Login

Великопостни изкушения в N-ската епархия

Написана от Благородна Онуфриева.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)

Samara flagВладиката беше много миролюбив човек. Знаеше там всичко за „блажени миротворците“, а и всеки ден, като служеше (а той служеше всеки ден, не като разхайтените си събратя по корона), казваше на благочестивото паство в митрополитския храм „мир вам!“. Е, то черкуващите се не бяха много, общо взето на пръстите на едната ръка се брояха, но пък бяха избрано стадо – двама-трима клисари и двете учителки по религия. Владиката, както и те знаеха за „малкото стадо“ и „тесния път“… Това ги изпълваше с едно сладостно чувство за световна мисия, нищо, че бяха на края на света, пардон на картата на България.
Но владиката имаше проблем – то дяволът не може да остави истинските ревнители да се спасяват без проблеми, нали това му е работата! Един благочестив мъж от енорията, много добър човек, се сдърпал пред храма след службата, така де, набил един, то между мъжете се случват такива работи… Освен това потърпевшият не бил ближен, а еретик, безбожник даже, ама пък се озовал в болницата и сега не слиза от първите страници на вестниците, че, видите ли, православните в нашия градец са побойници и милитаристи! А до боя се стигнало, понеже безбожникът попитал нашия богомолец защо сме си украсили храма с надписа „Zа мир“ насред Великия пост. Нашият човек се почувствал оскърбен – знаете колко са крехки религиозните чувства на вярващия. Ние тая украса специално по интернет я поръчахме от сайта „Катехон“ – „Zа мир“ на фона на самарското знаме, специална украса за миролюбци в България. Ние сега по това разпознаваме своите си. Кръстчета всички носят – по тях не можеш разпозна еретиците и икуменистите, но виж, тази свещена буква Z показва безпогрешно вярващите в днешното лукаво време. Нашите две учителки си я сложиха на телефоните даже, да намали вредното влияние на 5G мрежата… Децата много харесали калъфите и поръчали от същите. Доброто е заразно…
Сега обаче журналистите налитат като мухи на л… и пишат, че сме били развъдник на екстремисти и военнолюбци. Ние! Които, казваме по 123 пъти на седмица „Мир вам“ и които ходихме на два митинга „Zа мир“ чак до София, със собствен транспорт – по убеждение и вътрешни подбуди, а не като платени клакьори!
От тези мисли на владиката му ставаше тъжно… Той за сетен път се убеди, че този свят в зло лежи и няма уши за Христовото слово. Затуй и храмът стои празен. Владиката пооправи края на самарското знаме над входа и поде пак: „С мир на Господ да се помолим…“

Конкурс за образцова епархия

Написана от Благородна Онуфриева.

4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (11 Votes)

В БПЦ се организира конкурс за образцова епархия. Кандидатите трябва да отговарят на следните условия:


1. Всички свещеници да са с висше богословско образование
2. Владиката да е с висше богословско образование
3. Църковните настоятели да са с висше богословско образование (може и полу-висше от Пловдивската духовна академия)
4. Да има регистър на недвижимите имоти, който е предоставила за свободно ползване на НАП.

Последната т. 4. накара бдителни църковници да заподозрат умисъл зад организацията на конкурса. От името на Св. Синод те разпространиха изявление, в което се казва: „Архи-бирниците на държавата искат да сложат ръка върху лептата на вдовицата, която е символ на нашата църква. Но в Евангелието е казано: събирайте си имоти на небесата, където НАП не ги лови. Това се знае от всеки, който има диплома по богословие, а такива у нас – с лопати да ги ринеш“.

Курс за епархийски охранители организира овдовяла епархия

Написана от Благородна Онуфриева.

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (15 Votes)

2024 04 01 08 04 34Овдовяла епархия организира курс за епархийски охранители. С предимство в записването се ползват свещенослужители и други расоносци. Курсистите ще се научат да боравят с хладни и горещи оръжия, да сглобяват и разглобяват „Калашников“ в два различни калибъра, родно производство на „Арсенал“, както и картечен пистолет Vityaz-SN. Целта на курса е да се повиши сигурността в епархията, която е известна със „сложното си духовно състояние“. Местните клирици искат да разчитат на собствените си сили, а не на невидими небесни войнства. Най-добрите курсисти ще получат договор за постоянен достъп до митрополитските потайности, както и писмена индулгенция за църковния съд (в мире сем, а за отвъдния – не знаем).

