Мобилно меню

1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (3 Votes)

Московският патриарх Кирил издаде укази, с които лично поставя под запрещение (забрана да служат) двама свещеници.

319Първият е протойерей Андрей Кордочкин, който от дълги години служи в Испания (като свещенослужител в катедралния храм на Западноевропейската екзархия на РПЦ и до 25 август м.г. беше секретар на епархията). Отец Андрей е известен с ясната си антивоенна позиция, за която той открито говори както в социалните медии, така и в пресата. Срещу него е постъпил донос в Патриаршията от "възмутени енориаши".

339Вторият е отец Йоан Ковал, свещеник в храма "Св. Татяна" в Люблино, който не е известен, нито е имал публични изказвания. Причината за решението е, че свещеникът е променил една дума в "Молитвата за Светата Рус", изпратена за задължително четене във всички руски църкви. Отец Йоан по време на служба е заменял думата "победа" с думата "мир". Вместо да казва «возстани, Боже, в помощ людем Твоим и подажд нам силою Твоею победу», той се е молил "подажд нам силою Твоею мир".

От него са се оплакали писмено енориаши, на които тази молитва не се е харесала.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

ECC7A90515F87F3F239659F82EFFDAC2В Пловдив на празника Сретение Господне беше отслужена св. Литургия от архиереи на Българската православна църква и Македонската православна църква. След като миналата година Сръбската православна църква вдигна наложената преди петдесет и пет години схизма на Православната църква в Северна Македония, това е второ съслужение на наши архиереи. Първото беше на 25 септември 2022 г. на Божи гроб, когато Неврокопски митрополит Серафим служи с Антанийски епископ Партений.

Сегашното съслужение е в резултат от покана на Пловдивския митрополит Николай, на която са се отзовали Дебърско-Кичевски митрополит Тимотей и Брегалнишки митрополит Иларион.

1.5882352941176 1 1 1 1 1 Rating 1.59 (51 Votes)

399377.pМосковският патриарх Кирил произнесе днес слово, възхваляващо президента Владимир Путин като пример за православен владетел, каквито не са били дори много от руските царе. Това стана по време на пищен прием, посветен на 14-годишнината от интронизацията на патриарха.

„Той е православен, но не за да спечели някаква популярност, не за да се гласува за него, а истински православен човек, който приема светите Христови Тайни, който живее живота на Църквата. Всъщност начело на руската държава стои православен християнин. Царете не винаги са били толкова православни, колкото е нашият президент сега“, заяви патриархът.

Патр. Кирил нарече уникални и неповторими отношенията между Руската църква и държавата в наши дни: „Наистина сме развили уникална форма на църковно-държавни отношения. Трябва да благодарим на Господа за историческия път, който сме поели, и за тази система на църковно-държавни отношения, която се характеризира с пълно съгласие между църквата и държавата по най-важните и решаващи въпроси, свързани с живота на нашата страна и нашето общество“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (22 Votes)

3333 11101 365x400На 2 февруари, Сретение Господне, на 92-годишна възраст почина Пергамски митрополит Йоан (Зизиулас). Заедно с митр. Калистос (Уеър), митр. Йоан беше най-известният съвременен православен богослов и йерарх на Константинополската патриаршия. Той е починал днес в атинска болница, където се е лекувал в последните седмици.

Митр. Йоан е роден на 10 януари 1931 г. в с. Катафигио на област Козани. Завършва Богословския факултет в Атина през 1955 г. Защитава докторат на тема „Разбирането на Църквата за Евхаристията и епископа през първите три века“, като проблемът за ролята и мястото на епископа в Православната църква заема неизменно важна роля в богословските му трудове.

