Мобилно меню

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (10 Votes)

Screenshot 2019 10 19 Έγινε η μνημόνευση του Ουκρανίας από Βαρθολομαίο Ιερώνυμο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFOДнес в историческия ранновизантийски храм „Св. Богородица Неръкотворна“ в Солун Вселенският патриарх Вартоломей съслужи с Атинския архиепископ Йероним. Богослужението се очакваше със засилен интерес, тъй като на него за първи път след решението на Гръцката Йерархия (върховния управленски орган на Гръцката църква) от 12 октомври за признаване на автокефалната Православна църква в Украйна трябваше  да прозвучи името на нейния предстоятел Киевския митр. Епифаний. Още тогава беше съобщено, че това ще стане по време на съслужението на Атинския архиепископ Йероним с патриарх Вартоломей в Солун, 19 октомври.

Преди Великия вход архидяконът прочете имената на всички предстоятели на автокефалните православни църкви, като на последно място в диптиха прозвуча името на Киевския митрополит Епифаний.

В словото си след богослужението патриарх Вартоломей благодари на Атинския архиепископ, че е включил името на Киевския митр. Епифаний в диптиха на Гръцката църква. По отношение на украинския църковен въпрос патриарх Вартоломей заяви, че „е намерено едно справедливо решение на дългогодишен проблем, който държеше несправедливо милиони хора в оковите на схизмата“. „Тази рана беше излекувана според дадените ѝ правомощия от Великата Църква на Константинопол, а всички негативни събития след това не са в ни най-малка степен нейна вина, защото тя призова всички към единство. Ние очакваме посещението на митрополит Епифаний и в този град, за да видят нашите братя в Украйна, че гърците, от които те са приели вярата и просветата, отново ги прегръщат като истински братя, оправдани и опростени в Светия Дух, връщайки се от схизмата в светата Църква, за да пребиват в единение и любов с нас“.

3.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 3.89 (27 Votes)

detail20191017 SNV 7845 обрНа днешното извънредно заседание на Св. Синод на Московска патриаршия беше обсъдено решението на Гръцката църква да признае установяването на автокефална Православна църква в Украйна от страна на Константинополската патриаршия и да влезе в общение с нея. След края на заседанието беше разпространено обширно комюнике. В него се изразява съжаление за взетото решение, което обаче „няма да разруши дружбата между гръцкия и славянските народи, заплатена с кръвта на руските войници за освобождаването на гръцкия народ“.

4.3846153846154 1 1 1 1 1 Rating 4.38 (26 Votes)

2019 10 16 1614Храмът „Свети Дух“ на Българската задокеанска епархия, който се намира в Стърлинг хайтс, щата Мичиган, САЩ, е петият, който чества своя столетен юбилей .

Първата църква, която празнува стогодишнина през 2007 г., беше „Света Троица“ в Медисон, Илинойс, втората – „Св. Благовещение“ в Стилтон, Пенсилвания, през 2009 г., третата – „Св. Кирил и Методий“ в Торонто, Канада, през 2010 г., четвъртата – „Св. Стефан“ в Индианаполис, Индиана, през 2015 г. и сега празнува петата църква – „Свети Дух“ в Стърлинг хайтс, Мичиган, построена през 1919 г.

В настоящата година възпоменаваме и 80-годишнината на Българската епархия, регистрирана в щата Ню Йорк през 1939 г. от първия ни епархийски архиерей – епископ и после митрополит Андрей.

4.65625 1 1 1 1 1 Rating 4.66 (32 Votes)

Ohrid Wisdom ConferenceОт 11 до 13 октомври край Охридското езеро се проведе международна научна конференция на тема „Света Софѝя – Премъдростта си съгради дом“. С добре известното изречение от Притчи Соломонови (9:1) беше онасловена тази среща на учени от Босна и Херцеговина, България, Германия, Италия, Македония, Словения и Хърватия, посветена на Божията премдрост и на средновековната църква „Света Софѝя“ в Охрид. Организатор беше Православният богословски факултет на Скопския университет „Св. Кирил и Методий“ начело с декана проф. Гьоко Георгиевски и с подкрепата на Македонската православна църква, Скопския университет и Министерството на културата на Северна Македония.

Откриването на конференцията стана в самата църква „Света Софѝя“ със слова на главата на МПЦ Н. Бл. архиепископ Стефан и на ректора на Скопския университет проф. д-р Никола Янкуловски, а заседанията се проведоха в съседство с известния манастир „Рождество Богородично“ край с. Калища, недалече от гр. Струга.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

72185125 3161908380547271 2126283539103088640 nНа 12 и 13 октомври Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний осъществи архипастирски посещения в българските църковни общини „Св. Кирил и Методий и св. Бенедикт Нурсийски“ в гр. Страсбург, Франция, и „Св. Петка Търновска“ в гр. Манхайм, Германия. Той беше придружен от протосингела на епархията архимандрит Атанасий (Султанов).

В съботния ден на 12 октомври митрополитът оглави света Литургия в Страсбург в параклиса, предоставен на българската църковна община от Римокатолическата църква. Архиереят беше в съслужение с архим. Атанасий, ст. ик. Петър Симеонов, обгрижващ духовно българите в Лион и Лил (пръв служил преди години и в Страсбург), а отскоро и сънародниците ни в Женева и Цюрих, ик. Милчо Маринов, предстоятел на БПЦО „Св. цар Борис“ във Франкфурт, свещ. Васил Бечевски, предстоятел на БПЦО „Св. Петка Търновска“ в Манхайм, и домакина – свещ. Георги Стоянов. Песнопенията бяха изпълнени от сборна формация от хористи при църковните общини във Франкфурт, Манхайм, Цюрих и Люксембург.

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.