Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

ОсеновицаЧудотворната икона на св. Богородица от Рилския манастир, наричана Осеновица, ще бъде занесена за поклонение в няколко града на Ловчанска епархия. В периода от 23 до 29 октомври светинята ще посети градовете Пирдоп (храм „Успение Богородично“), Етрополе (храм „Св. Архангел Михаил“), Ботевград (храм „Успение Богородично“ и храм „Възнесение Господне“), Тетевен („Всех святих“), Троян („Св. преп. Петка Търновска“) и Ловеч.

В Ловеч иконата ще бъде изложена за поклонение в два храма - „Света Троица“ на 28 октомври и „Св. Кирил и Методий“ на 29 октомври.

Изнасянето на светинята на Рилския манастир става с разрешението на Св. Синод на Българската православна църква и е по молба на Ловчанския митрополит Гавриил. Св. Литургии в споменатите епархийски градове ще бъдат отслужвани от Ловчанския митрополит.

Чудотворната икона на св. Богородица – Осеновица се пази в манастира още от епохата на Второто българско царство и е дарена от византийския имп. Мануил I Комнин. Около свещения образ на Божията майка са вградени частици от мощите на 32 светци. Тя се изнася изключително рядко от св. обител. През 2007 г. бе занесена в София, заедно с чудотворните икони на Божията майка от другите две старвопигии у нас – Троянската св. обител и Бачковския манастир, където бе отслужен молебен за българския народ и за освобождаването на осъдените на смърт български медици в Либия. През 19 век, при епидемии различни селища в околността и страната измолвали от манастирската управа да разреши пренасянето на иконата в техните населени места, за да се сложи край на изпитанията.

От Ловчанска митрополия засега не са обявили причината, поради която са пожелали иконата на св. Богородица – Осеновица да обиколи най-големите населени места в епархията. В съвременната история на България чудотворната икона на Рилския манастир за първи път ще обиколи толкова много селища в страната.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

rozhdestvo hristovoЗа седма поредна година стартира Националният ученически конкурс, посветен на Рождеството на Спасителя. Той се организира от Министерството на образованието и науката, РИО-Бургас, Националният дворец на децата, Община Бургас, Център за подкрепа на личностното развитие – Бургас и Сливенска митрополия.

Конкурсът има за цел да поощрява и утвърждава интереса на учениците към литературата и православието, да стимулира тяхната творческа изява, любовта към изкуството и православната вяра.

Участват ученици в 3 възрастови групи от всички училища, школи и извънучилищни звена от страната:
І –ва възрастова група – от 1-4 кл.
ІІ –ра възрастова група – от 5-8 кл.
ІІІ-та възрастова група – от 9-12 кл.

4.1111111111111 1 1 1 1 1 Rating 4.11 (9 Votes)

стоян малиновНегово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит уважи защитата на докторската дисертация на Стоян Малинов, асистент в катедра „Практическо богословие“ в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Защитата се проведе на 20 октомври в аулата на висшето учебно заведение, а темата на дисертацията е „Богословски аспекти на музикалните и текстовите образи в Златоустовата литургия на Ангел Попконстантинов“.

В дисертацията се прави исторически обзор на българската авторска църковна музика от края на 19 век до края на 70-те години на 20 век с център биографията и творческата дейност на Ангел Попконстантинов.

Ангел Попконстантинов (1905-1981 г.) е известен църковен композитор, асистент и преподавател по църковна музика и църковен ред в Музикалната академия. Той е композирал за смесен хор, а след това е аранжирал за мъжки хор светата Златоустова литургия, одобрена, но неиздадена досега от Св. Синод. Тези негови композиции и до днес се изпълняват в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Голяма заслуга на маестро Попконстантинов е, че през своите 42 години работа в Патриаршеската катедрала той събира и преписва много църковно-хорови песнопения и по този начин създава църковно-хоровата библиотека. В Богословския факултет (и при трансформирането му в Духовна академия) преподава 30 години църковна музика. Работил е дълго време и със сегашния патриарх Неофит, който е бил негов помощник-диригент в хора на „Св. Александър Невски“.

Информация и снимка: Софийска св. митрополия

 

 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

temida1Допитване до румънските граждани от началото на този месец е показало, че за пръв път от политическите промени в нашата северна съседка насам рейтингът на Църквата е спаднал под 50%. Затова пък доверието в правната система си остава постоянно – около 60%, заявява социологът Алин Теодореску пред румънските медии.

