Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

ps corneliu episcopulВчера Епархийският съвет на Буковинската митрополия (Румънска патриаршия) реши да постави под запрещение местен епископ. Това става след разпространен видеозапис на негови "скандализиращи действия с младеж, който по това време е бил на 17 години", се казва в официалното съобщение на митрополията. Занапред епископът няма да извършва богослужение, а делото ще бъде разгледано след края на Богородичния пост на редовната сесия на Св. Синод на Румънската патриаршия (съдебната инстинция за архиереи), като се очаква епископът да бъде лишен от сан.

Самият епископ не е коментирал публично скандала, но чрез своя адвокат е подал жалба в Дирекцията за разследване на организираната престъпност за клевета. В жалбата той твърди, че видеозаписът е монтаж и иска техническа експертиза. Още по-неприятен е фактът, че в жалбата си той обвинява трима свещеници в изнудване.

Румънските медии коментират активно и с подробности скандала, което без съмнение се отразява на авторитета на Църквата като цяло. Макар и по-рядко, чуват се и гласове на духовници, според които мълчаливото покриване на подобни скандали само привидно е "за доброто на Църквата", защото Църквата не е човешка организация, за която имиджът в обществото е най-важен за успеха на делото й. Църквата е пространство, където обитава по неповторим начин Светият Дух и прикриването, а по този начин насърчаването на подобни грехове, "за които е срамно дори да се говори" (Еф. 5:12), отблъсква благодатта на Бога и така се затруднява спасението на целия Божи народ. Защото казано е: "Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори. А всичко, което се изобличава, от светлината става явно: понеже всичко, което бива явно, е светлина".

4.55555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)

deca manastir 750x422За втора поредна година по покана на Величкия епископ Сионий, игумен на Троянската св. обител, сираци от видинското Ново село почиват в ставропигиалния манастир. Децата и младежите са от Център за настаняване от семеен тип и са на възраст от 11 до 16 години.

Освен летуването в манастира, общуването с игумена, за гостите от Ново село е организирана и програма, която ги запознава с културния и обществения живот в Троян и региона. Целта е да се подпомогне социалната адаптацията на младите хора. За тази цел епископ Сионий е ангажирал местни фирми, организации и отделни граждани.

В рамките на подготвената програма младежите посетиха полицията в Троян, където бяха посрещнати лично от началника на РУ - Троян гл. инспектор Радостина Петкова. Там обсъждаха рисковете от употребата на забранени вещества, както и превенцията на престъпността. Децата се интересуваха каква е работата на полицаите и какво има в сградата на полицията. Униформените разведоха младежите и им показха ареста, оръжията, с които разполагат в управлението, залата на диспечера, в която се приемат сигналите от телефон 112. Троянските полицаи дариха за децата средства и подаръци, а момчето, което имаше рожден ден, получи нови маратонки.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

005Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”, гр. Варна, за втора година организира Летен младежки форум, който ще се проведе от 29 август до 3 септември 2017 г. в Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия”. В него ще вземат участие 35 младежи и девойки на възраст между 13 и 18 г.

Целта на форума е младежите да споделят своите виждания за живота на младите хора днес и по приятен и интересен за тях начин да се запознаят с традиционните български християнски ценности и култура.

Тази година форумът ще бъде с международно участие. Програмата включва: групов тренинг, дискусии за християнския живот, скаутски поход, екскурзия до гр. Велико Търново.

Младежкият форум се организира с благословението на Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан и с подкрепата на Община Варна. Всички разходи се поемат от организаторите.

Подборът на участниците в Младежкия форум ще стане чрез конкурс за есе по една от следните теми (по избор на участниците):

- Какво бих променил(а) в съвременния свят, ако имах власт?

- Какво бих казал(а) на съвременните момчета?

- Какво бих казал(а) на съвременните момичета?

- Какво бих казал(а) на Бога?

- Какво бих попитал(а) Бога?

Есетата трябва да разкриват активната позиция на младежите по вълнуващите ги въпроси и интереса им към тематиката на Младежкия форум.

