Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

Screenshot 2024 07 14 174619Петдесет и един Нобелови лауреати подписаха отворено писмо, в което призовават за прекратяване на военните действия в Украйна и в ивицата Газа. То беше публикувано във френския вестник „Le Monde“.

Авторите призовават за незабавно прекратяване на огъня, размяна на всички пленници, освобождаване на заложниците и връщане на телата на загиналите на техните близки, както и за започване на мирни преговори.

Писмото е адресирано до воюващите страни, Римския папа Франциск, Константинополския патриарх Вартоломей, Далай Лама, ООН, Европейския парламент и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

В него се отбелязва, че сега в света има не по-малко от 55 въоръжени конфликта, а последиците от войната между Русия и Украйна „се отразиха в различни страни, предизвиквайки засилване на глада в Африка, миграционна криза в Европа, донасяйки заедно с водата, хляба и млякото на трапезите на жителите на всички шест континента тонове вредни вещества, отделяни при всяка бомбардировка“.

Цялата статия: Нобелови лауреати призоваха религиозните лидери да издигнат глас за прекратяване на кръвопролитията

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

ips naum 1На 13 юли в Букурещ за първи път отбелязаха нов църковен празник: пренасяне на мощите на св. Димитър Басарбовски в Букурещ. Празникът беше учреден по повод двеста и петдесет годишнината от това събитие, случило се през 1774 г.

Св. Димитър Басарбовски е най-почитаният светец в румънската столица, обявен още през 1792 г. за неин покровител. В патриаршеската литургия, отслужена от Румънския патриарх Даниил на открит олтар пред патриаршеската катедрала, взеха участие тридесет архиереи. В богослужението участва и Русенски митрополит Наум, в чиято епархия се намира Басарбовският манастир, където се е подвизавал преподобният.

Горещото време не беше пречка за хилядите богомолци, както и за чакащите на опашка, за да се поклонят пред мощите на светеца в храма. Организаторите бяха поставили големи чадъри на площада, за да могат хората да се скрият от слънцето.

Цялата статия: Русенски митрополит Наум от Букурещ: Уверен съм, че днес св. Димитър Басарбовски се радва да ни...

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

DSC00220 1 1024x683Двадесет и петима пострадали от пожарите около с. Срем, Тополовградска община, намериха подслон в Устремския манастир „Света Троица“, съобщи Сливенска митрополия. Сливенски митрополит Арсений изрази готовност за съдействие на пострадалите. Хората са настанени в манастира, където им е оказана необходимата помощ. Игумения Серафима и архиерейският наместник на Тополовград о. Николай Клюнков са на разположение в тези трудни за жителите на селото моменти. Митр. Арсений е изпратил на пострадалите финансова помощ и продукти, съвместно с общ. Тополовград.

Пожарът в Ямболско и Тополовградско обхвана над 10 000 декара. В с. Срем, където огънят беше най-силен, изгоряха няколко обитаеми къщи. Именно оттам са евакуираните и настанени в манастира хора.

Устремският манастир е действащ девически манастир в Сливенска епархия, а земите около манастира са обявени за природна забележителност. В периода на Възраждането той е бил богат манастир, осигурявал подкрепа за болни и страдащи от цялата страна.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

/img11Конференцията на европейските църкви (КЕЦ) излезе с изявление, в което осъжда нападението на Русия срещу детската болница „Охматдет“ в Киев. Неин президент в настоящия момент е архиепископът на Тиатира и Великобритания Никита (Вселенска патриаршия).

В текста се казва, че „КЕЦ еднозначно осъжда ужасяващото нападение на руските сили срещу детската болница „Охматдет“ в Киев. Този ужасяващ акт, насочен срещу най-уязвимите членове на обществото, представлява военно престъпление и тежко нарушение на международното право и хуманитарните принципи. Нападението е ярко напомняне за ужасите на тази война и за страданията на украинците.

Като църковно събрание ние осъждаме всички форми на насилие и агресия. Христовото учение ни призовава да обичаме ближните си, да защитаваме невинните и да се стремим към мир. Бруталното нападение срещу детска болница е в ярък контраст с тези основни ценности. Като част от инициативата на КЕЦ „Пътища към мира“ ние подчертаваме спешната необходимост от прекратяване на огъня пред лицето на подобни жестокости. Пътят към траен и справедлив мир изисква прекратяване на насилствената агресия с оттегляне на армията на нашественика и спазване на международното право и правата на човека. Това е пътят към устойчив мир.

