Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

1493213 10201656954533865 1055682463 nТази вечер ще бъде прочетена последната част от Великия покаен канон на св. Андрей Критски. Покайният текст се чете в православните храмове на части в първите четири дни на Великия пост. Канонът въвежда богомолците в атмосферата на поста и настройва душата към покаяние. Той задава основните насоки на великопостния подвиг – въздържание, смирение, търсене на Бога, великодушие към ближните.

В София тази вечер съборното богослужение ще събере богомолците в храм „Св. вмчк Георги“ на бул. „Св. Патриарх Евтимий“ № 90. Текстът на канона ще чете ст. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия. Песнопенията ще се изпълняват от хора на Софийските свещеници.

През този Велик пост Покайният канон ще бъде прочетен още веднъж – в петата седмица на св. Четиридесетница, на 21 март.

От утре вечер започва четенето на части на Акатиста на св. Богородица. Той ще бъде четен на части всеки петък в първите четири седмици на поста. Целият текст на Акатиста ще бъде изпълнен изцяло на 23 март, петата седмица на Великия пост (програмата на богослуженията – тук).

Текстовете на Великия покаен канон на части:

Великият покаен канон – част първа;

Великият покаен канон – част втора;

Великият покаен канон – част трета;

Великият покаен канон – част четвърта.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

 MG 1314Покайни тропари от Великото повечерие, глас 6

Помилуй нас, Господи, помилуй нас, всякаго бо ответа недоумеюще, сию Ти молитву яко Владице грешнии приносим: помилуй нас.

Слава Отцу и Сыну и Святом Духу. Господи, помилуй нас, на Тя бо уповахом, не прогневайся на ни зело, ниже помяни беззаконий наших, но призри и нине яко благотробен и избави ни от враг наших, Ти бо еси Бог наш и ми людие Твои, вси дела руку Твоею и имя Твое призиваем.

И нине, и присно, и во веки веков. Амин. Милосердия двери отверзи нам, благословенная Богородице, надеющии ся на тя да не погибнем, но да избавимся тобою от бед, ти бо еси спасение рода християнскаго.

Помилвай ни, Господи, помилвай ни, защото ние, грешните, недоумяваме какъв отговор да Ти дадем и като на Владика Ти поднасяме тази само молитва: помилвай ни.

Слава на Отец и Син, и Свети Дух. Господи, помилвай ни, защото на Тебе се уповаваме, не ни се гневи прекалено, нито си спомняй за нашите беззакония, но като добросърдечен погледни и сега и ни избави от нашите врагове, защото Ти си наш Бог, а ние сме Твои люде, всички сме дело на ръцете Ти и Твоето име призоваваме.

И сега, и винаги, и във вечни векове. Амин. Отвори ни вратите на милосърдието, благословена Богородице, та да не погинем ние, които се надяваме на тебе, но чрез тебе да се избавим от беди, защото ти си спасение за човешкия род.

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (10 Votes)

church jerulasemВсички сметки на Йерусалимската патриаршия са блокирани от израелските власти, съобщават гръцките медии. Причината е решението на Израел да обложи с данък недвижимост Православната патриаршия в Йерусалим, както и още 12 християнски църкви в свещения Град. Общата сума, която властите искат за общо 887 имота, надхвърля 190 милиона долара. Йерусалимската патриаршия трябва да заплати 8.7 милиона за своята недвижимост в града.

Засега християнските изповедания бойкотират решението и обжалват новоприетия закон, който предвижда облагане с данъци на всички сгради, които не се използват с богослужебна цел. Християнските лидери излязоха с обща декларация, в която отхвърлят „данъчния харач“ като „противоречащ на историческото място на църквите в Светия Град на Йерусалим и принизяващ свещения характер на Йерусалим, което застрашава способността на Църквата да служи на вярващите от целия свят“. „Ние сме единни и категорични в позицията си да защитим своята собственост и права“, се казва в заявлението.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

Nikolo Lenivets 600x394Зрелищното изгаряне на тридесетметров арт-обект във формата на готическа катедрала, станало в парка „Никола-Ленивец“ край руския град Калуга, предизвика нееднозначни реакции сред християните в Русия и извън страната.  Авторът на проекта, художникът Николай Полисский, направи опит да обясни позицията си и да разясни, че не е имал намерение да оскърбява чувствата на вярващите.

