Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

Maket Rog Chtenija 2017 mПрез тази година в Русия ще отбележат 100 години от Октомврийската революция. Още в началото на годината Руският патриарх Кирил заяви, че според него е неуместно да се използва думата "честване" във връзка с годишнината от събитията през 1917 г. "Не става дума да се празнува столетието от трагедията, а да отбележим тази дата съзнателно, съпроводено с много дълбок размисъл и искрени молитви, за могат грешките, допуснати преди сто години, да поучат нашите народи и те да не допускат подобни грешки в бъдещото ни развитие", отбеляза патриарх Кирил.

А днес Петербургският митрополит Варсонофий обяви, че в неговата епархия се подготвя мощехранителница, в която да бъдат събрани съхранените мощи на всички канонизирани до сега новомъченици от времето на комунизма, които да обиколят всички епархии на Руската православна църква. Досега РПЦ е канонизирала повече от 1000 души, пострадали мъченически в годините след Октомврийския преврат заради своята християнска вяра.

Традиционните Рождественски четения, които ще започнат в Москва на 25 януари, също са посветени на тази тема: "1917-2017 - уроците на историята", като встъпителният доклад ще бъде на патриарх Кирил.

 

 

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (4 Votes)

1484557592 03На 12 януари представители на непризнатата Украинска православна църква - Киевска патриаршия в Украйна се срещнаха с членове на Св. Синод на Цариградската вселенска патриаршия в сградата на патриаршията във Фенер, Истанбул, за да обсъдят украинския църковен въпрос. В състава на украинската делегация са били патриаршеският наместник Переяслав-Хмелницки митрополит Епифаний, Лвовският митрополит Димитрий и секретарят на синода им, Черниговски епископ Евстратий. Те са били съпровождани от зам.-ректора на Киевската православна богословска академия прот. Александър Трофимлюк. От страна на Царигадската патриаршия в срещата са участвали Смирненският митр. Вартоломей, главен секретар на синода, и митрополитът за Франция Емануил. Двамата митрополити са членове на образуваната през лятото на 2016 г. по решение на Св. Синод на Вселенска патриаршия комисия за разглеждане на въпроса за автокефалията на Църквата в Украйна. 

В официалното съобщение на сайта на УПЦ (КП) се казва, че страните са обменили мнения за актуалното състояние на православието в Украйна. Украинските духовници са запознали Вселенска патриаршия с гледната точка на Киевската патриаршия за "възможните пътища за решаване на проблемите, с които украинските православни се сблъскват поради неканоничните и разрушителни действия на Московската патриаршия". Те са подчертали също, че за разлика от Московска патриаршия УПЦ (КП) признава решенията на Събора на Православната църква в Крит и те са издадени в превод на украински език в новия църковен календар за настоящата година.

Митрополитите Емануил и Вартоломей от своя страна са подчертали, че украинският църковен въпрос е много сложен, но Вселенската патриаршия като първенствуваща катедра и майка-църква няма да изостави усилията да се намери най-добрият път за решаването на проблема. Те са уверили украинската страна, че всички мнения и предложения, изказани на срещата, ще бъдат съобщени на Вселенския патриарх Вартоломей и Синода на Константинополската църква, които ще вземат съответните решения.

Цялата статия: Митрополити от Киевската патриаршия обсъдиха във Фенер украинския църковен въпрос

4.93333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (15 Votes)

Bogoiavlenie 2017 Passau 71Паки и паки църковната камбана в Пасау призова верните чеда на Църквата на богослужба, за да отпразнуват Богоявление!

На 15 януари 2017 г. в 10.30 ч. малката българска общност в Пасау се събра, за да отпразнува кръщението на нашия Господ Бог Иисус Христос със света литургия и велик водосвет. Българите в града имат възможност да ползват за своите богослужебни нужди старокатолическата църква „Свето Възкресение“ (alt-katholische Auferstehungskirche) всяка трета неделя от месеца, което наложи кръщението на Спасителя да бъде отпразнувано по-късно. Обилните снеговалежи и предупрежденията на немските медии да се избягват пътуванията, освен ако не са абсолютно наложителни, принудиха нашия свещеник за Пасау ставрофорен иконом Виктор Иванов-Цимер да тръгне този ден от Мюнхен, където работи и живее, в 5 ч. сутринта, за да стигне на време за богослужението, което започна точно в указаното време. След светата литургия отецът отслужи велик Богоявленски водосвет и поръси за здраве дошлите богомолци - българи, руснаци и немци, като за изненада на свещеника ни този път българите, взели молитвено участие в богослужбата, преобладаваха.

