Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

4.9402985074627 1 1 1 1 1 Rating 4.94 (67 Votes)

755736

Варненски и Великопреславски митрополит Йоан за процедурата на избора на нов Сливенскии митрополит.

- Ваше Високопреосвещенство, на 18 февруари ще се състои изборът на двамата достоизбираеми епископи, от които Св. Синод ще избере Сливенски митрополит. Какво казва Уставът на БПЦ-БП и как ще протече изборът в този ден?

- След като Сливенският епархийски съвет даде сведението за блажената кончина на приснопаметния Сливенски митрополит Йоаникий, Св. Синод на БПЦ-БП на 10.1.2024 г. взе решение, съгласно което поехме отговорността и задължението за наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол. След това трябваше да се осъществи нещо съществено и важно – да изпратим с достойнство, заедно с братята членове на Св. Синод, Негово Високопреосвещенство митрополит Йоаникий в последния му път.

Първата стъпка, която се извърши след опелото и погребението, беше заседание на Сливенския епархийския съвет. За да разгледаме всичко и да видим представителността, от една страна, и легитимността на избраните по-рано, през 2022 г., епархийски избиратели, които съответно са четиридесет и двама на брой от седем духовни околии. Новият Сливенски митрополит ще бъде седми по ред от новата църковна история на светата ни Църква, имам предвид от 1873 г., когато е основана Сливенска епархия. Първият Сливенски митрополит е Серафим, а след него са митрополитите Гервасий, Иларион, Евлогий, Никодим и Йоаникий.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (343 Votes)

Фреска Ленин

В Суджуна, община Абаши, в Западна Грузия, има църква на името на св. Георги, построена през 19 в. В долната част на западната стена на храма близо до вратата е изобразен адът. Тази сцена е илюстрация на Апокалипсиса, описан от св. апостол Йоан Богослов. Ако се вгледате по-внимателно в стенописите в църквата в Суджуна, вероятно ще се изненадате. Сред различните грешници, погълнати от пламъците на ада, ясно се вижда изображението и на основателя на Съветския съюз Владимир Ленин.

За разлика от образа на Ленин, лицата на други грешници не са свързани с конкретни личности. Те или представляват някакъв грях в този стенопис, или ни показват, че всеки може да отиде в ада, независимо от социалния статус, било то цар и царица, епископ или други.

Това е един от църковните стенописи, изобразяващи съветски лидери, който стана известен, след като през януари изображението на Йосиф Сталин в катедралата в Тбилиси предизвика общественото недоволство. То беше залято с боя от активист, а впоследствие беше премахнато.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (79 Votes)

418891713 343499505141214 7797041988778835002 nОргията в клуб „Мутабор“ и последвалият опит на собственика да се откупи от преследване чрез мощи на св. Николай (тук и тук) открехнаха църковната „кутия на Пандора“.

На повърхността изплува хлъзгавата тема за търговията с мощи и тяхната автентичност (те могат да бъдат намерени на eBay, Christie's и на електронната платформа за търговия с християнски реликви и сертификати https://saintsrelics.com/catalog/relics; а на думи Римокатолическата църква забранява подобни неща).

И ето, вече Ватиканът започва вътрешно разследване и италианската полиция няма търпение да си поговори с дякона, който отговаря за пазенето на мощите на св. Николай, дали е издал или не е издал сертификата за тяхната автентичност https://t.me/orthozombies/739.

В това няма нищо изненадващо. Продажбата и разнасянето на реликви без съгласието на официалните структури на Ватикана води до отлъчване (съгласно чл. 1190 от Кодекса на Каноническото право на Римокатолическата църква) и до реално наказателно дело.

Друго обаче е интересно. Директорът на центъра за изучаване на светините на Санкт-Петербургската митрополия Михаил Артеев в свое интервю отпреди пет години каза, че повечето реликви, които попадат в Русия от чужбина, са фалшификати: парчета старо дърво, неизвестни кости и т. н.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (571 Votes)

543364„С цялото си сърце Ви подкрепяме, драги отец Алексей!“, „Какво ще стане с нас?“, „Отче, благодарим Ви, че сте такъв“ – това са само част от хилядите коментари на страницата на о. Алексей Умински във фейсбук под съобщението за запрещението му да служи и за отстраняването му от председателството на храма, който ръководи над тридесет години. Повечето от коментарите са на негови енориаши, дългогодишни духовни чеда на о. Алексей. Уволнението на свещеника и забраната да служи предизвикаха силни реакции в руското църковно общество, но и извън него, сред тези, които познават духовника от неговата публицистика, книги, проповеди, от неговата активна обществена и социална дейност.

Негодувание буди не само това, че свещеникът е премахнат от енорията си в навечерието на Рождество Христово, но и че на негово място е поставен неговият църковен антипод – прот. Андрей Ткачов. Както отбелязва публицистът Иля Забежински, „… патриарх Кирил замени православието на свободата и просвещението с православието на насилието“.

Ето още коментари за случилото се в Москва:

4.9940387481371 1 1 1 1 1 Rating 4.99 (671 Votes)

3241За трансформацията на православния свят през 2023 г.

Култът към смъртта в защита на живота

„Руските братя са създали своя собствена, паралелна църква. Те имат собствено богословие и специално тълкуване на свещените канони“, заяви неотдавна Австралийски архиепископ Макарий от Константинополската Вселенска патриаршия. В момента, в който изрече тези думи, в Кремълския дворец, застанал под големия екран с образа на Путин, патр. Кирил представи нова религиозна версия на „руския свят“, признавайки в заключение, че ако сегашната система на Руската федерация се разпадне, няма да има и Руска православна църква. Затова патриархът призова Путин да „продължи трудовете си“ на боговдъхновената позиция на национален лидер.

 

И рече старецът...

Не се учудвай, че падаш всеки ден; не се отказвай, но смело се изправяй. И бъди уверен, че ангелът, който те пази, ще възнагради търпението ти.

Св. Йоан Лествичник