Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

2334149232 1cfb30cd15На 20 май от 11 ч. в академичния параклис на Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще бъде отслужен молебен за здравето и успеха на тези, които се трудят на полето на науката. Ще бъдат отправени молитви за единение в търсенето на най-доброто решение за бъдещето на висшето образование в родината ни. Това се казва в съобщение на ръководството на Богословския факултет, което организира молебена. Той е в отговор на създалата се ситуация на напрежение в системата на висшето образование и с него се търси начин за преодоляване на трудностите. От Богословския факултет канят всички, които искат да се присъединят към тяхната молитва в академичния параклис на пл. "Св. Неделя" № 19, ет. 2. "По този начин, в дните, в които се поздравяваме с възгласа на радостта "Христос възкръсна!", да изразим своята добра воля и съпричастност към обсъжданата тема и да изпълним призива на св. ап. Павел: "И залягайте да запазвате единството на духа чрез връзките на мира" (Еф. 4:3)", се казва в съобщението на Богословския факултет на СУ.

 

 

2.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 2.33 (3 Votes)

3455Преди малко завърши епархийският избор за Сливенски митрополит, който беше организиран и ръководен от Варненски и Великопреславски митрополит Йоан.

В два тура бяха избрани епископите Знеполски Арсений с 26 гласа и Мелнишки Герасим – с 25 гласа. „Сега думата има Св. Синод“, каза накрая митр. Йоан. Той съобщи, че на 25 май следобед ще се проведе заседание на Св. Синод, на което ще бъдат прегледани документите от вота в Сливен, евентуални жалби и опровержения. Ако архиереите намерят, че няма основания за касиране на вота, на следващия ден, 26 май, ще се проведе каноническият избор в параклиса на Синодната палата.

Цялата статия: Изборът на епархийските избиратели в Сливен: Знеполски еп. Арсений и Мелнишки еп. Герасим

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Y SВ Сливен днес за втори път ще се проведе епархийският избор за нов митрополит, след след като предишният вот беше касиран от Св. Синод на БПЦ.

След първия опит да бъдат определени двамата кандидати, избрани от епархийските избиратели, последваха драматични събития по оспорване каноничността на изборите, скандали, протести, опит на някои митрополити да променят изборните правила в разрез с Устава на БПЦ чрез синодна наредба, отмяна на нелегитимния документ, протести в столицата пред сградата на синода и в крайна сметка решение за нови избори и промяна на списъка с достоизбираемите епископи. В него сега отсъстват имената на посочените от избирателите на първия изобр двама кандидати – епископите Агатополски Йеротей и Константийски Михаил.

Днес Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, който е натоварен с управлението на овдовялата епархия, отново ще проведе изборите в сложна и напрегната ситуация. След касирането на първия вот беше разклатено доверието на епархийските избиратели в него. Те са недоволни и от решението техният фаворит – еп. Йеротей – специално да бъде изключен от избирателния списък.

Цялата статия: Днес се провежда отново епархийският избор за Сливенски митрополит

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (2 Votes)

DSC05392 1 scaledНа 14 май в Белград започна Архиерейският събор на Сръбската православна църква, който е висшата църковна законодателна и съдебна власт в СПЦ и в него участват всички епархийски архиереи, както и викарните епископи. Той се свиква задължително през м. май всяка година, а при извънредни обстоятелства може и по-често.

Сръбската църква досега символично откриваше заседанията на събора в Печ, в Косово, като център на Сръбската патриаршия в миналото. След тържественото откриване, на което присъстваха патриархът и няколко архиереи и което трябва да демонстрира връзката на СПЦ с Печката патриаршия и да заяви нейната позиция за сръбския характер на Косово, заседанията продължават в Белград.

През тази година обаче властите в Прищина отказаха достъп на патриарха и на още седем владици, което направи невъзможно планираното откриване на събора на 13 май в Печ. При това достъпът беше отказан на границата, където колите на патриарха и придружаващите го епископи бяха спрени и върнати.

Патр. Порфирий заяви, че това е грубо нарушение на правото на движение и му е отнето правото да се срещне с вярващите православни сърби в Косово. Той изрази обаче убеждение, че „рано или късно вратите на Печката патриаршия ще се отворят за нас и не само за нас, а и за всички хора с добра воля“.

Цялата статия: СПЦ: Да се забрани на Сръбския патриарх да отиде в Печ е като да се забрани на папата да влезе във...

