Мобилно меню

4.76923076923 1 1 1 1 1 Rating 4.77 (13 Votes)

scan 1Центърът за проучване на нови религиозни движения издаде нова книга. Озаглавена е "Фокус Езотерика - окултизъм и сатанизъм". Тя е превод от немски на съответните изследвания на специалистите в областта на сектознанието Хартмут Цинзер и Инголф Кристиансен. Предговорът на българското издание е на д-р Милка Баръмова, специалист по проучване на сектантската дейност, докторирала в университета на Фрибург, Швейцария. Преводът е на Веска Николова, а редакцията - на проф. Иван Желев Димитров.

И окултизмът, и сатанизмът са коварни учениия, които в крайна сметка са опасни за човека. Създадени уж с цел да помогнат на човека, те всъщност са две от многото „двойни окови“, с които недобронамерени хора се стремят да пленят душата и тялото на човека и да го направят свой покорен роб, лишен от възможност да мисли и да се защити. Служенето на безсмислени, но затова пък опасни ритуали, покоряването на дявола и съответно обожествяването му са извратени учения и практики, твърде далече от всяка разумност и добронамереност.

Окултистите и сатанистите, които във всяка държава показват една организирана активност, за да могат да събират привърженици, извършват интензивна пропаганда посредством книги, периодични издания и особено силно - чрез каналите на интернет. Например сатанистите, в която и държава да са, представят един общ образ със стила на обличане, начините на поклонение, приличащите си съобщения, които оставят преди да се самоубият, и пр. При това сатанизмът не е някакво обикновено хулиганско движение, а организация, съзнателно базирана на идеологически основи.

Сатанизмът изцяло променя човека до неузнаваемост и той деградира за много дълго време с изключително трайни и разрушителни последици, които много трудно се лекуват – дори може да се каже, че няма пълно излекуване от тази зависимост. Според някои изследователи сатанизмът е тъмната страна и жестоката проява на животинското в човека, което сега в нашата съвмременност определени заинтересовани сили се опитват да го натрапват за едва ли не човешка добродетел: да вярваш и да се молиш на дявола.

В такива случаи хората, станали жертва на окултизма или на сатанизма, не бива да бъдат изолирани и изоставяни, защото те имат нужда от помощ, дори когато не осъзнават каква точно помощ им е нужна. А първата крачка винаги е осъзнаването на духовната и физическата зависимост от сили, които са опасни и дори гибелни за човека.

Сектите умишлено се стремят да привличат в мрежите си младите хора. А те, макар обикновено да са изпълнени с мечти и надежди, за съжаление често се оставят други да ги манипулират и да господстват над тях. Но е непростимо самите младежи да им даряват своята свобода. Бог ни е създал свободни, отговорността обаче за полването ни от нашата свобода лежи изцяло на нас. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

11732На деветия ден след Пасха, вторник от седмицата на апостол Тома, Руската църква има традиция да отбелязва Радоница - ден за помен на починалите. След Светлата седмица Църквата възстановява редовните заупокойни богослужения за нашите близки. Радоница е задушница, изпълнена с пасхална радост и надежда за възкресение - именно от думата "радост" произхожда и името на празника. Вярващите раздават за помен на починалите яйца, куличи (козунак) и др.

Руската църква полага големи усилия да изкорени наложилата се практика да се ходи на гробищата точно на Великден. Организацията за посещение на гробищата на Пасха затъмнява по мащабност организацията, съпътстваща възкресните богослужения. Тази традиция се оформя през съветския период, когато Великден в масовото съзнание е "тъжен гробищен ден". Според руските свещеници една от причините е, че гробищата в съветския период се оказват единствената "демократична територия", където на хората се позволявало да извършват някакви религиозни обряди, включително опело. Така по естествен начин религиозните чувства на хората ги отвеждат в този ден на гробищата, тъй като не е имало друг начин публично да бъде отбелязан Великден. Тази практика обаче противоречи на църковните канони, които постановяват, че възкресният ден е ден за радост, за победа над смъртта и затова помени на Великден не се извършват. Дори при смърт и погребение през този период чинът на опелото е специален, пасхален.

