Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

eulogiosВ неделя бе въведен в своето служение новият игумен на руския манастир "Св. Пантелеймон" на Света Гора архимандрит Евлогий. Според светогорския типик той получи пастирския жезъл от представителя на главния светогорски манастир Великата Лавра на преп. Атанасий Атонски йеромонах Никодим. На интронизацията присъства игуменът на сръбския Хилендарски манастир Методий, представители на някои от манастирите, административният управител на Света Гора Аристос Кашмироглу, руският консул в Солун А. Попов и др. Литургията бе отслужена от епископи на Руската православна църква - Астрахански митрополит Никон, Кинешемски епископ Иларион и Ахтубински епископ Антоний.

В словото си новият игумен Евлогий отбеляза: "Намирам се на игуменския трон не по своя воля, но по Божи промисъл и поради любовта на отците на манастира, за които нося голяма отговорност". Той изрази дълбокото си лично уважение към Вселенския патриарх Вартоломей, в чиято юрисдикция е Света Гора: "Благодаря на Негово Всесветейшество Вселенския патриарх за отеческата любов и подкрепа, която ми оказа по време на петгодишното ми служение в метоха на манастира в Константинопол". Архим. Евлогий подчерта и духовната връзка на манастира с Руската православна народ: "Искам да уверя нашите православни събратя, които са в юрисдикцията на Московска патриаршия, че никога не ги забравяме и се молим денонощно за тях".

Цялата статия: На Света Гора интронизираха новия игумен на руския манастир "Св. Пантелеймон"

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

4dВ Гърция се провежда съдебен процес срещу извършителите на кражбата на мощите на св. Анастасия Фармаколитрия, които бяха откраднати от едноименния ставропигиален манастир край Солун през 2012 г. Тогава неизвестни крадци успяха да задигнат мощехранителница с нейната св. глава, мощехранителница с нейния крак, обща мощехранителница със св. мощи на св. Анастасия, св. Параскева и св. Модест, както и един кръст, който стоял на св. престол. На подсъдимата скамейка застанаха четирима румънци, част от организирана престъпна група за кражба на църковни реликви и ценности. Трима от тях бяха осъдени на 10 години затвор и един на 8 години, което е максималното предвидено от гръцкото законодателство наказание за такива случаи.

Мощите на св. Анастасия обаче не са открити, а обвиняаемите дават противоречива информация, а именно, че се намират "някъде в Румъния" или в страна от бившия СССР, поради разпространената мода богаташи да си "поръчват" св. мощи за частните храмове. В хода на разследването стана ясно, че обвиняамите са откраднали и други светини - на св. Никанор и св. Григорий Декаполит. Били са заловени при опит да откраднат мощи на св. Мина от храм в центъра на Солун. 

Цялата статия: В Гърция осъдиха крадците на мощите на св. Анастасия на десет години затвор

4.27272727273 1 1 1 1 1 Rating 4.27 (11 Votes)

Jakovova 2016 g 18На 23 октомври църковната камбана призова българите в Регенсбург и околностите му да отпразнуват паметта на свети апостол Яков, брат Господен. Светата Яковова литургия отслужи ставрофорен иконом Виктор Иванов Цимер, който обгрижва духовно българската диаспора в областите Oberbayern (Горна Бавария), Niederbayern (Долна Бавария) и Oberpfalz (Горен Пфалц) - територия, голяма почти колкото цяла България.

Якововата литургия се извършва рядко и от много малко клирици. Веднъж в годината, в деня на св. Яков, тя се отслужва на гроба на светия апостол в Йерусалим. Текстът й е издаден у нас на църковнославянски език за първи път през 1948 г. от Левкийски епископ Партений. Молитвите в нея са по-дълги и нейната продължителност по-голяма.

Светата литургия на апостол Яков, отслужена в Регенсбург, продължи около четри часа, но хората изпитаха красотата и силата на древните молитви, които са преминали през океана на времето, за да ни засвидетелстват силата на живия Бог.

