Азбучник на авторите

[А] [Б] [В] [Г] [Д] [Е] [Ж] [З] [И] [Й] [К] [Л] [М] [Н] [О] [П] [Р] [С] [Т] [У] [Ф] [Х] [Ц] [Ч] [Ш] [Щ] [Ъ] [Ю] [Я]

Урок за светите архангели

Публикувана на Сряда, 08 Ноември 2023 Написана от Полина Спирова, Елена Дюлгерова
5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Clipboard04Тема на урока: Ангелите - наши пазители (по програмата на МОН за учебен предмет религия християнство - православие за 1 клас)

Цел на урока: Учениците да знаят за невидимия свят на ангелите като Божи вестители и пазители на доброто; да се стараят в своето ежедневие да са пазители на доброто, според силите си.

Урокът е подготвен и изнесен от гл. ас. д-р Полина Спирова, ръководител на педагогическата практика на студентите в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", и Елена Дюлгерова, базов учител по религия в 150-о ОУ. Занятието се проведе на 7 ноември 2023 г.

Здравейте ученици,
Днес сме ви подготвили един урок за невидимите неща. Те може и да са тук, но не се виждат. Възможно ли е това? Може ли тук да има нещо, което ние не виждаме?

Урок за св. Петка, за 1. клас

Публикувана на Петък, 13 Октомври 2023 Написана от Полина Спирова, Елена Дюлгерова
1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Rilski proekt FACE2Тема: Св. Петка (от учебната програма по Християнство Православие, одобрена от МОН)

Възраст: Първи клас

Цел на урока: Учениците да се запознаят с някои черти от личността на св. Петка - скромност, състрадание към другите. Поведенчески модел: да забелязваме другите, да се съобразяваме с тях, скромност в облеклото.

Урокът е подготвен и изнесен от гл. ас. д-р Полина Спирова, ръководител на педагогическата практика на студентите в Богословския факултет на СУ, и Елена Дюлгерова, базов учител по религия в 150 ОУ. Занятието се проведе на 9 октомври 2023 г.

Здравейте ученици,

Днес ние ще ви разкажем необикновената история на една жена. Нейното име е Петка. Тъй като е била необикновена, тя е светица, свята жена, я наричаме още света Петка. Чували ли сте това име? Не сте? Значи ще ви бъде интересно да научите за нея.  Тя е живяла много отдавна, когато още не е имало фотографии, не са правили снимки. Но имаме неин портрет, по-особен, казва се икона. Искате ли да видите как е изглеждала тя?

Показва се икона на св. Петка.

Урок-презентация за св. Братя Кирил и Методий

Публикувана на Петък, 11 Май 2012 Написана от Полина Спирова
4.3409090909091 1 1 1 1 1 Rating 4.34 (88 Votes)

978987Урокът е предназаначен за ученици от началния етап. За тях това е една от първите срещи с личността и делото на св. Братя Кирил и Методий. Целта на урока е децата да се запознаят с причините за създаването на славянската азбука и писменост, както и с подвига на св. Братя по тяхното създаване и отстояване.

В урока не се акцентира върху другите събития от живота на св. Кирил и Методий – подробности от житейския им път, техните мисии, пътуванията в Западна Европа, заточението на св. Методий, и събитията около смъртта им. В центъра е поставено делото им на създатели на славянската азбука, превода на книгите и обучените на техните последователи. По този начин учениците биха разбрали смисъла на почитта, която им се отдава като на създатели на културата и литературата, на която и те са съпричастни. Тази информация е съобразена с нивото на учениците в началния курс и представлява необходимата база, върху която в по-горните класове децата могат да надграждат знания за делото на св. братя и да се запознаят по-подробно с техния живот.

Урок-презентация за св. Георги Победоносец

Публикувана на Неделя, 06 Май 2012 Написана от Двери
4.5909090909091 1 1 1 1 1 Rating 4.59 (22 Votes)

93267Урокът, посветен на св. Георги, е предназначен за ученици от 5 клас. В него са включени освен житието на светеца още и различни аспекти, свързани с личността и почитането на св. Георги. Предвидена е връзка с почитането на светците воини, начините на изобразяването им в православната иконография, главните манастири, посветени на св. Георги, чудотворните икони на светеца, народните обичаи, примерът на св. Георги за храброст и мъжество, залегнали в основата на традициите и честванията на паметта му - ден храбростта, военният парад, ордените за храброст и др.

Заниманието е подготвено за ученици, които са изучавали религия в продължение на пет години (тук). Презентацията е подготвена като базов инструмент. От една страна, той може да се използва директно, така както е замислен, композиран и осъществен от автора г-жа Руска Тошева. От друга, може да послужи като илюстративен материал в обучението по Български език и литература в 5 клас или за обучение по вероучение в неделните училища. Презентацията позволява обемът и учебното съдържание на урока да се подбират от учителя според нивото на учениците.

Най-голямото чудо на света

Публикувана на Събота, 14 Април 2012 Написана от Полина Спирова
4.8333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.83 (12 Votes)

3Чудото на Христовото Възкресение остава загадка за хората, но това, което знаем, е че чрез него ставаме съпричастни на вечния живот, дарен ни от Спасителя. Колко по-сложно е да обясним на децата същността на най-голямото чудо на света - как Бог става Човек, умира и възкръсва заради нас, човеците.

Предложеният тук урок е разказ за Христовото Възкресение, така както смятаме, че биха го разбрали децата - като Божие чудо, което не се нуждае от особено човешко обяснение.

Урокът е предназначен за ученици от предучилищната група и първи клас. Затова в слайдовете е предвиден съвсем малко текст, а акцентът е поставен върху изображенията. Краткък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/x3 

Полезни връзки

 

Препоръчваме