Преподава богословие в Богословската семинария „Св. Владимир“ в Ню Йорк (1961-1963 г.) и в Богословската семинария „Свети Кръст“ в Бостън (1963-1964 г.), а след това в университетите в Единбург и Глазгоу, Шотландия. След това е избран за професор по догматика в Солунския университет. През юни 1986 г. на 55-годишна възраст е ръкоположен в рамките на една седмица за дякон, презвитер и епископ (на 22 юни 1986 г.) в Патриаршеския храм „Св. Георги“ във Фенер и става митрополит на Пергам и Адрамити. По-късно катедрата му е обявена за „старша“ и се подрежда на първите места в йерархията на Вселенска патриаршия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

 5960406Панихида за жертвите на комунистическия режим в България беше отслужена днес в храм „Успение Богородично“ на Централните софийски гробища. Повод за възпоминанието е денят, посветен на убитите по заповед на Народния съд. На 1 февруари 1945 г. са изпълнени първите масови смъртни присъди в София – 147 висши държавници, военни, учени, юристи, лекари и интелигенция са екзекутирани и погребани в бомбени ями в близост до софийските гробища. Между тях са княз Кирил Преславски, проф. Богдан Филов, регентът ген. Никола Михов, проф. Александър Станишев, д-р Иван Вазов и др.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

IMG 3568През тази година се навършват сто години от създаването на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Честванията на годишнината започнаха на 30 януари, когато се почита паметта на св. Трима светители – Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст, и се отбелязва като празник на висшите православни богословски школи.

4.7333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (15 Votes)

Заглавна 19 2В Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с архиерейска св. Литургия ще бъде отбелязан на 30 януари денят на светите Трима светители – св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст, който се чества и като празник на висшите православни богословски школи. Богослужението в академичния параклис ще оглави Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод на БПЦ. Песнопенията ще се изпълняват от мъжкия хор на катедралния храм „Св. Неделя“.

4.8857142857143 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (175 Votes)

Патр. Вартоломей

На 24 януари в Атина се проведе Кръгла маса на тема: „Украйна: автокефалията и войната, които промениха света“, организирана от Сдружението за насърчаване на гръцката и православната култура „Аенаос“ чрез „Orthodoxia inforum“.

В работата на кръглата маса се включиха чрез видео-връзка Вселенският патриарх Вартоломей и Александрийският патриарх Теодор, а в дискусията участваха Австралийският архиепископ Макарий, митрополитите Камерунски Григорий, Месинийски Хризостом, Новойонийски Гавриил и Лариски Йероним, бившият вицепремиер и професор по конституционно право Евангелос Венизелос, заедно с журналистите Мария Антониаду, Никола Вафиадис, Адамантия Льолю и др.

grigorios kameroynКамерунският митр. Григорий разказа подробности за начина на действие на „руската екзархия“ в Африка, която беше организирана като наказателна акция на Москва заради признаването на украинската автокефалия от страна на Александрийския патриарх. Митрополитът определи тази дейност на африканския континент като разрушителна за Църквата: „Русия има опит в Африка. Тя е най-големият доставчик на оръжие на континента и неофициално снабдява бунтовнически групи. Има официални връзки с властите и неофициални с подземния свят. Това, което се случва с Църквата, е политическа игра. Когато руснаците дойдат, правят три неща: предлагат пари, говорят срещу гърците и насърчават идеята свещениците да служат без епископи. Това е нещо уникално за църковната традиция! Карат онези, които отиват в т. нар. руска екзархия, да се закълнат, че ще работят съзнателно без епископ и ще изпълняват задълженията си. Тяхната цел е да разбият всичко. Не да създадат нещо ново. Дадоха много обещания на местните, но изпълниха много малко. Всичко това са го изпитали и прилагали много пъти“.

4.9748427672956 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (159 Votes)

327686242 744658923469371 7023542404614848708 nПрез 2022 г. с решение на ръководството на Българския червен кръст в София е учредена ежегодна награда за млад доброволец в памет и на името на отец Ангел Ангелов от старинния храм „Света Софѝя“.

