Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

17799068 153849721811182 6576468491787748990 nХиляди икони, напечатани на опаковки, календари и списания, ежегодно се изхвърлят на боклука, след като продуктът, на който са послужили, е бил използван. С тяхното спасяване са се захванали децата от неделното училище към столичния храм „Рождество Христово“ в „Младост-3“. В ръцете на децата, чрез тяхното въображение и сръчност, ненужните изображения се превръщат в красиви изделия. Инициатор и вдъхновител на детското въображение е учителката в неделното училище Велина Андонова. Първоначално „спасението“ на иконите е свързано с празника Възкресение Христово. Но в храма продължават да пристигат „спасени“ икони от различни части на София и страната, за да започнат нов живот, вместо да бъдат унищожени. Така великденската акция прераства в постоянна дейност на неделното училище, в която се включват и други училища и деца в цялата страна. Изработените изделия носят не само радост и творческо удовлетворение на децата, но намират и своите купувачи.

3.25 1 1 1 1 1 Rating 3.25 (32 Votes)

IMG 3408 1В столицата отвори врати офисът на Поклонническо-просветния център "Св. Йоан Рилски" към Софийска митрополия. Той започна своята дейност с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит през 2016 г. Неговата основна цел е да съдейства за катехизацията и просветата на християните чрез осъществяване на поклоннически пътувания. За постигането на тази цел пред екипа на центъра бяха поставени следните задачи:

- да стимулира и подпомага софийските енории в организирането на поклонничество с цел просвета и катехизация на енориашите;

- да подпомага финансово и морално дейността на манастирите и храмовете в България, които са обект на поклонение;

- да осигурява реализация на студентите от Богословския факултет към СУ „Св. Климент Охридски” със специалност „Християнско поклонничество”;

- да обучава водачи и екскурзоводи-специалисти, които да са в помощ на туроператоските фирми, при воденето на туристи по църковни обекти;

- да организира зелени лагери и училища с основна насока и цел - катехизацията и обучение на учениците в православната вяра;

- да подпомага и дейно да участва в международното сътрудничество по отношение на поклонническия туризъм;

- да организира създаването на лицензиран туроператор и турагент.

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (24 Votes)

phplhwjnf 800xНеочаквано силен негативен отзвук в обществото получи новината на телевизия Bulgaria on Air за отварянето на луксозен ресторант с арабското име „Имарет“ до столичния храм „Преображение Господне“, чийто предстоятел е прот. Василий Сарян. Ресторантът „Имарет“ е върху синодален имот, рекламира се като луксозен. Най-скандалното, предизвикало гневните реакции на хората, е, че църковното настоятелство е обявило и получило разрешителни за строеж за енорийски център, който включва и кухня за бедни. Всички ангажирани общински институции, към които са се обръщали медии и граждани, са категорични, че разрешение за строеж на ресторант не е давано на храма, а единствено за енорийски център.

От община Лозенец отрекоха да са разрешавали изграждането на ресторант в църковния двор на храма, разположен в елитния квартал. От „България за гражданите“ и други обществени организации вече препратиха въпроса до кмета на София Йорданка Фандъкова, която да обясни чия е отговорността в случая.

„От 2014 година в район Лозенец се тиражират различни слухове относно съдбата на строежа. Когато възникнаха въпросите от страна на обществото по повод започналите действия за строеж, потърсихме информация за бъдещата постройка, при което бяхме информирани, че съоръжението ще бъде предназначено за използване от църквата и развиване на благотворителна дейност. След това до нас достигна информация, че сградата е за магазин към църквата. Днес обаче там се „извисява“ луксозен ресторант, който няма нищо общо с посочените горе дейности или ако има, обществеността не е запозната с тях“, коментира Андрей Петков от ДБГ-Лозенец.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)

IMG 8203Скоро след славното отшествие на Божията майка пресвета Дева Мария, когато все още в православните храмове се пее тропарът на този голям празник, на 18 август св. Църква възпоменава и Успението на преподобни Йоан Рилски Чудотворец.

В навечерието на празника, в съборния храм на основаната от него света обител беше отслужено всенощно бдение в памет на земната кончина на преп. Йоан. Клирици, монаси, монахини и вярващи от цялата страна бяха дошли да призоват небесната му закрила, да му благодарят и се поклонят пред раклата с честните му мощи. По време на продължилото повече от 6 часа вечерно и утринно богослужение на архиерейския трон предстоя Мелнишки еп. Герасим, гл. секретар на Св. Синод на БПЦ. На канона на утринната той помаза всеки един от множеството в храма с елей от кандилото на светеца за изцеление на душата и тялото.

3.5769230769231 1 1 1 1 1 Rating 3.58 (26 Votes)

 MG 8603На 19 август в централния манастирски храм на Рилската св. обител беше отслужена заупокойна св. Литургия за блаженопочившия Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон. Богослужението оглави неговият наследник на епархийската катедра митрополит Антоний заедно с Адрианополския епископ Евлогий, игумен на манастира, Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, Главиницкия епископ Йоан, а участваха монаси от братството на манастира. След това духовниците отслужиха трисагий на гроба на приснопаметния митрополит Симеон, който е погребан в Рилската света обител. В средата на този месец на гроба на владиката беше поставен надгробен паметник, изграден от дарение на негов иподякон от Лондон. Във възпоминанието взеха участие представители на български църковни общини в Западна Европа – иподякон Емил Зарков от църковната община “Св. Йоан Рилски” в Лондон и Николай Каймакчиев (пловдивски семинарист, родом от Крумовград) от общността в Сеговия, Испания.

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.