Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

0egkiklСв. Синод на Сръбската православна църква е изпратил до синода на Гръцката православна църква известие за новоизвършената канонизация на т. нар. Сурдулишки мъченици, информира Ромфеа, прилагайки фотокопие на документа. Св. Синод на Гръцката църква "приема известието за сведение", е отбелязано в окръжното, с което всъщност гръцките йерарси казват, че няма да включат новоканонизираните "сръбски мъченици" и в своя църковен календар.

В посланието на Сръбската църква, което се предполага, че е изпратено и до останалите поместни Православни църкви (включително и БПЦ - БП), се съобщава за всички най-нови канонизации на Сръбската църква. Първият е патриархът на Печ Паисий, чиято памет ще се чества на 15 октомври. Вторият е Стефан Йованович, игумен на манастира в Троноша и сръбски национален герой, участвал във военните действия на австрийската армия срещу турците в края на 18 век.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

2017 09 03 0835На книжния пазар вече се разпространява новото издание на Центъра за образователни инициативи „Двери“: Иконите разказват – 21 икони от Рилския манастир. Сбирката съдържа свещени изображения от Рилската св. обител, илюстриращи главните християнски празници, както и икони на едни от най-почитаните у нас светци. Изданието, което е голям формат (А-3), е насочено към преподавателите в неделните училища, учителите по религия и тези по изобразително изкуство. На гърба на всяка икона има информация за нейното местонахождение в Рилския манастир, година на създаване, както и тъкувание на сюжета, символиката на цветовете, жестовете, облеклото, значението на фона и надписите. Иконите са събрани в папка, но са свободни, което улеснява ползването им от учителите.

Сборникът излиза с благословението на Св. Синод на БПЦ и с подкрепата на Рилска св. обител, Варненска и Великопреславска митрополия и Западно- и Средноевропейска митрополия.

Авторският екип, работил по изданието, включва специалисти от широк кръг области: богословие, история, педагогика, изобразително изкуство, музейно дело, фотография и др.

Сборникът се появява след анализ на образователните нужди у нас, направен от екипа на Центъра за образователни инициативи „Двери“, който показва необходимост от подобни учебни пособия и нагледни материали за учителите по Религия. Изданието е свързано с учебното съдържание на помагалата, създадени от екипа на „Двери“ за интегриране на знанията за православното християнство в програмата на началния етап на средното образование.

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (6 Votes)

37157656516 e44f0e3a21 zВчера Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и много от българските митрополити и епископи изпратиха в последния му път новопреставилия се Видински митрополит Дометиан. Опелото беше оглавено от Българския патриарх, а с него служиха осем от членовете на Св. Синод: Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Русенски Наум, Старозагорски Киприан и Врачански Григорий, който е и наместник на овдовялата Видинска катедра.

Своите молитви за упокоението на митрополит Дометиан отправиха и няколко епископи: главният секретар на Св. Синод Мелнишки еп. Герасим, игуменът на Рилския манастир Адрианополски еп. Евлогий, Главиницки еп. Йоан, игуменът на Троянския манастир Велички еп. Сионий, Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит, и Белоградчишкият епископ Поликарп, вече трети пловдивски викарий и ректор на ПДА. Тук бяха също Тимошки епископ Иларион от сръбския град Зайчар, както и Брегалнишки еп. Иларион от Щип, Македония, представителите в София на Руската и на Румънската църква.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

index101Общината на Тезе, Франция, и нейният ръководител брат Алоис изпратиха до Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и българските митрополити своите съболезнования за смъртта на Видинския митр. Дометиан. „Най-възрастните наши братя все още помнят откритостта на сърцето му и неговата енергичност“, пише в съболезнователното писмо. И по-конкретно братята от Тезе пишат:

„Ваше Светейшество,
Скъпи приятели от Светия Синод,

Новината за упокоението на многообичния Видински митрополит Дометиан докосна сърцата ни в Тезе, заради дълбоката приятелска връзка, която ни свързваше от много време.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (6 Votes)

21557856 1963650027209335 8186216551648311864 nПрез седмицата, в която Православната църква празнува Въздвижението на св. Кръст, две православни църковни общини на Иберийския полуостров посрещнаха епархийския си архиерей. На 16 септември Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний отслужи св. Литургия в гр. Дения, в испанската област Валенсия, а в деня на св. великомъченици София, Вяра, Надежда и Любов той служи в гр. Барселона. Църковните общини в Дения и Барселона си приличат по преживяването на св. Евхаристия като център на християнския им живот, но са различни в проявите на мисионерския пастирски подход, който служението в диаспора изисква.

