Мобилно меню

4.7 1 1 1 1 1 Rating 4.70 (10 Votes)

2019 12 07 1906На 7 декември сутринта, на 86-годишна възраст, след продължително боледуване е починал иподякон Аргир Сотиров Малчев, известен църковен първопевец (протопсалт), бивш учител по източноцърковно пеене в Пловдивската духовна семинария „Св. Кирил и Методий“.

В издадените от него църковнопевчески сборници (Възкресник, Приятен псалтир, Молебен канон на Пресвета Богородица) намираме следните биографични сведения.

Роден е през 1933 г. в гр. Пловдив. Още от малък е бил приучен от родителите си на любов към св. Православна църква, богослужението и пеенето ѝ. След закриването на Мъжкия френски колеж в Пловдив продължава основното си образование в същия град. Завършва висшето си образование в Агрономическия факултет в родния си град и в Музикалното училище, като извънреден ученик със специалност цигулка при класа на Атанас Бъчваров. След години Аргир Малчев завършва Висшата централна музикална школа в Атина със специалност източноцърковно пеене при професорите-протопсалти Спирос Перистерис и Евангелос Дзелас.

4.7333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (15 Votes)

IMG 5700Близо 80 ученици с техните учители и родители изпълниха залата на Софийска митрополия на 7 декември. Децата взеха участие в първото състезание по Религия за изучаващите Религия – Православие от първи до четвърти клас на територията на Софийска епархия.

Събитието се организира с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и е посветено на 550-годишнината от връщането на мощите на св. Йоан Рилски от Търново в Рилския манастир. Инициатор и организатор на състезанието е богословът Милена Йоцова, дългогодишна учителка по Религия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

Plakat MediiПрез месец декември във варненския храм „Св. Атанасий“ ще се проведат традиционните „Рождественски четения“. В тях ще вземат участие преподаватели от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Програма на четенията:

8 декември, неделя, от 11:00 ч.  беседа на тема: „Човешкото единомислие днес – Вавилон или Петдесетница?“; лектор: доц. д-р Ивайло Найденов, декан на БФ на СУ „Св. Климент Охридски“.

13 декември, петък, от 18:00 ч.  беседа на тема: „Къде е Бог?“; лектор: прот. Анатоли Тодоров.

15 декември, неделя, от 11:00 ч. – беседа на тема: „Рождество Христово – празник и иконография“; лектор: гл. ас. д-р Татяна Иванова – БФ на СУ „Св. Климент Охридски“.

22 декември, неделя, от 11:00 ч.  беседа на тема: „Юдейската пустиня в спасителната история от старозаветни и новозаветни времена“; лектор: доц. д-р Екатерина Дамянова, ръководител на катедра "Библеистика" в БФ при СУ „Св. Климент Охридски“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

IMG 5675Университетски преподаватели, експерти в областта на образованието, учители по Религия-Православие и Религия-Ислям, както и философи взеха участие в конференцията на тема „Многообразието и общността през призмата на глобалното образование: религиозно многообразие и общи морални принцип“. Тя се проведе на 5 и 6 декември в парк-хотел „Москва“ в столицата и беше организирана от Министерство на образованието и науката.

На конференцията присъстваха още д-р Жасмина Донкова, експерт от Дирекция „Вероизповедания“ на МС, Росица Георгиева, началник на РУО Русе, Ваня Станчева, старши експерт в РУО София-град, проф. Димитър Киров, бивш преподавател в Богословския факултет на СУ, д-р Полина Спирова от Центъра за образователни инициативи „Двери“ и др.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

thumb 910x0 IMG 0127В навечерието на Никулден, на 5 декември, Старозагорският митр. Киприан отслужи водосвет в храм „Св. Николай Мирликийски“, намиращ се на територията на Старозагорския затвор. В богослужението взеха участие о. Йордан Карагеоргиев, обгрижващ духовно затворниците, и свещеници от града. Водосветът преди храмовия празник на параклиса беше за здравето и благопреуспяването на лишените от свобода и работещите с тях.

За празника беше приготвен и курбан от риба, организиран с помощта на християни от няколко неправителствени организации и дарители.

О. Йордан Карагеоргиев, който повече от 20 години обгрижва обитателите на Старозагорския затвор и работещите там, припомни, че от освещеването на храма през 2004 г. в него са приели кръщение над 2 000 лишени от свобода.

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.