Цялата статия: Яковова литургия беше отслужена в българския храм в Регенсбург

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

44442На 26 октомври, Димитровден, Видин чества двоен празник на катедралата "Св. вмчк Димитър" и на града. Във връзка с това Видинска митрополия е подготвила редица събития, с които да отбележи големия църковен празник. 

Тържествата ще започнат на 25 октомври от 17 ч., когато ще започне вечерната служба с петохлебие и освещаване на празнично коливо в чест на св. Димитър Солунски. По време на вечерното богослужение ще бъде извършено монашеско пострижение.

Гости на тържествата във Видин ще бъдат: Величкият епископ Сионий, игумен на Троянския манастир „Успение Богородично“, архимандрит Филип, представител на Руския патриарх в София, Анатолий Потапов, председател на дружество Русия-България, бивш извънреден и пълномощен посланик на Русия в България, Елена Приходко, първи секретар на руското посолството в София.

Цялата статия: На Димитровден Видин чества празник на града

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (8 Votes)

Кметът на Алфатар и енорийският свещеник на града влязоха в спор за изграждане на кръст на мястото, където някога е бил първият православен храм в града. Това съобщава БНТ-2 в свой репортаж от добруджанския град. Мотивът на градоначалника е, че така можело да се наруши етническият мир в населеното място. Свещеникът вече търси съдействието на държавата и на омбудсмана на България.

Още през март т. г. архимандрит Емилиян изпраща писмо до кмета на Алфатар с искане за поставяне на триметров кръст и информационна табела, на която да бъде записана историята на първия православен храм в града. „Тя отказва да внесе моята молба като енорийски свещеник и секретар на Доростолската епархия за отдаването на един квадратен метър място, което аз не го искам да бъде прехвърлено на църковното настоятелство“, обясни отец Емилиян.

Според архитектите пречка за монтирането на кръста няма. Според юристите обаче можело да се наруши етническият мир. „Тъй като имаме мюсюлмани и християни, би било добре да се инициира допитване съответно до народа и ако „глас народен“ каже „да“ – ние нямаме нищо против и няма да бъдем пречка за изграждането на кръста“, каза Янка Господинова, кмет на Община Алфатар.

Алфатарци обаче не разбират защо все още кръстът не е поставен и на какво се дължи забавянето. „Там е била първата църква в Алфатар, когато вече населението идва в тази част и се заселва – намирани са и остатъци от гробове и по всяка вероятност и тогава в църковния двор са се погребвали свещеници. И за мене е необяснимо, защо има такова несъгласие – населението е възмутено от това“, коментира Радка Желева. А Радка Петкова е категорична: „Трябва да се сложи – защо голяма работа ли е? Хората правят цели манастири – даряват си нивите, даряват си имотите, а ние за един кръст…“

Засега без отговор остава писмото на отец Емилиян до Министерския съвет, в което той и Доростолският митрополит молят за намеса на държавата. Така надеждата им вече е да получат помощ от омбудсмана.

4.42857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (7 Votes)

ohrid kon 1 1024x680В град Охрид от 20 до 22 октомври 2016 г. се проведе международна научна конференция в чест и памет на свети Климент Охридски, от чието успение тази година отбелязваме 1100 години. Проявата беше под наслова "Свети Кримент Охридски - милостта и милосърдието в Библията и в Цъквата" и се организира по инициатива на Православния богословски факултет „Свети Климент Охридски“ на Скопския университет „Свети Кирил и Методий“. Подкрепа за провеждането й бяха дали както ръководството на университета, така и Дебърско-Кичевската епархия на Македонската православна църква в лицето на митрополит Тимотей, чието седалище е в Охрид. На всички тях по достойнство благодари още в самото начало деканът на ПБФ проф. Гьоко Георгиевски, преподавател по Свещено Писание на Стария Завет.

