Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (55 Votes)

Screenshot 2024 07 09 230654О. Сергий Булгаков в книгата си Свет невечерный изказва една любопитна мисъл: там, където има място за естетика, няма място за вяра. Или, по-точно казано, с увеличаването на момента на естетическото преживяване религиозното преживяване оскъднява.

Това вероятно е вярно. Вярата е глад и жажда за Бога. Именно тези чувства са в основата на религиозния опит.

Когато човек е смъртно гладен или умира от жажда, той не се интересува от естетика. Той бърза да се насити или да се напие. А само пресищането е способно на гурме.

Естетика, външен вид, красота – в тези думи има нещо непринудено и тържествено, нещо възвишено. И колко далеч са те от мъчителното усещане за самота, от отчаянието на неизлечимо болните, от болката, която смила телата и душите, от „Вярвам, Господи, помогни на неверието ми“.

Цялата статия: За еклерите и хляба наш насъщни

2 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (8 Votes)

4555555Думата достоизбираем е сегашно страдателно причастие от… несъществуващ български глагол (предполагаемо състaвен от прилагателното достоен и глагола избирам). И естествено, означава „достоен да бъде избран“.

Така се определят на особения ни църковен език тримата митрополити Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински (подредени по обичайното им старшинство, произтичащо от митрополитския избор на всеки един).

Тези трима митрополити бяха избрани в листата от самите членове на синода в един своеобразен изборен маратон на 20 юни, отбелязал четиридесет и две гласувания. В късния следобед на този ден бяха съобщени трите имена, които ще бъдат представени на патриаршеските избиратели на 30 юни, идната неделя, за да изберат те по съвест и с чест новия български патриарх.

Въпросът, който най-често се задава през последните дни, е: Какви качества трябва да притежава предстоятелят на БПЦ?

Цялата статия: За достойнствата на достоизбираемите

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

https://dveri.bg/imagesИма такъв английски израз: No news, good news! Което означава (с извинение към англоезичните читатели на световния сайт Двери на Православието!), че щом няма новини, това вече си е добра новина.

Това може да се каже и за днешното заседание на Светия Синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (да се знае и помни, и тачи: с възстановено патриаршеско достойнство на 10 май 1953 г., а не както казват новите български фанариоти, че ѝ било учредено за пръв път патриаршеско достойнство през юли 1961 г.!).

Заседанието беше отдавна насрочено във времевата програма на патриаршеския избор. За него бил пристигнал и митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. Така, да са живи и здрави митрополитите, поне до 29 юни синодът ще може да заседава в пълния си състав от 14 члена. И ако някой от тези членове (знае се Кой?) реши да излезе с някаква наредба около патриаршеския избор, надяваме се още един трезв глас да ѝ се противопостави. Че твърде нередни наредби се натрупаха на съвестта на амбициозните синодали и техните проксита (какви думи само!).

Цялата статия: Щом няма новини, това е добра новина!

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (30 Votes)

cropped 11v newВ навечерието на празника Възнесение Господне разговаряме с двама от настоятелите на храм „Възнесение Господне“, който ще бъде изграден в столичния квартал „Младост-1“ – Христо Асенов и Николай Иванов. Председател на настоятелството е архим. Флавиан, който понастоящем служи в църквата „Св.  Георги Победоносец“ в кв. „Дървеница“.

Инициативата за изграждането на храма „Възнесение Господне“ е на приснопаметния о. Димитър Вукадинов (1930-2012), който служеше в църквата „Св. Георги“ в Дървеница. Той вложи много усилия да събере съмишленици за издигането на храм на мястото, където през 50-те години на миналия век комунистическата власт събаря параклис, изграден от местните жители. В ново време, въпреки атрактивното място, около което се издигат все повече жилищни кооперации, собствениците на тази земя не я продават, а предпочитат да останат верни на желанието на своите предци и да видят на това място Божи храм.  Повече за историята на храма – тук.

- Лесно ли е да се построи храм в столицата днес?

Христо Асенов: Не е лесно. Има много проблеми и задачи, които трябва да се решат.

Николай Иванов: Накратко казано, това е един безкраен сериал с абсолютно неочаквани обрати и имаш усещането, че си попаднал в омагьосан кръг.

Цялата статия: Изграждането на храм не е въпрос на възможности, а на потребност

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

Screenshot 2024 06 07 155002Защо един православен християнин не може да бъде примерен съветски гражданин и защо днешните пастири се възприемат като посредници в отношенията с отвъдните сили? Проф. прот. Георги Митрофанов, като историк, не е съгласен, че Църквата днес е в позицията на жертва, и смята, че през годините на т. нар. църковно възраждане хората са останали на заден план в приоритетите на клира. О. Георги е църковен историк и публицист, преподавател в Духовната академия в Санкт Петербург. Това интервю е дадено за онлайн-изданието „НеБо“ през м. май 2023 г.

- О. Георги, учили сте в Семинарията и Академията през втората половина на 80-те години. Този период е съдбоносен за живота на Църквата: държавната политика започва да се променя драстично. Възможно ли е да се сравни онази епоха с тази, в която живеем? Как бихте могли да характеризирате сегашното време?

- Не бих правил паралели, защото ситуацията от онова време е много различна в сравнение със сегашното състояние на Църквата и страната ни. Гледам на нещата като историк, който по правило се занимава с периоди, отделени от съвременната епоха с петдесет години, когато има повече първоизточници, документи и последиците от историческите събития стават очевидни. Въпреки че от началото на деветдесетте години на миналия век все още не е изминало толкова време, ситуацията около Църквата се е променила драстично и съвсем не в благоприятна посока.

Цялата статия: Строяхме храмове, мислейки, че възраждаме Църквата
Страница 1 от 686

 

 

И рече старецът...

Знанието на Кръста е скрито в страданията на Кръста.

Св. Исаак Сирин