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (6 Votes)

10155342 479227315512153 416214059 nБорисполският и Броварски митрополит Антоний, управляващ делата на Украинската православна църква и ректор на Киевската духовна академия и семинария, ще получи орден "Св. Кирил и Методий", първа степен, по решение на Св. Синод на Българската православна църква. Той ще му бъде връчен лично от Русенския митрополит Наум, който е на официално посещение в Украйна. Българският архиерей ще вземе участие в тържествата по повод 50-годишнината на митрополит Антоний.

В Киев митрополит Наум ще бъде придружаван от архим. Филип (Василцев), предстоятел на руското подворие и представител на Руския патриарх в София. Българският владика ще проведе и делови разговори с представители на Московската патриаршия и на други Поместни православни църкви, както и ще се поклони на светините в Киево-Печерската лавра, ще гостува и в Киевската духовна академия и семинария.

Борисополският и Броварски митрополит Антоний често гостува у нас и участва в различни църковни събития и чествания.

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (18 Votes)

Sv. Ivan RilskiПредстои за осма поредна година да започне Поклонническият път „Рилският Чудотворец“, по време на който се изминава пеша разстоянието от София до Рилския манастир.

Преходът започва на 01 август от столичния храм "Св. София" със Св. Литургия и тържествен водосвет и завършва на 6-ти август, когато поклонниците ще вземат участие в Св. Литургия за празника Преображение Господне в Рилската света обител. Маршрутът от София до Рилския манастир преминава през три планини – Витоша, Рила и Верила. Нощува се всяка вечер на различно място – х. "Планинарска песен" (Витоша), с. Ярлово, местността Цари Мали град, хижа "Рилски езера" и Рилският манастир.

Както през последните две години, към поклонниците, които тръгват от София на 01 август, и този път ще се присъедини групата, която тръгва в края на м. юли от Велико Търново. Групата ще извърви пеша пътя от Търново до Никопол и от Черепишкият манастир до София, след което ще се срещне и ще продължи пътя заедно с основната част от групата, която тръгва от София. Предстои да бъде отслужено бдение в Никопол по случай празника на св. Пантелеймон, св. Седмочисленици и Успението на св. Климент Охридски.

Тази година за първи път ще има група поклонници, които ще изминат пътя с велосипеди. Те ще тръгнат от Велико Търново за Никопол и ще се движат паралелно с пешеходната поклонническа група. Стремежът на организаторите е тази възможност да продължи и през следващите години, защото така хората ще имат още една алтернатива за участие в прехода.

Маршрутът от София до Рилския манастир е част от целия път, който през 1469 г. са изминали мощите на св. Йоан Рилски от Велико Търново до Рилския манастир, така както Владислав Граматик ги описва в Разказа за пренасянето им. Целият маршрут на мощите, за който дава сведение Валдислав Граматик е Велико Търново-през Никопол-Враца-Искърското дефиле-София-Рилски манастир. Цел на организаторите е през 2019 г., когато предстои честването на 550 г. от пренасянето на мощите на Рилския светец, да бъде изминат целия този маршрут – от Велико Търново до Рилския манастир.

Повече за тазгодишното провеждане на похода, за новите инициативи в него и за плановете за юбилейното честване на пренасянето на мощите на св. Йоан Рилски през 2019 г. - четете в интервюто на доц. д-р Павел Павлов - тук

4.7037037037 1 1 1 1 1 Rating 4.70 (27 Votes)

Lzhemonahisobirayutpozhertvovaniyasdoverchivyhhabarovchan nf15Преди няколко дни Софийският епархийски съвет излезе с Увещателно послание към група християни в епархията, които са „увлечени от наставленията на клирици, непринадлежащи на българската църковна йерархия“. Посланието не е конкретизирано и не става ясно към кого е адресирано, нито кои са тези клирици, които тласкат християните към осъдителни действия. Все пак от текста стават ясни следните неща:

Първо, тези осъдителни действия са всъщност монашески пострижения, извършвани от клирици, които нямат правото да вършат това. Те не са получили за това разрешение от Софийския митрополит, в случая Негово Светейшество патриарх Неофит. С други думи извършват самочиние. Според посланието тези клирици не принадлежат към българската църковна йерархия. Повече информация за тези лица не се споменава, но в Софийска епархия пребивават двама светогорски монаси с неясен юрисдикционен статут, – схийеромонах Димитрий (бивш Висарион) и схийеромонах Кирил (известен като йеромонах Козма) – които имат авторитет в определени църковни среди като „ревнители на чистото Православие“ и „(младо)старци“. Около тях действително има хора, които имитират „монашески живот в света“, разпространяват зилотски идеи и смущават обикновените християни с крайните си възгледи.

