Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

DSC00220 1 1024x683Двадесет и петима пострадали от пожарите около с. Срем, Тополовградска община, намериха подслон в Устремския манастир „Света Троица“, съобщи Сливенска митрополия. Сливенски митрополит Арсений изрази готовност за съдействие на пострадалите. Хората са настанени в манастира, където им е оказана необходимата помощ. Игумения Серафима и архиерейският наместник на Тополовград о. Николай Клюнков са на разположение в тези трудни за жителите на селото моменти. Митр. Арсений е изпратил на пострадалите финансова помощ и продукти, съвместно с общ. Тополовград.

Пожарът в Ямболско и Тополовградско обхвана над 10 000 декара. В с. Срем, където огънят беше най-силен, изгоряха няколко обитаеми къщи. Именно оттам са евакуираните и настанени в манастира хора.

Устремският манастир е действащ девически манастир в Сливенска епархия, а земите около манастира са обявени за природна забележителност. В периода на Възраждането той е бил богат манастир, осигурявал подкрепа за болни и страдащи от цялата страна.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

Screenshot 2024 07 12 100144Българският патриарх Даниил, в качеството си на Софийски митрополит, освободи ставроф. ик. Николай Георгиев от поста му на председател на митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“. О. Николай беше назначен там от покойния патриарх Неофит през юли 2020 г., след като дългогодишният председател на централния столичен храм о. Мина Минчев почина. Припомняме, че тогава няколко известни софийски свещеници отказаха високия пост.

Screenshot 2024 07 12 121759От вчера за председател на църковното настоятелство на катедралата е назначен архим. Василий – досега протосингел на Софийска митрополия.

Това е поредната промяна в Софийска митрополия за по-малко от седмица след встъпването в длъжност на новия патриарх и митрополит на Софийска епархия. Бяха назначени нови първи викарий на Софийския митрополит – Браницки епископ Пахомий, протосингел – йером. Йоан (Пешев), и секретар на митрополията – д-р Андрей Касабов. Освободен е и началникът на кабинета на патриарха Теодор Атанасов, който заемаше този пост от 2008 г., като на този пост е назначен богословът Димитър Траянов Горанов.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

D530A43B025790DF3A2B55EB4F9FB404На 9, 10 и 11 юли Негово Светейшество Българският патриарх Даниил и членове на Св. Синод се срещнаха с редица български политици. На 9 юли да поздравят новия патриарх в Синодната палата дойдоха председателят на Народното събрание Рая Назарян и народни представители от всички парламентарни групи – Томислав Дончев (ГЕРБ-СДС), Йордан Цонев (ДПС), Николай Денков (ПП-ДБ), Цончо Ганев (Възраждане), Иван Иванов (БСП за България) и Александър Александров (ИТН). Отсъстваше само представител „Величие“.

На срещата присъстваха и повечето български митрополити, които в този ден имаха заседание на Св. Синод. В обръщението си към представителите на Парламента патриархът каза, че всички събрали се тук имат за цел да служат на народа. Затова трябва „… да пазим съвестта си чиста, да се молим Бог да ни помага да се поправяме, когато грешим. Това ни дава Божието благословение и Бог тогава помага“. Рая Назарян подари на патр. Даниил реплика на парламентарния звънец от Учредителното събрание. От своя страна, Негово Светейшество подари на Рая Назарян икона на Пресвета Богородица с Младенеца и Библия.

Цялата статия: Българският патриарх и членове на Св. Синод се срещнаха с български политици

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (70 Votes)

46C5455B2BBDB663C9E61EA4DEB555B4Днес, 9 юли 2024 г., Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия проведе първото си заседание в пълен състав след избора на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил на 30 юни т. г.

На това заседание Св. Синод е приел предложенията на патриарха за промени в ръководството на Софийска св. митрополия. Според взетите решения Белоградчишки епископ Поликарп се освобождава от длъжността първи викарий на Софийския митрополит. Браницки епископ Пахомий, досегашен ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, става първи викарий на Софийския митрополит. За протосингел на Софийска св. митрополия е назначен йером. Йоан (Пешев) – игумен на Руенския манастир „Св. Йоан Рилски“. Смятано от 9 юли 2024 г. архим. Мелетий (Спасов), досега зам.-ректор на семинарията, става неин ректор.

По неофициална информация еп. Поликарп остава патриаршески викарий, т. е. без постоянни функции. В края на миналата седмица е бил освободен и Ангел Младенов, който беше назначен от патр. Неофит за секретар на митрополията, както и за началник на Духовно-просветния отдел. На негово място е възстановен предишният секретар на митрополията д-р Андрей Касабов, назначен на този пост още от патр. Максим.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

viber image 2024 07 08 12 03 36 609На 6 юли в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ се проведе първият прием на ученици и курсисти за учебната 2024-2025 г. Приети са 21 ученици в 8. клас на семинарията, които ще преминат през петгодишния курс на обучение. За двугодишния паралелен курс бяха приети 17 кандидати, които полагат допълнителен богословски изпит. Паралелният курс е насочен към хора, които вече са завършили средно образование, но искат да придобият и специално духовно такова.

Приемът в Софийската духовна семинария се осъществява на два пъти. Първият приемен изпит се провежда през месец юли, а вторият приемен изпит ще се проведе на 2 септември 2024 г. от 11:00 ч. Повече информация за втория прием можете да получите тук: http://sofia-seminaria.org.

Цялата статия: 21 нови ученици бяха приети в Софийската духовна семинария при първия прием
Страница 1 от 2258