Според същото проучване на общественото мнение в Румъния най-високо е доверието в противопожарната служба и в бързата помощ SMURD (по пъвите букви на румънското название на службата, занимаваща се обикновено с най-тежките случаи – Serviciul Mobil de Urgențǎ, Reanimare și Descarcerare).

4.625 1 1 1 1 1 Rating 4.63 (8 Votes)

20171018 155608

На 18 октомври, в навечерието на празника на преп. Йоан Рилски Чудотворец, първото си посещение в Рилската св. обител като Президент на Републиката осъществи държавният ни глава г-н Румен Радев. Той беше съпровождан от своята съпруга г-жа Десислава Радева. Президентското семейство беше посрещнато при портите на манастира от игумена Негово Преосвещенство Адрианополски еп. Евлогий и от цялото рило-манастирско братство. След като се помолиха пред св. мощи на Рилския Чудотворец, високите гости разгледаха храма, а след това и църковно-историческия музей на обителта. Гостоприемство им беше оказано и в игуменарната, където еп. Евлогий запозна сем. Радеви с някои по-интересни исторически факти за манастира и неговия основател. Президентът Радев прояви голям интерес към книжовните ценности и документи, които се съхраняват от векове в манастирската библиотека, и изрази почитта си към делото на поколения монаси, отдали живота си за духовно-просветното дело на българския народ. Към Негово Преосвещенство г-н Радев изказа своето очарование от състоянието на манастирския комплекс.

Епископ Евлогий отправи покана към държавния глава в скоро време отново да посети Рилската обител. В знак на уважение и за спомен от неговото посещение в манастира домакинът му поднесе в дар икона със сребърен обков на св. Йоан Рилски. На г-жа Радева игуменът подари икона на св. Богородица Пътеводителка, копие на иконостасната икона от царския ред в храма.

20171018 160153

20171018 155723

 

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (6 Votes)

 MG 2729Рилският манастир почете празника на своя ктитор и покровител на целия български народ - преп. Йоан Рилски Чудотворец с тържествено богослужение. На 18 октомври в 20.30 ч. беше дадено началото на всенощното бдение, което продължи до малките часове на следващия ден. От архиерейския трон службата предстояваше най-младият от гостуващите архиереи, Мелнишки еп. Герасим - главен секретар на Св. Синод на БПЦ. Молитвено участие взеха митрополитите на гр. Клуж (Румъния) Андрей и на гр. Сидерокастро (Гърция) Макарий, игуменът на обителта Адрианополски еп. Евлогий, Главиницки еп. Йоан, архимандрит Порфирий, игумен на манастира "Св. Йоан Предтеча" близо до гр. Верия/Бер в Гърция (където се пази честната глава на св. Климент Охридски) заедно с монаси от братството, архимандрит Рафаил, ефимерий и духовник на манастира "Св. Благовещение" край румънския град Алба Юлия, заедно с монахини от обителта, йеромонах Григорий от светогорския манастир "Григориат", епархийският викарий на Слобозийска епархия (Румъния) архимандрит Рафаил, архиерейският наместник на гр. Кълъраш (Румъния) протойерей Илия Еужен, протосингелът на Клужка митрополия архимандрит Симеон, игуменът на Суковския манастир в Сърбия (Западни покрайнини) йеромонах Серафим с братя на обителта, монахини от Врачешкия и Ресиловския манастир, свещеници от различни епархии в страната.

4.8823529411765 1 1 1 1 1 Rating 4.88 (17 Votes)

св. синодСв. Синод на БПЦ в пълен състав[1] проведе свои планирани заседания на 16 и 17 октомври, в понеделник и сряда. И независимо от практиката на синодната канцелария да не съобщава всички решения на синода (за разлика от други поместни църкви, които веднага публикуват решенията на синодите си), все пак по нещичко се пускаше на медиите и чрез тях – на обществеността. Този път обаче информационното затъмнение беше пълно. А освен множеството текущи въпроси имаше и един, по който всички с трепет очакваха решение: листата, т. е. списъкът на епископите, „достоизбираеми“ за Видински митрополит. Решението по такъв въпрос в предишни случаи винаги се е съобщавало в синодния сайт. Мълчанието този път може да означава само едно: синодните архиереи не са стигнали до някакво решение.

