Мобилно меню

4.9285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (56 Votes)

viber image 2021 11 29 23 09 45 750

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи заупокойната св. Литургия и опелото на отец Ангел Ангелов в столичния храм „Света Софѝя“. С него съслужиха Врачанският митрополит Григорий, както и епископите Мелнишки Герасим, главен секретар на Св. Синод, Белоградчишки Поликарп, викарий на Софийския митрополит, и Браницки Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, протойерей Нелуц Опря, представител на Румънската патриаршия в София, десетки свещеници от епархията. В молитва присъстваше игуменът на Рилския манастир Адрианополски епископ Евлогий.

В посланието на Негово Светейшество патриарх Неофит, прочетено от еп. Герасим, се казваше: „Във време на духовна нищета, обърканост, отчуждание от вярата и християнските ценности родната ни света Църква загуби примерен свещеник и богослов, блестящ оратор, учен, любящ баща, верен Христов съратник, духовен изповедник на стотици човешки души“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

viber image 2021 11 29 23 10 02 253Слово на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан на опелото на ставрофорен иконом Ангел Ангелов в храм „Света Софѝя“, 29 ноември 2021 г.

Отново и отново се изправяме пред тайнството на смъртта и разбираме думите на великия старозаветен проповедник: смъртният ден не е във властта на човека. Един друг старозаветен праведник възкликва: Господи, дал си ми дни колкото педя и векът ми е като нищо пред Тебе. Свети пророк Исайя ни казва: разгласяй, че всеки живот е като полска трева и всичката му красота е като полско цвете. Стоейки пред ковчега на нашия любим събрат и съслужител, новопреставилия се в Господа ставрофорен иконом Ангел Ангелов, ние разбираме една основна истина: че Господ не ни е питал дали искаме да дойдем в този свят и да живеем този живот, така и не ни пита дали искаме да си тръгнем оттук. Затова и в навечерието на празника на св. Климент Охридски, който е монашеска похвала и архиерейска слава, Господ откъсна едно от красивите Си цветя от земната Си градина, за да го посади в Своята красива божествена градина, в Царството Божие. Смъртта на един свещеник, на един духовник е печално събитие и тя се преживява сложно, защото е свързана с раздяла с любима и важна личност в нашия живот. Смъртта на един духовник е загуба – загуба за домашната църква, загуба за неговия храм, загуба за неговата енория, за епархията и в крайна сметка загуба за светата Църква.

4.967032967033 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (91 Votes)

1Стотици картички, играчки и коледна украса подредиха децата от Неделното училище и Ателието по иконопис в храм „Света Троица“ в Стара Загора, за своя Пети рождественски благотворителен базар, който започна на 28 ноември. Събраните средства ще подпомогнат лечението на Ромина – деветгодишно момиченце, болно от левкемия. (Повече за лечението на Ромина – тук).

Благотворителната кауза спечели сърцата на мнозина. Малките християни бързо получиха подкрепа от своите родители, от близки и приятели.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (79 Votes)

 MG 8237Незабравим ще остане о. Ангел Ангелов не само за своето семейство, но и за своите съслужители, за приятелите, за духовните чеда и за всички, докоснали се до светлата му и изпълнена с любов личност. Един от малкото духовници, които с лекота се усмихваха, когато говореха с хората, дори с непознатите.

По време на своето свещеническо служение о. Ангел дейно участва в ключови събития от църковния живот у нас без да се изтъква. Внимателен, скромен, вслушващ се, той поставя на първо място пастирския си дълг и воденето на човека към Христос.

Двама патриарси го предпочетоха за най-високия пост за един женен клирик – протосингел на Софийска митрополия. О. Ангел обаче възприемаше този пост като служение за другите, а не за своя облага. Такова беше служението му и като председател в средновековната столична базилика „Света Софѝя“.

Със снимки от архива на Двери, дело на фотографката Стефка Борисова, припомняме някои моменти от служението на о. Ангел. В памет на един добър духовник и за вдъхновение на негови следовници.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

IMG 9827 2С архиерейска св. Литургия, отслужена от Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, започна празничният ден в Богословския факултет на Софийския университет. В деня на св. Климент Охридски, небесния покровител на Алма матер, в академичния параклис се събраха преподаватели, студенти и малък брой гости.

По време на св. Литургия бяха отправени заупокойни молитви и за новопреставилия се ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, бивш преподавател в Богословския факултет и близък приятел на голяма част от богомолците в академичния параклис.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]