Мобилно меню

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (18 Votes)

varna2На 18 юли, сряда, в 11 ч. в катедралния храм „Успение Богородично“ във Варна ще бъдат донесени мощи на св. Матрона Московска и св. Лука Войно-Ясенецки, архиепископ Кримски и Симферополски. Светите мощи, които пристигат от Елистинската и Калмикска епархия на Руската православна църква, ще бъдат посрещнати от Варненския и Великопреславски митр. Йоан и ще останат за поклонение в катедралния храм до 10 август.

Св. Матрона Московска е една от най-почитаните светици в Русия. Имаща от рождението си дара на чудотворството, макар и сляпа, преди смъртта си тя станала известна като молитвеница и застъпница за Божията слава. Целият ѝ живот станал пример за великия подвиг на любовта, търпението, саможертвата и състраданието.

Св. Лука Войно-Ясенецки, архиепископ Кримски и Симферополски, е познат и като светецът-хирург. Когато св. Лука вече не можел да помага като лекар, се молел на Бога за болните и заради молитвите му Господ ги изцерявал. Хиляди са получили изцерение и благодатна помощ.

Пред светите мощи по време на престоя им в морската ни столица ще бъдат отслужвани постоянно молебени и акатисти.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

IMG 6132Молитви и песнопения на български език звучаха за радост на православните християни, живеeщи в Германия в големия район около гр. Кьолн. В българската православна църковна община „Св. Теодосий Търновски“, Кьолн-Бон, на 14 юли, събота, беше отслужена божествена св. Литургия. Веднъж в месеца в красивата гръцка православна църква в близкия град Брюл „Рождение на св. Йоан Кръстител“ се провеждат литургии на български език.

Много миряни отправиха взор към иконите на Иисус Христос и Пресветата Майка Богородица, първоапостолите и светците и с обща молитва смирено им се поклониха и се помолиха. За голяма радост много деца и възрастни пристъпиха към св. Причастие.

Светата Литургия отслужи о. Емил Ангелов, енорийски свещеник в Българската православна църковна община в Рим, който замести този път о. Юлиян в духовното обгрижване на сънародниците ни в тази част на Германия. Молитвите, отправени от о. Емил, стоплиха сърцата и докоснаха душите на богомолците. Проповедта му, изпълнена с искреност и чистота, успя да вдъхнови присъстващите за духовен напредък.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

офикияС архиерейска св. Литургия в Неделя на св. отци от Шестте вселенски събора, 15 юли, в храма „Св. Кирик и Юлита“ на гр. Банкя беше отбелязан празникът на мъчениците Кирик и Юлита, които се почитат и като покровители на града. Празничното богослужение оглави Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, а участие взеха още архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, свещениците при храма Василий М. Топузлиев и Петър Василев, ик. Дамян (Дечо) Делов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия, ик. Николай Георгиев, прот. Христо Димитров, прот. Серафим Янев, ефимерий в Кремиковския манастир, свещ. Петко Дишков, протод. Иван Петков, д. Константин Тренев и йерод. Вартоломей.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

IMG 2362Днес Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, освети нов параклис, посветен на св. Злата Мъгленска в криптата на храм „Рождество Христово“ в столичния квартал „Младост-3“.

В съслужение с владиката бяха архим. Василий, протосингел на Софийска епархия, и храмовото духовенство: предстоятелят на храма, ик. Димитър Генчев, и младите свещеници о. Симеон, о. Лъчезар и о. Петър.

Новият параклис, устроен в криптата на храма, неслучайно е посветен на св. Злата Мъгленска. На датата, когато се чества нейната памет – 18 октомври, беше осветен храм „Рождество Христово“ и така съвсем естествено тази дата се установи като втори храмов празник на църквата. Празничното събитие събра енориаши и гости на храма, около който за няколко години беше изградена енория, благодарение на усилията и труда на свещениците и служителите към храма.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

КанонНа българския книжен пазар се появи нов превод на Молебния канон към св. Климент Охридски (27 юли 916 г.), написан от Охридския архиепископ Димитър Хоматиан през първата половина на 13 век. Изданието е първото от Зографската поредица „Аналогион“, в която се публикуват текстове, свързани с църковното богослужение.

