Мобилно меню

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)

img 1155Подаде оставка и излезе на покой от 3 март т. г. най-възрастният архиерей на Антиохийската патриаршия. Това е 95-годишният митрополит на планина Ливан Георгий (Ходр), чиято пълна титла е митрополит на Библос и Батрун, а в интернет-страницата на епархията на английски тя е наречена „Православна християнска архиепископия на планина Ливан“.

Митрополит Георгий е роден в ливанския град Триполи през 1923 г., завършва право в Бейрут, създава първото православно студентско дружество, като през 1943 г. дейно участва в движението за освобождение от френско колониално господство, през 1952 г. завършва и богословие в православния богословски институт „Св. Сергий“ в Париж, а през 1954 г. вече е клирик на Антиохийската патриаршия. В годините на изграждане на независим Ливан Православната църква в лицето на млади клирици като о. Георгий развиват многостранна мисия с богослужебен живот и проповед, просвета, социално дело.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

2018 03 16 1528На 13 март в книжарницата на Нов български университет „Център за книгата”, се състоя представяне на Дневниците на Светейшия Български патриарх Кирил. Новото издание беше представено от доц. д-р Веселин Методиев и проф. д-р Христо Тодоров, заедно със съставителите гл. ас. д-р Живко Лефтеров и д-р Момчил Методиев.

На събитието, което премина в непринудена атмосфера и при сериозен интерес, присъстваха и представители на Българската православна църква – протосингелът на Софийска св. митрополия архим. Василий (Савов) и духовният надзорник на Софийска епархия ставроф. ик. Ангел Ангелов.

Беше подчертана важността на изданието и беше оценен големият труд на съставителите. Двамата историци, д-р Лефтеров и д-р Методиев, са обработили огромен масив от архиви, 66 архивни папки, за да подберат и представят ценното историческо наследство, оставено в дневниците на Българския патриарх Кирил.

Участниците в дискусията отбелязаха, че Дневниците разкриват в голяма степен личността на патриарх Кирил, а в неговите коментари и записки могат да се намерят много интересни детайли за събития и хора от онази епоха.

Видеозапис от представянето:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

IMG 0824Тази година Центърът за образователни инициативи Двери, съвместно със седем епархии на БПЦ и Рилската св. обител, издаде образователни картички за празниците Благовещение и Възкресение Христово. Те разказват на малките ученици за същността на двата празника.

Благодарение на ръководствата на Софийска, Варненско-великопреславска, Неврокопска, Русенска, Врачанска, Видинска и Западно- и Средноевропейска епархия, както и на Рилската св. обител, картичките ще достигнат до близо 20 хиляди деца в страната и в българските училища и църковни общини в Западна Европа.

Учителите в съответните епархии могат да се обръщат към канцелариите на митрополиите, за да се снабдят с изданията. В София учителите могат да свържат с Духовно-просветен и катехизаторски отдел на Софийска митрополия на телефон 0878 629 702 (Ангел Младенов).

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (14 Votes)

IMG 5390 300x225Енорийският хор на Българската църковна община „Св. патриарх Евтимий“ в Париж взе участие в десетия юбилеен междуцърковен концерт, организиран от Асоциацията за изследване на ранното християнство (ЕЕchO). Събитието се състоя в парижката църква „Св. Евгений и св. Цецилия“. Темата на тазгодишната църковно-музикална среща беше „Иисус Христос – Светлина за Изтока и Запада“. Певците от десет християнски общности от френската столица и околностите ѝ представиха образци от своето духовно-музикално наследство, съхранено през вековете. Сред тях бяха хорът на румънската катедрала „Св. Архангели“, на арменската църква в Шавил, певци от коптската, халдейската, маронитската и мелхитската църква, както и френски състави за грегорианска музика. Голямото разнообразие от типичните за всяка общност мелодии беше споено от общите теми: Светата Троица, Иисус Христос, св. Богородица, мирът, божествената светлина, прошката, Евхаристията, братството, милостта.