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

Screenshot 2024 05 17 215213Грузинският дякон Георги Мамаладзе, който от седем години излежава присъда по т. нар. „дело с цианида“, беше предсрочно освободен от затвора. Това стана заради влошеното му здравословно състояние – той е бил почти обездвижен – и със застъпничеството на неправителствената организация „Център за социална справедливост“. Те са издействали и съгласието за предсрочното му освобождаване на Шорена Тетрушавили, секретар на патриарха, която беше в основата на скандалния случай през 2017 г.

Според решението „по време на престоя си в затвора Георги Мамаладзе е спазвал изискванията на институцията, имал е положително поведение, не е бил конфликтен и няма бъдещи рискови фактори за извършване на престъпление. Взето е предвид изключително влошеното здравословно състояние на Мамаладзе, както и фактът, че лицето, за което се знае, че е жертва по делото Мамаладзе (Шорена Тетруашвили), изрази съгласието си осъденото лице да ползва предвидените в закона предимства за предсрочно освобождаване“.

При напускането на затвора дякон Георги Мамаладзе заяви, че ще продължи усилията си да докаже своята невинност.

Цялата статия: Дякон Георги Мамаладзе, осъден за „делото с цианида“, беше освободен

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

1715944909 ojaxis siwmindis dge 5 1Многохилядни шествия се проведоха на 17 май в цяла Грузия по случай Деня на светостта на семейството. В Тбилиси множество хора се събраха в патриаршеския храм „Св. Георги“ в Кашвети, където местоблюстителят на патриаршеския престол митр. Шио (Муджири) отслужи молебен, а след това оглави многохилядно шествие до катедралния храм „Света Троица“ в центъра на грузинската столица. В шествието се включиха министър-председателят на Грузия Иракли Кобахидзе, председателят на парламента Шалва Папуашвили и кметът на столицата Каха Каладзе.

В словото си след молебена митр. Шио каза, че семейството е мястото, където човек се учи на любов. Само любовта може да накара хората да намират решение на споровете си мирно и да създава единомислие: „Един от най-великите св. отци, преп. Максим Изповедник, казва, че само любовта може да събере разделени хора, които са на противоположни позиции, и да обедини тяхната воля. Само любовта може да създаде съгласие и единомислие сред хората. Когато има любов, тогава има и Божия благодат. Божията благодат е действена и с нейна помощ всяко несъгласие може да бъде преодоляно по мирен път. Когато няма любов, тогава Бог не присъства и дори една малка причина може да доведе до голяма вражда и конфликт. Ето защо любовта е от решаващо значение, а основното училище за любов е семейството. В семейството човек трябва да се научи да обича и да расте в любовта, което е най-важното условие за спасението на нашата душа. Скъпи братя и сестри, затова ние особено се грижим за семейните ценности и пазим светостта на семейството. Именно това е целта на нашето събиране и молитвено шествие днес“.

Цялата статия: Многохилядни шествия в Деня на семейството в Грузия

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

Screenshot 2024 05 17 181638На 17 май Грузинската патриаршия отбелязва „Деня на светостта на семейството и уважение към родителите“. Митр. Шио (Муджири), местоблюстител на патриаршеския престол в Грузия, коментира в проповедта си след службата по повод празника и протестите срещу „Закона за прозрачност“, известен като „Закон за агентите“. Според него Църквата има свои чеда както сред поддръжниците, така и сред противниците на този законопроект.

„С голяма болка наблюдавахме полемиката, напрежението, свързано с приемането на „Закона за прозрачност“ от нашия парламент. Сред привържениците и противниците на този закон има членове на Църквата, има наши духовни чеда, сред тях има много млади хора. Ето защо ние сме особено натъжени от всичко това и често мислим как да преодолеем този конфликт в нашата страна“, каза митр. Шио.

По повод празника, който беше придружен с големи литийни шествия в цялата страна, той отбеляза: „Днес, когато по целия свят виждаме голяма атака срещу семейните ценности, стана необходимо по-активно да подкрепяме семейните ценности и да акцентираме върху тяхната святост. Затова Грузинската църква инициира преди десет години този празник. Бог създаде човека като семейство от самото начало. Семейството е формата на съществуване, която ни е дадена от самия Бог и затова за нас то е свято“.

Цялата статия: Грузински митрополит: За разлика от нас, на младото поколение не му липсва смелост

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

digital BF5На 20 май от 13 ч. в Зала 8 на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се проведе работен семинар, посветен на дигитализацията на църковното историческо наследство. Той се организира от катедра „Практическо богословие“ на БФ. На семинара ще бъдат представени проекти на манастири и епархии за дигитализация на книжни фондове, архитектурни обекти, икони и стенописи, създаване и оборудване на музейни експозиции. В работата на форума ще вземат участие преподаватели от СУ, клирици, музейни работници, служители от митрополии, специалисти в областта на новите технологии.