До днес преводът на славянски език на Молебния канон е познат само по един препис, Стружкия празничен миней, който се пази в Националната библиотека „Св. Кирил и Методий“. От него обаче липсват тропарите от четвърта, пета, шеста и части от трета и седма песни, поради загубване на лист от ръкописа. Това кара авторския екип да пристъпи към нов превод на църковнославянски език на канона, този път от гръцкия оригинал.

Изданието е триезично – с паралелен текст на църковнославянски и български език, поместен е и гръцкият оригинал. Стремежът на преводача, монах Климент от Зографската св. обител, е да постигне един по-певаем текст, с по-голяма ритмичност, като се отчете желанието преводът да се използва най-вече за богослужебни цели. С тази цел към оригиналния текст са добавени седален след трета песена, кондак след шеста, величания и молитва в края на канона от други служби на светеца.

4.7272727272727 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (44 Votes)

2 242На 12 юли празнуваме паметта на преподобния отец Паисий Светогорец. Църквата го причисли към лика на светците през януари 2015 г. и сега за трета година ще се чества неговият празник.

Тази вечер от 18 ч. в храма „Св. Лука Кримски и Симферополски“ в гр. Гоце Делчев беше отслужена празнична вечерна с участието на Неврокопския митр. Серафим. Утре в същия храм утринната ще започне в 6:30 ч., а светата Литургия – в 8:30 ч. Ще я отслужи митр. Серафим заедно с клиици от епархията, а песнопенията ще изпълни смесеният митрополитски хор за източноцърковни песнопения „Йеромонах Неофит Рилски“ под ръководството на проф. Йоанис Папахронис.

Празникът на преп. Паисий Светогорец и тази година ще бъде отбелязан в храм „Св. Лука Кримски и Симферополски“ (който е на приземния етаж в новостроящия се голям храм „Рождество Христово“ в града) във връзка с предвиденото изграждане на друг параклис, посветен на преподобния.

4.7450980392157 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (51 Votes)

11s5yprek thumb largeРано тази сутрин гръцкият вестник „Катимерини“ съобщи в електронното си издание, че по решение на гръцкото правителство ще бъдат изгонени двама руски дипломати, а на други двама ще им бъде отказан достъп в страната. Сред причините са посочени различни дейности в ущърб на Гърция: шпионаж, подкуп на висши държавни служители, оказване на влияние при важни за страната решения и застрашаване на националната ѝ сигурност. Споменато е името само на единия от четиримата – Виктор Яковлев, който е офицер.

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (7 Votes)

Ecumenical PatriarchateВ днешното си заседание, на 10 юли 2018 г., Св. Синод на Цариградската вселенска патриаршия избра трима нови митрополити. Прави впечатление, че синодът е заседавал в манастира „Света Троица“ на о-в Халки в Мраморно море, където е сградата и на затворената от близо половин век Халкинска богословска школа (1844-1971 г.), за чието отваряне патриарх Вартоломей полага огромни дипломатически усилия. Забележително е също, че е избран и митрополит на Анкара, какъвто не е имало в патриаршията от 1922 г., след нещастната война на Гърция с Турция, в резултат от която се дехристиянизира цяла Мала Азия, както и европейската част на Турция.

За пръв митрополит на Анкара след близо век е избран досегашният митрополит за Швейцария (и по-преди за Франция) Йеремия (Калийоргис). Той е роден през 1935 г. на о-в Кос (срещу Бодрум в Турция), завършил е Халкинската богословска школа през 1959 г., специализирал е в Париж, където остава да служи в тамошната епархия на патриаршията, докато я оглавява през 1988 г. През 2003 г. е преместен на митрополитския пост за Швейцария със седалище в Шамбези, Женева.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

gallias mosxasПредставители на Вселенска патриаршия днес се срещнаха с Московския патриарх Кирил и обсъдиха украинския църковен въпрос. В делегацията са участвали митрополитът за Франция Емануил и на Смирна Вартоломей. От руска страна освен патриарх Кирил на срещата са присъствали Волоколамският митр. Иларион (Алфеев) и прот. Николай Балашов. Официалното съобщение на Московска патриаршия е лаконично: „Срещата беше посветена на запазване на междуправославното единство“. По-късно прот. Николай Балашов отбеляза, че „двете страни заявиха искрено и открито своите позиции по въпроси от взаимен интерес, включително и за Украйна“. Очаква се в близките дни Руската църква да излезе с официална позиция относно проведените разговори и тя ще бъде предоставена на Вселенския патриарх Вартоломей и на Св. Синод на Константинополската патриаршия.

