Мобилно меню

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (12 Votes)

9Това съобщиха тази сутрин от болницата, където Негово Светейшество Българският патриарх Неофит беше приет вчера по спешност след припадък в стаята си. Проф. Николай Младенов от турската "Аджибадем сити клиник - болница Токуда" даде обещаните сведения за здравословното състояние на предстоятеля на Българската православна църква - Българска патриаршия:

„Патриархът има известни коморбидни заболявания, свързани с възрастта, докаран е в известен дефицит по отношение на съзнанието. В момента е изведен от критичното състояние. Той все още е в реанимация, но е в отлично състояние. Възстановени са съответните нарушения, които са констатирани. Днес започна неговата активна рехабилитация, като по-нататък екипът ще реши дали да бъде приведен в по-лек режим“, заяви началникът на Отделението по анестезиология и интензивно лечение проф. Н. Младенов 

Независимо от специфичния медицински речник, използван от лекаря, става ясно, че наистина вчера патриархът е бил изпаднал в безсъзнание ("дефицит по отношение на съзнанието") и че той има някои съпътстващи ("коморбидни") заболявания, които също изискват съответното внимание, а може би правят и самото интензивно лечение по-деликатно и отговорно.

За разсейване на възможни слухове проф. Младенов спомена, че патриархът е пил кафе тази сутрин. Той отбеляза, че не разчита само на постиженията на медицината и на уменията на лекарите-специалисти, а заявява: "ние в реанимацията сме на водораздела между тукашното и отвъдното и понякога с Божията помощ правим чудеса".

Затова нека всички се молим за възстановяване на здравето на Светейшия ни предстоятел, защото помним думите на апостола: "голяма сила има усърдната молитва на праведника". 

По-късно днес Отделът за връзки с обществеността на БПЦ най-после официално съобщи, че състоянието на патриарх Неофит е "стабилно и той се чувства добре". Те призоваха клира и народът да се молят за "пълното оздравяване на Първопредстоятеля (така!) на родната ни Църква".

4.1052631578947 1 1 1 1 1 Rating 4.11 (19 Votes)

618x425В следобедните часове днес Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит спешно е приет в болница "Токуда" със симптоми, свързани с хроничните му заболявания, съобщиха от болницата.

Състоянието на Негово Светейшество било стабилно.

Утре, 19 април, в 9 часа се очаква да бъде предоставена повече информация от споменатата болница.

Според столично издание, патриархът е намерен припаднал в 14.30 ч. в покоите си, след което била потърсена лекарска помощ и съответно предстоятелят на БПЦ-БП бил приет в болницата.

Година преди избирането си на високия пост патр. Неофит претърпя тежка сърдечна операция. През годините оттогава той видимо има трудности със здравословното си състояние, но въпреки това не престава да служи и да пътува служебно в страната и в чужбина.

4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (11 Votes)

39193На Неделята на жените-мироносици, 22 април, в столичния храм „Покров Богородичен“ ще се проведе благотворителен пасхален концерт на църковни песнопения. Целта на проявата е да бъдат събрани средства за нови одежди на свещенослужителите и църковнослужителите в храма. Църковното настоятелство разчита концертът да привлече не само енориаши, но и гости на църквата, които да споделят чрез песнопенията пасхалната радост и да подпомогнат според възможностите си обновяването на богослужебните одежди.

Концертът ще започне веднага след св. Литургия, в 10.30 ч.

Дни преди празника Благовещение завърши ремонтът на подовата настилка в „Покров Богородичен“. Отново с дарения и доброволен труд на енориаши беше подменен подът в храма с нов.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

9Късно снощи беше публикуван съболезнователен адрес на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит по повод трагичния инцидент на автомагистрала Тракия, в който загинаха шест човека и над 20 бяха ранени и заради който днес в страната е обявен ден на траур. В адреса си патриарх Неофит изразява най-искрени съболезнования на близките на загиналите в катастрофата и подчертава, че това е „тежък момент, когато думите са безсилни да изразят изгарящата болка от загубата на хората“. Ето и целия текст на Негово Светейшество:

„Обични във възкръсналия Господ братя и сестри,

В дните на Светлата седмица, когато прославяме Възкръсналия от мъртвите Христос Господ, „Който със смъртта Си смъртта победи“, неочаквано пътно-транспортно произшествие помрачи душите и сърцата ни. Изпълнени със скръб, но и с упование и вяра във Възкръсналия Христос, поднасяме най-искрени съболезнования на близките на загиналите в катастрофата на автомагистрала "Тракия", край Вакарел. Тежък момент, когато думите са безсилни да изразят изгарящата болка от загубата на хората.

Блажени са ония, които Господ е избрал и приел, защото душите им ще бъдат настанени на място, където няма болка, ни печал, нито въздишка, а живот безкраен - там, където грее Божието лице.

Отправяме молитва към небесния ни Отец да упокои душите на новопреставилите се Божии раби в селенията на праведните, в мястото на нашия праотец Авраам!

Господ да утеши близките на загиналите в злополучната трагедия, като им дарува сили да превъзмогнат скръбта от тежката загуба. Отправяме молитва към Всеподателя Бога за здравето и бързото възстановяване на пострадалите и ранените.

Вечна и блажена да бъде паметта на загиналите в пътно-транспортното произшествие!

† Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български“.

4.5675675675676 1 1 1 1 1 Rating 4.57 (37 Votes)

30581755 10211659480631408 2846680585504555008 oНа 11 април в аулата на Богословския факултет на СУ се състоя защитата на докторската дисертация на изявения църковен певец и преподавател по църковно пеене Любомир Игнатов. Като докторант на самостоятелна подготовка той представи дисертационен труд на тема: „Динамика в осмислянето на църковното пение в периода ІV-VІ в. (аксиология и праксиология)“, за която научното жури му присъди образователната и научна степен „доктор“. Председател на научното жури беше доц. д-р Костадин Нушев, а рецензенти – доц. д-р Йордан Банев и доц. д-р Светослав Риболов. Свои становища представиха: проф. д-р Юлиан Куюмджиев, доц. Димитър Димитров и доц. д-р Костадин Нушев.

Дисертационният труд разглежда един от най- слабо проучените периоди в развитието на църковната музика – 4-6 в. Според автора това е периодът на разцвет на църковната музика, на утвърждаването ѝ като неделима част от християнското богослужение.

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.