Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

31Днес в столичния храм „Света Софѝя“ Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний отслужи заупокойна св. Литургия и опело за о. Стефан Паликаров, който почина на 9 септември след тежко протичане на коронавирусната инфекция.

Митрополитът говори за всеотдайното служение на о. Стефан като председател на българската православна църковна община „Св. Амвросий Медиолански“ в Милано и изказа своите съболезнования на съпругата на свещеника Людмила и неговия малък син Виктор Емануил.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)

95Грузинската църква се оказа в центъра на небивал скандал, след като вчера в интернет бяха публикувани около три хиляди документи – кореспонденция, доклади, записи на телефонни разговори и др. – свързани с личния живот на висши духовници и ръководни кадри на Грузинската патриаршия. Опозиционната телевизия „Пирвели“ излъчи аудио и видеозаписи с грузински духовници, както и документи от публикувания архив.

Предполага се, че материалите са събирани в Съвета за национална сигурност на Грузия в периода 2013-2021 г. и са публикувани от бивш сътрудник на службите. Те са изпращани под формата на донесения от различни хора, които са били в близкото обкръжение на наблюдаваните лица. Подслушвани са телефони и кореспонденция с журналисти, политици, бизнесмени и др.

Човекът, който ги е публикувал, пише: „Вие никога няма да ме намерите. Днес Църквата не е Дом Божи, а публичен дом. Не ви безпокои това, че патриаршията се ръководи от „руска мъгла“. Отнасяте се снизходително към това заради личното си благополучие. В тези материали ще видите мащаба на катастрофата, която аз следих в продължение на години, за да може с Божията помощ да се събудите и да разрушите тази страшна система“.

Документите показват, че службите за сигурност на Грузия са следили в продължение на години най-влиятелните ръководители на Грузинската църква, събирали са случаи на педофилия и други скандални сексуални контакти (с имената на конкретни деца). Материалите се съдържат в папка със заглавие „Прелюбодействие“ и съдържат информация за няколко десетки висши църковни служители, свързани с Русия и с високопоставени руски чиновници. Осветлени са техни законни и незаконни бизнес-интереси в Русия.

4.9736842105263 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (38 Votes)

IMG 9374На 14 септември, Кръстовден, с архиерейска св. Литургия и водосвет, оглавени от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, беше открита новата учебна година в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. В съслужение с архиерея бяха архим. Пахомий, ректор на духовното училище, йером. Мелетий, зам.-ректор, свещ. Козма Поповски, ефимерий на семинарския храм и преподавател по литургика в семинарията, дякон Слави Спасов, секретар на семинарията, както и свещеници от различни епархии, чиито синове се обучават в училището.

На празничното богослужение присъстваха Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление на образованието в София-град, настоятели на семинарския храм, представители на общинската власт, учители в семинарията, родители и гости на тържеството.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

555555Летните младежки дейности на Духовно-просветния център „Св. архангел Михаил“ във Варна завършиха и това се случи в Каварна, където и започнаха с поклонническо пътуване (тук). Те са част от Младежкия форум, който се организира с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и с подкрепата на Община Варна.

В началото на септември (31.08 – 03.09) в Каварна се проведе второто издание на Младежкия музикален семинар, чиято основна цел е чрез музика и песни на християнска тема младежите да се приобщят към нашите традиции, култура и вяра, разказва сайтът на Духовно-просветния център arhangel.bg. Тази година в музикалния фестивал се включиха петнадесет младежи с нужните умения и интерес към тематиката на семинара. Заниманията се проведоха в храм „Успение Богородично“, а музикални ръководители на форума бяха Кичка Христова и Тодор Тодоров.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (60 Votes)

DX 37487 600x400Игуменът на Ватопедския манастир на Света гора архим. Ефрем се завърна в своята обител след 115 дни отсъствие. Архим. Ефрем изкара тежка короновирусна инфекция, беше интубиран и в кома, но лекарите в атинската болница „Евангелизмос“ успяха да спасят живота му. След изписването си от болницата духовникът премина през курс на рехабилитация в специален постковид център в Лариса.

Вчера той беше посрещнат във Ватопедския манастир и присъства на службата за Полагане на честнѝя Пояс на св. Богородица (по стария стил), предстоявана от игумена на манастира „Ставроникита“ архим. Тихон, съобщава изданието Вима ортодоксиас. По време на сутрешната литургия архим. Ефрем прочете молитвата „Отче наш“ и Символа на вярата, а на братската трапеза след богослужението разказа за голямата утеха и подкрепа на св. Богородица, които е усещал по време на изпитанието през изминалите месеци.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

764 nПапа Франциск беше на кратко посещение в Будапеща, където в неделя отслужи меса и така закри 52-я Международен евхаристиен конгрес, който се проведе от 5 до 12 септември т. г. За откриването на конгреса в унгарската столица пристигна Волоколамският митр. Иларион (Алфеев), който изнесе доклад, подчертаващ „общото разбиране за Евхаристията на православните и католиците“.

