Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

2018 11 15 0955Фундаменталният труд на архиеп. Йоан (Шаховски) Философия на православното пастирство вече е достъпна в книжарници в София и Варна. Книгата, която е съвместно издание на Софийска митрополия и фондация „Двери“, беше отпечатана в началото на септември. Целта на изданието, което първоначално излезе на български език в проекта „Живо Предание“, е да се раздава на настоящите и бъдещи пастири на Софийска епархия като ръководство в тяхното служение. 10% от тиража на книгата обаче ще бъде достъпен в няколко книжарници в София и Варна. От днес Философия на православното пастирство (с твърди корици) се продава на цена от 15 лв. в „Български книжици“ и книжарницата на храм „Св. Седмочисленици“ в София. Във Варна изданието може да се намери в книжарница „Благослов“ в храм „Св. архангел Михаил“.

Книгата на архиеп. Йоан (Шаховски) е предназначена преди всичко за църковните пастири, тъй като именно към своите събратя по служение авторът насочва своето слово. В същото време обаче тя е много ценна за всеки православен християнин, който може да открие в нея отговори на много вълнуващи го въпроси, като например за християнското отношение към властта, към бедността и богатството, към материализма, към неправославните и атеистите и др.

Книгата е ценна най-вече с това, че говори на обикновен, прост език, който прилича на eвангелския. Неслучайно в нея изобилстват цитатите от Св. Писание. Тя е чужда на всяка схоластика, написана е поетично и вдъхновено. Личи си колко много бъдещият архиепископ е обичал Христос и колко се е повлиял от духа на св. Евангелие – той е откровен, точен в думите си, огнен в словото си, нелицемерен, чужд на всяко фарисейство.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

DSC 02177С духовната грижа и застъпничество на Русенския митр. Наум на 12 ноември делегация от Основно училище „Иван Вазов“, гр. Русе, посети Община Кирнодж, Румъния. От българска страна в пътуването взеха участие: директорката на училището – Теодора Йорданова, зам. директорката – Елена Петкова, учителите Стефка Лазарова, презвитера Росица Рачева, Румяна Лазарова, Илиян Караджов, Никола Ковачев. От страна на Русенска митрополия участва свещ. Кирил Синев. Гостите от България връщаха визитата на учители от Кирнодж, която те направиха на 16 април т. г., когато посетиха училище „Иван Вазов“ и Басарбовския манастир.

При пристигането в Кирнодж българската делегация бе посрещната с хляб и сол в гимназиално училище № 3 от директорката Моника Василе и преподаватели. В канцеларията се произнесоха приветствени слова, след което бяха посетени шест класа. Ученици в народни носии издекламираха стихотворението „Молитва“ от Иван Вазов, което бяха научили на български в знак на почит към гостите. Прозвучаха българският и румънският химн. Тъй като през настоящата година Румъния чества 100-годишнината от своето обединение, децата изпълниха много патриотични песни. В края на културната програма учениците подариха ръчно изработени подаръчета за гостите от България. По-големите представиха урок по география на България. Румънските учители и ученици получиха символични подаръци от русенското училище, а презвитера Рачева им подари пъзел (издание на Двери), който да изрежат и подредят в чест на празника Рождество Христово.

4.4117647058824 1 1 1 1 1 Rating 4.41 (17 Votes)

Собор УПЦ 1 1Срещата на украинския президент Петро Порошенко с епископата на Украинската православна църква – Московска патриаршия се провали. Инициативата за нея беше на президента, който покани архиереите на среща на 13 ноември, от 14 ч. в сградата на т. нар. „Украински дом“ (международен конгресен център или „Национален център за делово и културно сътрудничество“). Всеки архиерей е получил лично такава покана от президенството.

В същото време преди няколко дни Борисполският митр. Антоний, управляващ делата на Украинската църква в Киев, изпрати писмо до всички епископи да се явят на 13 ноември по същото време, 14 ч., в Киево-Печорската лавра, за да се срещнат с украинския президент Порошенко. Явяването на всички архиереи беше обявено като „задължително“.

