Анастасий на редица сложни и дискусионни теми и въпроси, каквито са: диалогът между различните християнски изповедания; какво се крие зад отсъствието на някои църкви от Всеправославния събор и как Църквата може да се справи с предизвикателствата на съвременния секуларен свят.

В предаването освен това са включени материали за 65-годишнината от възстановяването на патриаршеското достойнство на БПЦ, както и разказ за чудотворната икона на св. Георги в Гложенския манастир.

4.5393258426966 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (89 Votes)

stolichna biblioteka new 750x500.croppedНа 11 април, Светла сряда, от 18 ч. в Столичната библиотека ще бъде изнесена лекция, посветена на руската църковна геополитика между двете световни войни. Лекцията ще изнесе д-р Даниела Калканджиева, а проявата е в рамките на Центъра за академични изследвания в София с подкрепата на фондация „Америка за България“.

Лекцията разглежда един от най-слабо проучените аспекти от историята на Руската православна църква: зараждането на нейната съвременна еклезиологична геополитика. В голяма степен неглижирането на този аспект е следствие от традиционния историографски акцент върху антирелигиозната политика на болшевиките, предоставящ едно ограничено виждане за Руската православна църква, отъждествяващо я със структурите на Московската патриаршия в Съветска Русия. Това възприятие се подхранва и от недостига на задълбочени изследвания за процесите, които протичат в Руската православна църква, включително и в нейните задгранични структури, между двете световни войни.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

Objava Predstavjane NBU Patriarch Kiril DnevnitsiНа 13.3.2018 г. в Корпус 1 на Нов български университет ще се състои представяне на Дневниците на Светейшия Български патриарх акад. д-р Кирил. Издател на книгата е Нов български университет, а организатор на събитието е „Център за книгата“ при НБУ. Книгата ще бъде представена от доц. д-р Веселин Методиев и проф. д-р Христо Тодоров, а сред дискутиращите ще бъдат съставителите на изданието гл. ас. д-р Живко Лефтеров и д-р Момчил Методиев, преподаватели и студенти от НБУ.

По време на представянето изданието ще се продава с 10% отстъпка.

Начало на събитието – 16:30 ч.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (60 Votes)

11 sveti andrei curkoven brak svatba svatbena agencia sofiaЦърковното настоятелство при храм „Св. ап. Андрей Първозвани“ в София (ул. „Опълченска“ 112) организира беседа на тема „Просветната дейност на Зографския манастир през XXI век“. Беседата ще се проведе понеделник (12 февруари) от 18:00 ч. Лектор ще бъде свещ. Козма Поповски, ефимерий на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, сътрудник в Църковно-историческия и архивен институт на Българската патриаршия и участник в научно-просветната програма на манастира „Св. вмчк Георги Зограф“.

През последните години Зографският манастир работи по програма за популяризиране на богатото духовно и културно наследство на българската обител на Света гора, изучаване на манастирската история в контекста на светогорската, българската и балканската църковна история. За тази цел манастирът си сътрудничи със специалисти от страната и чужбина в различни области. През изминалата година бяха издадени 20 празнични непубликувани и редки икони от Зограф, преди няколко дни излезе и ново двутомно издание на История славянобългарска, която се съхранява в св. обител.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

Sv GrigoriiВ края на януари Църквата чества паметта на трима велики отци, които поставят основите на православното догматично богословие – св. Василий Велики, св. Йоан Златоуст и св. Григорий Богослов (наричани Свети Трисветители). По този повод, няколко дни преди техния празник, на 30 януари, столичната енория към храм „Рождество Христово“ и Поклонническият център „Св. Йоан Рилски“ към Софийска митрополия, с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит, организират поклонение до мощите на св. Григорий Богослов (329 - 25 януари 390 г.), които се покоят в Неа Карвали, близо до Кавала (Гърция).

Св. Григорий Богослов е патриарх на Константинопол, един от кападокийските св. отци, който допринася изключително много за точното изясняване на православното учение за Светата Троица. Паметта му се чества самостоятелно на 25 януари, когато в Неа Карвали се стичат християни от цялата страна. Неговите св. мощи са пренесени от родната му Кападокия от малоазийски гръцки бежанци през 1924 г. при размяната на населението между Гърция и Турция. Почти веднага в Неа Карвали е издигнат храмът, където сега се покоят неговите св. мощи. Там се съхранява и църковната утвар от стария храм в Карвали в Мала Азия, където векове наред е лежало тялото на великия Константинополски патриарх.

Повече за живота и огненото слово на св. Григорий Богослов може да прочетете в статиите: Св. Григорий Богослов за състоянието на Църквата през 4 век и Св. Григорий Богослов: За мен самия и за епископите.

Това е поредното пътуване, организирано от софийска енория и Поклонническия център „Св. Йоан Рилски“ към Софийска митрополия. Основната цел на поклонническите пътувания е не само да се даде възможност на участниците да се поклонят на общоправославни светини, но и да се спомогне за опознаването на хората в енорията. Пътуванията, в които участват и енорийски свещеници, както и православни богослови, се превръщат в образователни пътешествия, по време на които участниците научават много неща за православната вяра и историята на нашата Църква. Свещеници, участвали в мисионерската инициатива на Софийска митрополия, споделят, че по този начин към църковния живот в техните енории са привлечени нови хора, семейства, открили за себе си красотата на православния духовен живот.

 

 

И рече старецът...

Видях мрежите, които врагът разстилаше над света, и рекох с въздишка: „Какво може да премине неуловимо през тези мрежи?“. Тогава чух глас, който ми рече: „Смирението“.

Св. Антоний Велики
   

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.