Второ, от увещателното послание става ясно, че тези клирици – които и да са те – създават едно нездраво и неканонично монашеско движение в столицата и в цялата епархия. Постриганите за монаси/монахини си дават/взимат монашески имена, един друг се възвеждат в схимничество, обитават частни домове като манастири, носят монашески дрехи и др. Това напомня на случващото се в други православни църкви, най-вече Руската, където има много хора с нездрава религиозност, убедени, че в каноничната Църква няма благодат или поне тя не е достатъчно, тъй като са „последни времена“ и затова стават „частни монаси“, „скрити монаси“ по домовете си и др. В увещателното послание на Епархийския съвет се отправя призив към всички тези хора да се върнат към Софийската епархийска църква, където всеки отделен случай ще бъде разгледан и всички онези, които са със сериозно отношение към монашеството, ще бъдат приети в канонични православни манастири.

Трето, от посланието става ясно, че увлечените от това движение хора смятат себе си за „истински православни“, „ревнители“ и „зилоти за Божията правда“. Те очевидно са отрицатели и на Събора на Православната църква на о-в Крит и сега закономерно следват разколническия си дух, като се обособяват в сектантски групи.

Припомняме, че това е второ официално послание от този месец, насочено срещу явлението на младостарчеството в БПЦ. Но и в първото изявление, прието на Конференцията на монасите и монахините в Софийска епархия, не се посочваха конкретни имена на младостарци, а само се предупреждаваше, че такива съществуват и създават проблеми в епархията. Това естествено не означава, че те не са известни на епархийско ръководство, но засега то е предпочело да не ги обявява официално.

Младостарчеството е болестен религиозен феномен, при който амбициозни клирици удовлетворяват амбициите си за власт над другите, като приемат ролята на духовни водачи и наставници. Внушават на почитателите си, че притежават божествени харизми, присъщи за старците. Те развиват нездрава религиозност сред хората, които ги следват, изискват сляпо послушание към волята си и безотговорно си играят с човешки съдби, като не са редки и злоупотребите с имуществото (движимо и недвижимо) на последователите. В резултат крайният егоизъм на „младостарците“ заразява и техните „чеда; така постепенно цялата група закономерно се превръща в секта.

Цялото послание на Епархийския съвет на Софийска митрополия, прието на 14 юли, гласи:

4.66666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

2017 07 19 1927От 1 до 4 септември в гр. Яш, Румъния, ще се проведе Четвъртата международна среща на православните младежи, озаглавена „Младите хора в търсене на свобода“. Проявата се организира с благословението на Св. Синод на Румънската православна църква и официална покана за нашите представители е изпратена до Негово Светейшество Българския патриарх Неофит от Румънския патриарх Даниил.

На срещата са поканени да участват 20 момчета и момичета от България на възраст от 16 до 35 години. Те ще бъдат водени от Русенския митрополит Наум, който е осигурил автобус за участниците от Русе до Яш и обратно. Българските младежи трябва да си осигурят само придвижването до дунавския град. Освен това БПЦ е получила и допълнителна покана за още 20 момчета и момичета, които да бъдат водени от някой духовник. Те ще трябва сами да си организират придвижването от България до Яш и обрано.

Разходите на участниците по време на Международната среща се поемат от организаторите от Яшка митрополия.

В програмата на форума са включени: конференции, семинари, дебати и посещенията на представителни туристически обекти. Ще има утринни и вечерни молитви и св. Литургия в неделя, 3 септември 2017 г.

Срещата е част от поредица събития, организирани в Байа Маре през 2013 г. и 2014 г., в Клуж през 2015 г. и в Букурещ през 2016 г. с благословението на Светия Синод на Румънската православна църква.  

4.47368421053 1 1 1 1 1 Rating 4.47 (19 Votes)

0459356001380617957 600159 395x301През септември, с началото на новата църковна година, към Софийска митрополия ще започне работа отдел „Милосърдие и благотворителност“. Отделът ще бъде под духовния надзор на ставрофорен иконом Ангел Ангелов, предстоятел на старинния храм „Св. София“, който доскоро изпълняваше длъжността протосингел на Софийска митрополия, а сега е духовен надзорник на епархията. За ръководител на отдела е определен Теодор Атанасов, завеждащ кабинета на патриарха.

