Мобилно меню

4.40677966102 1 1 1 1 1 Rating 4.41 (59 Votes)

2016 12 11 1857Митрополитите на днешните снимки от избора на новия Старозагорски митрополит изглеждат като скарани. „Много важно какви са митрополитите на днешните снимки!” е готовата реплика на всеки църковен оптимист. „Днес може да са еди-какви си или просто пред обектива да са изглеждали така, но иначе да са си съвсем наред хората”. И вероятно ще бъде прав. Но все пак.

Днес беше избран новият Старозагорски митрополит и той се казва Киприян. Нека е жив и здрав и да внесе със своите качества и усърдие свеж полъх в синодната палата, която има въпиюща нужда от такъв. Изборът е проведен, признат и вписан в синодната кондика, резултатът е обявен, митрополит Киприян – надлежно поздравен, митрополитите начело с патриарха – подобаващо нагостени с постни ястия в синодната трапезария. И със сигурност по време на обяда са си говорили (поне някои) за слънчевото време навън. Но все пак.

4.54330708661 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (127 Votes)

agio pneuma2Православната църква в сянката на Всеправославния събор

ПОЖАРОГАСИТЕЛЯТ В СИОНСКАТА ГОРНИЦА

На 13 юни 2016 г. стана очевидно, че празникът Петдесетница ще бъде помрачен от видим, фактически разкол в Православната църква, за която се оказа непосилно да проведе в относително единство дългоочаквания Всеправославен събор. След Българската, Антиохийската и Грузинската църква от участие в събора се отказа и Руската православна църква, за което заяви председателят на Отдела за външни църковни връзки митрополит Иларион (Алфеев) след извънредно заседание на Светия Синод на Московска патриаршия. Подобно решение не беше изненадващо, но все пак в сърцата си до последно таяхме надежда, че не всичко може да е толкова лошо, че в последните дни преди събора ще се откажат една, максимум две църкви, или пък просто не всички ще се съгласят да подпишат съборния документ.

Реалността се оказа по-страшна. Фактически половината Православна църква (по-голямата й половина, ако вземем числеността на паствата в различните юрисдикции) се отказа от събора. Целият патос от идеята за среща между четиринадесетте поместни църкви в деня Петдесетница изчезна и остави след себе си горчивина, спорове, разделение. Все едно в деня на първата Петдесетница някои от апостолите, въоръжени с пожарогасители, да бяха загасили огнените езици, слизащи в Сионската горница, водени от съображения за противопожарна безопасност и от разумното желание да помолят Господ за още малко време, за да постигнат консенсус и общо решение относно това аномално явление.

4.04716981132 1 1 1 1 1 Rating 4.05 (212 Votes)

Смилен МарковНа 1 юни 2016 г. управителният орган на Българската православна църква (Св. Синод) обяви решение, с което се настоява Светият и Велик Събор на Православната Църква, който трябва да се състои през юни т.г. на остров Крит, за бъде отложен. Митрополитите единодушно се съгласяват, че ако Критският Събор се състои, както отдавна е планирано, БПЦ няма да участва в него.

Българският Синод излага шест причини, които разглежда не само като непреодолими препятствия за участие, но и като съществени аргументи за отлагане на Събора. Митрополитите са убедени, че пътуването им до Крит не е наложително, доколкото внесените за обсъждане въпроси нямат жизненоважно значение за Православната църква. Според тях важни въпроси за съвременния живот на Православната църква в България са вторият брак на свещениците и т. нар. смесени бракове, но тези теми не са засегнати в документите на Събора. Втората причина е, че гласове от различни поместни православни църкви изразиха резерви към много текстове от проектодокументите. На трето място митрополитите подчертават, че приетата процедура за работата на Събора прави невъзможно внасянето на поправки в текстовете. Четвъртото и пето препятствие се отнасят до разположението на делегатите и гостите в залата на Критската богословска академия. В заключение Св. Синод на БПЦ изразява своето безпокойство от това, че разходите са прекалено високи и необосновани. В интервю за БНТ говорителят на Св. Синод съобщи, че от Българската Патриаршия е била поискана сума в размер на 120 000 евро без разходна разбивка.

Обективният и трезв анализ показва, че тези аргументи се неверни, слаби и несъстоятелни:

4.91666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.92 (12 Votes)

osiou grigorioyС наближаването на Петдесетница, когато ще бъде открит Всеправославният събор на о. Крит, все повече православни християни от целия свят изразяват своето мнение относно предложените проекто-документи на Събора. За съжаление, най-голяма "чуваемост" има гласът на зилотстващите християни, които виждат в предстоящето важно църковно събитие, възможност да се изживеят като "спасители на Църквата" в исторически момент, с което ще останат в историята. Тонът на техните "становища" е ултимативен, високомерен и имитиращ православна и светоотеческа ревност. 