В последния работен ден на конгреса слово произнесе и Вселенският патриарх Вартоломей, който също е на кратка визита в унгарската столица във връзка с полагането на основен камък на нов храм на Вселенската патриаршия в Будапеща, който ще носи името на св. Трима светители.

Наблюдатели подчертават изключително краткото присъствие на папата в унгарската столица – едва няколко часа, като от Римокатолическата църква подчертаха неговия „изключително и само религиозен характер“.

4.7037037037037 1 1 1 1 1 Rating 4.70 (54 Votes)

VladikaСливенският митрополит Йоаникий е депозирал молба пред Св. Синод на БПЦ за освобождаване от поста си на епархийски архиерей. За това съобщава регионалната медия Sliveninfo.

Искането на владиката за оттегляне вероятно ще бъде разгледано от синодните митрополити на следващото им заседание, насрочено за 20 септември. Няма информация за мотивите на 82-годишния архиерей да напусне поста си. Обикновено когато даден митрополит се затруднява да изпълнява задълженията си поради напреднала възраст, заболяване или друга причина, се назначава викарен епископ, който да го подпомага в работата му. У нас рядко се стига до подаване на оставка от страна на действащ митрополит и отношението към този въпрос никога не е еднозначно.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (28 Votes)

1ede1bad9619908d14341fb61a72b805 e1504983375431За двадесет и трета поредна година Енорийският център при храм „Покров Богородичен“ организира църковно-просветни курсове за възрастни и деца. До края на септември своето желание за обучение могат да заявят както нови курсисти, така и тези от предишни години, които желаят да продължат участие в следващите нива. Учебната година традиционно ще бъде открита на храмовия ни празник 1 октомври и ще продължи до края на юни 2022 г. Заниманията по иконопис за деца и възрастни ще започнат от 17 септември.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

241774947 1796837913859584 2752385247796825675 nВ почивните дни – 11 и 12 септември – българската църковна община в италианския град Нетуно и тази в Рим отбелязаха настъпващия празник Въздвижение на Честнѝя Кръст Господен. Това е честа практика в енориите в чужбина, където богомолците не могат да вземат участие в богослужението в работните дни на седмицата.

Енорийският свещеник на двете църковни общини в Италия, о. доц. Иван Иванов, извърши на 11 септември в манастира „Санта Мария Горети“ в Нетуно службата за предпразненство на Кръстовден. На следващия ден, в неделя, той оглави св. Литургия в римската църква „Сан Паоло ала Регола“ по повод празника Въздвижение на св. Кръст. В храма се събраха членове на настоятелството на българската църковна община „Св. Седмочисленици“ в Рим, православни българи и гости от Русия и Румъния, които се причастиха. Богомолците имаха възможност да се поклонят на частица от св. Кръст, предоставена за празника на българската православна община в Рим от архиепископията на Монреале, Палермо, в Сицилия.

4.7941176470588 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (34 Votes)

16ZСнощи, късно вечерта, в Окръжна болница „Св. Анна“ в София почина отец Стефан Паликаров, председател на българската църковна община „Св. Амвросий Медиолански“ в Милано.

Отец Стефан беше диагностициран с COVID-19 преди десетина дни в София, където беше със семейството си в отпуск. За голямо съжаление инфекцията при него се разви много бързо и лекарите не успяха да спасят живота му. Издъхнал е в 23:30 ч. на 9 септември в реанимацията на болницата.

Той е роден през 1982 г. в София. Завършва богословие през 2005 г. и магистърска степен през 2009 г. в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Ръкоположен беше за свещеник през 2007 г. във Врачанска епархия. След служение там той започна да помага в Троянската св. обител като ефимерий по време на игуменството на Деволски еп. Теодосий, а в края на 2011 г. беше назначен за ефимерий на параклиса „Св. Климент Охридски“ в Богословския факултет в София, където служи през 2012 и 2013 г. От 2014 г. става клирик на Западно- и Средноевропейската епархия и обгрижва българските християни в гр. Милано и северните италиански области.

Отец Стефан беше винаги усмихнат, добронамерен и отзивчив към нуждите на хората свещеник. Българската общност в Милано скърби за своя пастир, който така млад напусна този свят.

Семейството му – съпруга и син – осиротя ненадейно, след като преживяха кошмара на ковидната 2020 г. в Италия.

Бог да го прости и да даде утеха на семейството му!

Опелото ще бъде извършено от Западно- и Средноевропейския митр. Антоний на 16 септември в столичния храм „Света Софѝя“, след св. Литургия, която ще започне в 9:00 ч.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (46 Votes)

8611 nЕнорията към столичния храм „Рождество Христово“ организира преди началото на учебната година акция в помощ на децата от Северозапада. Събират се пособия най-вече за ученици от 1. до 4. клас.

Идеята е на децата от неделното училище към храма, които през лятото участваха в лятно училище в Клисурския манастир заедно със свои връстници от няколко училища в този регион.

