Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

2334149232 1cfb30cd15И тази година Богословският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще отбележи празника на своя и общоуниверситетски покровител с поредица от прояви.

На 23 ноември в зала 8 на сградата на БФ ще се проведат т. нар. Светоклиментови докторантски четения. Студентите в докторантска степен ще изнасят и обсъждат свои научни доклади.

Програмата на проявата е следната:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

Банкя3Въведение Богородично е един от празниците, който най-бързо навлезе в празничния календар на българските ученици. Разказът за малката девица Мария и нейните родители е близък и интересен за децата, а това, че празникът е избран и за Ден на православната християнска младеж и на християнското семейство, го прави обединяващ за млади и стари. Затова в много училища в страната, както и в българските училища в чужбина Въведение Богородично се отбелязва с концерти, тържества и открити уроци, на които се канят и родителите.

Тази година Центърът за образователни инициативи „Двери“ издаде и разпространи сред българските ученици картичка за празника, която разказва за евангелското събитие и насочва вниманието към християнските добродетели, поставени в центъра на празника. Изданието беше осъществено с подкрепата на Западно- и Средноевропейска епархия.

4.0588235294118 1 1 1 1 1 Rating 4.06 (17 Votes)

neofit stefanСилен обществен натиск се оказва през последната седмица, който цели да повлияе на Св. Синод на БПЦ да признае Македонската православна църква – Охридска архиепископия. Повод за това даде огласеното от Струмишкия митрополит Наум писмо от Св. Синод на Македонската православна църква до Св. Синод на БПЦ с предложение да признае Македонската църква и поради това да бъде смятана за църква-майка на МПЦ. На писмото беше дадена гласност и в предаването „Вяра и общество“ по БНТ от водещия Горан Благоев. Негов събеседник в студиото беше един от инициаторите за църковното сближаване, Милен Врабевски, председател на фондация „Българска памет“.

Вчера обществен комитет от български общественици, между които много историци и потомци на македонски българи, също изпрати призив до Св. Синод. В него се казва:

„Убедени сме, че, ако Българската патриаршия поеме протегнатата ръка от Македонската архиепископия, тя ще изпълни своята историческа мисия на древна и мъдра църква, която винаги е била водена от грижа за своето паство, от любов и милост към нуждаещите се. Нямаме илюзии, че приемането на тази протегната ръка ще породи и не малко съпротивителни тенденции в и без това раздирания от противоречия православен свят. Смятаме, че заявеното (засега неофициално) от канцеларията на Светия Синод намерение за консултации по писмото на македонския синод с останалите поместни църкви дава възможност БПЦ да направи този проблем общоправославно достояние, което ѝ предоставя възможността тя категорично да се прояви като майка-църква на МПЦ. Едновременно с това подобна идея крие опасността признаването на македонската автокефалия да се отложи с още няколко години и изобщо да не доведе до позитивен резултат“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

9Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще вземе участие в тържествата по повод 100-годишнината от възстановяването на патриаршията в Москва. Патриарх Неофит ще бъде придружаван от митрополитите Ловчански Гавриил, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Русенски Наум и Старозагорски Киприан. Събитието ще се проведе от 1 до 7 декември в руската столица. През това време естествено ще бъде отново прекъсната зимната сесия на синода ни.

Руската православна църква е поканила предстоятелите и представители на всички поместни православни църкви, за да отбележи възстановяването на патриаршията си и 100-годишнината от интронизацията на светителя Тихон Московски. Първите дни на тържествата съвпадат със заседанията на годишния Архиерейския събор на Руската православна църква, като вероятно представителите на поместните православни църкви ще участват като почетни гости в тях. Архиерейският събор ще завърши с обща света литургия в храма „Христос Спасител“ по повод празника Въведение Богородично (по стар стил на 4 декември).

Засега няма официална информация дали всички предстоятели са приели поканата и ще пристигнат в Москва, особено след като Руската църква отказа участие в събора на Крит. Знае се, че със сигурност в тържествата ще вземат участие Българският патриарх Неофит и Грузинският патриарх Илия Втори.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

п. КирилНа 20 ноември Московският и на цяла Русия патриарх Кирил навърши 71 години. Предстоятелят на Руската православна църква не отбеляза пищно рождения си ден – той възглави празничното богослужение в храма „Христос Спасител“, а след това се обърна със слово към събралите се хора. Руските медии откроиха силния акцент в него върху изпълняващите се, според патриарха, пророчества в Откровението на св. Йоан Богослов за края на света и ролята на хората на културата и изкуството в тези процеси.