Писмото на митр. Антоний получи публичност и беше широко коментирано в украинските социални мрежи, тъй като датата и времето на срещата с президента съвпадат, а мястото е различно. На архиереите е било обяснено, че промяната на мястото на събирането е съгласувана с президента и той ще дойде в лаврата.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

плакатНа 8 ноември 2018 г. се навършха 70 години от мъченическата смърт и 130 години от рождението на Неврокопския митр. Борис.

В почит към неговите заслуги, висока духовност и мъченически подвиг и с благословението на Неврокопския митр. Серафим се организира тържествено двудневно възпоминание на 16 и 17 ноември в Благоевград. Инициатори на честването са Неврокопска митрополия, Община Благоевград, Югозападният университет „Неофит Рилски“ и Македонският научен институт. Възпомението включва редица прояви, отворени за цялата общественост.

На 16 ноември от 10:30 ч. в Общинската зала „22-ри септември“ ще се проведе тържествена научна сесия, на която ще бъдат представени доклади, посветени на делото и личността на митр. Борис Неврокопски. Участие ще вземат представители на Българската православна църква и академичната общност, както и видни общественици и хора, чиито спомени са запечатали митр. Борис.

Честването ще продължи на 17 ноември от 9 ч. с архиерейска св. Литургия в храм „Св. Въведение Богородично“ (кв. „Вароша“), след която ще бъде отслужена панихида на гроба на митр. Борис.

Неврокопска митрополия кани своите клирици, миряни и приятели да почетат с присъствието си паметта на митр. Борис Неврокопски.

Програма на честванията:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

easterВъв връзка с наближаването на един от най-големите християнски празници, когато почитаме раждането на нашия Господ Иисус Христос, галерия „Арт Муза“ и сдружение „Милостив“ със съдействието на Богословски факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, обявяват конкурс за детска рисунка на тема „Рождество Христово“.

Изисквания за рисунките
Размерът на рисунките и материалите за изпълнение са по избор на участниците като всеки от тях може да изпрати до две рисунки.

Кой може да участва?
Конкурсът е предназначен за деца от 3 до 19 години, като е разделен на четири възрастови групи:
1. От 4 до 6 години.
2. От I до IV клас.
3. От V до VII клас.
4. От VIII до XII клас.

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (18 Votes)

Літургія 24 ї Неділі по Пятидесятниці 9 1 1024x684В неделя, 11 ноември, Старозагорският митр. Киприан е служил заедно с Киевския митр. Онуфрий в Киево-Печерската лавра, в храма „Преподобни Антоний и Теодосий“, съобщава информационно-просветният отдел на УПЦ. Участие в богослужението са взели също Сумският митр. Евлогий и Белогородският еп. Силвестър (Стойчев, викарий на Киевския митрополит и ректор на Киевската духовна академия, етнически българин), храмовото духовенство и свещеници от България.

По време на богослужението митр. Онуфрий е извършил свещеническо ръкоположение, а българският митрополит е извършил дяконско ръкоположение на клирик от храма „Св. вмчк Димитър Солунски“ в Жуляни (предградие на Киев). Не се уточнява защо българският архиерей е ръкоположил украински клирик.

В края на богослужението митр. Онуфрий е благодарил на митр. Киприан и на свещениците от БПЦ за посещението и за съвместната молитва. Той е възгласил многолетствие за българския народ, а след това е благословил и своето паство.

4.6190476190476 1 1 1 1 1 Rating 4.62 (42 Votes)

Catedrala 696x385От 25 до 30 ноември в Букурещ ще се проведат църковни тържества по случай освещаването на новата катедрала в румънската столица. Освещаването ще извърши на 25 ноември Вселенският патр. Вартоломей в съслужение с Румънския патр. Даниил. В следващите три дни в храма ще се отслужва всекидневно св. Литургия, като е организирана и съпътстваща културна програма. На 30 ноември, в деня на св. ап. Андрей, Литургията в катедралата ще оглави Йерусалимският патр. Теофил в съслужение с Румънския патриарх.

