Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

11732На деветия ден след Пасха, вторник от седмицата на апостол Тома, Руската църква има традиция да отбелязва Радоница - ден за помен на починалите. След Светлата седмица Църквата възстановява редовните заупокойни богослужения за нашите близки. Радоница е задушница, изпълнена с пасхална радост и надежда за възкресение - именно от думата "радост" произхожда и името на празника. Вярващите раздават за помен на починалите яйца, куличи (козунак) и др.

Руската църква полага големи усилия да изкорени наложилата се практика да се ходи на гробищата точно на Великден. Организацията за посещение на гробищата на Пасха затъмнява по мащабност организацията, съпътстваща възкресните богослужения. Тази традиция се оформя през съветския период, когато Великден в масовото съзнание е "тъжен гробищен ден". Според руските свещеници една от причините е, че гробищата в съветския период се оказват единствената "демократична територия", където на хората се позволявало да извършват някакви религиозни обряди, включително опело. Така по естествен начин религиозните чувства на хората ги отвеждат в този ден на гробищата, тъй като не е имало друг начин публично да бъде отбелязан Великден. Тази практика обаче противоречи на църковните канони, които постановяват, че възкресният ден е ден за радост, за победа над смъртта и затова помени на Великден не се извършват. Дори при смърт и погребение през този период чинът на опелото е специален, пасхален.

3.66666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (9 Votes)

7 13 02Точно година след провеждането на Събора на Православната църква в Крит в Банченския манастир „Св. Възнесение” в Черновицка област, Украйна, щял да се проведе „всеправославен антиикуменически събор”, чиято главна цел щяла да бъде да осъди икуменизма и решенията на Критския събор, който се проведе през юни 2016 г. На анатема поименно ще бъдат подложени предстоятелите на двете най-авторитетни Православни църкви – Вселенският патриарх Вартоломей и Московският патриарх Кирил, както и на „цялото изпаднало в икуменизъм свещеноначалие на Руската православна църква”. Домакин на амбициозното мероприятие ще бъде епископ Лонгин (Жар), който е игумен на манастира и засега е единственият епископ, подкрепил официално новото схизматично течение в Православието.

По информация на украинските медии за участие във „всеправославния събор” са поканени клирици, монаси и миряни от Гръцката, Румънската, Руската и другите православни църкви.

За организирането на този събор беше съобщено на 4 април т. г. в Солун по време на провелия се "синаксис" на „антиикуменическите сили”, който беше свикан по инициатива на излезли в схизма група атонски монаси. В последния момент неговите главни лектори – популярните свещеници проф. Теодор Зисис, Николай Манолис и др. - се отказаха от участие поради „нежелание да участват в прояви, които ще предизвикат схизма” (виж тук). Въпреки това събранието се състоя. Участниците приеха резолюция, чийто основен призив беше „Да изпразним църквите”. В него вярващите бяха призовани да не се черкуват в своите енорийски църкви, да търсят пенсионирани свещеници, които да служат без да споменават никой епископ, да агитират енорийските си свещеници да ги последват в схизмата и др.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

24242342Градът е известен на повечето хора по света основно от съдебните процеси срещу нацистите след края на безумието на Втората световна война. Но това всъщност е един от големите градове на Германия, която страна винаги е привличала гурбетчиите - наричайте ги както щете: мигранти, икономически имигранти, гастарбайтери.

В южната провинция Бавария Нюрнберг е важен град както със своята история, индустрия и култура, така и с над половинмилионното си население - официално някъде към 520 хил. души Сред тях германците (без имигрантски корени) са ок. 300 хил., германците с имигрантски корени са ок. 100 хил. души, имигранти от ЕС са над 50 хил. души и от страни извън ЕС са към 50 хил. души. Излишно е да казваме, че всъщност никой не знае колко точно над тези числа са не-германците. Още повече че на нас, българите, след 2007 г. такива сметки "не ни влизат в сметката".

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (20 Votes)

mhtropoliths peiraiosИзвестният с ексцентричните си прояви митрополит на Пирея Серафим изпрати в навечерието на Великден писмо от близо 40 страници до турския президент Ердоган. В началото гръцкият владика хвали Ердоган за стоплянето на отношенията с Русия и за "възстановяването на реда в Турция", благодарение на което той можел да разговаря равнопоставено с Европейския съюв. След това митрополит Серафим обяснява на турския президент защо ислямът е ерес и го призовава да се покръсти, а за кръстник да покани руския президент Владимир Путин. Писмото изобилства с цитати от св. отци срещу исляма, които според гръцкия владика би трябвало да впечатлят Ердоган. 

"В случай, че Турция не успее да влезе в Европейския съюз, Ердоган сигурно има разработен "план Б" за възстановяване на древната слава на Османската империя, за което ще допринесе и унищожаването на "секуларността, наложена от Ататюрк". Но на мястото на секуларността трябва да дойде православието, а не ислямът - е убеден Пирейският владика, -което ще изиграе консолидираща роля за турците. "Ако искате да спасите себе си и семейството си, трябва да приемете православното християнство, единствената истинска вяра. Предлагаме Ви и Ви съветваме в края на Вашия земен живот да пристъпите към Православната църква. В противен случай, за съжаление, Вие, Вашето семейство и Вашият народ ще отидете на мястото на страданието и на вечния и безкраен огън", пише също в писмото, написано на катаревус.

С тази си проява за пореден път Пирейският владика успя да стане водеща тема в гръцките медии в навечерието на големия християнски празник. Подобни дълги писма, които той винаги публикува в медиите, митрополит Серафим е изпращал до Английската кралица, до Муамар Кадафи, Елтън Джон, висши масони, Римския папа, до Коптския патриарх и др. Тяхна отличителна черта е пълната липса на диалогичност, като всички те видимо са предназначени не за обявените получатели, а за гръцката публика, която трябва да бъде впечатлена от "изповедническия дух" на владиката.

 

 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
dsc 4524На Велика събота в катедралния храм "Рождество Богородично" в Зайчар Тимочкият епископ Иларион извърши тайнството Кръщение над 50 деца. Децата са подготвени за кръщение от учителите по Религия в началните и средните училища в Зайчар и околните села. В продължение на месеци те съзнателно са се подготвяли да приемат св. Кръщение, а инициативата е на техните учители по вероучение. След кръщението децата приеха св. Тяло и Кръв Христови. "Да бъдем активни членове на литургичната общност и да водим светопричастен живот е задължение на всички нас, които се наричаме християни, тоест кръстени сме в името на нашия Господ Иисус Христос", отбеляза в проповедта си към новите християни епископ Иларион.
 
Извършването на тайнството Кръщение на Велика събота е древна практика на Църквата, с която е свързано и самото установяване на Великия пост. Първоначално той бил възприеман като подготовка на оглашените - тоест на тези, които се подготвяли да приемат св. Кръщение. Заедно с тях започнала да пости и цялата община, за да ги подкрепя в техния подвиг - така, още в първите векове на Църквата се оформил Великият пост, който продължава 40 дни и предшества 7-дневния пост на Страстната седмица.
 
 
 
 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.