Мобилно меню

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Teodor II Papiez i Patriarcha Wielkiego Miasta AleАлександрийският патриарх Теодор II посети Полша, където се срещна с Варшавския митрополит Сава, предстоятел на Полската православна църква. Двамата предстоятели отправиха общо възвание до всички, ангажирани с украинската църковна криза. Те призоваха отговорните да постъпят в духа на братската любов и да направят всичко, за да се преодолее конфликтът в Украйна и да възтържествува църковният ред там. В общото възвание, макар и написано дипломатично, предоставянето на автокефалия се счита за неподлежащо на съмнение. Двамата предстоятели призовават всички ангажирани страни да направят всичко възможно, за да се установи църковен ред в украинската земя. Московска патриаршия публикува посланието с тълкуванието, че предстоятелите на Александрийската и Полската църкви са се обявили против даването на автокефалия на Украинската църква.

Ето и възванието, в което запазваме правописа по гръцкия оригинал (възванието е подписано на гръцки, полски и английски език).

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

ГарегинМежду главата на Арменската църква католикос Гарегин II и правителството била постигната договореност той да се оттегли доброволно от своя пост, съобщават арменските медии. Предполага се, че официално католикосът ще се оттегли от своя пост "по здравословни причини". Официално потвърждение от страна на църковното ръководство в страната на този етап няма.

Директорът на прес-службата на Арменската църква свещеник Ваграм Меликян заяви по този повод: "Считаме за необходимо да отбележим, че в продължение на 27-годишната история на Третата република всички правителства без изключение проявяваха дължимото уважение към Арменската апостолска църква и към Католикоса на всички арменци, като високо ценяха ролята на Арменската църква за развитието на нашата държавност, национално единство и солидарност".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

2018 09 21 1033На 26 септември от 18 ч. в Огледалната зала на Софийския университет ще бъде представена книгата на проф. Климентина Иванова „Ръкописи. Автори. Творби“. Представянето на изданието се организира от Кирило-методиевският научен център при БАН.

Книгата излиза като том 14 на престижната славистична поредица „Краковско-Вилнюски славистични студии“ (Краков, 2018) и обединява усилията на специалистите от Ягелонската славистика и от Кирило-Методиевския научен център. Той включва 564 страници. Включва 20 студии и статии, печатани в периода 1969–2013 г. Подборът им се основава на засиления интерес към изследвания на проф. Кл. Иванова, които в годините се оказват труднодостъпни. В част от тях за първи път са публикувани старославянски произведения, които влизат в „златните страници“ на средновековната кирилска книжнина: азбучни акростихове с глаголическа подредба от състава на Празничния миней; Служба на св. Иван Рилски; Служба на св. Михаил Воин; Сръбската служба на св. Ахил Преспански; Успение Методиево; Житието на св. Павел Тивейски. Към всяка своя статия Кл. Иванова добавя нови текстове, наречени от нея „Авторски бележки“ – те са в много от случаите нови статии, с които авторката въвежда новите изследвания по конкретната тема и актуализира проблематиката.

Сборникът е славяноезичен – статиите са публикувани на български език, 3 – на руски. Съдържа също редакторски и авторски увод, които освен на български са преведени и на полски език; томът е снабден и с Именен указател.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

kambanka koricaВ новия брой на детско списание „Камбанка”, издание на енорията при храм „Св. Атанасий” във Варна, са публикувани разкази, приказки и притчи с илюстрации. Представено е житието на св. пророк Йона в картинки. Поместена е информация за църковния празник в чест на св. архангел Михаил. Библейските теми са посветени на Рут и Ноемин и Христовите думи: „Обичайте враговете си”(Мат. 5:44).

Малките читатели са изправени пред редица предизвикателства: как да нарисуват ангел, да приготвят пица и сладкиш, чрез лабиринт да намерят пътят на св. пророк Йона до брега. В рубриките „Знаете ли, че” децата ще разберат повече за камбаната, нейния произход и употреба, а в „Светли имена” ще се запознаят с живота на Димитър Зограф. На страниците на списанието могат да научат някои молитви, да получат отговор на въпроса: защо християните трябва носят кръст? Малчуганите ги очаква оцветяване на картинки, ребуси, интересни мисловни задачи и занимателни игри.

