Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

26733416 2157894347557719 1699894526797495041 nНа 21 януари от 16 ч. в академичния параклис „Св. Климент Охридски“ в Богословския факултет (пл. „Света Неделя“ №19) Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще раздаде отличията на участниците в конкурса за детска рисунка "Бъди творец", организиран от Българската православна църковна община „Св. Кирил и Методий“ в Хамбург, Германия.

Творческият конкурс се провежда вече четири поредни години с благословението на епархийския митрополит, като през 2017 г. децата работиха по темата „В царството Божие“. Голяма радост за хамбургската енория е, че все повече деца, живеещи в България, изпращат своите творби в северногерманския град. Журито, оглавено от митрополит Антоний и Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, отново беше изправено пред нелеката задача да избере 12-те най-добри рисунки, които да влязат в православния църковен календар за 2018 г., който общината издава.
В конкурса тази година са взели участие над 100 деца и на церемонията в академичния параклис митр. Антоний ще раздаде грамоти и подаръци на всички млади творци, които не са имали възможност да присъстват на детския празник в Хамбург през декември.

Добре дошли на празника са всички участници с техните родители и приятели!

Имената на победителите в миналогодишния конкурс са:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

sebias bibilob 1Грузинската патриаршия е изпратила официално запитване до отдела за външно-църковни връзки на Сръбската патриаршия за проведената на 12 януари среща между Сръбския патриарх Ириней и непризнатия президент на Южна Осетия Анатолий Бибилов. Говорителят на Грузинската патриаршия заяви пред грузинската национална телевизия, че писмото е било изпратено миналата седмица, но все още няма отговор.

В него се изказва остро недоволство от провелата се среща и се отбелязва, че в Южна Осетия, Самачабло, вече 25 години грузинската светска и църковна власт не може да упражняват своята юрисдикция, защото тези земи са окупирани. „Това е най-старата грузинска земя, се казва в писмото, която се признава за такава от почти всички държави, включително и Сърбия. Грузия обича Сърбия и Сръбската църква. Надяваме се, че нашите взаимоотношения ще продължат да се основават на братската любов, уважение и правни принципи, тъй като и двете страни и Църкви сме имали трудни периоди и знаем цената на болката, причинена от големи изпитания“.

Властите в Грузия също са изпратили протестна нота на Босна и Херцеговина заради присъствието на делегация от Южна Осетия за празника на босненската Република Сръбска на 9 януари. Сепаратистите в Южна Осетия са признати за независима държава само от Русия, Никарагуа и Венецуела.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

MISIA korica new LastНа 22 януари 2018 г. от 18 ч. в аулата на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ ще бъде представена книгата „Мисията на Църквата. По стъпките на Христос“ на митрополита на Тирана и архиепископ на Албания д-р Анастасий (Янулатос). Изданието излиза с благословението на архиеп. Анастасий и представя опита от мисионерската дейност и научните изследвания на предстоятеля на Албанската православна църква.

Архиепископ Анастасий е известен не само с богословските си съчинения, но и с изключителното си мисионерско служение, както и с огромната си роля за възстановяването на поместната автокефална Албанска православна църква, почти напълно унищожена от комунистическата власт в страната.

На представянето на книгата „Мисията на Църквата. По стъпките на Христос“ ще бъде дискутиран и въпросът за мисията на Българската православна църква в пределите на страната и зад граница. В дискусията ще се включат архиереи, свещеници, богослови.

Представянето се организира от Центъра за образователни инициативи „Двери“.

Програма на събитието:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

PlakatТази година се навършват сто и осемдесет години от построяването на храм „Св. Атанасий” във Варна. По този повод и в чест на храмовия празник на 17 януари, сряда, от 17 ч. ще бъде отслужена вечерна с петохлебие.

На 18 януари, четвъртък, от 9 ч. Варненският и Великопреславски митр. Йоан ще отслужи празнична архиерейска св. Литургия. В нея ще вземат участие свещеници от Варненска и Великопреславска епархия и от други епархии в страната и чужбина. Две църковни музикални формации ще пеят по време на светата Литургия: хорът при храм „Св. Атанасий” и гостуващият мъжки хор при варненската катедрала „Успение Богородично”.

