Мобилно меню

4.9718614718615 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (462 Votes)

Добротворецът„Благата дума трогва, а добрият пример привлича“ – тези думи на митр. Неофит Видински вдъхновиха екипа на Двери да направи документален филм в памет на един от най-харизматичните църковни лидери, белязали родната история със своята дейност и лично присъствие.

По повод петдесетгодишнината от смъртта му представяме филма „Добротворецът“ с участието на духовници, изследователи и близки на бележития църковник. В споделените от тях впечатления, свидетелства и ярки спомени като червена нишка минава паметта за духовник с голямо сърце, посветил живота си на служението на ближните.

Цялата статия: „Добротворецът“ – филм в памет на митр. Неофит Видински

4.9183673469388 1 1 1 1 1 Rating 4.92 (49 Votes)

Clipboard01Кратък документален филм (9.26 мин.) за мисионерското дело на митрополита на Тирана и архиепископ на цяла Албания д-р Анастасий (Янулатос) вече е достъпен на български език. Това е разказ за усилията на духовника за възстановяването на почти напълно унищожената от комунистическия режим на Енвер Ходжа Албанска православна църква. Филмът показва, че дейността на архиеп. Анастасий не се ограничава само във възстановяването на храмовете и богослужението, и в обучението на клирици, но и в грижата за насъщните нужди на албанците, за лечението и образованието им, за задържането на младите хора в родините им места.

Филмът разкрива и проповедническата дарба на архиеп. Анастасий, който със силата на вдъхновеното си слово запалва огъня на вярата в сърцата на албанците. Откъсът от словото му за Възкресение Христово представя неговото виждане за мисията на Църквата: следване на Христос в Неговата „доброволната жертва като форма на живот, която побеждава всеки вид смърт“, и призив за повече пасхална светлина в отношенията между хората и народите.

Цялата статия: Филм за мисионерското дело на Албанския архиеп. Анастасий