Мобилно меню

4.8787878787879 1 1 1 1 1 Rating 4.88 (33 Votes)
o_Alexander_Avdugin.jpg
На пръв поглед изглежда, че темата за отношението на Църквата към клеветата и богохулството предполага точен, кратък и абсолютно ясен отрицателен отговор. Та нали още в Стария Завет е определено наказание за богохулниците, в случай че те не се покаят, според третата от дадените на Синай Божии заповеди: „Не изговаряй напразно името на Господа, твоя Бог, защото Господ няма да остави ненаказан оногова, който изговаря името Му напразно” (Изх. 20:7).

Новият Завет уточнява още по-конкретно: „..всеки грях и хула ще се прости на човеците; но хулата против Духа няма да се прости на човеците”, при това „ни на този, ни на онзи свят” (Мат. 12:31-32).

Историята на църквата ни, започвайки още от първите християнски императори и завършвайки с правилата на съборите от ХІХ в., също показва еднозначно отношение към клеветата спрямо Църквата и към богохулството. Те са осъдени като престъпления.

Цялата статия: Отношението на Църквата към богохулството и към клеветническите публикации в СМИ

3.4 1 1 1 1 1 Rating 3.40 (5 Votes)

От 3 до 4 април се състоя обучителен семинар на тема "Практически съвети за работа с медиите", организиран от фондация "Покров Богородичен" и Българска медийна коалиция. В семинара взеха участие: архим. Сионий, ректор на Софийската духовна семинария, прот. Захарий Дечев от Сливенска епархия , свещ. Дончо Дончев говорител на Варненска и Великопреславска епархия, свещ. Светослав Георгиев от Русенска епархия, йером. Стилиян Георгиев от Руенска св. обител „св. Йоан Рилски”, представляващ интернет-радио „Сион”, дякон Михаил Манев от Варненска и Великопреславска епархия, г-н Ангел Младенов, говорител на Русенска епархия, Божидар Маринов, секретар на Софийска духовна семинария, Даниела Василева, докторант по Църковно право в Богословския факултет на Софийския университет, Миряна Маламин-Сирийски от фондация "Покров Богородичен", Надежда Господинова от Интернет портал Православие БГ, Пенка Борисова, експерт в Дирекция "Вероизповедания" към Министерски съвет, Пламен Сивов, директор на фондация "Покров Богородичен", Росица Станимирова от парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията, Тодор Карагьозов от фондация "Покров Богородичен" и Анна Маринова, представляваща интернет портала "Двери БГ" и енорийския вестник към храм "Св. Троица" - "Светилник".   
           
Цялата статия: Обучителен семинар на тема: "Практически съвети за работа с медиите”

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)
aggelos.jpgДнес всяка гръцка митрополия има свое радио с 24-часова програма. Много са манастирите, които също поддържат свои радиостанции. В голямата конкуренция със светските радиопрограми, църковните предавания в Гърция са достигнали завидно качество – като тематика, като разнообразие, като квалификация на журналистите, работещи там. Професията църковен журналист отдавна се е наложила в медийната култура на южната ни съседка. Пионер в делото на църковните радиопредавания е митрополията на Пирея, която през 1988 г. стартира едно начинание, в успеха на което почти никой тогава не вярвал.

Цялата статия: "Църквата на Пирея" - радиото, което говори на душите ни

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (10 Votes)
metropulos.jpgПрез коледната нощ бизнесменът скъперник Ебенезър Скруч е посетен от духа на своя починал бизнес партньор Джейкъб Марли в класическата новела на Чарлс Дикенс "Коледна песен". Марли оплаква "пропуснатите възможности на живота си", при което Скруч се опитва да го оправдае, като извини и себе си с думите:
- Но, Джейкъб, ти винаги си бил добър бизнесмен.
- Бизнес! – кресва духът и отново закършва ръце. – Моят истински бизнес беше човечеството. Истинският ми бизнес беше благоденствието на хората. Милосърдието, даренията, претърпяването и благосклонността – ето това трябваше да бъде бизнесът ми! Търговската ми дейност беше просто капка в необятния океан на същинския ми бизнес!
Цялата статия: Защо да използваме медиите в своето служение?

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (10 Votes)
crl.jpgВ САЩ от няколко години се излъчва православна радиопрограма – Come Receive the Light. Началото е аматьорска енорийска инициатива, първоначално целяща да донесе православната вяра сред прикованите към домовете си хора, да разпространи сред света радостта на Православието и да бъде като седмично допълнение към поклонението на вярващите. Излъчванията започват на 4-ти декември 1996-та година със скромни предавания и въможности, но само за няколко години тази инициатива се превръща в редовно седмично служение, което носи на слушателите си истинска храна за душата. 
Цялата статия: Христовата светлина по радиото
Страница 1 от 2