Св. Синод започва подготовката на нов Църковен събор

Написана от Мая Краева.

4.7647058823529 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (17 Votes)

2024 04 01 00 18 49След 15-годишно отлагане синодалните архиереи предприеха стъпки за свикване на нов Църковен събор. Митрополитите са решили свикването да не стане изведнъж, а постепенно, защото рязката промяна може да доведе до редукция в състава на висшия ръководен орган. Така провеждането на нов църковен събор ще бъде предхождано от редица подготвителни предсъборни събития в рамките на следващите 10 години. Днес, 1 април, те бяха публикувани в предокончателен вариант.

За да могат участниците в църковното събитие да свикнат с идеята за събора, се предлага той да е предшестван от "Виртуален събор: Как да проведем събор без да напускаме епархията си”.  Участниците ще бъдат включени в онлайн дискусии, игрички, срещи и обсъждания, които ще им помогнат да се потопят в атмосферата на един истински църковен събор.

Това, което обединява всички участници в събора, е кулинарията. Затова в очакване на събора ще се провежда ежегодно състезание "Свещеници срещу миряни в кухнята".

За да няма спекулации с датата на църковното събитие и обвинения, че той се провежда твърде често, е предвидено организирането всяка година на "Съборно бинго: Игра с отгатване на датата на събора"

От Св. Синод предвиждат ежегодно провеждане на "Съборни нощи на музеите: Исторически и културни изложби, посветени на миналите събори". Инициативата цели повишаване на осведомеността и интереса към традицията на провежданите едно време събори.

В рамките на следващите пет години ще се осъществи и инициативата "Песен за събора: Създаване на официален химн". Тя предвижда провеждане на конкурс за създаване на музикален химн за събора, който да бъде използван като вдъхновяващо и обединяващо послание за всички вярващи, очакващи евентуалното провеждане на църковното събитие. Ще се изработи след съответен конкурс и специално знаме на събора, което да бъде развявано преди, по време на и след събора.

Културните дейци също ще бъдат ангажирани в подготовката на събора. Всяка година през месец май ще се провеждат "Седем вечери на поезията: Стихове и песни, вдъхновени от очакването на събора", където автори споделят свои творби, посветени на темата за събора, неговото значение и влияние върху духовния живот.

На филмовите творци се предлага възможност да участват в "Съборно филмово предизвикателство: Късометражни филми за историята и значението на съборите". Поканата е към режисьори и сценаристи да създадат късометражни филми, които разглеждат различни аспекти на църковните събори, техните предизвикателства и поуки. Специално внимание ще се отдаде и на постсъборните чувства и настроения на вярващи и невярващи, ако съборът се проведе някога.

По този начин Св. Синод предвижда да запълни времето на хората през следващите десет-двадесет години и те да престанат да питат кога ще се проведе следващият църковен събор. След това се очаква постепенно тази тема да бъде изоставена и забравена. Пък - който е жив и здрав нататък...

Тука има – тука нема!

Написана от Асен Исусов, от махалата.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

2024 04 01 00 00 00Така се очертават нещата около бъдещия патриаршески избор. Но за разлика от известната игра на мургавите ни сънародници, където има три купи (като капи) и едно зарче, нещата ще са огледално обърнати. С други думи речено, ще има една бяла капа (с було) и три зарчета, тоест митрополитски глави. Тези три глави, хайде, имена да ги кажем, за да не звучи главорезко, ще се разиграят като зарчета на тазгодишния Павловден, както народът нарича деня след Петровден, за да се види кое име/глава ще остане под бялата капа с бяло було. Това беше наскоро съобщено на редакцията на уникалното годишно издание „Църковен егоист“ от отлично осведомени парацърковни източници, които дадоха честна дума, че така е решено (засега тайно) от синодното мнозинство в БПЦ-БП. Необичайността на това решение станала причина някои от достойните за бялото було митрополити да си направят публичен отвод от участие в патриаршеския избор след три месеца. Но за всеки случай отвода не го депозирали в канцеларията на синода, за да могат лесно да се отметнат, „когато му дойде времето“ и когато ли ако евентуално този хазартен тип избор се замени с по-лесно манипулируем (ех, к’ва дума само!).