В богослужението в Дения участваха украински, руски, френски и немски православни християни заедно с няколко български семейства. На богослужението присъстваха и служители от Генералното консулство на Р. България във Валенсия начело с ген. консул Цветелин Цолов. За да се сближи с предимно рускоезичното си паство, прот. Александър Великов, предстоятел на църковната община „Св. Кирил и Методий“ в Дения, е възприел някои традиционни форми на руското благочестие. Усърден многонационален хор пее православните молитвословия според руския обиход, а към храма работи и неделно катехизаторско училище на руски език (!). Митрополитът благослови децата в училището за началото на новата учебната година и им раздаде за благословение иконки и лакомства. На родителите той напомни, че в чистата молитва на паството се корени силата на пастиря, и им благодари за сплотеността около предстоятеля о. Александър.

4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (11 Votes)

saobshtenie fill 600x840Освещаването на новия столичен храм „Въздвижение на честния Кръст“ в кв. „Лозенец“ се отлага поради кончината на Видинския митрополит Дометиан, съобщи Софийска св. митрополия. Храмът трябваше да бъде осветен утре, 21 септември, четвъртък. Новата дата, определена за освещаването, е 15 октомври. Очаква се на тържественото откриване на църквата да присъства Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, който на тази дата чества рождения си ден (роден 1945 г.).

4.3157894736842 1 1 1 1 1 Rating 4.32 (38 Votes)

MANO6410На своето заседание днес, 19 септември 2017 г., Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия е освободил викария на Видинския митрополит Белоградчишки еп. Поликарп и го е назначил от утре, 20 септември 2017 г., за ректор на Духовната академия „Св. св. Кирил и Методий“ в Пловдив. Съответно от този пост е освободен Великотърновският митр. Григорий, досега близък съратник на местния владика.

Със същото решение Синодът назначава също от утре епископ Поликарп и за трети викарий на Пловдивския митрополит.

В тези персонални промени правят впечатление няколко неща:

- за пръв път в историята на БПЦ един митрополит получава трети викарий – това и Българският патриарх никога не е имал;

- от Видинска епархия със синодно решение предсрочно се извежда един потенциален кандидат, макар уставът на БПЦ-БП (чл. 85, ал. 3) да изисква едва след започването на процедурата по избор на нов митрополит в овдовяла епархия и определянето на списъка с епископи, кандидати за митрополит, наместникът на овдовелия митрополитски престол да прикани живеещите на територията на овдовялата епархия кандидати да я напуснат;

- за ректор на уж висшето духовно училище се назначава ректор, за когото досега не е известно да има диплома за висше образование.

4.4666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.47 (15 Votes)

01На днешното си извънредно заседание Св. Синод определи Врачанския митр. Григорий за наместник на Видинската катедра. Той ще управлява епархията и ще организира провеждането на канонични избори за нов предстоятел на епархията в предвидения от Устава на БПЦ срок. Според каноните овдовяла епархия не може да остава без предстоятел повече от три месеца (чл. 93 от устава на БПЦ).

Според устава на БПЦ наместникът също така трябва да уведоми достоизбираемите епископи, които живеят в епархията, че са вписани в листата и са длъжни да напуснат пределите ѝ до деня на избора (чл. 85, ал. 3).

Викарий на новопреставения митрополит Дометиан беше Белоградчишкият епископ Поликарп. По решение на Св. Синод от днес той е освободен от тази длъжност и става трети викарий на Пловдивския митрополит Николай, както и ректор на духовната академия в епархията „Св. Кирил и Методий“.  

3.8333333333333 1 1 1 1 1 Rating 3.83 (6 Votes)

dometian sbornikОт канцеларията на Видинска митрополия съобщават, че опелото на починалия на 18 септември 2017 г. митрополит Дометиан ще бъде отслужено в 12 ч. на 20 септември, сряда, в катедралния храм „Св. Димитър Солунски“ във Видин. Преди това в храма ще бъда отслужена заупокойна св. Литургия. След опелото ще се проведе траурно шествие от катедралата до двора на Видинска митрополия, където приснопаметният владика ще бъда погребан.

