Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (4 Votes)
i400На 25 март Грузинската църква ще отбележи сто години от възстановяването на своята автокефалия. Грузинският патриарх Илия II ще присъства на празничната литургия в катедралния храм Светицховели в Мцхета (старата столица на Грузия, недалеч от Тбилиси). Държавният университет в Тбилиси открива днес изложба, посветена на личностите, взели участие във възстановяването на автокефалния статут на Грузинската църква през 1917 г. - патриарх Кирион II, Калистрат Цинцадзе и др.
 
През 1811 г. руският император отнема автокефалията на Грузинската църква и я подчинява като екзархия на синода на Руската църква. Периодът на руското управление на Грузинската църква е съпроводен с изостряне на националните чувства на грузинците, като конфликтите се задълбочават от факта, че всички екзарси са руснаци, които не говорят грузински, а навсякъде е въведено богослужение на църковно-славянски език. Движението за църковна независимост в Грузия набира сила в края на 19 век.  
 
На 25 март 1917 г. в историческия храм в Мцхета е провъзгласена автокефалията на Църквата въз основа на това, че нейният автокефален статут може да бъде отнет само от Вселенски събор, а не чрез императорски указ. Руският екзарх архиеп. Платон Рождественски е свален от катедрата. Руската църква не признава този акт. Временното правителство в Русия през този период предлага да признае автокефалията, но на принципа на етнофилетизма - тоест, Грузинската църква да има юрисдикция само върху грузинците в Грузия, а всички руски енории и руснаци да бъдат под юрисдикцията на Руската църква. Грузинските църковни дейци отхвърлят това предложение. Следва период на схизма, като Руската църква възстановява канонично общение с Грузинската едва през 1943 г. и признава нейната автокефалия. През 1989 г. автокефалният статут на Грузинската църква, съществуващ от V век, е потвърден и от Вселенската патриаршия.
 
След възстановяването на автокефалията през 1917 г. първият католикос-патриарх става известният църковен деец Кирион II, който е убит една година по-късно в монашеската си килия, като убийството остава неразкрито. Убити са и най-близките му сътрудници. През 2002 г. Грузинската църква го причислява към лика на светците като свещеномъченик.
 
Сегашният патриарх Илия II е предстоятел на Грузинската църква от 1977 г.
 
Юрисдикцията на Грузинската църква се простира на територията на Грузия и на окупираните от руските войски Абхазия и Южна Осетия, където след 1992 г. юрисдикцията на Грузинската църква е само формална.
На снимката: Църковният събор, избрал за Грузински патриарх Кирион II.
 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

17436302 1144565815665496 7258440345527737467 oВ неделния ден на 19 март в храма на Българската църковна община в гр. Милано, Италия, се проведе общоправославна вечерня, в която взеха участие всички православни духовници от града. По традиция, установена от дълги години, в неделните дни на Великия пост всяка православна църква от града домакинства вечерното богослужение. На Неделя Къстопоклонна за втора поредна година нашата църковна община събра богомолци  от всички  поместни Православни църкви в италианския град.

Във вечерното богослужение взеха участие: архим. Теофилакт (Вицос) от Вселенската патриаршия, който оглави службата, архим. Амвросий (Макар) от РПЦ, прот. Траян Валдман от Румънската православна църква в Милано и бивш архиерейски наместник на Ломбардийския регион, о. Помпилий, предстоятел на Румънската православна църква в гр. Монца, и свещ. Стефан Паликаров – българският свещеник.

Песнопенията бяха изпълнени от румънски църковни певци и хорът при Руската църковна община.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

мироС благословението на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил днес в Москва е започнал чинът за варене на свето миро от поместната Руска православна църква – Московска патриаршия. Управляващият делата на Московска патриаршия Санктпетербургски и Ладожки митрополит Варсануфий отслужил в храма на Владимирската св. Богородица в патриаршеската резиденция водоосвещение и след това прочел молитва за освещаване на приготвените съставки за мироваренето – зехтин, ароматни масла и др. След това всички съставки били смесени и ще останат да киснат в зехтина през следващите две седмици. Дългият процес на мироваренето ще завърши през Страстната седмица в малкия съборен храм на Донския манастир, където варят миро от 1946 г. До 1917 г. мироваренето се извършвало в т. нар. „мироваренна палата“ на патриаршеския дворец в Московския Кремъл.

Осветеното миро РПЦ-МП разпраща по всички свои епархии, а пък те – по енориите си фактически в целия свят, за да се използва, както пише официалният им сайт, „при извършване на тайнството Миропомазване, при освещаването на храмове и антиминси, а също и в случаи на присъединяване на инославни християни към православието чрез миропомазване“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

koyb2Десет месеца бяха нужни на реставратори от цял свят за ремонт на параклиса, наричан на гръцки кувуклия, над Гроба Господен в големия храм на Божи гроб в Йерусалим, съобщава днес кореспондентката на БНР в Израел. През това време параклисът беше затворена за поклонниците. За последен път той е бил реставрирана след пожар през 1808 г.

Реставраторите на кувуклията над Божи гроб стигнаха до варовикова скала, върху която е лежало завитото в саван тяло на Иисус Христос от петък до неделя, когато Той е възкръснал. С апаратура ще се опитат да разберат как точно изглежда скалата с пещерата на погребението и да обяснят защо през 335 г. точно това място е посочила императрица Елена за строителството на най-светия храм за християните по света.

Реставрираната кувуклия беше тържествено открита с три богослужебни песнопения, изпълнени от гръцки, францискански и арменски хорове в присъствието на Цариградския патриарх Вартоломей, Йерусалимския патриарх Теофил, на арменския Йерусалимски патриарх, на католическия кардинал, премиера на Гърция Алексис Ципрас и пр. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)

17358590 656518694532810 1667304884321689266 oОт 17 до 19 март Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний беше на посещение в една от най-младите църковни общини в епархията – „Св. Иван Рилски“ във Великото херцогство Люксембург. Сформираната през 2015 г. (тук) църковна общност все още няма свой свещеник, а грижите за нея са разпределени между о. Станко Дидов, енорийски свещеник в софийския храм „Св. Седмочисленици“, и о. Стефан Паликаров от Българската църковна община в Милано, Италия. Българите в Люксембург са приютени в католическия храм „Св. Алфонс“, където в съботния ден използват един от олтарите на църквата.  Затова празничната св. Литургия за Неделя Кръстопоклонна беше отслужена там един ден по-рано. Богослужението оглави Западно- и Средноевропейският митр. Антоний в съслужение с о. Станко Дидов. Преди св. Литургия архиереят пострига за четци, певци и свещеноносци пет момчета на православни българи, живеещи в Люксембург. С голямо вълнение и нетърпение момчетата очакваха деня на пострижението. След това те взеха участие в св. Литургия като помощници на митрополита и свещеника. Песнопенията по време на богослужението изпълняваха енориаши под ръководството на Николай Бандаков, църковен настоятел на общината.

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.