Списанието се издава с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Разпространява се безплатно.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

arximandrid ireney1 1 187x300На 20 септември в катедралния храм „Св. Неделя“ от 11:30 ч. ще бъде отслужена панихида за всички убити от комунистическите репресии свещенослужители на Софийска епархия. Тя ще бъде отслужена от Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, храмовото духовенство и други свещеници от столични храмове.

Денят съвпада с датата на ареста на архим. Ириней (Попконстантинов), протосингел на Софийска митрополия в периода 1941-1944 г., който е арестуван на 20 септември 1944 г. Няколко дни по-късно той влиза в листата на „безследно изчезналите“.

Молитвеното възпоменание е по решение на Епархийския съвет на Софийска св. митрополия и е началото на процеса за въстановяване на паметта за техния живот и мъченическа кончина в епархийската църква в столицата.

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (21 Votes)

21.53.40 12На 16 септември в Дюселдорф беше извършена интронизацията на новия епископ на Сръбската патриаршия за Германия Григорий, който беше назначен на този пост от сръбския Св. Синод през месец май т. г. На богослужението присъстваха и президентът на Република Сръбска Милорад Додик, политици от Сърбия.

Участие в богослужението взе руският Подолски архиеп. Тихон, който ръководи руската епархия в Германия, а представителят на Константинополска патриаршия Арианзийски еп. Вартоломей е взел само молитвено участие, намирайки се в светия олтар. Той също е бил поканен да вземе участие в общото богослужение, но в последния момент сърбите го помолили да присъства само молитвено поради участието в службата на двама епископи от Московска патриаршия и категоричния им отказ да съслужат с него. Това поведение дълбоко е огорчило епископа.

Както е известно, Св. Синод на РПЦ забрани на своите епископи да съслужат с йерарси на Константинополската патриаршия. Това решение ще се отрази най-вече на литургичния живот на православните общини в т. нар. диаспора, т. е. извън традиционно православните страни.

Митрополитът за Германия (Вселенска патриаршия) Августин разпространи изявление, в което изразява скръбта си от случилото се в Дюселдорф и решението на Московската патриаршия. И по-конкретно той казва:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

Роженски манастирНеврокопска св. митрополия съобщи, че Роженският манастир ще бъде затворен за неопределено време днес, докато се провеждат следствени действия от полицията заради извършеното снощи нападение над св. обител.

„С болка и тревога съобщаваме, че на 18.09.2018 г. вечерта бе извършено нападение над Роженския манастир „Св. Рождество Богородично“ и е оказано физическо насилие над духовно лице в манастира от група неизвестни засега извършители. В момента се провеждат следствени действия от компетентните органи, поради което достъпът до манастира днес ще бъде ограничен за неопределено време“.

Шестима маскирани мъже нахлуха снощи, около 20 ч. в Роженския манастир „Рождество Богородично“. Двама от нападателите са съборили на земята духовника, който е бил сам в св. обител, завързали са устата му с тиксо, а самия него с въже на стол. След това са започнали да разбиват стените под иконите, търсейки „съкровището на манастира“. По първоначална информация нападателите не са откраднали икони от манастира, нито пари. Взели са само телефона на свещеника, вероятно за да не потърси помощ. 

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)

2018 09 18 1419„Празник в класната стая“ е новото издание на Центъра за образователни инициативи „Двери“. То е създадено за учениците в начален етап (3-4 клас), обучавани в българските училища в чужбина. То е съвместен проект със Западно- и Средноевропейска епархия и излиза с благословението на митр. Антоний. Учебното пособие се финансира от Дирекция „Вероизповедания“ и се разпространява безплатно.

Пособието „Празник в класната стая“ съдържа комплект материали за учениците, които творчески ще осмислят посланието на някои от най-важните християнски празници, отбелязвани в училищна среда. Изходната идея при разработването на уроците е за съществуващата връзка празник-добродетел, която връзка остава скрита при преподаването на християнските празници в училище. В увода към Помагалото за учителя четем:

„Основната идея, залегнала в разработването на уроците, е съществуващата връзка между добродетелите и празниците, които всеки народ създава. Паметта за доброто дело, извършено от добрия човек в полза на цялата общност, е изключително важна за създаването на връзки във всяко общество. Тази памет формира ценностите в общността – затова тя се пази и предава в поколенията.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (16 Votes)

39193На 1 октомври за двадесета поредна година в Енорийския център на столичния храм „Покров Богородичен“ ще бъде открита учебната година за църковно-просветните курсове за възрастни и деца. До края на септември своето желание за обучение могат да заявят както нови курсисти, така и тези от предишни години, които желаят да продължат участие в следващите нива. Учебната година традиционно ще бъде открита на храмовия празник 1 октомври и ще завърши в края на юни 2019 г.

