Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

2017 01 18 1208На 18 януари Църквата почита паметта на св. Атанасий Велики. Това е вторият празник в църковния календар, посветен на него. Първият е на 2 май, който е денят на успението му. На днешния ден светецът се почита заедно със св. Кирил Александрийски заради големия богословски принос на двамата александрийски светители в опазването на православното учение от арианската и несторианската ерес през 4 и 5 век. Затова тропарът на св. Атанасий го възпява като "стълб на Православието", а кондакът подчертава важната му роля за умножаването на вярата.

Тропар за 2 май, гл. 3

Столп был еси православия, божественными догматы подтверждая Церковь, священноначальниче Афанасие: Отцу бо Сына Единосущна проповедав, посрамил еси Ария. Отче преподобне, Христа Бога моли даровати нам велию милость.

Стълб си бил на Православието, като си утвърдил Църквата с божествените догмати, свещеноначалниче Атанасие, защото, проповядвайки Сина за единосъщен на Отца, си посрамил Арий. Отче преподобни, Христа Бога моли да ни дарува велика милост.

Тропар за 18 януари (заедно със св. Кирил Александрийски), гл. 3

Делы возсиявше православия, все погасившие злославие, победителие, победоносцы бысте, благочестием вся обогативше, Церковь вельми украсивше, достойно обретосте Христа Бога, дарующаго нам велию милость.

Възсияли с дела на православието и надвили цялото лошо учение, вие станахте победители и победоносци, като с благочестието си обогатихте всички и богато украсихте Църквата, достойно намерихте Христос Бог, Който ни дарува велика милост.

Кондак, гл. 2

Православия насадив учения, злославия терния изсекл еси, умножив семя веры одождением Духа, преподобне, темже тя поем, Афанасие.

Като си засял православното учение, си изтръгнал тръните на лъжливото учение и семето на вярата си умножил чрез оросяването от Духа; затова те възпяваме, преподобни Атанасие.

Изпълнение на Никола Антонов: Св. Атанасий Велики и св. Кирил Александрийски (Атанасовден) - "Слава" на "Хвалитех", глас 3.

Цялата статия: Св. Атанасий Велики - стълб на Православието

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

Maket Rog Chtenija 2017 mПрез тази година в Русия ще отбележат 100 години от Октомврийската революция. Още в началото на годината Руският патриарх Кирил заяви, че според него е неуместно да се използва думата "честване" във връзка с годишнината от събитията през 1917 г. "Не става дума да се празнува столетието от трагедията, а да отбележим тази дата съзнателно, съпроводено с много дълбок размисъл и искрени молитви, за могат грешките, допуснати преди сто години, да поучат нашите народи и те да не допускат подобни грешки в бъдещото ни развитие", отбеляза патриарх Кирил.

А днес Петербургският митрополит Варсонофий обяви, че в неговата епархия се подготвя мощехранителница, в която да бъдат събрани съхранените мощи на всички канонизирани до сега новомъченици от времето на комунизма, които да обиколят всички епархии на Руската православна църква. Досега РПЦ е канонизирала повече от 1000 души, пострадали мъченически в годините след Октомврийския преврат заради своята християнска вяра.

Традиционните Рождественски четения, които ще започнат в Москва на 25 януари, също са посветени на тази тема: "1917-2017 - уроците на историята", като встъпителният доклад ще бъде на патриарх Кирил.

 

 

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (4 Votes)

1484557592 03На 12 януари представители на непризнатата Украинска православна църква - Киевска патриаршия в Украйна се срещнаха с членове на Св. Синод на Цариградската вселенска патриаршия в сградата на патриаршията във Фенер, Истанбул, за да обсъдят украинския църковен въпрос. В състава на украинската делегация са били патриаршеският наместник Переяслав-Хмелницки митрополит Епифаний, Лвовският митрополит Димитрий и секретарят на синода им, Черниговски епископ Евстратий. Те са били съпровождани от зам.-ректора на Киевската православна богословска академия прот. Александър Трофимлюк. От страна на Царигадската патриаршия в срещата са участвали Смирненският митр. Вартоломей, главен секретар на синода, и митрополитът за Франция Емануил. Двамата митрополити са членове на образуваната през лятото на 2016 г. по решение на Св. Синод на Вселенска патриаршия комисия за разглеждане на въпроса за автокефалията на Църквата в Украйна. 