Цялата статия: Конференцията на Европейските църкви: Отговорността за случващото се не е само на политическите...

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

Bucuresti paraclisulСв. Синод на Румънската патриаршия одобри предложенията за канонизация на шестнадесет нови светци, повечето от които изповедници, мъченици и подвижници на 20 в. Сред новите светци има трима професори по богословие, които ще бъдат почитани като свещеномъченици – известният в целия православен свят о. Думитру Стънилоае (1903 – 1993), който ще бъде почитан на 4 октомври, о. Иларион Фелеа (1903 – 1961), професор по богословие в гр. Арад, чиято памет ще се чества на 18 септември, и о. Ливиу Галактион Мунтяну (1898 – 1961), професор по богословие в Клуж-Напока (8 март).

В агиология ще бъдат вписани и архим. Клеопа (Илие) – игумен на манастира „Сихастрия“, чиято памет ще се чества на 2 декември, както и още един брат на този манастир – йеросхимонах Паисий (Олару), чиято памет ще се отбелязва също на 2 декември.

Предстои да бъдат завършени литургичните текстове в тяхна памет, а самата канонизация ще бъде извършена на следващото заседание на Св. Синод.

 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

Screenshot 2024 07 12 100144Българският патриарх Даниил, в качеството си на Софийски митрополит, освободи ставроф. ик. Николай Георгиев от поста му на председател на митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“. О. Николай беше назначен там от покойния патриарх Неофит през юли 2020 г., след като дългогодишният председател на централния столичен храм о. Мина Минчев почина. Припомняме, че тогава няколко известни софийски свещеници отказаха високия пост.

Screenshot 2024 07 12 121759От вчера за председател на църковното настоятелство на катедралата е назначен архим. Василий – досега протосингел на Софийска митрополия.

Това е поредната промяна в Софийска митрополия за по-малко от седмица след встъпването в длъжност на новия патриарх и митрополит на Софийска епархия. Бяха назначени нови първи викарий на Софийския митрополит – Браницки епископ Пахомий, протосингел – йером. Йоан (Пешев), и секретар на митрополията – д-р Андрей Касабов. Освободен е и началникът на кабинета на патриарха Теодор Атанасов, който заемаше този пост от 2008 г., като на този пост е назначен богословът Димитър Траянов Горанов.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

D530A43B025790DF3A2B55EB4F9FB404На 9, 10 и 11 юли Негово Светейшество Българският патриарх Даниил и членове на Св. Синод се срещнаха с редица български политици. На 9 юли да поздравят новия патриарх в Синодната палата дойдоха председателят на Народното събрание Рая Назарян и народни представители от всички парламентарни групи – Томислав Дончев (ГЕРБ-СДС), Йордан Цонев (ДПС), Николай Денков (ПП-ДБ), Цончо Ганев (Възраждане), Иван Иванов (БСП за България) и Александър Александров (ИТН). Отсъстваше само представител „Величие“.

На срещата присъстваха и повечето български митрополити, които в този ден имаха заседание на Св. Синод. В обръщението си към представителите на Парламента патриархът каза, че всички събрали се тук имат за цел да служат на народа. Затова трябва „… да пазим съвестта си чиста, да се молим Бог да ни помага да се поправяме, когато грешим. Това ни дава Божието благословение и Бог тогава помага“. Рая Назарян подари на патр. Даниил реплика на парламентарния звънец от Учредителното събрание. От своя страна, Негово Светейшество подари на Рая Назарян икона на Пресвета Богородица с Младенеца и Библия.

Цялата статия: Българският патриарх и членове на Св. Синод се срещнаха с български политици

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (49 Votes)

Screenshot 2024 07 11 174022Вчера, 10 юли, Московският епархийски съд лиши от сан о. Андрей Кудрин, свещеник в храма, посветен на иконата на Божията майка „Живоприемен източник“ в Бибирево (Москва).

Причината е, че през последните две години о. Андрей е чел на Литургията молитва за помирение на народите на Русия и Украйна – вместо официално предписаната от Московска патриаршия молитва „за победа на светата Рус“, с която се заявява лоялност към режима на Путин.