Заниманията в Енорийския център се провеждат от понеделник до неделя. Вечер в делничните дни са курсовете за възрастни, събота и неделя – за деца. Те се ръководят от специалисти по съответната дисциплина и с участие на свещениците от храма. Тригодишните курсовете по катехизис се провеждат вече 20-а година и в тях се работи по утвърдена програма. Те са част от просветителската и мисионерска дейност на храма. Уникалното в тях е, че те не само въвеждат курсистите в православното учение, богослужение и традиции, но и позволяват лично и непринудено общуване със свещениците от храма. Заниманията по катехизис за възрастни, както и неделното училище за деца и младежи са безплатни, за останалите курсове има такса за участие.

Всички занимания се провеждат в залите на Енорийския център в криптата на храма.

Програмата за възрастни включва курсове по:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

954818473 phpiRZomc8616Oбщинcĸият cъвeт на Смолян е yдocтoи cъc звaниeтo „Πoчeтeн гpaждaнин“ cвeщ. Димитъp Mиxaйлoв. Oтличиeтo ce дaвa пo пoвoд 70-гoдишнинaтa нa о. Димитър. Внocитeл нa пpeдлoжeниeтo е настоящият кмeт Hиĸoлaй Meлeмoв, съобщава ЅmоlуаnNеwѕ.соm.

О. Димитър Михайлов е не само един от емблематичните духовници на родопския град, но и пъpвият демократично избpaн ĸмeт през мaндaт 1991-1995 гoдинa. Свещеникът е зaвъpшил cпeциaлнocт „Бoгocлoвиe“ в Дyxoвнaтa aĸaдeмия „Cв. Kлимeнт Oxpидcĸи“. 18 гoдини e мyзeeн cпeциaлиcт в PИM „Cтoю Шишĸoв“ – Cмoлян. Πpeз 2006 г. e pъĸoпoлoжeн зa cвeщeниĸ. B пpoдължeниe нa чeтиpи гoдини e глaвeн opгaнизaтop нa cтpoитeлcтвoтo нa xpaм „Cв. Bиcapиoн Cмoлeнcĸи“. Aвтop e нa ĸнигитe Haпътcтвeниĸ нa пpaвocлaвния xpиcтиянин, Зeмятa глeдa нeбeтo. Xopaтa и пpaвocлaвнитe xpaмoвe в Poдoпитe в cъaвтopcтвo c Πeтъp Шyĸepoв и Ивaн Πeтeв. Aнтим – пъpвият бългapcĸи eĸзapx, Cпpaвoчниĸ зa имeннитe дни и Hpaвcтвeнo xpиcтиянcĸи пoyчeния. Haд 12 гoдини и ĸъм мoмeнтa e cвeщeниĸ в xpaм „Cв. Bиcapиoн Cмoлeнcĸи“, ĸaтo oбcлyжвa и дpyги пpaвocлaвни xpaмoвe в Общинa Cмoлян и в cpeднopoдoпcĸия ĸpaй. Щeдъp дapитeл, гopeщ poдoлюбeц, дocтoлeпeн дyxoвниĸ.

4.6111111111111 1 1 1 1 1 Rating 4.61 (36 Votes)

1125 PreslavСъгласно с предварително обявената програма, на 16 септември 2018 г., неделя, във Варна и Велики Преслав бе отбелязана 1125-годишнината от свикването и провеждането на първия в историята на Православната ни църква църковно-народен събор. Тържествата, които включиха св. божествена Литургия в катедралния събор „Успение Богородично“ в гр. Варна и Благодарствен молебен във Велики Преслав, се проведоха по инициатива и под патронажа на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митр. Йоан. Годишнината от Преславския събор събра във Варна и Велики Преслав заедно Светейшия Български патриарх Неофит, митрополитите Великотърновски Григорий, Пловдивски Николай, Неврокопски Серафим, Русенски Наум и Врачански Григорий, и епископите Мелнишки Герасим – главен секретар на Св. Синод, Велички Сионий – игумен на светата Троянска обител, и Знеполски Арсений – викарий на Пловдивския митрополит. Присъстваха и архимандритите Самуил – игумен на Бачковската света обител, Пахомий – ректор на Софийската духовна семинария, Василий – протосингел на Софийска митрополия и Васиан – представител у нас на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, свещеници и дякони от Варненска и Великопреславска и от други епархии.