По установена вече традиция след богослужението ще се отслужи водосвет и ще бъдат осветени проготвените от църковното настоятелство 400 порции риба, които ще се раздадат на богомолците.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

DSC 10032От 5 години България се радва на развитието на частна детска градина „Успение на Пресвета Богородица“, в която се преподава православно вероучение, традиционни български ценности, християнска нравственост и любов към семейството, Бога и ближния. Децата се обучават по утвърдена от МОН учебна програма за деца от две- до седемгодишна възраст, с разширено изучаване на английски, художествени и творчески занимания, подходящи за възрастта им, както и с народни танци и музика. Обучението и възпитанието протичат в смесена възрастова група всеки делничен ден от 8 ч. до 18 ч.

В месечната такса от 400 лв влизат храна и всички общи учебни и творчески занимания, провеждани в сградата на детската градина. Който проявява интерес, може лесно да ни намери в храм „Успение Богородично“, ул. „Училищна“ №8, кв. „Малашевци“, София. Детската градина се помещава в специална, красива и светла сграда, в големия и добре обгрижван двор на храма, с много удобства, място за разходки и игри, и градинка, за която децата се приучват да се грижат. Преподавателският състав включва интелигентни, ентусиазирани и всеотдайни личности: Камелия Спасова, главен учител и административен директор, Соня Гайтанджиева, музикален педагог и учител по пиано и английски, Мария Стоянова-Агапиу, преподавател по танци.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

targovski registar.jpg 220x159 q85 crop subsampling 2 upscaleС промени в Закона за юридическите лица с нестопанска цел (от септември 2016 г.) се променя начинът за регистрация на юридически лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ). Законовата промяна засяга сдружения, фондации и читалища, включително и тези с религиозна насоченост. От 1 януари 2018 г. регистрацията на ЮЛНЦ няма да става в районните съдилища, а в Агенцията по вписванията. Тези, които вече са вписани в окръжните съдилища до 31 декември 2017 г., следва да се пререгистрират в Агенцията в срок от 3 години – от 01.01.2018 г. до 31.12.2020 г.

Според регистрирания одитор Тошко Поптолев ЮЛНЦ с обществено полезна дейност би следвало да се пререгистрират до началото на юни 2018 г., за да успеят до края на същия месец да обявят годишния си финансов отчет и доклад за дейността си по чл. 40, ал. 2 на ЗЮЛНЦ. Това изискване е записано в чл. 38, ал. 1, т. 2 на Закона за счетоводството.

Пререгистрацията няма да доведе до промяна на наименованията на ЮЛНЦ, с които те са се вписали в съдилищата.

4.8181818181818 1 1 1 1 1 Rating 4.82 (22 Votes)

BNT 2 Nedelna LiturgiaШеста поредна година продължават предаванията на живо на неделните православни литургии по БНТ-2. Като се започна от Томина неделя, 22 април 2012 г., всяка неделя (без неделята на Възкресение Христово, както и без два месеца през лятото) от 9:00 ч. до 10:30 ч. зрителите могат да проследят на живо извършваната православна св. Литургия в храмове на градовете Варна, Благоевград и София. Посочваме ги в този ред, защото инициативата започна през пролетта на 2013 г. с благословението на покойните вече митрополити на Варна Кирил и на Неврокоп Натанаил. От Варна предаванията се осъществяват от катедралния храм „Успение Богородично“, а от Благоевград – от също катедралния (за града) храм „Въведение Богородично“. По технически причини телевизията не е в състояние да предава богослужението от митрополитската катедрала на гр. Гоце Делчев „Св. Кирил и Методий“. Предаванията са цялостни в рамките на тези 90 минути, а регионалните телевизионни центрове се редуват по предварително съгласувана програма.

На третата година се включиха предавания на неделната св. Литургия и от София, като беше избран (вероятно от Софийска митрополия) за телевизионното излъчване енорийският храм „Преображение Господне“ в столичния кв. „Лозенец“.

4.0588235294118 1 1 1 1 1 Rating 4.06 (17 Votes)

4264Преговорите между държавници на Република Македония и на Република Гърция за намиране на приемливо за последната име на държавата, известна с конституционното си име Македония, предизвика най-различни реакции. Не на последно място, а дори на първо по острота са становищата на главата на Гръцката православна църква и на архиереите на тази църква. Гръцкият народ е свикнал ръководството на Православната му църква винаги да е водещо по обществено важните въпроси, дори когато те имат и политическо измерение. Така се случва и сега.