О. Андрей беше поставен под запрещение с указ на патр. Кирил през април, без да се посочват причините, което е задължително според каноничното право.

В настоящото съдебно решение като причина за лишаването от сан е посочено превърналото се вече в стандартно за подобни случаи Правило 25 на св. апостоли, неправомерно тълкувано от канонистите на Московска патриаршия като „нарушаване на клетвата – неизпълнение на указанията на висшето църковно ръководство“.

Цялата статия: Още един руски свещеник беше низвергнат, защото се молил за „помирение на народите на Русия и...

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Screenshot 2024 07 11 152419Бившият игумен на Средноуралския женски манастир о. Сергий (Николай Романов), който излежава седемгодишна присъда, помоли Путин за помилване. В апела бившият игумен казва, че е помогнал за изграждането на двадесет църкви и пет манастира в Свердловска област, а от 2014 г. е довеждал семейства с деца „от зоната на военните действия в Украйна“. Бившият схиигумен отбеляза, че е поискал да бъде изпратен на войната в Украйна като медицински работник или строител, но му е било отказано поради напредналата му възраст. Поради тази причина сега той „обгрижва духовно героите от специалната военна операция“ и уверява, че е патриот и лоялен на властта. Сега той възобновява молбата си да бъде изпратен „в зоната на специалната военна операция“, както в Русия наричат войната срещу Украйна, срещу което според новите закони в страната се полага освобождаване от затвора.

Бившият игумен Сергий (Романов) беше арестуван в края на 2020 г. в манастира си с щурм на специалните сили. Неговото дело придоби широк обществен отзвук заради славата му на ултраконсервативен „изповедник на вярата“, който е алтернатива на винаги склонната към компромиси официална църковна власт. Особено популярен той стана по време на пандемията, когато отричаше съществуването на болестта, бойкотираше санитарните мерки и проповядваше, че тази позиция е равнозначна на изповед на вярата. Подобни възгледи бяха присъщи тогава на много религиозни хора, но той имаше влияние и популярност сред кръгове на т. нар. руски елит.

Цялата статия: Бившият схиигумен Сергий (Романов) иска да бъде помилван и изпратен на фронта в Украйна

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (71 Votes)

46C5455B2BBDB663C9E61EA4DEB555B4Днес, 9 юли 2024 г., Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия проведе първото си заседание в пълен състав след избора на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил на 30 юни т. г.

На това заседание Св. Синод е приел предложенията на патриарха за промени в ръководството на Софийска св. митрополия. Според взетите решения Белоградчишки епископ Поликарп се освобождава от длъжността първи викарий на Софийския митрополит. Браницки епископ Пахомий, досегашен ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, става първи викарий на Софийския митрополит. За протосингел на Софийска св. митрополия е назначен йером. Йоан (Пешев) – игумен на Руенския манастир „Св. Йоан Рилски“. Смятано от 9 юли 2024 г. архим. Мелетий (Спасов), досега зам.-ректор на семинарията, става неин ректор.

По неофициална информация еп. Поликарп остава патриаршески викарий, т. е. без постоянни функции. В края на миналата седмица е бил освободен и Ангел Младенов, който беше назначен от патр. Неофит за секретар на митрополията, както и за началник на Духовно-просветния отдел. На негово място е възстановен предишният секретар на митрополията д-р Андрей Касабов, назначен на този пост още от патр. Максим.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

viber image 2024 07 08 12 03 36 609На 6 юли в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ се проведе първият прием на ученици и курсисти за учебната 2024-2025 г. Приети са 21 ученици в 8. клас на семинарията, които ще преминат през петгодишния курс на обучение. За двугодишния паралелен курс бяха приети 17 кандидати, които полагат допълнителен богословски изпит. Паралелният курс е насочен към хора, които вече са завършили средно образование, но искат да придобият и специално духовно такова.

Приемът в Софийската духовна семинария се осъществява на два пъти. Първият приемен изпит се провежда през месец юли, а вторият приемен изпит ще се проведе на 2 септември 2024 г. от 11:00 ч. Повече информация за втория прием можете да получите тук: http://sofia-seminaria.org.

