Мобилно меню

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (8 Votes)

2017 10 16 1651Новият храм в столицата – „Въздвижение на св. Кръст“ – беше осветен тържествено на рождения ден на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Предстоятелят на БПЦ оглави първата св. Литургия в новоосветената църква, която беше изпълнена с гости и богомолен народ. Чинът на освещаването извърши Пловдивският митр. Николай, в съслужение с тримата си викарни епископи – Знеполски Арсений, Константийски Яков и Белоградчишки Поликарп, – заедно с Адрианополския еп. Евлогий, Велички еп. Сионий, архим. Василий, протосингел на Софийска епархия, и столични свещеници.

В св. Литургия взеха участие синодни митрополити, епископи на БПЦ, свещеници от столицата и Пловдивска епархия. Сред богомолците в храма бяха представители на държавната администрация, кметът на София Йорданка Фандъкова, деканът на Богословския факултет проф. Александър Омарчевски, общественици, както и главните ктитори на новия храм – сем. Ветко и Маринела Арабаджиеви, собственици на близкия хотел. По-късно сем. Арабаджиеви дадоха празничния обяд по повод рождения ден на Негово Светейшество патриарх Неофит, на който присъстваха висшите духовници и високопоставените гости на тържеството.

С освещаването, извършено на 15 октомври, приключи дългият и драматичен път по изграждането, узаконяването и пълното завършване на храма в столичния квартал „Лозенец“. След почти 20 години църквата вече започва своя пълноценен живот на енорийски храм.

Снимки: Мартин Митов

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

petkaТропар на преподобна Параскева-Петка Епиватска (Търновска), гл. 2

Възлюбила пустинно и безмълвно житие и усърдно тръгнала след Христос, твоя Жених, Чието благо иго си приела от своите младини, многославна Параскево, ти мъжествено си се въоръжила срещу мисления враг с кръстния знак, като си угасила въглените на страстите с постнически подвизи, пост, молитви и сълзи; и сега, като стоиш пред Христос в небесния чертог, ти заедно с мъдрите девици се молѝ за нас, които почитаме твоята честна памет.

Пустынное и безмолвное житие возлюбивши, и во след Христа, Жениха твоего, усердно потекши, и Того благое иго во юности твоей вземши, Крестным знамением к мысленным врагом мужески вооружившися, постническими подвиги, постом, и молитвами, и слезными каплями углие страстей угасила еси, достославная Параскево: и ныне в Небеснем чертозе с мудрыми девами предстоящи Христу, моли о нас почитающих честную память твою.

Друг (гръцки) тропар (различен текст):

Απολυτίκιον της Οσίας. Ήχος α΄.
Της χαμαιζήλου τρυφής σοφώς την απόλαυσιν, υπεριδούσα προς Θεία ήρθης σκηνώματα,και των ιάσεων τοις πιστοίς πηγήν κατέλιπες, το ιερόν σου σκήνος Μήτερ πανεύφημε, Επιβατών το καύχημα το σεπτόν, και βεβαία Προστάτις Παρασκευή. Μη παύση θερμώς Χριστώ τω Θεώ, Υπέρ ημών αεί πρεσβεύουσα.

Друг тропар, гл. 1

Мъдро презряла наслаждението от земните удоволствия, ти си се издигнала към Божиите селения и си оставила за вярващите твоето тяло, всевъзпявана майко, като извор на изцеления, досточтима гордост и сигурна закрилница на епиватци, не преставай, Параскево, винаги горещо да се застъпваш за нас пред Христос Бог.

Превод: проф. Иван Желев Димитров

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (15 Votes)

f2На 14 октомври се навършват 130 години от освещаването на белослатинската църква „Св. Параскева“. По този повод в празнуващия храм света литургия ще отслужи Врачанският митрополит Григорий и ще благослови всички присъстващи.

Както съобщава сайтът на кметство Бяла Слатина, в кратката църковна кондика било записано, че храмът е тържествено осветен на Петковден през 1887 г. от тогавашния Врачански митрополит Константин. Самото строителство на църквата било организирано от свещеник Марин поп Андреев (1840 – 1916 г.), а участие в благочестивото начинание взели жителите на Бяла Слатина. Някои помагали с дарения в пари, други с труд, трети с личните си животни за превоз.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

1111Софийска митрополия отправи благодарност към всички, подкрепили нейната инициатива за закупуването на автоматичен хематологичен анализатор с петдеференциално броене на кръвни клетки за нуждите на Клиниката по детска онкохематология в УМБАЛ „Царица Йоанна“. Техниката вече е предадена на болницата и тя ще улесни работата и ще подобри точността на резултатите от кръвните изследвания на малките пациенти.

Сред дарителите е и Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, който дари цялата премия в размер на 10 000 долара, с която беше отличен от Фонда за единство на православните народи. Епархийският съвет също отпусна 20 000 лева от бюджета на митрополията за нуждите на дарителската кампания. От митрополията поименно благодарят на всички други дарители и се надяват тяхната подкрепа за дейността на отдела „Милосърдие и благотворителност“ да продължи и занапред.

4.7333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (15 Votes)

28 edvvrjПравителството отпуска 310 000 лв. за ремонт на Бачковския манастир, съобщи Дир.бг. Това каза в началото на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов и добави: „Като дойдат празници, виждате какви колони от стотици хиляди миряни отиват там. Игуменът помоли да се ремонтира църквата“, заяви Борисов.

Точката беше заложена като 37-а в дневния ред на министрите, но беше изтеглена като първа.

Игуменът на Бачковския манастир архимандрит Симон коментира, че това е втората помощ, която премиерът му отпуска. Той подари на министър-председателя копие на чудотворната икона, която Борисов прие и целуна. А архимандрит Симон обясни, че това е третото официално копие, което излиза от манастира. По думите му, едно има в Грузинската църква, а второто е в Берлин. Той изрази надежда, че с това копие св. Богородица ще бди над Министерски съвет и му пожела винаги да взимат добри и разумни решения.

През лятото Борисов обяви, че отпускат 500 хиляди на Троянския манастир, а по решение на парламента дългогодишната субсидия на Рилския манастир беше преди това разделена между трите манастира. Така на практика най-големият български манастир остава ощетен от действията на управляващите.

Снимка: БТА

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.