Цялата статия: С международна конференция в Охрид почетоха паметта на св. Климент

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

14633025 1240922905979171 8906870157355100781 nНа 23 октомври Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний оглави празничната св. Литургия за храмовия празник на българската църковна община „Св. Йоан Рилски“ в Лондон. В съслужение с владиката беше енорийският свещеник о. Симеон Илиев. В богослужението помага иподяконът на енорията проф. Емил Зарков Митрополит Антоний пострига Ангел, един от енориашите на храма, за четец, певец и свещеноносец.

Българи от цял Лондон се събраха в неделния ден в църквата, за да почетат заедно закрилника на България св. Йоан Рилски Чудотворец. Сред присъстващите на богослужението беше и Светла Дионисиева от Българския културен институт в Лондон.

В словото си към богомолците владиката подчерта, че дори и в чужбина българите остават свързани с родината чрез своите роднини и близки, чрез своята вяра и родни светци. Митрополитът отбеляза важността на връзката с Църквата, която дава на всеки човек увереността, че не е сам, че където и да се намира по света е под Божията закрила и може да потърси молитвената помощ на светците. Такъв бърз и надежден молитвен застъпник за нас винаги е и св. Йоан Рилски Чудотворец.  Той е и вдъхновяващ пример за православните християни, показвайки със своя живот кои трябва да са приоритетите в християнския ни живот – връзката с Бога, верността към вярата, любовта и самопожертвователното служение на ближните, каза в словото си митрополит Антоний.

Цялата статия: Храмов празник на Българската църковна община в Лондон

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

249532.pЗа първи път в историята на Руската църква беше издаден православен молитвеник, предназначен специално за хора с ограничения на слуха и зрението, съобщава сайтът Православие.ру. Молитвеникът е съставен от о. Лев Аршакян, свещеник в храма на Казанската икона на Божията майка в Пучково (Нова Москва), който е и директор на Дома за слепо-глухи и изпълнителен директор на дружеството на слепо-глухите „Елвира“.

При съставянето на молитвеника са били следвани няколко основни принципа: да се дадат най-необходимите сведения на слепите и глухите във връзка с молитвената практика в Православната църква. Информацията е представена максимално просто и достъпно, като е съобразена с възможностите на слепо-глухите хора. Изданието не е набор от молитви, извадени от обикновения молитвеник, а ръководство на слепо-глухите за молитвата и ежедневното й практикуване. Включени са сутрешни и вечерни молитви, при причастие и различни случаи, както и размишления за вярата. Изданието може да се нарече „Всичко за нашата вяра – накратко“.

Цялата статия: Молитвеник за слепоглухи отпечатаха за първи път в Русия

2.22222222222 1 1 1 1 1 Rating 2.22 (9 Votes)

45Турските власти назначиха постоянен имам, който ежедневно да чете мюсюлманските молитви в историческия византийски храм "Св. София" в Истанбул. Църквата "Св. София" е превърната в джамия след завладяването на Константинопол от османските турци, но в ново време функционира като музей. През последните години обаче турските власти постепенно разширяват религиозните функции на храма - по време на Рамадана т.г. в "Св. София" се четеше ежедневно Коранът. Сега в "Св. София" ще има и постоянен имам - място за такъв е открито още през 1936 г., но  досега не е било заемано. Новият имам ще извърша петкратна молитва всеки ден от четирите минарета, вместо двукратна, както е било досега, пишат турските медии. Мюсюлманите, както и досега, ще се молят обаче не в самия храм "Св. София", който остава със статут на музей, а в сградата до него, издигната от Мурад Ι.

 

 

4.33333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (6 Votes)

VVS 0385 Руската православна църква и Римо-католическата църква са готови да станат посредници между враждуващите страни  в Украйна. Това е било обсъдено на среща на Волоколамския митрополит Иларион (Алфеев), председател на руския синодален Отдел по външни църковни връзки, с архиепископ Челестино Мильоре, новия апостолически нунций в Руската федерация, съобщава пресслужбата на Отдела.

