Мобилно меню

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (6 Votes)

20914358 1639542266117231 2844188263836763214 nНа 19 август в централния манастирски храм на Рилската св. обител беше отслужена заупокойна св. Литургия за блаженопочившия Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон. Богослужението оглави неговият наследник на епархийската катедра митрополит Антоний заедно с Адрианополския епископ Евлогий, игумен на манастира, Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, Главиницкия епископ Йоан, а участваха монаси от братството на манастира. След това духовниците отслужиха трисагий на гроба на приснопаметния митрополит Симеон, който е погребан в Рилската света обител. В средата на този месец на гроба на владиката беше поставен надгробен паметник, изграден от дарение на негов иподякон от Лондон. Във възпоминанието взеха участие представители на български църковни общини в Западна Европа – иподякон Емил Зарков от църковната община “Св. Йоан Рилски” в Лондон и Николай Каймакчиев (пловдивски семинарист, родом от Крумовград) от общността в Сеговия, Испания.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

f4fe71508ea36e349519def9b7f4b5ec68087d1d85c8624357pimgpshfullsizedistrНа 18 август отбелязваме успението на св. Йоан Рилски Чудотворец. Тази вечер в централния храм на Рилската св. обител се отслужва всенощно бдение. Празничната св. Литургия на 18 август ще оглави Неврокопският митрополит Серафим. В съслужение с него ще бъде и братството на манастира. Поклонници от цялата страна се събраха в светата обител за участие в богослуженията. Утре до началото на св. Литургия в 9.30 ч. се очаква да пристигнат още повече богомолци.

По традиция за този празник в Рилския манастир не се канят архиереи от други Православни църкви, както и църковни хорове от чужбина. На клироса ще пеят български псалти от столицата, страната и братя на манастира.

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (7 Votes)

E2Манастирът „Св. апли Петър и Павел“ в гр. Свищов кани православни християни на 25 август (петък) и 26 август (събота) от 8:30 ч. да участват в извършване на безвъзмездна трудова дейност в манастира, известна в миналото като харизанство. Необходима е помощ при извършване на строително-ремонтни, градинарски и домакински работи за благоустройване и благоукрасяване на светата обител. Харизани могат да бъдат пълнолетни мъже и жени.

Инициативата се провежда с благословението на о. Антон Николаев от манастира „Св. св. Петър и Павел“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

01На 18 август е празникът на чудотворната икона на св. Богородица „Всецарица“. През 2014 г. с благословението на Варненския и Великопреславски митр. Йоан и по инициатива на църковното настоятелство при храм „Св. Атанасий”, във Варна беше донесено копие на чудотворната икона „Всецарица“ от манастира „Ватопед“ на Света гора.

По повод празника на иконата на 18 август, петък, от 8:30 ч. в храм „Св. Атанасий“ ще бъде отслужена св. Литургия. След нея ще се извърши водосвет и ще се отправи молитва пред чудотворния образ на св. Богородица.

4.5384615384615 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (52 Votes)

98347574„Българската православна църква е единствената истинска и достойна Църква-майка на Македонската православна църква – Охридска архиепископия“, заяви игуменът на Бигорския манастир архим. Партений в ексклузивно изявление за Двери.бг. „Тя е наша Църква-майка и в каноничен, и в исторически аспект“, допълва той.

Според него БПЦ и днес проявява майчинска грижа към верния Христов народ в Македония. Затова тя трябва да бъде по-смела в своите действия и да признае автокефалията на Македонската църква. Това завинаги ще закрепи братството между македонския и българския народ, смята архим. Партений.

4.08 1 1 1 1 1 Rating 4.08 (25 Votes)

49eedc9aaa222ed467fa9de168ce24f5Премиерът Бойко Борисов обеща правителството да отпусна половин милион лева за ремонта на още едно крило на Троянския манастир. Решение за осигуряването на средставата ще се вземе утре, съобщи БТА.

"Догодина за празника Антимовото крило трябва да се реконструира до основи и ще бъде направено. Знаете - като кажем нещо, то утре ще стане", заяви Борисов пред журналисти в светата обител. Той припомни, че от една-две години правителството се грижи не само за този манастир, а за всички църкви и манастири в България.

"На 10 септември се разбрахме с патриарха и руския посланик, в Русе църквата, която я бяха взривили комунистите едно време да направят Пантеон, сега я изградихме наново", заяви още премиерът. Той добави, че на 10 септември патриархът и Русенският митрополит ще осветят църквата, както е канонът.

