Мобилно меню

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (12 Votes)

9Това съобщиха тази сутрин от болницата, където Негово Светейшество Българският патриарх Неофит беше приет вчера по спешност след припадък в стаята си. Проф. Николай Младенов от турската „Аджибадем сити клиник – болница Токуда“ даде обещаните сведения за здравословното състояние на предстоятеля на Българската православна църква – Българска патриаршия:

„Патриархът има известни коморбидни заболявания, свързани с възрастта, докаран е в известен дефицит по отношение на съзнанието. В момента е изведен от критичното състояние. Той все още е в реанимация, но е в отлично състояние. Възстановени са съответните нарушения, които са констатирани. Днес започна неговата активна рехабилитация, като по-нататък екипът ще реши дали да бъде приведен в по-лек режим“, заяви началникът на Отделението по анестезиология и интензивно лечение проф. Н. Младенов.

Независимо от специфичния медицински речник, използван от лекаря, става ясно, че наистина вчера патриархът е бил изпаднал в безсъзнание („дефицит по отношение на съзнанието“) и че той има някои съпътстващи („коморбидни“) заболявания, които също изискват съответното внимание, а може би правят и самото интензивно лечение по-деликатно и отговорно.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

29994729 2092743027419586 24867747 oДве книги на известния гръцки проповедник о. Харалампос Пападопулос излязоха на българския книжен пазар - "Всичко е път" и "Всеки край е едно начало". Те са първото издание, организирано от богословския сайт "Задругата". Авторът отец Харалапос Пападопулос вече е познат на българските читатели чрез свои проповеди и статии в различни български сайтове, включително в Двери (виж напр. Светостта не е в съвършенството).

Отец Харалампос Паподопулос живее и служи в Крит. В книгите и проповедите му личи любовта и дълбокото познаване на православното богословие, а също и на психологията, която о. Харалампос използва като мост, за да достигне до разума и сърцата на съвременния човек.  Той се обръща към хората, които живеят тук и сега, но търсят бъдещия живот в Христос. Съвременният християнин има проблеми – със себе си, със семейството си, с работата, с всичко, което може да притесни и затрудни един човек днес. Но той има и Приятел – най-големия, най-силния, най-кроткия и същевременно най-могъщия и най-любящия: Христос. Или както казва отец Харалампос във „Всичко е път“: „Целта в постоянната битка с времето е да изживеем живота, който ни принадлежи и ни е дарен. По начина, по който Христос ни откри. Един живот, пълен със смисъл и екзистенциална пълнота. Ние, а не други вместо нас. За нас, а не заради очакванията на другите. Не под сянката на техния поглед. Заедно с другите, не заради другите. Без вина за това, което сме били. Без страх за това, което сме. С надежда и копнеж за онова, което можем да станем.“

4.1052631578947 1 1 1 1 1 Rating 4.11 (19 Votes)

618x425В следобедните часове днес Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит спешно е приет в болница "Токуда" със симптоми, свързани с хроничните му заболявания, съобщиха от болницата.

Състоянието на Негово Светейшество било стабилно.

Утре, 19 април, в 9 часа се очаква да бъде предоставена повече информация от споменатата болница.

Според столично издание, патриархът е намерен припаднал в 14.30 ч. в покоите си, след което била потърсена лекарска помощ и съответно предстоятелят на БПЦ-БП бил приет в болницата.

Година преди избирането си на високия пост патр. Неофит претърпя тежка сърдечна операция. През годините оттогава той видимо има трудности със здравословното си състояние, но въпреки това не престава да служи и да пътува служебно в страната и в чужбина.

4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (11 Votes)

39193На Неделята на жените-мироносици, 22 април, в столичния храм „Покров Богородичен“ ще се проведе благотворителен пасхален концерт на църковни песнопения. Целта на проявата е да бъдат събрани средства за нови одежди на свещенослужителите и църковнослужителите в храма. Църковното настоятелство разчита концертът да привлече не само енориаши, но и гости на църквата, които да споделят чрез песнопенията пасхалната радост и да подпомогнат според възможностите си обновяването на богослужебните одежди.

Концертът ще започне веднага след св. Литургия, в 10.30 ч.

