Мобилно меню

4.63636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (11 Votes)

640 420 mitropolit grigorij i kmet kamenovНа 26 юни Врачанска митрополия и Община Враца организират кръгла маса, посветена на проблема с наркоманията по повод Световния ден за борба с наркоманиите. В църквата "Св. Николай" Врачанският митрополит Григорий ще отслужи молебен пред иконата на Божията майка "Неупиваема чаша", след което двамата с кмета на града Калин Каменов ще открият Кръглата маса с мотото "Изход има" в конферентната зала на Търговско-промишлената палата.

В дискусията ще вземат участие духовници и специалисти от цялата страна. Протойерей Михаил Манев ще представи дейността на Православния център за духовно обгрижване на наркозависими "Св. Боян Енравота" във Варна. В дискусията ще се включи и мъж, който е преминал терапията в този център и е преодолял своята зависимост. Иконом Кирил Дидов от църквата "Св. апостоли Петър и Павел" в София ще сподели своя опит за пастирска помощ към родителите на младежи със зависимости, а Врачанският свещеник Димитър Митев ще разкаже за работата си със затворниците и превенцията сред тях срещу употребата на алкохол и опиати. Ик. Андон Шавулев от храма "Въведение Богородично" в Благоевград ще говори за ролята на спорта като превенция срещу различните зависимости. Свещеникът, който е бивш треньор по бокс, вече години наред тренира младежи в боксовата зала в Благоевград.

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (10 Votes)

01.07 sv JoanPredtecha2Днес е празник на свети Йоан Предтеча и Кръстител Господен. Макар да казваме, че 7 януари е Ивановден, тоест денят на свети Йоан Предтеча, всъщност негови празници са и днешният, наричан за разлика от 7 януари Еньовден, тоест на раждането му 24 юни,

и на зачатието му на 23 септември,

и на отсичането на главата му на 29 август,

и на първото и второто намиране на честната му глава на 24 февруари,

и на третото намиране на главата му на 25 май.

Освен това във всеки вторник от всяка седмица на годината изрично с песнопения по октоиха (осмогласника или параклитика) поменаваме и неговата памет. 

И това никак не е случайно. Защото за никого другиго Божият Син не е казал знаменитите думи: "Между родените от жени не се е явил по-голям от Йоан Кръстител!" (Мат. 11:11). И защото той пръв започва да проповядва онова най-същественото за всеки човек на всички времена: покаянието. Което ще бъде и първият призив на Спасителя, Чийто Предтеча и Кръстител беше Йоан.

За всичко това песнописецът възторжено го възхвалява в тропара за празника му: "Пророче и предтечо на Христовото пришествие, ние, които с обич те почитаме, недоумяваме как достойно да те възхвалим, защото неплодството на родилата те разреши и отческото безгласие, а със славното и честно твое рождение се проповядва на света въплъщението на Сина Божи."

На днешния ден празнуват десетки храмове в България. В София това е новият храм в квартал Обеля, но още храмове в Кърджали, Асеновград, Габрово и пр. За днешния ден има много народни обичаи и традиции, но да не забравяме най-важното: да се помолим за неговото силно молитвено застъпничество пред Спасителя на света.

По неговите свети молитви Бог да ни помилва и спаси! Амин. 

4.15789473684 1 1 1 1 1 Rating 4.16 (19 Votes)
PC120469Днес е последното заседание от лятната сесия на Св. Синод. Вчера бяха публикувани част от решенията на архиереите, взети през тази седмица. От тях става ясно, че митрополитите не са приели предложението на Видинския митрополит Дометиан за хиротонията на неговия протосингел архимандрит Антим (Мануилов). Видинският владика е предложил младия клирик за свой втори викарий, при положение, че Белоградчишкият епископ Поликарп е на същия пост в епархията. Предложението на митрополит Дометиан е било подкрепено от Българския патриарх Неофит, Неврокопския митрополит Серафим и Русенския митрополит Наум. Против се се обявили митрополитите Сливенски Йоаникий, Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Пловдивски  Николай, Доростолски Амвросий, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Старозагорски Киприан и Врачански Григорий. На заседанието не са присъствали митрополитите: на САЩ, Канада и Австралия Йосиф и Плевенския  Игнатий.
 
На лятната си сесия Св. Синод е одобрил и учредяването на два ордена на Старозагорска митрополия - на св. прпмчк. Игнатий Старозагорски и св. апостол Карп.
 