Преди няколко дни на Света Гора се проведе разширено съвещание на ръководството на Св. Гора, на което светогорската управа изслуша и разгледа многобройните становища на монаси от атонските манастири, но и от скитове и килии, относно Събора. Както и в цялата Църква, така и на Св. Гора има монаси, споделящи крайни мнения, които автоматично свързват "крайностите" с "чистото православие". Предлагаме на читателите на Двери становището на монасите от манастира Григориат, което е било едно от обсъжданите на разширеното съвещание на светогорската управа. То е далеч от истерията на зилотите за "лъже-събор" и т.н. В него монасите разсъждават за Православната Църква като Една, Свята и Вселенска Църква, която изповядваме в Символа на вярата, без това да се използва за агресивна демонстрация пред инославните християни. В спокоен тон монасите разсъждават и за "смесените бракове", за акривията и икономията, както и за други проблеми, които зилотите считат за своя "запазена територия" в предсъборните дискусии. Предлагат се и конкретни промени в проекто-документите. Ето и целият текст:

Интензивните и старателни усилия на делегациите на Светите Православни Църкви по време на Всеправославните предсъборни съвещания доведоха до проектодокументите, които бяха публикувани по решение на Събранието на почитаемите Предстоятели на Поместните Църкви от 21 – 28 януари 2016 г.

Понастоящем църковното изпълнение има възможност да изрази с благоговение своята преценка за тези документи, съучаствайки по този начин в съборната дейност на Христовото Тяло.

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (60 Votes)

Завърши набързо работата си смесената комисия за поготовката на прославянето (канонизацията) на Богучарския архиепископ Серафим (Соболев). В нея взеха участие архиереи, клирици и университетски преподаватели-богослови от БПЦ-БП и РПЦ-МП. Както сме свикнали да виждаме в такива случаи, всичко беше предварително подготвено от руската страна и независимо от фактическата невъзможност на Волоколамския митрополит Иларион (Алфеев) да участва в работата на комисията, бързо се стигна до заключителния документ (който кой знае защо се нарича "финален").

Две и дори три неща правят обаче впечатление в цялата тази работа. Първо, нашата Църква не използва възможностите и познанията на доц. свещ. д-р Стоян Чиликов, преподавател в богословската специалност на Пловдивския университет "Преп. Паисий Хилендарски", който именно е изследвал житието и дейността на светия по живот владика Серафим. И това "изключване" станало, защото един митрополит лично не долюбвал учения отец-доцент. А доколкото знаем, Светият Синод се състои от 15 души, при това негов председател е патриархът, а не отделен митрополит, колкото и амбициозен да е той.

Второ, в заключителния документ има един израз, който обосновано повдига въпросителни, а не им се дава никакво обяснение. Там се говори за "оспорваните въпроси, свързани с живота и дейността на архиепископ Богучарски Серафим (Соболев)". Какви са тия оспорвани въпроси, доколко основателни са те и как са били заобиколени? Има ли нещо смущаващо, което се прикрива, или става дума само за някакви клевети от онова време? След такива изрази трябва да се дава и пояснение - от истината никой не губи.

Трето, в заключителния документ се казва, кога точно (24 декември 2015 г. и сетне през февруари 2016 г. на свой Архиерейски събор) РПЦ-МП ще разгледа въпроса за прославлението, но нищо не се казва за това, кога БПЦ-БП ще направи съответно същото. Надяваме се все пак, че нашият Св. Синод няма да чака сигнал по въпроса от Москва, а въпреки съкратените до 12 декември заседания ще намери време да си свърши своевременно своята работа. Защото архиепископ Серафим е бил руски висш клирик, но е обгрижвал и българи, а най-важното - основанията за прославата му са тъкмо годините в Бъгария, преди и след блажената му кончина на Православна неделя 1950 г. Затова е голяма отговорността на нашето висше църковно ръководство, както ще е голяма и радостта на целия ни православен народ, когато у нас, в София, България, стане официално прославлението на архиепископ Серафим - разбира се, на двустранна основа, но, надяваме се, и с участие на представители поне на съседните православни църкви.

И накрая една бележка към някои честолюбиви синодни митрополити: Двери не задава дневния ред на синода, нито това му е работа на този най-четен български православен портал. Дневният ред се задава от живота на цялата БПЦ-БП, а Двери просто представя волята и очакванията на православните българи по света и у нас, за които Св. Синод носи отговорност пред Бога.

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.