Клирици от Видинска епархия вече споделят, че синодът бил решил да се прави ревизия на изборите за епархийски избиратели, проведени през пролетта по духовните околии на онази епархия. Междувременно и в свое интервю протосингелът на епархията архимандрит Антим говори за post factum оспорване на тези избори.

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (10 Votes)

сн.5Столичният храм „Рождество Христово“ в кв. „Младост“ 3 отбеляза на 18 октомври две години от своето освещаване. В деня на св. евангелист Лука и св. великомъченица Злата Мъгленска свещениците отслужиха тържествена св. Литургия, а след това църковните настоятели и енориаши споделиха братска трапеза. В двора на храма пък църковните служители раздаваха постен курбан, което вече се превърна в традиция за големите празници.

сн1Следобед храмът беше посетен от 12-класници от близкото 144-о СУ, които заедно със свещениците о. Лъчезар Вълков, о. Симеон Змейков и о. Петър Кудузки се запознаха с устройството на православния храм. Младежите научиха, че храм и Църква са две различни неща. Разбраха, че църквата „Рождество Христово“ не е на свещенослужителите или на хората, които работят там, а на всички християни в кв. „Младост“. Учениците играха реалистична игра „Пътека към храма“, показваща трудностите, които са имали първите християни да достигнат до местата, където са се събирали за „преломяването на хляба“, според завещанието на Спасителя. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

images Espch 300x168Европейският съд по правата на човека потвърди правото на религиозните организации да се самоуправляват според нормите на своето каноническо право. Това решение изпраща послание към 47-те държави членки на Съвета на Европа за необходимостта да уважават правото на местните църкви да регулират вътрешния си живот по своите вътрешни правила, канони. Това е решението по делото „Наги срещу Унгария“ (Nagy v. Hungary) и то защитава правото на църквите да имат свои „църковни съдилища и своя дисциплина за църковните служители“.

Експертно мнение по делото е внесла правозащитната организация АDF International, според която по правилата на международното право църквите трябва да имат възможност да управляват своите вътрешни дела без намесата на правителството.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

naupaktou 1Неотдавна в Гръцката църква бяха проведени избори за две митрополии – на Стаги и Метеора, и на Филипи, Неаполис и Тасос. Изборите бяха предшествани от шумни дебати и дори размяна на реплики между отделни йерарси. Коментарите не стихват и след като изборите на новите митрополити вече са факт. Според Навпактския митр. Йеротей (Влахос) тези избори са били съпроводени с недопустими за църковни хора прояви. И по-конкретно той се обявява срещу задкулисието при такива важни за живота на Църквата решения. Той визира изпращането на анонимни доноси срещу едни или други кандидати, което, за съжаление, се утвърждавало като тенденция в Гръцката църква. Според митрополита възраженията срещу нечия хиротония и възвеждане в митрополитско служение трябва да бъдат отговорни и лично заявени, а не анонимни. Митрополит Йеротей не приема и образуването на клики от избиратели (в Гърция това са митрополити) зад нечия кандидатура, договорките и разпространението на компромати. И по-конкретно в коментара си той пише:

Изборът на нов епископ за пастир на една митрополия е много сериозна задача на висшия клир, защото епископът е наследник на трона на апостолите, но трябва да бъде и участник в начина им на живот, както пеем в Аполитикия на празника на св. епископи.

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (14 Votes)

 MG 6673На 19 октомври според народното определение е Отчовден – денят на светия преподобен Йоан Рилски Чудотворец. Неговите празници през годината са три: на 18 август е успението му, на 1 юли е връщането на мощите му в Рилския манастир през 1469 г., а на 19 октомври се чества пренасянето на мощите на светеца от Средец във Велико Търново през 1195 г. Сред нашия народ най-известен е празникът на 19 октомври, независимо че тогава се отбелязва просто едно пренасяне на мощите на св. Йоан.