Новият грандиозен катедрален храм в румънската столица, който трябва да бъде видим символ на вярата на православните румънци, е посветен на Възнесение Христово и ап. Андрей Първозвани. Той е известен и с името „Спасението на народа“. През 1997 г. св. Андрей беше обявен за покровител на Румъния, тъй като Румънската църква го смята за покръстител на днешните румънски земи. През 2001 г. 30 ноември е обявен за национален празник.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

caКипърският архиеп. Хризостом, който неотдавна се върна към пастирските си задължения след операция, коментира разнопосочните статии за неговото отношение към украинския църковен спор между Москва и Константинопол. В съобщение, разпространено вчера от прес-центъра на Кипърската архиепископия, се казва:

„Искаме да ви уведомим, че Църквата в Кипър пази отлично връзките на единство с всички поместни православни църкви – от уважаваната Вселенска патриаршия до най-младата църква на Чехия и Словакия, включително и светата църква в Русия. В този критичен период всички сме длъжни да проявяваме бдителност и да избягваме публични изказвания, които водят до гръмки заглавия в медиите и които задълбочават проблема. Негово Блаженство се моли всички проблеми да се решат в рамките на един искрен диалог с любов. Едновременно с това изразява своята готовност да съдейства по всякакъв начин за това развитие“, завършва изявлението.

2.4571428571429 1 1 1 1 1 Rating 2.46 (35 Votes)

96 nОт 12 до 16 ноември, от 18 до 21 ч. в сградата на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ (8 аудитория, 3-ти етаж) ще се проведат вечерни открити семинари върху богословското наследство на църковните отци.

Гост-лектори са професорът в Уитън Колидж проф. Георгиос Каландзис и Беки Фейбър. Другите лектори са от СУ „Св. Климент Охридски“. Семинарите ще се проведат на английски език.

Семинарите са открити за всички интересуващи се от темите на докладите.

4.7037037037037 1 1 1 1 1 Rating 4.70 (27 Votes)

2018 11 09 2050От 15 до 17 ноември в залата на Общинския съвет в Пловдив (ул. „Авксентий Велешки“ 20) ще се проведе Международна научна конференция на тема „Религия и образование. История, традиции и съвременни тенденции“.

Конференцията е организирана от катедрата по Теология към Философско-историческия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ в сътрудничество с Общински съвет – Пловдив и се провежда под егидата на Министерството на образованието и науката.      

Конференцията ще събере заедно представители на академичните среди (теолози, педагози, философи) с духовници и с експерти в областта на образованието от национални и регионални институции, както и с учители, преподаващи религия, млади учени и докторанти.

В конференцията ще има участници от България, Русия, Украйна, Полша, САЩ, Сърбия. Българските участници са представители на девет висши училища и на БАН. В научната програма на конференцията ще участват както международно признати и утвърдени изследователи, така и такива, които правят първите си стъпки в науката.

Основна тема на конференцията е начинът, по който предметът Религия може да бъде интегриран в съвременното българско образование (както в началното и средното училище, така и в университетите).

Проследяването на историческите образци от по-далечното и по-близкото минало ще спомогне за осмислянето на ролята и мястото на религията в образованието и възпитанието на съвременните млади хора.

Темата на научния форум е особено актуална в контекста на кризата на моралните ценности и загубата на ориентири в поведението на днешното ни общество.

Програма на форума:

4.7333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (15 Votes)

74Всички архиереи от Украинската православна църква (Московска патриаршия) трябва да присъстват на 13 ноември на среща с украинския президент Петро Порошенко. Това се казва в писмо на управляващия делата на УПЦ (МП) Борисполски митрополит Антоний (Паканич), изпратено до всички епископи. Срещата ще се проведе в актовата зала на Киево-Печорската лавра. Тя се организира по инициатива на президента. „Участието на всички епархийски и викарни архиереи е задължително“, се казва в писмото.