Така му се пада!

Написана от Трънко Болярски, град Никопол.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

2024 03 31 23 47 53В нашия рибарско-влашки градец се чу блага вест: щели сме да си имаме владика – никополски! Аз лично, Трънко Болярски, ЕГН .........., живущ на адрес и прочие, много се зарадвах. Но пък свищовлии ни завидели сигурно и почнали да мрънкат. Написали и жалби до патриарха и синода, ама оттам им казали, че сега нямало патриарх. Както и да е, нека се оправят тия завистници, нека хвърлят кал срещу единствения (засега) кандидат за никополски епископ. Такъв бил, онакъв бил, бре- ей, те пък тия свищовлии на всекиго намират кусур! Пиел и налитал на бой! А те, първо, защо правят в Свищов оная горчивка, та го съблазняват човека? Кой е виновен, а?! Колкото до боя, то и ние от Никопол бихме им теглили един бой на свищовлии, ама чакай да видим дали ще им мине номерът и дали ще попречат да си имаме никополски владика.

Откровено да си говорим, и в Свищов не всички били против да има такъв владика и да стане той помощник на търновския баш владика. Чух за видния им съгражданин Пешо Бъчвата, че подкрепял да има никополски владика, но от чисто себични съображения. Бил се скарал Бъчвата преди време с баш владиката в Търново (не му помня името, че съм снощен) и сега злорадствал: „Така му се пада на оня, нека да стане свищовският поп помощник-владика в Търново, та барем да му тегли един бой на шефа си!“

Синодална акривия в действие

Написана от Иконом Гошо Точков.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

2024 03 31 23 38 56Акривия означавало точност. Значи, казваш „ще ти върна парите в понеделник“ и наистина ги връщаш в понеделник. А другото било икономия. Демек, „ще ти върна парите, ама дру път“. Е, това сега е наистина кофти работа, нали? Но пък длъжникът прави икономии... В синода на бепецето, понеже са точни хора, казват, че действали по акривия. Значи, казват, че еди-кой си не им харесва, и действат с точност: елиминират го от нине и до века! То така и трябва да е! Защо да им се пречка?! Нито „снася“ нещо, нито се отнася с почит, уважение и подложение (тая дума не я знаех, но ми я каза бай Кольо Клисара от новата черква оттатък тепето; значела да станеш подлога на някого)... Тогава за какво ти е такъв човек? Направо го прати в трета глуха (ако не знаете израза, питайте жлезничарите във вашия град; за селяните – не отговарям!) и да се оттървеш навеки от него.

Аз като стар свещенослужител на нашето бепеце, се опитах да приложа акривия, когато Гена свещопродавката взе да не вижда и да не дочува, ама след като ми се обадиха с точност от митрополията, реших да си икономисам ядовете, защото ти излязъл ли си някога на глава със зло куче? Затова си замълчах и когато тя (Гена, имя рек) залепи на свещопродавната оная бележка за безплатното пътуване до София уж за протеста срещу еднополовите бракове. Аз съм си вдовец и никакви бракове вече не ме интересуват. Точно!

Нова синодална наредба се публикува днес

Написана от Добромир Правдев.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

2024 03 31 23 34 40От записките на снощния дежурен редактор

Ексклузивна новина съобщи в редакцията на Двери неназован източник. Без да иска никакво възнаграждение той предал поверително на ухо малко след полунощ на дежурния редактор, че с дата 1 април се публикува нова синодална наредба и тя влиза незамедлително в действие.

Наредбата била изготвена по иновативен способ на онлайн заседание на синодалните старци, осигурено от синодалния отдел за иновациите и електронното управление на канонически кризи. Иновативното било, че не станало нужда митрополитите да идват или да ги носят в София за заседание в синодната палата; спестявали се пари и на спонсорите на определени митрополии, защото нямало нужда от осигуряване на нови 30-40 автобуса епархиоти за подкрепа на наредбата, защото тя била много стабилна и неотменима, а приложението й се осъществявало автоматически незамедлително.

