Мобилно меню

4.9285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (56 Votes)

viber image 2021 11 29 23 09 45 750

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи заупокойната св. Литургия и опелото на отец Ангел Ангелов в столичния храм „Света Софѝя“. С него съслужиха Врачанският митрополит Григорий, както и епископите Мелнишки Герасим, главен секретар на Св. Синод, Белоградчишки Поликарп, викарий на Софийския митрополит, и Браницки Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, протойерей Нелуц Опря, представител на Румънската патриаршия в София, десетки свещеници от епархията. В молитва присъстваше игуменът на Рилския манастир Адрианополски епископ Евлогий.

В посланието на Негово Светейшество патриарх Неофит, прочетено от еп. Герасим, се казваше: „Във време на духовна нищета, обърканост, отчуждание от вярата и християнските ценности родната ни света Църква загуби примерен свещеник и богослов, блестящ оратор, учен, любящ баща, верен Христов съратник, духовен изповедник на стотици човешки души“.

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (45 Votes)

deaГрузинската православна църква не подкрепя принудителна ваксинация срещу COVID-19, тъй като всеки трябва да има свобода на избор и това е ненарушимо право, дадено от Всевишния, се казва в ново изявление на Грузинската патриаршия.

През февруари 2021 г. грузинският Св. Синод публикува обръщение, в което изложи позицията си по този въпрос. В него се казваше, че Църквата цени действията на специалистите в областта на медицината за защита на здравето на хората, но няма да поеме отговорност по отношение на пропагандиране на ваксинацията срещу коронавируса, тъй като това е дело на специалистите.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

viber image 2021 11 29 23 10 02 253Слово на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан на опелото на ставрофорен иконом Ангел Ангелов в храм „Света Софѝя“, 29 ноември 2021 г.

Отново и отново се изправяме пред тайнството на смъртта и разбираме думите на великия старозаветен проповедник: смъртният ден не е във властта на човека. Един друг старозаветен праведник възкликва: Господи, дал си ми дни колкото педя и векът ми е като нищо пред Тебе. Свети пророк Исайя ни казва: разгласяй, че всеки живот е като полска трева и всичката му красота е като полско цвете. Стоейки пред ковчега на нашия любим събрат и съслужител, новопреставилия се в Господа ставрофорен иконом Ангел Ангелов, ние разбираме една основна истина: че Господ не ни е питал дали искаме да дойдем в този свят и да живеем този живот, така и не ни пита дали искаме да си тръгнем оттук. Затова и в навечерието на празника на св. Климент Охридски, който е монашеска похвала и архиерейска слава, Господ откъсна едно от красивите Си цветя от земната Си градина, за да го посади в Своята красива божествена градина, в Царството Божие. Смъртта на един свещеник, на един духовник е печално събитие и тя се преживява сложно, защото е свързана с раздяла с любима и важна личност в нашия живот. Смъртта на един духовник е загуба – загуба за домашната църква, загуба за неговия храм, загуба за неговата енория, за епархията и в крайна сметка загуба за светата Църква.

4.967032967033 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (91 Votes)

1Стотици картички, играчки и коледна украса подредиха децата от Неделното училище и Ателието по иконопис в храм „Света Троица“ в Стара Загора, за своя Пети рождественски благотворителен базар, който започна на 28 ноември. Събраните средства ще подпомогнат лечението на Ромина – деветгодишно момиченце, болно от левкемия. (Повече за лечението на Ромина – тук).

Благотворителната кауза спечели сърцата на мнозина. Малките християни бързо получиха подкрепа от своите родители, от близки и приятели.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

PHOTO 2021 11 27 21 16 24 2На 27 ноември българската църковна община в Брюл, регион Кьол и Бон, Германия, се събра на празнична света Литургия. С нея беше отбелязана паметта на покровителя на нашата общност – преподобния Теодосий Търновски. Богослужението извърши ставроф. ик. Юлиан Ангелов от българския катедрален храм в Берлин. В проповедта си о. Юлиан напомни, че св. Теодосий е велик молитвеник и светило на аскетизма, просияло през 14 в. по нашите земи. Заедно с огромно множество светци от българския род и днес той се моли пред Бога за нашия народ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

nxМосковският патриарх Кирил отстрани Митишчинския епископ Теофилакт от длъжностите игумен на ставропигиалния Андреевски манастир в Москва, помощник на първия викарий на патриарха в Москва и управляващ Югозападното викариатство на градската епархия на Москва.