Няколко срещи с високопоставени политици са провели синодалните митрополити по време на лятната си сесия. Те се срещнаха за втори път от встъпването му в длъжност с президента Румен Радев. Той е уверил Негово Светейшество патриарх Неофит и архиереите, че БПЦ "винаги ще се ползва от подкрепата на президентската институция". Между другото на срещата е бил обсъден и въпросът за липсата на клирици в делегацията, посетила папа Франциск на 24 май. Било е решено подобни недоразумения да бъдат отстранявани своевременно и да се избягва изнасянето им в публичното пространство.

В синодната палата също така се състоя и среща на Негово Светейшество патриарха Неофит и синодалните митрополити с председателя на Народното събрание Димитър Главчев, с председателя на Комисията по Вероизповеданията и правата на човека при НС Красимир Велчев, и председателя на Комисията по културата и медиите Вежди Рашидов. Парламентаристите са уверили архиереите, че "представителите на БПЦ, определени от Светия Синод, ще участват при обсъждането в ресорните парламентарни комисии на всички законопроекти, които касаят Църквата и другите вероизповедания в страната".

По време на лятната си редовна сесия архиереите избраха и нов ректор на Софийската духовна семинария, който беше въдворен на поста си от Негово Светейшество патриарх Неофит. Очакванията на владиците от новия ръководител на духовното училище е той да организира успешно приема на семинаристи и да повиши броя на обучаващите се. Предстои до началото на учебната година да бъде уреден и въпросът с държавното финансиране на двете духовни семинарии, които, по силата на новия Закон за предучилищното и училищно образование, нямат право на финансова подкрепа от държавата.

Очакваше се на тази сесия на Св. Синод да бъде избран и викарий на Негово Светейшество патриарх Неофит, който да подпомага работата му като Софийски митрополит. За такъв избор все още официално не е съобщено. Може това да стане до края на днешния ден.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

2017 06 19 1701С изложба на курсовете по иконопис и дърворезба ще бъде отбелязан краят на учебната година за Енорийския център на столичния храм "Покров Богородичен". Тя ще бъде открита на празника на св. първовърховни апостоли Петър и Павел на 29 юни. До тогава ще завърши учебната година за всички занятия в Енорийския център.

Своите свидетелства вече получиха участниците в  курса по катехизис, които се обучаваха при екипа от преподаватели - иконом Николай Танев, Вера Жекова и Полина Спирова. Те получиха своите свидетелства, след като в продължение на три години се обучаваха в основите на православната вяра, литургиката и тълкуванията на неделните евангелски четива. Вълнуваща беше раздялата между курсисти и преподаватели след три години занимания, които бяха не толкова обучение, колкото съвместно общуване и откриване на Бога в молитвата и в другия човек. Ето как някои от участниците в заниманията описват преживяванията си: "Това е курс, в чието начало знаех само, че ще науча нещо за Бог и Църквата. Беше ми странно, че се започваше и завършваше с молитва и още по-странно, че отивайки с много въпроси, без да съм ги задавал или казвал някому, в занятията получавах техните ясни и изчерпателни отговори. Всеки път! Беше ми странно, че Божието слово можеше да бъде едновременно толкова просто, но и така дълбоко взаимосвързано премъдро и най-вече, че можех да открия себе си във всеки един от тези срещащи, търсещи, молещи, благодарящи и... преподаващи Бога".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

Kremikovski manastir detski lager 520x245Лятото дойде, колкото и тия дни да ни напомнят на друг сезон. Но това ще е временно. Така или иначе повечето от учениците са вече във ваканция и епархийските църковни летовища едно след друго отварят врати. А тяхната роля за църковното възпитание на децата отдавна е доказана и много възторжено приветствана. Защото по време на летуването децата са обгрижвани от опитни учители с най-различни просветни и възпитателни занимания, включително и екскурзии, така че по прекрасен начин да се съчетава приятното с полезното.

Засега има сведения за детски православни лагери в три манастира у нас - Етрополския, Хаджидимовския и Кремиковския.

С благословението на Ловчанския митрополит Гавриил от днес в Етрополския манастир "Света Троица" започва летуването на деца, изучаващи предмета Религия в училищата на град Ловеч. Митрополията има добър опит в организирането на летовища за деца и младежи в тази историческа обител. Според и. д. игумена прот. Емил Якимов обаче тази година ще има известно затруднение, защото в манастира започва срутването и новото изграждане на последната част от старата южна сграда. "За съжаление графикът на строителните дейности отдавна беше утвърден, но пък и за децата и учителите им сега е най-подходящото време за лагеруване в манастира. Все пак заедно със строителите ще се постараем да осигурим на децата достатъчно пространство за занимания и игри и преди всичко - спокойствие и сигурност", заяви о. Емил. 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.