Дни преди празника Благовещение завърши ремонтът на подовата настилка в „Покров Богородичен“. Отново с дарения и доброволен труд на енориаши беше подменен подът в храма с нов.

3.8461538461538 1 1 1 1 1 Rating 3.85 (13 Votes)

Bozic 8 830x0На 29 април в историческия комплекс на Печката патриаршия в Косово ще се открие годишният Архиерейски събор на Сръбската православна църква, който е висшият орган на управление на тази патриаршия. Съборът, на който се очаква да бъдат приети важни промени в Устава на СПЦ, само ще постави начало на работата си в историческия център на сръбското православие. След отслужване на св. Литургия в храма на светите Апостоли в Печката патриаршия и откриването на заседанията архиереите ще се преместят отново в Белград, където ще продължат работата си. 

"Промяната в титула на Сръбския патриарх не означава, че ще пренесем своя център в Печ. Белград е административният център на Сърбия и ние ще останим тук. Така обаче подчертаваме своята връзка с историческото начало на нашата Църква", заяви Сръбският патриарх Ириней.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

detail20171205 VSN 5928 обрВ края на април Московският патриарх Кирил ще посети Албания. Визитата ще се осъществи в периода 28-30 април, като това ще бъде първото посещение на предстоятел на Руската църква в Албания. Патриарх Кирил и Албанският архиепископ Анастасий (Янулатос) се познават от 50 години. Последната им среща и съвместно съслужение беше в края на миналата година в Москва, където Албанският архиепископ уважи тържествата за 100-годишнината от въстановяването на Московска патриаршия. Малко по-рано същата година двамата се срещнаха и в Румъния, където бяха гости на патриарх Даниил.

По време на посещението си в Албания патриарх Кирил ще се срещне и с президента на страната Илир Мета и с представители на правителството. В официалното прессъобщение на Московска патриаршия се казва, че това е "посещение на мира" на Руския патриарх, който ще посети "мъченическата Църква на Албания, която понесе големи страдания през 20 век". 

Православните християни в Албания са близо 800 000, организирани в 916 енории, за които се грижат 180 свещеници. Църквата в Албания има пет митрополии и архиепископията на Тирана. Албанската църква е получила своята автокефалия от Цариградската патриаршия през 1937 г. След това, унищожена от атеистичния комунистически режим на Енвер Ходжа през 1967 г., тя беше възстановена в началото на 90-те години на миналия век със съдействието на същата патриаршия, като първият й архиепископ, Анастасий (дотогава митрополит на Гръцката православна църква без епархия), беше избран през 1992 г. от Св. Синод на Цариградска патриаршия в качеството й на майка-църква.

Снимка: Албанският архиепископ Анастасий в Москва, декември 2017

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (18 Votes)

DSC 5355 1200x800На 17 април по инициатива на патриарх Вартоломей в манастира "Света Богородица Живоприемни източник" - Балъкли в Истанбул се проведе първата обща среща на свещениците и дяконите на Вселенската патриаршия, които служат в Турция, тоест в Архиепископията на Константинопол и в митрополиите.

В словото си патриарх Вартоломей говори за значението на свещенството, като припомни съветите, дадени му от неговия старец при ръкоположението за дякон и презвитер, Халкидонски митрополит Мелитон (Хаджис). Патриархът отбеляза, че свещеникът не принадлежи на себе си, а на Иисус Христос. "Свещеникът е отдаден духом и телом на своята мисия. Голямо благословение е да сте клирици, свещеници и дякони на Всевишния. Особена чест е да принадлежите към свещения клир на Вселенската патриаршия. Това означава, че във всичките прояви на вашето свещенство, в освещаващото и пастирското си дело, трябва да въплъщавате духа на първопрестолната Църква на Православието, верността към преданието на Фенер и да сте отворени към човека и света".

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (6 Votes)

833a9f65841681d747612027ab40292aДнес Руската църква отбеляза Радоница - пасхална всеобща панихида за починалите, първа след Великден. В руската традиция Радоница (от радост) се извършва във вторник след Светлата седмица. След празничната св. литургия във всички църкви се отслужват заупокойни служби с пасхални песнопения. Целта на този църковен празник е да се приобщят и душите на починалите християни към възкресната радост, а живите да се утвърдят във вярата във възкресението на мъртвите. Отиваме при своите близки, за да им кажем: "Христос воскресе!", с надеждата да чуем и от тях: "Воистину воскресе". За отправянето на специални молитви за починалите след Пасха свидетелства още св. Йоан Златоуст.