Българският хор под ръководството на г-жа Юлия Талева, кореспондент на БНР в Париж, изпълни „Велико славословие“, гл. 1, „Свете тихий“ и „Отче наш“, гл. 5. Сред членовете на хора са също о. Иван Карагеоргиев, енорийски свещеник на църковната ни община в Париж, и съпругата му Елена.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

4 sveta paraskeva

Хор „Спасение“ при столичния храм „Св. Параскева“ и Курсът по православно хорово пеене към храма канят всички желаещи православни християни да се включат в изпълнението на Опелото Христово по време на вечерното богослужение на Велики петък, 6 април 2018 г.!

Песнопенията от Христовото опело ще се разучават на: 11.3.2018; 17.3.2018 и 1.4.2018 г. в столичния храм „Св. Параскева“, ул. „Раковски“ № 58. Кандидатите да пеят по време на богослужението трябва да съумеят да научат добре песнопенията, да имат музикален слух и добри гласови данни, както и желание да се развиват!

За записване и допълнителна информация: всяка неделя в храма, както и на тел. 0887 79 62 65; e-mail: paraskeva.choir@gmail.com.

3.85 1 1 1 1 1 Rating 3.85 (20 Votes)

29178543 1984738001555006 3550947736197005312 nВ столичния храм „Рождество Христово“ в квартал „Младост - 3“ беше донесена за поклонение украинската икона „Св. Богородица – Пътеводителка“, която се съхранява в девическия манастир „Рождество Богородично“ в Байтали, Одеска област. Чудотворната икона от малкия девически манастир става много популярна през последното десетилетие заради чудесата, извършвани от Божията майка след молитви пред тази икона. Според сестрите, които придружават иконата, много бездетни семейства са се сдобили с рожба по молитвите на св. Богородица. През 2012 г. иконата на Божията майка „Байталийска“ замироточила.

Светинята ще остане в църквата „Рождество Христово“ до петък, след което ще бъде пренесена в столичния храм „Преображение Господне“.

През януари и февруари тя беше занесена за поклонение в много градове във Варненска епархия, където хиляди отправиха пред нея молитви към Божията майка. Преди това иконата на св. Богородица Пътеводителка е била в Сливенска и в Русенска епархии.

Събраните дарения подкрепят изграждането на девическата обител „Рождество Богородично“, която се издига около едноименния храм, където се съхранява чудотворната икона.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (18 Votes)

iereas genikoМинистерството на образованието и религиите в Гърция отпусна 190 щатни места за клирици, които ще могат да бъдат ръкоположени през 2018 г. Тъй като Църквата в Гърция не е отделена от държавата, гръцките свещеници са държавни служители и за тях важат ограниченията за щат, предвидени за всички държавни служители в Гърция. При общо 96 епархии на територията на Република Гърция (82 на Гръцката църква и 14 на Цариградска патриаршия) това означава по най-много двама клирици на епархия.

В гръцката област Тракия за четирите митрополии са определени малко повече - общо 14 места, което е израз на специалната държавна политика към този район с мюсюлманско население. Защото останалите митрополии получават по едно или две места. Митрополитът на Марония и Комотини (Гюмюрджина) Пантелеймон коментира разпределението на местата така: „Всяка година държавата дава 14 места за клирици в митрополиите в Тракия. Помежду си митрополитите в Тракия сме се разбрали една година митрополиите на Ксанти и на Марония да взимат по три места, а митрополиите на Александрупол (Дедеагач) и Димотика – по четири, а през следващата година става обратното. Ако някой от нас няма кандидат за ръкоположение, отстъпва мястото на друг митрополит, а след това ние му връщаме щата. За тази година в нашата митрополия имаме четирима кандидати, които ще ръкоположим“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (22 Votes)

2018 03 13 1544Седем епархии на Българската православна църква и Рилската света обител се включиха тази година в проекта на Двери „Образователни картички за българските деца“. Целта на проекта е чрез специално конструирани картички малките ученици да се запознаят с основните християнски празници и да изработят някакво изделие – картичка, книжка, украса и т. н.

Тази година за първи път беше направена и отпечатана образователна картичка за Благовещение. Децата ще научат от нея за произхода на празника и ще изработят 3Д картичка, с която да поздравят своите майки за християнския празник на жената.

