Азбучник на авторите

[А] [Б] [В] [Г] [Д] [Е] [Ж] [З] [И] [Й] [К] [Л] [М] [Н] [О] [П] [Р] [С] [Т] [У] [Ф] [Х] [Ц] [Ч] [Ш] [Щ] [Ъ] [Ю] [Я]

Възможности за религиозно обучение от разстояние в електронна среда

Публикувана на Вторник, 08 Юни 2021 Написана от Полина Спирова
4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (11 Votes)

244fd061dec542524064bb68535131dc girl 5662435 1920Изследване, проведено сред седемдесет и осем учители по Религия в общообразователните училища, центровете за подкрепа и личностно развитие (ОДК), в детски градини и прицърковни училища в страната, показва, че близо половината от тях са провеждали под някаква форма религиозно обучение от разстояние в електронна среда по време на ковид-пандемията.

Проучването, обхващащо периода от март 2020 до март 2021 г., е направено от д-р Полина Спирова, главен асистент в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. В него са взели участие учители по Религия, начални учители, които преподават и Религия, учители в прицърковни училища за деца и възрастни. Изследователският интерес се фокусира върху трите групи преподаватели, защото често те имат сходни образование и квалификация, както и почти едни и същи условия за педагогическа работа и развитие.

„Добротворецът“ – филм в памет на митр. Неофит Видински

Публикувана на Петък, 26 Февруари 2021 Написана от Двери
4.9735682819383 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (454 Votes)

Добротворецът„Благата дума трогва, а добрият пример привлича“ – тези думи на митр. Неофит Видински вдъхновиха екипа на Двери да направи документален филм в памет на един от най-харизматичните църковни лидери, белязали родната история със своята дейност и лично присъствие.

По повод петдесетгодишнината от смъртта му представяме филма „Добротворецът“ с участието на духовници, изследователи и близки на бележития църковник. В споделените от тях впечатления, свидетелства и ярки спомени като червена нишка минава паметта за духовник с голямо сърце, посветил живота си на служението на ближните.

Да прибавяш част към Цялото

Публикувана на Четвъртък, 29 Август 2019 Написана от Двери
4.8 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (40 Votes)

thumb4 DSC 0283 1 От 3 до 9 август за трета поредна година Варненска и Великопреславска митрополия проведе Летен младежки форум. Той се организира от Духовно-просветен център „Св. архангел Михаил“ с благословението на Варненския и Великопреславски митр. Йоан. Тази година форумът бе под надслов „Част от цялото“. Идеята на тазгодишната инициатива е за няколко дена 30 младежи да участват в редица църковни събития и да добият опит от общността на Църквата. Подходът на организаторите беше съобразен с възрастта на участниците – подрастващи и младежи, затова обучението беше без излишна теория, без лекции, без схоластика, без досадни нравствени наставления. Тогава къде да заведеш 30 тийнейджъри, за да разберат от личен опит какво е Църквата?

Филм за мисионерското дело на Албанския архиеп. Анастасий

Публикувана на Понеделник, 29 Януари 2018 Написана от Двери
4.9148936170213 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (47 Votes)

Clipboard01Кратък документален филм (9.26 мин.) за мисионерското дело на митрополита на Тирана и архиепископ на цяла Албания д-р Анастасий (Янулатос) вече е достъпен на български език. Това е разказ за усилията на духовника за възстановяването на почти напълно унищожената от комунистическия режим на Енвер Ходжа Албанска православна църква. Филмът показва, че дейността на архиеп. Анастасий не се ограничава само във възстановяването на храмовете и богослужението, и в обучението на клирици, но и в грижата за насъщните нужди на албанците, за лечението и образованието им, за задържането на младите хора в родините им места.

Филмът разкрива и проповедническата дарба на архиеп. Анастасий, който със силата на вдъхновеното си слово запалва огъня на вярата в сърцата на албанците. Откъсът от словото му за Възкресение Христово представя неговото виждане за мисията на Църквата: следване на Христос в Неговата „доброволната жертва като форма на живот, която побеждава всеки вид смърт“, и призив за повече пасхална светлина в отношенията между хората и народите.

Грижата за „тия малките”

Публикувана на Неделя, 01 Юли 2012 Написана от Полина Спирова
4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (10 Votes)

crossПериодът на Великия пост е необикновено време. Не само заради различната храна, не само заради различното богослужение, не само заради съсредоточаването на нашето внимание и мисли върху връзката ни с Бога. Църквата внася в този период нови образователни елементи в богослужението, както за миряните, така и за клириците. Един конкретен пример в това отношение е молебенът на Неделя православна, наречен Тържество на православието. Той започва да се извършва през Първата неделя на Великия пост от 9 в. Конкретният повод е края на иконоборческата ера във Византия и възстановяването почитта на свещените изображения.

Молебенът съдържа: молитви за единството на Църквата, апостолско и евангелско четиво, символа на вярата, утвърждаване на „съборите на светите Отци, техните предания и писания, съгласни с Божественото откровение”, анатеми на тези, които се противят на Божествената истина, „възпоменание за всички, които са се подвизавали за православието със слова, писания, учение, страдания и богоугоден живот, като негови защитници”, и накрая се отправя молитва за „тези, които сега, подготвяйки се за вечното блаженство чрез спасителната вяра и добродетелта, утвърждават православието”. Текстът на молебена е съсредоточен върху важността на единството и мира в Църквата, като залог за спасението на нейните членове.Краткък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ky 

Наши партньори

Християнство и култура

HK 184Прот. Андрю Лаут
Св. Силуан и отец Софроний (Сахаров): виждайки Бога, както си е

Св. Софроний (Сахаров)
Тайната на „Аз съм“

Прот. Думитру Стънилоае
Кръстът и обновяването на творението в православното учение

Андрей Десницки
Какво казва Св. Писание за смъртта

Прот. Павел Събев
Няколко текстологични бележки върху Евангелие според Лука

Полезни връзки

 

Препоръчваме