Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

33435262 2032308953507225 1514228361298182144 nТази година честванията, посветени на просветителското дело и дипломатическата мисия на светите братя Кирил и Методий, бяха отбелязани традиционно с молебен в базиликата „Сан Клементе“ в Рим и посещение на делегация от държавни и църковни представители във Ватикана. След миналогодишния пропуск в протокола на президента за посещение при папата, тази година традицията беше възстановена и в делегацията, водена от премиера Бойко Борисов, беше включен Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний и представителят на Римокатолическата църква - свещеник Петко Вълов.

В празнични събития взеха участие и членове на академичната общност и дейци на културата в България: министърът на културата Боил Банов, ректорът на Великотърновския университет „Св. Кирил е Методий“ Христо Бонджолов, директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров и Теодоси Теодосиев, ръководител на националната школа по приложна математика.

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (30 Votes)

555В Деня на българската просвета и култура Двери чества 13 години от създаването  си.  Датата, на която стартира порталът, беше избрана неслучайно. Проектът Двери беше замислен и се осъществява като образователно-просветен и с мисионерска насоченост – да разширява кръга на своите читатели от тясно църковната сфера към така нареченото “светско” общество. Да говори за Христовата Църква, нейната общност и ценности на език разбираем за съвременните българи. Стремежът ни е, доколкото можем, да следваме примера на светите Братя Кирил и Методий, посветили живота си на християнската проповед сред славяните на техния роден език.

4.5294117647059 1 1 1 1 1 Rating 4.53 (17 Votes)

655 402 mitropolit nikolajДнес Пловдивският митр. Николай разпространи свое становище относно македонския църковен проблем, който раздели българските архиереи. Той е шестият български митрополит, който през тази седмица излага публично своето мнение по тази важна за обществото ни тема. Изявлението е адресирано до вярващите в Пловдивска епархия, но без съмнение е отправено към по-широка аудитория. Основен акцент в посланието е необходимостта да се погледне на разкола на Македонската православна църква като на проблем на цялата Църква, от чието разрешаване всички имат нужда. Затова Българската църква трябва да се ангажира с неговото разрешаване, което не заслужава упрек, а е в духа на братската любов. Според митр. Николай, БПЦ като първородна дъщеря на Вселенската патриаршия сред славянските църкви няма правото да дава самостоятелно автокефалия, но има правото да се обръща със съвет към по-младите от нея православни църкви в региона. Макар да не го изрича директно, посланието визира най-вероятно Сръбската патриаршия, която най-остро реагира срещу инициативата на БПЦ да се намеси в македонския църковен проблем. Митрополитът счита, че използването на светски съдилища (в случая Европейския съд по правата на човека) за разрешаване на вътрешноцърковни проблеми е абсолютно недопустимо и свидетелства за липса на вяра, като визира скорошното решение на този съд, осъждащ македонската държава за нарушаване на правата на Православната Охридска архиепископия (към Сръбската патриаршия). Вместо това двете спорещи църковни страни в Република Македония трябва да се обърнат за арбитраж към Вселенския патриарх. Според него решение на този църковен проблем трябва да се търси в Константинопол.

Ето и целия текст на изявлението:

4.8333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.83 (6 Votes)

5 e1527059101513 200x300На 20  май в Моренвилие се състоя 25-я юбилеен пикник, организиран от Българската църковна община “Свети Патриарх Евтимий Търновски” в Париж и ансамбъл “Зора”, със съдействието на Българското посолство във Франция и Културния институт в Париж, както и с участието на всички български училища във френската столица. 

Събитието, посветено на празника на българската писменост и култура и делото на светите братя Кирил и Методий, бе предшествано от света Златоустова литургия, възглавена от архимандрит Емилиян Боцановски в българския храм, а благословението и молитвата му ни съпътстваха през целия празничен неделен ден.

В Моренвилие посланикът на Република България във Франция Ангел Чолаков, под чийто патронаж се провежда събитието,  откри тържеството с приветствие, подчертавайки особената важност държава и църква да работят ръка за ръка в „свещен съюз“ не само в родината ни, но и извън нея. Посланик Чолаков изрази благодарност към г-жа Елена Горгачева, която в продължение на дълги години, организираше този празник-пикник, и завеща това дело на Българската православна църковна община в Париж през 2014 година.

