Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

2019 02 22 1107Рано днес, 22 февруари 2019 г., след продължително боледуване във Военномедицинска академия се е упокоил в Господа Главиницкият еп. Йоан. През последните години той беше изпратен на покой в Рилската св. обител.

Еп. Йоан е роден на 29.11.1949 г. в семейство на искрено вярващи православни християни в гр. София.

Светските му имена са Стоян Костадинов Стойков. Основно и прогимназиално образование завършва в училище „Екзарх Антим І“ в родния си град. Средно образование завършва в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ на гара Черепиш.

На 11 януари 1969 г. е постриган за монах в Бачковския ставропигиален манастир „Успение Богородично“ от Старозагорския митр. Панкратий, а духовен старец му е Браницки еп. Герасим, тогава игумен на обителта. На 30 март с. г. е ръкоположен в йеродяконски чин, също в Бачковския манастир, от еп. Герасим. Пак там на 21 май 1971 г. е ръкоположен за йеромонах и служи в манастира четири години.

Междувременно от 1969 до 1971 г., като монах, отбива военната си служба.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

patriarh neofit03 20151На 24 февруари с архиерейска св. Литургия ще бъде отбелязана шестата година от интронизацията на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Честването ще се състои в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ и ще започне в 9:30 ч.

Православните християни са поканени да вземат молитвено участие в празника на Българската църква и на Светейшия Български патриарх.

4.3888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.39 (18 Votes)

weqeqСмирението на митаря е спасително, докато високото самомнение на фарисея е гибелно. На това ни учи Църквата постоянно, а особено в тази седмица с проповедите на архиереи и свещеници. И това го знае всеки християнин, знаят и децата, които са въцърковени. Тези деца не са многобройни в нашата църква, но затова пък са наистина благословени.

Най-общо казано, не са многобройни съзнателните вярващи у нас. Затова остават винаги актуални думите на апостола, когато с лек упрек запитва: „Как ще повярват в Оногова, за Когото не са чули? А как ще чуят без проповедник?“ (Рим. 10:14).

Проповедникът не трябва да е непременно клирик или пък мирянин, назначен и платен от някого, а следва всички ние да сме тези проповедници на християнската надежда, която е в нас, понеже жетвата винаги е голяма, но работниците са сякаш все по-малко.

Такава беше представата за тези неща на незабравимия Неврокопски митрополит Натанаил, когато с негово отеческо благословение и насърчение преди 10 години в Благоевград (административния център на областта, която се покрива с територията на Неврокопска епархия) беше основан епархийският Православен информационен център. А от 5 години идеите на стареца се развиват все така успешно от неговия духовен син и приемник по катедра митрополит Серафим.

4.1666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.17 (24 Votes)

thumb 480x0 911101Националната стратегия за детето 2019-2030 ще бъде разгледана от Св. Синод на заседанията в края на февруари и ще излезе вече с официално становище. Това заяви Старозагорският митр. Киприан в интервю за в-к „Монитор“. Владиката обясни, че публикуваният на интернет-страницата на Патриаршията текст не е бил одобрен от Св. Синод, а е качен там от Културно-просветния отдел, „някой го е направил на своя глава“.

За първи път Русенският митр. Наум оповести, че становището, представяно за синодно, не е одобрено от ръководството на БПЦ и не изразява тяхното виждане по въпроса (тук) и (тук).

Митр. Киприан посочва, че в стратегията са засегнати важни въпроси, които изискват обсъждане, за да вземе Св. Синод „най-правилното решение“.

В интервюто Старозагорският владика обяснява, че в нашето общество трудно ще навлязат новите виждания за семейството като съюз на двама души от един и същи пол. Според него причината за това е, че у нас са запазени част от патриархалните обичаи и мироглед, но в същото време се налага Църквата да работи и с деца, и с възрастни, за да може „крачка по крачка да връщаме семейните ценности и традиции. Основната роля на свещениците е да научат хората, че православието не е религия, а начин на живот“.

4.7241379310345 1 1 1 1 1 Rating 4.72 (29 Votes)

045Негово Светейшество патриарх Неофит връчи на Варненския и Великопреславски митр. Йоан орден „Св. Йоан Рилски“ – I степен за църковни заслуги и по повод неговата 50-годишнина. Високото отличие се дава на митр. Йоан по решение на Св. Синод на БПЦ. То му беше връчено след тържествената св. Литургия на 13 февруари във варненския катедрален митрополитски храм „Успение Богородично“.

Същото отличие получиха през миналата година и други двама митрополити, които честваха свои годишнини - Западно- и Средноевропейският Антоний и Русенският Наум.

В празничното богослужение във Варна взеха участие клирици от БПЦ и от четири поместни православни църкви. За юбилея на митр. Йоан във Варна пристигнаха Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, митрополитите Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Западно- и Средноевропейски Антоний, Неврокопски Серафим, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий, Видински Даниил и епископите Мелнишки Герасим и Велички Сионий.

Гости на архиерея бяха също така архиеп. Теодосий на Томи (Кюстенджа, Румънска православна църква), двама гръцки митрополити от т. нар. „нови земи“ в Северна Гърция – Едески Йоил, екзарх на Вселенска патриаршия за Централна Македония, и Еласонски Харитон, патриаршески екзарх на планина Олимп и в момента член на Св. Синод на Гръцката православна църква, Люблински и Холмски архиеп. Авел, представител на Полската православна църква, Борисполски и Броварски митр. Антоний, управляващ делата на Украинската православна църква – Московска патриаршия, и Диоклийски еп. Методий, викарий на Черногорско-Приморския митр. Амфилохий (Сръбска православна църква).

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.