Мобилно меню

4.33333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (6 Votes)

33333От 23 до 25 юни в Берлин ще се проведе 10-ят Епархийски събор на Западно- и Средноевропейска митрополия, на който ще бъдат избрани епархийските й избиратели и новият състав на Епархийския съвет.

Представителите на църковните общини от цялата епархия ще се съберат в храма „Св. цар Борис Покръстител“ в Берлин, където е седалището на митрополията, за да участват в избора за новите епархийски избиратели и Епархийския съвет. Процедурата ще се проведе под ръководството на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, който днес, веднага след заседанията на Св. синод на БПЦ, замина за германската столица.

83-ма от 100-те делегати на събора ще пристигнат в Берлин. Това са всички клирици на епархията и по двама миряни от всяка църковна община. Те идват от 14 държави в централна и Западна Европа.

Изборите в европейската ни епархия се провеждат с две години закъснение. Те трябваше да се състоят през 2015 г., но бяха отложени, за да се синхронизират с тези в митрополиите на територията на България. Това предвижда новият Устав на Западно- и Средноевропейска епархия, приет на 9-тия Епархийски събор през юни 2011 г. Епархийските избори в митрополиите на територията на България се проведоха преди месец, през май тази година.

3.93333333333 1 1 1 1 1 Rating 3.93 (15 Votes)
PC120469Днес е последното заседание от лятната сесия на Св. Синод. Вчера бяха публикувани част от решенията на архиереите, взети през тази седмица. От тях става ясно, че митрополитите не са приели предложението на Видинския митрополит Дометиан за хиротонията на неговия протосингел архимандрит Антим (Мануилов). Видинският владика е предложил младия клирик за свой втори викарий, при положение, че Белоградчишкият епископ Поликарп е на същия пост в епархията. Предложението на митрополит Дометиан е било подкрепено от Българския патриарх Неофит, Неврокопския митрополит Серафим и Русенския митрополит Наум. Против се се обявили митрополитите Сливенски Йоаникий, Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Пловдивски  Николай, Доростолски Амвросий, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Старозагорски Киприан и Врачански Григорий. На заседанието не са присъствали митрополитите: на САЩ, Канада и Австралия Йосиф и Плевенския  Игнатий.
 
На лятната си сесия Св. Синод е одобрил и учредяването на два ордена на Старозагорска митрополия - на св. прпмчк. Игнатий Старозагорски и св. апостол Карп.
 
Няколко срещи с високопоставени политици са провели синодалните митрополити по време на лятната си сесия. Те се срещнаха за втори път от встъпването му в длъжност с президента Румен Радев. Той е уверил Негово Светейшество патриарх Неофит и архиереите, че БПЦ "винаги ще се ползва от подкрепата на президентската институция". Между другото на срещата е бил обсъден и въпросът за липсата на клирици в делегацията, посетила папа Франциск на 24 май. Било е решено подобни недоразумения да бъдат отстранявани своевременно и да се избягва изнасянето им в публичното пространство.

В синодната палата също така се състоя и среща на Негово Светейшество патриарха Неофит и синодалните митрополити с председателя на Народното събрание Димитър Главчев, с председателя на Комисията по Вероизповеданията и правата на човека при НС Красимир Велчев, и председателя на Комисията по културата и медиите Вежди Рашидов. Парламентаристите са уверили архиереите, че "представителите на БПЦ, определени от Светия Синод, ще участват при обсъждането в ресорните парламентарни комисии на всички законопроекти, които касаят Църквата и другите вероизповедания в страната".

По време на лятната си редовна сесия архиереите избраха и нов ректор на Софийската духовна семинария, който беше въдворен на поста си от Негово Светейшество патриарх Неофит. Очакванията на владиците от новия ръководител на духовното училище е той да организира успешно приема на семинаристи и да повиши броя на обучаващите се. Предстои до началото на учебната година да бъде уреден и въпросът с държавното финансиране на двете духовни семинарии, които, по силата на новия Закон за предучилищното и училищно образование, нямат право на финансова подкрепа от държавата.

Очакваше се на тази сесия на Св. Синод да бъде избран и викарий на Негово Светейшество патриарх Неофит, който да подпомага работата му като Софийски митрополит. За такъв избор все още официално не е съобщено. Може това да стане до края на днешния ден.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

19239663 491768097822434 1037749810 nНа 11 юни с благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, БПЦО „Св. Кирил и Методий“ в град Щутгарт организира за втора поредна година всеобщ български празник на остров Райхенау (Бодензее). Централна част на празника бе светата Литургия, която се отслужи в хилядолетния храм в чест на свети апостол Вартоломей, чиято памет Църквата празнува на 11 юни.

