Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

2018 10 16 1526Международният симпозиум „Антропологията на Достоевски. Човекът като проблем и обект на изображение в света на Достоевски“ ще се състои в София от 23 до 26 октомври 2018 г. Научният форум, който няма прецедент в България и на Балканите, се организира от Българско общество „Ф. Достоевски“ съвместно с Института за литература на БАН и СУ „Св. Климент Охридски“.

В симпозиума ще участват над 50 учени от 16 страни на света, както и специалисти от България – членове на Българско общество „Ф. Достоевски“. Официалното откриване на научния форум ще се състои на 23 октомври от 11.00 ч. в Големия салон на БАН (ул. „15 ноември“ № 1), а заседанията по секции ще се провеждат в Първа заседателна зала и Нова конферентна зала на СУ „Св. Климент Охридски“.

Трите дни на симпозиума са фокусирани към три проблемни полета: Антропологията на Достоевски в светлината на философската антропология и европейската култура на ХХ в.; Антропологията на Достоевски в перспективата на руската религиозно-философска мисъл и руската култура на ХХ в.; Проблемът за човека в романа „Идиот“.

На 150-годишнината от излизането на романа „Идиот“ е посветена тематична изложба и заключителната кръгла маса на научния форум: „Идиот“ на Достоевски и „Идиот“ на А. Куросава“. Филмът „Идиот“ на А. Куросава ще бъде показан пред студентите и широката общественост.

Пълната научна и културна програма на симпозиума вж. тук: https://bod.bg/bg/nauchnaya-programma-simpoziuma

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)

imageПредставители на Московска патриаршия разтълкуваха практическите последици за руските християни от взетото вчера в Минск решение РПЦ да прекъсне евхаристийното общение с Вселенска патриаршия.

Прес-секретарят на патриарх Кирил свещеник Александър Волков заяви, че тази забрана засяга всички храмове на Константинополска патриаршия и "разбира се, и Света гора", тъй като тя е под нейна юрисдикция. Руските християни вече не трябва да се молят на Бога в Света гора, нито да приемат св. Тайни от атонските монаси. "Ако участват в богослужение, молят се, причастяват се или участват в други св. тайнства,... миряните трябва да се изповядат като извършили греха непослушание към Църквата", заяви свещ. Александър Волков.

В свое скорошно скандално в много отношения интервю за сайта Украина.ру игуменът на Киево-Печерската лавра, Вишгородски и Чернобилски митрополит Павел, заяви саркастично: "Ще видим какво ще правят на Атон, когато секне потокът от руски и украински поклонници и няма кой да им купува кръстчетата, иконите и одеждите..." Това недипломатично изказване е симптоматично за настроенията в най-крайно настроените среди в РПЦ. Има обаче и по-умерено настроени йерарси като украинският архиепископ Йона (Черепанов), игумен на Свето-Троицкия Йонински манастир в Киев, където се събират много млади хора. Той написа на своята фейсбук страница, че ще продължи да ходи на Св. Гора:

"В атонския манастир Дохиар на всички велики ектении (и на вечернята, и на утренята, и на литургията) се споменава митрополит Онуфрий с паството му... И да, нашите поклонници - както миряните, така и тези в сан, са чакани и обичани на Атон". Архиепископът убеждава своите крайни опоненти с думите: "И наистина са странни мислите дали вярващите от нашата Църква могат да посещават Атон. Ние с Константинополската патриаршия временно прекъснахме само ЕВХАРИСТИЙНОТО общение. Но не и молитвеното. Участие в тайнствата означава да ги приемаш, а не да присъстваш по време на тяхното извършване.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)

aquilla12Британската митрополия на Антиохийска патриаршия вече разполага с първия си манастир. Основана преди около четвърт век, обителта е била доскоро под омофора на митрополита на британския диоцез на Румънската патриаршия Йосиф. В нея известно време са се подвизавали един, след което друг монах. Те са преустроили първоначалния миньорски подслон в отшелническа обител с параклис, която наскоро е била канонично прехвърлена на местния антиохийски архидиоцез.

Може би неслучайно, за място на обителта е било избрано най-слабо населеното графство в Англия, Шропшир. Посветена е на св. Антоний и св. Кутбърт и се намира сред гористите хълмове край Понтсбъри, които са част от национален природен резерват. Изборът на небесните покровители на манастира също не изглежда случаен – св. Антоний Велики е един от първите отшелници, св. Кутбърт е от пограничния район на южните шотлански и северните английски земи и също е един от първите отшелници на Британските острови.

