Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

2018 10 16 1526Международният симпозиум „Антропологията на Достоевски. Човекът като проблем и обект на изображение в света на Достоевски“ ще се състои в София от 23 до 26 октомври 2018 г. Научният форум, който няма прецедент в България и на Балканите, се организира от Българско общество „Ф. Достоевски“ съвместно с Института за литература на БАН и СУ „Св. Климент Охридски“.

В симпозиума ще участват над 50 учени от 16 страни на света, както и специалисти от България – членове на Българско общество „Ф. Достоевски“. Официалното откриване на научния форум ще се състои на 23 октомври от 11.00 ч. в Големия салон на БАН (ул. „15 ноември“ № 1), а заседанията по секции ще се провеждат в Първа заседателна зала и Нова конферентна зала на СУ „Св. Климент Охридски“.

Трите дни на симпозиума са фокусирани към три проблемни полета: Антропологията на Достоевски в светлината на философската антропология и европейската култура на ХХ в.; Антропологията на Достоевски в перспективата на руската религиозно-философска мисъл и руската култура на ХХ в.; Проблемът за човека в романа „Идиот“.

На 150-годишнината от излизането на романа „Идиот“ е посветена тематична изложба и заключителната кръгла маса на научния форум: „Идиот“ на Достоевски и „Идиот“ на А. Куросава“. Филмът „Идиот“ на А. Куросава ще бъде показан пред студентите и широката общественост.

Пълната научна и културна програма на симпозиума вж. тук: https://bod.bg/bg/nauchnaya-programma-simpoziuma

4.4642857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.46 (28 Votes)

His Holiness NeofitНа днешния ден, 15 октомври 2018 г., Светейшият Български патриарх и Софийски митрополит Неофит празнува своя седемдесет и трети рожден ден. Според предварително оповестената програма, своя личен празник той посреща в Троянската св. обител, където през 1975 г. приема монашеския постриг и която през всичките години досега е имал като свой пръв духовен дом.

По случай този си рожден ден Негово Светейшество получава и поредното признание за своите трудове и принос като предстоятел на Православната ни църква, бивайки удостоен със званието „почетен гражданин на град Троян“, което му се връчва именно днес.

В този ден редакционният екип на интернет-портала Двери на православието изказва своите най-сърдечни поздрави и благопожелания към Светейшия ни патриарх, като му пожелава здраве и сили, и Божията благодатна помощ и подкрепа, за да може уверено и мъдро да продължи да ръководи и направлява и занапред Църквата в България и всички нас по пътя на спасението.

За много и от Бога благословени години, Ваше Светейшество!

Снимка: Стефка Борисова

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

96777Чирпан е обичан от Бога град – така би си помислил човек при факта, че в течение само на пет дни градът ни стана причастник на две събития, които православната му история не помни. Първото е, че на 8 и 9 октомври 2018 г. благоволи да го посети чудотворната икона на Пресвета Богородица – Скоропослушница с благословението на Старозагорския митр. Киприан. Реки от народ не секнаха в течение на 14 часа в храм „Свети Архангели“ през тези два дни, което за малкия ни град беше нещо колосално. Много благодатни сълзи се изляха пред Богородица, а свещениците на смени помазваха богомолния народ с осветен елей от много светини от Света гора Атонска и миро от мощите св. Николай Мирликийски Чудотворец.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

2018 10 14 2049Преди два дни парламентът прие набързо на първо четене промените в Закона за вероизповеданията, без депутатите да се съобразят със становищата на религиозните общности у нас, това заяви в студиото на БНТ-1 в предаването „Денят започва“ Западно- и Средноевропейският митр. Антоний. Той посочи, че Св. Синод на БПЦ още лятото е дал в деловодството на Парламента подробна обосновка на неприемливите за архиереите законови положения, предложени от авторите на текста (тук и тук). Свои възражения са дали и другите вероизповедания у нас. Въпреки разговорите между митрополитите и представители на правителството, законът се приема, без да се отразят исканите промени, каза архиереят.

4.9473684210526 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (57 Votes)

 MG 8644Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит призова желаещите да му поднесат подарък за рождения ден на 15 октомври да дарят средствата за благотворителна кауза – закупуването на апарат ROTEM SIGMA за ІІ-ра САГБАЛ „Шейново“. Уредът е необходим за диагностициране на кръвозагуба при пациенти с тежки усложнения.

Предстоятелят на БПЦ ще отбележи седемдесет и третия си рожден ден в Троянския манастир със своите събратя митрополити. Там ще бъде отслужена св. Литургия и благодарствен молебен за здравето и дългоденствието на Негово Светейшество.

След св. Литургия приветствие към Негово Светейшество от името на Св. Синод ще отправи Видинският митр. Даниил. Кметицата на Троян, Донка Михайлова, също ще поздрави патриарха и ще му връчи званието „Почетен гражданин на Троян“.

След празничното богослужение в манастирския храм Негово Светейшество ще освети обновеното Антимово крило на св. обител, ремонтирано със средства, отпуснати от Министерски съвет.

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.