Специално за службата, с любезното съдействие на ръководството на храма, беше изнесена раклата с главата на св. ап. Вартоломей. За поклонение бяха изнесени също и раклата с мощи на св. евангелист Марк (донесени по предание от Венеция в 9 век от еп. Радолф, чието име днес носи градът Радолфцел), частици от св. Обрус и от св. кръст Господен с капки от Христовата кръв.

4.4 1 1 1 1 1 Rating 4.40 (5 Votes)

ierarxia1На 27 юни ще се проведе извънредно заседание на гръцката Йерархия, висшият ръководен орган на Гръцката църква, в който влизат всички около 80 митрополити. Решение за това бе взето на извънредното заседание на Св. Синод, което се проведе на 20 юни под председателството на Атинския архиепископ Йероним. Тема на извънредното събиране на гръцките йерарси ще бъде утвърдената нова програма за преподаване на предмета Религия в гръцките училища, по която ще се работи от септември месец.

Атинският архиепископ Йероним припомни, че в резултат на несъгласието на Гръцката църква с промените, предложени от бившия министър на образованието Никос Филис, те са били отменени. Той изрази удовлетворение и от факта, че в предмета е запазена православната насоченост, отделя се голямо внимание на традиционното изповедание - тоест православието, и се подчертава значението на религиозното образование за преодоляване на фундаменталистките настроения в съвременното общество.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

2017 06 19 1701С изложба на курсовете по иконопис и дърворезба ще бъде отбелязан краят на учебната година за Енорийския център на столичния храм "Покров Богородичен". Тя ще бъде открита на празника на св. първовърховни апостоли Петър и Павел на 29 юни. До тогава ще завърши учебната година за всички занятия в Енорийския център.

Своите свидетелства вече получиха участниците в  курса по катехизис, които се обучаваха при екипа от преподаватели - иконом Николай Танев, Вера Жекова и Полина Спирова. Те получиха своите свидетелства, след като в продължение на три години се обучаваха в основите на православната вяра, литургиката и тълкуванията на неделните евангелски четива. Вълнуваща беше раздялата между курсисти и преподаватели след три години занимания, които бяха не толкова обучение, колкото съвместно общуване и откриване на Бога в молитвата и в другия човек. Ето как някои от участниците в заниманията описват преживяванията си: "Това е курс, в чието начало знаех само, че ще науча нещо за Бог и Църквата. Беше ми странно, че се започваше и завършваше с молитва и още по-странно, че отивайки с много въпроси, без да съм ги задавал или казвал някому, в занятията получавах техните ясни и изчерпателни отговори. Всеки път! Беше ми странно, че Божието слово можеше да бъде едновременно толкова просто, но и така дълбоко взаимосвързано премъдро и най-вече, че можех да открия себе си във всеки един от тези срещащи, търсещи, молещи, благодарящи и... преподаващи Бога".

4.8 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (20 Votes)

zx860y484 2989676Лидерът на британската проевропейска партия „Либерални демократи“ Тим Фарън подаде оставка, защото се чувствал „разкъсан между християнската си вяра и ролята си като политик“, пише Дневник.

„Резултатът от фокусирането върху християнската ми религия е, че се оказах разделен между това да живея според вярата си и да работя като политик“, заяви Фарън в комюнике. Членове на неговата партия критикуваха възгледите му за хомосексуализма (в телевизионно интервю той отказа да отговори дали го смята за грях) и абортите.

Преди години Фарън коментира, че абортите са грях, независимо по кое време от бременността се правят, и че са прекалено достъпни. По време на кампанията щабът му разпространи обяснение, че той всъщност защитава свободния избор на жените.

„От първия ден на лидерството си се сблъсках с въпроси за християнската си вяра“, заяви Фарън, цитиран от агенция „Ройтерс“. „Опитах се да отговарям с благосклонност и търпение“, увери той, признавайки, че „понякога отговорите ми можеха да бъдат по-мъдри“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

Kremikovski manastir detski lager 520x245Лятото дойде, колкото и тия дни да ни напомнят на друг сезон. Но това ще е временно. Така или иначе повечето от учениците са вече във ваканция и епархийските църковни летовища едно след друго отварят врати. А тяхната роля за църковното възпитание на децата отдавна е доказана и много възторжено приветствана. Защото по време на летуването децата са обгрижвани от опитни учители с най-различни просветни и възпитателни занимания, включително и екскурзии, така че по прекрасен начин да се съчетава приятното с полезното.

Засега има сведения за детски православни лагери в три манастира у нас - Етрополския, Хаджидимовския и Кремиковския.