Архиепископ Йероним, който е сред най-авторитетните личности в Гърция, заяви директно на премиера Алексис Ципрас: „Не приемаме име Македония и производни от него“. В същия дух се изказват и много от митрополитите на Гръцката църква. В медиите през последните седмици непрекъснато се четат множество изказвания на архиереи като тези: „Македония е гръцка и само гръцка“. „Македония е гръцка, велика и наша“. В тази кампания се включват и монасите от атонския манастир Кутлумуш. В разпространено по медиите тяхно писмо се казва, че според тях едно съставно име на Македония ще „кръсти“ македонци хора от други етноси, които нямат нищо общо с историческата Македония.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

449091 original e1459784296830 572x370На 23 януари в Москва в рамките на XXVI ;еждународни рождественски образователни четения ще се проведе конференция на тема „Идете и научете - перспективите пред развитието на православната мисия сред чужденци“.

Целта на форума е да бъдат обсъдени актуалните задачи пред развитието на православната проповед сред чужденците, посещаващи Русия и пребиваващи в страната (мигранти, туристи, студенти), а също и изработване на препоръки в дадената сфера.

Организатор е Комисията по мисионерство и катехизация към Московския Епархийски съвет. Форумът се провежда с подкрепата на Школата на православния мисионер към Синодалния мисионерски отдел на РПЦ и Центъра за анализи „Св. Василий Велики“.

За участие са поканени представители на синодални и епархийски учреждения, свещенослужители, мисионери, преподаватели и студенти от църковните учебни заведения, а също и хора, интересуващи се от развитието на мисионерството, което по думите на Московския патриарх Кирил „като свидетелство за Спасителя Христос е една от най-важните задачи на Църквата“.

4.8529411764706 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (34 Votes)

1111 fill 500x290Софийска митрополия публикува допълнителна информация относно неканоничните монашески пострижения, извършвани на територията на епархията, които Софийският епархийски съвет обяви за недействителни. В съобщението се посочва, че постриженията са били извършвани от йеромонах Козма (йеросхимонах Кирил), брат на Зографския манастир, и свещеник Станой Цветанов, клирик на Софийска епархия, на когото в края на миналата година беше наложен аргос. В съобщението се посочва, че монашеските пострижения са направени „при многобройни и тежки канонични нарушения, които не позволяват прилагането на принципа на икономията“.

Епархийският съвет също така забранява на двама зографски монаси йером. Козма и йером. Вениамин да извършват богослужения и треби на територията на Софийска епархия.

Приелите нерегламентирано монашество лица, ако са се покаяли за постъпката си и са подали покайни писма в Софийска митрополия, ще бъдат приети на послушание в канонични манастири в Софийска епархия.

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)

Sv GrigoriiВ края на януари Църквата чества паметта на трима велики отци, които поставят основите на православното догматично богословие – св. Василий Велики, св. Йоан Златоуст и св. Григорий Богослов (наричани Свети Трисветители). По този повод, няколко дни преди техния празник, на 30 януари, столичната енория към храм „Рождество Христово“ и Поклонническият център „Св. Йоан Рилски“ към Софийска митрополия, с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит, организират поклонение до мощите на св. Григорий Богослов (329 - 25 януари 390 г.), които се покоят в Неа Карвали, близо до Кавала (Гърция).

Св. Григорий Богослов е патриарх на Константинопол, един от кападокийските св. отци, който допринася изключително много за точното изясняване на православното учение за Светата Троица. Паметта му се чества самостоятелно на 25 януари, когато в Неа Карвали се стичат християни от цялата страна. Неговите св. мощи са пренесени от родната му Кападокия от малоазийски гръцки бежанци през 1924 г. при размяната на населението между Гърция и Турция. Почти веднага в Неа Карвали е издигнат храмът, където сега се покоят неговите св. мощи. Там се съхранява и църковната утвар от стария храм в Карвали в Мала Азия, където векове наред е лежало тялото на великия Константинополски патриарх.

Повече за живота и огненото слово на св. Григорий Богослов може да прочетете в статиите: Св. Григорий Богослов за състоянието на Църквата през 4 век и Св. Григорий Богослов: За мен самия и за епископите.

