Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
6b37e937bc7ef238700071459cb6092fНа 18 февруари в храма "Христос Спасител" в Москва се проведе научна конференция на тема: "Февруари. Трагедията. Уроците на историята. 1917 г." Московският патриарх Кирил определи революцията от 1917 г. като велико престъпление и призова руския народ да гради общество, основано на справедливостта.

"Революцията беше огромно престъпление. И тези, които лъжеха народа, които го заблуждаваха, които го въвличаха в конфликти, преследваха съвсем различни цели от онези, които публично декларираха. Задачите са били съвсем други, а хората дори не са подозирали за тях", заяви патриархът след богослужението в храма "Христос Спасител".
Той призова руснаците в годината, когато се навършват 100 години от Октомврийската революция, те да осмислят тези събития и да не допуснат тяхното повторение. "Ние трябва да си направим един много важен извод от тези страшни събития със стогодишна давност: длъжни сме със своята добродетел да изкупим своите грехове и греховете на предците ни. Длъжни сме да построим добро общество, справедливо, където грехът както в личния, така и в обществения живот е отхвърлен".
По време на конференцията обширен доклад беше изнесен от Волоколамския митрополит Иларион (Алфеев), който направи следния паралел между предреволюционна и съвременна Русия: "Днес на конференцията се каза, че в продължение на векове Русия е имала две опори: силна власт и силна Църква. Аз бих искал да кажа на всички, които днес искат да разрушат тези два опорни стълба, на които се крепи нашата страна, да не правят това. А на тези, които им съчувстват, ще кажа: не мислете, че последствията биха могли да бъдат различни от случилите се преди 100 години".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

1484714775Грузинският патриарх Илия II от Берлин за първи път коментира във видеозапис скандала в родината му и ареста на неговия приближен отец Георги Мамаладзе. Видеозаписът е публикуван във фейсбук страницата на епархията Зугдиди и Цаиши, чийто епископ завежда външния отдел на патриаршията. 

"Болката и радостта вървят заедно като близнаци. Когато човек се радва, трябва да очаква болка. О, печал, ти си начало на радостта! И о, радост, ти си начало на печалта... Това е източна мъдрост. За съжаление ми се наложи да замина за Германия и да бъда опериран. Операцията завърши добре, резултатите са добри и лекарите ще ги съобщят. Искам също да засегна тази странна и ненормална ситуация, отнасяща се до отец Георги Мамаладзе. Аз го познавам от дълго време и не съм видял от него, нито съм чувал от него нещо друго, освен добро. След три дена ще се върна в Тбилиси и се надявам всичко да се успокои и изясни, нещата да се нормализират. Нашата църква, страна и грузински народ винаги са били единен, цял организъм - така ще бъде и занапред ", е заявил патриарх Илия II.

Показателен за острата конфронтация в страната е фактът, че видеообращението не е разпространено чрез някоя от националните медии, а от епархийски сайт.

Както вече съобщихме, патриарх Илия II ще се върне в Грузия на 20 февруари.

 

 

 

 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

234909484Пресслужбата на Грузинската прокуратура обяви, че медиите и гражданите неправилно са разбрали думите на главния прокурор на страната. "На отец Георги Мамаладзе е повдигнато обвинение за подготовка на убийство "на едно лице", а не на патриарха", заяви ръководителят на пресслужбата на прокуратурата Натия Сухиашвили. По нейните думи главният прокурор Ираклий Шотадзе открито е отговорил ясно на пресконференцията, че не става дума за патриарха - и това не може да оспори никой. Сухиашвили подчерта, че изобщо не е било говорено за духовно лице от висш ранг, а за лице от обкръжението на патриарха, без да уточни кое е това лице. Затова според нея прокуратурата по никакъв начин не може да бъде обвинена в дезинформация.

Въпреки това медиите коментират, че това внушение е било направено от най-високо място, а именно от премиера на страната Георги Квирикашвили, който заяви, че е "предотвратена огромна беда, престъпление срещу нашата страна и тази информация идва от прокуратурата, поради което държавата е поела делото под свой контрол и е изпратила охрана в берлинската клиника, където се лекува патриархът".

От прокуратурата заявиха, че политиците, обществеността и представителите на духовенството неправилно са изтълкували заявлението на главния прокурор и не са внимавали в думите му.
 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

article 28047 152406Хиляди православни африканци в областта Колуези в Конго посрещнаха Александрийския патриарх Теодор, който е на пастирско посещение в страната. В Колуези се намира православният мисионерски център на митрополията Катанга. Заедно с патриарха са митрополитите на Катанга Мелетий, на Кинашаса Никифор и др. В градската управа беше устроен традиционен местен прием за високия гост, а след това на площада той беше приветстван от местните православни клирици и няколко хиляди православни християни. С литийно шествие вярващите се отправиха към храма "Св. Георги", където беше отслужен молебен. В приветствието си патриарх Теодор отдели голямо място на необходимостта от още по-големи усилия, за да се облекчи бремето на бедността на местното население. Само така, според него, може да се намали и броят на бежанците, да намалеят междуплеменните конфликти и да се попречи на търговията с хора. След това патриархът интронизира първия игумен на православен манастир в Африка - отец Варнава Григориат (т. е. от манастира Григориат на Атон), който ще ръковиди манастира "Св. Апостоли" в същия регион.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

14shorenaАдвокатите на обвинения в опит за убийство на Грузинския патриарх свещеник Георги Мамаладзе настояват прокуратурата да им даде право да коментират публично своята версия за разразилия се скандал. Сега само прокуратурата и правителството имат право да коментират за медиите случая. Защитата на свещеника настоява да се прочете публично обвинителният акт, въз основа на който е арестуван свещеникът, за да се види, че в него не се съдържа обвинение в опит за убийство на "високопоставено духовно лице в Патриаршията", а на "високопоставено лице в Патриаршията". Според защитата и редица грузински медии обществеността съзнателно се въвежда в заблуда от прокуратурата и правителството, че има опит за убийство на патриарха, което те определиха като "опасна игра с непредвидими последици". Докато сведението на анонимен гражданин до прокуратурата за подготвяно убийство на високопоставено лице се отнасяло до секретаря-референт на патриарха Шорена Тетруашвили". Заинтересовани среди настоявали обаче да се говори за опит за убийство на патриарха, което предизвиква огромен отзвук в Грузия и по целия свят.

Шорена Тетруашвили е завеждала Отдела за управление на патриаршеското имущество, от който пост е била отстранена и на нейно място бил поставен отец Георги Мамаладзе. Той съставил доклад до патриарха за състоянието на имуществото на патриаршията, с което се злоупотребявало от църковни и светски лица, а щетите за патриаршията били в огромни размери и затова настоявал за назначаване на одит.

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.