Утре, 19 септември, тялото на митрополит Дометиан ще бъде пренесено от София, където той почина след тежко заболяване, до Видин. В 14 ч. духовенството и епархиотите ще посрещнат тялото, което ще бъде положено в катедралния храм „Св. Димитър Солунски“. От 14 ч. на 19 септември до 12 ч. на другия ден всеки, който желае, ще може да се поклони и прости с митрополит Дометиан, съобщават от Видинска митрополия.

Утре в 16 ч. Св. Синод на БПЦ се събира на извънредно заседание по повод кончината на митрополит Дометиан. Архиереите ще изберат митрополит, който временно ще управлява епархията и ще подготви изборите за нов митрополит.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (6 Votes)

DometianДнес, на 84 годишна възраст почина Видинският митрополит Дометиан.

Митрополит Дометиан е роден през 1932 г. Възпитаник на Софийската духовна семинария на гара Черепиш, той приема монашество през 1959 г. в Мъглижкия манастир. Ръкоположен е в йеромонашески чин в Московската духовна академия от Московския и на цяла Русия патриарх Алексий I, в съслужение с Българския патриарх Кирил. Поема управлението на Видинската катедра през 1987 г.

Очаква се Св. Синод да се събере и да определи датата за погребението, както и временноуправляващия овдовялата епархия.

Бог да прости новопреставения митрополит Дометиан!

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

bb3cdfd28630b444b0b5a28b24b9c483Постоянният Св. Синод на Гръцката църква издаде окръжно до всички митрополии в страната, озаглавено "За извършването на свещенодействия в Гръцката църква от клирици от други юрисдикции".

В решението се казва, че на свое заседание от 31 август т.г. постоянният Св. Синод е взел на реципрочна основа решение всички игумени, но също и йеромонаси и йеродякони от Света Гора, които искат да служат или изнасят проповеди в митрополиите в Гърция, да правят това само с разрешението на Св. Синод на Гръцката църква, а не само на местния митрополит, както е било досега.

Окръжното предизвика недоумение, тъй като не се дават обяснения за какви "ответни действия" става дума. За гръцките клирици - свещеници и дякони - не се изисква специално разрешение от Вселенската патриаршия, отбелязват коментатори. Разрешение трябва да получат единствено архиереите, за да се предотвратят канонични нарушения - например, извършване на хиротонии на Света Гора без разрешението на Константинополския патриарх.

Очаква се редица митрополити да се възпротивят на това решение, особено в т.нар. "нови земи" в Северна Гърция, които са под духовната юрисдикция на Вселенската патриаршия. Именно в тези митрополии най-често отиват светогорски клирици. Те възприемат това като ограничение на своите правомощия по една тема, която не е от такова голямо значение за живота в епархиите им.

Повод за решението не може да са и зилотстващи светогорци, които обикалят епархиите без разрешението на своите манастири, нито на местните митрополити - те едва ли биха се обърнали за разрешение към Св. Синод на Гръцката църква.

4.7368421052632 1 1 1 1 1 Rating 4.74 (19 Votes)

ec8e68cd233383b18d0f5bd3e7d97433На 21 септември ще бъде осветена нова  църква в столичния квартал „Лозенец“. Храмът, който се строи от 1996 г. и беше посветен на св. Мина, при освещаването си ще получи ново име – „Въздвижение на светия Кръст Господен“. Освещаването и утринното богослужение ще започнат в 7:30 ч., а първата св. Литургия в него ще бъде отслужена от 9:30 ч.

На тържественото откриване на храма се очаква да присъства лично Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, съобщават от Софийска митрополия.