Това е поредното пътуване, организирано от софийска енория и Поклонническия център „Св. Йоан Рилски“ към Софийска митрополия. Основната цел на поклонническите пътувания е не само да се даде възможност на участниците да се поклонят на общоправославни светини, но и да се спомогне за опознаването на хората в енорията. Пътуванията, в които участват и енорийски свещеници, както и православни богослови, се превръщат в образователни пътешествия, по време на които участниците научават много неща за православната вяра и историята на нашата Църква. Свещеници, участвали в мисионерската инициатива на Софийска митрополия, споделят, че по този начин към църковния живот в техните енории са привлечени нови хора, семейства, открили за себе си красотата на православния духовен живот.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

1484894078 img 3536На Рождество Христово, което в Русия се отбелязва на 7 януари, в православните храмове в страната са били отслужени около 11 хиляди богослужения, в общо 5.7 хиляди населени места. Участие в богослуженията са взели над 2.5 милиона руснаци, съобщава сайтът Правмир въз основа на официалните данни на МВР на РФ. От министерството съобщават, че за обществения ред на „мероприятията в храмовете, църквите и манастирите“ в нощта на 6 срещу 7 януари са помагали над 50 хиляди сътрудници на МВР, четири хиляди военнослужещи, помагали са им и близо 20 хиляди доброволци – членове на т. нар. народни дружини и казачески организации.

3.4375 1 1 1 1 1 Rating 3.44 (48 Votes)

26167986 1827866540618135 4050881714609409384 nЗападно- и Средноевропейският митрополит Антоний започна през 2018 г. пастирската обиколка на епархията си от църковната община „Рождество Богородично“ в Барселона. Архиереят оглави светата божествена Литургия на празниците Богоявление и Събор на св. Йоан Кръстител, отслужи Велик Богоявленски водосвет, който завърши на брега на Средиземно море с хвърляне на св. Кръст, и оглави вечерното богослужение в чест на Господния Предтеча.

Освещаването на морските води беше едно от вълнуващите събития през празничните дни. Обичаят за хвърлянето на Кръста във вода и изваждането му не е познат в западното християнство. Молитвата за освещаване на водите във водоемите е може би богослужебният момент, който след св. Евхаристия най-красноречиво показва свещената грижа на християнина за творението.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

article 30298 174291Вчера, в ранния следобед, Светейшият Български патриарх Неофит посети Вселенската патриаршия по покана на Константинополския патриарх Вартоломей. Българската църковна делегация, в която влизаха също Ловчанският митр. Гавриил, Русенският Наум и Старозагорският Киприан, беше посрещната от протосингела на Патриаршията архимандрит Андрей. След като се поклониха в патриаршеската църква „Св. Георги“, Българският патриарх и архиереите бяха приети от патриарх Вартоломей в тронната зала на Патриаршията.

„С голяма любов и сърдечна почит Ви посрещаме в дворите на майката-църква. Радваме се, че тази наша среща се провежда в началото на новата година, която Ви пожелавам да бъде изпълнена с Божиите благословения както за Вас лично, Ваше Блаженство, така и за Светейшата Българска църква“, каза патриарх Вартоломей в краткото си приветствие към българските гости. „Радвам се, че идването ви в Константинопол е по повод на едно много радостно събитие, каквото е основното обновление на близкия храм „Св. Стефан“. Това е голямо събитие за нашия град, за нашата Вселенска патриаршия, за обичаната тукашна българска община и за цялото православие. Благославяме Бога и пожелаваме да ни даде и други такива радостни събития и такива радостни срещи.

4.9047619047619 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (21 Votes)

archimandrite placide deseille 0На 7 януари 2018 г. на 91-годишна възраст почина известният патролог и духовник схиархимандрит Плакида (Дезей). Схиархим. Плакида беше клирик на Цариградската патриаршия, основател на две подвория на атонския манастир Симонопетра в южна Франция – мъжкия манастир „Св. Антоний Велики“ и женския манастир „Покров Богородичен“.

Отец Плакида беше известен православен богослов, преводач на библейски, светоотечески и богослужебни текстове на съвременен френски език. Дълги години беше и редактор на поредицата светоотечески съчинения Sources Chretiennes.

Отец Плакида е роден в римокатолическо семейство. На 16 години отива в един от римокатолическите манастири с най-строг устав. На 30 години основава свой манастир, а на 41 преминава с цялото братство към Православната църква.

Първото запознанство на отец Плакида с източното християнство е по време на пътуванията му до Париж, когато се запознава с известните руски богослови архим. Киприан (Керн) и Владимир Лоски. Там за пръв път присъства на православна литургия в института „Св. Сергий“. Книгата на Владимир Лоски Очерци по мистичното богословие на Източната църква и беседите с о. Киприан за христологията на Халкидонския събор и паламитското учение за божествените енергии дава на младия римокатолически монах ключа към разбирането на православния възглед за Църквата и човека.

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.