3.66666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (9 Votes)

7 13 02Точно година след провеждането на Събора на Православната църква в Крит в Банченския манастир „Св. Възнесение” в Черновицка област, Украйна, щял да се проведе „всеправославен антиикуменически събор”, чиято главна цел щяла да бъде да осъди икуменизма и решенията на Критския събор, който се проведе през юни 2016 г. На анатема поименно ще бъдат подложени предстоятелите на двете най-авторитетни Православни църкви – Вселенският патриарх Вартоломей и Московският патриарх Кирил, както и на „цялото изпаднало в икуменизъм свещеноначалие на Руската православна църква”. Домакин на амбициозното мероприятие ще бъде епископ Лонгин (Жар), който е игумен на манастира и засега е единственият епископ, подкрепил официално новото схизматично течение в Православието.

По информация на украинските медии за участие във „всеправославния събор” са поканени клирици, монаси и миряни от Гръцката, Румънската, Руската и другите православни църкви.

За организирането на този събор беше съобщено на 4 април т. г. в Солун по време на провелия се "синаксис" на „антиикуменическите сили”, който беше свикан по инициатива на излезли в схизма група атонски монаси. В последния момент неговите главни лектори – популярните свещеници проф. Теодор Зисис, Николай Манолис и др. - се отказаха от участие поради „нежелание да участват в прояви, които ще предизвикат схизма” (виж тук). Въпреки това събранието се състоя. Участниците приеха резолюция, чийто основен призив беше „Да изпразним църквите”. В него вярващите бяха призовани да не се черкуват в своите енорийски църкви, да търсят пенсионирани свещеници, които да служат без да споменават никой епископ, да агитират енорийските си свещеници да ги последват в схизмата и др.

4.17647058824 1 1 1 1 1 Rating 4.18 (17 Votes)

18076858 1755366861352362 7206829122160296116 oТрима митрополити, управлявали и управляващи Старозагорска епархия, взеха участие в съвместна света Литургия в Казанлъшкия манастир „Въведение Богородично“ на Томина неделя. Настоящият Старозагорски митрополит Киприян и временно управлявалият епархията преди изборите Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний оглавиха празничното богослужение в манастирския храм. В съслужение с тях бяха архиерейските наместници на духовните околии на епархията, както и свещеници от Казанлъшка духовна околия. В св. олтар молитвено участие в св. Литургия взе и бившият Старозагорски митрополит Галактион.

На архиерейската св. Литургия, организирана по покана на архиерейския наместник на Казнлък ик. Петко Мотев, се стекоха богомолци от Казанлък и околността.

Преди св. Литургия за четци, певци и свещоносци бяха постригани две момчета от епархията.

По-късно митрополитите се срещнаха и разговаряха с кметицата на Казанлък г-жа Галина Стоянова.

Снимки: Мартин Димитров

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

18057142 161036251092529 7835528965012590609 nСъбраните от продажбата на картички 540 лв. в кампанията „Спаси икона“ са дарени за лечението на тригодишния Никола, който е с диагноза обструктивна хидроцефалия и туморна формация в четвърти вентрикул. След направените интервенции у нас е станало ясно, че лечението на детето може да продължи само в клиники в Германия и Турция. Родителите му събират средства, за да могат да спасят живота на детето си (тук).

Парите от кампанията вече са преведени в сметката за лечение на Никола, съобщи за Двери Велина Андонова, която е инициатор на кампанията „Спаси икона“. В. Андонова е учителка в неделното училище към столичния храм „Рождество Христово“ и въодушеви децата от него да събират икони от опаковки и изтекли календари и да ги вграждат в картички и други изделия. Идеята е свещените изображения да бъдат спасени от унищожаване. Кампанията стартира преди Възкресение Христово, когато домакините, които са си купили, например, боя за яйца с икони на тях, са поставени пред дилемата дали да ги изхвърлят в боклука. Тогава Велина предлага всички подобни изображения и текстове да бъдат изпращани в неделното училище на храм „Рождество Христово“. Пратките са толкова много, че в кампанията постепенно се включват и различни училища. Вдъхновени от идеята, картички и други изделия от непотребни икони започват да правят и децата от други училища в страната. Средствата, събрани от продажбата им, се използват за благотворителни цели.  

3.90909090909 1 1 1 1 1 Rating 3.91 (11 Votes)

IMG 20170422 121945На 22 април, Светла събота, в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" се проведе 10-тият работен семинар на учителите по религия от столицата. Той се организира от РУО – София-град съвместно с БФ на СУ и Центъра по катехизическо и религиозно обучение към този факултет. Проявата се проведе с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и финансовата подкрепа на свещеници от Софийска митрополия.