В официалното съобщение на Софийска митрополия се казва, че основната мисия на новия отдел ще бъде да осъществява връзки между митрополията и държавни, общински и неправителствени организации, свързани с благотворителна дейност, да организира социални инициативи в епархията и да подкрепя отделните енории. Софийска митрополия и досега участва в отделни инициативи, като например събирането на средства за оборудване за центъра по детска онкология в София (виж тук), но досега липсва работещ отдел, който да действително да организира благотворителната дейност на християните от епархията.

Факт е, че Българската православна църква е единствената от поместните православни църкви, която не организира благотворителни инициативи и няма специален отдел, който да ръководи такава дейност. Официалната гръцка благотворителна организация „Дякония“ развива мащабна дейност в южната ни съседка, като нейните доброволци се отзовават във всички критични ситуации в страната, имат разгърната благотворителна мрежа, която поддържа социални домове, медицински центрове за социално слаби и др. У нас такава организирана църковна благотворителност осъществява католическата организация „Каритас“, която осигурява грижи за възрастни и самотни хора, грижи се за бездомници и др.

Разковничето за успеха на подобни инициативи се крие в привличането на доброволци и специалисти, които могат да вложат уменията си в организирането на подобна дейност. Едно работещо ядро във водещата епархия у нас би подпомогнало и насърчило дейността на енориите по места, които в момента развиват самостоятелна милосърдна дейност, според възможностите на всяка.

За успеха на една църковна инициатива водещо е искреното желание да послужиш на най-малките и онеправданите, с които се отъждестви Христос. Много християни имат желанието да се включат в подобни милосърдни дейности, но липсва работеща организация и среда, която да им позволи да откликнат на призива на съвестта си. При създаването на подобен отдел е много важна личността на ръководителя и на служителите в него. Освен чувствителност за болката на страдащите, тези хора трябва да познават работещите в сферата на благотворителността в столичните енории, в общинските и държавни структури. Затова от един подобен отдел се очаква на първо място да спечели доверието на вярващите и да привлече най-подходящите хора, които могат да създадат работеща структура. Необходими са много усилия и неуморна работа, за да заработи и да е от полза подобна структура, за  не стане и това поредният отдел с началник и секретар, който на практика е изпразнен от съдържание. А нивата на благотворителността в столицата е безкрайна, нуждите са огромни, самотата на хората в големия град е убила не един и двама. Ако пък като църковна общност не можем да покажем дела на любов и отзивчивост към болката на ближните, то нашата православност е съмнителна, тъй като безразличието към болката на ближния и ентусиазмът единствено за „чистотата на идеите“ ни изобличават като безплодни смоковници.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

Светият Синод на Цариградската вселенска патриаршия на заседанията си миналия месец е помилвал аргосания Троадски епископ Петър, бивш викарий на митрополита на патриаршията за Белгия Атинагор (Пекщат). Преди няколко месеца напусналият поста си епископ беше наказан със забрана за свещенослужение. Сега, по време на заседанията на цариградския синод в средата на месец юни, еп. Петър е посетил патриаршията, където бил изслушан в заседание на синода. След това членовете на синода решили да вдигнат аргоса и да разрешат на еп. Петър да служи. Само че синодът не го назначава на нов пост, а го оставя сред епископите на покой.

Досега не са дадени никакви сведения за причините за напускането на поста от Троадски еп. Петър.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

01На 17 юли в Духовно-просветен център „Св. архангел Михаил” във Варна започна работа летният пленер за деца „Колко са чудни делата Ти, Господи”. Ръководителят на Центъра, иконом Василий Шаган, приветства участниците и благослови предстоящите им творчески трудове, като им пожела да бъдат добри съработници на нашия небесен Творец.

До 22 юли 25 деца на възраст от 7-18 г. ще рисуват в двора на храм „Св. Архангел Михаил” и още няколко храма във Варна, а в един от дните – в Голямата базилика на старопрестолна Плиска. Групата и тази година е смесена – възпитаници от школата на г-н Радко Мурзов и деца от енориите в града. Те ще имат възможност да общуват помежду си, да се консултират с художника и да получат неговите ценни съвети и напътствия в творческия процес.