Причината за мярката е видео, разпространено в социалните мрежи, на което се вижда как по време на Херувимската песен в св. олтар епископът удря по главата служещия с него клирик. Според свидетели случаят не е изолиран, а е по-скоро практика.

Временното управление на Андреевския манастир е поверено на Каширския митр. Теогност, който е игумен на Донския ставропигиален мъжки манастир.

Апостолско правило 27 предвижда „да бъде низвергнат от свещен чин епископ, презвитер или дякон, който бие съгрешили верни или досадили неверни и с това иска да заплашва други, понеже Господ на нищо такова не ни е учил, а напротив, Сам, бидейки удрян, не е нанасял удари, бидейки укоряван, не е отвръщал с укор, страдайки, не е заплашвал“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

WWБерлинският и на цяла Германия митрополит Марк (Арндт, германец родом) от Руската православна задгранична църква (МП) забрани на клириците от своята епархия да съслужат с духовенството от новообразуваната Западноевропейска архиепископия на РПЦ-МП с център в Париж.

Това заяви самият митрополит Марк на 25 ноември по време на конференция в Белград, посветена на стогодишнината от Първия задграничен събор на РПЗЦ в Сремски Карловци. Говорейки за църковните юрисдикции на руската емиграция, предстоятелят на Германската епархия на РПЗЦ-МП заяви, че преди няколко седмици е забранил на своите свещеници да съслужат със свещениците на тази „уж присъединила се към Московска патриаршия юрисдикция“. Той нарече архиепископията, възглавявана от митр. Йоан (Ренето), „напълно несериозна, нарушаваща каноните на всяка крачка“.

През септември главата на Западноевропейската епархия на РПЗЦ-МП архиеп. Ириней също поиска от духовниците в епархията да се въздържат от общение с клириците от Западноевропейската архиепископия на РПЦ-МП. Конкретните причини не се назовават.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (79 Votes)

 MG 8237Незабравим ще остане о. Ангел Ангелов не само за своето семейство, но и за своите съслужители, за приятелите, за духовните чеда и за всички, докоснали се до светлата му и изпълнена с любов личност. Един от малкото духовници, които с лекота се усмихваха, когато говореха с хората, дори с непознатите.

По време на своето свещеническо служение о. Ангел дейно участва в ключови събития от църковния живот у нас без да се изтъква. Внимателен, скромен, вслушващ се, той поставя на първо място пастирския си дълг и воденето на човека към Христос.

Двама патриарси го предпочетоха за най-високия пост за един женен клирик – протосингел на Софийска митрополия. О. Ангел обаче възприемаше този пост като служение за другите, а не за своя облага. Такова беше служението му и като председател в средновековната столична базилика „Света Софѝя“.

Със снимки от архива на Двери, дело на фотографката Стефка Борисова, припомняме някои моменти от служението на о. Ангел. В памет на един добър духовник и за вдъхновение на негови следовници.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

330Св. Синод на Критската църква освободи от задълженията му предстоятеля на автономната Критска архиепископия архиеп. Ириней. Решението беше взето единодушно на заседание на 24 ноември, на което архиереите разгледаха писмените становища на трима професори по медицина, удостоверили пред съдия, както изисква законът, трайно влошеното здравословно състояние на 88-годишния архиепископ.

В изявлението се казва, че решението е било трудно и взето с голямо уважение към личността на архиепископ Ириней и с признание за неговите трудове.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

IMG 9827 2С архиерейска св. Литургия, отслужена от Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, започна празничният ден в Богословския факултет на Софийския университет. В деня на св. Климент Охридски, небесния покровител на Алма матер, в академичния параклис се събраха преподаватели, студенти и малък брой гости.

По време на св. Литургия бяха отправени заупокойни молитви и за новопреставилия се ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, бивш преподавател в Богословския факултет и близък приятел на голяма част от богомолците в академичния параклис.

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (8 Votes)

IMG 9894 2На 23 ноември в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе конференция на тема „Преподаване на Религия онлайн. Опит, предизвикателства, перспективи“.

Тя се организира от катедра „Практическо богословие“ на Богословския факултет на Софийския университет, съвместно с Центъра за образователни инициативи „Двери“. Проявата е част от Светоклиментовите дни – 2021 г. на Богословския факултет.