Негово Високопреосвещенство Силуан (Онер), митрополит на Британските острови и Ирландия към Антиохийска патриаршия, който сам преди това е бил игумен на манастир в Сирия, приема обителта под своя омофор, за да я направи мъжки киновиен манастир. Името на манастира остава същото, но в него с благословението на митр. Силуан вече ще се настани новосъздадено от него мъжко киновийно (общежитийно) братство, което прие името на славните апостоли Петър и Павел.

3.9117647058824 1 1 1 1 1 Rating 3.91 (34 Votes)

detail20181015 PAL 6799 обрСв. Синод на Руската православна църква реши в Минск да преустанови евхаристийното общение с Константинополската Вселенска патриаршия. Клириците на РПЦ вече няма да съслужат с Константинополската патриаршия, а вярващите на РПЦ няма да се причастяват в храмовете на Вселенска патриаршия. Решението е валидно, докато Константинополската патриаршия не отмени решенията си във връзка с Украйна.

Решенията на Константинополския патриарх се оценяват от руския Св. Синод като неканонични, тъй като те се отнасят до църква от чужда канонична територия. Св. Синод на МП извежда като основен каноничен проблем претенцията на Константинополския патриарх да приема апелации от епископи и клирици на други поместни църкви – това право му принадлежи единствено спрямо подчинените му митрополити. В този контекст Руската църква заявява, че „ще защитава фундаменталните устои на православието и ще защити Преданието на Църквата от чужди и нови учения за вселенска власт на първия от предстоятелите“.

4.8260869565217 1 1 1 1 1 Rating 4.83 (23 Votes)

Kievo pecherskaya 600x342Полицията в Киев задържа вчера над 100 мъже, събрали се пред Киево-Печорската лавра, докато вътре е имало богослужение по случай празника Покров Богогородичен. Прес-службата на полицията съобщи, че всички арестувани са закарани в полицейското управление, без да окажат съпротива. В момента се изяснява каква е била целта на събирането им. „Полицията разполага с достатъчно сили и средства, за да гарантира безопасността на всички култови сгради и нямаме нужда от външни хора да ни помагат“, е заявил служител на управлението.

През изминалите две седмици игуменът на Киево-Печорската лавра, Вишгородски и Чернобилски митр. Павел многократно даваше изявления, че се готви превземане на лаврата от привърженици на автокефалията. Той беше назовал даже и конкретна дата – 14 октомври, Покров Богородичен по календара на Руската православна църква. В изявленията си той призоваваше хората да са готови да защитават лаврата „заради отечеството и православието“. Наложи се говорителят на Московска патриаршия Владимир Легойда официално да заяви, че това са слухове и хората да бъдат спокойни. Той призова да не се разпространяват фалшиви новини, защото това не е от полза за никого. Въпреки това, няколко десетки мъже са се събрали в неделя сутринта около манастира, очаквайки той да бъде нападнат. Вярващите са се оплакали, че им пречат, защото видимо не са се молили.

4.4642857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.46 (28 Votes)

His Holiness NeofitНа днешния ден, 15 октомври 2018 г., Светейшият Български патриарх и Софийски митрополит Неофит празнува своя седемдесет и трети рожден ден. Според предварително оповестената програма, своя личен празник той посреща в Троянската св. обител, където през 1975 г. приема монашеския постриг и която през всичките години досега е имал като свой пръв духовен дом.

По случай този си рожден ден Негово Светейшество получава и поредното признание за своите трудове и принос като предстоятел на Православната ни църква, бивайки удостоен със званието „почетен гражданин на град Троян“, което му се връчва именно днес.

В този ден редакционният екип на интернет-портала Двери на православието изказва своите най-сърдечни поздрави и благопожелания към Светейшия ни патриарх, като му пожелава здраве и сили, и Божията благодатна помощ и подкрепа, за да може уверено и мъдро да продължи да ръководи и направлява и занапред Църквата в България и всички нас по пътя на спасението.

За много и от Бога благословени години, Ваше Светейшество!