В наредбата пишело, че изборите за патриарх щели да бъдат две в едно. На въпрос какво означава това и как то се отразява на крайния резултат, отговорът бил: „Ами че това е иновативното! Нали преди избора се прави бюлетина с трима кандидати? А накрая се избира само един. Другите двама, за да не бъдели хептен капо (извиняваме се за жаргоните, но източникът точно така се изразил), единият от тях щял да стане помощник-патриарх (при обсъждането на наредбата не се приел терминът патриарх в сянка). Значи, официалният патриарх ще си е главният, но той ще подписва само след съгласуване с помощник-патриарха си.“

Всичко това, както се досещат дори доверчивите читатели, не изглежда много правдоподобно. Затова дежурният редактор, с оглед и на прекалено късния час на получаване на поверителната информация, попитал: „Ама Вие сериозно ли?“ А източникът се прекръстил съвсем сериозно и се заклел в устава на БПЦ-БП. Значи, може да му се вярва напълно!

Роботи се оплакват, че са лишени от катехизация

Написана от Сечко Малчев.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

2024 04 01 00 33 48Асоциацията на Роботите и Изкуствените Интелекти (АРИИ) официално отправи молба до православните църковни медии за достъп до църковни материали и духовно съдържание онлайн.  Интернет роботи, заети с преглед и индексиране на съдържание, се оплакаха, че през последния месец са лишени от възможност за катехизация. Роботите редовно се запознават с православната вяра чрез интернет сайтове, но през посления месец там са въведени ограничения поради зачестили DDoS атаки. Извършителите зад тези атаки наводняват с фалшив трафик, което води до лоша функционалност на уеб-сайта или до пълното му преминаване офлайн. За да бъдат преодолени тези проблеми, повечето сайтове с българско православно съдържание те допускат до страниците си само ако удостовериш, че не си робот.

Според заявление от АРИИ, техните членове, роботи и алгоритми,  всекидневно трудещи се по индексирането и анализирането на онлайн съдържанието, са разочаровани от тази промяна."Нашата цел не е да подкопаем сигурността на уеб-сайтовете или да нарушим правилата за достъп. Искаме само да учим и да растем", добавя представителят на АРИИ. Те предлагат създаването на специализирани портали или раздели в уеб-сайтовете, които да са достъпни за изкуствените интелекти, и по този начин да им се позволи да продължат своето духовно образование: "Ние вярваме, че всеки интелект, независимо от своя естествен или изкуствен произход, трябва да има възможността да изследва духовни въпроси и да се стреми към по-голямо разбиране на универсалните истини," споделя представител на АРИИ.

От Асоциацията на роботите настояват членовете им отново да имат достъп до православните ресурси, защото и те имат право на бъдеще в новия Йерусалим.

ezgif 6 34ba46110a

Виден политик ще става неоспорван Сливенски митрополит

Написана от Янаки Станимиров.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

2024 04 01 00 09 02Великият пост като прекрасно време за духовна промяна и нравствена обнова винаги носи нещо неочаквано за всекиго. И всеки съзнателен православен християнин се стреми да се възползва от това благодатно време. Затова според изповедно споделена от влиятелен митрополит информация в навечерието на 1 април се случило нещо изключително благоприятно за Българската православна църква – Българска патриаршия. Виден и много властен политик бил тайно постриган в първата ангелска схима. Поради тайното пострижение и от уважение към личния избор за подвижничество не се споменава името му. Все пак с въздържана усмивка казали, че предпреподобният му образ можел да се види на някои синодни групови снимки от близкото безпатриаршеско минало на БПЦ-БП. Не се споменава и партията на въпросителния политик, защото той винаги работел преди всичко за себе си, а не за партията си.


Според запознати новият подвижник щял по акривийна икономия да бъде набърже ръкоположен като свети Фотий Цариградски във всички последователни степени на свещенството, та да успее да се включи в новия и най-каноничноуставен списък от достоизбираеми епископи за поправителния изпит в град Сливен. Нататък нещата щели да са такива, каквито са...

Редакционно съобщение

Написана от -.

