Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

2019 08 19 1504Тази сутрин след кратко боледуване в дома си в гр. Банкя е починал големият български свещенослужител протодякон Стефан Иванов Марков. След прекаран мозъчен инсулт преди няколко седмици, днес на 83-годишна възраст той е напуснал този свят и се е упокоил в Господа, Комуто служеше през целия си съзнателен живот.

Роден е на 31 март 1936 г. в гр. Видин в свещеническо семейство. Закърмен от родителите си с вярата в Бога и предаността на Църквата, през 1949 г. той постъпва да учи в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ сред Борисовата градина. Още в първата година обаче СДС е „интернирана“ от комунистическата власт на гара Черепиш в Искърското дефиле, където Стефан Марков се обучава до края на курса. Следват двете години военна служба, а после завършва и Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София през 1959 г. Още с постъпването си в академията през 1955 г. обаче той е свързан с най-първия ни храм – Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“: като иподякон, певец във всекидневния, а после и в големия хор на катедралата.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

St John of RilaУспението на преподобния наш отец Йоан Рилски Чудотворец е един от трите годишни празници в негова чест. Преподобният на 18 август 946 г. е напуснал земната си хижа – своето смъртно тяло – и се е преселил в селенията на праведниците. Така вече 1073 години денят на св. Йоановото успение събира за съвместна молитва и величание на светеца монаси от обителта с клирици и миряни от цялата страна.

Тази година празникът се падна в неделя. Затова още от съботния ден св. Йоановата обител беше буквално залята от поклонници. Много от тях останаха за всенощното бдение и св. Литургия на другия ден. А в неделята храмът отрано се препълни с богомолци. Ковчегът с мощите на светеца останаха през двата дена отворени и хиляди поклонници минаха да се поклонят и да изпросят молитвеното застъпничество на всебългарския покровител.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (8 Votes)

snimka mediiНа 18 август е празникът на чудотворната икона на св. Богородица „Всецарица“. По този повод в неделя във варненския храм „Св. Атанасий“ от 9 ч. ще бъде отслужена св. Литургия. След нея ще се извърши водосвет и ще се отправи молитва към св. Богородица пред чудотворния ѝ образ, който се съхранява в „Св. Атанасий“.

През 2014 г. с благословението на Варненския и Великопреславски митр. Йоан и по инициатива на църковното настоятелство при храм „Св. Атанасий“ във Варна беше донесено копие на чудотворната икона „Всецарица“ от манастира „Ватопед“ на Света гора. Тази икона е дело на атонски монах-иконописец. Той е направил две точни копия на чудотворната икона „Всецарица“ за храмове по света, които са пожелали да ги имат за утешение на вярващия народ и в подкрепа на множеството боледуващи и страдащи. Едната икона отива за храм в Русия, а другата потегля за България. С благословението на игумена на Ватопедския манастир, архим. Ефрем, копието на чудотворната икона, предназначено за варненския храм, е било поставено до оригинала и се е отслужил акатист пред двете икони. После в продължение на 40 дни иконата е престояла в олтара на централния храм в манастира, като е била изнасяна при отслужване на акатиста към Божията майка – „Всецарица“.

Чудотворният образ на Божията майка „Всецарица“ се почита както на Атон, така и далеч отвъд неговите предели. Много чудеса с молитви пред иконата са станали и във Варна.

4.7333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (15 Votes)

67878662 10157533539768485 6069748095963365376 n 1Рано сутринта в неделя, няколко часа преди началото на св. Литургия, пред столичния храм „Преображение Господне“ в кв. „Лозенец“ беше взривена кола, паркирана край оградата на църквата. Няма яснота за мотивите, но мнозина го свързват с ресторанта в двора на църквата. Според жители на квартала, лимузината е на наемателя на заведението. За щастие няма пострадали хора.

Спорният ресторант в църковния двор няколко пъти смени името и наемателите си, като миналата година беше даден на Кубрат Пулев, който откри там ресторант „Му house“ (виж тук). 

Сградата беше построена с идеята да бъде енорийски център и социална кухня, но след това беше превърната в луксозен ресторант, с което предизвика протеста на местните жители, които бяха скандализирани от настаняването на търговците в храма.

Започналата през 2017 г. от Софийска митрополия проверка на случая с използването на църковния имот не по предназначение още не е дала резултат. В ресторанта имаше и пожар, на който инцидент не беше дадена гласност.

Снимка: Столица.bg

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

amvon 2 2019 korica 5 08 3 copyВ навечерието на празника Успение Богородично излезе от печат поредният брой на списание Амвон, издание на варненския храм „Св. Атанасий“. Уводният материал е посветен на Успението на Божията майка, възпята в Празнично слово на архим. Ефрем Филотейски.

В рубриката „Вяра и наука“ са поместени напътствията на проф. Йоан Корнаракис за борба със стреса. В „Призив“ е разгледан въпросът за следването на призванието. В рубриката „Поглед“ можете да прочетете статията на ставроф. ик. Дончо Александров за осъждането, което често се практикува в църковните среди. Интересна е и статията на прот. Андрей Ткачов за неразумното желание за придобиване на земни блага и заробването с дългове. Едеският митр. Йоил анализира темата за младежта според писанията на св. Йоан Златоуст. Представено е и мнението на Църквата по биоетичните въпроси на изкуственото оплождане.

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.