Първата награда на името на о. Ангел беше връчена на 21 януари т. г. на общото събрание на БМЧК-София на Елена Кожухарова – за активно участие в дейности и програми на Столичната младежка организация, за висок принос в разпространението на каузите на Червения кръст сред ученици и деца, за утвърждаване на хуманитарните ценности и принципи на БЧК.

О. Ангел Ангелов почина на 24 ноември 2021 г. Дълги години той беше председател на столичния храм „Света Софѝя“ и за мнозина жители на столицата той олицетворяваше Българската православна църква, беше източник на вдъхновение за хора от всички възрасти и особено за младите. Той подкрепяше активно доброволческите дейности и беше представител на БПЦ в софийската организация на БЧК.

Снимка и информация: Младежка секция на БЧК

4.8705882352941 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (85 Votes)

large 4 2baab3676eВ началото на януари в Петербург се гледа делото срещу йером. Йоан (Курмояров), който беше арестуван през юни м. г. за „компрометиране на руската армия“. Причина беше негов видеоклип, озаглавен „Кой ще отиде в рая, а кой – в ада“ (повече за клипа – тук) и по-конкретно следните негови думи: „Който е започнал агресия, няма да бъде в рая. От мюсюлманска гледна точка може и така да е – те имат джихад, а войната за вярата е всичко. Така че всички, които започват агресия и искат да влязат в рая, трябва да сменят религията си, трябва да приемат исляма. Християнството приема само войната в защита на своите граници и на своите домове…“.

След ареста вече шест месеца свещеникът е в следствения арест. Неговият случай беше включен в „най-гръмките дела в Русия за 2022 г.“, когато за антивоенни позиции бяха арестувани и изправени пред съда много хора, квалифицирани от режима като предатели и чуждестранни агенти.

4.1071428571429 1 1 1 1 1 Rating 4.11 (28 Votes)

7777С тържествен концерт в залата на Софийската филхармония на 21 януари беше отбелязан именият ден на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, както и 10-ата годишнина от избора и интронизацията му за предстоятел на БПЦ (24 февруари 2013 г.). Концертът беше посветен и на 80-годишнината на протопсалта на БПЦ доц. Димитър Димитров, брат на Негово Светейшество, както и на 45-годишнината му като главен диригент на Смесения хор при Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

Музикалното събитие беше открито с изпълнение на Смесения хор при Патриаршеската катедралата с главен диригент доц. Димитър Димитров и диригенти д-р Георги Еленков и д-р Мария Вълчанова. Патриаршеският хор под диригентството на д-р Георги Еленков изпълни „Възхвала на Българския патриарх“, написана по повод интронизацията на патр. Неофит от ставроф. ик. д-р Кирил Попов през 2013 г. Последва изпълнение на молитвата „Отче наш“ от Николай Кедров – баща, която изправи публиката на крака.

4.9310344827586 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (29 Votes)

otecAlexandyrKarqginНа 17 януари 2023 г. след дълго боледуване на 73-годишна възраст почина протойерей Александър Карягин, съобщава Костромска епархия. От 1998 г. в продължение на десет години той оглавяваше руското подворие „Св. Николай Чудотворец“ в София.

Прот. Александър Карягин е роден през 1949 г. в Новосибирск. Със съдействието на Смоленски митрополит Кирил (понастоящем Московски и на цяла Русия патриарх, а тогава председател на външния отдел на РПЦ) е назначен за представител на Московския патриарх в София и председател на руския храм в столицата.

„По време на десетгодишното му служение в източноевропейската столица към църквата са създадени библиотека с духовна литература, неделно училище, детски църковен хор и ателие по изобразително изкуство. За приноса си в развитието на международните църковни отношения о. Александър е награден от българския патриарх с орден „Св. Климент Охридски“ (първа степен)“, се казва в официалното съобщение на Костромска епархия.

През последните години той е ръководил катедрата по църковна история към местната духовна семинария, четял е лекции по Нравствено богословие и История на Руската църква.