Няма яснота дали Киевският митр. Онуфрий ще присъства на срещата. От канцеларията на УПЦ (МП) и от канцеларията на президента засега не коментират информацията.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

7На летището в Киев вчера е бил задържан йеромонах, представил български паспорт, който се оказал фалшив. Той е искал да се качи на полет Киев-Истанбул. Изяснило се, че духовникът е украински гражданин, но имал също и руски паспорт. Заявил, че служил на Света гора, а българският паспорт му бил необходим, за да пътува свободно в Европейския съюз. Клирикът бил задържан за изясняване на произхода на документите му.

През тези дни медиите в Украйна активно коментират скандала с българските паспорти, издавани незаконно у нас на украински граждани. В страната действат фирми, които гарантират издаването на български паспорт („един от 20-те най-силни паспорти в света“) за 3 хиляди евро за украинци и 4 хиляди евро за руснаци. „Ние ще издирим вашите български корени“, уверени са посредниците.

4.9 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (10 Votes)

p1130573Българската полиция е избрала деня на св. архангел Михаил и небесните безплътни сили за свой професионален празник, който честват заедно с Православната църква.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и по инициативата на Министерството на вътрешните работи на Р България на този ден беше отслужен водосвет, молитва за благословение и поръсване на знамената на полицията в двора на Главната дирекция „Национална полиция“ в столицата. Ритуалът беше извършен от ставр. ик. Ангел Ангелов, председател на църковното настоятелство на старинен храм „Св. Софѝя“, свещ. Симеон Змейков от храм „Рождество Христово“ и доц. д-р дякон Иван Иванов от Богословския факултет на СУ.

4.4814814814815 1 1 1 1 1 Rating 4.48 (27 Votes)

logosm 154 grid1366x660През месеците август и септември 2018 г. стартираха два нови проекта за насърчаване на религиозния туризъм в селските и обезлюдяващи се райони в Северна България. Първият проект – „Настаняване на поклонници и развитие на местата за поклоннически туризъм в селските райони“ (PANHERA), е насочен към развитие на поклонническия туризъм в България, Испания, Италия, Норвегия, Турция и Румъния. Той е финансиран от програма „Еразъм+“ на Европейската комисия. В България ПАНХЕРА се изпълнява от Фондация за регионално развитие в партньорство с неправителствени организации и поклоннически центрове от Италия, Румъния, Испания и Норвегия, община Испарта (Турция) и Център за диалог между наука и религия към университета в Крайова, Румъния.

Проектът ще продължи 24 месеца, а основната му цел е да се подобрят уменията и познанията за управление на хората, които са ангажирани с поклоннически туризъм и които работят в поклоннически центрове, хотели, хостели и други места за настаняване. ПАНХЕРА ще предостави на заети в този бранш от по-слабо развити региони, през които минават поклоннически маршрути, включване в обучение, водено от ментори, формални и неформални обучители, специалисти в областта на поклонническия туризъм. Девет участници от всяка организация-партньор в проекта ще участват в курсове за придобиване на лидерски умения, дигитална култура и други нужни познания, които ще могат от своя страна да преподадат и на други наученото в рамките на курса. Като добър ефект от дейностите се очаква стимулиране на отварянето на нови места за прием на поклонници.

В хода на проекта ще има инициативи за обмен на опит, които ще се проведат в Испания, Норвегия и България.

4.952380952381 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (21 Votes)

11.08 arh michael istanbul 14vНа 8 ноември честваме св. архангел Михаил и събора на небесните безплътни сили. Празникът е известен още като Архангеловден и е посветен на ангелските чинове и тяхното участие в живота на хората.

Кондак, гл. 2

Архистратизи Божии, служители на божествената слава, началници на ангелите и наставници на човеците,
полезното за нас изпросете, като безплътни архистратизи.

Тропар, гл. 4

Архистртизи на небесните войнства, ние, недостойните, ви молим винаги с вашите молитви да ни оградите под крилата на вашата невеществена слава, като пазите нас, покланящите се и старателно призоваващи: избавете ни от беди като чиноначалници на небесните сили.

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.