Проектът, озаглавен „Пламтяща готика“, не е изобразявал точно храм. В архитектурния стил готика са изградени и светски здания – замъци, университети, съдебни палати, казва авторът.

„В моя арт-обект нямаше нищо култово, нямаше кръстове, олтар, каквато и да е религиозна символика, заявява художникът в обяснение, публикуване в неговия фейсбук-профил. Това не е копие на съществуващо култово съоръжение, не е имитация на храм. Това е просто клада, изградена във вид на готическо здание. Никакъв култов символ няма и не може да има в моето произведение“, подчертава художникът.

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (10 Votes)

 4 20170412 1105551293От днес започва Великият пост. Той слага началото не само на телесния пост – ограничаването в храната, но и на промяната на цялата настройка на човека: насочва вниманието към връзката ни с Бога и важните неща в живота – надмогване на егоизма, грижата за ближния, отдалечаване от суетата. Църковният богослужебен ред също се променя в дните на Великия пост, за да подпомогне усилията на човека към покаяние и обръщане към Бога. Още в първия ден на поста в обичайното време за вечерното богослужение се изпълнява великото повечерие, по време на което се чете на части Великият покаен канон на св. Андрей Критски. Думите на канона насочват вниманието на човека към духовните измерения на живота, за да видим кое наистина е важно за християнина. Извеждат човека от кръга на суетните грижи и посочват ползите на поста: „Ела, окаяна душо! Застани с плътта си и се изповядай пред Създателя на всички твари! Откажи се най-сетне от досегашното си безразсъдство и поднеси Богу покайни сълзи!“.

Тази вечер в енорийските храмове от 16 ч. ще бъде отслужено Велико повечерие с първата част на Великия покаен канон. В столицата от 18 ч. ще се проведе първото от съборните великопостни богослужения – Велико повечерие. То ще е в катедралния храм „Св. Неделя“ и ще го оглави Мелнишкият еп. Герасим, главен секретар на Св. Синод. Песнопенията ще се изпълняват от хора на Софийските свещеници с ръководител ик. Кирил Попов.

Текста на първата част на Великия покаен канон можете да видите – тук.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (12 Votes)

9gCg 600x365Пет жени бяха застреляни вчера на излизане от църквата „Св. Георги“ в гр. Кизляр. Убиецът е 22-годишен ислямист, който е бил убит от полицаите. Халил Халилов е изчакал хората да излязат след вечерното богослужение за Неделята на прошката и е открил огън по тях. Убитите жени за редовни енориашки на местния храм. Четири от тях са загинали на място, а една в болницата. Ранени са и двама полицаи. След началото на стрелбата храмът е бил заключен отвътре, а нападателят се е опитал да стреля и през прозорците, когато е бил убит от силите на реда.

Днес отговорност за убийството, извършено от религиозна омраза, пое групировката „Ислямска държава“.

Московският и на цяла Русия патриарх Кирил нарече убийството „цинично престъпление, за което не може да има никакви оправдания“. Местният архиепископ на Махачкала Варлаам заяви, че тази трагедия няма да разруши мира в многонационалната и многоконфесионална република. „Вярвам, че призованите в предверието на поста Божии раби ще са сред първите, които ще наследят Небесното Царство, защото Бог не е Бог на мъртви, а на живи, защото в Него всички са живи“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

