Мобилно меню

4.55555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)

spravochnik koricaЕкипът на сайта "Милостив" (виж тук) издаде справочник за хора, нуждаещи се от социална помощ. Доброволците от вече утвърдилата се инициатива за подкрепа на хора в нужда са събрали актуална информация от Агенцията за социално подпомагане, Министерството на труда и социалната политика, от медии и сайтове. Те са убедени, че мнозина ще открият в страниците на справочника необходима им информация, за да се справят със сполетелите ги трудности.

"Ние често се сблъскваме с изпитания и имаме нужда някой да ни подаде ръка – било то държавата, Църквата или просто човек до нас, който може да бъде близък, познат, а дори и непознат. Ако и Вие се намирате в такъв тежък момент, надяваме се информацията в книжката да Ви бъде полезна, за да може да намерите подкрепа, а с Божията помощ и скоро да се избавите от трудностите, през които преминавате", пишат младите хора от "Милостив". 

Цялата статия: Справочник с информация за социално слаби хора издадоха доброволците от "Милостив"

4.71428571429 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (14 Votes)

IMG 0979Три ученички от град Троян организираха социална кухня за бедни, която ежедневно ще осигурява топла храна на нуждаещи се хора в града. Момичетата от ГЧЕ „Екзарх Йосиф I” в град Ловеч - Петя, Мария и Роберта - се вдъхновили за идеята от посещенията си в социалната кухня в Ловеч, редовно организирани от ръководителката на кръжока по Религия, който децата посещават. Част от заниманията на кръжока е и практическата помощ, която учениците оказват при приготвянето на храната в кухнята в Ловеч.

Трите момичета решават, че и в техния град има нужда от такава инициатива и успяват да привлекат съмишленици в лицето на свещеника в храм "Св. Параскева" в Троян отец Марин, местни фирми, съученици, жители на града и всички с общи усилия само за месец организират социалната трапезария в помещения, предоставени им от църковното настоятелство на "Св. Параскева". Местни фирми осигуряват оборудването - печка, хладилници, мивка, шкафове, посуда, както и продукти за началото на дейността.

IMG 0898Идеята им е благословена от Ловчанския митрополит Гавриил, който в неделя, 17 април, освети кухнята заедно с игумена на Троянския манастир еп. Сионий. Троянският игумен се ангажира също да помага за нормалната дейност на кухнята.

В първия си работен ден доброволците сготвиха картофена супа и леща. Те са съставили и график, по който ще работят в кухнята.

"Не обичам да хваля, но сега трябва" – поощри инициативата на момичетата Ловчански митр. Гавриил. "Много пъти някои се чудят как може да има такива наивни хора, които да помагат и да вършат добро безкористно. Но ако те знаят каква радост, какво щастие имат тези хора, тогава биха разбрали. Много хора, които аз не познавам, са помогнали. И ето, виждате ли: човек трябва да има решимост, добри дела се вършат и днес. Само трябва някой да се реши и Господ помага”, заяви Ловчанският владика след молебена за откриването на трапезарията.

Снимка: Троян 21

4.38461538462 1 1 1 1 1 Rating 4.38 (13 Votes)

40 nВ рамките на редовното предаване на живо по БНТ - 2 на светата литургия от православни храмове във Варна, Благоевград и София в неделя, 17 януари - Антоновден, зрителите за пръв път можаха да наблюдават и ръкоположение на свещеник в благоевградската катедрала "Въведение Богородично". Светата литургия там отслужи Неврокопският митрополит Серафим, който ръкоположи досегашния дякон Никола Чопаков от Петричка духовна околия за свещеник. О. Никола беше ръкоположен за дякон преди повече от година и повечето от службите му през това време бяха заедно с митрополита. Като свещеник той най-напред ще отслужи поне 40 литургии в храма на манастира "Свети Георги" край гр. Хаджидимово, Гоцеделчевско, където всеки ден се отслужва света литургия, а след това ще бъде назначен на енорийско служение по преценка на епархийския архиерей.

