Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

Julia STANKOVA Marta i Maria 60x90cmНа 4 октомври от 18 ч. галерия „Париж“ в София отново отваря вратите си за изложбата на художника-богослов Юлия Станкова под името „Жените в Библията“. Ще бъдат показани тринадесет платна, като пет от тях предават събития от Стария Завет, а осем - от Новия Завет.

Юлия Станкова е добре познат автор както на българската, така и на чуждестранната публика с нейните творчески интерпретации на библейски текстове, чрез които създава нов тип иконография. Авторката подхожда с вътрешна смелост, богословска и художествена грамотност, когато представя на съвременния човек една далечна за него реалност. Юлия успява да извлече квинтесенцията на даденото библейско събитие и да го претвори в картина, каоято вълнува човешката душа. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)

2022 09 30 2128Българската църковна община „Св. Йоан Рилски“ в Лондон започна кампания за събиране на средства, за да разшири своя храм в британската столица. Богослуженията в параклиса към посолството бяха възстановени през февруари т.г., а Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний определи нов свещеник, прот. д-р Добромир Димитров, който да служи в него и да обгрижва духовно сънародниците ни в Лондон.

Сега българското посолство предостави и друго просторно помещение в своя комплекс в съседство на параклиса и още едно над него, които заедно със съществуващото пространство ще бъдат преустроени в православен храм според изискванията на църковната архитектура и с два входа откъм главната улица.

2.625 1 1 1 1 1 Rating 2.63 (8 Votes)

load11Патр. Кирил се е разболял от коронавирус, съобщи изпълняващият длъжността ръководител на пресслужбата на патриарха Владимир Легойда.

„Всички планирани срещи и пътувания на Негово Светейшество патриарх Кирил се отменят за следващите няколко дни поради заболяване от ковид, което протича с ясно изразени симптоми и необходимост от лечение на легло и изолация."

Прес-секретарят определи състоянието на Руския патриарх като задоволително.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

athoniada agiasmos 9Вчера, 27 септември, Кръстовден по стар стил, в центъра на Света гора беше тържествено открита учебната година в прочутата семинария, основана през 18 век и действаща с известни прекъсвания вече 273 години на Света гора – Атон. В нея през изминалите близо три столетия са учили и българи, чиито имена трябва да се издирят, колкото и трудно да е това.

Атониадата е снована в 1749 г. като образцово за времето си духовно учебно заведение. Идеята била на Цариградския патриарх Кирил V. Училището, наричано и академия, първоначално се помещавало в сграда на манастира Ватопед. Въпреки че по това време атонските манастири били в окаяно финансово състояние, това училище е получило нужната подкрепа.

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)

414Литовският митрополит Викентий е силно обезпокоен от контактите на правителството на Литва с Вселенска патриаршия. В изявление на страницата на епархията той заяви, че правителството контактува без негово знание с Вселенска патриаршия и, защитавайки интересите на малка група засегнати клирици, влиза в конфликт с мнозинството вярващи в епархията:

„Както стана известно, в понеделник, 19 септември, представители на литовските власти се срещнаха с Константинополския патриарх Вартоломей във Фенер (Истанбул). В лаконични съобщения, публикувани на страниците на Константинополската патриаршия и литовското Външно министерство, се казва, че на 19 септември 2022 г. Негово Светейшество патриарх Вартоломей е приел литовска делегация, водена от заместник-министъра на външните работи Мантас Адоменас. По време на срещата, на която присъстваха и съветникът на министър-председателя на Литва Галина Вашченкайте и посланикът на Литва в Турция Ричардас Дегутис, патриархът и представители на литовските държавни власти „обсъдиха служението на Църквата-майка“, ситуацията в Православната църква и в Литва, както и други въпроси от взаимен интерес“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

099 nСръбският патриарх Порфирий дари кръв в енорийския център на катедралния храм „Св. Сава“ в Белград след неделното богослужение на 25 септември. В кръводарителската акция се включиха и неговият викарий Ремeсиански епископ Стефан, както и много християни. Кръводаряване се проведе в още три църкви в сръбската столица.