Цялата статия: Закъсняло Богоявление в Пасау (фоторепортаж)

2.59375 1 1 1 1 1 Rating 2.59 (32 Votes)

piraios tacardosПирейският митрополит Серафим, един от най-често присъстващите в гръцките медии висши духовници, изпрати отворено писмо от 20 страници до Коптския патриарх Теодор II. Последният бе гост на Гръцката православна църква в края на миналата година и срещна радушен прием от страна на гръцкото църковно ръководство. Пирейският митр. Серафим, който в този период е член на св. синод на Гръцката църква, бойкотира мероприятията, свързани с визитата на Коптския патриарх. Сега той разпространи мотивите си за това.

В писмото си той, като се обръща към коптския патриарх с "Ваше Сиятелство", го нарича водач на злочестиви еретици, които нямат Църква и не могат да имат, въпреки че икуменисти-православни го ласкаели, че е наследник на св. апостол Марк. "Вие не сте никакъв наследник на св. апостол Марк, защото такова твърдение е богохулство". "Вашата ерес е осъдена от Четвъртия вселенски събор и вашите ересиарси също", продължава епископското писмо.

След тези квалификации митр. Серафим обяснява на коптския патриарх, че грешката му е в погрешното тълкуване на учението на св. Кирил Александрийски и му разказва за историята на монофизитизма и несторианството, както се изучават те в православните школи.

"Вашият предшественик Шенуда въведе още повече ереси", продължава в същия тон митрополитът, "като възприе католическото учение за удовлетворяването на Божието правосъдие и отрече светоотеческото учение за обожението на човека по благодат".

И накрая гръцкият митрополит назовава и причините за кървавите нападения срещу коптите от страна на джихадистите: "Ако изследвате сериозно нещата, ще установите, че ереста на монофизитизма, към която Вие и вашите бащи принадлежат, е отговорна за разпространението на исляма и за множеството и кървави нападения, тъй като... най-голямо място в учението на исляма заема вашата ерес... Ислямът е рожба и продължител на монофизитизма". 

"Троичният Бог използва срещу вас иноверния ислям като крайно педагогическо средство за наказание поради вашето отстъпление от православната вяра и за да ви върне в Неговата свята Православна църква".

"И ако вие и сега продължите да упорствате в своята ерес, то ние ще прекъснем всяко общение с вас и нека всеки си върви по пътя", патетично пише митрополитът. 

Цялата статия: Пирейският митр. Серафим към Коптския патриарх: Вие сте водач на еретици, сами сте си виновни, че...

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (10 Votes)

1433535126 ros5 600x384В руския град Ярославъл забраниха извършването на абортите за един ден - в деня след Рождество Христово по стар стил, когато Руската църква чества паметта на избитите деца във Витлеем по заповед на Ирод. Решението е на департамента по здравоопазване и фармация в Ярославска област, а предложението е на местната митрополия на РПЦ. Малко след като епархийският сайт обяви 11 януари за ден без аборти, от градския департамент уточниха, че те не са забранили, а са препоръчали през този ден да не се извършват аборти, на което положително са откликнали медицинските заведения в града.

Това не е първа подобна инициатива в Русия, но тя идва след ожесточен публичен дебат в края на миналата година "за" или "против" забраната на абортите. Той бе повдигнат, след като Руският патриарх Кирил сложи подписа си под възвание на руски граждани с призив за забрана на абортите и с това привлече вниманието на медиите върху проблема. Социологическите проучвания показаха, че повечето руски граждани не подкрепят идеята за забрана на абортите, но са за увеличаване на превантивните дейности, които да доведат до намаляване на броя на прекъснатите бременности. Основната цел към настоящия момент е абортът по желание да бъде изведен от услугите, заплащани от държавния бюджет и да не е част от редовния акушеро-гинекологичен пакет. Този законопроект обаче все още не среща подкрепата на правителството. В страната вече бяха ограничени публичните реклами на абортите и се въведе т.нар. "седмица на тишината", която се дава задължително на всяка майка преди извършването на аборта, през която с нея разговарят специалисти-психолози. Руските лекари получиха правото да отказват извършването на аборт по лични съображения, освен в случаите, когато е застрашен животът на майката. В резултат на тези и други мерки близо 70 000 жени за изминалата година са преосмислили желанието си да прекъснат бременността си и са родили децата си.

Цялата статия: За един ден забраниха абортите в руски град в памет на Витлеемските младенци

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.