Тазгодишният семинар съвпада и с 20-та годишнина от възстановяването на религиозното образование в светските училища у нас. Темата, по която дискутираха учителите, беше: „Нравствените теми в учебната програма по религия“. Въведение по нея направиха Ваня Станчева, старши експерт в РУО - София-град, и проф. Божидар Андонов, преподавател в БФ на СУ, които бяха водещи на срещата.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

24242342Градът е известен на повечето хора по света основно от съдебните процеси срещу нацистите след края на безумието на Втората световна война. Но това всъщност е един от големите градове на Германия, която страна винаги е привличала гурбетчиите - наричайте ги както щете: мигранти, икономически имигранти, гастарбайтери.

В южната провинция Бавария Нюрнберг е важен град както със своята история, индустрия и култура, така и с над половинмилионното си население - официално някъде към 520 хил. души Сред тях германците (без имигрантски корени) са ок. 300 хил., германците с имигрантски корени са ок. 100 хил. души, имигранти от ЕС са над 50 хил. души и от страни извън ЕС са към 50 хил. души. Излишно е да казваме, че всъщност никой не знае колко точно над тези числа са не-германците. Още повече че на нас, българите, след 2007 г. такива сметки "не ни влизат в сметката".

4.64285714286 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (14 Votes)

mon Sofia fill 411x499Днес се е упокоила монахиня София от сестринството на светата обител "Покров на Пресвета Богородица" над дупнишкото село Ресилово, Софийска епархия.

Монахиня София (с мирско име Севда) е родена на 5 октомври 1943 г. в някогашното българско село Вранково, вече несъществуващо, намирало се южно от границата ни с Гърция срещу българското гранично село Ново Ходжово. Тя израсла в с. Ново Ходжово, а на 42-годишна възраст, на 25 февруари 1985 г. е приета за послушница в Ресиловския манастир. Там на 1 април 1991 г., Велики понеделник, Крупнишкият епископ Натанаил, викарий на Софийския митрополит, с благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим извършва пострижението й в монашество. Под мантия я води игуменията на обителта, монахиня Мелания.

Сестра София беше скромен човек, следващ стриктно дадените монашески обети. През последните години тя боледуваше, а в последните дни състоянието й рязко се влошило. Предала е Богу чистата си душа днес, 21 април, в 9 ч. в килията си.

Опелото ще се извърши утре, Светла събота, 22 април, от 14 ч. в храма на Ресиловскатга обител. Очаква се да присъстват митрополити и епископи, свещеници, монахини и монаси от различни обители.

Бог да прости душата на упокоилата се монахиня София и да я приеме близо до Себе Си в Своите вечни жилища!

4.40909090909 1 1 1 1 1 Rating 4.41 (22 Votes)

18011010 1048118375289708 6964158423032746820 nС благословението на Русенския митрополит Наум беше възстановено издаването на епархийския вестник „Вяра и Живот”, периодичното отпечатване на който е било преустановено преди десетилетия. Първият възстановен брой излиза за най-големия християнски празник - Възкресение Христово.

Целта на изданието е да информира вярващите в диоцеза на Русенска епархия за различни църковни събития, както и да им разяснява значението на Свещеното писание, православните празници и др.

Редактор на „Вяра и Живот” е прот. Алеко Рачев, а негови сътрудници в благородното начинание са свещ. Кирил Синев и Боян Петков. Епархийският вестник приема и материали на външни сътрудници, те могат да се изпращат на електронната поща: viara_jivot@abv.bg

Особено внимание в изданието ще бъде отделено за децата и младежите с публикуването на достъпни за тях богословски материали и показването на техни произведения от религиозен характер.

Вестникът ще се разпространява безплатно в православните храмове в Русенска епархия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)

снимка 300x200Почти всяка болница у нас до 9 септември 1944 г. е разполагала с храм или параклис. Там болните са имали възможност да получат духовна грижа тогава, когато им е най-необходима – в дните на изпитания и несгоди, свързани с болестта. По време на атеистичния режим болничните храмове са закрити, сградите са отнети от Църквата и пригодени за различни светски нужди. Едни от най-драстичните случаи са в Русе и Стара Загора, където храмовете са превърнати в морга. В крайдунавския град християните отдавна си отвоюваха Божия дом. Стара Загора не може да се похвали със същото, макар че усилията за възстановяването на болничния храм продължават с променлив успех повече от четвърт век.