Програма на семинара:

13 ч. – Откриване.

13:10 ч. – Гл. ас. д-р Янис Каминис (БФ на СУ), Представяне на международния проект по Erasmus+ – „Narrate project: Digital Recording and Documentation of Ecclesiastical Cultural Treasures in Monasteries and Temples“.

13:30 ч. – Д-р Вера Атанасова-Ковачева (Национален исторически музей) – „Дигитализация на културно наследство: за някои добри практики, приложени в българска среда“.

Цялата статия: Програма на семинара за дигитализация на църковното културно наследство

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

/imG 7007На 13 и 14 май в 150-о училище „Цар Симеон“ в София беше проведен държавният практически изпит на студентите от Богословския факултет, които се подготвят за учители по Религия. Тази година беше възстановена практиката практическият изпит да се провежда в реална училищна среда. Пандемията рязко промени начина за организиране на стажантската практика на бъдещите учители, както и формата на държавния практико-приложен изпит. Голяма част от училищата спряха факултативните часове в електронна среда от разстояние, за да улеснят провеждането на задължителните дисциплини, което направи невъзможно воденето на занимания по Религия. Завръщането на студентите в базовите училища стана веднага след края на здравните ограничения, но едва тази година беше възможно провеждането на практическия изпит в училище.

Изпитните уроци се проведоха с ученици от 1. и 2. клас, а сред темите, подготвени от студентите, бяха „Доброто побеждава злото“, „Християнски празници – как празнуваме у дома“, „Св. Георги“, „Устройство на храма“, „Вяра и добри дела“ и др.

Цялата статия: Възстановено беше провеждането в училищна среда на държавния практически изпит за учители по Религия

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

58eНа книжния пазар у нас вече може да бъде закупена книгата Разкази за Божия човек, посветена на живота на о. Димитър Вукадинов (1930-2012) от храм „Св. Георги“ в софийския квартал „Дървеница“.

Книгата излезе в пилотен тираж на 12 февруари, когато се навършиха дванадесет години от кончината на свещеника. Тогава тя беше изкупена от енориашите на храма още в деня, когато беше отслужена панихидата в негова памет. Сега излезе основният тираж на книгата, която ще може да бъде закупувана освен в църквата в „Дървеница“ също и в църковните книжарници в София: в църквите „Св. Седмочисленици“, „Рождество Христово“, Ротондата „Св. Георги“, в книжарниците „Български книжици“, „Къща за птици“, „Лествица“ и на други места.

О. Димитър Вукадинов остана в паметта на Българската православна църква като пример за безкористна грижа за хората в нужда, които стоят в периферията на обществото. Скромният свещенослужител дълги години беше сред най-разпознаваемите свещеници в София, въпреки че приема свещенство в зряла възраст и съответно нямаше задълбочено богословско образование. Неговата чиста вяра обаче, голяма скромност и простотата на сърцето му привличаха Божията благодат, която възпълваше всеки недостиг.

Цялата статия: Излезе пълният тираж на книгата „Разкази за Божия човек“ за о. Димитър Вукадинов

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

/imG 6240По решение на Св. Синод на БПЦ всяка година на 12 май в православните храмове на всички епархии у нас ще се извършва Молебен за здравните служители, за да се изпроси Божията подкрепа за тези, които се трудят в сферата на здравните грижи. Текстът на чинопоследованието е съставен по православната молитвена традиция, специално за случая. За да е достъпен за свещенослужителите в страната, той е публикуван в Двери – тук.

Решението на Св. Синод е взето по предложение на ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски – началник на Военномедицинска академия, който е насочил вниманието на църковното ръководство към необходимостта от специални пастирски грижи за здравните служители, които помагат на хората в най-трудните моменти на техния живот – при болест и телесно страдание. За първи път молебенът беше извършен на 13 май тази година от Врачанския митрополит Григорий, наместник-председател на Св. Синод, и клирици от Софийска епархия (тук).

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

/imG 5881На 20 май  от 13 до 16 ч. в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се проведе работен семинар, посветен на дигитализацията на църковното историческо наследство. Той се организира от катедра „Практическо богословие“ на Богословския факултет. На семинара ще бъдат представени конкретни проекти на манастири и епархии за дигитализация на книжни фондове, архитектурни обекти, икони и стенописи, на различни църковни артефакти.