Митрополит Иларион е споделил с представителя на светия престол загрижеността на свещеноначалието на Руската църква във връзка с продължаващия конфликт в Украйна и е дал висока оценка на балансираната позиция на папа Франциск и Ватикана по повод ситуацията в тази страна.

Събеседниците са се обединили около мнението, че църквите трябва да бъдат мирни посредници между враждуващите, а не да взимат страната на един от участниците в конфликта.

Освен това на срещата е било обсъдено бедственото положение на християните в Близкия Изток. Двамата събеседници са изразили общото убеждение да бъдат обединени усилията на страните, противопоставящи се на тероризма, в единна коалиция. Според тях в сегашната ситуация би трябвало християнските църкви да имат по-активна роля чрез стартиране на  различни мирни инициативи.  

Източник: Православие и мир

Снимка: Сайт на Отдела за външни църковни връзки на МП

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

4 n2Днес в София ще бъде донесена за поклонение частица от мощите на съвременния светец-лечител и чудотворец св. Лука Симферополски. Св. мощи са дар от Московска патриаршия за Пловдивската епархия и ще бъдат донесени от Богордския епископ Антоний и ще останат в столицата два дни.

В 13.00 ч. днес в руския храм-подворие "Св. Николай Чудотворец" ще бъде отслужен молебен пред св. мощи, а от 16.45 ч. и акатист към светеца-хирург. Те ще останат там до 17.30 ч., след което ще бъдат пренесени в митрополитския храм "Св. Марина" в двора на Софийска св. митрополия и оттам в катедралата "Св. Неделя". Светинята ще остане в храма до 16.30 ч. на следващия ден, събота. Сутринта в 10.30 ч. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще отслужи молебен пред св. мощи. Вечерта те ще бъдат тържествено пренесени в пловдивския храм "Св. Марина", където ще останат постоянно.

Св. Лука Симферополски (1877 -1961) е бил хирург по професия, доктор на медицинските науки, оглавявал катедрата по оперативна хирургия и топографическа анатомия в Държавния туркестански университет. През 1923 г. в условията на ожесточени гонения приема епископска хиротония и още същата година е арестуван и изпратен на заточение. Периодът на активните гонения срещу него продължава 11 години. Най-известният духовен труд на св. Лука е "Дух, душа и тяло", издаден и на български език от издателство "Любомъдрие" заедно с автобиографията на светеца "Аз обикнах страданието".

Св. Лука се преставя в Господа на 11 юни 1961 г. Приживе и след смъртта му Господ го удостоява с дара на лечителството, като по неговите молитви хиляди хора от целия свят получават чудодейна помощ и се освобождават от телесни и душевни болести.

Канонизиран е за светец от Украинската православна църква през 1995 г., а през 2000 г. е включен в календара на Московска патриаршия за всеобща прослава.

 

4.64285714286 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (14 Votes)

2016 10 20 1138Излезе от печат третото издание на Учебно помагало по БЕЛ, роден край и час на класа за интегриране знанието за християнството в 1 клас. Отпечатването му се финансира от Варненска и Великопреславска митрополия и почти изцяло е предназначено за началните учители и преподаватели по религия от епархията. Новото издание не включва диск, поради остаряването на тази технология, а всички презентации и допълнителни материали могат да бъдат изтеглени чрез линк от интернет.

Първото издание на Учебното помагало за 1 клас беше отпечатано през 2013 г. (тук). От тогава близо 2 000 учители от цялата страна и чужбина получиха безплатно пособието, както и работни листове за своите ученици.

Учебното помагало, издание на Двери, е предназначено за учителите от началния етап и улеснява преподаването на теми, свързани с големите християнски празници и най-почитаните у нас християнски светци. Учебното съдържание е интегрирано с учебната програма по БЕЛ и Роден край за 1 клас. То може да се използва и от учителите по религия и преподавателите в прицърковните училища. Към всеки урок в пособието има мултимедийна презентация и работен лист за учениците.

Има издадено Учебно помагало по БЕЛ, Околен свят и час на класа за интегриране знанието за християнството във 2 клас (тук), като предстои излизането на пособие и за 3 клас.

