Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (15 Votes)

2022 05 14 20 56 13На 14 май в Зала „Екзарх Стефан“ на Софийска митрополия се проведе празнично състезание – викторина „Под знака на Възкресение Христово“. В него се включиха деца от Софийска епархия, изучаващи Религия-православие. Участваха ученици от първи до четвърти клас от София, Сливница, Радомир и Дупница.

Проявата беше официално открита от Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, който е инициатор на състезанието. Това е второто му издание, а първото се състоя през 2019 г. (тук). В приветствието си към участниците владиката им пожела да подходят към надпреварата като към възможност за среща със свои връстници и да се забавляват заедно. Тази година отборите имаха свои имена.

4.7209302325581 1 1 1 1 1 Rating 4.72 (43 Votes)

2334149232 1cfb30cd15На 16 и 17 май в Богословския факултет на Софийския университет ще се проведе международен семинар на тема „Духовен опит и ресурси за катехизация на енорията“. Проявата се организира от Богословския факултет на СУ и сдружение „Св. Георги Победоносец“.

В семинара ще вземат участие преподаватели, катехизатори, военни свещеници и др.

Програма:

16 май, понеделник

14:00-14:30 ч. – Откриване и представяне на гостите

14:30-16:00 ч. – Първа сесия – модератор: доц. д-р Иво Янев

- Гроздан Стоевски, председател на сдружение „Св. Георги Победоносец“ и докторант в БФ на СУ, доклад на тема: „Духовни потребности и съвременни предизвикателства пред свещеника и енорията“

- Велина Андонова, докторант в БФ на СУ – „Духовен опит в катехизация на енорията от храм „Рождество Христово“, кв. Младост, София

16:00-16:30 ч. – Кафе-пауза

16:30-17:30 – Втора сесия – модератор: Гроздан Стоевски

- Генерал майор Роди Портър (Великобритания)

- Доц. д-р м-р Георги Попиванов, ВМА

17:30-18:00 – Дискусия

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (72 Votes)

IMG 1055С празнична св. Литургия в академичния параклис беше отбелязана на 11 май паметта на св. равноапостоли Кирил и Методий в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Богослужението извършиха ставроф. ик. Михаил Михайлов и доц. прот. д-р Иван Иванов. Честването на св. Братя събра в параклиса преподаватели, студенти и гости на факултета.

В празничния ден на специална церемония ръководството на Богословския факултет на СУ даде израз на своята дълбока благодарност на семейство Лидия и Георги Гешеви за дългогодишната им работа и служение в полза на факултета. Г-н Гешев, който близо четиридесет години заема длъжността началник на Учебен отдел на СУ, получи знака на Богословския факултет с образа на св. Климент Охридски за заслуги. Той му се връчва с решение на Факултетния съвет на БФ. През 90-те години на миналия век Георги Гешев оказва безценна помощ за приобщаването на Богословския факултет към Софийския университет. Със своя опит и компетентност в администрацията той е ментор на деканското ръководство във всички административни задачи – учебни планове, прием на студенти, организиране на първите магистърски програми и пр.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

 E3A7993 2На 10 май в Русенския университет „Ангел Кънчев“ се проведе Кръгла маса с международно участие на тема „140 години предучилищно образование в България“.

Организатори на събитието бяха Русенският университет, Община Русе и детските градини на Община Русе. Модератор на събитието беше проф. д. н. Юлия Дончева – преподавател в Русенския университет.

При откриването приветствия поднесоха Росица Георгиева – началник на РУО-Русе, и Таня Тодорова – началник отдел Образование в Община Русе.

Събитието бе разделено на два панела: “От религиозното до светското предучилищно образование“ и Майсторска школа по околен свят в детската градина на тема „Съвременна образователно-възпитателна среда и обмяна на добри педагогически практики по „Околен свят“ в детската градина“.

Сред гостите на форума бяха участници от Румъния. Аурелиан Котобан от община Кирнодж, Румъния, изнесе докад за състоянието на детските градини в северната ни съседка.

Свещ. Кирил Синев от русенския храм „Св. Възнесение“ представи примери за провеждане на религиозна просвета сред децата от предучилищна възраст. Духовникът представи пастирската си дейност в намиращите се в енорията му Детска ясла № 9 „Мечо Пух“ и СУ „Васил Левски“, както и в двата филиала на Детска градина „Слънце“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

IMG 9769В деня на св. братя Кирил и Методий в Рилския манастир беше връчена ежегодната награда на Министерството на образованието и науката (МОН) „Св. Иван Рилски“. Тя се връчва за високи постижения, отдаденост на просветителското дело и изключителна работа в системата на средното образование. Тази година бяха отличени Жулиета Петкова – директор на Специално училище за ученици с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“ – гр. Варна, Пенка Калина-Колева – директор на Начално училище „Любен Каравелов“ – Нова Загора, и Теодора Сулева – директор на Професионалната гимназия по лека промишленост, екология и химични технологии – Ямбол.