Тази вечер в Рилската света обител се отслужва бдение. Там са Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод на Българската православна църква, Сидерокастренският митрополит Макарий от Гръцката православна църква и Клужкият митрополит Андрей от Румънската православна църква. Песнопенията се изпълняват от два хора: на дясната певница са българските певци в сборен състав под ръководството на г-н Андрей Касабов, а на лявата – гръцкият хор на г-н Григорий Папаемануил от Драма, Гърция. Този хор, както и един румънски хор за източноцърковно пеене, от години участва в празника на обителта, като са разпели и разучили песнопенията на гръцки език в чест на Рилския светец. Заедно със стотиците богомолци от цялата страна в манастира са пристигнали монаси, монахини и миряни от съседни страни, като например от Суковския манастир в Западните покрайнини (Република Сърбия), от манастири в Румъния и др.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

22554447 10155813981113114 1581023438 nС празнично вечерно богослужение в храма на Софийската духовна семинария започна честването на деня на св. Йоан Рилски – духовния покровител на учебното заведение. Храмовият празник събра в семинарската църква не само преподавателите, възпитателите и учениците, но и много миряни от столицата, дошли да почетат Рилския Чудотворец. Вечерното богослужение оглави Западно- и Средноевропейският митр. Антоний. По традиция владиката пострига за четци, певци и свещоносци семинаристите от първи курс. Така те вече ще могат да помагат в богослужението в семинарския храм и да навлизат в детайлите на литургиката, изучавайки я не само на теория, но и на практика.

Утре сутринта митрополит Антоний ще оглави св. Литургия за празника на Софийската семинария. В богослужението, което ще започне в 9 ч., ще вземе участие и ректорът на духовното училище архим. Пахомий. Ръководството на семинарията кани на празничната св. Литургия богомолците от столицата.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

3400D295D236609091F4BF2A03F2B754D2BA3A939B0C73A8E6pimgpsh fullsize distrВ с. Ново Лески (хората го произнасят и Ново Ляски), общ. Хаджидимово, което е на пътя от гр. Гоце Делчев за Драма, добри християни са построили параклис в чест на Божия пророк Илия Тесвитянин. Не им достигат средства за окончателното завършване на параклиса, за да бъде той осветен и да се служи в него, ако е воля Божия, от това лято нататък. От църковното настоятелство изпратиха до редакцията ни призив към всички добронамерени хора за финансова помощ:

Храмовете са място на постоянно Божие присъствие. В тях се извършва божествена св. Литургия, в която присъства Самият нашият Господ Иисус Христос, а Светият Дух слиза върху предложените св. Дарове, които освещават и спасяват вярващите. Ето защо трябва да се градят храмове, параклиси, манастири и те трябва да бъдат в добър вид.

Обръщаме се към всички, които могат да помогнат за довършването на параклис „Св. пророк  Илия“ в с. Ново Ляски, общ. Гоце Делчев, Неврокопска епархия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

PlakatFilmi2017END 1В Духовно-просветния център „Св. архангел Михаил“ във Варна от 16 до 20 октомври се провеждат „Дни на православното филмово изкуство“. Тази година дните в крайморския ни град с традиционно добри връзки с Русия са посветени на 100-годишнината от Октомврийската революция от 1917 г. в Русия – най-важното събитие през 20 век, оказало силно влияние върху историческите процеси в света. Един век след революцията тя все още е обект на анализи, оценки и въпроси. Какво се случи? Какви са причините? Какъв е смисълът на тази трагедия за руския народ и за православието? Дните на православното филмово изкуство са опит да се потърсят отговори на тези въпроси в произведенията на водещи руски кинотворци, заявяват от варненския ДПЦ.

Филмите ще бъдат показвани от 18:00 ч. в Духовно-просветен център „Св. архангел Михаил“ във Варна на ул. „27 юли“ № 9. Вход – свободен.

Програмата до края на седмицата:

18 октомври (сряда), 18:00 ч.

Сибирският бръснар
1998 г., режисьор Никита Михалков, 180 минути
Сблъсък на традициите в царска Русия с новото време, една невъзможна любов на фона на историческите събития в предреволюционния период.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

2017 10 14 12 37 16 conv 300x200На 14 октомври Българската православна църковна община „Св. Патриарх Евтимий Търновски“ в Париж с благословението на Западно- и Средноевропейския митр. Антоний участва за пореден път в поклонническото пътуване до гр. Шартр, Франция, организирано от Руския поклонически център на Корсунска епархия на РПЦ в Париж. Градът, разположен на 80 км югозападно от френската столица, беше избран за място на поклонението, тъй като в неговата катедралата се пази покровът на Пресвета Дева Мария: дреха, типична за еврейското общество, наподобяваща шал с необичайни размери – дължина 5 метра и ширина половин метър – която, според църковното предание и исторически източници, е била носена от св. Богородица. За пръв източник на информация за светинята се смята трудът „Слово за пренасяне на честния покров на Богородица във Влахерна“ на Теодор Синкел.

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.