Сега старозагорци отново припомнят неформалната нужда от духовна грижа за болните. С благословението на Старозагорския митрополит Киприан на 20 април в Стара Загора се проведе Кръгла маса на тема „Духовно болнично обгрижване – проблеми и практики“. „В годините на Своя земен живот Спасителят не само проповядва, но и лекува. Любовта към хората се изразява не само в поученията Му, но и в чудесата, които извършва, за да възстанови здравето им. Тези грижи Той завещава и на учениците Си, казвайки им: „Болни изцерявайте, прокажени очиствайте, мъртви възкресявайте, бесове изгонвайте“, каза във встъпителното си слово Старозагорският митрополит. Той припомни, че още през първите векове в християнските общности са създадени центрове за лекуване на болни и възрастни хора: „Св. Василий Велики създава т. нар. Град на милосърдието, в който освен болници е създаден и първият хоспис за немощни хора. Така постъпват и св. Йоан Златоуст, и мн. др. Това единение на медицина и християнство естествено продължава и по българските земи. Учениците на св. Кирил и Методий – св. Наум и св. Климент - полагат началото на лечебни центрове в манастирите в Преслав и Охрид. Св. Йоан Рилски Чудотворец превръща обетованата Рилска пустиня в място, където идват заболелите, за да бъдат изцелени.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (11 Votes)

001По инициатива на енорията към варненските храмове “Св. Николай” и “Св. арх. Михаил” българите в гр. Тараклия (Молдова) ще получат в дар осветена икона на Иверската св. Богородица по повод 200-годишнината на техния храм “Св. Георги”.

На 23 април, Томина Неделя, Варненският и Великопреславски  митрополит Йоан ще отслужи света Литургия и ще освети иконата, която ще бъде занесена на българската община в Тараклия на храмовия им празник. Тогава в Молдова ще гостуват вярващи от Варна, които ще вземат участие в богослуженията и тържествата по случай годишнината от построяването на храма.

Преди това, на 19 април, за Света Гора заминаха християни от двата варненски храма и от българската енория в Тараклия. Групата, водена от протойерей Николай Ворническу, председател на храма “Св. Георги”, отнесоха изографисаното в България копие на Иверската икона, за да бъде осветена тя при оригинала в Иверския манастир. По време на пътуването групата ще посети още българския манастир „Св. Георги Зограф” и руския манастир „Св. вмчк. Пантелеймон”, и ще се върне във Варна на 22 април.

Преди повече от година в енорията на храмовете „Св. Николай” и „Св. Архангел Михаил” се зародила идеята да се подари на българите в Тараклия светиня, която да ги свързва духовно с родината. Първата икона, дарена на бесарабските българи, била копие на изображението на св. Георги от манастира „Зограф”. И двете икони - на св. Богородица и на св. Георги, са изписани от иконографката Петранка Аврамова.

4.71428571429 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (14 Votes)

митрополит ЙоанВарненският и Великопреславски митрополит Йоан се обърна към клириците, монасите и вярващите в поверената му епархия относно провеждането на поредния "Събор на богомолите" във Велики Преслав. В посланието си епархийският митрополит изразява огорчението и болката си от факта, че в 21 век има българи, които търсят и припознават фалшиви авторитети като поп Богомил, Дънов и Ванга и обръщат гръб на такива духовни колоси като св. братя Кирил и Методий, св. княз Борис Михаил, св. Йоан Рилски, св. Евтимий и др. Имената на последните ще красят българския род във вечността, за разлика от духовните шарлатани, които днес се радват на щедро медийно влияние. Все пак митрополит Йоан е убеден, че гласът на Църквата не може да звучи агресивно, а ние като християни сме длъжни да дадем своя пример и чрез него да покажем верния път към Божията истина и на онези наши сънародници, които все още не са я открили. 

Ето и пълният текст на обръщението:

"Възлюбени в Господа чеда на светата Христова Църква, Христос Воскресе!

