Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

49587847708 c344460342 cНа 26 февруари в столичния квартал "Надежда-3" беше положен основният камък на първия храм у нас, посветен на св. Серафим Софийски Чудотворец. Софийският викарий Белоградчишки еп. Поликарп направи първата копка на храма в деня, когато се отбелязват 70 години от успението на дядо Серафим, както е известен руският архиепископ сред българските християни. Новият храм се намира на ул. Бели Дунав, а за негов предстоятел е определен протойерей Христо Димитров.

В богослужението участваха също архим. Василий, протосингел на Софийската митрополия, архим. Евтимий и много столични свещеници, между които ставрофорен ик. Ангел Анголов, ик. Кирил Попов, прот. Стилиян Табаков, прот. Методий Корчев и др. В словото си еп. Поликарп разказа защо св. Серафим е известен сред своите съвременници като "архиерея на любовта" и пожела храмът да бъде завършен бързо, така че християните да имат още една светиня , която да ги обединява, и в най-скоро време вярващите да се съберат за отслужването на първата св. литургия в новата църква.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

Sultans Ferman for the establishment of a Bulgarian Exarchate 1Националната библиотека „Св. Кирил и Методий“ ще отбележи деня на основаването на Българската екзархия, 27 февруари, с тържество и специална изложба. Тържеството ще проведе от 11 до 13 ч., а подготвената за този случай изложба ще може да бъде разгледана до средата на месец март в централното фоайе на библиотеката.

В експозицията е включен снимков и графичен материал от колекциите на отделите „Български исторически архив“ и „Специални колекции“. Това са портретите на изтъкнати църковни дейци, свързани с началните години от съществуването на Екзархията: на първия екзарх Антим, на  екзарх Йосиф, Иларион Макариополски и др. Сред тях особено ценни са литографията на екзарх Антим I от художника Хенрих Дембицки, литографията „Паметник на Българската църква“ от Николай Павлович, изработена в годината на провъзгласяването на първия български екзарх, карта на България, очертаваща границите на българските области, утвърдени със султански ферман от 19 февруари 1870 г. на основание на Българската екзархия и др.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

158156789827904За трета поредна година ще се проведе Международен културен форум „Велики Преслав – история на цял един народ“, организиран от община Велики Преслав и утвърден от Министерство на образованието и науката. Форумът е включен в националния календар за изяви по интереси на децата и учениците за учебната 2019-2020 г.

През април 2018 г. беше първото издание на конкурса, в който взеха участие ученици от деветнадесет области с повече от триста творби. От 2019 г. форумът прерасна в международен, тъй като участваха и ученици от българските училища по света и от небългарски училища в България и чужбина.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

87360904 2556315064605741 4618587640030035968 oСветовният ден за социална справедливост във Варна беше отбелязан с дискусия на тема „Социални услуги – реформа, възможности и предизвикателства“, организирана от Дирекция „Социални дейности“ на общ. Варна, Сдружение за подкрепа на лица с умствени затруднения и Варненската и Великопреславска митрополия.

Ключовите послания за достоен живот и качество на социалните услуги бяха аргументирани с потребността от промяна на системата, необходимостта от интегрирани действия на държавата, местната власт, доставчиците на социални услуги и неправителствените организации.

Подробно беше коментиран Законът за социалните услуги (ЗСУ). В дискусиите се включи и о. Василий Шаган, който на форума представляваше Варненската и Великопреславска митрополия. О. Василий отбеляза, че дискусията му е дала по-детайлен поглед върху закона за социалните услуги и свързаните с него проблеми.

4.9298245614035 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (114 Votes)

sinodДнес Св. Синод на Българската православна църква разпространи своето решение (взето явно извън заседание) да не изпраща представител на срещата на предстоятелите, свикана от Йерусалимския патриарх Теофил в столицата на Йордания Аман на 26 февруари. В съобщението на българските митрополити се заявява лаконично, че Българската патриаршия се въздържа от участие, но не се сочат никакви мотиви за това решение.

Цялото съобщение гласи:

„Във връзка с получени писма от Негово Блаженство Йерусалимския патриарх Теофил III, в които отправя покана за участие в братско събрание на Предстоятелите на Поместните православни църкви и техните делегации в Аман, Йордания, Св. Синод на БПЦ-БП съобщава, че се въздържа от участие в горепосочената среща и съответно няма да изпрати свои представители в Аман, столица на Йордания. Св. Синод изразява личната си братска любов към Негово Блаженство Йерусалимския патриарх Теофил III и дълбоката си почит към Йерусалимската Патриаршия – хилядолетна пазителка на животворящия Гроб Господен“.