Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

images Espch 300x168Европейският съд по правата на човека потвърди правото на религиозните организации да се самоуправляват според нормите на своето каноническо право. Това решение изпраща послание към 47-те държави членки на Съвета на Европа за необходимостта да уважават правото на местните църкви да регулират вътрешния си живот по своите вътрешни правила, канони. Това е решението по делото „Наги срещу Унгария“ (Nagy v. Hungary) и то защитава правото на църквите да имат свои „църковни съдилища и своя дисциплина за църковните служители“.

Експертно мнение по делото е внесла правозащитната организация АDF International, според която по правилата на международното право църквите трябва да имат възможност да управляват своите вътрешни дела без намесата на правителството.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

naupaktou 1Неотдавна в Гръцката църква бяха проведени избори за две митрополии – на Стаги и Метеора, и на Филипи, Неаполис и Тасос. Изборите бяха предшествани от шумни дебати и дори размяна на реплики между отделни йерарси. Коментарите не стихват и след като изборите на новите митрополити вече са факт. Според Навпактския митр. Йеротей (Влахос) тези избори са били съпроводени с недопустими за църковни хора прояви. И по-конкретно той се обявява срещу задкулисието при такива важни за живота на Църквата решения. Той визира изпращането на анонимни доноси срещу едни или други кандидати, което, за съжаление, се утвърждавало като тенденция в Гръцката църква. Според митрополита възраженията срещу нечия хиротония и възвеждане в митрополитско служение трябва да бъдат отговорни и лично заявени, а не анонимни. Митрополит Йеротей не приема и образуването на клики от избиратели (в Гърция това са митрополити) зад нечия кандидатура, договорките и разпространението на компромати. И по-конкретно в коментара си той пише:

Изборът на нов епископ за пастир на една митрополия е много сериозна задача на висшия клир, защото епископът е наследник на трона на апостолите, но трябва да бъде и участник в начина им на живот, както пеем в Аполитикия на празника на св. епископи.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

2017 10 14 12 37 16 conv 300x200На 14 октомври Българската православна църковна община „Св. Патриарх Евтимий Търновски“ в Париж с благословението на Западно- и Средноевропейския митр. Антоний участва за пореден път в поклонническото пътуване до гр. Шартр, Франция, организирано от Руския поклонически център на Корсунска епархия на РПЦ в Париж. Градът, разположен на 80 км югозападно от френската столица, беше избран за място на поклонението, тъй като в неговата катедралата се пази покровът на Пресвета Дева Мария: дреха, типична за еврейското общество, наподобяваща шал с необичайни размери – дължина 5 метра и ширина половин метър – която, според църковното предание и исторически източници, е била носена от св. Богородица. За пръв източник на информация за светинята се смята трудът „Слово за пренасяне на честния покров на Богородица във Влахерна“ на Теодор Синкел.

4.8 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (20 Votes)

d3e8dda536d7c7e5fcde333f09cb25bbНа 14 октомври, Петковден, Западно- и Среноевропейският митрополит Антоний ще оглави празничната св. Литургия за храмовия празник на  българската църковна община „Св. Петка“ в немския град Манхайм. По време на богослужението той ще ръкоположи за свещеник дякон Васил Бечевски, който ще бъде назначен за енорийски свещеник в тази църковна община. Дякон Васил Бечевски живее от дълги години в гр. Манхайм и е активен член на енорията. Църковното настоятелство вижда в него желание и потенциал за свещеническо служение и го подкрепя в усилията му. Той завършва богословие в Шуменския университет и през юни тази година, по време на Епархийския събор в гр. Берлин, беше ръкоположен за дякон от митрополит Антоний (тук). От църковното настоятелство са категорични, че излъчването на кандидат за свещеник от членовете на енорията е знак за жива църковна общност. Те се молят Бог да укрепи новия йерей в предстоящото му мисионерско служение сред своите сънародници  макар и далече от родината.

Българската църковна община в Манхайм дълго време се обгрижваше от свещеноиконом Недялко Калинов от БПЦО „Св. Климент Охридски“ в Мюнхен. През последните години богослуженията там извършва  протоиерей Милчо Маринов от БПЦО „Свети цар Борис Покръстител“ в гр. Франкфурт.

На снимката: Митрополит Антоний с новоръкоположения дякон Васил Бечевски след богослужението в берлинския катедрален храм "Св. Цар Борис Покръстител".

3.9 1 1 1 1 1 Rating 3.90 (10 Votes)

fanariПрез миналата седмица в канцеларията на Цариградската патриаршия са направени редица важни промени. Тази канцелария има три водещи отдела: главен секретариат, протосингелство и архидяконство. Всички промени са свързани с израстване в кариерата на клириците от тясното обкръжение на патриарха, които са на пряко негово подчинание, независимо от това, че някои от тях служат на синодната канцелария.

По предложение на патриарх Вартоломей за главен секретар на Св. Синод е бил назначен досегашният помощник-секретар на синода дякон Йоаким (Билис). В неделя дори той вече е бил ръкоположен за презвитер, тъй като постът изисква това. Ръкоположението извършил сам патр. Вартоломей в патриаршеския храм „Св. Георги“ във Фенер, Истанбул. Предишният главен секретар с име също Вартоломей, който отпреди година беше избран и ръкоположен за Смирненски митрополит, но продължаваше да изпълнява задълженията в синодната канцелария, съответно е освободен от поста главен секретар и са му били изказани сърдечни благодарности по време на заседанието на синода.

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.