Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)

95Грузинската църква се оказа в центъра на небивал скандал, след като вчера в интернет бяха публикувани около три хиляди документи – кореспонденция, доклади, записи на телефонни разговори и др. – свързани с личния живот на висши духовници и ръководни кадри на Грузинската патриаршия. Опозиционната телевизия „Пирвели“ излъчи аудио и видеозаписи с грузински духовници, както и документи от публикувания архив.

Предполага се, че материалите са събирани в Съвета за национална сигурност на Грузия в периода 2013-2021 г. и са публикувани от бивш сътрудник на службите. Те са изпращани под формата на донесения от различни хора, които са били в близкото обкръжение на наблюдаваните лица. Подслушвани са телефони и кореспонденция с журналисти, политици, бизнесмени и др.

Човекът, който ги е публикувал, пише: „Вие никога няма да ме намерите. Днес Църквата не е Дом Божи, а публичен дом. Не ви безпокои това, че патриаршията се ръководи от „руска мъгла“. Отнасяте се снизходително към това заради личното си благополучие. В тези материали ще видите мащаба на катастрофата, която аз следих в продължение на години, за да може с Божията помощ да се събудите и да разрушите тази страшна система“.

Документите показват, че службите за сигурност на Грузия са следили в продължение на години най-влиятелните ръководители на Грузинската църква, събирали са случаи на педофилия и други скандални сексуални контакти (с имената на конкретни деца). Материалите се съдържат в папка със заглавие „Прелюбодействие“ и съдържат информация за няколко десетки висши църковни служители, свързани с Русия и с високопоставени руски чиновници. Осветлени са техни законни и незаконни бизнес-интереси в Русия.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (60 Votes)

DX 37487 600x400Игуменът на Ватопедския манастир на Света гора архим. Ефрем се завърна в своята обител след 115 дни отсъствие. Архим. Ефрем изкара тежка короновирусна инфекция, беше интубиран и в кома, но лекарите в атинската болница „Евангелизмос“ успяха да спасят живота му. След изписването си от болницата духовникът премина през курс на рехабилитация в специален постковид център в Лариса.

Вчера той беше посрещнат във Ватопедския манастир и присъства на службата за Полагане на честнѝя Пояс на св. Богородица (по стария стил), предстоявана от игумена на манастира „Ставроникита“ архим. Тихон, съобщава изданието Вима ортодоксиас. По време на сутрешната литургия архим. Ефрем прочете молитвата „Отче наш“ и Символа на вярата, а на братската трапеза след богослужението разказа за голямата утеха и подкрепа на св. Богородица, които е усещал по време на изпитанието през изминалите месеци.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

764 nПапа Франциск беше на кратко посещение в Будапеща, където в неделя отслужи меса и така закри 52-я Международен евхаристиен конгрес, който се проведе от 5 до 12 септември т. г. За откриването на конгреса в унгарската столица пристигна Волоколамският митр. Иларион (Алфеев), който изнесе доклад, подчертаващ „общото разбиране за Евхаристията на православните и католиците“.

В последния работен ден на конгреса слово произнесе и Вселенският патриарх Вартоломей, който също е на кратка визита в унгарската столица във връзка с полагането на основен камък на нов храм на Вселенската патриаршия в Будапеща, който ще носи името на св. Трима светители.

Наблюдатели подчертават изключително краткото присъствие на папата в унгарската столица – едва няколко часа, като от Римокатолическата църква подчертаха неговия „изключително и само религиозен характер“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

241774947 1796837913859584 2752385247796825675 nВ почивните дни – 11 и 12 септември – българската църковна община в италианския град Нетуно и тази в Рим отбелязаха настъпващия празник Въздвижение на Честнѝя Кръст Господен. Това е честа практика в енориите в чужбина, където богомолците не могат да вземат участие в богослужението в работните дни на седмицата.

Енорийският свещеник на двете църковни общини в Италия, о. доц. Иван Иванов, извърши на 11 септември в манастира „Санта Мария Горети“ в Нетуно службата за предпразненство на Кръстовден. На следващия ден, в неделя, той оглави св. Литургия в римската църква „Сан Паоло ала Регола“ по повод празника Въздвижение на св. Кръст. В храма се събраха членове на настоятелството на българската църковна община „Св. Седмочисленици“ в Рим, православни българи и гости от Русия и Румъния, които се причастиха. Богомолците имаха възможност да се поклонят на частица от св. Кръст, предоставена за празника на българската православна община в Рим от архиепископията на Монреале, Палермо, в Сицилия.

4.7906976744186 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (43 Votes)

iera synodos tis ekklisias tis kyproyВ днешното си редовно заседание Св. Синод на Кипърската архиепископия за пореден път обсъди изявление на митрополита на Морфу Неофит, свързано с пандемията. Повод стана първата проповед на митрополита след излекуването му, произнесена на 1 септември, в която владиката казва, че е помолил св. Богородица „да му изпрати едно коронавирусче“, за да не го мислят хората за неуязвим или светец. Митрополитът отново изрази своя негативизъм към ваксините, не само срещу коронавируса. Това изказване предизвика силни антицърковни коментари в обществото. То беше критикувано от митрополита на Тамасос Исайя, както и от Кипърския архиепископ Хризостом, с които митр. Неофит влезе в публична полемика.

В официалното съобщение след края на заседанието на синода обаче не се споменава изрично за такива обсъждания. Казва се само, че Св. Синод „потвърждава своето по-старо становище по отношение на справянето с пандемията и ваксинацията, като призовава всички – йерарси, свещеници и миряни – да се съобразят с него! Членовете на Св. Синод са заявили своята подкрепа за това решение“.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]