В официалното съобщение на сайта на УПЦ (КП) се казва, че страните са обменили мнения за актуалното състояние на православието в Украйна. Украинските духовници са запознали Вселенска патриаршия с гледната точка на Киевската патриаршия за "възможните пътища за решаване на проблемите, с които украинските православни се сблъскват поради неканоничните и разрушителни действия на Московската патриаршия". Те са подчертали също, че за разлика от Московска патриаршия УПЦ (КП) признава решенията на Събора на Православната църква в Крит и те са издадени в превод на украински език в новия църковен календар за настоящата година.

Митрополитите Емануил и Вартоломей от своя страна са подчертали, че украинският църковен въпрос е много сложен, но Вселенската патриаршия като първенствуваща катедра и майка-църква няма да изостави усилията да се намери най-добрият път за решаването на проблема. Те са уверили украинската страна, че всички мнения и предложения, изказани на срещата, ще бъдат съобщени на Вселенския патриарх Вартоломей и Синода на Константинополската църква, които ще вземат съответните решения.

Цялата статия: Митрополити от Киевската патриаршия обсъдиха във Фенер украинския църковен въпрос

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

ANTONIOS2На 17 януари Църквата чества паметта на св. Антоний Велики, основоположника на християнското монашество. Житиеписецът на св. Антоний - великият Александрийски епископ Атанасий (чиято памет Църквата чества на 18 януари), пише, че по времето на св. Антоний вече имало аскети, които водели такъв начин на живот, но в близост до селищата. Св. Антоний се оказва първият, който предприема този подвиг да се отдалечи навътре в т. нар. велика пустиня (или Източната пустиня, източно от р. Нил) и да остане там десетки години, до края на живота си. По стъпките му тръгват хиляди мъже и жени, които много бързо превръщат необитаемата и враждебна пустиня в "нов, християнски град".

В началото, в продължение на десет години св. Антоний живял в гробница недалеч от своето село на десния (източния) бряг на река Нил. Още 20 години живял в изоставена крепост, където около него се събрали ученици. Но всички тези междинни спирки в неговия път към „вътрешната пустиня” са били част от „обитаемата земя”. 

Едва след като получава видение, св. Антоний се решил да се засели в земя, която никога дотогава не е била обитавана от хората. 150 километра той следва пътя на керваните от Нил до Червено море, който минава през голямата низина Вади-ал-Араб. Именно в тази пустиня на изток от Нил, в планината Клизма св. Антоний открил вода, няколко финикови палми и в този малък оазис възникнала монашеската общност, превърнала се в идеал за поколения християни във Византия и до наши дни. Приблизително на същото място, където се установил отшелникът, по-късно бил изграден и манастирът, носещ сега неговото име. На около 275 м. над манастира върху планинския склон е изкуствената пещера, където е живял бащата на египетското монашество.

Цялата статия: Честваме паметта на основоположника на монашеството св. Антоний Велики

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

plakatХрам  „Св. Атанасий” във Варна ще отбележи своя храмов празник на 18 януари. По този повод на 17 януари (вторник) от 17 ч. в храма ще се отслужи вечерня с петохлебие.

На 18 януари (сряда) от 9 ч. Варненският и Великопреславски митроплит Йоан ще отслужи празнична архиерейска св. Литургия. В нея участие ще вземат свещеници от Варненска и Великопреславска епархия, както и от други епархии в страната.