С благословението на Ловчанския митрополит Гавриил от днес в Етрополския манастир "Света Троица" започва летуването на деца, изучаващи предмета Религия в училищата на град Ловеч. Митрополията има добър опит в организирането на летовища за деца и младежи в тази историческа обител. Според и. д. игумена прот. Емил Якимов обаче тази година ще има известно затруднение, защото в манастира започва срутването и новото изграждане на последната част от старата южна сграда. "За съжаление графикът на строителните дейности отдавна беше утвърден, но пък и за децата и учителите им сега е най-подходящото време за лагеруване в манастира. Все пак заедно със строителите ще се постараем да осигурим на децата достатъчно пространство за занимания и игри и преди всичко - спокойствие и сигурност", заяви о. Емил. 

3.66666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (3 Votes)

Даниловски манастирНа 12 юни Московският и на цяла Русия патриарх Кирил събра 15 експерти - политолози и философи - на закрита среща в Даниловския манастир, която продължи 2 часа. Тема на обсъжданията е било нарастването на негативното отношение към Църквата в обществото, както и други въпроси в отношенията между Църквата и обществото.

По-конкретна информация за обсъжданите теми не дават и самите участници - декани на висши учебни заведения, водещи учени в областта на политологията и социологията. Един от тях коментира срещата по следния начин: "Разговаряхме за заплахите, които могат да възникнат пред Църквата в бъдеще. Руската православна църква иска да е готова за тях, затова и реши да изслуша мнението на експерти какво ще се случва с обществото и какво ще бъде мястото на Църквата в тази ситуация". По думите на друг участник, по време на разговорите не са били коментирани такива остри и актуални в медиите проблеми като споровете за предаването на Църквата на Исаакиевския събор в Санкт-Петербург или присъдата на блогера Соколовски, "по-скоро това беше обмяна на мнения по мирогледни въпроси". РПЦ иска да установи диалог с интелектуалци и експерти, добавя друг участник: "Логично и правилно е провеждането на среща в такъв формат, защото за РПЦ е важно обсъждането и на обществената ситуация в момента, и на ситуацията около самата Църква. Още повече, че много проблеми на църковната политика често се оказват в центъра на общественото внимание и обект на бурни дискусии".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

НектарийМосковският и на цяла Русия патриарх Кирил призова представителите на духовенството да се въздържат от използване на скъпи автомобили, дори когато са им подарени.

Патриарх Кирил заяви, че РПЦ дава повод за критика "заради своите глупости". "Дори някой да подари скъп автомобил, не е нужно да пътуваме с него, не е нужно изобщо да ползваме скъпи коли". Днес нивото на автомобилната промишленост е достатъчно добро, така че дори автомобилите от среден клас са достатъчно комфортни и безопасни, счита той. Когато храмовете притежават "цели кортежи от луксозни лимузини, това, разбира се, ще предизвика реакция у хората". Според него йерарсите нямат право да "внасят съблазни" и този негов призив не се отнасял само за автомобилите.

4.70588235294 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (17 Votes)

klirikoiГръцкото министерство на финансите публикува данни за актуалните заплати на държавните служители, включително и за православните клирици. Според новия закон за заплатите на висшите държавни служители основната заплата на архиепископа е 2 600 евро, на митрополитите - 2210 евро, на епископите и викарните епископи - 1820 евро. Допълнително получават 75 евро към заплатата за докторска степен и 45 евро за магистърска.

Свещениците получават заплата колкото редовите държавни служители, а именно: свещеник с висше образование взима 678 евро, след 10 години стаж - 1032 евро, а с 30-годишен стаж - 1410 евро. За клириците, завършили само семинария, основната заплата е 644 евро, а след 30 години стаж тя стига до 1099 евро.

3.8 1 1 1 1 1 Rating 3.80 (10 Votes)

986756889Днес в патриаршеската катедрала, ставропигиалния храм-паметник "Св. Александър Невски", беше отслужен молебен за 80-годишнината от рождението на Негово Величество цар Симеон Втори. Тържествения молебен оглави Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, а с него бяха и почти всички синодни митрополити. В молебена участваха както председатели на столични храмове, така също и представителите в София на Руската и на Румънската църква, както и дошлият специално от Москва архимандрит д-р Петър (Еремеев), ректор на Руския православен университет "Свети Йоан Богослов", докторирал в София.

Храмът се изпълни отрано с официални лица, държавници, политици, почитатели на "Царя на българите", както с обич го наричат хората. На първо място беше сам цар Симеон Втори със съпругата и цялото си голямо семейство, заобиколен от короновани глави от съседни и далечни страни, сред които беше и гръцкият крал Константин Втори със съпругата си.

В приветственото си слово към Негово Величество Българският патриарх изтъкна, че цар Симеон II се е доказал като „добър син на Църквата и българския народ, на когото, по примера на предшествениците Ви, българските царе Фердинанд и Борис III, отдавате цялата си грижа и любов, и които и днес остават дълбоко в сърцето Ви, в мислите и действията Ви. Помним и винаги ще бъдем признателни за всичко онова, което предприехте за Православната ни църква в най-ново време за преодоляването на достопечалния разкол, който рушеше нейното богозаповядано единство, смущаваше вътрешния ѝ живот и възпрепятстваше спасителната й мисия”. След това Негово Светейшество поднесе в подарък икона на Господ Иисус Христос – Вседержител.

