Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

ириниНа 29 юли при тежка автомобилна катастрофа загина монахиня Сергия Зар Зар, игумения на девическия манастир „Св. Ирина“ гр. Ксанти, собщават от канцеларията на Ксантийска и Перитеорийска митрополия, Гръцка православна църква. Самата монахиня е управлявала леката кола, а при катастрофата, станала на междуселищен път в около 10 ч., е пострадал тежко и шестнадесетгодишен младеж. Той вчера е бил подложен на тежки операции, но животът му е извън опасност.

Монахиня Сергия е родена през 1952 г. в гр. Витлеем, Палестина, в православно арабско семейство с името Георгия Зар Зар. Още на деветгодишна възраст тя преминава на послушание в руския манастир „Св. Мария Магдалина“ в Йерусалим и всъщност там е отгледана и после постригана в монашество. Така се обяснява и монашеското ѝ име.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

img 2519 resizeСлед избора си за предстоятел на Сръбската православна църква Негово Светейшество патриарх Порфирий се постара да обнови църковния живот и мисия сред вярващите, които днес населяват няколко отделни държави, а има и голямо разсеяние в Европа, Америка и Австралия. С чувствителност към нуждите на народа патриархът проведе срещи с хора от всички слоеве на обществото, насърчи епископата и средния клир да засилят пастирските си грижи за всички онези, за които Христос умря на кръста (2 Кор. 5:15). Проведе избори и осъществи ръкоположението на няколко епископа, а има и новоизбрани епископи, чието ръкоположение предстои.

С няколко такива епископи сръбският патриарх отслужи св. Литургия в манастира „Св. архангел Гавриил“ в с. Ковил, недалеч от Нови Сад. Тази обител, от която произлиза и сам патриархът и на която той дълги години беше игумен и възобновител, чества своя годишен празник „Събор на св. архангел Гавриил“ на 13 юли, който в СПЦ по стар стил се отбелязва на 26 юли. С патриарха служиха епископите Валевски Исихий, Топлички Йеротей, избраните (но още неръкоположени) епископи Хвостенски Юстин, Марчански Сава, монаси, свещеници и дякони от много епархии на Сръбската православна църква.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

fyd89-годишният схиархимандрит Илия (Ноздрин), изповедник на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, се е разболял от коронавирус. Информацията беше разпространена в социалните мрежи, а след това потвърдена и от официалния сайт на Московска патриаршия. Популярният духовник, който от края на 80-те години на миналия век е изповедник на Оптинската пустиня, е в удовлетворително общо състояние, съобщават от патриаршията.

Схиархим. Илия пътуваше много в различни епархии на РПЦ, където като духовник на патриарха беше приеман с големи почести и с организирани срещи с местния църковен, но и светски елит. Известен като „стареца на Кремъл“, през последните десет години той живееше в патриаршеското подворие в Переделкино (вилна зона на Москва), където се стичат множество хора. В центъра на храма в подворието дори има кутия за „писма до отец Илия“. О. Илия става изповедник на патриарха ок. 2009 г., но популярността му като духовник на известната Оптинска пустиня е по-ранна. След преместването му в Переделкино той става „любим старец на руските чиновници“.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (12 Votes)

kinsasas nikif e1627412430833На 27 юли в болницата „Георгиос Папаниколау“ в Солун почина митрополитът на Киншаса, столицата на Демократична република Конго, Никифор (Александрийска патриаршия). Той боледуваше тежко от COVID-19 и се лекуваше в болница в Киншаса, където бяха положени много грижи за него, но поради усложнения на здравословното му състояние преди два дена беше преведен с медицински самолет в известната солунска болница. За съжаление няколко часа след дългото пътуване митрополитът е починал.

Митр. Никифор е роден през 1949 г. в Солун, където завършва средно образование и двугодишен курс за клирици към Солунска митрополия. След това завършва и Богословския факултет на Солунския Аристотелев университет, където през 1999 г. защитава докторат по богословие.

4.5294117647059 1 1 1 1 1 Rating 4.53 (17 Votes)

44604676През летните месеци зачестиха пътните инциденти на Света гора, съобщава изданието „Вима тис Ортодоксиас“. Причината е несъобразената скорост по труднодостъпни и рискови пътища на монашеската република, както и заниженият контрол от страна на полицията. Вчера в близост до румънския Лакоскит загина 44-годишен румънски поклонник, който е паднал в пропаст с превозното си средство. Според изданието напоследък катастрофите с пострадали местни населници или поклонници са станали по-чести.