След края на св. Литургия патр. Порфирий каза, че за християните е важно да прилагат на дело заповедта на Христос за любов един към друг. „В днешното Евангелие чухме какъв е законът, към който Христос ни призовава. Неговата заповед е императивна: Обичай! Затова с цялото си същество, мисъл, дума, дело трябва активно, а не пасивно да се борим за всяка душа, да обичаме истински всеки един човек. Любовта ни към ближния, към другия човек, е резултат от любовта ни към Христос. В степента, в която Му подражаваме, в такава мяра обичаме ближните си и ги разбираме“.

Примерът на предстоятеля на Църквата в Сърбия, както и на епископата е важен за вярващите, защото ги кара да обърнат внимание и към тази форма на благотворителност като проява на християнска грижа към страдащите.

4.9540229885057 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (87 Votes)

309137096 7920002454737142 1655759385438731447 nКиевският митрополит Онуфрий (УПЦ) освети нови антиминси за Киевска епархия, върху които за първи път не присъства името на патр. Кирил. Чинът по освещаването им беше извършен на вечерното богослужение в съборния храм „Успение Богородично“ в Киево-Печерската лавра.

Промяната е част от усилията на УПЦ да стане независима от Московска патриаршия, която благослови нападението срещу Украйна. УПЦ проведе събор, на който обяви  независимост, без да използва думата „автокефалия“, и промени устава си. Това беше и поредната стъпка към демонстрация на откъсване от Москва.

Тези действия се посрещат с неодобрително мълчание в МП, която демонстрира, че ги възприема като временни мерки, наложени от военното положение.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

отец ЕфимийВ боевете в Украйна загина още един руски свещеник, прот. Евтимий Козловцев, придружавал доброволчески отряд от т. нар. оренбургски казаци. От Съюза на казаците съобщават за смъртта му, като пишат: „Свещеник Евтимий живя като воин и умря като воин. Той направи много за възраждането на казачеството в Курганска и Екатеринбургска област, за което е награден с грамоти от губернатора и правителството на Курганска област“. Бил е духовник на т. нар. Оренбургска казашка войска. Имал е съпруга и пет деца. От Московска патриаршия съобщиха, че той е умрял, „изпълнявайки своите пастирски задължения“ сред доброволческа бригада в Украйна. Оттам заявиха също, че РПЦ ще поеме всички разходи за издръжката на семействата на загиналите в „специалната военна операция в Украйна“ свещеници. Подразбира се, че помощ ще получат само тези свещеници на РПЦ, които придружават руските войски в Украйна. Свещениците, които тепърва искат да отидат „в зоната на военната операция“, трябва да се обърнат към Синодалния отдел за взаимодействие с въоръжените сили.

2.05 1 1 1 1 1 Rating 2.05 (60 Votes)

711Старозагорска св. митрополия разпространи становище по повод твърденията и критиките, че е наградила руската посланичка у нас Е. Митрофанова и по този начин е изразила подкрепа за войната в Украйна. В становището, публикувано на официалната страница на митрополията, се казва, че наградени са били само трима души и това са президентът Румен Радев, Симеон Втори Сакскобургготски и проф. Мария Нейкова, която по времето, когато храм-паметникът на Шипка е върнат на Църквата, е била областен управител.

Всички останали гости, включително и посланик Митрофанова, са получили плакети, които са протоколни, заради участието им в тържествата.

От Старозагорска митрополия отхвърлят обвиненията, че подкрепят войната в Украйна и дават за пример украинските свещенослужители, намерили прием и грижа в границите на епархията.

В специално изявление от митрополията изразяват несъгласие с материала в „Двери“, озаглавен „Какво послание изпратиха тържествата в Шипка“. Според митрополията основната мисия на Църквата е да обединява чрез молитвата и богослужението, а не да разделя. Това е била причината митрополията да не отмени тържествата в Шипка, но да ги проведе, като покани всички, които пожелаят да се включат в празника.

