Мобилно меню

4.9338842975207 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (121 Votes)

fc3Богоявление е! За други е Йордановден, а за трети – просто онзи ден, в който по реки, езера и морета „се хвърля кръстът“, а телевизиите предават някакви репортажи за странни обреди на православните християни, включително и освещаване на бойните знамена на чезнещата Българска армия.

Българското Богоявление е чудна смесица от вярвания и обичаи, ритуали и кичозни пърформанси (извинявайте за чуждицата, наречете ги представления), които някои пелтечещи от студ голи младежи се опитват да обяснят като религиозни.

4.9224952741021 1 1 1 1 1 Rating 4.92 (529 Votes)

3ZНяма майтап! Опазихме го, само че от себе си.

Международна християнска богословска конференция някъде в България. Участват учени от цяла Европа, дори от САЩ. Между тях православни (повечето), също католици и протестанти. Организаторите предварително се разбрали вечер да има православно богослужение, вечерна, а сутрин в заседателната зала да се събират другите да си правят молитва по тяхному. В близкия храм се прави вечерна в първия ден. И понеже конференцията е на английски, решили православните да помолят един от американците да прочете 103 псалом. Прочел го много прочувствено човекът, но сетне се оказало, че точно този американец не бил православен. И не щеш ли, било отнето благословението за правене на вечерна в православния храм, защото православните богослови вероятно са продали православието, като са дали на неправославен богослов да прочете старозаветния псалом.

4.9496855345912 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (159 Votes)

35оИма инфлация. Преди всичко в икономиката. Но има инфлация и в междучовешките, и в междуинституционалните (ех, че трудна дума!) отношения.

Икономиката ще се оправи след време. Но междучовешките и междуинституционалните отношения няма надежда да се оправят. Знам го от опит.

С инфлацията в икономиката и в отношенията се оправдават много неща, независимо дали им вярваме на тези оправдания или не.

Сигурно и Св. Синод с инфлацията ще оправдае двойното поскъпване на свещите, които на първо място бабичките като мене купуват. Нищо, че икономистите говорят за 15-20 процента инфлация. Св. Синод е сериозна институция и не си играе на дребно. Както казал един владика, като го попитали защо наведнъж такова двойно увеличение: „Е, ние не можем да се събираме през няколко месеца да актуализираме цени…“.

Може и да е прав. Те са много заети хора – с какво, не питайте, не е благочестиво. Така съм научена да не питам.

4.927868852459 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (305 Votes)

0105191657 2„Който се стреми към пари, върши беззакония, а който така натрупа пари, сетне върши глупости“.

Тази мисъл е на един мъдър човек. И непрекъснато намирам потвърждение на нейната истинност.

Бяха трудни години за Българската православна църква (както впрочем и за другите вероизповедания у нас) по времето на държавния атеизъм. Хората бедни, а и малцина от тях идваха в църква. Малко бяха паричните постъпления, нямаше държавна субсидия с изключение на жалки средства за някои храмове и манастири, паметници на културата.

4.9817351598174 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (219 Votes)

2021 08 02 1611Спокойно, нито един наш владика не е тръгнал да подава оставка. Поводът за коментара е новината от съседна Гърция, където след две години отново има проблем с оставката на митрополита на Перистери (тук). Но това са неща, които стават в чужди двор.

А според устава на БПЦ митрополитите са доживотни. И понеже това обичайно определение не звучи много добре, нека цитираме дословно уставния текст: „Служението на митрополита е пожизнено“ (чл. 82, ал. 1). Няма ограничения по възраст, нито пенсиониране. Ако пък остареят много или сериозно се разболеят и не са в състояние да изпълняват задълженията си, тогава започват задкулисни обсъждания за това, как да се реши случаят в полза на едно или друго задкулисие. Не че има задкулисия в църковните среди, ама нали нашето политическо настояще ни научи на такива изкилифинчени думи, повлиях се и аз самата.

 

И рече старецът...
Всяко нещо намира покой в своята среда и стихия: рибата – във водата, огънят – в движението нагоре; всичко се стреми към своята среда. Душо моя, ти си безплътен дух, безсмъртна. Единствено у Него ти ще намериш покой.
Св. Тихон от Воронеж