Все още не са възстановени и всички пътища, разрушени от лошото време през април 2020 г., като пътят Карея-Дафни, което принуждава пътуващите да търсят алтернативни и по-рисковани маршрути. На много места почвата е ронлива, което не взимат предвид нито пътуващите с автомобили, нито поклонниците, които се придвижват пеша. За да се избегнат инциденти, всички пътуващи трябва да спазват указанията за безопасност, сред които е да не се придвижват сами, да следват само указаните с табели маршрути, да информират свои близки за крайната цел на своето придвижване.

За да отиде поклонник на Атон със собствен автомобил е нужно специално разрешение от монашеските власти. Това обикновено се прави за познати на манастирите или скитовете и килиите поклонници, които периодично ги снабдяват с храни или други необходими стоки.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (12 Votes)

021 07 27 23 33 59На 25 юли, неделя, Българската православна църковна община „Св. Седмочисленици“ в Рим се събра да почете своя храмов празник. Денят на св. братя Кирил и Методий и техните ученици се чества от Православната църква на 27 юли, но сънародниците ни в чужбина отбелязват големите празници в почивните дни заради работните си задължения в делничните дни. Сега те за първи път се събраха да отбележат храмовия си празник със св. Литургия, отслужена в древния храм „Сан Паоло ала Регола“ от енорийския им свещеник о. д-р Иван Иванов.

След празничното богослужение децата на две български семейства, живеещи в италианската столица, приеха свето Кръщение и бяха причислени към членовете на църковната община.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

224193676 1022692851468180 8276892988616587735 nНа 27 юли в Чирпан беше открита изложбата „Революционерът с четка“, посветена на 175 години от рождението на Георги Данчов – Зографина. Тя е подредена в изложбената зала, носеща неговото име. Проявата се осъществява по идея на уредника на галерията Владимир Кондарев под егидата на община Чирпан, Историческия музей и Народно читалище „Димитър Данаилов – 2013“ в града. Графики, картини и икони са предоставили Софийска градска галерия и Градските галерии на Пловдив и Стара Загора. Интересни информационни табла с документални снимки и пояснителен тест допълват експозицията. По този начин Георги Данчов се представя в пълната светлина на различните страни на неговата творческа и революционна личност. Той е не само съратник на Васил Левски и председател на Чирпанския революционен комитет, но е единственият художник, нарисувал го на живо (по натура) и в живописен портрет и в литография.

1.9454545454545 1 1 1 1 1 Rating 1.95 (55 Votes)

higa planinarska pesenНа 1 август, неделя, от София към Рилския манастир ще се отправи Поклонническият път „Рилският Чудотворец“. Въпреки усложнената санитарна обстановка походът към най-голямата света обител у нас ще се проведе.

По традиция поклонничеството ще започне в 9 ч. със св. Литургия и водосвет в столичния старинен храм „Света Софѝя“. След това от 11 ч. ще се проведе лития до ротондата „Св. Георги“. В 12:30 ч. поклонниците ще се отправят към хижа „Кумата“ на Витоша. Там, в параклиса „Св. Йоан Рилски“, в 18 ч. ще бъде изчетен канон на св. Богородица и акатист на св. Йоан Рилски.

Цялата програма на похода от София до Рилския манастир през планините Витоша, Верила и Рила можете да видите тук.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (90 Votes)

223809061 3984792848286602 172967978742777114 nРъководителката на Православния информационен център на Неврокопска митрополия Мирела Кючукова, която е и учителка по Религия, защити докторат в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Темата на съчинението е „Православният дискурс в учебното съдържание по Религия в началното училище – мирогледни проекции“.

Научен ръководител на г-жа Кючукова е доц. д-р Веска Гювийска. На защитата на научния труд в Благоевград присъстваха лично Неврокопският митрополит Серафим, както и духовници от епархията.

Научното жури в състав: педагогът богослов доц. д-р Магдалена Легкоступ от Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий“, проф. д.п.н Албена Чавдарова от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, доц. д-р Юлиана Ковачка и проф. д-р Невена Филипова от ЮЗУ и доц. д-р Тинка Иванова от Бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“, са дали положителна оценка на дисертацията.

Сред направените в научното съчинение изводи е, че религиозното образование в съвременното училище е възможност за помощ в изграждането на пълноценни личности с ясно оформена мисловна система, логически принципи, формиращи личния им мироглед, чрез който да се ориентират в многообразието от идеи и вярвания в плуралистичния свят.

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (21 Votes)

2021 07 26 1654В неделя, на 25 юли, в двора на катедралния храм „Света Троица“ в Тбилиси, Грузия, се проведе шестдесет и третото масово кръщение на деца, което по традиция извърши Грузинският патриарх Илия Втори. Тайнството Кръщение са приели хиляда и шестстотин младенци,  всички те стават кръщелници на патриарха.