IMG 9858 fill 500x500Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит се обърна към клириците, монасите и миряните в Софийска епархия с архипастирско послание за Великия пост. В него той определи предстоящите дни на Великия пост като чудно духовно пътешествие, чийто завършек е голямата радост на Възкресението. Всяка година този период е различно изпитание на вярата ни, но неизменно води до пасхалната радост. Патриархът призова свещениците да бъдат смирени и усърдни в богослужението, приветливи и открити към хората, винаги готови да приемат вярващите и да ги насочат към тайнствата на покаянието и св. Причастие. А миряните Негово Светейшество призова чрез думите на апостола да преминат през дните на Великия пост без разногласия, да бъдат единомислени и да не отвръщат на злото със зло или на хулата с хула.

Ето и целият текст на архипастирското послание:

4.0384615384615 1 1 1 1 1 Rating 4.04 (26 Votes)

IMG 0699Днес след празничната св. Литургия в църквата на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ Западно- и Средноевропейският митр. Антоний представи членовете на новото църковно настоятелство на семинарския храм. Това са: Кристиян Кръстев, Явор Рангелов, Силва Георгиева и Димитрина Захаринова. Съставът, предложен от ректорското ръководство, е одобрен от Св. Синод и днес беше представен на преподавателите, възпитателите и учениците на семинарията, както и на енориашите на храма. Митрополит Антоний обясни, че в задълженията на настоятелството влизат грижите за благолепието на учебния храм, който е с уникална архитектура и в който семинаристите се учат как да участват в богослужението и да се грижат за неговото устройство. Повече за наставленията на владиката към настоятелите – вижте в клипа по-долу.

Ректорът на Софийската семинария, архим. Пахомий, благодари на владиката, като отбеляза, че църковното настоятелство се състои от хора, които обичат семинарията и вече са ангажирани с храма и учениците, и които ще продължат грижите си за тях. Той благодари на митрополит Антоний за участието му в празничната богослужба и за насърчителните думи към преподавателите и семинаристите.

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (18 Votes)

maidonisНа 17 февруари 2018 г., събота, с благословението на Неврокопския митр. Серафим, в гр. Гоце Делчев ще се проведе открита беседа на тема: „Постът – най-древната заповед на Бога“. Беседата ще изнесе архимандрит Хризостом (Майдонис), протосингел на св. митрополия на Йерисо, Арнея и Света гора. Известният духовник-мисионер ще обърне внимание на необходимостта, произхода и значението на поста в качеството му на богоугодно дело и средство за напредък в духовния живот.

Събитието ще се проведе в голямата зала в сградата на митрополията от 18 ч. Входът е свободен.

Справка: Архимандрит Хризостом е роден през 1956 г. на о. Лесбос, Гърция. През 1976 г. завършва Ризариевата духовна семинария в Атина, а  през 1981 г. – Богословския факултет на Атинския Каподистриев университет. През същата година приема монашество в Света гора като духовен син на стареца йером. Спиридон Новоскитски. От 1990 г. до днес е протосингел на св. митрополия на Йерисо, Арнея и Света гора. През 1992-1993 г. със съгласието на своя митрополит работи в Албания като сътрудник на архиеп. Анастасий (Янулатос) по възстановяването на Албанската православна църква. Катехизира много хиляди албанци и наново организира енорийския живот в Аргирокастренската (на аблански: Гирокастра) епархия. От студентски години архим. Хризостом проявява интерес и към предпазването на народа от влиянието на различните секти от тоталитарен и деструктивен характер. И до днес освен с административните и духовните си задължения той се занимава усилено също с младежка, мисионерска и антисектантска дейност.

3.0571428571429 1 1 1 1 1 Rating 3.06 (35 Votes)

На официалната интернет-страница на Цариградската вселенска патриаршия е публикувано следното съобщение:

"Събра се под председателството на Н. Б. Всесветейшество Светият и Свещен Синод (на патриаршията) на свои редовни заседания от сряда, 7 феруари, до петък, 9 февруари 2018 г.

