Мобилно меню

4.8717948717949 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (39 Votes)

45A1Всеизвестно е, че през последните години желаещите да се обучават в Богословския факултет (не само) не е голям. Въпреки че държавата направи „богословието“ защитена специалност, което означава, че е безплатно за студентите, това не доведе до някаква сериозна промяна и особен интерес. След романтичния период на Факултета (от възстановяването му през 1991 до началото на новото столетие), през който имаше курсове с повече от сто човека, отливът дойде бързо, особено през второто десетилетие на новия век. Твърде трудно е през последните няколко години. Реалностите като пандемията, намаления брой завършващи ученици, желанието да се учи в чужбина и други доведоха до опасността, да не бъдат заемани отпуснатите по държавна поръчка места. Тази ситуация ни провокира да търсим различни решения и нововъведения: реклама в електронните медии, плакати и рекламни материали по храмове, посещения на училища и енории, съдействие на епархийски архиереи.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (22 Votes)

 MG 3074Идеята първо беше думите „православни християни“ в тази статия да бъдат в единствено число. Като се размислих, че според светите отци спасението е за всички човеци, реших думите „православни християни“ да бъдат в множествено число.

Вярно, и днес можеш да срещнеш между православните християни мъже или жени, които мислят обобщено като:

„Аз вярвам в Бог, както аз съм си решил(а) да вярвам. Моля се, както аз съм си измислил(а) думите. Не се причастявам, не общувам с духовници, защото те не одобряват моите нравствено-естетически изисквания, имам много забележки към Църквата и клира и, докато някой не ги вземе под внимание, аз няма да вляза в храма“.

Журналистът Иван Стамболов го е изразил така: „Такъв казва: отношенията ми с Бог са си моя работа, независимо че има отношения между Бог и цялото човечество“. „Който не е съгласен, да се замисли, защо Господнята молитва започва с „Отче наш“, а не с „Отче мой“?“.

Светото Православие е извървяло обаче дълъг път от учение, крито в катакомбите, до вселенска религия. Не е било леко за православните и правоверни християни повече от четири века и половина и седем вселенски събора да систематизират вярата си. В този процес участват стотици епископи, приемници на светите апостоли, и византийски императори, които не са допуснали отклонение от Св. Писание, както и от начина, по който Сам Бог е определил да бъде славен.

4.953216374269 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (171 Votes)

991 ratio krasimir vylchevПървият ден в началото на учебната година от памти-века бил ден свещен за по-голямата част от българския народ по разни причини, все основателни. Няма много далечни сведения от миналото на народа ни за този ден, така че и приказките за него са едни така… по-съвременни.

През Възраждането на този ден първи освен децата и учителя с едва набола брада или учителката, млада госпожица, присъствали пременени в най-хубавите си носии: родители (предимно мъже, с извинение) и чорбаджии (без чорбаджийките, с извинение), с чието иждивение (по ингилишки „спонсорство“) се плащали харчовете на школото; неизменно тук бил и свещеникът или дори владиката, ако селището било епархийско седалище.

3.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 3.71 (21 Votes)

0 02 05 8e963406bf1b3cc2a806a14088cf0642b783892e5bc1b8cc2b19cd9f0f282515 435e1b7c539f123fКои са тези хора и как стигнаха дотук?

Без да претендирам за математическа точност смятам, че над 90% от студентите сме влезли в Богословския факултет на СУ благодарение на вярата си. Някои – поощрени от духовниците си, други – пренебрегвайки нечии забрани, а трети – призвани свише. Няма да забравя как на приемния изпит всеки втори кандидат-студент теглеше въпроса „Синайското законодателство“. Комисията не можеше да повярва как се случва това, след като след всеки кандидат въпросите се размесват. На мене също се падна това.

Ден по-рано седях в енорийския си храм и имах умислен вид. Свещеникът се приближи до мене, подаде ми Библията (тази със зелените твърди корици), каза ми: „Отвори я и прочети главата, на която си отворила, после ела и ни кажи коя е“. Отецът се обърна и отиде в канцеларията, където го очакваха енориаши. Отворих и попаднах на Изход, 19 глава…

4.9527559055118 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (254 Votes)

farisei e1440771577706Знаете ли кое според мене е най-голямата пошлост на нашето време? Да се опитваме да пропагандираме Църквата. Някои хора смятат, че това се нарича „мисионерство“. Но когато се опитваме да втълпим на хората, че Църквата е нещо, което тя не е, когато смятаме, че всички средства са добри в това дело, това се нарича „пропаганда“.

Най-голямата пошлост е, когато пропагандираме Църквата като средство за по-добър живот. И тази пропаганда ни се струва, че е мисията, Евангелието, добрата вест.

Искате да не боледувате? Или да оздравеете по-бързо? Загубили сте надежда в традиционната медицина? Елате в Църквата. Вашето здраве е в Божиите ръце. Вижте, колко много са средствата! Тук имаме мощи, а тук чудотворни икони, там имаме светена вода, а в магазина за свещи можете да купите чудотворен елей!

Искате да имате здраво семейство? Верен съпруг? Грижовна съпруга? Отидете на църква. Църквата е тази, която учи, че бракът е неразривен, а изневярата, дори под предлог на внезапна нова любов, е престъпление пред Бога. Когато целият руски народ се събере в Църквата, това ще бъде страна на здравите семейства. Думите „развод“ и „прелюбодеяние“ завинаги ще останат в речника на архаизмите.

 

 

И рече старецът...
Човек може да изглежда мълчалив, но ако сърцето му осъжда другите, то той бърбори неспирно; друг обаче може да говори от сутрин до вечер и все пак да бъде истински мълчалив, т. е. да не казва нищо безполезно.
Авва Пимен