По установена вече традиция след службата ще бъде осветена риба и раздадена на всички присъстващи. Църковното настоятелство е приготвило 420 порции за участващите в светата литургия миряни. За празника излиза първи брой  за 2017 година на енорийския вестник „Православен глас”, който се разпространява безплатно.

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (8 Votes)

655 402 sinodalna palata svetiia sinodВ последните дни медии услужливо и добронамерено разпространиха неясна информация за желание на български православни клирици да се ангажират с предпазване на старите хора от телефонните измамници. Днес обаче синодният отдел "Връзки с обществеността" разпространи свое изявление, в което се казва:

Във връзка с разпространяваща се информация, че „със заповед на Патриарха Църквата обяви война на ало-измамниците” ви уведомяваме, че информацията не е коректна. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит не е подписвал подобна заповед нито в качеството му на патриарх и председател на Светия Синод за диоцеза на БПЦ-БП, нито в качеството му на Софийски митрополит за диоцеза на епархията. В канцеларията на Светия Синод е внесено такова предложение за участие на БПЦ в широкомащабна кампания срещу телефонните измамници, което предстои да бъде разгледано на предстоящо заседание на Синода. Както обикновено, когато става въпрос за общественозначими инициативи на БПЦ и решения на Светия Синод, ще бъдете своевременно информирани.

 

4.93333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (15 Votes)

Bogoiavlenie 2017 Passau 71Паки и паки църковната камбана в Пасау призова верните чеда на Църквата на богослужба, за да отпразнуват Богоявление!

На 15 януари 2017 г. в 10.30 ч. малката българска общност в Пасау се събра, за да отпразнува кръщението на нашия Господ Бог Иисус Христос със света литургия и велик водосвет. Българите в града имат възможност да ползват за своите богослужебни нужди старокатолическата църква „Свето Възкресение“ (alt-katholische Auferstehungskirche) всяка трета неделя от месеца, което наложи кръщението на Спасителя да бъде отпразнувано по-късно. Обилните снеговалежи и предупрежденията на немските медии да се избягват пътуванията, освен ако не са абсолютно наложителни, принудиха нашия свещеник за Пасау ставрофорен иконом Виктор Иванов-Цимер да тръгне този ден от Мюнхен, където работи и живее, в 5 ч. сутринта, за да стигне на време за богослужението, което започна точно в указаното време. След светата литургия отецът отслужи велик Богоявленски водосвет и поръси за здраве дошлите богомолци - българи, руснаци и немци, като за изненада на свещеника ни този път българите, взели молитвено участие в богослужбата, преобладаваха.

Цялата статия: Закъсняло Богоявление в Пасау (фоторепортаж)

4.33333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (6 Votes)

b6e8dca2b32b9c3c40bdea3f57d050f2В събота, когато Църквата отбелязва отданието на празника Богоявление, в столичния храм "Рождество Христово" в Младост III ще се проведе беседа на тема "Богоявление - явяването на Светата Троица". През погледа на ранните св. отци ще погледнем на дълбокия смисъл на този празник и ще търсим отговор на въпроса защо Църквата е нарекла така кръщението на Иисус Христос във водите на р. Йордан, защо се кръщава Той от човешки ръце, сякаш криейки Своята божественост, "облечен в човешка плът и покрит с божествена тайна" (св. Иполит Римски).

В църковния празничен календар големите християнски празници, какъвто е Богоявление, се честват в продължение на осем дни. Последният празничен ден се нарича "отдание на празника". Богоявление е един от първите християнски празници, които започват да се честват в продължение на осем дни, редом с Пасха и Петдесетница. 

Начало на беседата 16.00 ч. в енорийския център на храма. Беседата ще води д-р Златина Каравълчева заедно с енорийските свещеници. 