10 300x169След традиционния молебен, отец Иван Карагеоргиев в словото си припомни, че светите братя са създали нашата азбука, за да ни преподадат християнската вяра и дух, съхранили народа ни през вековете.  А мисионерското дело на техните ученици – основатели на Преславската и Охридската книжовни школи, останали в историята ни като Златния век на българската писменост и култура, са станали възможни с подкрепата и далновидността на покръстителя на българския народ св.  цар Борис. Отец Иван Карагеоргиев благодари на посланик Чолаков за изключителното добро и плодотворно сътрудничество по време на неговия мандат.

Благодарности бяха изразени и към г-жа Фабиен Девез, кмет на Моренвилие, град намиращ се на 40 километра северозападно от френската столица, която лично уважи с присъствието си празника, и където вече 25-та година се организира нашия традиционен пикник.

16 300x225

Водеща на програмата беше актрисата Анна Танчева. Изяви имаха всички български училища в Париж, видяхме и чудесния спектакъл на българска народна музика и танци на ансамбъл “Зора” и френските ни приятели от  оркестър “Балкансамбъл”, които събраха всички на кръшни народни хора.

Местна френска асоциация на хора с увреждания присъства на тържеството. 

За радост на децата и тази година бе организирана игра.

2018 05 20 12 51 22 e1527064699142 200x300За положените усилия да отговорят на въпроси, свързани с делото на светите братя, да решат кръстословица и сглобят Великденската книжка на работилница „Двери“, малчуганите получиха лакомства и различни изненади. 

Oбичното от всички лото с традиционната голяма награда велосипед запали интереса на присъстващите и предостави още едно поле за изява на най-малките участници.

Благодарим от сърце на всички, които с участието си в това събитие, спомогнаха да продължим тази прекрасна традиция, която в рамките на един ден ни среща с много нови наши сънародници!

 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

big 3 2С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит на 24 май от 10 ч. в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще бъде отслужен молебен по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Богослужението ще извърши Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, заедно със столични свещеници.

След молебена духовниците и богомолците с лития  ще се отправят към Националната библиотека, където от 11 ч. ще започнат тържествата, посветени на празника. На честването ще присъстват официални лица, просветни дейци, учители, ученици от столични училища, сред които и възпитаниците на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски".

 

3.7826086956522 1 1 1 1 1 Rating 3.78 (23 Votes)

33119646 980195662130001 1199480685262274560 nЗа втора поредна година в София се организира национално публично четене на Библията на открито. В нея взимат участие представители на християнските деноминации у нас - православни, католици и протестанти.

Тази година инициативата ще се проведе на площада пред Народния театър "Иван Вазов" от 11 до 13 ч. Тя се организира от сдружение "Слово" в памет на делото на св. Братя Кирил и Методий.

Сдружението за първи път организира национално четене на Библията през миналата година пред НДК в София. Макар, че инициативата тогава беше наречена безпрецедентна, всъщност тя не е първата, свързана с продължително четене на свещения текст у нас. За първи път през 2007 г. Библиотеката на Богословския факултет на СУ и преподаватели по Свещено Писание стартират денонощно четене на Библията в параклиса на Богословския факултет. Четенето се редува с бдения и други богослужения и продължава от 23 април – Международния ден на книгата и защитата на авторското право, и продължава до 24 май, Деня на българската просвета и култура.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

33335227 1999781983617123 7824333268211204096 nНа големия християнски празник Петдесетница децата от храм „Въздвижение на св. Кръст Господен“ организират благотворителен книжен базар. Инициативата, която се осъществява с благословението на предстоятеля на храма о. Василий (Сарян), е в подкрепа на строящия се енорийския център към храма.

Голяма част от книгите са с православна насоченост и са дарени специално за кампанията. “Корпорация Развитие”, фондация „Богоносци“  и "Двери" също ще участват със свой издания. Това ще обогати базара и всеки ще може да намери приятно и полезно четиво, а заедно с това ще подпомогне кампанията на децата за събиране на средства за енорийски център.

На базара ще има книги на светите отци, издавани от Света гора, и интересни поучения, които помагнат в израстването във вярата.

Цените на книгите ще бъдат съвсем малко завишени, защото целта на базара е благотворителна и организаторите се надяват да съберат повече средства.

Водени от думите на Климент Александрийски, който казва: „Няма знание без вяра и няма вяра без знание“, организаторите приканват всички да четат повече, за да станат по-добри хора и християни.

