Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

Julia STANKOVA Marta i Maria 60x90cmНа 4 октомври от 18 ч. галерия „Париж“ в София отново отваря вратите си за изложбата на художника-богослов Юлия Станкова под името „Жените в Библията“. Ще бъдат показани тринадесет платна, като пет от тях предават събития от Стария Завет, а осем - от Новия Завет.

Юлия Станкова е добре познат автор както на българската, така и на чуждестранната публика с нейните творчески интерпретации на библейски текстове, чрез които създава нов тип иконография. Авторката подхожда с вътрешна смелост, богословска и художествена грамотност, когато представя на съвременния човек една далечна за него реалност. Юлия успява да извлече квинтесенцията на даденото библейско събитие и да го претвори в картина, каоято вълнува човешката душа. 

2.05 1 1 1 1 1 Rating 2.05 (60 Votes)

711Старозагорска св. митрополия разпространи становище по повод твърденията и критиките, че е наградила руската посланичка у нас Е. Митрофанова и по този начин е изразила подкрепа за войната в Украйна. В становището, публикувано на официалната страница на митрополията, се казва, че наградени са били само трима души и това са президентът Румен Радев, Симеон Втори Сакскобургготски и проф. Мария Нейкова, която по времето, когато храм-паметникът на Шипка е върнат на Църквата, е била областен управител.

Всички останали гости, включително и посланик Митрофанова, са получили плакети, които са протоколни, заради участието им в тържествата.

От Старозагорска митрополия отхвърлят обвиненията, че подкрепят войната в Украйна и дават за пример украинските свещенослужители, намерили прием и грижа в границите на епархията.

В специално изявление от митрополията изразяват несъгласие с материала в „Двери“, озаглавен „Какво послание изпратиха тържествата в Шипка“. Според митрополията основната мисия на Църквата е да обединява чрез молитвата и богослужението, а не да разделя. Това е била причината митрополията да не отмени тържествата в Шипка, но да ги проведе, като покани всички, които пожелаят да се включат в празника.

Ето и целия текст на двете изказвания:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

IMG 1663На 23 септември студенти от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се запознаха с дейностите в Дневен център „Светове“ на фондация „Светът на Мария“ като част от избираемата учебна дисциплина „Религиозното обучение като диалог и приобщаване“. Директорът на фондацията Миряна Маламин-Сирийски и ръководителят на центъра Марияна Митева разказаха за това как млади хора с интелектуални затруднения се обучават в придобиване на ежедневни и трудови умения с цел повишаване на качеството на техния живот и лична независимост, както и за дейностите на фондацията за приобщаване на младежите към живота в обществото.

4.9493670886076 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (79 Votes)

010 2Деветият международен симпозиум „Изток-Запад“ на учените от областта на Новия Завет се проведе в курорта „Св. Константин и Елена“ край Варна от 12 до 17 септември т. г. Негов организатор бяха Богословският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ начело с декана доцент д-р Ивайло Найденов и Комитетът за връзка с Източна Европа на световното Дружество за новозаветни изследвания (Studiorum Novi Testamenti societas), от който комитет участваха председателят му проф. Тобиас Никлас (Регенсбург, ФРГ), заместник-председателите проф. д-р Карл-Вилхелм Нибур (Йена, ФРГ) и проф. д-р Христо Караколис (Атина, Гърция), както и няколко от членовете му.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

Архангел Дъбница 4При започването на археологическите проучвания на обект „Свети Архангел“ при с. Дъбница археолозите от Националния исторически музей установиха изключително нагло нарушаване на некропола на селището, съобщават от НИМ. Изкопите са с невиждани размери, направени с тежка земекопна техника, с дължина достигаща до 100-150 м. и дълбочина на места до 1.70 м.

Укрепеното селище в местността „Свети Архангел“ се проучва от екип на музея от 2020 г. При започването на редовните археологически разкопки по целия хълм бяха установени иманярски изкопи, някои от тях на повече от тридесет години, а други съвсем пресни. В процесa на работа обектът беше обезопасен с видео наблюдение, което спря окончателно набезите.