Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

P2400832В Общинския съвет на Бургас е внесено предложение на двама от съветниците, Бенчо Бенчев и Стоян Колев, за издигането на статуя на св. Николай Чудотворец в морския град. Според тях монументът можел да се превърне в местна забележителност и атракция за туристите.

По време на обсъждане на проекта в постоянната общинска комисия по култура представител на Сливенска митрополия, архиерейският наместник на духовната околия прот. Севастиян Йорданов, е изразил своите опасения, че статутята на известния християнски светец е замислена като зрелище за туристите, докато религиозните символи не могат да изпълняват такива функции. О. Севастиян е припомнил на общинските съветници една по-стара идея: издигането на огромен кръст на остров „Св. Анастасия“. Тогава Сливенският митр. Йоаникий е благословил първата копка на начинанието и сега от митрополията призовават това дело да бъде довършено.

По принцип Православната църква има отрицателно отношение към триизмерните изображения на Христос и светците, чиято употреба в култа е забранена след иконоборческата криза. В случая не става дума за богослужебна употреба на статуята, но като религиозен символ тя би трябвало да съответства на християнската естетика, за да не се превърне в кич. 

4.7924528301887 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (53 Votes)

St patriarch EuthymiusНа 20 януари честваме паметта на светия наш патриарх Евтимий Търновски. Последният предстоятел на Българската църква преди падането на Второто българско царство под османска власт остава на поста си само кратко време след завземането на столицата Търново. Макар и пощаден от завоевателите след Божия намеса, той е отстранен от българската столнина и пратен на заточение в южните предели на България, за да лишат търновци от последната им опора. А Българската църква след няколко години е подчинена на Вселенската патриаршия, която не е преставала да мечтае да си възвърне властта над българските земи и християни.

Така св. патриарх Евтимий в края на живота си става и безкръвен мъченик. Този венец му се прибавя към достойнствата на безукорен духовник, блестящ учен, неуморен и високо инициативен книжовник, истински пастир на словесното стадо, по неволя станал и държавник в последните дни на свободна България.

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (54 Votes)

3ril06di 47 0Днес в Синодната палата се провежда заседание на Св. Синод на БПЦ. По традиция, установена още от Блаженопочившия патр. Максим, в навечерието на именния му ден – 21 януари, преп. Максим Изповедник, архиереите се събираха на заседание. Негово Светейшество патр. Неофит също отбелязва именния си ден на тази дата, когато се чества паметта и на светия мъченик Неофит, и също събира събратята си на 20 януари.

Заседанието на митрополитите ще продължи само един ден. И не се знае дали в тези 2-3 часа митрополитите ще успеят да се занимаят поне с някой от горещите въпроси на БПЦ и на Православието като цяло, или отново ще се оправдаят с „липсата на преписки“ за разглеждане. Във всеки случай по програма „Хоризонт“ на БНР Ловчански митр. Гавриил вече заяви днес, че не са се занимавали с въпроса за Православната църква в Северна Македония, нито с украинската автокефалия, която стана причина за разцепване на православните църкви на две групи. Няма яснота и какъв е отговорът на Св. Синод на поканата на Йерусалимския патриарх за среща на предстоятелите в Йордания в края на февруари.

Утре митрополитите ще вземат участие в св. Литургия и молебена по повод личния празник на Негово Светейшество, които ще се състоят в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“. Западно- и Средноевропейският митр. Антоний е избран от архиереите да поздрави патр. Неофит от името на Св. Синод на БПЦ.

4.9866666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.99 (75 Votes)

Източно пеене БФ Никола АнтоновОт 22 януари започва курс по източноцърковно пеене в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, който ще се води от църковния псалт Никола Антонов. Заниманията ще се провеждат всяка сряда от 18:30 ч. в аудитория № 8 (на 3 етаж).

В зависимост от участниците ще се обособят две групи: една за съвсем начинаещи, които нямат никакъв опит с тази музика, а другата – за курсисти, които вече имат опит с невмите, учили са или са се занимавали самостоятелно (не започват от напълно нулево равнище).

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

zx860y484 4017221При обсъждане на одобрения от Столична община проект на арх. Фуксас за реконструкция на площад „Св. Неделя“ е станало ясно, че Софийска митрополия не одобрява планираните промени около митрополитската катедрала. Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, е изпратил ик. Кирил Попов, енорийски свещеник в „Св. Неделя“, да разясни мотивите на Църквата на обсъждането, организирано от Съюза на архитектите в България.

„Този проект е непригоден за нас, защото затруднява църковния живот в нашия храм. „Св. Неделя“ става един вид музей-църква и около него един огромен плочник, което е неприемливо“, е обяснил о. Кирил пред архитектите, цитиран от „Дневник“.