Базарът ще започне след литургията на Петдесетница, 27 май от 12 часа, и ще бъде разположен пред главния вход на храма. В следващите няколко дни ще се премести в самия храм.

По време на базара и след това за всички присъстващи деца ще има организирана детска работилница с различни интересни занимания. Няма да липсват игри и забавления.

Всички деца и родители са добре дошли да вземат участие в празничното богослужение на Петдесетница, а след това и на базара.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

pergis evaggelosНа 90-годишна възраст днес се е упокоил от трудовете си един от най-забележителните архиереи на Цариградската вселенска патриаршия – митрополитът на Перга Евангел (Галанис). Роден през 1928 г. в цариградския квартал Терапя (Тарабия) край Босфора, той завършва гръцко училище и гимназия, а след това и висшата богословска школа на остров Халки (1953 г.). Същата година е ръкоположен за дякон и остава в тази йерархическа степен 17 г., за да бъде избран направо за митрополит на Перга (в област Памфилия, Южна Мала Азия). Междувременно постепенно се изкачва по цялата стълбица на дяконските постове: редови, трети, втори дякон, а през 1965 г. стига до поста велик (патриаршески) архидякон.

4.3846153846154 1 1 1 1 1 Rating 4.38 (13 Votes)

poster 24May 1На 23 май от 19 ч., в навечерието на Деня на българската просвета и култура, в аулата на Софийския университет ще се проведе концерт на хоровете  „Спасение“ и „Проф. Георги Робев“. В програмата са включени църковнославянски песнопения за празника на св. Кирил и Методий и любими български песни.

Химнът „Върви, народе възродени“ ще прозвучи в края на музикалната проява. В изпълнението му могат да се включат всички желаещи, за да прозвучи той с гласовете на най-големия хор в София.

Диригентката на концерта, Нели Трошева, кани всички желаещи да участват в празника, като се включат в пеенето на химна на св. Братя. Репетицията за желаещите да се включат в най-големия хор е на 23 май, малко преди началото на концерта – от 18:30 ч. Концертът започва в 19 ч.

Вход свободен!

4.3396226415094 1 1 1 1 1 Rating 4.34 (53 Votes)

20180518 092407По покана на проф. д-р Жоржета Назърска и д-р Светла Шапкалова в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) в София беше изнесена лекция, посветена на мисията на Църквата в съвременния свят. Лектор беше д-р Полина Спирова, ръководител на Центъра за образователни инициативи „Двери“ и редактор в сайта Двери на Православието.

Повод за лекцията беше излизането от печат на книгата Мисията на Църквата. По стъпките на Христос на Албанския архиеп. Анастасий (Янулатос).

Д-р Спирова представи пред студентите, изучаващи Културно-историческо наследство, основни принципи в мисионерския подход на Православната църква, като посочи примера на Албанската православна църква, издигната от буквално руините от нейния предстоятел архиеп. Анастасий.  Беше направено сравнение с мисията на БПЦ в съвременна България и перспективите пред нея.

4.6279069767442 1 1 1 1 1 Rating 4.63 (43 Votes)

synodos 11 5 18След дълго прекъсване отново ще се състои поредният конгрес на висшите православни богословски школи. Този път той ще бъде в Солун, където основен домакин е Богословският факултет на Солунския Аристотелев университет. Откриването на конгреса е в понеделник, 21 май 2018 г., а работните дни са 22, 23 и 24 май.

Конгресът е под егидата на Цариградския вселенски патриарх Вартоломей и има за тема "Светият и велик събор на Православната църква. Православното богословие в 21 век".

В този най-висок форум на световното православно богословие ще вземат участие около 120 учени, представители на висшите православни богословски школи от Европа, Азия, Америка, Африка. Участниците са от 20 страни и представляват 25 отделни православни висши богословски школи. Сред тях този път ще има рекорден брой архиереи, които са университетски преподаватели или поне притежават докторска степен по богословие. В почетния комитет на конгреса са включени седем от най-известните православни архиереи, които са видни богослови и университетски преподаватели:

4.9583333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.96 (24 Votes)

P 20180509 171052На 5 и 6 юни в университет Нантер, Париж, ще се проведе Международен научен симпозиум на тема „Сакралното пространство в средновековната църква“. Той се организира от  комитет на докторанти на университета (академичен екип „Археология и антични науки“) под научното ръководство на професори и доценти по средновековна археология и история на изкуството.

