Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)

Zasidannya Sinodu 19 1 1024x684 587x392На 7 декември в Киево-Печерската лавра се проведе заседание на Св. Синод на Украинската православна църква (Московска патриаршия), на което участващите архиереи под председателството на Киевския митр. Онуфрий за пореден път забраниха на своите епископи и свещеници да вземат участие в обединителния събор, който ще се проведе най-вероятно на 15 декември в храма „Св. Софѝя Киевска“. В становището на синода обединителният събор е наречен „незаконно събрание“ поради участието на разколници в него, а на евентуалните участници се напомня архиерейската клетва, която са дали при ръкоположението си за послушание на каноничното си ръководство, която трябва да бъде спазвана „дори под заплахата от смърт“. Освен това се отбелязва, че украинският синод не е упълномощовал никой митрополит да присъства на обединителния събор в „Св. Софѝя Киевска“ като свой наблюдател.

Тези дни източници, близки до Вселенската патриаршия, дадоха гласност на писмото-покана на патр. Вартоломей до Киевския митр. Онуфрий от октомври т. г., в което той го кани да вземе участие в обединителния събор и да издигне своята кандидатура за предстоятел на обединената Украинска църква. Огласяването на писмото два месеца по-късно се дължи вероятно на наближаващата дата на обединителния събор, като Вселенска патриаршия държи да бъде известно, че е потърсила диалог с каноничната Украинска църква и е поканила предстоятеля ѝ да участва и дори да възглави автокефалната Украинска църква. Украински медии съобщават, че митр. Онуфрий не е отговорил на писмото на патр. Вартоломей, но му го е върнал – тази информация обаче не е потвърдена официално.

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (8 Votes)

HbdgImVtfZeYR4NMnwvkКрайнолеви екстремисти окупираха на 6 декември Богословския факултет на Аристотелевия университет в Солун и нанесоха огромни щети на учебното заведение. Окупацията продължи два дена, през които анархистите не допускаха студенти и преподаватели в сградата. Те разрушиха аудитории във факултета, канцелариите, има много осквернени икони, а в залите са палени химикали и отровни вещества. Разбити са кабинетите на повечето от преподавателите, компютрите им са откраднати, изпочупени са прозорците, а в подземния етаж са открити самоделни бомби-молотов. Цялата сграда е надраскана с анархистки лозунги срещу държавната власт.

Председателят на департамента по богословие (богословските факултети в Атина и Солун през последните десетилетия са разделени по на два отдела – теоретичен и практически, бел. ред.) проф. Панайот Скалцис заяви, че подобно нещо не се е случвало в историята на учебното заведение. „И преди е имало окупации, но такива разрушения не са се случвали никога. Надраскали са лозунги върху стенописите и са нарисували Христос като Бин Ладен“, разказва той. „Върху стенописите е написано „Светът не се спасява само с молитви“. Аз бих допълнил: „Светът не се спасява и с омраза“. Задавам си въпроса: защо има толкова омраза в тези деца? Не ме притесняват толкова грабежите, колкото омразата и липсата на култура!“, отбелязва той.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

anthimos4Игуменът на Бигорския манастир в Р. Македония архимандрит Партений днес се срещна със Солунския митр. Антим. Братята от Бигорската св. обител бяха приети много топло от гръцкия митрополит. Архим. Партений благодари на митр. Антим за мисионерската му дейност и помощта, която оказва на младежи от Македония да получат висше богословско образование в Гърция. Вече няколко години Солунската митрополия с помощта на светогорския манастир Симонопетра осигурява стипендии за 10 младежи, които учат богословие в Аристотелевия университет и църковна музика при известни гръцки музикоучители. „Ние благодарим за тази подкрепа на Солунския митрополит, който спомага нашата църква да излезе от дълбоката си изолация и да се установят множество приятелски контакти“, заяви архим. Партений.

От своя страна митр. Антим изрази своята готовност за сътрудничество и занапред, за Божия слава и за доброто на едната света, съборна и апостолска Църква. Духовниците изразиха общото си убеждение, че единството на всички православни е необходимост, независимо от националността, защото Кръвта и Тялото Христово съединяват всички.

4.4098360655738 1 1 1 1 1 Rating 4.41 (61 Votes)

22016 oНа 4 декември в Брюксел се проведе семинар на тема „Насилието срещу жените 2018“ под егидата на Вера Юрова, еврокомисар по проблемите на правосъдието и равенството на половете. По покана на Европейската комисия в семинара се включиха представители на CROCEU – организацията на представителите на православните църкви към Европейския съюз. CROCEU беше представена на срещата от доц. Мария Кьосева, юридически съветник на Св. Синод на БПЦ. В делегацията на CROCEU влизаха също Видинският митр. Даниил, архим. Емилиан (Бояну, Вселенска патриаршия), архим. Нектарий (Йоану, Кипърска архиепископия) и о. Добромир Димитров (БПЦ), член на CROCEU.

В своето изказване доц. Кьосева запозна присъстващите със становището на Св. Синод на Българската патриаршия за употребата на понятието „полова идентичност“ (“gender”) в Истанбулската конвенция, според което то противоречи на социалната и правна реалност, както и на утвърдените нравствени норми. Тя подчерта, че „обединителен фактор за европейското общество, т. е. за всички народи, обитаващи европейския континент, е християнската традиция. Според нас, според мнението на православните християни, висшата цел на европейското общество трябва да бъде защитата на християнските принципи. Християнската традиция е обединяващ фактор, който предшества опитите за икономическото и политическо обединяване на континента“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

47229072 2399377886800328 6038379080762523648 n„Радост и светлина“ – този надслов избраха младите иконописци, участници в осмата поредна изложба на икони в Париж, организирана съвместно от Българския културен институт и църковната ни община „Св. патриарх Евтимий Търновски“. Това събитие вече е ежегодна традиция, обичана и очаквана от сънародниците ни и френските приятели на България.

За благословение на изложбата във френската столица дойде Западно- и Средноевропейският митр. Антоний. На 2 декември той оглави св. Литургия в българския храм заедно с енорийските свещеници архим. Емилиян (Боцановски) и о. Иван Карагеоргиев.

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.