4.7647058823529 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (17 Votes)

arta2Свещеният кинотис на Света гора (ръководното тяло на Атонската монашеска общност, състоящо се от постоянните представители на 20-те манастира) се обяви срещу масовата практика през последните години да се създават „точни копия“ на известните чудотворни икони на Атон, които след това да бъдат „интронизирани“ в различни митрополии и енории. Управата на Света гора изпрати на 15 февруари писмо до всички манастири и техните скитове „да проявяват сдържаност и да избягват подобни прояви“ в съответствие с решение на кинотиса още от края на миналата година. Въпросът ще бъде разгледан на двойния събор (състои се от постоянните представители и от игумените на 20-те манастира) на Света гора за окончателно решение.

Причина за това решение на Свещения кинотис е все по-острата критика срещу тази практика, превърнала се в своеобразна мода през последните години, като отделни митрополии и дори поместни църкви се надпреварват в придобиването на такива копия. Гръцките медии сочат като водещ инициатор на създаването на „точни копия“ на чудотворни икони Ватопедския игумен Ефрем, който след това съпровожда тяхната „интронизация“ в различни градове в страната. Според критиците на тази практика целта на създаването на „точни копия“ на атонските светини не е благочестива, а финансова. Въдворяването на иконите се съпровожда с реклама пред вярващите, че идва „точно копие на чудотоворна икона“, което поради своето пълно съответствие с оригинала също е чудотворно. „Точните копия“ на историческите икони се посрещат по места с почти държавни почести и шумни чествания. За последните 5 години в Гърция са осъществени близо 30 подобни „интронизации“. Много често „точните копия“ се поръчват срещу големи суми от богати бизнесмени, които така ласкаят своето честолюбие. Всичко това води до профанизиране на иконопочитанието и дава повод за обвинения в сребролюбие и користно използване на религиозното чувство на народа.

Преди няколко месеца у нас стана известно чрез медиите, че известният депутат на ДПС Йордан Цонев също си поръчал от Ватопедския манастир „точно копие“ на чудотворната икона „Св. Богородица Всецарица“, което той дари на Пловдивска митрополия, а в замяна получи орден „Св. Ерм“. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

1280px StSophiaChurch Sofia 10На 15 март, четвъртък, от 18 ч. в столичния старинен храм „Св. Софѝя“ ще се проведе концерт на Софийския свещенически хор с диригент иконом Кирил Попов. Музикалната проява се провежда с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и се организира съвместно от Софийска митрополия и Българското национално радио.

Встъпително слово ще произнесе ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска митрополия и председател на църковното настоятелство на „Св. Софѝя“.

Концертът ще бъде записан от екип на БНР и ще бъде излъчен на 25 март 2018 г. в програмите на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) – „Евровизия“.

Програма на концерта:

3.7096774193548 1 1 1 1 1 Rating 3.71 (31 Votes)

21036В интервю за канал „Россия-24“ Волоколамският митр. Иларион (Алфеев) защити позицията на Московския патриарх Кирил за недостатъчното уважение на българите към ролята на Русия в Освобождението на България. Митр. Иларион смята, че става дума за обща тенденция сред страните от бившия Варшавски блок, които принизяват ролята на Русия в най-важните за Европа събития.

„Смятам, че в една или друга степен това се отнася за всички страни в т. нар. постсъветско пространство и за всички страни от бившия Варшавски блок, които днес почти единодушно са влезли във военния блок НАТО“.

Той заяви, че „преди няколко години в тържествата по случай поредната годишнина от освобождаването на България от турско иго Русия изобщо не е била споменавана, макар че именно Русия обяви война на Турция, именно Русия освободи България и именно руският цар Александър II има паметник в самия център на София, той се споменава за упокой и на великия вход на всяка литургия“.

Той разказа, че много положителни емоции в него са предизвикали българските и руски знамена, които се веели на Шипка.