В симпозиума ще има и български участник – д-р Йоанна Планшет, изкуствовед и научен асистент в Националната библиотека на Франция (Париж). Тя ще представи доклад на тема: „Приносът на литургията към концепцията на стенописите на един византийски паметник със сепулкрално значение: случаят с Бачковската костница“.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (52 Votes)

201609032333021В седмата неделя след Пасха Църквата е отредила да се чества паметта на 318-те св. отци, участвали в Първия вселенски събор. Свиканият в Никея през 325 г. от още непокръстения, но вече вярващ в Христос император Константин Велики е разгледал важни въпроси на вярата и устройството на Църквата, които са станали основа за по-нататъчшния ѝ живот и дейност. В стремежа си да уеднаквят вероизповедта в църквите по целия свят св. отци са създали и единен Символ на вярата, който по-късно, на Втория вселенски събор през 381 г. в Константинопол, е бил допълнен с поясненията за вярата ни в Светия Дух и св. Църква.

Ето как се възпява в църковната богосложба делото на св. 318 отци от събора.

Слава на „Господи, воззвах“:

Δόξα... Ἦχος πλ. β΄ 
Τὰς μυστικὰς σήμερον τοῦ Πνεύματος σάλπιγγας, τοὺς θεοφόρους Πατέρας ἀνευφημήσωμεν, τοὺς μελῳδήσαντας ἐν μέσῳ τῆς Ἐκκλησίας, μέλος ἐναρμόνιον θεολογίας, Τριάδα μίαν, ἀπαράλλακτον, οὐσίαν τε καὶ Θεότητα, τοὺς καθαιρέτας Ἀρείου, καὶ ὀρθοδόξων προμάχους, τοὺς πρεσβεύοντας πάντοτε Κυρίῳ, ἐλεηθῆναι τὰς ψυχάς ἡμῶν. 

Слава, гл. 4:

Тайныя днесь Духа трубы, богоносныя отцы восхвалим, песнопевшия посреде Церкве песнь сличную богословия, Троицу едину непременную, существо же и божество, низложители Ариевы и православных поборники, молящияся всегда Господу, помиловатися душам нашим.

Да възхвалим днес тайнствените тръби на Духа, богоносните отци, които сред Църквата възпяха сладкогласната песен на богословието – едната неизменна Троица, същност и божество; те низвергнаха Арий и защитиха православните, като се молят винаги на Господ да помилва душите ни.

4.6595744680851 1 1 1 1 1 Rating 4.66 (47 Votes)

kipri444Старозагорският митр. Киприан разпространи свое становище относно дейността на Комисията за диалог с Македонската православна църква, чийто председател е той.

Той заявява, че неговото изявление не е лично, но именно в качеството му на председател на тази комисия. Старозагорският митрополит твърди, че всички митрополити имат право на лично мнение по въпроса с Македонската църква, но изявления за развитието на диалога може да дава единствено и само той, тъй като е определен за председател на тази комисия и освен това е говорител на Св. Синод.

В изявлението не става ясно чии изказвания визира митр. Киприан, но такива преди него направиха Ловчанският митр. Гавриил, Русенският митр. Наум, Западно- и Средноевропейският Антоний, Варненският и Великопреславски Йоан.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

20180519 090858На 19 май Старозагорският митр. Киприан извърши обновление на храма „Въведение Богородично“ в с. Могилово, Чирпанска духовна околия.

След чинопоследованието на обновлението той отслужи света литургия в съслужение с архиерейския наместник на Чирпанската духовна околия иконом Иван Иванов и други свещенослужители. В тържеството взеха участие множество християни, сред които дарители, спомоществователи и гости от селото от Чирпан, Стара Загора и страната.

Първата църква на селото, посветена на Въведение на св. Богородица в храма, е построена на друго място през далечната 1830 г., което говори за будния дух на жителите на това селище. През 1928 г. тя рухва от силното Чирпанско земетресение. Построява се втора църква със същото име на сегашното място през 1931 г. по типов архитектурен план на Дирекция „ДЕПОЗЕ“, която е осветена през 1934 г. След 1944 г. дейността на църквата е занижена, а впоследствие и съвсем замира. Така храмът е оставен без поддръжка и започва да се руши.

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.