Ето и целия текст на двете изказвания:

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (54 Votes)

viber image 2022 09 26 20 38 58 853На 25 септември Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний беше на архиерейско посещение в Българската православна църковна община „Св. Седмочисленици“ в Рим. Владиката оглави св. Литургия в храма „Санта Мария ин Монтичели“, който сега се използва от нашите сънародници. В съслужение с него беше прот. доц. д-р Иван Иванов, който обгрижва духовно църковната ни общност в Италия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

IMG 1663На 23 септември студенти от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се запознаха с дейностите в Дневен център „Светове“ на фондация „Светът на Мария“ като част от избираемата учебна дисциплина „Религиозното обучение като диалог и приобщаване“. Директорът на фондацията Миряна Маламин-Сирийски и ръководителят на центъра Марияна Митева разказаха за това как млади хора с интелектуални затруднения се обучават в придобиване на ежедневни и трудови умения с цел повишаване на качеството на техния живот и лична независимост, както и за дейностите на фондацията за приобщаване на младежите към живота в обществото.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (54 Votes)

liturgija na grobot gospodov 2022 026В днешния неделен ден Неврокопският митрополит Серафим съслужи с Антанийския епископ Партений, игумен на Бигорския манастир „Св. Йоан Предтеча“ в Република Северна Македония, по време на богослужението в църквата на Божи гроб в Йерусалим. Това е първото съслужение на архиереи от двете ни православни църкви след възстановяване на каноническия статут на МПЦ.

Българският митрополит е на поклонническо пътуване в Светите земи заедно с група поклонници от България. И неговото пребиваване в Светите земи съвпадна с поклонничеството на еп. Партений. А това е първата непланирана възможност за засвидетелстване на възстановеното единство в Христос, след като беше вдигната схизмата над Църквата в Северна Македония със съгласувани действия на Вселенска патриаршия и Сръбската православна църква. Българската църква своевременно приветства решаването на църковния проблем в съседната ни православна страна, но досега не се беше провело съслужение между български и северномакедонски йерарси.

С благословението на Йерусалимския патриарх Теофил в нощната св. Литургия на Божи гроб участие взеха Йераполски архиепископ Исидор, който е игумен на Божигробското братство, митр. Серафим, еп. Партений и Сердобски епископ Митрофан от Руската православна църква, който също е на поклонение в Йерусалим.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

IMG 20220917 WA0021Миналата събота сънародниците ни се събраха на първата за новата богослужебна година света литургия, която отслужи прот. д-р Добромир Димитров. Тя беше посветена на св. мъченици Вяра, Надежда и Любов и майка им София. Всяка възможност за прослава на Бога на роден език в диаспора е истински и дългоочакван празник. Това е изписано на лицата на присъстващите, чете се в лицата на многобройните деца, които изпълват храма и с жажда и любопитство попиват всяка дума на светата литургия. И този път черкуващите се изпълниха православната катедрала „Св. Николай“, любезно предоставена ни за богослужението с благословението на Белгийския митрополит Атинагор, Вселенска патриаршия. В проповедта си след полагащото се евангелско четиво (достъпна на фейсбук страницата на общината тук) о. Добромир обърна внимание на особения благодатен период, през който ни води светата Православна църква – периода на въздигането на светия Кръст.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (45 Votes)

831Всеукраинският съвет на църквите и религиозните организации публикува на 23 септември обръщение относно псевдореферендумите във временно окупираните територии на Украйна. Всеукраинският съвет на църквите е оглавяван в момента от епископа на Арменската църква в Украйна Маркос Оганесян. В нея членуват всички религиозни общности в страната, включително двете православни църкви под ръководството на митрополитите Онуфрий (Березовски) и Епифаний (Думенко), римокатолиците и униатите, Арменската църква, традиционните протестантски изповедания, мюсюлманите и евреите. Обръщението е подписано от всички членове на съвета. В него се призовават всички държави да не признават резултатите, получени под „дулата на автомати“, а украинските граждани в окупираните територии да не участват в т. нар. „референдуми“. Ето и текста на обръщението:

4.9493670886076 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (79 Votes)

010 2Деветият международен симпозиум „Изток-Запад“ на учените от областта на Новия Завет се проведе в курорта „Св. Константин и Елена“ край Варна от 12 до 17 септември т. г. Негов организатор бяха Богословският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ начело с декана доцент д-р Ивайло Найденов и Комитетът за връзка с Източна Европа на световното Дружество за новозаветни изследвания (Studiorum Novi Testamenti societas), от който комитет участваха председателят му проф. Тобиас Никлас (Регенсбург, ФРГ), заместник-председателите проф. д-р Карл-Вилхелм Нибур (Йена, ФРГ) и проф. д-р Христо Караколис (Атина, Гърция), както и няколко от членовете му.