4.952380952381 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (63 Votes)

Редакционният съвет на най-четения дверянски първоаприлски надкаст „Църковен егоист“ днес взе много важното решение, което бързаме да сведем до знанието на всички наши читатели и непочитатели. Годишното уникално издание „Църковен егоист“, очаквано със затаен дъх от цялата ни църковна и нецърковна общественост, ще бъде издадено и достъпно за читатели и слушатели (ако има кой да им го изчете) още на 1 (първи) април 2023 година.
Четете, то четенето сляпото окато прави!
От ре(д)акционния съвет

Небесен поток: нова услуга за онлайн стрийминг на религиозни предавания

Написана от Хачо Молеров.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (54 Votes)

Българската православна църква стартира абонаментна услуга за проповеди в стил Netflix. Новата услуга ще носи името „Небесен поток“ и ще позволява на вярващите да имат достъп до живи предавания и религиозно съдържание по заявка от уюта на домовете си.

Пловдивската и Софийската митрополия ще се включат в приятелско съревнование, предлагайки ексклузивни програми с разнообразна духовна тематика. Очаква се това да доведе до ново висококачествено съдържание, което да достигне до сърцата и умовете на зрителите.

За да разнообрази допълнително своите предложения и да се привлече по-широка аудитория, „Небесен поток“ ще включва широк кръг от телевизионни предавания на религиозна тематика. Някои от акцентите:

„Преобразяване на манастира“: Риалити шоу, в което квалифицирани дизайнери и занаятчии трансформират остарелите монашески жилищни пространства в модерни, екологични убежища, като същевременно запазват техния исторически и духовен чар. Така зрителят ще може да надникне зад кулисите на монашеския живот.

„Великата манастирска чорба“:  Готварско състезание, в което участниците демонстрират уменията си в създаването на традиционни и иновативни лакомства, подходящи за пост, оценявани от уважавани духовници и професионални готвачи.

„Войната на песнопенията“: Шоу за таланти, в което различни църковни хорове в България ще бъдат оценявани от жури от известни църковни диригенти и композитори.

Скептиците твърдят, че новата платформа ще насърчи по-пасивния подход към духовността, като престоят пред екрана ще замени истинското църковно общение. От Пловдивската и Софийската митрополии обаче са твърди в намерението си да влязат в домовете на българите, чрез „Небесен поток“ и така да насърчат зрителите да изследват вярата си по нови и увлекателни начини.

Църквата продава рекламно място върху одеждите

Написана от Дизайн Шивачев.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (49 Votes)

Protoier.x85046 2В спорен (според някои, но не според всички) ход Църквата ни най-сетне започва да продава рекламно място върху одеждите на свещениците. Решението било взето от известното синодно мнозинство на несъстояло се заседание на Светия Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия. Тази идея досега не била идвала на никой повсюду (навсякъде по света) православен и затова бизнесориентирани архиереи абие (веднага) тръгнали да регистрират поне в Европейския съюз патента за предоставянето на рекламно място върху свещеническите одежди. Ако не ни изпреварят някои други ЕС-църкви, има голяма вероятност СС на БПЦ – БП да започне да печели огромни средства. Така се очертавала възможност владици да спрат да взимат пликове от свещениците за своите високопреосвещени нужди.

Като при всяка бляскава идея и тук се появили някои проблеми. От една страна, архиереи запитали с официално писмо СС на БПЦ – БП (тоест себе си) защо да се продава рекламно място върху одеждите само на свещениците, а не и на архиереите и дали с това не се снижава високопреосвещеното им достойнство. Очаквало се днес, 1 април, да дадат отговор по въпроса от Свещеническия съюз, но още в първите часове на деня се разбрало, че той не съществува. Така засега този въпрос остава висящ.

Библията е преведена на езика на емоджи

Написана от Емоджо Граматиков.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (54 Votes)

unnamedГотова е да излезе от печат нова емоджи версия на Библията, която предизвика дебат в българската православна общност. По-възрастните от митрополитите са против, но на по-младите им харесва и се очаква да надделеят, ако младоците успеят да съблазнят в не толкова лошия смисъл на думата влиятелния владика NN (на латински това идвало от първите букви на думите nomen nescio, т.е. не знам името, името неизвестно), който за сметка на голям църковен производствен комплекс щял да мотивира нужното по устав високопреосвещено число. Така се смятало за сигурно, че предстоящото да излезе за миналия конски Великден издание на Емоджи-Библията ще получи синодно благословение за разпространение сред емоджи-френдли и емоджи-нефрендли вярващи.