„Нека помогнем на децата от Северозапада да тръгнат на училище“ е призивът на организаторите от енорията на храм „Рождество Христово“.

„Всички ние знаем какво ни струва да изпратим едно дете на училище. Това е разход, който наистина ще затрудни родителите от Северозапада, които и без това са много отрудени и обременени. Молбата ни е да вземете каквото е по вашите възможности – ранички, пособия и всичко, нужно за една пълноценна учебна година. Моля ви да изпратите тези неща до нашата енория, а ние ще направим така, че те да достигнат до децата от Северозапада. Ако искате да направите нещо добро, мисля, че това е каузата, която има смисъл. Заслужава си да вложим усилие в нея“, твърди Велина Андонова от енорийския център към храма и един от организаторите.

4.7906976744186 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (43 Votes)

iera synodos tis ekklisias tis kyproyВ днешното си редовно заседание Св. Синод на Кипърската архиепископия за пореден път обсъди изявление на митрополита на Морфу Неофит, свързано с пандемията. Повод стана първата проповед на митрополита след излекуването му, произнесена на 1 септември, в която владиката казва, че е помолил св. Богородица „да му изпрати едно коронавирусче“, за да не го мислят хората за неуязвим или светец. Митрополитът отново изрази своя негативизъм към ваксините, не само срещу коронавируса. Това изказване предизвика силни антицърковни коментари в обществото. То беше критикувано от митрополита на Тамасос Исайя, както и от Кипърския архиепископ Хризостом, с които митр. Неофит влезе в публична полемика.

В официалното съобщение след края на заседанието на синода обаче не се споменава изрично за такива обсъждания. Казва се само, че Св. Синод „потвърждава своето по-старо становище по отношение на справянето с пандемията и ваксинацията, като призовава всички – йерарси, свещеници и миряни – да се съобразят с него! Членовете на Св. Синод са заявили своята подкрепа за това решение“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

1 2021 9 8 Rila MonasteryРадвай се, таѝнице на неизказания Божи промисъл; радвай се, тиха вяра на молещите се! Радвай се, начало на Христовите чудеса; радвай се, основа на Неговите истини! Радвай се, стълбо небесна, по която слезе Бог; радвай се, мосте, който превежда човеците от земята на небето!

На днешния ден Православната църква възпява раждането на небесната Царица – Пресвета Дева Мария. Това е и първият от големите църковни празници след Църковната нова година. А за Рилската св. обител това е храмовият празник на главната, основната църква на манастира. По този повод Богородичната икона от иконостаса в централния манастирски храм на Рилската св. обител беше украсена с цветен венец, а по традиция игуменът Адрианополски епископ Евлогий предстояваше празничното богослужение по случай храмовия празник на манастира. В навечерието на празника беше отслужена велика вечерна (и повечерие, според манастирското правило), а тази сутрин – празнична полунощница, утринна и св. Литургия, на която присъстваха манастирски служители и голям брой поклонници, дошли да почетат Богородичното Рождество.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (4 Votes)

CaНов пожар избухна на Света гора тази сутрин в скалиста местност близо до скита „Св. Анна“. Според властите местността е труднодостъпна, скалиста и към момента не застрашава сградите в прочутия светогорски скит.

Скитът е най-известният и стар идиоритмен скит на Света гора, подчинен е на Великата лавра. Намира се в югозападната част на Атон, в труднодостъпна местност, югоизточно от манастира „Св. Павел“, където по стръмен горист склон до самото море върху тераси са изградени многобройни килии.

Противопожарната служба е изпратила за потушаването на огъня тридесет и девет пожарникари и единадесет пожарни, както и два хеликоптера и два самолета. Силният вятър обаче затруднява работата им.

Снимка: „Вима тис ортодоксиас“

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (54 Votes)

CapГръцкото правителство обсъжда възможността задължителната ваксинация срещу COVID-19 да обхване и други сектори освен медиците, заяви днес представителят на правителството Янис Икономос в сутрешното предаване на телевизия СКАЙ, цитиран от Ортодоксия.инфо.

На въпрос дали мярката ще обхване и Църквата, той отговори, че това също ще бъде обсъдено: „Църквата се отнася много сериозно към съществуващите предизвикателства и проблемите, които пандемията създаде на всички ни… Две неща са важни тук: едното е да бъдат ваксинирани клириците и служителите на църквата, които към настоящия момент в огромната си част са ваксинирани. За това определяща роля изигра архиепископът и Св. Синод. Второто е словото на Църквата и нейният принос за правилната оценка и възприемане на ситуацията, което е нещо много ценно и според мене тя се справя много отговорно“.

На свое заседание по-рано тази година Св. Синод на Гръцката църква в присъствието на министъра на здравеопазването В. Кикиля заяви в окръжно посание, че поставянето на ваксините трябва да бъде свободен избор на всеки човек.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]