4.6923076923077 1 1 1 1 1 Rating 4.69 (13 Votes)

Ukraina 600x400Украинският президент Петро Порошенко заяви днес в своя профил в Twiitter, че е написал официално обръщение към Вселенския патриарх с молба да предостави томос (документ, съобщаващ съответно канонично решение - б. р) за автокефалията на Православната църква в Украйна. Единната православна поместна църква няма да стане държавна. Всички вярващи ще имат правото свободно да избират храма, който да посещават, както и църковната юрисдикция.

Порошенко се обърна към депутатите от Върховната рада да подкрепят обръщението му. "Като независима държава Украйна не само има право, но е и длъжна да създаде тази църква. Аз като президент взех решение да се обърна към Вселенския патриарх с молба да предостави томос на Украинската поместна автокефална църква и бих помолил и вас, уважаеми колеги, парламентът да подкрепи това обръщение. И да го направи възможно най-бързо... Ако има такова парламентарно решение, аз ще го предам заедно с обръщението на президента и обръщението на църковните йерарси на Вселенския патриарх, за да може той възможно най-бързо, на събора, на заседание на синода да бъде разгледано и прието съответното решение".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (23 Votes)

29983111 1306541532781426 391074772838145440 oТази година тържеството от светлото Христово Възкресение се преумножи за православните българи във Великото херцогство Люксембург. В края на Светлата седмица енориашите на Българската православна църковна община „Св. Иван Рилски” имаха духовната радост да посрещнат и приветстват своя епархийски архиерей Западно- и Средноевропейски митрополот Антоний. В съслужение със свещеник Станко Дидов (от софийския храм „Св. Седмочисленици” и председател на църковното настоятелство в Люксембург) и свещеник Милчо Маринов (от енорията „Св. цар Борис Покръстител” във Франкфурт на Майн) на Светла събота митрополит Антоний оглави светата литургия. В ранните зори на 14 април църковните настоятели грижливо подготвиха за православното богослужение храма към духовния център „Папа Йоан XXIII” на римокатолическа църква (ул. Jules Wilhelm № 52), който напоследък приютява най-често православните ни сънародници в Люксембург.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (22 Votes)

30712377 1201005876669790 2081540682937270272 nВчера патриарсите на православната Антиохийска патриаршия, на Сирояковитската църква и католиците от източен обряд направиха общо изявление по повод ракетните удари по Сирия, извършени от САЩ, Франция и Великобритания. Духовните водачи на християните в Сирия смятат, че въздушните удари са в нарушение на международните закони и няма да доведат до мир, а до ескалация на насилието в Сирия. Те призовават християнските църкви в страните, участнички във въздушните удари, да осъдят действията на военните и да подкрепят световния мир.

Текстът на изявлението беше публикуван на фейсбук-страницата на Антиохийската патриаршия (тук).

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

9Късно снощи беше публикуван съболезнователен адрес на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит по повод трагичния инцидент на автомагистрала Тракия, в който загинаха шест човека и над 20 бяха ранени и заради който днес в страната е обявен ден на траур. В адреса си патриарх Неофит изразява най-искрени съболезнования на близките на загиналите в катастрофата и подчертава, че това е „тежък момент, когато думите са безсилни да изразят изгарящата болка от загубата на хората“. Ето и целия текст на Негово Светейшество:

„Обични във възкръсналия Господ братя и сестри,

В дните на Светлата седмица, когато прославяме Възкръсналия от мъртвите Христос Господ, „Който със смъртта Си смъртта победи“, неочаквано пътно-транспортно произшествие помрачи душите и сърцата ни. Изпълнени със скръб, но и с упование и вяра във Възкръсналия Христос, поднасяме най-искрени съболезнования на близките на загиналите в катастрофата на автомагистрала "Тракия", край Вакарел. Тежък момент, когато думите са безсилни да изразят изгарящата болка от загубата на хората.

Блажени са ония, които Господ е избрал и приел, защото душите им ще бъдат настанени на място, където няма болка, ни печал, нито въздишка, а живот безкраен - там, където грее Божието лице.