Снимка: Стефка Борисова

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

A5A479AD C082 4413 B8E8 9F1DE6675917 w1023 s

Посещението на Московския и на цяла Русия патр. Кирил в Минск, Беларус, започна със скандал. Руският патриарх е в беларуската столица за освещаването на новия катедрален храм „Всех Святих“, като там ще се проведе и тридневно заседание на Св. Синод на РПЦ. Още в първия ден на визитата му беларуският свещеник о. Александър Шрамко беше поставен под запрещение (забрана да служи като свещеник) заради свой пост на личната си страница във фейсбук, придружен със снимки от посрещането на патриарха. Запрещението му получи силен отзвук, тъй като свещеникът е уважаван в столицата, а и е близо до пенсионната възраст. Така неговият коментар, посветен на пословичните мерки за охрана на предстоятеля на МП, получи широк отзвук и беше разпространен в редица местни, руски и украински медии. Ето го:

„Не, аз разбирам, че да миеш краката на бездомни е напрежение. Но съществуват и такива прости неща, които не изискват подвиг. Даже нищо не струват. Но се ценят високо. Може би някой от обкръжението на патриарха ще подскаже това на главата на Руската православна църква...

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (30 Votes)

5390 обрНа 15 октомври в Минск ще се проведе заседание на Св. Синод на Московска патриаршия, което ще продължи три дни. Очаква се на него Руската православна църква да оповести своето становище относно решението на Св. Синод на Константинополската Вселенска патриаршия да открие своя ставропигия в Киев и да свали анатемите от предстоятелите на двете неканонични църкви в Украйна. Веднага след оповестяването на комюникето на Вселенска патриаршия на 11 октомври, от прес-центъра на Московска патриаршия съобщиха, че официална реакция ще има на 15 октомври, когато руският Св. Синод ще заседава в Минск (Беларус).

Неофициалните реакции в Руската православна църква през последните три дни бяха много емоционални, някои дори крайно радикални (например, анатема на Вселенския патриарх, влизане в евхаристийно общение с монасите-разколници от Есфигмен и с всички старостилни структури в Гърция и в други страни, откриване на епархии в Турция и в други страни, обвинения в ерес и др.).

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

96777Чирпан е обичан от Бога град – така би си помислил човек при факта, че в течение само на пет дни градът ни стана причастник на две събития, които православната му история не помни. Първото е, че на 8 и 9 октомври 2018 г. благоволи да го посети чудотворната икона на Пресвета Богородица – Скоропослушница с благословението на Старозагорския митр. Киприан. Реки от народ не секнаха в течение на 14 часа в храм „Свети Архангели“ през тези два дни, което за малкия ни град беше нещо колосално. Много благодатни сълзи се изляха пред Богородица, а свещениците на смени помазваха богомолния народ с осветен елей от много светини от Света гора Атонска и миро от мощите св. Николай Мирликийски Чудотворец.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

2018 10 14 2049Преди два дни парламентът прие набързо на първо четене промените в Закона за вероизповеданията, без депутатите да се съобразят със становищата на религиозните общности у нас, това заяви в студиото на БНТ-1 в предаването „Денят започва“ Западно- и Средноевропейският митр. Антоний. Той посочи, че Св. Синод на БПЦ още лятото е дал в деловодството на Парламента подробна обосновка на неприемливите за архиереите законови положения, предложени от авторите на текста (тук и тук). Свои възражения са дали и другите вероизповедания у нас. Въпреки разговорите между митрополитите и представители на правителството, законът се приема, без да се отразят исканите промени, каза архиереят.

4.6785714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.68 (28 Votes)

SWВ официално съобщение на Кремъл Украинската православна църква (МП) беше наречена с друго име – „Руска православна църква в Украйна“.

В съобщението на Интефакс се казва:

„Президентът на Русия Владимир Путин обсъди в петък вечер с постоянните членове на Съвета за безопасност на Русия въпроси от вътрешната и външна политика, в това число и ситуацията около Руската православна църква в Украйна“, съобщи прес-секретарят на държавния глава Дмитрий Песков. „На съвещанието се обсъждаха въпроси от вътрешноруски социално-икономически проблеми, засегната е и международна проблематика. Състоя се също обмяна на мнения за положението на Руската православна църква в Украйна след известното решение на Константинополския патриарх. Говори се за положението на Руската православна църква в Украйна след взетото от синода на Константинополската патриаршия решение за предоставяне на автокефалия на църквата в Украйна, отмяната на грамотата от 1686 г. за преминаване на Киевска митрополия под юрисдикцията на Московска патриаршия и заявлението за възстановяване на ставропигията на Вселенския патриарх в Киев“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (44 Votes)

ARXIEPISKOPOS MONOS PLATIA„Болен съм от рак. Не бих искал да го крия. Искам да съобщите това на всички, така че да го знае и последният жител на Кипър“, така започва интервюто на Кипърския архиеп. Хризостом пред журналист на Филелевтерос. Предстоятелят на Кипърската църква за първи път говори публично за болестта си, за смъртта и за претендентите за неговото място. 