Ще бъдат обсъдени възможностите за създаване на манастирски църковни музеи, както и продукти за популяризиране на културно-историческото наследство на манастири и църкви у нас. В рамките на проявата се планира демонстрация на конкретни софтуеърни и хардуеърни продукти като примери за използване на новите технологии в съхраняването и представянето на църковното наследство.

В работата на форума ще вземат участие преподаватели, игумени на манастири, представители на епархии, манастири, специалисти от Националния исторически музей, IT-специалисти и др.

Семинарът е отворен за всички, които се интересуват от темата.

4.9148936170213 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (47 Votes)

/imG 6246На 13 май в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ за първи път по специално съставен чин беше отслужен молебен за православните здравни работници. Той събра в най-големия храм на страната духовници, лекари, медицински сестри, университетски преподаватели, хора, които са ангажирани с медицинските грижи у нас. Молебенът оглави Врачански митрополит Григорий, наместник-председател на Св. Синод и наместник на овдовелия Софийски епархийски престол, заедно с Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, архим. Василий, протосингел на Софийска епархия, прот. Лъчезар Вълков от столичния храм „Рождество Христово“, архим. Силуан от Бистришкия манастир „Св. Петка“ и др.

Сред богомолците в катедралата бяха генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на Военномедицинска академия, главните медицински сестри на столични болници, президентшата Десислава Радева, която е патрон на инициативата.

По време на чинопоследованието бяха отправени молитви за медицинските служители Бог да ги укрепи в тяхната работа, да им даде сили и мъдрост в изпълнение на нелекото им служение на ближните.

Песнопенията в храма се изпълняваха от детския хор „Св. Серафим Софийски“ с ръководител Анелия Кочева.

Цялата статия: Ген. Мутафчийски: Имаме нужда от вярата, за да запазим милосърдието си

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

Screenshot 2024 05 12 221232В много румънски митрополии бяха раздадени вече традиционните великденски подаръци за различни уязвими групи хора, които не могат да посрещнат празника със своите близки – това са не само възрастни хора, настанени в институции, деца, бежанци, но също и такива, които трябва да изпълняват служебните си задължения в празничната вечер.

440783726 754146823570589 5739068039335334607 n

Така например, на Велика събота архиеп. Касиан на Долен Дунав поднесе традиционни великденски подаръци на медицинския персонал от болниците в общините Галац, Браила, Текучи и Търгу Бужор, които са на дежурство в нощта на Възкресението. Свещениците, водени от архиепископа, посетиха и бежански лагер. Подаръци получиха всички медицински работници в медицинските звена в двата окръга на епархията. Те се състояха от великденски кошници с яйца, торта, християнски книги, издание на епархията. Общо дванадесет коша са достигнали до дежурния медицински персонал.

Цялата статия: Румънски митрополии раздадоха пасхални подаръци на възрастни хора, сираци, бежанци

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (36 Votes)

featured bulgaria 31 alexander nevski churchНа 13 май от 11 ч. в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ за първи път ще бъде отслужен Молебен за православния здравен служител. По предложение на ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски – началник на Военномедицинска академия – Св. Синод на БПЦ е взел решение всяка година на 12 май да бъде отслужван молебен за здравните служители. Това ще бъде включено в църковния календар и ще се извършва всяка година във всички епархии.

На молебена в катедралата ще присъстват ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски, проф. Воденичарова, декан на ФОЗ към МУ, Аделина Николова, зам.-министър на отбраната, Милка Василева, Асоциация на професионалистите по здравни грижи, главните сестри на болници в София, лекари и медицински служители.

Денят е избран в памет на Флоурънс Найтингейл, родена на 12 май, който ден се чества и като Световен ден на сестринството. Найтингел се смята за основател на милосърдното сестринско служение. Английската медицинска сестра е вярвала, че Бог ѝ е дал това призвание. По време на Кримската война тя се грижи за ранени войници, заедно с други помощници, между които монахини и милосърдни сестри. В резултат от това смъртността в лазаретите спада драстично. През 1860 г. тя поставя основите на първото светско училище за медицински сестри в света – Болница „Сейнт Томас“ в Лондон, сега част от Кингс Колидж. Международният ден на медицинската сестра, който се празнува по целия свят, е на датата на нейния рожден ден.

Цялата статия: Молебен за православните здравни служители ще бъде извършен в Патриаршеската катедрала „Св....
Страница 1 от 1278