4.66666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

phoca thumb l dsc 3221Поклонници от цялата страна и чужбина се стекоха в Рилския манастир за празника на неговия основател и покровител св. Йоан Рилски Чудотворец. Бдението в навечерието на празника оглави Браницкият епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит. Молитвено участие в богослужението взе Неврокопският митрополит Серафим, братството на манастира и свещеници от цялата страна

Празничната св. Литургия на 19 октомври оглави Пловдивският митрополит Николай. Той беше в съслужение с епископите Адрианополски Евлогий, игумен на манастира, Траянополски Киприян, Браницки Григорий, Главиницки Йоан и Знеполски Арсений, викарий на Пловдивския митрополит, както и свещеници от почти всички епархии.

Два църковни хора изпълняваха песнопенията по време на тържественото богослужение. На единия клирос пяха известни български псалти под диригентството на Андрей Касабов, секретар на Софийската митрополия. На другата певница беше гръцки църковен хор, ръководен от протопсалт Григорий Папаемануил, преподавател в Солунската консерватория. Към гръцките певци се присъедини и изявеният наш църковен псалт Никола Антонов.

Цялата статия: Стотици поклонници се стекоха в Рилския манастир за празника на св. Йоан Рилски

4.66666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

DSC 0843Две събития се състояха в Софийската духовна семинария в навечерието на нейния патронен празник – премиерата на книгата „Лек за безсмъртие“ и празничната вечерня, на която по традиция първокурсниците на духовното училище бяха постригани за четци и певци.

Тържествената архиерейска вечерня с петохлебие оглави Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, който пострига най-малките ученици от 1 (VIII) клас за четци и певци. Така те вече ще могат да помагат на семинарските свещеници в олтара и да участват по-активно в богослужението. В празничната вечерня взеха участие ефимериите на семинарията о. Божидар Маринов и о. Константин Цанков, както и свещеници и дякони от Софийска епархия.

В словото си след богослужението митрополит Антоний предаде архипастирското благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и поздрави семинаристите с празника. Той ги призова да следват примера на  св. Йоан Рилски, просиял със смирение, послушание към Бога и покаяние. В забързаните дни на нашето съвремие  да не се поддаваме на агресията, която ни заобикаля отвсякъде, а подобно на св. Йоан да бъдем кротки и търпеливи и да придобиваме всички онези добродетели, с които се е украсил небесният ни покровител, каза владиката.

В края на вечернята митрополит Антоний раздаде петохлебие на учениците, учителите и десетките вярващи, дошли на празника на семинарията.

Цялата статия: Постригаха за четци и певци първокурсниците на Софийската духовна семинария

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (8 Votes)

62bВчера Московският и на цяла Русия патриарх Кирил беше приет от британската кралица Елизабет II в Бъкингамския дворец. Срещата им продължила половин час. Двамата разговаряха за състоянието на християнството в Европа, съобщава прес-секретарят на руския патриарх свещеник Александър Волков: "На срещата се обсъдиха различни въпроси. Патриарх Кирил разказа на кралицата за възраждането на Църквата в Русия през последните 20 години, за строителството на нови храмове, за развитието на богословската наука, за увеличаващия се брой епархии и като цяло за духовния възход на съвременна Русия. Беше обсъдено също и състоянието на християнството в Европа".

Патриархът подарил на кралица Елизабет II икона на Божията майка "Скоропослушница", а тя от своя страна подарила на патриарх Кирил свой портрет, както и на съпруга й.

По-късно предстоятелят на Руската църква коментира срещата си с кралицата така: "Аз съм много доволен от срещата и трябва да отбележа, че не очаквах тя да премине в такава атмосфера и толкова активно. Имах възможността да се срещна с Нейно Величество през 1994 г. в Москва по време на нейно официално посещение и нашият разговор тогава беше много по-формален". 

Цялата статия: Патриарх Кирил се срещна с английската кралица

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.