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (10 Votes)

125259533 6След дълги преговори Грузинското министерство на културата и Грузинската патриаршия са договорили с властите в Индия пренасянето за шест месеца на мощите на грузинската царица св. Кетеван, убита мъченически заради вярата си през 1624 г.

Донасянето на мощите на грузинската царица ще бъде съпроводено с конференции и други инициативи с международно участие.

Според историческите извори царицата на Кахетия Кетеван била пленена по време на похода на шах Абас в Грузия през 1613 г. Царицата отказала да смени вярата си и през 1624 г. била убита в град Шираз. Очевидци на смъртта на царицата мъченица станали португалски мисионери, които тайно изровили останките на светицата  и ги пренесли в манастира на августинците в Исфахан (Иран), а след това и в манастира на св. Августин в Гоа (бивша португалска колония в Индия). Различни частици от св. мощи били пренесени и в Грузия, Ватикана и Белгия. В началото на 19 век манастирът в Гоа бил унищожен. Множество научни експедиции през 20 век търсят мощите на известната грузинска царица в Индия, но без успех.

4.8 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (20 Votes)

08.15 Uspenie ChoraНа 15 август от древни времена християните отбелязват успението, земната смърт на света Богородица, майката по плът на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Отбелязват това земно събитие като небесен празник, защото тя е не само човек като нас, но е избрана и удостоена от Бога да стане "вместилище на Невместимия" и "по-просторна от небесата", които не могат да вместят в себе си Невместимия в тварни рамки Творец - Бога. Както светите апостоли се събрали при нейното погребение, така и ние се събираме в храмовете на този ден, за да я почетем отново и отново, да изразим нашата благодарност за всегдашните й молитви като застъпница за нас пред нейния Син и наш Бог, да затвърдим личната си убеденост, че ако тя лично не би предстояла в молитва за нас, кой би ни запазил досега свободни?!

За най-големия Богородичен празник във всички храмове ще се отслужат както вечерни и утринни в чест на Пресвета Богородица, така също и литургии, а хиляди хора ще пристъпят към светата чаша с тялото и кръвта Христови. Защото това е празник на нашата вяра и в евхаристията тя намира своята върховна изява.

На всички честитим настъпващия празник и пожелаваме по великото молитвено застъпничество на Божията майка да стигаме все по-близо до целта на нашия живот - спасението в Христос Иисус, нашия Господ. 

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

1Поредният брой на варненското списание „Амвон” излиза за празника Успение Богородично. В изданието са включени статии, свързани с духовния живот на християните, с проблеми в семейството и възпитанието на децата. Списанието съдържа строго богословски текстове, но и такива, предназначени за начинаещи във вярата. В раздел „Култура и изкуство” е поместено интервю с актьора Кръстю Лафазанов, който разказва за поклонническите си пътувания до Света гора. Голяма част от статиите са преводни, дело на екипа на списанието, но има текстове и от български автори.

Списанието се издава от енорията при храм „Св. Атанасий” град Варна и се разпространява безплатно.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

Anjela Petrova 520x245На 11 август тази година на 49-годишна възраст ни напусна нашата обичана сестра в Христа Анжела Петрова.

Тя беше сред най-добрите преводачи в България от английски и руски на християнска тематика, дългогодишен сътрудник и на официалния сайт на Св. Синод. Нейно дело са преводите на книгите „С нас е Бог“ на отец проф. Джон Брек, „Въплътилият се Бог“ и др., както и множество преводи на статии от православни автори.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

Capture 48Президентски указ въвежда промени в практиката за черкуване на гръцките ученици от началния етап (1-6 клас), които предизвикаха оживени дискусии в гръцкото общество. Указът предвижда учениците да посещават организирано богослужение, съпроводени от своите учители и по решение на училищното ръководство. В този си вид указът събуди подозрения, че се цели отмяна на организираното черкуване на учениците, тъй като не са посочени конкретни дати, когато това да се случва, а всичко се оставя на преценката на ръководството по места. От друга страна от Министерството на образованието опровергаха тези критики и ги определиха като опит да се създаде изкуствено напрежение и ново противопоставяне между Църквата и образователните институции.

