Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

1493213 10201656954533865 1055682463 nТази вечер ще бъде прочетена последната част от Великия покаен канон на св. Андрей Критски. Покайният текст се чете в православните храмове на части в първите четири дни на Великия пост. Канонът въвежда богомолците в атмосферата на поста и настройва душата към покаяние. Той задава основните насоки на великопостния подвиг – въздържание, смирение, търсене на Бога, великодушие към ближните.

В София тази вечер съборното богослужение ще събере богомолците в храм „Св. вмчк Георги“ на бул. „Св. Патриарх Евтимий“ № 90. Текстът на канона ще чете ст. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия. Песнопенията ще се изпълняват от хора на Софийските свещеници.

През този Велик пост Покайният канон ще бъде прочетен още веднъж – в петата седмица на св. Четиридесетница, на 21 март.

От утре вечер започва четенето на части на Акатиста на св. Богородица. Той ще бъде четен на части всеки петък в първите четири седмици на поста. Целият текст на Акатиста ще бъде изпълнен изцяло на 23 март, петата седмица на Великия пост (програмата на богослуженията – тук).

Текстовете на Великия покаен канон на части:

Великият покаен канон – част първа;

Великият покаен канон – част втора;

Великият покаен канон – част трета;

Великият покаен канон – част четвърта.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

 MG 1314Покайни тропари от Великото повечерие, глас 6

Помилуй нас, Господи, помилуй нас, всякаго бо ответа недоумеюще, сию Ти молитву яко Владице грешнии приносим: помилуй нас.

Слава Отцу и Сыну и Святом Духу. Господи, помилуй нас, на Тя бо уповахом, не прогневайся на ни зело, ниже помяни беззаконий наших, но призри и нине яко благотробен и избави ни от враг наших, Ти бо еси Бог наш и ми людие Твои, вси дела руку Твоею и имя Твое призиваем.

И нине, и присно, и во веки веков. Амин. Милосердия двери отверзи нам, благословенная Богородице, надеющии ся на тя да не погибнем, но да избавимся тобою от бед, ти бо еси спасение рода християнскаго.

Помилвай ни, Господи, помилвай ни, защото ние, грешните, недоумяваме какъв отговор да Ти дадем и като на Владика Ти поднасяме тази само молитва: помилвай ни.

Слава на Отец и Син, и Свети Дух. Господи, помилвай ни, защото на Тебе се уповаваме, не ни се гневи прекалено, нито си спомняй за нашите беззакония, но като добросърдечен погледни и сега и ни избави от нашите врагове, защото Ти си наш Бог, а ние сме Твои люде, всички сме дело на ръцете Ти и Твоето име призоваваме.

И сега, и винаги, и във вечни векове. Амин. Отвори ни вратите на милосърдието, благословена Богородице, та да не погинем ние, които се надяваме на тебе, но чрез тебе да се избавим от беди, защото ти си спасение за човешкия род.

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (10 Votes)

 4 20170412 1105551293От днес започва Великият пост. Той слага началото не само на телесния пост – ограничаването в храната, но и на промяната на цялата настройка на човека: насочва вниманието към връзката ни с Бога и важните неща в живота – надмогване на егоизма, грижата за ближния, отдалечаване от суетата. Църковният богослужебен ред също се променя в дните на Великия пост, за да подпомогне усилията на човека към покаяние и обръщане към Бога. Още в първия ден на поста в обичайното време за вечерното богослужение се изпълнява великото повечерие, по време на което се чете на части Великият покаен канон на св. Андрей Критски. Думите на канона насочват вниманието на човека към духовните измерения на живота, за да видим кое наистина е важно за християнина. Извеждат човека от кръга на суетните грижи и посочват ползите на поста: „Ела, окаяна душо! Застани с плътта си и се изповядай пред Създателя на всички твари! Откажи се най-сетне от досегашното си безразсъдство и поднеси Богу покайни сълзи!“.

Тази вечер в енорийските храмове от 16 ч. ще бъде отслужено Велико повечерие с първата част на Великия покаен канон. В столицата от 18 ч. ще се проведе първото от съборните великопостни богослужения – Велико повечерие. То ще е в катедралния храм „Св. Неделя“ и ще го оглави Мелнишкият еп. Герасим, главен секретар на Св. Синод. Песнопенията ще се изпълняват от хора на Софийските свещеници с ръководител ик. Кирил Попов.

Текста на първата част на Великия покаен канон можете да видите – тук.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

IMG 9858 fill 500x500Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит се обърна към клириците, монасите и миряните в Софийска епархия с архипастирско послание за Великия пост. В него той определи предстоящите дни на Великия пост като чудно духовно пътешествие, чийто завършек е голямата радост на Възкресението. Всяка година този период е различно изпитание на вярата ни, но неизменно води до пасхалната радост. Патриархът призова свещениците да бъдат смирени и усърдни в богослужението, приветливи и открити към хората, винаги готови да приемат вярващите и да ги насочат към тайнствата на покаянието и св. Причастие. А миряните Негово Светейшество призова чрез думите на апостола да преминат през дните на Великия пост без разногласия, да бъдат единомислени и да не отвръщат на злото със зло или на хулата с хула.

Ето и целият текст на архипастирското послание:

4.0384615384615 1 1 1 1 1 Rating 4.04 (26 Votes)

IMG 0699Днес след празничната св. Литургия в църквата на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ Западно- и Средноевропейският митр. Антоний представи членовете на новото църковно настоятелство на семинарския храм. Това са: Кристиян Кръстев, Явор Рангелов, Силва Георгиева и Димитрина Захаринова. Съставът, предложен от ректорското ръководство, е одобрен от Св. Синод и днес беше представен на преподавателите, възпитателите и учениците на семинарията, както и на енориашите на храма. Митрополит Антоний обясни, че в задълженията на настоятелството влизат грижите за благолепието на учебния храм, който е с уникална архитектура и в който семинаристите се учат как да участват в богослужението и да се грижат за неговото устройство. Повече за наставленията на владиката към настоятелите – вижте в клипа по-долу.

Ректорът на Софийската семинария, архим. Пахомий, благодари на владиката, като отбеляза, че църковното настоятелство се състои от хора, които обичат семинарията и вече са ангажирани с храма и учениците, и които ще продължат грижите си за тях. Той благодари на митрополит Антоний за участието му в празничната богослужба и за насърчителните думи към преподавателите и семинаристите.

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.