На тези заседания бяха разгледани всички записани в дневния ред въпроси, по които се взеха и подобаващите решения.

Бяха разгледани също и проявените напоследък антиканонични действия на Българската църква по въпроса с Църквата в държавата на бившата югославска република Македония.

На края на последното заседание между Високопреосвещения архиепископ на Тиатира и Великобритания г-н Григорий, от страна на оттеглящите се шест члена на Светия и Свещен Синод, и Н. Б. Всесветейшество се размениха приветствия и отговори по повод на края на настоящия синоден период."

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

009Софийска митрополия публикува програмата на съборните великопостни богослужения в столицата. Те ще се отслужват от 18 ч. в централните столични храмове, а песнопенията ще се изпълняват от хора на Софийските свещеници под ръководството на ик. д-р Кирил Попов.

В първите четири дни на първата седмица на Великия пост от 18 ч. ще бъде прочетен на части Великият покаен канон на св. Андрей Критски.

19 февруари, понеделник – катедрален храм „Св. Неделя“ – Мелнишки еп. Герасим, главен секретар на Св. Синод

20 февруари, вторник – храм „Св. Седмочисленици“ – архим. Василий, протосингел на Софийска  митрополия

21 февруари, сряда – старинен храм „Св. Софѝя – Премъдрост Божия“ – архим. Пахомий, ректор на СДС „Св. Йоан Рилски“

22 февруари, четвъртък – храм „Св. вмчк Георги“ (бул. „Св. Патриарх Евтимий“ № 90) – ст. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия

През петата седмица на Великия пост – 21 март, сряда, в катедрален храм „Св. Неделя“ ще бъде прочетен целият текст на Покайния канон на св. Андрей Критски.

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (24 Votes)

киприян николайДвама български митрополити придружават президента Румен Радев в Македония, съобщиха медиите. Това са Старозагорският митр. Киприан и Пловдивският митр. Николай. За това писаха първи още миналата седмица гръцки медии, които следят внимателно развитието на българо-македонските църковни разговори. Митрополит Киприан е включен в делегацията заради председателството му на синодната комисия за преговори с Македонската православна църква по искането на последната за предоставяне на автокефалия от БПЦ. Македонската църква се обърна към БПЦ като „църква-майка“ в опит да преодолее схизмата, която продължава повече от 50 години.

Може да се очаква, че българските митрополити в рамките на двудневното посещение ще имат среща с ръководството на МПЦ, на която да разговарят за хода на изпълнение на поетите ангажименти във връзка с искането за автокефалия.

Според македонските медии е предвидено двамата митрополити да присъстват на закуската на българския президент с премиера Заев, на която са поканени и македонските владици Хераклейски еп. Климент, главен секретар на Св. Синод на МПЦ, и Брегалнишки митр. Иларион. На вечерята с македонския президент Георги Иванов българските владици също ще присъстват, а от страна на Македонската църква ще присъстват предстоятелят на МПЦ архиепископ Стефан и Преспанско-Пелагониският митр. Петър, администратор на Австралийско-новозеландската епархия на МПЦ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (35 Votes)

kremikovski 11 20170827 1058999442Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит се обърна с отеческо наставление към вярващите християни по повод смъртта на дядо Добри, който почина на 103-годишна възраст. Патриарх Неофит свидетелства за безкористното служение на дядо Добри, за верността му към Църквата и най-вече за всеотдайната му любов към Господ Иисус Христос. „Ние вярваме, че Христос ще приеме дядо Добри пред лицето Си като истински безсребърник“. Ето и цялото обръщение на Светейшия патриарх Неофит:

„Обични в Господа чеда на светата ни Църква,

По човешки скърбим за края на земния път на новопреставилия се дядо Добри (Добре Добрев) и се молим Бог да приеме душата му в селенията на праведните. Там е мястото, което Бог е приготвил за всички, които Го обичат, а знаем, че той обичаше най-много от всичко Господ Иисус Христос и Му служеше с чисто сърце. Чистите по сърце са блажени, защото те ще видят Бога (срв. Мат. 5:8). Затова вярваме, че Христос ще го приеме пред лицето си като истински безсребърник, който за последните 30 години дари всичко, което притежаваше и което събираше пред храмовете в страната. Помним го като най-големия дарител на Патриаршеската ни катедрала „Св. Александър Невски“, както и на няколко други храмове и манастири.