Заради противоепидемичните мерки форумът беше организиран хибридно: част от участниците присъстваха в Зала 8 на Богословския факултет, а друга част – през платформата „Zoom“.

Сред участниците в конференцията бяха Ваня Найденова, главен експерт по Религия към МОН, Росица Георгиева, началник на Регионалното управление на образованието (РУО) – Русе, Ваня Станчева, старши експерт от РУО – София-град, доц. д-р Магдалена Легкоступ, зам.-декан на Православния богословски факултет на ВТУ „Св. Кирил и Методий“, доц. д-р Константин Нушев и гл. ас. д-р Полина Спирова от Богословския факултет на СУ, гл. ас. д-р Стефан Тончев от Тракийския университет в Стара Загора, учители по Религия в училищата и от прицърковните школи от цялата страна.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

ac4eОпелото на ставрофорен иконом Ангел Ангелов ще бъде извършено на 29 ноември, в понеделник, след отслужването на заупокойна св. Литургия в столичния старинен храм „Света Софѝя“. Това съобщи в сайта си Софийска митрополия.

Литургията ще започне в 9:00 ч. Погребението ще се състои на Православен гробищен парк „Св. архангел Михаил“ в кв. „Бояна“.

О. Ангел почина на 24 ноември. Днес на много места бяха отслужени заупокойни молитви за новопреставилия се Божи служител. В Софийска митрополия Белоградчишки епископ Поликарп, заедно с протосингела архим. Василий и о. Костадин Тренев, отслужиха заупокойната молитва, а заедно с тях се молиха служителите на митрополията, които дълги години работиха с о. Ангел.

Трисагий за отеца, който беше духовен наставник на десетки богослови, беше отслужен и в Богословския факултет „Св. Климент Охридски“, отбелязващ днес своя храмов празник.

4.9333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (30 Votes)

2021 11 24 20 47 54На 24 ноември вечерта почина ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия. От средата на септември о. Ангел беше в болница заради заболяване от COVID-19. Повече от два месеца лекарите се бориха за живота на свещеника, който обаче не успя да пребори болестта.

О. Ангел (Анжело) Емануилов Ангелов е роден на 27 февруари 1962 г. в гр. Добрич.

Завършва средно образование в 142 СУ в София, а по-късно и Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Назначен е за асистент в катедрата „Християнска апологетика и християнска философия“, в Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където преподава до своето ръкоположението за свещеник.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

258861850 10159643962634510 3893900198787710439 nСтоличният храм „Св. ап. Андрей Първозвани“ и ателие-галерия „Арт Муза“, София, за пета поредна година организира национален конкурс за рисунка „Рождество Христово“. По традиция конкурсът се обявява в началото на Рождественския пост, като организаторите приканват малки и големи да се включат със своето творчество в молитвената подготовка на дългоочаквания християнски празник. Проявата има благословението на прот. Стилиян Табаков, председател на храм „Св. ап. Андрей“.

В конкурса могат да участват деца и младежи от 3 до 19 години, както и възрастни с до две рисунки, картини, икони и приложно изкуство в съответните възрастови групи:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

xaton2.jpg.pagespeed.ic.su6yB3ZxSOС възстановяването на две от трите основни части на Банското крило завършват мащабните ремонтни дейности в манастирския комплекс на Зографския манастир „Св. Георги“ на Атон.  На 17 ноември тази година за втори път Министерски съвет отдели средства за ремонти на светогорската обител, съобщава БТА. Този път са отпуснати 2.3 млн лв. Източното (Банското) крило е сграда от 1756 г. и оттогава в нея са правени само частични поправки. Сега се прави цялостен ремонт.

Първите средства за това са отпуснати от българското правителство в края на 2019 г., разказа за БТА йеромонах Гавриил от Зографския манастир. Тогава е била реставрирана почти цялата конструкция на сградата, оправени са фасадите. Сега продължава възстановяването на сградата отвътре и подмяната на различни системи – за отопление, осветление и вентилация. Ремонтирани са и покривите на целия манастир.

Източното или Банското крило е построено през 18 век със средства на заможния банскалия хаджи Вълчо. В него българският будител преп. Паисий е довършил своята История славянобългарска.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]