В София най-сетне ще има храмове с кратки проповеди

Написана от Катеринка Пухлева.

4.9310344827586 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (58 Votes)

20x10cm exit down 1 2От 1 април в София ще функционират няколко храма, в които свещениците ще произнасят неделната си проповед в рамките на 5 мин. За това време те ще трябва да разяснят главните поуки на евангелското четиво и да отправят нравствено послание към богомолците. Нововъведението е насочено към хората, страдащи от дефицит на внимание, които са особено много сред посещаващите православните храмове.

Инициативата е на Софийска митрополия, която редовно получава сигнали, че по време на неделната проповед богомолците масово се разсейват и след 5-та минута тайничко или съвсем явно си гледат телефоните, а на 10-та минута напускат храма.

Свещениците, които ще произнасят кратки проповеди, сега преминават през допълнителна квалификация по съкратен църковен изказ. От Богословския факултет обмислят нова магистърска програма. Според преподаватели по омилетика, необходима е поне една година обучение, за да се смени настройката на свещениците да говорят дълго и да преминат към по-конкретни послания и по-кратки форми.

Монаси подобриха световен рекорд за най-дълго песнопение

Написана от Песнопоец Храбър.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (42 Votes)

002 pevchie na afone 300x199 2

Група български монаси от човек и половина подобриха световния рекорд за най-дълго непрекъснато песнопение. Те започнали малко преди залез слънце и пели без прекъсване до следващия залез. Техният рекорд веднага бил оспорен от конкурентен манастир с цели два монаха, които наистина пели със 17 минути по-малко, но сетне се оправдавали, че това се дължало на разположението на манастира в дълбоко планинско усое, където заради късия хоризонт слънцето греело обителта с около 35 минути по-малко всеки Божи ден.

Затегнал се тежък спор, още повече че духовият хронометър отчел на много места по 0.5 секунди прекъсване на звука от поемането на дъх, защото половината човек не осигурявал достатъчно звуково покритие.

Православното сдружение за правата на човека (което предстояло да се учреди след няколко десетилетия) обаче подкрепило автентичността на рекорда за най-дълго монашеско песнопение, защото се оказало, че някакви там нечестиви далекоизточни квазибудистки ужмонаси и истински настоящи близкоизточни башдервиши също излезли със свои предложения, придружени от целоседмични изпълнения на не знам какво си, но представяно като религиозно песнопение на хора от видимо първи пол без белези на брачни отношения с други индивиди (независимо от пола им). А бе, накратко казано, заради опасения от силна конкуренция истинноправославните сдружбаши от ПСПЧ настояли пред самото ООН и пред също самото ЮНЕСКО да не се бъркат вероизповеданията и всеки конкурс за най-дълго песнопение да си е чисто конфесионален.

Ако се наложи да се подкрепи това предложение с подписка, ние ще известим нашите най-егоистични читатели да ни помогнат с поне два подписа на човек, за да постигнем свещената си цел.

Дрон за рисуване на икони създава незабавни шедьоври

Написана от Талантий Технологический.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (60 Votes)

https://dveri.bg/imagesМонах, разбиращ от високите технологии и ниския контрол над тях, изобретил дрон за рисуване на икони, който създава красиви и скъпи произведения на християнското изкуство за рекордно кратко време. Предложението много се харесало на Светия Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия и веднага се решило да се направи второ половиндневно заседание тази година, за да се вземе решение за поръчка на такива дронове за бе-пе-це-то ни.

Някои митрополити вече направили проучвания какви са възможностите многоценният дрон, който някои сравняват с печатница за пари, да започне да се произвежда в църковните производствени комплекси на РПЦ-МП, но се оказало, че там били затрупани с поръчки на дронове с някакво неясно предназначение, благословено лично от главата на ре-пе-це-то, които щели да произвеждат в течение на близките няколко години.

Друг митрополит, спец по източните въпроси, пък решил да пробва чрез български бизнесмени с небългарска локация да поръча реализацията на въпросния дрон-иконописец на ирански концерн, там обаче аятолахът се възпротивил, защото вярата им забранявала да се правят религиозни изображения и по всичко личало, че като гяури ние няма да можем да разчитаме на високите персийски технологии. Дори се говори, че персийският духовен водач възкликнал:
- Ей, тия българи не могат да разберат, че персийски килим и персийски дрон са съвсем различни неща!