2.59375 1 1 1 1 1 Rating 2.59 (32 Votes)

piraios tacardosПирейският митрополит Серафим, един от най-често присъстващите в гръцките медии висши духовници, изпрати отворено писмо от 20 страници до Коптския патриарх Теодор II. Последният бе гост на Гръцката православна църква в края на миналата година и срещна радушен прием от страна на гръцкото църковно ръководство. Пирейският митр. Серафим, който в този период е член на св. синод на Гръцката църква, бойкотира мероприятията, свързани с визитата на Коптския патриарх. Сега той разпространи мотивите си за това.

В писмото си той, като се обръща към коптския патриарх с "Ваше Сиятелство", го нарича водач на злочестиви еретици, които нямат Църква и не могат да имат, въпреки че икуменисти-православни го ласкаели, че е наследник на св. апостол Марк. "Вие не сте никакъв наследник на св. апостол Марк, защото такова твърдение е богохулство". "Вашата ерес е осъдена от Четвъртия вселенски събор и вашите ересиарси също", продължава епископското писмо.

След тези квалификации митр. Серафим обяснява на коптския патриарх, че грешката му е в погрешното тълкуване на учението на св. Кирил Александрийски и му разказва за историята на монофизитизма и несторианството, както се изучават те в православните школи.

"Вашият предшественик Шенуда въведе още повече ереси", продължава в същия тон митрополитът, "като възприе католическото учение за удовлетворяването на Божието правосъдие и отрече светоотеческото учение за обожението на човека по благодат".

И накрая гръцкият митрополит назовава и причините за кървавите нападения срещу коптите от страна на джихадистите: "Ако изследвате сериозно нещата, ще установите, че ереста на монофизитизма, към която Вие и вашите бащи принадлежат, е отговорна за разпространението на исляма и за множеството и кървави нападения, тъй като... най-голямо място в учението на исляма заема вашата ерес... Ислямът е рожба и продължител на монофизитизма". 

"Троичният Бог използва срещу вас иноверния ислям като крайно педагогическо средство за наказание поради вашето отстъпление от православната вяра и за да ви върне в Неговата свята Православна църква".

"И ако вие и сега продължите да упорствате в своята ерес, то ние ще прекъснем всяко общение с вас и нека всеки си върви по пътя", патетично пише митрополитът. 

Цялата статия: Пирейският митр. Серафим към Коптския патриарх: Вие сте водач на еретици, сами сте си виновни, че...

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (10 Votes)

1433535126 ros5 600x384В руския град Ярославъл забраниха извършването на абортите за един ден - в деня след Рождество Христово по стар стил, когато Руската църква чества паметта на избитите деца във Витлеем по заповед на Ирод. Решението е на департамента по здравоопазване и фармация в Ярославска област, а предложението е на местната митрополия на РПЦ. Малко след като епархийският сайт обяви 11 януари за ден без аборти, от градския департамент уточниха, че те не са забранили, а са препоръчали през този ден да не се извършват аборти, на което положително са откликнали медицинските заведения в града.

Това не е първа подобна инициатива в Русия, но тя идва след ожесточен публичен дебат в края на миналата година "за" или "против" забраната на абортите. Той бе повдигнат, след като Руският патриарх Кирил сложи подписа си под възвание на руски граждани с призив за забрана на абортите и с това привлече вниманието на медиите върху проблема. Социологическите проучвания показаха, че повечето руски граждани не подкрепят идеята за забрана на абортите, но са за увеличаване на превантивните дейности, които да доведат до намаляване на броя на прекъснатите бременности. Основната цел към настоящия момент е абортът по желание да бъде изведен от услугите, заплащани от държавния бюджет и да не е част от редовния акушеро-гинекологичен пакет. Този законопроект обаче все още не среща подкрепата на правителството. В страната вече бяха ограничени публичните реклами на абортите и се въведе т.нар. "седмица на тишината", която се дава задължително на всяка майка преди извършването на аборта, през която с нея разговарят специалисти-психолози. Руските лекари получиха правото да отказват извършването на аборт по лични съображения, освен в случаите, когато е застрашен животът на майката. В резултат на тези и други мерки близо 70 000 жени за изминалата година са преосмислили желанието си да прекъснат бременността си и са родили децата си.