Заедно с архиерея в светата литургия участваха председателят на храма иконом Андон Шавулев, прот. Кирил Котев от същия храм, архиерейският наместник на Санданска духовна околия прот. Георги Танчев, свещ. Павел Милушев от Петрич, дяконите Велизар Голев от Благоевград и Никола Златински от Сандански. Песнопенията изпълни смесеният митрополитски хор за източноцърковни песнопения "Йеромонах Неофит Рилски" под диригентството на своя създател проф. Йоан Папахронис.

Преди самото ръкоположение митрополит Серафим се обърна с отеческо наставление към о. Никола и му припомни високата отговорност на свещеническото служение и нуждата от непрестанна молитва и чистота в изпълнение на свещените обязаности.

4.63636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (11 Votes)

143Църковното настоятелство на бургаското с. Белила отново се обърна към читателите на Двери за помощ: както вече писахме, обновената църква „Св. Георги” беше осветена от Сливенския митрополит Йоаникий през месец май т. г. За четири години с голям ентусиазъм местните хора организираха възстановяването на храма, който сега се обслужва от свещеник от Средец.

Към настоящия момент християните в селото организират външното измазване на църквата, за което са получили 5000 лева от Дирекция "Вероизповедания". Тяхната молба е, който има възможност и желание, да им помогне да съберат около 3500 лева, нужни за ремонта на високата камбанария, която е издигната редом до църквата. Макар че камбаната вече бие на празници и важни събития за живота на селото, достъпът до нея е невъзможен поради изгнилата дървена стълба, която извежда на върха на камбанарията. Местният звънар е приспособил за тази цел въже, с което бие камбаната от земята, но това е трудно. Вярващите в Белила ще са много благодарни на всички, които дарят посилни средства за ремонта на вътрешната стълба на камбанарията, за поставяне на покрив и за нейното външно измазване.

Припомняме, че през изминалата кампания за ремонта на основния храм читателите на Двери събраха за по-малко от месец близо 3000 лева, за което църковното настоятелство от сърце благодари.

Нека подкрепим още веднъж безкористните усилия на тази малка християнска общност!

Дарителска сметка:

BG 72 UBBS 800210 9000 1930 BGN

ОББ – АД – гр. Бургас

Църковно настоятелство – с. Белила, община Средец, обл. Бургас

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)

772През 2002 г. отец Стоян Иванов създава Духовен център "Света Петка" в град Добрич и така поставя началото на една широкомащабна милосърдна дейност. Духовният център включва както общежитие за социално слаби граждани, така и социална трапезария, библиотека, неделно училище и ферма за животни. В общежитието в момента живеят 11 деца с техните самотни майки. Десет години по-късно отецът започва изграждането и на втори приют в кв. "Рилци", в който да могат да се настанят 50 човека.

На 27 юни 2014 г. Бог прибира отец Стоян при Себе Си. Дейността на центъра се поема от духовното чедо на отец Стоян - отец Емануил, който всеотдайно я продължава и развива. Подновява строежа на второто общежитие и дори лично се включва в него, защото е квалифициран строител. 

Благодарение на дарители и доброволци тази година е издигнат първият етаж, в който ще се обзаведат лекарски кабинети и трапезария, но са необходими средства за изграждането и на останалите два етажа със спални помещения. 

Ние от «Милостив» съвместно с екипа на Двери на православието призоваваме всеки, който има желание и възможност, да помогне. Можем да подкрепим изграждането на приюта както чрез финансови средства, така и чрез предоставяне на строителни материали или доброволчески труд. 

Банкова сметка в лева: 

Дом за сираци към храм "Света Троица" 
сметка в лева: IBAN: BG31IABG74951000411200

Интернешънъл асет банк АД - клон Добрич 

Банкова сметка в евро и долари: 
INTERNATIONAL ASSET BANK 
81-83, TODOR ALEKSANDROV BOUL. 
1000 SOFIA, BULGARIA 
SWIFT CODE: IABGBGSF 
IBAN: BG83IABG74951400411201 EUR 
IBAN: BG75IABG74951100411200 USD
 

Повече за дейността на Духовния център можете да научите от създадения от нас късометражен филм "Дела на вярата"

 

И рече старецът...
"Имайте непресторена любов помежду си, пазете преданието, и Бог на мира да бъде с вас и да ви утвърди в любов"
Св. Павел oт Обнора
   

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.