4.7959183673469 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (49 Votes)

41799208 307191983417658 7347334054288556032 oНа българския книжен пазар през тази седмица се появи ново издание на Фондация „Наследство на Зографската св. обител“, озаглавено Подвижници в света (т. 1), превод от гръцки език. Първият том обхваща 20 биографии на вярващи хора – клирици и обикновени християни, мъже и жени, живели през втората половина на 19 и дори до края на 20 в. Включени са и 45 поучителни истории от същия период.

Общото между всички жизнеописания е, че тези вярващи, мъже и жени на различна възраст, семейни или безбрачни, клирици и обикновени християни, са постигнали целта на човешкия живот, светостта, извън манастирските стени, подвизавайки се в света. Описани са много живо, с различни характери, но всички имат и някои общи белези: обичали са Църквата, били са простодушни, искрени и нелицемерни, живели са аскетично и с търпение са преминавали през различни житейски изпитания. Всички са обичали молитвата. Повечето са били обикновени хора – неграмотни или слабограмотни. Те свидетелстват, че християнството не е елитарна религия, че богословието на Църквата е жива сила, която е действена във всеки, независимо от житейското му поприще, интелектуални дадености и социално положение.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

12.09.2018 5В Българския културен институт в Будапеща на 12 септември се проведе лекция на проф. д-р Иван Христов от Богословския факултет на Софийския университет на тема „Византийското богословие през 14 век“. Проявата беше организирана по повод Съединието на България. Проф. Христов гостува в унгарската столица по покана на предстоятеля на българския храм „Св. Кирил и Методий“ и на Българския културен институт в Будапеща. Множество наши сънародници и приятели на България присъстваха на лекцията. Сред тях беше и изтъкнатият българист д-р Дьорд Сонди.

Вечерта бе открита от директора на Българския институт Олга Попова. Тя приветства присъстващите с добре дошли след лятната ваканция и накратко ги запозна с биографията на проф. Иван Христов, като изтъкна неговия принос във философската и богословска наука в България.

4.2096774193548 1 1 1 1 1 Rating 4.21 (62 Votes)

Sinod 600x399Св. Синод на Руската православна църква е взел решение РПЦ да не споменава на богослужение Вселенския Константинополски патриарх Вартоломей. Освен това митр. Иларион (Алфеев) съобщи, че Руската църква ще преустанови участието си в структурите, в които председатели или съпредседатели са представители на Константинопол, включително в епископските събрания в диаспора, в комисиите по богословски диалог и др. мероприятия.

Причината е изпращането на двама екзарси на Вселенска патриаршия в Киев, които трябва да подготвят условията за създаването на единна Украинска православна църква, на която патриарх Вартоломей да предостави автокефалия. 

„В продължение на 300 години никой не е оспорвал статута на Киевската митрополия в състава на Московска патриаршия“, заяви той.

4.8857142857143 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (35 Votes)

thumb4 DSC 3154aВ четвъртък вечерта беше закрито 20-то издание на Седмицата на православната книга във Варна. В последния ден на проявата бяха представени книгите на „Двери“, отпечатани през тази календарна година. Първото заглавие – Философия на православното пастирство, с автор  Санфранциски и Западноамерикански архиеп. Йоан (Шаховски), излиза с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Книгата е съвместно издание на  Софийска  митрополия и фондация „Двери“. Тя беше представена от архим. Василий (Савов), протосингел на Софийска митрополия. В изложението си архим. Василий подчерта, че книгата на архиеп. Йоан (Шаховски) е предназначена преди всичко за църковните пастири. Няма да е преувеличено да кажем, че тя е един истински наръчник за пастира. Това не е случайно, тъй като именно към своите събратя по служение архиеп. Йоан насочва своето слово. В същото време обаче тя е много ценна за всеки православен християнин, който може да открие в нея отговори на много вълнуващи го въпроси, като например за християнското отношение към властта, към бедността и богатството, към материализма, към неправославните и атеистите и др.

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.