3.75 1 1 1 1 1 Rating 3.75 (20 Votes)

201752991133dsc 0593На 29 май в Сръбската православна църква за първи път честваха паметта на "Сурдурларските мъченици". В решението на Архирейския събор на СПЦ от месец май се казва, че това са всички сърби, избити от българските окупатори по време на Първата световна война в Сурдулица. В сайта на Сръбската патриаршия пише, че става дума за 7000 души, 4000 от които идентифицирани.

Сръбската пропаганда от следвоенния период пише за 20 до 30 хиляди избити от "българските окупатори" и тази цифра заляга в официалната сръбска история. Тъй като цялото местно население е значително под тези числа, сръбските историци обясняват разликата с това, че българите са водили всички заловени от цяла Сърбия именно в Сурдулица и под предлог за депортиране в България са били убивани. 

Инициативата за канонизацията е на Вранския епископ Пахомий, който през 2010 г. издигна в двора на училището в Сурдулица военна гробница с костите на убитите.

4.9 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (10 Votes)

2017 Benefizkonzert Ostkirchliche Wocke 212x300Българската православна църковна община „Св. Кирил и Методий“ в Щутгарт организира благотворителен концерт за набиране на средства за български храм в града. Кампанията тече под мотото „Българска църква в Щутгарт“ и е открита през декември миналата година.

На 28 юни от 18 ч. ще се проведе втори благотворителен концерт, в който ще вземат участие хоровете на местните православни общини (сръбска, гръцка, руска, румънска). Концертът е част от организираната от католическата общност в града инициатива „Седмица на източните църкви“, която ще е изпълнена с различни събития (семинари, концерти, workshop-и), с които източните църкви (българска, сръбска, гръцка, арменска, коптска) се представят, като поставят актуалните за тях теми и проблеми.

От българска страна в събитието с индивидуален рецитал ще вземе участие Никола Антонов. В програмата преобладават творби на български автори от пъстрата съкровищница на източноцърковната певческа традиция – Рилска и Зографска школа, Еленски напев.
 
Сметка за дарения в полза на църковната община:
BULGARISCHE ORTHODOXE KIRCHE STUTTGART e.V.
IBAN: DE87 6005 0101 0002 1418 02
BIC: SOLADEST600
Verwendungszweck (основание за превода): „Bulgarische Kirche in Stuttgart“

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

3Църковното настоятелство на новостроящия се храм „Всички български светци“ и Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" в София организират на 15 юни от 18,30 ч. тържествен водосвет на мястото на новостроящия се храм в двора на школата. По-късно, от 19,30 ч. ще има благотворителен концерт и надиграване на групи по народни танци под наслов „Да направим добро с песен и хоро!“. Той ще се проведе в зала „Юбилейна“ на ВТУ "Тодор Каблешков" в столичния кв. Слатина, ул. Гео Милев № 158.

В програмата са включени:

Смесен хор към храм „Света Троица“, кв. Слатина, гр. София, Ансамбъл за български народни танци „ЖАР", Танцов колектив „ВАНГЕЛОФФ“, Танцова формация „ДИЛМАНИ", Клуб за народни танци „ЯСТРА“, Детски танцов състав „ЖАР“, Клуб за народни хора „ДЕЛИКАНЛИИ“, Клуб за народни хора „СТОЯН КАРАДЖОВ“, Танцов състав „ПАСАРЕЛЦИ“, Сборна формация „МАРГАРИТИ“.

Целта на проявата е набиране на средства за храма и популяризиране на идеята да има църква в двора на Висшето транспортно училище.

Активна роля в разработването на проекта и неговото осъществяване има църковното настоятелство, в което са включени ректорът на висшето училище, както и преподаватели, които имат и богословско образование.

4.38461538462 1 1 1 1 1 Rating 4.38 (26 Votes)

logo circleЗа трета поредна година фондация “Комунитас” и сп. “Християнство и култура” стартитрат програма за финансиране на проекти подкрепящи енорийския живот в БПЦ през 2017 г.

Целта на програмата е да насърчи инициативи на енории и манастири на Българската православна църква в следните направления:

Милосърдна дейност;

Дейности, свързани с живота на енорията.

(Основен акцент в програмата е насърчаване на енорийския живот в Българската православна църква, поради което през 2017 г. няма да бъдат подкрепяни проекти, свързани със строително-ремонтни дейности в храмове, параклиси и манастири.)

Могат да кандидатстват православни енории, църковни настоятелства, енорийски братства, прицърковни организации (фондации и сдружения) и манастири на БПЦ в България.

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.