Отправяме молитва към небесния ни Отец да упокои душите на новопреставилите се Божии раби в селенията на праведните, в мястото на нашия праотец Авраам!

Господ да утеши близките на загиналите в злополучната трагедия, като им дарува сили да превъзмогнат скръбта от тежката загуба. Отправяме молитва към Всеподателя Бога за здравето и бързото възстановяване на пострадалите и ранените.

Вечна и блажена да бъде паметта на загиналите в пътно-транспортното произшествие!

† Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

Ταχιάος 696x475На 10 април почина видният гръцки богослов и славист проф. д-р Антониос-Емилиос Тахиаос. Проф. Тахиаос преподаваше църковна история в Солунския университет. Той беше автор на множество изследвания върху историята и духовността на Атон, гръко-славянските църковни връзки и др. 

Проф. А.-Е. Тахиаос беше ученик на проф. А. Карташев и прот. Йоан Майендорф. Завършва Солунския университет, а след това специализира история на славянските църкви и славянска филология в Париж, в института „Св. Сергий“. Дисертацията му е на тема „Влиянието на исихазма върху църковната политика на Русия: 1328-1406“. В центъра на многобройните му трудове беше влиянието на Атон и исихазма върху славянските народи, дейността на преп. Паисий Величковски, мисията на св. братя Кирил и Методий. Той за първи път издаде автобиографията на преп. Паисий Величковски, както и други трудове на подвижника, посвети му редица публикации. През 70-те години работи върху издирването на славянски ръкописи в светогорските манастири.

Сред най-известните му книги са "Византия и Русия", "В сянката на Атон", "Живот и дело на св. Кирил и Методий", "Св. Паисий Величковски", "Византия, славяните, Света гора", "Гърци и славяни", "История на славянските църкви" и др.

Член-кореспондент е на Атинската академия, почетен член на Сръбската академии на науките и чуждестранен член на Българската академии на науките, президент на Гръцката асоциация на славистите, председател на научното общество „Св. Кирил и Методий“ и др.

Проф. Тахиаос почина на 87 години, на втория ден след Пасха. Опелото му се състоя на следващия ден в митрополитската катедрала „Св. Григорий Палама“ в Солун, чийто енориаш той беше от дълги години.

3.9473684210526 1 1 1 1 1 Rating 3.95 (38 Votes)

Ilarion Alfeev 378Митр. Иларион (Алфеев), председател на Отдела за външноцърковни връзки към Московска патриаршия, заяви в интервю за канал „Россия - 24“, че за християнина задължителна е вярата във Възкресението на Христос, а не в слизането на благодатния огън.

„Не е задължително да вярваш в слизането на благодатния огън, за да бъдеш православен християнин“, заяви той в предаването „Църквата и света“. Той напомни, че православното вероучение смята за задължителна вярата във Възкресението на Христос: „Ние също вярваме в Светия Дух, в едната света, вселенска и апостолска Църква, вярваме в едното кръщение, вярваме във възкресението на мъртвите – това са догматите, изброени в Символа на вярата, чието приемане е задължително условие за принадлежността ни към Православната църква“.

4.5675675675676 1 1 1 1 1 Rating 4.57 (37 Votes)

30581755 10211659480631408 2846680585504555008 oНа 11 април в аулата на Богословския факултет на СУ се състоя защитата на докторската дисертация на изявения църковен певец и преподавател по църковно пеене Любомир Игнатов. Като докторант на самостоятелна подготовка той представи дисертационен труд на тема: „Динамика в осмислянето на църковното пение в периода ІV-VІ в. (аксиология и праксиология)“, за която научното жури му присъди образователната и научна степен „доктор“. Председател на научното жури беше доц. д-р Костадин Нушев, а рецензенти – доц. д-р Йордан Банев и доц. д-р Светослав Риболов. Свои становища представиха: проф. д-р Юлиан Куюмджиев, доц. Димитър Димитров и доц. д-р Костадин Нушев.

Дисертационният труд разглежда един от най- слабо проучените периоди в развитието на църковната музика – 4-6 в. Според автора това е периодът на разцвет на църковната музика, на утвърждаването ѝ като неделима част от християнското богослужение.

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.