Цялата статия: 21 нови ученици бяха приети в Софийската духовна семинария при първия прием

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

730 nНа 8 юли руската армия бомбардира Киев и редица други украински градове. Ударите поразиха най-голямата детска болница в Украйна „Охматдет“ и клиниката „Изида“. При руския обстрел загинаха общо 33 души, от които 22 в Киев и 11 – в Днепропетровска област. Ранени бяха 140 души. 9 юли е ден на траур в украинската столица.

Предстоятелят на УПЦ митр. Онуфрий (Березовски) посочи, че „врагът за пореден път е преминал границата и е показал своята жестокост“. В обръщение към лекарите на болницата той каза: „Уважаеми лекари, персонал и пациенти на националната детска болница „Охматдет“! Скъпи братя и сестри! Сърцето ми е изпълнено с тъга от ужасната новина за разрушаването на националната детска болница „Охматдет“ в резултат от вражески обстрел, раняването на пациенти, деца, родители, служители и смъртта на двама здравни работници“, се казва в обръщението. „Украинската православна църква се моли за бързото възстановяване на нашите деца, за укрепване на родителите и призовава своите вярващи да се помолят за всички жертви“, заяви предстоятелят на УПЦ.

Цялата статия: Украинските църковни водачи остро осъдиха руските удари срещу детската болница

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Screenshot 2024 07 08 144316Разрив между Българската църква и Вселенската патриаршия прогнозират публикации в турските медии, съобщава кореспондентът на гръцкия вестник „Етнос“ в Турция Мария Захараки без да посочва имената на турските медии. Според публикацията, след избора на новия български патриарх, който е приятелски настроен към Москва и неколкократно се е изказвал срещу патр. Вартоломей, е възможен разрив между Българската църква и Вселенската патриаршия.

В статия, озаглавена: „Привърженикът на Путин Видински митрополит Даниил избран за нов патриарх на Българската православна църква“ (виж тук, тук), се отбелязва, че избирането на проруския предстоятел от Българската православна църква отразява разделението в Православната църква, особено след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г.

Цялата статия: Турски медии прогнозират разрив между Българската църква и Вселенската патриаршия

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

Screenshot 2024 07 08 124630На храмовия празник на катедралния храм „Св. Неделя“ Българският патриарх Даниил отслужи първата си св. Литургия като Софийски митрополит. С него съслужиха трима членове на Св. Синод – митрополитът за САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Великотърновски митрополит Григорий и Сливенски митрополит Арсений. Участие взе и йерарх от Православната църква в Северна Македония – Струмишки митрополит д-р Наум. В богослужението участваха и епископите Мелнишки Герасим, Тивериополски Тихон, Белоградчишки Поликарп, Браницки Пахомий и Велбъждки Исаак, както и храмовото духовенство.

Патриархът произнесе проповед за празника на всички български светии, който съвпада с храмовия празник на св. вмчца Неделя, и благодари на йерарсите и свещениците, с които служи, както и на множеството хора, изпълнили до краен предел столичния катедрален храм за първата му литургия в него.

Цялата статия: В катедралния храм „Св. Неделя“ патр. Даниил отслужи първата си литургия като Софийски митрополит

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

Screenshot 2024 07 07 171357Двама кипърски архимандрити от манастира „Преп. Аввакум“ в с. Фтерикуди, о-в Кипър, бяха арестувани за измама на вярващите и през септември ще се изправят пред съда. Игуменът на манастира архим. Нектарий и неговият помощник Порфирий са обвинени в това, че са превърнали поверения им манастир във „фабрика за фалшиви чудеса“, като са имитирали мироточиви мощи и икони, за да привличат посетители. В резултат от измамата те са събрали стотици хиляди евро от дарения. До ареста на двамата се стигна след организирана от митрополита на Тамасос Исайя проверка през месец март т. г., в чиято епархия е манастирът. Тогава там са открити 807 000 евро, както и видеозаписи, потвърждаващи фалшифицирането на „мироточиви“ реликви, една от които е т. нар. „мироточив кръст на преп. Порфирий“.

Двамата архимандрити, от своя страна, заявиха тогава, че са притискани от епархийския си митрополит за повече средства и че той не е имал нищо против приходите на манастира, докато от там са финансирали предизборната му кампания за архиепископската катедра на Кипър, като са му дали 450 000 евро.

Цялата статия: Двама кипърски монаси ще отговарят пред съда за измама на вярващите
Страница 1 от 1284