Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

2019 04 22 1044Излезе от печат новата образователна картичка на Центъра за образователни инициативи Двери, посветена на празника Възкресение Христово. В центъра на повествованието, разказващо за евангелското събитие на Христовото Възкресение, е пасхалният поздрав “Радвайте се!”, който първи чуват жените мироносици. Децата разбират, че Христос е Господар на живота и е по-силен от смъртта и злото. Неговото Възкресение донася радост и светлина в света.

Освен сглобяването на Великденска картичка, за учениците са подготвени още две задачи върху текстове на празнични песнопения.

 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

cvetnica 15Стихири на „Всякое дихание”, гл. 4:

Стих: Хвалите Его на силах Его, хвалите Его по множеству величествия Его.

Множеството народ, Господи, постилаха на пътя дрехите си, а други режеха клони от дърветата и ги държаха; които вървяха напред и които ги следваха, викаха силно: осанна на Давидовия Син, благословен си Ти, Който си дошъл и отново идваш в името Господне.

Ὁ πλεῖστος ὄχλος Κύριε, ἐστρώννυον ἐν τῇ ὁδῷ τὰ ἱμάτια αὐτῶν· ἄλλοι δὲ ἔκοπτον κλάδους, ἀπὸ τῶν δένδρων καὶ ἐβάσταζον, οἱ προάγοντες δὲ καὶ οἱ ἀκολουθοῦντες, ἔκραζον λέγοντες· Ὡσαννὰ τῷ Υἱῷ Δαυΐδ, εὐλογημένος εἶ ὁ ἐλθών, καὶ πάλιν ἐρχόμενος, ἐν ὀνόματι Κυρίου. 

Мно́жество наро́да Го́споди, / постила́ху по пути́ ри́зы своя́: / друзи́и же ре́заху ве́тви от древе́с, и ноша́ху. / Предыду́щии же и после́дующии, зовя́ху глаго́люще: / оса́нна Сы́ну Дави́дову, / благослове́н еси́ прише́дый, / и па́ки гряды́й во и́мя Госпо́дне.

4.9047619047619 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (21 Votes)

d87fea63d7b2453b47169a9b57cd46ecНа 21 април, Цветница, в голямата зала на Енорийския център на столичния храм "Покров Богородичен" ще бъде открита традиционната изложба на икони и дърворезби. Експонатите са дело на курсистите в школите по иконогпис и дърворезба за деца и възрастни. Ще бъдат показани произведения, изработени през първата половина на учебната година. 

Откриването на излобжата ще започне след края на св. Литургия, около 11 ч. Тя е отворена за посетители до края на юни, когато ще бъдат показани творбите, създадени през втората половина от обучението на курсистите.

Същия ден в офиса на Енорийския център ще бъде оборудван пункт за кръводаряване съвместно с Червения кръст. В празничния ден Църквата призовава християните, които имат възможност, да дарят кръв за нуждаещите се ближни. Подобни пунктове в този ден ще има и в други централни столични храмове. 

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

55566Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отправи обръщение по повод унищожителния пожар в катедралата Нотр Дам в Париж. В него се казва:

„Със съкрушено сърце научихме за трагичния инцидент в парижката катедрала Нотр Дам, която на 15 април бе опожарена, като по този начин бе нанесен огромен удар върху световното културно наследство, а катедралата, преживяла превратностите на времето и историята, бе сериозно засегната.

Изразяваме най-дълбоката си подкрепа към френския народ, като желаем емблемата на тяхната страна да бъде възстановена в скоро време, а предстоящите Пасхални и Великденски празници да не бъдат помрачени, но напротив, „Светлината, която в мрака свети и мракът я не обзе“ (Иоан 1:5), да възсияе отново в душите на всички ни“.

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (27 Votes)

2019 04 15 1606Църковното настоятелство на храм „Св. Георги Победоносец“ в Златоград съвместно с доброволци от детските градини в града „Снежанка“ и „Радост“ организират честване на най-големия християнски празник Възкресение Христово.

Децата ще бъдат ангажирани в Цветна ръкоделничка „Великденски звън“ и освен изработване на различни празнични украси ще научат повече за събитието Възкресение Христово и ще се срещнат с енорийския свещеник о. Константин Атанасов.

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.