4.8055555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.81 (36 Votes)

hqdefaultДвамата клирици на Гръцката православна църква – проф. прот. Теодор Зисис и прот. Николай Манолис – ще се изправят пред синодния съд на Гръцката църква, който трябва да реши дали те ще бъдат низвергнати от сан. Митрополитският съд в Солун, откъдето са двамата свещеници, обяви двамата клирици за виновни по пет обвинения: за отделяне в схизма, за неподчинение и неуважение към църковната власт, за скандализиране на вярващите, за разпространяване на клевети, за създаване на фракции в църковната общност. Църковният съд в Солун обаче не се произнесе с решение и прехвърли делото към висшата църковна съдебна инстанция поради сериозността на обвиненията. Освен това двамата клирици са популярни в Солун и са лице на т. нар. „антикритско“ движение.

През последната година бившият професор по богословие в Богословския факултет на Солунския Аристотелев университет о. Теодор Зисис и о. Николай Манолис преустановиха поменаването по време на богослужение на своя архиерей – Солунския митрополит, смятайки, че той е отпаднал от Църквата заради участието му във Всеправославния събор в Крит през 2016 г. Те бяха последвани и от други клирици в Гърция и други страни. Все пак те се оттеглиха от по-крайно настроените „антиикуменисти“ и не взеха участие в голямата „антикритска“ проява, провела се в Солун в началото на 2017 г. (виж тук). Солунският митрополит преди година им наложи наказание аргос, т. е. временна забрана за богослужение, с което двамата не се съобразиха. В началото на дейността си двамата клирици се ползваха с активната подкрепа на Пирейската митрополия на Гръцката църква, но в последния момент Пирейският митрополит се оттегли от движението, за да не излезе и самият той в разкол.

4.9310344827586 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (58 Votes)

53 nДнес, 13 февруари 2018 г., на 103-годишна възраст се престави в Господа дядо Добри.

Столетният безсребърник Добре Добрев е роден през 1914 г. в село Байлово. Баща му загива през Първата световна война, а майка му отглежда сама децата си. Дядо Добри има четири деца, две от които надживява.

Години наред той събираше пари в притвора на храм „Св. Александър Невски“, където обикновено се черкуваше, както и в някои други столични храмове. Външният му вид, като герой на Елин Пелин от други времена, привличаше вниманието на хората, а след като се разбра, че старецът дарява всички събрани средства на храмове и манастири, той стана и изключително популярен.

Дядо Добри е събрал и дарил над 80 000 лева: на църквата „Св. Кирил и Методий“ в родното си село, на Елешнишкия манастир, на църквата в Калофер, а през 2009 г. дарява 35 700 лева на храма „Св. Александър Невски“, което е най-голямото дарение от частно лице в историята на емблематичната църква. Нетърсената „слава“ тежеше на дядо Добри. Нестяжанието му, аскетичният начин на живот, добротата му станаха причина хората да го наричат „светеца от Байлово“. Популярността му надхвърли границите на България и статии за него се появиха в чуждестранните медии.

От Кремиковския манастир съобщиха, че тялото му ще бъде изложено за поклонение в църквата в село Байлово тази вечер. Храмът ще бъде отворен цяла нощ. Утре ще бъде отслужена заупокойна св. Литургия и поклонението ще продължи през целия ден. Погребението ще бъде на 15 февруари.

Дядо Добри обичаше много Спасителя Христос. Бог да го прости и приеме в селенията на праведните!

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.