Новото тази година е класът по иконопис, който ще работи в рамките на Пленера под ръководството на иконописците Диян и Илка Димитрови. Целта е да привлечем интереса на децата към православното изкуство. Те ще научат повече за мястото и значението на православната икона в богослужението и в живота на православния християнин. А тези, които изберат да се включат в този кратък курс, ще се запознаят по-подробно с технологичните особености и принципите на изграждане на иконата и ще могат лично да се докоснат до това древно изкуство и да създадат своя икона.

4.17857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.18 (28 Votes)
IMG 5180 fill 500x500От 15 юли за нов протосингел на Софийска епархия е назначен архим. Василий (Савов), досегашен монах в братството на Троянския манастир. Той идва на този пост по предложение и с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и с решение на Софийския епархийски съвет от м. юни т. г., съгласувано със Светия Синод, по чието решение става преминаването на клирици от една юрисдикция в друга.
 
Архим. Василий ще замести досегашния протосингел ставроф. ик. Ангел Ангелов, предстоятел на столичния храм „Св. Софѝя“. Обикновено на тази длъжност се назначават йеромонаси или архимандрити, тъй като задълженията са много, а административната работата е натоварваща и изсква пълно отдаване. Съчетаването ѝ с енорийските дейности на един свещеник е много трудно. Отец Ангел беше назначен на този пост „временно“ през 2011 г., докато се намери подходящ кандидат (тук). Сега той може да се върне към енорийското си служение в старинния храм „Св. Софѝя“. В същото време, о. Ангел е назначен и за духовен надзорник на Софийска епархия. Досега тази длъжност заемаше о. Кирил Дидов от столичния храм "Св. ап. Петър и Павел".
 
Архимандрит Василий е роден на 21 ноември 1984 г. в Силистра. Завършва Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ през 2003 г. и продължава образованието си в Богословския факултет на СУ. През 2006- 2007 г. учи гръцки език в гимназия с богословски профил в гр. Кукуш, Гърция.

На 5.4.2008 г. приема монашеско пострижение в митрополитския храм „Св. Николай“ в гр. Видин. На 29 юни с. г. е ръкоположен за йеродякон от Видинския митрополит Дометиан, а на 27 юли е ръкоположен за йеромонах в Софийската духовна семинария от Величкия епископ Сионий.

4.33333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (6 Votes)

591878 originalСлед прекъсване от няколко години заради усложнената обстановка в Украйна, от тази година се възстановява поклонническото пътуване от Шумен до два от най-големите и известни православни манастира – Почаевската и Киевопечерската лавра.

Програмата на пътуването включва:

Тръгване от гр. Шумен на 22.08.2017 г. (вторник) в 9 часа сутринта от храм „Св. Три Светители” (площад “Кристал”) в Шумен.

Пристигане в Почаевската лавра на 23.08.2017 г. около обяд. Настаняване. Свободно време и посещение на служби в манастира.

24.08.2017 г.

Ранна св. Литургия; поклонение пред чудотворната икона на св. Богородица Почаевска, която се спуска от върха на иконостаса след св. Литургия. Поклонение пред стъпката на св. Богородица, посещение на пещерния храм в лаврата и поклонение пред мощите на св. Йов и Амфилохий Почаевски чудотворци; посещение на св. Източник /Аязмо/, посветен на св. Анна, майка на св. Богородица; посещение на скита „Св. Троица”, поклонение пред частица от мощите на преп. Серафим Саровски – чудотворец, частица от от расото и от камъка на хилядодневният му подвиг. Поклонение пред кръста на св. Никита Стълпник (с полагане на всеки от поклонниците), посещение на кладенеца, изкопан от св. Амфилохий. 