Смъртта на прот. Александър Карягин не е отразена на страницата на руското подворие у нас.

По време на пребиваването си в София о. Карягин не криеше симпатиите си към страната ни и българите. О. Александър разказваше, че е бил поставен пред избор преди да замине на служение в чужбина - Германия или България. Отправил се към страната ни без никакво колебание. По време на престоя си у нас той създаде много приятелства, общуваше открито с различни хора и организации, спомагаше за установяване на контакти, не демонстрираше високомерие и отчуждение от местните.

Бог да го прости!

2.8461538461538 1 1 1 1 1 Rating 2.85 (13 Votes)

CC8E4A7DE4C656796BDCFD1C1AEB6232Днес президентът Румен Радев посети в Софийска митрополия Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, за да го поздрави по случай неговия имен ден.

Президентът е пожелал на Негово Светейшество здраве и сили във високоотговорното служение като предстоятел на Българската православна църква и е изразил задоволство от сътрудничеството по различни обществени въпроси между църквата и държавата. Според него делото на Българската православна църква се оценява високо не само в България, но и извън нея. Той отбеляза, че трите ставропигиални манастира – Рилски, Бачковски и Троянски, са притегателен център за всички, които желаят да се докоснат до православната ни духовност, история и култура.

На срещата са присъствали главният секретар на Св. Синод Мелнишки епископ Герасим и Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, съобщава официалният сайт на Българската патриаршия.

1.1947368421053 1 1 1 1 1 Rating 1.19 (190 Votes)

detail20230119 VAR03555 обрМосковският патриарх Кирил използва празника Богоявление (по стар стил), за да отправи чрез проповедта си военни послания. Този път обаче в думите на предстоятеля на Руската църква прозвуча открита заплаха за ядрено унищожение на света. Патр. Кирил заяви, че никой не може да победи Русия, защото тя притежава ядрено оръжие и може да го използва срещу целия свят.

В богоявленската си проповед той говори за походите на Наполеон, когато „обединена Европа“ се е опитала да завладее Русия, но не е успяла. Според него Русия днес е „свръхдържава с най-мощно въоръжение“ и затова руските свещеници трябва да положат всички усилия да въздействат върху обществото, „за да победи днес Русия“. „Западният свят се е опълчил срещу нас, защото сме много привлекателна алтернатива и светлина за света“, е мнението на патриарха. Свещениците трябва да внушават на всички, че Русия „трябва да победи“ на каквато и да е цена.

Патриархът резюмира ролята на православния руски свещеник днес така: „Днес всеки свещеник трябва да бъде на фронтовата линия – на духовния фронт. Нашите момчета, най-вече тези, които отиват на фронтовата линия, имат голяма нужда от духовна подкрепа. И в такава ситуация не може да има никакви формални думи. Трябва да можете да кажете на човека нещо, което да го укрепи, включително когато се подава командата „Атака!“. Заповедта, без която не може да има победа, когато трябва да тръгнеш и да се изправиш срещу смъртта. Точно това правят нашите момчета сега – стават от окопите и вървят към смъртта“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (54 Votes)

IMG 2068От 11 до 15 януари във Волос, Гърция, се проведе втората голяма конференция на Международната православна богословска асоциация (International Orthodox Theological Association или, съкратено, IOTA), която обединява богослови от цял свят – клирици, учени, преподаватели, църковни дейци и хора на изкуството и образованието. Темата, която събра участниците във форума, беше „Мисията и Православната църква“. Домакини на конференцията бяха митрополията на Волос и нейната Богословската академия (център за богословски проучвания и конференции).

Откриването на събитието се състоя на 11 януари след вечерната в храма „Св. Константин и Елена“ в града (на първата снимка). В словото си след богослужението митрополитът на Димитриада (Волос) Игнатий изрази радостта си, че посреща в своята епархия представители на целия православен свят.