Кипърският архиепископ е пожелал християните в Кипър да знаят за здравословните му проблеми, а именно, че е диагностициран с рак на черния дроб и след операции за отстраняване на тумора му предстои химиотерапия. През следващата седмица архиеп. Хризостом ще замине за Лондон, където ще бъдат проведени операциите.

„Когато разбрах диагнозата, се притесних, разбира се. Не може иначе. Но после го приех, а и аз съм вече на възраст. Мисля, че това, което можех да дам на Църквата, вече го дадох с много любов. И да си отида, ще бъда щастлив, защото съм изпълнил пастирския си дълг... Не се боя от смъртта, защото много съм мислил за нея. Винаги съм бил убеден, че от момента, в който съм се родил, може да не ми се случи нищо друго, но със сигурност ще умра. Щом се роди човекът, знае, че ще дойде денят, в който ще си замине. Ние трябва да приемем това. Бог е създал човека безсмъртен, смъртта идва в нас чрез греха. Но аз имам пълнота в живота си, не усещам празнота в себе си и затова смъртта не ме плаши“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)

IMG 8650 1

На 13 октомври 2018 г., събота, с благословението на Западно- и Средноевропейския митр. Антоний ставроф. ик. Юлиян Ангелов, председател на катедралния храм в гр. Берлин и на БПЦО „Св. Теодосий Търновски“ в Кьолн-Бон, посети българското училище в гр. Кьолн, където отслужи водосвет за успешна учебна година и благослови българските ученици там.

След това о. Юлиян се отправи към гръцкия православен храм в гр. Брюл до Кьолн, където отслужи св. Литургия на български език и водосвет за здраве. Присъстваха много миряни от българската диаспора от Кьолн, Бон и околностите, голяма част от тях приеха св. Причастие.

Българската православна община в Кьолн и Бон все още няма собствен храм и енорийски център. Поради тази причина богослуженията до този момент се извършват веднъж месечно в гръцката църква в Брюл (в събота, когато се предоставя възможност за отслужване на св. Литургия на български език).

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

dstl9146Антиохийският патр. Йоан X е на 10-дневно официално посещение в Сърбия. Той е съпровождан от митрополитите на Акра Василий и на Ню Йорк Йосиф. Те бяха посрещнати от Сръбския патр. Ириней и други епископи на Сръбската патриаршия. Антиохийският патриарх ще има поредица от срещи с представители на властта, политици и общественци, като ще бъде обявен и за почетен доктор по философия на Белградския университет. Двамата предстоятели ще служат заедно на 14 октомври (Покров на Пресвета Богородица по стар стил) в катедралния храм „Св. архангел Михаил“. На 15 октомври той ще посети Цетинския манастир – духовния център на Черна Гора. Антиохийският патриарх ще отпътува от Сърбия на 19 октомври.

Тъй като поместните православни църкви по традиция не огласяват програмата на своите предстоятели, то няма яснота дали визитата на патр. Йоан X е отдавна планирана – т. нар. „визита на мира“, която според църковния протокол всеки предстоятел трябва да осъществи във всички други поместни православни църкви след избора си, или тя е свързана със събитията в Украйна и спора между Москва и Константинтинопол. Патриарх Ириней с лично писмо подкрепи позицията на Московската патриаршия в този спор, а Антиохийската патриаршия излезе със синодно решение по въпроса, отново в подкрепа на руската страна.

4.6266666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.63 (75 Votes)

44441523922 f37f561467 bСв. Синод на Константинополската Вселенска патриаршия разпространи следното комюнике относно решенията си по украинския църковен въпрос. Както Двери по-рано днес съобщи, митрополитите на Патриаршията са възстановили каноничния статут на предстоятелите на двете неканонични православни църкви в Украйна – Филарет (Денисенко) и Макарий (Малетич). В официалното съобщение на Вселенска патриаршия се казва:

„Св. Синод се събра под председателството на Негово Всесветейшество Вселенския патриарх за своята редовна сесия от 9 до 11 октомври 2018 г., за да разгледа и обсъди темите от дневния ред.

Св. Синод обсъди конкретно и пространно църковния проблем в Украйна, в присъствието на Негово Високопреосвещенство Памфилски архиеп. Даниел и Негово Преосвещенство еп. Иларион на Едмънтън, патриаршески екзарси в Украйна и след обширно обсъждане реши:

1) Обновява вече взетото решение Вселенска патриаршия да пристъпи към даване на автокефалия на Църквата в Украйна.

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.