Мобилно меню

2.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 2.67 (12 Votes)

safe imageСлед две седмици Руската църква ще чества 10 години от възкачването на патриаршеския престол на Московския патриарх Кирил. Коментирайки развитието на Руската църква през тези десет години, Волоколамският митрополит Иларион (Алфеев) се обърна към служителите в ръководения от него Отдел за външно-църковни връзки към Патриаршията. Според митрополит Иларион (Алфеев), който поема външната политика на Московска патриаршия веднага след избора на патриарх Кирил, неговият отдел в момента се намира в състояние на война. Той сравни отдела с военно подразделение, а своите сътрудници с войници, които сега са призовани да отдадат живота си за Родината, ако това се наложи:

"Тези десет години като цяло бяха мирно и благоприятно време, но през последните месеци срещу нашата Църква се разгърнаха военни действия. И сега се наложи да работим в съвършено друг режим... Ние се намираме в състояние на война, но тази война не започнахме ние. Нашата война е отбранителна, а ние ще я водим до победния край. Никакви трудности, никакви заплахи няма да ни сломят и разколебаят, защото ние знаем, че изпълняваме свещеното дело за защита на границите на нашата Света Църква. ... Аз мисля, че нашият Отдел съвсем справедливо може да се оприличи на армия или в краен случай на много важно военно подразделение, което пази свещените граници на нашата Църква. Армията е винаги необходима за безопасността на държавата, включително и в мирно време. Но ако мирното време за армията е време за тренировки, то по време на война военнослужащите трябва да бъдат готови, ако се наложи, да отдадат живота си за своята Родина".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)

Fr Valentin MihailovДнес, 17 януари 2019 г., Антоновден, на 56-годишна възраст се е упокоил в Господа софийският свещеник Валентин Михайлов, служил при храмовете „Св. Богородица“ в кв. „Малашевци“, „Св. Георги“ – ротонда в центъра на столицата и напоследък, от 1 юли 2018 г., в „Света Троица“ на Редута, кв. „Гео Милев“.

Отец Валентин е роден на 11 февруари 1963 г. във врачанското село Рогозен. Завършва Националната гимназия по полиграфия и фотография, гр. София, където впоследствие става и преподавател. През 1988 г. успешно завършва паралелния курс на СДС „Св. Йоан Рилски“, а по-късно и Духовната академия „Св. Климент Охридски“. Като студент активно участва в социалната дейност на Православното християнско младежко движение „Св. Евтимий, Патриарх Търновски“, дало православна просвета и въцърковило стотици български младежи в годините след политическите промени у нас. Занимава се и с книгоиздаване, за да издържа семейството си.

4.4666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.47 (15 Votes)

685dНа 17 януари Върховната рада прие оспорваните поправки в Закона за свободата на съвестта и религиозните организации, който регулира процедурата за промяна на юрисдикционната принадлежност. За тях гласуваха 229 депутати (30 гласуваха против, 2 въздържали се, 40 негласували, над 100 неприсъствали). Поправките са известни като законопроект № 4128 и предизвикаха бурни дискусии преди една година. Оттогава законопроектът беше променен в някои точки.

Приетите поправки предвиждат, че всяка енория може да промени своята юрисдикция чрез провеждане на общо събрание на членовете на енорията, което може да бъде инициирано от самата енория. Ако за това решение гласуват две трети от участниците в събранието, то придобива юридическа сила независимо от позицията на местния митрополит, епархийски съвет или свещеник.

Законът уточнява понятието „религиозна община“ и механизма за промяна на нейната принадлежност. „Членството в религиозната община се основава на принципите на свободното волеизявление, а също и на изискванията на устава на религиозната община. Религиозната община по свое усмотрение приема нови и изключва съществуващи членове на общината по реда, определен в нейния устав“, се казва в закона.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

 MG 7241В началото на следващата седмица Св. Синод на БПЦ се събира в столицата, за да отбележи именния ден на Негово Светейшество патриарх Неофит и за провеждане на заседания.

На 21 януари Православната църква почита паметта на преп. Максим Изповедник и на св. мъченик Неофит. Затова Светейшият предстоятел на БПЦ ще отбележи деня на своя небесен покровител със св. Литургия и благодарствен молебен в софийската митрополитска катедрала „Св. Неделя“. Литургията, която ще започне в 9:30 ч., ще оглави Русенският митр. Наум. Той ще отправи и поздравление към патр. Неофит от името на Св. Синод на БПЦ. Негово Светейшество ще извърши благодарствения молебен, който ще започне около 11 ч.

От името на клира и миряните на Софийска епархия поздравление ще отправи Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

По традиция, установена още от блаженопочившия патр. Максим, който също честваше именния си ден на тази дата, събралите се за празника на предстоятеля архиереи провеждат и няколко синодни заседания. Така ще бъде и през следващата седмица. Официално не е обявен дневният ред на заседанията, но се очаква митрополитите да обсъждат въпроса с автокефалията на Украйна, новия Закон за вероизповеданията, да приемат бюджета на епархиите, както и да коментират текущи въпроси. Остава неясно дали въпросът с автокефалията на Македонската православна църква е отпаднал от дневния ред на Св. Синод.