Тази година патр. Илия е кръстил лично третите или следващи по ред деца в семейства, на които родителите са венчани в църква. Целта на инициативата е да се подобри демографското положение в страната.

Първото масово кръщение на деца от предстоятеля на Грузинската църква е организирано през януари 2008 г. в Тбилиси. От тогава кръщелниците на патриарха са над 41 000 деца. Миналата година масовото кръщение не се състоя заради пандемията от коронавирус.

Снимка: www.interpressnews.ge

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (80 Votes)

agio orowМонасите в десет от двадесетте киновийни (общежителни) манастира на Света гора са ваксинирани срещу коронавирус, съобщава изданието „Вима тис Ортодоксиас“, което следи приоритетно новините от монашеската република. В повечето от тях почти всички населници са били ваксинирани, а в други седем манастира повечето от монасите са преболедували. Около петнадесет са починалите от ковид атонски иноци. Освен монасите в големите общежителни манастири и немалко килиоти (живеещи в т. нар. килии) са решили да се ваксинират. Според изданието процентът на ваксинираните обитатели на Света гора не е двадесет, както споменавали някои издания, а над четиридесет.

Почти всички работници-миряни на Света гора са си поставили ваксини. В същото време изданието отбелязва, че две трети от медицинския персонал в здравния център в Карея не е ваксиниран, като там някои от медицинските лица дори водят агитация срещу ваксините.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

164687209 3800498183402049 7419761118905638762 nВчера в Окръжна болница в София скоропостижно е починал протойерей Димитър Попстоев, служещ в енорията на гр. Угърчин, Ловчанска епархия.

Отец Димитър е роден на 10 юни 1974 г. в с. Горно Спанчево, община Сандански. Завършва средно образование в СОУ „Христо Ботев“ в близкото село Катунци, а след това учи в паралелния двугодишен курс за пълнолетни ученици на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. Още като ученик-курсист заедно със свои колеги помага в поддържането и стопанисването на Дивотинския манастир „Света Троица“ край гр. Банкя, чийто игумен беше ректорът на СДС архимандрит Серафим (Геновски). След това отива като иконом в Чекотинския манастир, Ловчанска епархия, и накрая се оженва в Ботевград и става свещеник в с. Осиковица. Ръкоположенията в дяконски и свещенически чин са извършени през 2009 г. от Ловчанския митрополит Гавриил. Според сайта на Ловчанска епархия отецът е имал протойерейско отличие, но не е посочено кога му е дадено.

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (95 Votes)

ERU0Z8E6ZfIВ интервю за портала Интерфакс-религия Роман Силантиев, ръководител на лабораторията по деструктология на Московския държавен лингвистичен университет (МГЛУ), разказва за религиозните извори на антиваксърската кампания, която върви в социалните мрежи на фона на масовото ваксиниране срещу COVID-19. В началото на 2019 г. в МГЛУ е създадена Лаборатория по деструктология, която е нова приложна наука. Тя разглежда комплексно най-опасните деструктивни образувания: екстремистки и терористични организации, психокултове и нерелигиозни секти; тоталитарни секти и сферата на магическите услуги, самоубийствени игри и увлечения, смъртно опасни младежки субкултури.

4.9333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (45 Votes)

220452917 2902147369999217 2393881818874598567 nНа 22 юли честваме паметта на св. равноапостолна мироносица Мария Магдалина. В склоновете на Мургаш планина, на 2 км западно от гр. Бухово и на 18 км източно от София, е разположен манастир, посветен на светицата. В светата обител има основи на голяма базилика с размери 41 x 26 м, от 4 в., както и на сгради, свързани с нея. Открити са и каменни плочи със специфична украса, което говори, че навярно тук е минавала укрепителна линия още преди създаването на самия манастир.

4.8505747126437 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (87 Votes)

2021 07 22 2339Брошура, озаглавена „Към народа“, издание на Гръцката църква, дава отговори на въпроси, свързани с пандемията и имунизацията срещу COVID-19. „Християните питат за ваксината и нашите лекари отговарят“ се казва в подзаглавието на изданието, което се разпространява безплатно в православните храмове. Целта му е да отговори на актуални въпроси, като този дали създадените досега ваксини предпазват от новия щам „Делта“, както и да разсее митовете и конспиративните теории, които се появяват в публичното пространство и се разпространяват и сред вярващите хора.

Брошурата е подготвена съвместно от Гръцката църква и медицински специалисти. Въпросите, засегнати в нея, са били поставени на заседанието на постоянния Св. Синод на Гръцката църква, провело се на 13 юли. На него са присъствали министърът на здравеопазването на Гърция Василий Кикиляс и проф. Сотирий Цьодрас, който оглавяваше гръцката институция за борба с пандемията (тук).

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]