Мобилно меню

4.9448275862069 1 1 1 1 1 Rating 4.94 (145 Votes)

Elder Dobry BaylovoТова беше маршрутът през миналата седмица на един инженер по мостостроителство в САЩ – Мина Азиз Михаил. Египтянин по националност, той е християнин от Коптската църква. Запознал се с добре запазените монашески традиции на тази църква в Египет, където инженерът е роден и израсъл, той започнал да посещава и Света гора – Атон в Гърция. Привличали го чистотата и мъдростта на духовния опит на православните старци. Така най-неочаквано бил насочен от светогорски старец към българския дядо Добри. Макар и не монах, нашият подвижник впечатлил дори атонски отшелник.

Инж. Мина Михаил, носещ името на своя всеизвестен сънародник и великомъченик от 3 в., цели три години не предприемал пътуване от САЩ до България, а когато успял да го осъществи, с тъга узнал, че дядо Добри вече не е сред живите. Но не се отказал. Използвал участието си в научен конгрес по строително инженерство в Солун и оттам със свой сънародник, зъболекар в Александрия, с такси пристигнаха миналата сряда в София. Случило се беше и солунският таксиджия да е добър християнин, също духовно свързан със Света гора. Посетиха и се поклониха в централните софийски храмове и веднага настояха да отидат до село Байлово, Елинпелинско, където в църковния двор е гробът на дядо Добри.

4.794701986755 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (151 Votes)

16В съвремието все повече се говори за използването на новобългарския език като богослужебен. Това, разбира се, е прекрасно. Всеки такъв почин трябва да се подкрепя от хората, отговарящи за извършването на богослужението. За радост в Църквата все по-често намират място хора, които осъзнават острата нужда от използване на разбираем богослужебен език. В обръщение са пуснати немалко преводи на български на богослужебни текстове, които преводи обаче са недостатъчни. В тази насока предстои сериозен труд, който да бъде извършен от квалифицирани кадри.

За съжаление в Църквата все още се срещат и гласове против използването на родния ни език в богослужението (в това да бъдеш „против” нещо има някаква особена притегателна сила, по-голяма от това да си „за”). Тези гласове твърдят, че трябвало да се служи само на църковнославянски език, защото само той бил благословен и подходящ за тази цел. Никой не отрича красотата, благозвучността и стария произход на църковнославянския. Този език не бива да се изоставя в богослужебната практика, но не бива и да отричаме българския език за славене на Бога. Би било хубаво тези два езика да вървят ръка за ръка в богослужението.

4.9303797468354 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (158 Votes)

20180611 093850Това е крайната цел на един свещеник „не като другите“. Последното определение, към когото и да се сложи, дава особен оттенък на качествата и действията на дадения човек. А при иконом Петър (Пейко) Тодоров Цанков то напълно подхожда. Такова мнение споделят хиляди хора от страната и от чужбина, доколкото о. Петър през последните 8 години служи в курорта „Свети Влас(ий)“, а сред богомолците в курортния едноименен храм повечето са руснаци и други чужденци.

Свещеникът е балканджия, роден в планината и от малък е расъл с поглед, зареян във връх Юмрукчал (днес Ботев). Затова разходките в близката планина над Св. Влас са редовната му физзарядка сутрин, някъде между 6 и 7 ч., преди да отслужи утринната в поверения му храм. Един ден му хрумнала идеята, че по планинската пътека, където човек лесно се задъхва и уморява, е добре да има места за кратко спиране и смислена почивка. А открай време е известно, че смислената почивка е двойно по-резултатна. Така стига до идеята да сложи на определени места християнски знаци – икони и кръстове. После идеята се дооформя в създаването на малки каменни иконостаси, които хората наричат параклиси.

4.7470588235294 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (170 Votes)

St Cyril Methodius BG Eastern Orthodox Cathedral NYНие, клириците и православното изпълнение на Българската източно-православна епархия в САЩ, Канада и Австралия, като неразделна част от майката БПЦ-БП, също отбелязваме празника Неделя на всички български светии, като същевременно с тъга честваме и 1000-годишнината от понижаването на църквата ни от патриаршия в архиепископия.

Благодарим на Негово Светейшество и на Св. Синод за изненадващо добрия ход – този юбилей на създадената през 1018 г. църковна структура да ни напомни като българи, че именно ние, православните българи, и нашата БПЦ-БП сме правоприемници на понижената по това време в ранг Българска патриаршия.

Да, днес нашата епархия е пръсната в САЩ, Канада и Австралия, но сме убедени, че именно България трябва да бъде домакин на тази тъжна за нас годишнина, че тя трябва да се чества в България, а не в други държави, които имат претенцията за присвояване на Първа Юстиниана и на Българската архиепископия.

Сега обаче трябва официално да заявим и на Вселенската патриаршия, която уведоми всички, че предстояло да разглежда македонския казус, че без нашето съгласие никой не може да раздава имането и притежанието ни на други.

Молим се горещо на всички български светии да настояват пред Бога да утвърди всички нас в православие и единомислие, да умири света и да спаси душите ни. Амин.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

Какво означава думата пандахуса?

Това е рядко срещана дума, термин в църковния език и обикновено означава окръжно архиерейско писмо-разрешително за събиране на средства. Според проучване на църковния историк архимандрит д-р Виктор (Мутафов) тази дума е употребена и в окръжно послание № 1532 от 1906 г. на Св. Синод на БПЦ - Българска екзархия. С въпросния документ се констатира, че понякога с пандахусите (или пантахузи според друго изговаряне, вероятно заимствано от румънската употреба на понятието) се злоупотребявало, като недобросъвестни лица ги препродавали или коригирали в своя полза срока им на валидност.

От езикова гледна точка трябва да се посочи, че думата пандахуса (на гръцки πανταχούσα) е с изпаднала начална гласна от апандахуса (απανταχούσα). При това трябва да се отбележи, че в гръцкия език съчетанието от двете съгласни ντ се произнася като нд и така се получава използваната в старинни (обикновено от Възраждането) текстове на български дума пандахуса.

 

 

И рече старецът...

Смирението е единственото нещо, от което имаме нужда; когато има други добродетели, човек все пак може да падне, ако няма смирение; със смирението обаче човек не може да падне.

Герман Атонски Стари
   

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.