Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

Evangelie-1На Националния исторически музей днес са били дарени две ценни старопечатни книги – Евангелие, издадено във Вилнюс през 1644 г. и Ирмологий, печатан в Москва през 1838 г. Дарението е направено от Пенка Драгнева-Илиева от София по поръчение на починалия свещеник отец Пеню Цвятков Пенев от с. Войнежа, Великотърновско, съобщават от музея.

Евангелието е излязло от печатницата на Братството “Св. Троица” в Литовското княжество. За периода на своето съществуване от 1596 до 1705 г., там са отпечатани 74 заглавия. Книгата е голям формат, богато украсена със заставки и орнаментирани инициали, шрифтът е едър и тържествен, страниците са рамкирани с декоративна украса. Очевидно е използвана активно в богослужението, тъй като на много от листовете има следи от покапвания със свещ, а долните краища на листовете, където се отгръща, са зацапани и захабени. Общото състояние на книгата е добро. На предния и задния форзаци има приписки от различни писачи, в една от които се споменава за значително събитие в българската история – Велчовта завера от 1835 г.   

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

7Днес, 22 януари, в около 14 часа на 67-годишна възраст се упокои протойерей Янко Нанев Янков, служил през последните години в храм „Свети Димитър“ в столичния квартал Панчарево. Покойният страдаше напоследък от рак на белите дробове.

Роден в гр. Кърджали на 10 юни 1949 г., Янко през 1974 г. завършва Софийската духовна семинария Св. Иван Рилски" на гара Черепиш, а след това и Духовната академия „Св. Климент Охридски” в София. Ръкоположен е за дякон на 29 февруари 1976 г. от втория софийски викарий Драговитийски епископ Йоан, а за свещеник - на 14 март с. г. от Левкийски епископ Партений, първи софийски викарий. Беше зет на отец Цанко от с. Горни Лозен, квартал на София, а служи като свещеник първо в с. Герман, също софийски квартал. След години служение там о. Янко беше преместен в панчаревската църква, където служи до кончината си. През 2012 г. с благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим е отличен с офикията "протойерей" от Знеполския епископ Йоан (тогава софийски викарий, а сега Варненски и Великопреславски митрополит). 

4.63636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (11 Votes)

2017 01 22 1634Негово Светейшество Българският патриарх Неофит оглави днес молебен, в който се обърна с молитва към Бога да подкрепи и благослови отговорното служение на новия президент Румен Радев и заместничката му Илияна Йотова заради добруването на българския народ. В молитвеното последование в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” взеха участие митрополитите Великотърновски Григорий, Пловдивски Николай и Неврокопски Серафим, епископи на БПЦ и свещеници от столицата.

След това Негово Светейшество се обърна със слово към президентската двойка, в което наблегна на отговорността на високото служение, с което са натоварени и ги призова да се трудят за благото на хората и да се стремят да вършат Божията воля. “Властта винаги е свързана с отговорност и колкото по-голяма е властта, която Бог възлага, толкова по-голяма е отговорността, защото „комуто е много дадено, много и ще се иска, и комуто много е поверено, от него повече ще се изисква” (Лука 12:48)”, каза първойерархът на БПЦ.

3.6 1 1 1 1 1 Rating 3.60 (5 Votes)

IMG 7107На 21 януари именният ден на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит беше отбелязан с празнична св. Литургия в столичната митрополитска катедрала "Св. Неделя". В богослужението взеха участие синодални митрополити, епископи на БПЦ, столични свещеници. 

След празника Св. Синод се събра на заседание и одобри листата с епископите, които ще вземат участие в избора за нов Врачански митрополит. Включени са осем епископи, подредени по приетото старшинство:

4.76470588235 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (17 Votes)

2017 01 22 1506В социалните мрежи излезе информация, че е починал свещеник Руси Иванов Иванов, служил години наред в село Ново село, община Стамболийски, Пловдивска епархия. 

Отец Руси беше деен свещеник и го познаваха не само неговите енориаши, но и много хора в страната, а и зад граница. Произлизащ от ромското малцинство (според ФБ профила му роден на 10 май 1970 г.), той завърши средно и висше духовно образование и с голямо желание стана свещеник. Стремеше се да върши мисия сред ромите и имаше добър успех. Вероятно затова направи в селото параклис, посветен на първата жена в Европа, покръстена от свети апостол Павел - света Лидия.

Отец Руси умееше да работи с всички хора и те го обичаха, защото той наистина се раздаваше в пастирското си дело. Но през последните години заболя и постепенно тежката болест го съкруши физически, макар да не униваше духом.

Получихме следната допълнителна информация за кончината и опелото на о. Руси: "След търпеливо понасяне на изпитанието от тежката болест, вчера о. Руси тихо и мирно, в пълно съзнание докрай, си отиде от нас при Бога, във вечността. Господ по Своето милосърдие го подготви опростен и примирен да напусне земния свят и да се пресели в духовния, причастен три дни преди кончината! Почина точно на празника на св. Максим изповедник (21.1.2017 г.), когото много почиташе, в обкръжението на своето семейство и приятели отци.

Опелото ще бъде в с. Ново село в понеделник, 23 януари, от 13 ч. От днес тялото му е положено за поклонение в селския храм. Бог да го прости!".

Бог да прости Своя усърден раб Руси йерей и да го приеме при Себе Си!

Фотография: Стоил Владиков

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.