„Вече се вижда и с просто око. Трябва да си сляп, за да не виждаш приближаването на онези страшни исторически мигове, за които говори в своето откровение апостол и евангелист Йоан Богослов. Точното време на тези събития никой не знае, но тяхното приближаване или отлагане зависи от нас – от Божията църква и от всеки човек. Който живее по истината, който се бори с греха, той е на страната на светлината и правдата, със своя живот, със своето творчество – особено ако е публична личност и е способен да влияе на другите – може да забави свличането на цялото човечество в бездната на края на историята“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

GioNapoliПо повод на Деня на православната християнска младеж и на християнското семейство Асоциацията за българска култура в Неапол (Италия) и Българското училище в Неапол „Българче“ организират фотоконкурс със снимки на български семейства. В организационния комитет  са учителите от българското школо, както и инициаторите за създаване на българска църковна община. Сред тях е и доц. дякон д-р Иван Иванов, който подпомага дейността на сънародниците ни в Южна Италия. На 17 септември дякон Иван Иванов откри новата учебна година на българското училище и изнесе концерт за българите мигранти в Италия по повод на празника на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов. По повод инициативата за организиране на фотоконкурс за Деня на християнското семейство дяконът сподели: „Това е един от начините да се запознаем лично с българите, живеещи на територията на областта Кампания – град Неапол и околностите - и да приобщим техните семейства към православната вяра и българските традиции“.

Организаторите на конкурса обявиха, че всеки, който желае да се включи в конкурса, може да го направи, като изпрати снимка на своето семейство на email: scuolabulgaranapoli@abv.bg 

Всяко семейство може да изпраща максимум две снимки в електронен вариант на посочениятпо-горе и-мейл адрес и да напише текст, с който изразява своето отношение към ценността на семейството и вярата си. Според българите в Италия основното мото на този ден е „Да благодарим на Бога, че имаме семейство!“. Тази и други подобни инициативи целят укрепване на връзките между българите-емигранти и приобщаването им към Българската православната църква. 

4.7333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (15 Votes)

synedrio3Научна конференция на тази тема се проведе през изминалата седмица във Фрибургския университет, Швейцария. Научният форум събра представители на всички поместни православни църкви, включително и на Православната църква в Америка, както и на редица римокатолически църкви от Европа, Близкия Изток и Индия. Организатори бяха Римокатолическият факултет на Фрибургския университет и Институтът за следдипломна квалификация (в магистърска степен) при Православния център на Вселенска патриаршия в Шамбези, Женева. Около 60 учени от Европа, Азия, Америка и Африка споделяха своите виждания върху съборността в живота на Църквата и нейното приложение в днешно време, когато живеем с тенденцията да се множат юрисдикциите и много често единството на Църквата да бъде подлагано на изпитания. Същевременно научното събитие беше в рамките на разискванията пред последните години в Смесената комисия за богословски диалог между Православната и Римокатолическата църква върху въпроса за първенството (примата) и съборността в Църквата.

При откриването на научния форум, който беше посетен и от десетки студенти в магистърска и докторска степен в швейцарски университети, беше прочетено поздравление от Вселенския патриарх Вартоломей, а лично послание отправи и митрополитът за Швейцария Йеремия (Вселенска патриаршия). Основният доклад беше изнесен от Телмисоски архиепископ д-р Йов (Геча, Вселенска патриаршия), професор в института в Шамбези и председател на православната част от смесената комисия за православно-римокатолическия диалог. Той говори на тема „Съборност – резултати и предизвикателства от богословския диалог между Православната църква и Римокатолическата църква“.

4.1777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.18 (45 Votes)

patriarh neofitПрез изминалата седмица Българският патриарх Неофит в качеството си на Софийски митрополит изпрати писмо до Гигинския манастир „Св. Козма и Дамян“, който е един от манастирите в епархията, където досега се служеше по стария календар. В писмото си патриарх Неофит казва, че препоръчва и благославя занапред в манастира да се служи по общоприетия в Българската православна църква календар, за да не се допускат разделения в епархията. Негово Светейшество заявява също, че решението му е продиктувано от зачестили оплаквания и жалби в митрополията от поклонници в манастира, както и от засилената активност на старостилци, които сеят разделение сред вярващите и разрушават мира в епархията.

Цялото писмо на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит гласи:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

IMG 0029Първият урок в новото неделно училище към столичния храм „Св. Николай Софийски“ беше за празника Въведение Богородично. Учениците чуха разказа за Въвеждането на малката Мария в Йерусалимския храм, а след това започнаха работа по задачите от картичките за празника, издание на Центъра за образователни инициативи „Двери“. Гости на откриването и на първия урок бяха децата от неделното училище от столичния храм „Рождество Христово“ в „Младост-3“, които бяха доведени от своята учителка Велина Андонова. Учениците се почерпиха с банани, мандарини и други постни лакомства. Те заедно откриха кои са семейните добродетели, които правят семейството сплотено и щастливо. Новото неделно училище ще се ръководи от Десислава Тодорова, завършила скоро Богословския факултет на СУ.

