Мобилно меню

4.7241379310345 1 1 1 1 1 Rating 4.72 (58 Votes)

 MG 7035Разговор на „Двери“ с проф. Пламен Макариев, председател на Експертния съвет по религия към министъра на образованието и науката, за новите програми за СИП и ЗИП Религия в българското училище

- Проф. Макариев, Вие оглавявате Експертния съвет към МОН, който беше натоварен със задачата да организира създаването на нови учебни програми по предмета Религия, както и учебници по тази дисциплина. През април т. г. на сайта на МОН вече бяха публикувани новите програми. Какво наложи създаването им и какви нови идеи вложихте в тях?

- Формалният повод за създаване на нови учебни програми по предмета Религия беше влизането в сила от 1 август 2016 г. на новия Закон за предучилищното и училищното образование, което налагаше привеждане на програмите по всички училищни дисциплини в съответствие с неговите изисквания. Но Експертният съвет по религия към министъра на образованието и науката се ориентира към разработване на изцяло нови програми по Религия, а не просто към адаптиране на старите, защото по този начин се откри възможност за съществено усъвършенстване на преподаването на този предмет в българските училища и с това - за създаване на предпоставки за решаване на редица проблеми, които понастоящем възпрепятстват пълноценното реализиране на тази кауза.

4.9448275862069 1 1 1 1 1 Rating 4.94 (145 Votes)

Elder Dobry BaylovoТова беше маршрутът през миналата седмица на един инженер по мостостроителство в САЩ – Мина Азиз Михаил. Египтянин по националност, той е християнин от Коптската църква. Запознал се с добре запазените монашески традиции на тази църква в Египет, където инженерът е роден и израсъл, той започнал да посещава и Света гора – Атон в Гърция. Привличали го чистотата и мъдростта на духовния опит на православните старци. Така най-неочаквано бил насочен от светогорски старец към българския дядо Добри. Макар и не монах, нашият подвижник впечатлил дори атонски отшелник.

Инж. Мина Михаил, носещ името на своя всеизвестен сънародник и великомъченик от 3 в., цели три години не предприемал пътуване от САЩ до България, а когато успял да го осъществи, с тъга узнал, че дядо Добри вече не е сред живите. Но не се отказал. Използвал участието си в научен конгрес по строително инженерство в Солун и оттам със свой сънародник, зъболекар в Александрия, с такси пристигнаха миналата сряда в София. Случило се беше и солунският таксиджия да е добър християнин, също духовно свързан със Света гора. Посетиха и се поклониха в централните софийски храмове и веднага настояха да отидат до село Байлово, Елинпелинско, където в църковния двор е гробът на дядо Добри.

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

1080422.860x560 600x391Целият свят е концентрирал вниманието си тези дни в Русия заради световното първенство по футбол. Спортната проява обаче оказва влияние върху много сфери в страната, включително и в църковната.

Големите градове на Русия сега се изпълнени с тълпи от футболни фенове от всички части на света и носят със себе си своя колорит и култура.

Руският сайт Православие и мир разказва за това как се е променил животът на монасите в една от московските свети обители, която се намира в центъра на града и в епицентъра на футболните страсти.

На ул. „Никольская“, водеща към Червения площад, се намира ставропигиалният манастир, посветен на неръкотворния образ на Иисус Христос. Улицата пред него е арена, на която се вихрят най-запалените футболни фенове. Тя вече се препоръчва като атракция, „където могат да се видят мексиканските и аржентинските запалянковци“.

4.794701986755 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (151 Votes)

16В съвремието все повече се говори за използването на новобългарския език като богослужебен. Това, разбира се, е прекрасно. Всеки такъв почин трябва да се подкрепя от хората, отговарящи за извършването на богослужението. За радост в Църквата все по-често намират място хора, които осъзнават острата нужда от използване на разбираем богослужебен език. В обръщение са пуснати немалко преводи на български на богослужебни текстове, които преводи обаче са недостатъчни. В тази насока предстои сериозен труд, който да бъде извършен от квалифицирани кадри.

За съжаление в Църквата все още се срещат и гласове против използването на родния ни език в богослужението (в това да бъдеш „против” нещо има някаква особена притегателна сила, по-голяма от това да си „за”). Тези гласове твърдят, че трябвало да се служи само на църковнославянски език, защото само той бил благословен и подходящ за тази цел. Никой не отрича красотата, благозвучността и стария произход на църковнославянския. Този език не бива да се изоставя в богослужебната практика, но не бива и да отричаме българския език за славене на Бога. Би било хубаво тези два езика да вървят ръка за ръка в богослужението.

4.9099099099099 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (222 Votes)

 Снимка от статията в mediapool.bg: "Благоприветливият и благочестив" Цветан Василев изографисан като ктитор  (10 септември 2013 г)През последните десетилетия у нас се наложи еталонът на „успешния“ монах и духовник – този който „възстановява“ църкви и манастири, има достъп до държавни, европейски и частни средства, близък е с хората във властта и демонстрира власт.

Емблематичен в това отношение е един манастир и неговите населници, недалеч от София. Светата обител беше издигната от руините, привлечени бяха милиони от държавни и европейски фондове, частни дарители се надпреварваха да дават, а монасите с радост да приемат. В „манастира на властта“, както беше наречен, се стичаха премиери, министри, банкери, владици, спортисти, бизнесмени, все успешни хора. Защото „успешните“ хора, независимо от социалните им роли, взаимно се привличат и са си достойна компания. Успехът на манастира и на неговите населници сякаш опровергава думите на Иисус Христос: Никой не може да слугува на двама господари: защото или единия ще намрази, а другия ще обикне; или към единия ще се привърже, а другия ще презре. Не можете да служите на Бога и на мамона (Мат. 6:24).

 

И рече старецът...

Смирението е единственото нещо, от което имаме нужда; когато има други добродетели, човек все пак може да падне, ако няма смирение; със смирението обаче човек не може да падне.

Герман Атонски Стари
   

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.