4.5714285714286 1 1 1 1 1 Rating 4.57 (14 Votes)

cropВчера горя една от сградите в комплекса на Киево-Печeрската лавра. 11 пожарни машини участваха в потушаването на пламъците, обхванали около 400 кв. м. застроена площ. Запалената сграда няма богослужебни функции и огънят беше потушен за три часа. Комплексът на Киево-Печeрската лавра е разделен на две, като едната част се стопанисва от държавния музей, а другата – от църквата в лицето на УПЦ (МП). Пожарът възобнови спора между двете институции кой носи отговорността за инцидента и как се стопанисва лаврата. Прес-секретарят на УПЦ (МП) архим. Климент заяви, че пожарът не е в църковната част, а в тази на музея. Оттам обаче опровергаха информацията: „Горящата сграда е зад нашата ограда“, заяви музеен работник.

Междувременно полицията задържа мъж на 24 години, без постоянен адрес, заподозрян в запалването на сградата, като огънят е тръгнал от втория етаж на постройката. Причината за действията му не е ясна.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

60771094Църквата „Св. Атанасий“ във Варна ще отбележи своя храмов празник на 18 януари. По този повод на 17 януари, четвъртък, от 17 ч. в храма ще се отслужи вечерня с петохлебие.

На 18 януари, петък, от 9 ч. Варненският и Великопреславски митр. Йоан ще отслужи празнична архиерейска св. Литургия. Участие в нея ще вземат свещеници от епархията.

По установена вече традиция след службата ще бъде отслужен водосвет и ще се освети риба, която ще се  раздава на всички присъстващи. Църковното настоятелство е приготвило 400 порции за участващите в св. Литургия богомолци.

4.5121951219512 1 1 1 1 1 Rating 4.51 (41 Votes)

657920 n

Вартоломей, по Божия милост патриарх на Константинопол, новия Рим, и Вселенски патриарх

„Вие обаче пристъпихте към планина Сион… и църквата на първородните“ (Евр. 12:22-23), казва на всички вярващи блаженият апостол на народите Павел, като правилно оприличава Църквата с планина заради качествата й на утвърденост, постоянство, твърдост и непоклатимост. Макар Църквата Божия да е и да се нарича едно стадо и едно Христово тяло, като има навсякъде една и съща изповед на православната вяра, общение в Светия Дух чрез тайнствата и непоклатимост на апостолското приемство и каноничния порядък, тя още от апостолските времена се състои от църкви по места и страни, вътрешно самоуправлявани от собствени пастири и учители, и служители на Христовото благовестие, т. е. от епископи по всички тези земи, на основание не само на историческата в света значимост на градовете и страните, но и поради специфичните за всяка от тях пастирски нужди.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (21 Votes)

74432 nГрузинският митрополит на Шемокмеди Йосиф (Киквадзе) стана първият йерарх на Грузинската църква, който поздрави официално Православната църква в Украйна с получаването на томос за автокефалия. В своето официално съобщение той написа: „Поздравявам Православната църква в Украйна с получаването на томоса и мисля, че Украйна е достойна да има независима църква, защото тя се бори векове за своята независимост и автокефалия“.

Ръководителят на прес-центъра на Грузинската патриаршия Андрия Ягмайидзе заяви, че това е лична позиция на митр. Йосиф, а Грузинската църква ще се произнесе на редовно заседание на Св. Синод.

Официално Грузинската църква обяви, че ще изрази позиция след излизането на Томоса. Всъщност това решение отразява желанието на грузинските митрополити да отложат заемането на позиция, поради липса на единомислие помежду си и най-вече поради опасение това да не доведе до въвличането на Грузинската църква в разкол. Митрополитът на Ахалкалаки Николай, например, е на мнение, че признаването на автокефалия е много дълъг процес и „няма нужда да се бърза“. „Ние възстановихме своята автокефалия през 1917 г., а Руската църква призна това едва през 1947, Константинополската пък – през 1990 г.“ Според него Грузинската църква трябва да изчака „останалите църкви, които са по-напред в йерархията на диптисите, да се произнесат първи“.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (12 Votes)

1719989 tan20181227 181220844 3 lsВ сръбското село Банстол, Фрушка гора, се издига първият храм в руски стил в страната, който е замислен като точно копие на руската църква в София. Храмът е посветен на св. Богородица, но е известен в сръбските медии като „Путинова църква“. Прозвището идва от желанието на инициаторите храмът да бъде символ на руско-сръбското приятелство, както и на „Путин като защитник на православието“. Храмът е посветен на събитията и жертвите от хърватската операция „Буря“ (през 1995 г.) в Сръбска Крайна. Строежът е започнат през 2015 г. и вече е почти завършен.

Златните куполи са дело на майстори от Донецк, а на върха на храма се развява руски флаг. Първи дарител на храма е тогавашният сръбски президент Томислав Николич, а основните спонсори са от Русия. По настояване на Сремския еп. Василий интериорът на храма също ще повтаря този на руската църква „Св. Николай“ в София.