4.304347826087 1 1 1 1 1 Rating 4.30 (23 Votes)

наум владикаВ интервю за bTV Струмишкият митр. Наум отговори на въпроси за отношенията между Македонската и Българската църкви, за очакванията и надеждите на съседите ни Българската църква да спомогне за разрешаването на македонския църковен въпрос. „Договорът между България и Македония е началото на един път, а ние много се надяваме да се стигне и до признание от страна на Българската православна църква на Македонската православна църква – Охридска архиепископия“, заяви митрополитът, който от 22 години е начело на Струмишка епархия.

„Ние изпратихме писмо до българския Синод да обсъди този въпрос и... чакаме отговор. Ние сме в такава позиция, че автокефалността на нашата църква не се признава по политически причини, но сега Българската църква има възможността чрез признаването на Македонската църква да стане наша църква-майка. Това е рядък исторически момент, който Българската църква не би трябвало да пропуска“.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (20 Votes)

IMG 20171116 134210Учители от столицата и цялата страна получиха заявените от тях количества от 3D картичките за Въведение Богородично, отпечатани от Центъра за образователни инициативи „Двери“.

Изданието излиза с благословението на Западно- и Средноевропейския митр. Антоний и се финансира от неговата епархия. Част от картичките вече са изпратени до Западноевропейската епархия и тази неделя ще достигнат до децата в българските училища там.

На 15 ноември в столичния храм „Рождество Христово“ в „Младост-3“ учители от София дойдоха да вземат от изданието за своите ученици. Те получиха и от другите учебни пособия на „Двери“.

В хода на кампанията бяха раздадени над 5 000 картички за ученици в столицата и в други епархии на страната.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

23380020 2064930883541197 5263818230181786272 nЦърковното настоятелство при столичната църква „Св. Николай Софийски“ (ул. „Пиротска“ 76) съобщава, че на 19 ноември след св. Литургия с водосвет ще бъде открито неделното училище към храма. То започва дейността си с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Неделното училище ще обучава на  вероучение деца и младежи.

В празненството ще участват и децата от неделното училище при столичния храм „Рождество Христово“ в ж.к. „Младост 3“ с ръководител Велина Андонова.

Църковното настоятелство кани на откриването всички, които искат да отправят молитва за успеха на  това благочестиво дело.

4.7333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (15 Votes)

antioxeias1Антиохийският патриарх Йоан бе посрещнат с мощни викове „Недостоен“ при влизането си в съборния храм на манастира „Успение Богородично“ в Баламанд (Ливан) в събота. Антиохийският патриарх пристигна тук за хиротонията на местния архим. Йоан (Батас) за епископ. Недоволството е свързано с нарастващите критики срещу патриарха заради негово решение да изпрати на двугодишно заточение в Св. Гора архим. Пантелеймон, игумен на манастира „Хаматура“. Архим. Пантелеймон е много популярен духовник и изповедник на стотици вярващи, включително и много клирици в Ливан. Той бе съден от църковен съд заради обвинения срещу него, но съдът го оправда. Въпреки това Антиохийският патр. Йоан реши да го изпрати на Света Гора, „за успокоение на обстановката“, но това решение предизвика бурна реакция сред духовните чеда на архимандрита. През последния месец в социалните мрежи и дори в медиите се надигна вълна от протести срещу Антиохийския патриарх, които отключват и други, непоставяни за публично обсъждане досега проблеми.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

2111 pokana newПрограмата „Подкрепа на семейството“, под мотото „Семейството е свято“ се провежда за четвърта поредна година в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил“, съобщава сайтът arhangel.bg. Проявата се организира с благословението на Варненския и Великопреславски митр. Йоан и с подкрепата на общ. Варна. Тя е посветена на 21 ноември – Въведение Богородично, Ден на православната християнска младеж и на християнското семейство.

Целта на програмата е да се насочи вниманието на съвременните хора, и особено на младите, към ценността на семейството. Тази година тя включва лекции и беседи по актуални теми, свързани със семейството – взаимоотношенията и любовта между мъжа и жената преди брака, бракът като отговорност, отговорното родителство, важната роля на бащата и проблемите, свързани с бащинството, и още не малко предизвикателства пред семейството в съвременния свят.

Ще чуем гледната точка на свещениците: ик. Василий Шаган и прот. Михаил Манев, на философа доц. Бойчо Бойчев от Варненския свободен университет и на богословите Борислав Аврамов и Юлия Христова, работещи с младежи от варненски  училища.

Всички лекции и беседи ще се проведат в залата на Духовно-просветния център на ул. „27 юли“ № 9 във Варна. 

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (28 Votes)

2017 11 14 1138По традиция Денят на православната християнска младеж и на християнското семейство в София ще бъде отбелязан с празничен концерт, организиран от Софийска митрополия. Тази година музикалното събитие ще се проведе в зала „България“ и сред организаторите са още: Софийската филхармония, Съюзът на българските композитори и Столична община.

Концертът, който се провежда с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, ще започне от 19 ч. на 21 ноември. Водещ на проявата ще е Юлиан Периклиев. Входът за концерта е свободен.

Програма:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.