Възкресението е нашият мир, защото сам Христос е нашият мир (Еф. 2:14). Понеже ние изповядваме, че Иисус е мир за нашите души и за цялото човечество, обръщаме сърцата си към Възкръсналия с молитва да осени с мир нашите сърца и домове, нашата страна, цялото човечество, за да се изпълнят думите на благословението в нощта на Неговото раждане: Да бъде на земята мир, и между човеците благоволение! С благословението на мира дойде Иисус, благословението на мира завеща на всички хора и утвърди мира с възкресението Си!

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (6 Votes)

BF014 1За десета поредна година ще се проведе традиционният работен семинар на учителите по религия от София. Това ще стане на 22 април, Светла събота, от 10,30 ч. в сградата на Богословския факултет на СУ на пл. „Св. Неделя”. Форумът на тема: „Нравствените теми в учебната програма по религия“ се организира от  РУО – София–град и Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Семинарът ще се проведе с финансовата подкрепа на Софийска митрополия

Всяка година работната среща събира учителите по религия, за да споделят своя опит и педагогически постижения. Той се провежда редовно от 2007 г.

Форумът е отворен за учители, студенти, както и всички, за които темата представлява интерес.

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (20 Votes)

mhtropoliths peiraiosИзвестният с ексцентричните си прояви митрополит на Пирея Серафим изпрати в навечерието на Великден писмо от близо 40 страници до турския президент Ердоган. В началото гръцкият владика хвали Ердоган за стоплянето на отношенията с Русия и за "възстановяването на реда в Турция", благодарение на което той можел да разговаря равнопоставено с Европейския съюв. След това митрополит Серафим обяснява на турския президент защо ислямът е ерес и го призовава да се покръсти, а за кръстник да покани руския президент Владимир Путин. Писмото изобилства с цитати от св. отци срещу исляма, които според гръцкия владика би трябвало да впечатлят Ердоган. 

"В случай, че Турция не успее да влезе в Европейския съюз, Ердоган сигурно има разработен "план Б" за възстановяване на древната слава на Османската империя, за което ще допринесе и унищожаването на "секуларността, наложена от Ататюрк". Но на мястото на секуларността трябва да дойде православието, а не ислямът - е убеден Пирейският владика, -което ще изиграе консолидираща роля за турците. "Ако искате да спасите себе си и семейството си, трябва да приемете православното християнство, единствената истинска вяра. Предлагаме Ви и Ви съветваме в края на Вашия земен живот да пристъпите към Православната църква. В противен случай, за съжаление, Вие, Вашето семейство и Вашият народ ще отидете на мястото на страданието и на вечния и безкраен огън", пише също в писмото, написано на катаревус.

С тази си проява за пореден път Пирейският владика успя да стане водеща тема в гръцките медии в навечерието на големия християнски празник. Подобни дълги писма, които той винаги публикува в медиите, митрополит Серафим е изпращал до Английската кралица, до Муамар Кадафи, Елтън Джон, висши масони, Римския папа, до Коптския патриарх и др. Тяхна отличителна черта е пълната липса на диалогичност, като всички те видимо са предназначени не за обявените получатели, а за гръцката публика, която трябва да бъде впечатлена от "изповедническия дух" на владиката.

 

 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
dsc 4524На Велика събота в катедралния храм "Рождество Богородично" в Зайчар Тимочкият епископ Иларион извърши тайнството Кръщение над 50 деца. Децата са подготвени за кръщение от учителите по Религия в началните и средните училища в Зайчар и околните села. В продължение на месеци те съзнателно са се подготвяли да приемат св. Кръщение, а инициативата е на техните учители по вероучение. След кръщението децата приеха св. Тяло и Кръв Христови. "Да бъдем активни членове на литургичната общност и да водим светопричастен живот е задължение на всички нас, които се наричаме християни, тоест кръстени сме в името на нашия Господ Иисус Христос", отбеляза в проповедта си към новите християни епископ Иларион.
 
Извършването на тайнството Кръщение на Велика събота е древна практика на Църквата, с която е свързано и самото установяване на Великия пост. Първоначално той бил възприеман като подготовка на оглашените - тоест на тези, които се подготвяли да приемат св. Кръщение. Заедно с тях започнала да пости и цялата община, за да ги подкрепя в техния подвиг - така, още в първите векове на Църквата се оформил Великият пост, който продължава 40 дни и предшества 7-дневния пост на Страстната седмица.
 
 
 
 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.