Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

vtu logoНа 30 и 31 октомври във Велико Търново за десета поредна година ще се проведе Международен научен семинар по систематическо богословие и християнска философия. Форумът се организира от Центъра по систематическо богословие на Православния богословски факултет на ВТУ „Св. Кирил и Методий“ със съдействието на фондация „Дякония и мисия“. Юбилейно издание на семинара е на тема „Теология и идеология“.

В него ще се включат повече от 20 учени от България, Гърция, Сърбия и Северна Македония, които ще дискутират съвременните форми на идеологическо мислене като предизвикателство пред църковния живот и теоретичния богословски дискурс. Семинарът ще бъде предшестван за втора поредна година от докторантски четения, които ще се проведат на 29 октомври в Православния център „Проф. Тотю Коев“. В четенията ще вземат участие десет докторанти от Православния богословски факултет на ВТУ „Св. Кирил и Методий“. Програмата на четенията – тук.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

ikona vseh skorbjashhih radost fotoСтоличната църква „Покров Богородичен“ чества като свой храмов празник и деня, когато се чества св. Богородица като закрилница, носеща радост в сърцата на страдащите, избавителка от беди и скърби. Празникът е наречен „Св. Богородица – Всех скорбящих радост“ и е посветен на икона на Божията майка.

Празникът ще започне в столичния храм още на 23 октомври от 17 ч. с бдение с петохлебие. На 24 октомври от 9 ч. ще бъде отслужена св. Литургия, която ще оглави ст. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия. В празничното богослужение ще вземат участие свещеници от София и храмовото духовенство.

В края на св. Литургия ще бъде отправена молитва за децата с увреждания и техните родители. През изминалата година Св. Синод на БПЦ определи празника „Св. Богородица – Всех скорбящих радост“ за ден за молитвена подкрепа на децата с увреждания и техните родители (тук).

По-късно същия ден, от 13 ч., Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, ще отслужи молебен за децата с увреждания и боледуващите в Националния комплекс „Специализирани болници за рехабилитация“ в Банкя.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (30 Votes)

IMG 8893На 19 октомври 2019 г. с всенощно бдение и архиерейска св. Литургия Рилската св. обител отбеляза паметта на своя основател и небесен покровител, преп. Йоан Рилски Чудотворец. Това е и най-почитаният от трите празника в чест на основателя на Рилския манастир.

Начало на бдението, оглавено от игумена Адрианополски еп. Евлогий, беше дадено в 20 ч. То включваше чина на великата вечерна с лития и петохлебие, както и утринна, продължили до 2:30 ч. на следващия ден. По традиция, по време на пеенето на канона на преподобния еп. Евлогий помаза всеки от присъстващите в храма с елей от кандилото на св. Йоан за душевно и телесно здраве.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (18 Votes)

ПРАЗНИК ПОКАНА copy 2На 19 октомври Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ чества деня на своя небесен покровител. На празника ще бъде отслужена архиерейска св. Литургия, която ще оглави Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод. На тържеството се очаква да присъства и министърът на образованието Красимир Вълчев, който ще почете 116-та годишнина на духовното училище. Предишната вечер, от 18 ч., ще се състои празнично архиерейско вечерно богослужение.

Ректорът на семинарията архим. Пахомий отправя покана от името на учителската колегия, учениците и лично от свое име към християните в столицата за молитвено участие в празничните богослужения.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (11 Votes)

h002Смесеният хор на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ организира конкурс за хористи – сопрани, алти, тенори и баси.

Условия за участие: Разпяване, проверка на музикалния слух и глас. Пеене на a prima vista.

За повече информация и записвания можете да се свържете на тел. 0887 104 084.

Хорът на патриаршеската катедрала е основан през 1927 г. от църковния композитор и диригент Апостол Николаев-Струмски (1887-1971 г.), който е и първият му ръководител. В момента диригент на хора е доц. Димитър Димитров, който е на този пост от 35 години.

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.