Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

biserica ortodoxa capernaum pescuireaНеделя 18 след Петдесетница. 1 Неделя след Неделя подир Въздвижение

Божията благодат е по-силна от човешките способности и трудове

Главната поука от днешното евангелие е че делото на „риболова“ или на събиране на хората от земното житейско море в кораба на спасението, тоест в Църквата, се извършва първом чрез Божията благодат. Онова, което научава ученикът Симон-Петър чрез чудния риболов е цяла глава по еклезиология, т.е. в богословие за тайната на Христовата Църква и на пастиря в Църквата, а именно: в църковното дело първостепенно значение има Божията благодат или помощ, а след това човешката способност. Доколкото св. Петър се осланял единствено на своя занаят, върху своята физическа сила и рибарски умения, нищо не уловил. Неговите слова: „Цяла нощ се мъчихме, и нищо не уловихме“ (Лука, 5:5), фактически представляват тъжната констатация на един провал, съпроводен с голяма умора, примирение, но и смирение. Обаче, неочаквано съзираме, че в края на ограничените човешки сили започва тайнственото Божие дело. Когато Петър нямал никаква надежда за успех, тогава настъпила Божията помощ и чудото се извършило. След като изпълнил заповяданото му от Господ Иисус-Учителят, ученикът Петър видял как провалът се превърнал в успех, а личната немощ в огромна и чудна сила. Тази скрита сила вършеща чудеса, променяща ситуации и разрешаваща сложни проблеми, се дължи на Божията благодат. В този смисъл св. ап. Павел констатира: „Всичко мога чрез Иисуса Христа, Който ме укрепява!“ (Фил., 4:13).

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

svoi krestЛитургически Църквата обгражда с две недели празника Въздвижение на Кръста Господен. С това тя цели в неделята, предшестваща празника, да подготви вярващите и да наблегне върху смисъла на празника в последващата го неделя. В двете недели около празника на Въздвижение на Честния Кръст Църквата ни прочита два текста: първият е от Eвангелие според св. ев. Йоан, а вторият – от Eвангелие според св. ев. Марк. Въпреки привидното противоречие в думите на двата евангелски текста, техният смисъл разкрива значението на Кръста в живота на Църквата и вярващите в нея.

Първият евангелски Йоанов текст е взет от втората част на разговора с Никодим, за който се споменава в Глава 3 на ев. Йоан (3:1-12, 13-21). В него Иисус напомня на Никодим за едно от чудесата на Стария Завет. Той прави паралел между спасението чрез Кръста и чудото с медната змия, което извършил св. прор. Моисей по заповед от Бога, като я издигнал на дърво, за да изцелява от отровата на змиите, уязвили лагера на евреите, напуснали Египет (Чис. 21:4-9).

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

24059.pБог уважава човешката свобода

Самоотричането е освобождаване от егоизма за придобиване на смирена и безстрастна любов

Днешното евангелие ни учи, че за да бъде Христов ученик или последовател човек трябва да култивира в себе си самоотричането. Какво означава това? Дали означава отричане от себе си разбирано като деперсонализиране? Съвсем не!

В духовен смисъл самоотричането, което Спасителят Иисус Христос иска от човека не означава деперсонализиране, а обновяване на личността, промяна на начина на битието и живота, т.е. повече да не живеем егоистично, само с мисълта за себе си, но първо да мислим за Бога, Извора на нашия живот, и за хората, които се нуждаят от нашата смирена любов: родители, братя, съседи, бедни хора, болни, страдащи. С други думи, самоотричането означава отказ от егоистично и страстно самолюбие, за придобиване смирена и свята любов към Бога и нашите ближни.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

888809Нашата света Православна църква чества на 14 септември празника на Въздигане на честния и животворящ Кръст Господен. Почитта, отдавана на Кръста, не е почит към дървото на Кръста, а към Този, Който е разпнат върху него, и е изповядване на станалото чрез Кръста спасение.

Църквата е отредила този празничен ден да бъде ден на пълен пост независимо от деня, в който се пада той. Това е в израз на вярата ни в спасението, с което сме се сподобили чрез Кръста.

На 8 септември отпразнувахме Рождеството на Пресвета Богородица и началото на сбъдването на обещанието Господне за спасението на човека. А на 14 септември ще отпразнуваме и честваме Въздвижението на Кръста, чрез който се сбъдна човешкото спасение, когато Господ простря върху му Своите ръце. Поради значението на това спасително дело Църквата е определила неделята, предшестваща празника, както и неделята след него за възпоменаване на светия Кръст. Затова в тези две недели се четат текстове, които са свързани с разпятието. А като далечна подготовка за празника Църквата започна да насочва вярващите към него четиридесет дни преди това: от празника Преображение Господне пеем катавасиите за Кръстовден.

4.9111111111111 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (45 Votes)

Theotokos The Untrodden Portal of GodВъведение. Митрополит Григорий (Цамблак) – български църковен деятел, проповедник и писател от Късното средновековие

През 2019/2020 (?) се навършват 600 години от кончината на Григорий (Цамблак) – една личност, която и до днес си остава донякъде енигма. Все още няма еднозначен отговор и на въпроса за годината и мястото на неговото раждане, а в някои публикации относно етническата му принадлежност след българин се поставя въпросителен знак. И въпреки че в тези встъпителни думи не е уместно да се вмъква реплика към тези, които се съмняват в българския произход на Григорий (Цамблак), не мога да се въздържа и да не отбележа, че те пренебрегват (случайно или не!) най-категоричното и безспорно доказателство, че той е българин: езика на съчиненията му. В творбите му (особено в проповедите!) наред с книжовната славянска лексика се съдържат много разговорни и диалектни думи, синтактични съчетания, речеви изрази и фразеологизми, характерни единствено за българския език.

 

И рече старецът...

Блажен оня човек, който е достигнал състояние на бодърстване или се бори да го постигне: в сърцето му се образува духовно небе – със слънце, луна и звезди.

Св. Филотей Синаит
   

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.