Цялата статия: За един ден забраниха абортите в руски град в памет на Витлеемските младенци

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

ЛПо Божия милост на 7 януари беше отслужена света литургия в българската православна църковна община „Св. Иван Рилски“в Люксембург. Това стана възможно благодарение на организацията и усилията на църковното настоятелство и на пастирската загриженост на свещ. Стефан Паликаров, който, едва приключил празничните богослужения по случай Богоявление в БПЦО „Св. Амвросий Медиолански“ в Милано, се отправи отново на път, за да бъде посрещнат с радост и вълнение от православните българи в Люксембург.

Обединени от Христовата любов, енориаши от Люксембург и от погранични населени места в Германия се събраха на богослужение в мразовитата съботна сутрин в католическия храм „Св. Алфонс“ в центъра на града. Преди началото на богослужението отец Стефан изповяда старателно подготвилите се за приемането на свето Причастие, а те не липсваха въпреки скорошния край на Рождественския пост. В последните дни на училищната ваканция в храма бяха и ранобудните иподякони Мартин и Константин, които старателно помагаха на църковните настоятели при устройването и подредбата на неотдавна закупената църковна утвар и икони, за да може топло приютилият сънародниците ни католически храм да изглежда още по-приветлив и предразполагащ към молитвено настроение. Своето място на певницата бяха заели и двамата певци – Николай Бандаков и именницата Иванка Йорданова, които украсиха празника с песнопения. След причастяването на многобройните деца и на надлежно подготвилите се енориаши отец Стефан преподаде архипастирския благослов на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. В проповедта си той разясни важността на празника Събор на св. Йоан Предтеча и Кръстител Господен, наблегна на неразривното му единство с празника Богоявление и препоръча на присъстващите да не се разколебават в молитвата и в стремежа си към явилия ни се Бог, като се стараят всякога да развиват талантите, с които са надарени.

Цялата статия: Ивановден и Велик Богоявленски водосвет в Българската църковна община в Люксембург

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

БогоявлениеНа 6 януари, Богоявление, в храм „Св. Мария Възстановителка“ в Милано, Италия, от 10.30 часа започна светата Литургия. Въпреки студа храмът се изпълни с богомолен народ. Лошото време не възпря и наши сънародници, живеещи в град Сантия, който се намира между градовете Милано и Торино, в област Пиемонт, да вземат участие в богослужението. Както винаги на певницата беше дългогодишният ни певец и църковен настоятел Николай Граминов. Отскоро заедно с него пее и Цвета Узунова, която е главен библиотекар в библиотеката на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, сега в неплатен отпуск от СУ.

В богослужението в празничния ден взеха участие и двама иподякони: Димитър Стоянов, музикант и съпруг на оперната ни прима Красимира Стоянова, и Виктор Емануил Паликаров, син на енорийския ни свещеник. На богослужението присъства и генералният консул на Р. България в Милано Росен Руфев. Мнозина наши сънародници тъкмо се бяха върнали след Рождественско-новогодишните празници от България, но не пропуснаха да вземат участие в божествената света литургия независимо от натрупаната умора от тежкия път. Отново имаше и немалко причастници, които пристъпиха към светите Тяло и Кръв Христови. Сред тях бяха и много от най-малките ни християни и членове на църковната ни общност.

Енорийският свещеник на църковната ни община в италианския град отец Стефан Паликаров в своето празнично слово предаде архипастирския благослов на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, като честити празника на всички от негово и свое име. В проповедта си свещ. Стефан наблегна на смисъла на този свят ден, като разясни смисъла на тайнството Кръщение, чрез което ние ставаме християни, последователи на Иисус Христос. Той пожела на всички присъстващи Бог първо да се роди в сърцата ни, за да бъде възможно и явяването Му в живота ни чрез пречудните Му дела.