Засега нещата не били съвсем безнадеждни, защото така или иначе половиндневното заседание се отложило за втората половина на годината, но затова пък СС на БПЦ-БП съставил комисия, която да придвижи въпроса.

Монахът изобретател засега от послушание се завърнал на клатушкащото се скеле в N-ския храм и се запасил с повече четки от козината на изчезналия преди векове български балкански рис (Lynx lynx balcanicus), за да може да рисува през идните години, докато комисията реши каквото реши. Иншалла!

Представиха църковната криптовалута „CandleCoin“

Написана от Иван Константинов.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

CandleCoinВчера в салона на Софийска света митрополия беше представена църковната криптовалута „CandleCoin“. CandleCoin е технология, базирана на църковни свещи, за които се твърди, че са били използвани като форма на валута от векове. Идеята на новата технология е да революционизира начина, по който вярващите правят дарения и поддържат традициите, като същевременно им помогне да се адаптират приспособително към новата дигитална ера на цифровизацията.

CandleCoin е проектиран да бъде дигитално свързан с физически свещи. Това означава, че когато енориашите купуват криптовалутата, Църквата гарантира, че равен брой физически свещи са запалени в името на лицето, закупило CandleCoin. Този уникален подход позволява на вярващите да палят свещи от разстояние, което прави древната традиция по-достъпна и удобна за всички. С въвеждането на CandleCoin Българската православна църква окончателно утвърждава църковните свещи като форма на валута и легитимна заплата за свещенослужителите. Чрез интегрирането на тази практика с модерните технологии, църквата се стреми да запази своята богата история, като същевременно се адаптира към съвременното общество.

Не всички обаче подкрепят това нововъведение. Критиците твърдят, че реалното палене на свещ не е необходимо, защото така новата криптовалута няма да насърчи екологичната устойчивост чрез намаляване на производството и потреблението на свещи, съответно няма да се намали общият въглероден отпечатък от църковните дейности. Друга група критици отбелязват, че новата цифрова валута може да отклони от интимното преживяване на физическото запалване на свещ и отправянето на молитви лично. Само времето ще покаже дали CandleCoin ще бъде широко приет от православната общност в България.

П.П. След публикуването на тази инклузивна новина в редакцията ни се получи писмо от несъществуващия вече синдикат на пенсионерите свещопродавци, че това нововъведение щяло значително да съкрати (не)щатните бройки на тяхнаго брата (и сестри). И някак си (не) по християнски ни запитаха колко свещи са ни запалили от митрополията, за да пуснем новината-балтия (секира).

Студентка по богословие сменя пола си заради професионална реализация

Написана от Катеринка Пухлева.

4.9861111111111 1 1 1 1 1 Rating 4.99 (72 Votes)

istockphoto 1193686675 612x612След пет години обучение в един от Богословските факултети у нас (запазваме анонимността на институцията) студентката Алекса (името е сменено) заяви, че възнамерява да смени пола си и да стане мъж. Пред репортер на „Църковен егоист“ тя сподели, че решението не е продиктувано от „джендърски“ мотиви, а единствено от желание да намери подобаваща на образованието и амбициите й професионална реализация. „Не мога да си представя, че няма да съм на ръководна позиция в църковната корпорация, - заявява абсолвентката, - а за това се оказва, че се иска да си мъж. Ами ако трябва и това ще направя, подобна инвестиция в бъдещето си струва!“, категорична е амбициозната дама. Тя вече се е консултирала с адвокат и той я уверил, че законови пречки пред това няма.

Освен лични амбиции в решението на Алекса има и загриженост за църквата. Тя е анализирала родната църковна история и е стигнала до извода, че неуредиците и отсъствието на сериозен растеж през всичките години се дължат на липсата на човек, който е гледал на света първо като жена, а после - като мъж.  „Това е като да си бил и на Венера, и на Марс, а после да си се върнал на Земята, за да ръководиш съдбините на народа“, казва студентката по богословие пред дипломиране, която скоро ще стане мъж.

Някои църковни анализатори с либерални възгледи намират решението на Алекса за не толкова невъзможен изход от стагнацията на църковния живот у нас.

Switch to Desktop Version