Строежът на църквата „Св. Мина“ в „Лозенец“ беше започнат от алтернативния синод. Храмът беше почти завършен, когато беше сложен край и на разкола. Поради неуредени въпроси със собствеността на терена, върху който църквата беше построена, сградата не беше напълно довършена. Години наред тя не беше охранявана и част от оборудването беше разграбено, а в имота се бяха настанили клошари. От Софийска митрополия направиха финални усилия църквата да бъде окончателно завършена, за да заработи като енорийски храм за разрастващия се кв. „Лозенец“. Енорийски свещеници там ще бъдат двамата отци от храма на Софийската семинария – о. Божидар Маринов и о. Константин Цанков.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

otvori o4i logo 01За трета поредна година Сдружение „Отвори очи“, по-известно като Православен център за зависими във варненския кв. „Аспарухово“, организира кампания за превенция и помощ на хора и семейства, сблъскали се някакъв вид агресия. Докато миналогодишната кампания се проведе под надслова „Православните семейни ценности срещу алкохола“, тази година фокусът пада върху борбата с агресията и темата е „Православните семейни ценности срещу агресията“. Събитието е финансирано от Община Варна, дирекция „Превенции“, и се осъществява с благословението на Варненския и Великопреславски митр. Йоан. Партньор по проекта е Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил“.

Целта е колкото може повече хора да получат достъп до информация, която би им била от помощ в преодоляването и защитата от агресията. В кампанията ще бъдат дискутирани важни теми като зараждане и отношение към агресията, видове агресия и начините за справяне с нея. Кампанията отговаря на важна потребност в обществото – активно действие срещу проявите на агресия и насилие в семейството, които често са следствие на злоупотребата с алкохол и други психоактивни вещества, както и с прекомерното гледане на филми с насилие, електронни игри и др. Необходимо е родителите и младите хора да се въоръжат с разбиране и познания за причините и условията, които водят до агресивно поведение, за начините за отстраняването им и за справяне с проблема. Поради тази необходимост проектът е насочен към семействата и младите хора, нуждаещи се от повече информация за същността на проблема.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

2017 09 15 1536Молебен за успешна нова учебна година отслужи Негово Светейшество Българският патриарх Неофит на вчерашния празничен Кръстовден в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Патриархът отправи молитва към Бога за благословение и подкрепа на българските ученици. „С архипастирска любов и грижа в този празничен ден се обръщаме специално и към нашите деца, които са в очакване на началото на новата учебна година. На всички тях от сърце желаем богоблагословени успехи в овладяване на преподаваните им полезни знания, в укрепването и във възрастването им като образовани и добродетелни млади хора – радост и чест за своите родители и учители, добра надежда за бъдещето на нашето общество, на нашата Църква и нашата Родина“.

Преди това Негово Светейшество оглави празничната св. Литургия за Кръстовден. В съслужение с него бяха Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, архимандрит Василий, протосингел на Софийската митрополия, свещеници от катедралата, от София и епархията.  

В словото си в края на св. Литургия патриарх Неофит говори за смисъла на Христовата кръстна жертва и нашето призвание като християни да следваме нашия Спасител. „В този благословен ден всички ние, които следваме нашия Господ и Спасител, сме призвани отново да си спомним, че пътят към спасението и вечния живот е път кръстен – път, който пръв нашият Господ извървя, доброволно приемайки от човеци унижение и страдания, за да ни приготви място в Божието царство. 

Такава е, възлюбени, Божията воля за нас и такова е нашето предназначение: да се уподобяваме на Господ, за да наследим приготвения ни от века вечен живот. Всеки ден да носим кръста си и да следваме Господ във всяка стъпка от Неговото богочовешко дело, с което Той ни възстанови в изначално даруваното ни богосиновство“, каза Българският патриарх.

Снимка: Мартин Митов

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

DSC09774Тази година Полската православна църква стана домакин на десетата по ред конференция на Междуправославната мрежа от православни инициативи за проучване на религиите, деструктивните култове и сектите. Конференцията на тема „Фундаменталистки тенденции в религиозните и парарелигиозните култове и идеологически организации и промяната на мисленето на нашия народ“ започна днес, Кръстовден, в историческата Супрасълска обител недалече от главния град на Източна Полша – Бялисток. В тази част на страната живеят и повечето от половината милион православни поляци.

След празничната света литургия в големия манастирски храм „Свето Благовещение“ се проведе първото делово заседание на срещата, в което взеха участие официалните представители на почти всички поместни православни църкви и известни експерти по предпазването от сектантски дейности и влияния. На това заседание основни доклади изнесоха Карпасийски епископ Христофор, председател на междуправославната организация, и проф. Александър Дворкин, ръководител на Центъра „Свети Ириней Лионски“ и преподавател по История на Църквата и изучаването на религиозните култове в Православния свето-Тихоновски университет в Москва.

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.