Мобилно меню

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (10 Votes)

church jerulasemВсички сметки на Йерусалимската патриаршия са блокирани от израелските власти, съобщават гръцките медии. Причината е решението на Израел да обложи с данък недвижимост Православната патриаршия в Йерусалим, както и още 12 християнски църкви в свещения Град. Общата сума, която властите искат за общо 887 имота, надхвърля 190 милиона долара. Йерусалимската патриаршия трябва да заплати 8.7 милиона за своята недвижимост в града.

Засега християнските изповедания бойкотират решението и обжалват новоприетия закон, който предвижда облагане с данъци на всички сгради, които не се използват с богослужебна цел. Християнските лидери излязоха с обща декларация, в която отхвърлят „данъчния харач“ като „противоречащ на историческото място на църквите в Светия Град на Йерусалим и принизяващ свещения характер на Йерусалим, което застрашава способността на Църквата да служи на вярващите от целия свят“. „Ние сме единни и категорични в позицията си да защитим своята собственост и права“, се казва в заявлението.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

Nikolo Lenivets 600x394Зрелищното изгаряне на тридесетметров арт-обект във формата на готическа катедрала, станало в парка „Никола-Ленивец“ край руския град Калуга, предизвика нееднозначни реакции сред християните в Русия и извън страната.  Авторът на проекта, художникът Николай Полисский, направи опит да обясни позицията си и да разясни, че не е имал намерение да оскърбява чувствата на вярващите.

Проектът, озаглавен „Пламтяща готика“, не е изобразявал точно храм. В архитектурния стил готика са изградени и светски здания – замъци, университети, съдебни палати, казва авторът.

„В моя арт-обект нямаше нищо култово, нямаше кръстове, олтар, каквато и да е религиозна символика, заявява художникът в обяснение, публикуване в неговия фейсбук-профил. Това не е копие на съществуващо култово съоръжение, не е имитация на храм. Това е просто клада, изградена във вид на готическо здание. Никакъв култов символ няма и не може да има в моето произведение“, подчертава художникът.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (12 Votes)

9gCg 600x365Пет жени бяха застреляни вчера на излизане от църквата „Св. Георги“ в гр. Кизляр. Убиецът е 22-годишен ислямист, който е бил убит от полицаите. Халил Халилов е изчакал хората да излязат след вечерното богослужение за Неделята на прошката и е открил огън по тях. Убитите жени за редовни енориашки на местния храм. Четири от тях са загинали на място, а една в болницата. Ранени са и двама полицаи. След началото на стрелбата храмът е бил заключен отвътре, а нападателят се е опитал да стреля и през прозорците, когато е бил убит от силите на реда.

Днес отговорност за убийството, извършено от религиозна омраза, пое групировката „Ислямска държава“.

Московският и на цяла Русия патриарх Кирил нарече убийството „цинично престъпление, за което не може да има никакви оправдания“. Местният архиепископ на Махачкала Варлаам заяви, че тази трагедия няма да разруши мира в многонационалната и многоконфесионална република. „Вярвам, че призованите в предверието на поста Божии раби ще са сред първите, които ще наследят Небесното Царство, защото Бог не е Бог на мъртви, а на живи, защото в Него всички са живи“.

3.0571428571429 1 1 1 1 1 Rating 3.06 (35 Votes)

На официалната интернет-страница на Цариградската вселенска патриаршия е публикувано следното съобщение:

"Събра се под председателството на Н. Б. Всесветейшество Светият и Свещен Синод (на патриаршията) на свои редовни заседания от сряда, 7 феруари, до петък, 9 февруари 2018 г.

На тези заседания бяха разгледани всички записани в дневния ред въпроси, по които се взеха и подобаващите решения.

Бяха разгледани също и проявените напоследък антиканонични действия на Българската църква по въпроса с Църквата в държавата на бившата югославска република Македония.

На края на последното заседание между Високопреосвещения архиепископ на Тиатира и Великобритания г-н Григорий, от страна на оттеглящите се шест члена на Светия и Свещен Синод, и Н. Б. Всесветейшество се размениха приветствия и отговори по повод на края на настоящия синоден период."

4.8055555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.81 (36 Votes)

hqdefaultДвамата клирици на Гръцката православна църква – проф. прот. Теодор Зисис и прот. Николай Манолис – ще се изправят пред синодния съд на Гръцката църква, който трябва да реши дали те ще бъдат низвергнати от сан. Митрополитският съд в Солун, откъдето са двамата свещеници, обяви двамата клирици за виновни по пет обвинения: за отделяне в схизма, за неподчинение и неуважение към църковната власт, за скандализиране на вярващите, за разпространяване на клевети, за създаване на фракции в църковната общност. Църковният съд в Солун обаче не се произнесе с решение и прехвърли делото към висшата църковна съдебна инстанция поради сериозността на обвиненията. Освен това двамата клирици са популярни в Солун и са лице на т. нар. „антикритско“ движение.

През последната година бившият професор по богословие в Богословския факултет на Солунския Аристотелев университет о. Теодор Зисис и о. Николай Манолис преустановиха поменаването по време на богослужение на своя архиерей – Солунския митрополит, смятайки, че той е отпаднал от Църквата заради участието му във Всеправославния събор в Крит през 2016 г. Те бяха последвани и от други клирици в Гърция и други страни. Все пак те се оттеглиха от по-крайно настроените „антиикуменисти“ и не взеха участие в голямата „антикритска“ проява, провела се в Солун в началото на 2017 г. (виж тук). Солунският митрополит преди година им наложи наказание аргос, т. е. временна забрана за богослужение, с което двамата не се съобразиха. В началото на дейността си двамата клирици се ползваха с активната подкрепа на Пирейската митрополия на Гръцката църква, но в последния момент Пирейският митрополит се оттегли от движението, за да не излезе и самият той в разкол.

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.