Мобилно меню

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (45 Votes)

deaГрузинската православна църква не подкрепя принудителна ваксинация срещу COVID-19, тъй като всеки трябва да има свобода на избор и това е ненарушимо право, дадено от Всевишния, се казва в ново изявление на Грузинската патриаршия.

През февруари 2021 г. грузинският Св. Синод публикува обръщение, в което изложи позицията си по този въпрос. В него се казваше, че Църквата цени действията на специалистите в областта на медицината за защита на здравето на хората, но няма да поеме отговорност по отношение на пропагандиране на ваксинацията срещу коронавируса, тъй като това е дело на специалистите.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

PHOTO 2021 11 27 21 16 24 2На 27 ноември българската църковна община в Брюл, регион Кьол и Бон, Германия, се събра на празнична света Литургия. С нея беше отбелязана паметта на покровителя на нашата общност – преподобния Теодосий Търновски. Богослужението извърши ставроф. ик. Юлиан Ангелов от българския катедрален храм в Берлин. В проповедта си о. Юлиан напомни, че св. Теодосий е велик молитвеник и светило на аскетизма, просияло през 14 в. по нашите земи. Заедно с огромно множество светци от българския род и днес той се моли пред Бога за нашия народ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

nxМосковският патриарх Кирил отстрани Митишчинския епископ Теофилакт от длъжностите игумен на ставропигиалния Андреевски манастир в Москва, помощник на първия викарий на патриарха в Москва и управляващ Югозападното викариатство на градската епархия на Москва.

Причината за мярката е видео, разпространено в социалните мрежи, на което се вижда как по време на Херувимската песен в св. олтар епископът удря по главата служещия с него клирик. Според свидетели случаят не е изолиран, а е по-скоро практика.

Временното управление на Андреевския манастир е поверено на Каширския митр. Теогност, който е игумен на Донския ставропигиален мъжки манастир.

Апостолско правило 27 предвижда „да бъде низвергнат от свещен чин епископ, презвитер или дякон, който бие съгрешили верни или досадили неверни и с това иска да заплашва други, понеже Господ на нищо такова не ни е учил, а напротив, Сам, бидейки удрян, не е нанасял удари, бидейки укоряван, не е отвръщал с укор, страдайки, не е заплашвал“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

WWБерлинският и на цяла Германия митрополит Марк (Арндт, германец родом) от Руската православна задгранична църква (МП) забрани на клириците от своята епархия да съслужат с духовенството от новообразуваната Западноевропейска архиепископия на РПЦ-МП с център в Париж.

Това заяви самият митрополит Марк на 25 ноември по време на конференция в Белград, посветена на стогодишнината от Първия задграничен събор на РПЗЦ в Сремски Карловци. Говорейки за църковните юрисдикции на руската емиграция, предстоятелят на Германската епархия на РПЗЦ-МП заяви, че преди няколко седмици е забранил на своите свещеници да съслужат със свещениците на тази „уж присъединила се към Московска патриаршия юрисдикция“. Той нарече архиепископията, възглавявана от митр. Йоан (Ренето), „напълно несериозна, нарушаваща каноните на всяка крачка“.

През септември главата на Западноевропейската епархия на РПЗЦ-МП архиеп. Ириней също поиска от духовниците в епархията да се въздържат от общение с клириците от Западноевропейската архиепископия на РПЦ-МП. Конкретните причини не се назовават.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

330Св. Синод на Критската църква освободи от задълженията му предстоятеля на автономната Критска архиепископия архиеп. Ириней. Решението беше взето единодушно на заседание на 24 ноември, на което архиереите разгледаха писмените становища на трима професори по медицина, удостоверили пред съдия, както изисква законът, трайно влошеното здравословно състояние на 88-годишния архиепископ.

В изявлението се казва, че решението е било трудно и взето с голямо уважение към личността на архиепископ Ириней и с признание за неговите трудове.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]