Мобилно меню

3.8461538461538 1 1 1 1 1 Rating 3.85 (13 Votes)

Bozic 8 830x0На 29 април в историческия комплекс на Печката патриаршия в Косово ще се открие годишният Архиерейски събор на Сръбската православна църква, който е висшият орган на управление на тази патриаршия. Съборът, на който се очаква да бъдат приети важни промени в Устава на СПЦ, само ще постави начало на работата си в историческия център на сръбското православие. След отслужване на св. Литургия в храма на светите Апостоли в Печката патриаршия и откриването на заседанията архиереите ще се преместят отново в Белград, където ще продължат работата си. 

"Промяната в титула на Сръбския патриарх не означава, че ще пренесем своя център в Печ. Белград е административният център на Сърбия и ние ще останим тук. Така обаче подчертаваме своята връзка с историческото начало на нашата Църква", заяви Сръбският патриарх Ириней.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

detail20171205 VSN 5928 обрВ края на април Московският патриарх Кирил ще посети Албания. Визитата ще се осъществи в периода 28-30 април, като това ще бъде първото посещение на предстоятел на Руската църква в Албания. Патриарх Кирил и Албанският архиепископ Анастасий (Янулатос) се познават от 50 години. Последната им среща и съвместно съслужение беше в края на миналата година в Москва, където Албанският архиепископ уважи тържествата за 100-годишнината от въстановяването на Московска патриаршия. Малко по-рано същата година двамата се срещнаха и в Румъния, където бяха гости на патриарх Даниил.

По време на посещението си в Албания патриарх Кирил ще се срещне и с президента на страната Илир Мета и с представители на правителството. В официалното прессъобщение на Московска патриаршия се казва, че това е "посещение на мира" на Руския патриарх, който ще посети "мъченическата Църква на Албания, която понесе големи страдания през 20 век". 

Православните християни в Албания са близо 800 000, организирани в 916 енории, за които се грижат 180 свещеници. Църквата в Албания има пет митрополии и архиепископията на Тирана. Албанската църква е получила своята автокефалия от Цариградската патриаршия през 1937 г. След това, унищожена от атеистичния комунистически режим на Енвер Ходжа през 1967 г., тя беше възстановена в началото на 90-те години на миналия век със съдействието на същата патриаршия, като първият й архиепископ, Анастасий (дотогава митрополит на Гръцката православна църква без епархия), беше избран през 1992 г. от Св. Синод на Цариградска патриаршия в качеството й на майка-църква.

Снимка: Албанският архиепископ Анастасий в Москва, декември 2017

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (18 Votes)

DSC 5355 1200x800На 17 април по инициатива на патриарх Вартоломей в манастира "Света Богородица Живоприемни източник" - Балъкли в Истанбул се проведе първата обща среща на свещениците и дяконите на Вселенската патриаршия, които служат в Турция, тоест в Архиепископията на Константинопол и в митрополиите.

В словото си патриарх Вартоломей говори за значението на свещенството, като припомни съветите, дадени му от неговия старец при ръкоположението за дякон и презвитер, Халкидонски митрополит Мелитон (Хаджис). Патриархът отбеляза, че свещеникът не принадлежи на себе си, а на Иисус Христос. "Свещеникът е отдаден духом и телом на своята мисия. Голямо благословение е да сте клирици, свещеници и дякони на Всевишния. Особена чест е да принадлежите към свещения клир на Вселенската патриаршия. Това означава, че във всичките прояви на вашето свещенство, в освещаващото и пастирското си дело, трябва да въплъщавате духа на първопрестолната Църква на Православието, верността към преданието на Фенер и да сте отворени към човека и света".

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (6 Votes)

833a9f65841681d747612027ab40292aДнес Руската църква отбеляза Радоница - пасхална всеобща панихида за починалите, първа след Великден. В руската традиция Радоница (от радост) се извършва във вторник след Светлата седмица. След празничната св. литургия във всички църкви се отслужват заупокойни служби с пасхални песнопения. Целта на този църковен празник е да се приобщят и душите на починалите християни към възкресната радост, а живите да се утвърдят във вярата във възкресението на мъртвите. Отиваме при своите близки, за да им кажем: "Христос воскресе!", с надеждата да чуем и от тях: "Воистину воскресе". За отправянето на специални молитви за починалите след Пасха свидетелства още св. Йоан Златоуст.

4.6923076923077 1 1 1 1 1 Rating 4.69 (13 Votes)

Ukraina 600x400Украинският президент Петро Порошенко заяви днес в своя профил в Twiitter, че е написал официално обръщение към Вселенския патриарх с молба да предостави томос (документ, съобщаващ съответно канонично решение - б. р) за автокефалията на Православната църква в Украйна. Единната православна поместна църква няма да стане държавна. Всички вярващи ще имат правото свободно да избират храма, който да посещават, както и църковната юрисдикция.

Порошенко се обърна към депутатите от Върховната рада да подкрепят обръщението му. "Като независима държава Украйна не само има право, но е и длъжна да създаде тази църква. Аз като президент взех решение да се обърна към Вселенския патриарх с молба да предостави томос на Украинската поместна автокефална църква и бих помолил и вас, уважаеми колеги, парламентът да подкрепи това обръщение. И да го направи възможно най-бързо... Ако има такова парламентарно решение, аз ще го предам заедно с обръщението на президента и обръщението на църковните йерарси на Вселенския патриарх, за да може той възможно най-бързо, на събора, на заседание на синода да бъде разгледано и прието съответното решение".

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.