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (9 Votes)

sss 13 850x588В неделя вечерта, 13 януари, на 72-годишна възраст почина Сисанийският митр. Павел (Йоану), един от ярките йерарси на Гръцката православна църква. Той беше познат и на читателите на Двери, а словото му беше обичано и разпознавано от българските християни.

Неговото служение като епископ беше тясно обвързано с младите хора в Църквата в Гърция, където той е известен като духовник, мисионер и катехизатор, лектор в църковните „училища за родители“ и др. Митр. Павел ръководи своята епархия на Сисани и Сятища от 2006 г., като за тези години възроди духовния живот в нея, възстановени са много храмове, организирани са нови енории.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

sesiune comunicari iota 2019 foto radu afloarei 53Това е първата по рода си конференция на православните богослови от цял свят и в този смисъл наистина е една забележителна проява. За пръв път се събират толкова много участници – над 300 православни богослови от цял свят плюс стотина наблюдатели от страна на домакините. Участниците идват от 40 страни на петте континента. При това тук не са представени православни учебни заведения и научни институти, а всеки богослов участва в лично качество, стига да има поне докторска степен по богословие.

От първата половина на миналия век (1936 г.) се провеждаха с различна периодичност конгресите на висшите православни богословски школи (факултети, академии, институти), но се оказа, че школите по-трудно организират своите конгреси, отколкото могат да направят това отделните православни богослови като личности. Личната заинтересованост от международни контакти и реално сътрудничество между колегите-богослови се оказва сериозна движеща сила.

1.6923076923077 1 1 1 1 1 Rating 1.69 (39 Votes)

80В продължение на два дни – 6 и 7 януари - в Рождественските богослужения, извършвани в близо 500-те храма в Москва, са участвали около един милион души, съобщиха руските медии. Този рекорден брой е получен по новата методика за изчисляване, която властите въведоха в руската столица по настояване на Московска патриаршия.

Преди руското МВР изчисляваше тези данни по броя на участниците в нощната Рождественска служба, който варираше от 60 до 150 хиляди души или е равен на 1% от жителите на Москва. Новата методика предвижда преброяване на всички влезли в храм в рамките на двете денонощия.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

synodiko ekklisakiНа първото за новата година заседание на Св. Синод на Гръцката православна църква митрополитите разгледаха писмото на Константинополския патриарх Вартоломей за признаване на автокефалията на новата Православната църква в Украйна, както и писмото на Московския патриарх Кирил тя да не бъде призната. Св. Синод е постановил, че това е въпрос от компетенцията на Архиерейския събор на Гръцката църква, в който участват всички действащи митрополити. Точна дата за свикването на Архиерейски събор, който се събира рядко и то само по важни въпроси, още не е определена. В официалното комюнике на гръцкия Св. Синод се казва:

„Св. Синод изслуша писмото на Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартроломей относно избора на първия предстоятел на новата автокефална Църква на Украйна и съответното писмо на новия предстоятел на Църквата на Украйна Епифаний, както и писмото на Блаженейшия Московски и на цяла Русия патриарх Кирил. Св. Синод реши да препрати въпроса за признаването от страна на Гръцката църква на новата автокефална Църква на Украйна, към Св. Синод на йерархията на Гръцката църква“.

4.8 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (40 Votes)

web 696x732Преспанско-Пелагонийският митр. Петър коментира Томоса за автокефалия, даден от Вселенския патриарх Вартолемей на Православната църква в Украйна, като изрази надежда, че църковният проблем в Македония също ще бъде решен: „Надяваме през тази година и ние да се зарадваме като автокефална църква, че ще бъдем признати от Вселенската патриаршия и останалите поместни православни църкви. Ние сме изпълнили всички условия за това не от сега, но отдавна. Надяваме се да се осъществи тази наша надежда и да се изпълни обещанието, дадено отдавна, а именно, че ще дойде денят и нашата църква да бъде призната за автокефална“.

Митр. Петър признава, че в момента няма постоянни контакти с Вселенската патриаршия, но се надява на положително развитие след празниците. Според него Македонската църква е втората след украинската, която трябва да получи томос, като стане независима от Сръбската православна църква.

3.7151898734177 1 1 1 1 1 Rating 3.72 (158 Votes)

1 1През 2019 г. Сръбската патриаршия ще чества осем века автокефална Сръбска църква. Затова неслучайно в нейното Рождественско послание, което ще прозвучи в сръбските храмове на 7 януари, е отделено водещо място на темата за автокефалията.

Според посланието през последните осем века Сръбската църква е пример за това как правилно трябва да се използва принципът на църковната автокефалия, а именно единствено за църковни цели. Като пример за погрешно използване на автокефалията сръбските епископи дават Македония, Черна Гора и Украйна.

Обръщайки се към македонците и черногорците, те обясняват, че „автокефалията е изцяло църковен институт и тя трябва да допринася за  единството на поместните православни църкви, както прави нашата Сръбска православна църква през последните осем века“.

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.