Цялата статия: Богоявление в Българската църковна община в Милано

4.29411764706 1 1 1 1 1 Rating 4.29 (17 Votes)

DAMASKHNOSМитрополитът на Кидония (Ханя, о-в Крит) Дамаскин предаде на епископски съд за низвержение клирика от своята епархия Панайот Митрицакис заради изпадане в схизма (разкол) и отказ да споменава по време на богослужение епархийския си митрополит. Като причина клирикът изтъква приемането на решенията на Критския всеправославен събор от страна на митр. Дамаскин, което според него било доказателство, че митрополитът му е икуменист. Интерес в случая представлява публикуването на протоколите от предварителните разговори с клирика, въз основа на които митр. Дамаскин го предава на епископски съд. Записани са аргументите на митрополита, отговорите на свещеника, както и писмено депозираната апология на отец Панайотис. Предварителните разговори са продължили шест месеца. От тези документи става ясно, че митр. Дамаскин предлага различни варианти на клирика, за да го задържи в Църквата: той е категоричен, че свещеникът не може да остане в Ханя (втория по големина град на о. Крит) и да не поменава своя епископ, което е строго забранено от църковните канони. Предлага му, ако не е в състояние да преосмисли позицията си, да се премести в друга канонична епархия, където няма да има проблем да споменава местния епископ. Отец Панайот Митрицакис иска да остане в същата епархия, но да служи като клирик на Българската църква, която отказа да участва в Критския събор. "Митрополитът ми каза, че ако това стане, ще трябва да остана там и да не се връщам обратно. Той самият нямало да позволи друг олтар в Ханя, тъй като ще стане дипломатически скандал", пише в апологията си клирикът. Изразът "друг олтар" (31-во апост. правило) показва, че свещеникът е искал да служи в Крит, но енорията му да не бъде под местния митрополит, а да бъде в юрисдикцията на БПЦ.

Цялата статия: Гръцки клирик-разколник иска да премине към БПЦ

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (10 Votes)

ikona bojiata majkaДо 15 януари, неделя, ще остане копието на чудотворната икона на св. Богородица "Всецарица" в столичния храм "Св. Параскева". Такова решение е взело църковното настоятелство и храмовото духовенство заради големия приток на богомолци, желаещи да се поклонят пред свещеното изображение. По предварителни планове иконата трябваше да пребивава в софийската църква до 11 януари. Всеки ден от 9 ч. в храма се отслужва св. Литургия, а вечер, от 18 ч. - Акатист на св. Богородица. Така поклонниците могат да вземат участие в богослуженията и да отправят обща молитва с другите богомолци, дошли да изпросят молитвената подкрепа на Божията майка.

В неделя копието на чудотворната икона на св. Богородица ще бъде върнато в Гигинския манастир, където се съхранява.

4.375 1 1 1 1 1 Rating 4.38 (8 Votes)

15873603 1349567245114736 7100622012175207145 nПо традиция, установена през последните няколко години, Българската църковна община “Св. Богоявление” в Сеговия, Испания, отбеляза храмовия си празник с архиерейска св. Литургия. Празничното богослужение на 6 януари оглави Западно-и Средноевропейският митрополит Антоний. В съслужение с него беше дългогодишният енорийски свещеник на общината иконом Юлий Николов. Тази година много повече българи взеха участие в св. Литургия и в последвалия я ритуал по хвърляне на кръста. Сред богомолците беше и зам.-посланикът на България в Истания Елисавета Симеонова.

В проповедта си в празничния ден митрополит Антоний припомни, че на Богоявление ние честваме Христовото кръщение във водите на река Йордан, но това събитие ни напомня и за нашето кръщение, при което ние се вричаме във вярност на Иисус Христос. Да сме достойни последователи на Спасителя, призова митрополит Антоний богомолците в деня на Богоявление.

Цялата статия: Българската църковна община в Сеговия отбеляза храмовия си празник

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.