Снимка: Ромфеа

4.3571428571429 1 1 1 1 1 Rating 4.36 (14 Votes)

Ep IlijaНа 6 юли, петък, гръцките медии огласиха печалната новина, че е намерено тялото на изчезналия предния ден 47-годишен руски турист и че той вероятно е свещеник, удавил се в морето край Халкидическия полуостров. Тогава и в руски медии се уточни, че удавилият се е Бирският и Белорецки епископ Илия.

Епископът заедно с други свои спътници e бил на поклонническо пътуване в Гърция и Света гора – Атон. Те вероятно са съчетали поклонението с почивка на Халкидика, където в района на град Неа Муданя, при шийката на третия „пръст“ на полуострова, Касандра, е било намерено тялото на удавника.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

009На 9 юли се изпълват пет години от трагичната кончина на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. Заупокойна св. Литургия и панихида за приснопаметния архиерей отслужиха духовниците във Варна на 7 юли, събота. Богослуженията оглави неговият правоприемник Варненският и Великопреславски митр. Йоан. Той произнесе слово, в което припомни живота на владика Кирил, изпълнен с много отговорности към св. Църква в дългото му, близо 25-годишно служение.

След това беше отслужена заупокойна молитва при гроба на приснопаметния митрополит в централния гробищен парк във Варна.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

ea901dda5692d715912a792a31b87973По традиция, установена от няколко години, всяко лято от Шумен се организира поклонническо пътуване до Почаeвската и до Киевопечерската лавра. Тази година пътуването започва от Шумен на 17 август 2018 г., петък. Заминаването е в 9 ч. сутринта от паркинга на магазин Лидл в града. Пристигането в Почаевската лавра е на 18 август 2018 г. около обяд.

Програма на пътуването:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

Screenshot 2018 7 8 1 Освещаване на параклис Св Злата Мъгленска На 14 юли, събота, в столичния храм „Рождество Христово“ ще бъде осветен параклис, носещ името на българската новомъченица св. Злата Мъгленска. Новият храм е разположен в криптата на основната църква. Той се отличава с ниския си иконостас, какъвто често може да се срещне в гръцките православни храмове – това позволява на вярващите да наблюдават непосредствено служението на клириците и да добият по-пълна представа за православното богослужение.

Параклисът „Св. Злата Мъгленска“ ще бъде осветен от Белоградчишкия еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Утринната ще започне в 8 ч., в 8.30 ч. ще пристигне еп. Поликарп, а Златоустовата света литургия ще започне в 9 ч. Храмовото духовенство кани всички християни да споделят радостта на енорията и да участват в празничното богослужение в прослава на св. великомъченица Злата.

4.4666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.47 (15 Votes)

Screenshot 2018 7 8 Поклонение в Метеора Гърция poklonnik bgПрез месеците август и септември няколко софийски енории ще проведат поклоннически пътувания до православни светини у нас и в съседните балкански страни. Пътуванията се организират от Поклонническо-просветния център „Св. Йоан Рилски“ към Софийска митрополия. Макар и организирани от отделни енории, в поклоненията могат да се включат всички желаещи, за които този вид пътуване е нещо повече от „религиозен туризъм“. Групите се водят от духовник, а преподаватели от Богословския факултет към СУ провеждат беседите, които носят не само информативен характер за посещаваните исторически места и светини, но и запознават с основите на християнската вяра.

4.859649122807 1 1 1 1 1 Rating 4.86 (57 Votes)

cover H YordanovaНа 5 юли 2018 г. от 18 ч. в Български културен център на ул. „Веслец“ № 13 в София се състоя представяне на книгата на изследователката Христина Йорданова Настъплението на радикалния ислям. Златната саудитска верига срещу Европа, издадена от издателство „Абагар“, Велико Търново.

Книгата разглежда използването на исляма за политически цели, което е довело и до радикализирането на ислямския призив. Проследява се развитието на радикалния ислям от неговото зараждане до днес, факторите, които го обуславят, и проявленията му, включително и в България. Освен че са изяснени специфични термини и понятия, в книгата са представени и актуални проблеми на разглежданата тематика.

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.