3.7 1 1 1 1 1 Rating 3.70 (10 Votes)

Mitropoliata portaСтарозагорска митрополия разпространи становище във връзка с откритото писмо на монаха от Шипченския манастир архим. Автоном (Кацаров), в което последният обвинява игумена на манастира и протосингел на Старозагорска митрополия архим. Богослов в груби нарушния на административните и богослужебните му задължения. В официалното становище на митрополията обвиненията към архим. Богослов не се коментират, но се известява, че архим. Автоном самоволно е напуснал манастира и пребивава в друга епархия без благословението на архиерея. В съобщението не се говори за никакви други проблеми в Шипченския манастир, известен доскоро като храм-паметника на Шипка. Това вероятно означава, че епархийското ръководство взима страната в този спор на протосингела архим. Богослов. Преди изборите за нов Старозагорски митрополит последният се кандидатира за епископ, но Св. Синод отхвърли това предложение като неприемливо. Прави впечатление също, че с архим. Автоном (той продължава да е архимандрит, докато не бъде решено от църковната власт нещо друго за сана му - б. р.) се контактува чрез писма и не личи някой да се е опитал да се срещне и да поговори лично с шипченския монах, който явно има сериозен проблем, освен че са го викали да дава обяснения.

В становището на Старозагорския епархийски съвет се казва дословно следното:

"Във връзка с появилите се публикации и различни коментари за братството на Шипченския манастир „Рождество Христово“, Старозагорска епархия, Старозагорският епархийски съвет – духовен състав, намери за уместно да даде настоящото становище.

В канцеларията на св. митрополия се получи заявление с вх. № 583 от 16 юни 2017 г. на архимандрит Автоном (Кацаров), с която същият моли да бъдe прекратено трудовото му правоотношение като служител на Старозагорска митрополия, респективно, като ефимерий и енорийски свещеник при манастирския храм „ Рождество Христово“ – гр.Шипка.

С резолюция на Старозагорския митрополит, заявлението беше внесено в редовно заседание на Епархийския съвет, проведено на 27 юни 2017 г., като с писмо № 674 от 20 юни 2017 г. отец Автоном (Кацаров) беше поканен в Епархийския съвет, да сподели причините, породили негативното му отношение към епархийското и манастирското ръководства. Същият не се яви в заседание на Епархийския съвет на 27 юни 2017 г., представяйки болничен лист.

3.8 1 1 1 1 1 Rating 3.80 (15 Votes)

19961253 10209214496868348 1801368743034268536 nВчера в столицата се проведе международна конференция на тема “Етика, ценности и религия”, организирана от от сдружение „Граждани за европейско развитие на България“ съвместно с Центъра за европейски изследвания „Вилфрид Мартенс“ и фондация „Конрад Аденауер“.

Във форума, състоял се в гранд хотел „София“, зала „Триадица“, взеха участие представители на основните религиозни вероизповедания и общности у нас. Българската православна църква беше представлявана от Западно-и Средноевропейския митрополит Антоний. Сред участниците бяха главният мюфтия на България Мустафа Хаджи, председателят на Епископската конференция на Католическата църква в България епископ Христо Пройков, председателят на Централния израелтянски духовен съвет София Коен и ректорът на Висшия евангелски богословски институт пастор Тони Еленков, и др.

Целта на конференцията беше да се даде възможност на представители на държавни институции, ръководства на религиозните общности в България и на неправителствени организации да изразят своите становища за ролята на етиката, ценностите и религията в преодоляването на основните противоречия и насилствени практики в обществото.

Религиозните лидери се обединиха около схващането, че вярата не може да бъде оправдание за насилствени действия и терор сред мирното население. Духовните водачи заявиха, че не одобряват радикалните настроения и практики, и са насочили усилията си към подкрепа на толерантността и диалога между различните вероизповедания.

4.38461538462 1 1 1 1 1 Rating 4.38 (13 Votes)

dok uchilishte 1Центърът по систематическо богословие към Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий" заедно с Фондация „Дякония и Мисия" организират за втора поредна година лятно докторантско училище по систематическо богословие. Обучението на докторанти ще се проведе в Троянската Св. Обител „Успение Богородично" през период 12-14 юли.

Дейността на лятното докторантско училище се състои в областта на систематическото богословие. В настоящето събитие ще вземат участие докторанти и преподаватели по догматическо богословие и християнска етика от Православен богословски факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий" и Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски". Обучението предоставя теоретични и практически занимания свързани със състоянието и методите на богословското изследвания, методика на изработването на автореферат и обучение в презентационни умения. Целта на проекта се състои в надграждане на знанията на докторантите по академично писане в контекста на богословското изследване.

Източник: Православен богословски факултет към ВТУ "Св. Кирил и Методий"

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.