Но съвсем различни, този път негативни емоции е изпитала руската делегация вечерта в София, когато в центъра се е провело „нещо като военен парад“:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (16 Votes)

DSC 2427На Неделя Кръстопоклонна се сложи начало на ново варене на св. Миро в Българската православна църква – Българска патриаршия. По решение на Св. Синод на този ден Варненският и Великопреславски митр. Йоан отслужи св. Литургия в Патриаршеската катедрала, ставропигиалния храм-паметник „Св. Александър Невски“, в съслужение с Мелнишкия еп. Герасим, главен секретар на Св. Синод. След това той освети съставките, които ще се използват за приготвянето на св. Миро при осмото мироварене на БПЦ след признаването на нейната самостойност през 1945 г.

Предишното приготвяне на св. Миро беше извършено от приснопаметния патриарх Максим през 2009 г. (виж – тук).

Право да освещават св. Миро имат само автокефалните църкви, а другите го получават от своите църкви-майки. С него се извършва тайнството Миропомазване, с което новопокръстеният християнин получава дара на Светия Дух. Мирото се използва и при приемане в православната вяра на инославни, при освещаването на св. престоли в новите храмове, а в миналото – и при възкачването на царете на престола.

По традиция мироваренето се извършва през Страстната седмица. То продължава няколко дни, а самото освещаване се прави на Велики четвъртък. Това напомня, че светото Миро е свързано със смъртта и погребението на Христос, Който също е бил помазан с миро от жените при Своето погребение. За вярващите благоуханното миро е символ и на смъртта на тварното тяло, но и предвестник на Възкресението, „печат“ на нашия Господ за новото ни раждане в Кръщението.

4.6521739130435 1 1 1 1 1 Rating 4.65 (23 Votes)

28782937 1916597668411688 5116579740234715443 nОрганизацията на евреите в България „Шалом“ и Обединението на българските евреи в Израел „Ехуд Олей България“ връчиха на Българската православна църква почетния знак „Шофар“ и сертификат за незабрава по повод 75-годишнината от спасяването на българските евреи през Втората световна война.

Отличията бяха връчени на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит на среща в синодната палата в София. Те се дават на Българската православна църква с благодарност за активната дейност по спасяването на българските евреи от нацистките лагери на смъртта и за борбата на Църквата срещу дискриминирането на евреите у нас в периода 1941-1944 г.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (22 Votes)

2018 03 10 1742На 19 февруари т. г. на 74-годишна възраст се пресели при Бога, Когото толкова много обичаше, Любомир Асенов Шивачев от Нюрнберг, ФРГ. Това съобщиха за Двери свещ. Йордан Пашев, който обслужва духовно българската православна общност в Нюрнберг, както и служилият преди това в града свещ. Виктор Иванов-Цимер.

Новопреставилият се Любомир Шивачев е роден на 17 феруари 1944 г. като втори син на добри православни християни – Асен и Тодорка Шивачеви. По време на раждането му семейството е евакуирано в Долна баня заради бомбардировките над София. Иначе те живеят в самия столичен център, на ул. „Париж“. Бащата до 1944 г. е търговец на текстил и затова после бил преследван от комунистическата власт. Вероятно по тази причина двама от синовете по-късно емигрират на Запад. Преди това някак естествено Любомир, а след него и брат му Атанас са изпратени да завършат Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски“, по това време интернирана на гара Черепиш, Врачанско.

4.2962962962963 1 1 1 1 1 Rating 4.30 (27 Votes)

1114289725Важни промени предстои да направи Сръбската православна църква в своя устав по време на Архиерейския събор през месец май. Според сръбските медии те ще засегнат вътрешната организация на Църквата и нейното име. Предложението за ново име на Сръбската църква е „Сръбска православна църква – Печка патриаршия“, за да се подчертае историческата връзка на Сръбската църква с нейния духовен център в Косово.

Официалният титул на Сръбският патриарх занапред ще бъде „Архиепископ на Печ, митрополит на Белград и Карловац и патриарх на сръбските и крайморските земи“. Досега официалният титул беше „Архиепископ на Печ, митрополит на Белград и Карловац и патриарх сръбски“.

Тринадесет епископии в страната се повишават в митрополии. А в Белград се откриват две нови епархии.

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.