Досега с президентски указ от 1998 г. се регулира веднъж месечно (в учебен ден) двучасово участие в богослужението на учениците, придружавани от техните учители, извършване на предварителна изповед и приемане на св. Причастие. Задължително се предвижда черкуване на празника на св. Трима светители, който в Гърция е аналогичен на нашия 24 май като ден на образованието и просветата. Черкуване се предвижда и на големите национални празници. Досегашните разпоредби позволяваха на учениците с друго вероизповедание да не участват в посещаването на храмовото богослужение и в този смисъл то беше доброволно.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

klirikosКритските свещеници се извиниха на християните в Критската църква заради разочарованието и смущението, предизвикано от арестуването на местен клирик. В началото на август свещеникът бил арестуван заради притежание на 95 гр. канабис, посадъчен материал за марихуана и патрони. Свещениците от острова изразяват съжалението си, че техен събрат е участвал в дейности, противни на свещеническото му призвание, които рефлектират върху авторитета на всички свещеници.

"Особено в дните на Богородичния пост ние, клириците от всички степени в Критската църква, сме съсредоточени върху своето дело. Смирено молим за прошка нашите християни, които се скандализираха заради поведението на някои клирици, и желаем на всички християни да посрещнат светло празника на св. Богородица". На следващия ден след ареста местната митрополия на Гортини и Аркадия постави своя клирик под запрещение.

Обръщението на клириците и проявеното в него чувство за съпричастност и отговорност беше оценено като проява на смелост в редица местни медии и предизвика положителния отклик на вярващите.

4.0769230769231 1 1 1 1 1 Rating 4.08 (13 Votes)

sveti MaksimНа 13 август Църквата е отредила да се чества паметта на преподобни Максим Изповедник. Смелият защитник на светата православна вяра е завършил земния си път в заточение преди 1355 години – на 13 август 662 г. в  една крепост някъде по Северното Черноморие. Претърпял много изпитания, той оставил пример на преданост на Бога и Неговата Църква независимо от позициите и волята на властимащите в държавата и в ръководството на Църквата.

Според църковния типик обаче паметта на преподобни Максим се изтегля в предния ден – 12 август. Това се прави поради съвпадането на този ден, 13 август, на отданието на големия Господски празник Преображение Господне, когато се полага всички молитви и песнопения да са посветени само на този празник.

Така в новопостроения и добре устроен параклис в чест на преп. Максим Изповедник в Южния парк на 11 август, петък, от 18 ч. ще бъде отслужена празнична вечерна с Молебен канон към Пресвета Богородица. Параклисът се намира в камбанарията на новоизграждащия се храм „Свети първомъченик и архидякон Стефан“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

hramВ началото на август в община „Студентска“ в столицата се проведе обществено представяне на бъдещия храм „Св. Георги Софийски Нови“ в софийския кв. „Мусагеница“. Идеята и проекта за новата църква беше представена от прот. Стилиян Табаков и арх. Маргарита Шакина. Събранието е част от съгласувателните процедури по Закона за устройство на територията. Участие взеха както жители на квартал „Мусагеница“, така и миряни от различни софийски енории.

„Всичко друго се строи много по-лесно, отколкото храм. Това е една от най-трудните задачи, защото освен ние, като хора, които си пречим, има и невидими сили, които възпрепятстват това дело, защото в този храм се предполага, че ще бъдат спасени много души. Много хора ще намерят своята утеха. Много млади семейства ще намерят опора в живота и смисъл в своето пребиваване на този свят“, заяви отец Стилиян, председател на църковното настоятелство на храма.

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Yosif Levi fill 389x499От Софийска митрополия съобщиха, че на 6 август е починал архимандрит Йосиф (Леви), монах от  Гигинския манастир. Опелото му ще бъде извършено на 8 август (вторник) от 14 часа в Гигинския манастир "Св. Козма и Дамян".

Отец Йосиф е роден на 3 януари 1956 г. в гр. Варна. Завършва Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и работи като учител във Варна. През 1992 г. постъпва като послушник в Клисурския манастир „Св. Кирил и Методий“, а на 26 април 1994 г. е постриган за монах от Видинския митрополит Дометиан. Духовен старец му е Величкият епископ Сионий. В йеродяконски чин е ръкоположен през 2005 г. във видинския катедрален храм „Св. Димитър“, а за йеродякон малко по-късно в Лопушанския манастир от митрополит Дометиан. В архимандритско достойнство е въведен на 2 февруари 2009 г. в Черепишкия манастир от Врачанския митрополит Калиник. Бил е игумен на Лопушанския манастир (2004-2006) и Черепишкия манастир (2009-2011), както и архиерейски наместник в Белослатинската духовна околия през 2011 г. Към братството на Църногорския манастир се присъединява през 2017 г.

Бог да го прости! 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.