Мобилно меню

4.4642857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.46 (28 Votes)

noPadМиряни от Руската православна църква и от Руската архиепископия под омофора на Вселенската патриаршия са се обърнали към патр. Кирил с молба да отмени решението на Св. Синод на РЦП за прекратяване на евхаристийното общение с Вселенска патриаршия. Текстът е публикуван във вид на петиция на сайта Change.org.

Инициативата е на обществения деец и журналист Сергей Чапнин, бивш отговорен редактор на „Журнал на Московската патриаршия“. Под обръщението са поставили подписи и други миряни: историкът Андрей Зубов, преводачката Лариса Волохонска-Пивир и др.

В обръщението се казва, че отначало вярващите „с тревога и недоумение“ са възприели новината за прекратяването на споменаването на името на Вселенския патр. Вартоломей на св. Литургия, а още повече ги е огорчило решението за прекъсването на евхаристийно общение.

„Ние внимателно се запознахме с пространното обяснение на това решение, но уви, за нас то не е удовлетворително. Отново не можем да видим евангелските мотиви в тези действия. Молим Ви, не правете свещениците и миряните разменна монета във Вашите политически спорове с патрирах Вартоломей!“ – се казва в обръщението.

4.5294117647059 1 1 1 1 1 Rating 4.53 (17 Votes)

2018 10 17 1533Тримата архиереи на Московска патриаршия в Германия са обявили днес, че напускат временно Православната епископска конференция във Федералната република. Организацията напускат архиепископите Марк и Агапит от Руската задгранична църква, както и архиеп. Тихон, ръководител на Берлинския диоцез на Московска патриаршия. В интервю за Католическата информационна агенция (ΚΝΑ) архиеп. Марк е заявил, че така йерарсите изразяват несъгласие срещу „онова, което се извършва срещу православието в Русия и в Украйна“.

Председателят на Епископската конференция митр. Августин (на снимката) е заявил от своя страна, че дълбоко съжалява за решението на Св. Синод на Московска патриаршия. Той отбелязва, че решението на германските епископи за напускане на Епископската конференция е следствие от синодалното решение на Руската църква от 14 септември 2018 г. Това решение засяга преди всичко йерархията и народа в диаспората. Сътрудничеството в рамките на панправославния диалог в Германия е дало, според митр. Августин, много добри плодове във времето. Това е видно след преодоляването на разкола между Московската патриаршия и Руската Задгранична църква през 2007 г., както и особено след основаването на Епископската конференция през 2010 г. От друга страна, митрополитът споделя, че не е песимист за бъдещето, понеже подобни случаи е имало и преди, а и понастоящем е прекъснато общението между юрисдикциите на Антиохия и Йерусалим. Що се отнася до Украйна, митр. Августин изразява надеждата на всички православни християни за църковно, а не политическо решение на спорните въпроси. Такова е и желаниете на Константинополската патриаршия, която, като църква-майка, има правото, но и задължението да позволи на Украинската църква да достигне до самостоятелност.

3.4347826086957 1 1 1 1 1 Rating 3.43 (23 Votes)

1038163631„Що се отнася до нашите бизнесмени, които даряват пари на Атон, то аз бих ги посъветвал да пренасочат своето внимание към руските манастири и да инвестират там. Ние си имаме свои светини, свой Атон: Соловецкият манастир, Валаамският манастир, Псковско-Печорският, Киево-Печорската лавра, Троице-Сергиевата лавра“, заяви главата на Отдела за външно-църковни връзки към Московска патриаршия митр. Иларион (Алфеев) в интервю за BBC от 16 октомври.

Събеседник на BBC, православен бизнесмен близък до ръководството на Московска патриаршия, заяви, че от 2005 г. до днес руски бизнесмени са дарили 200 милиона долара на светогорските манастири.

4.36 1 1 1 1 1 Rating 4.36 (25 Votes)

Гроба ГосподенРуската православна църква ще преустанови участието си в службите в храма на Гроба Господен, ако Йерусалимската патриаршия заеме страната на Константинополската патриаршия и допусне там „филаретовци“, заяви за РИА-Новости секретарят на Руската духовна мисия в Йерусалим иг. Никон.

Той даде да се разбере, че Йерусалимската патриаршия досега не е реагирала на решението на Св. Синод на РПЦ за прекъсване на общението с Константинополската патриаршия. „Ако Йерусалимската патриаршия заеме страната на Константинополската и като следствие позволи на „филаретовци“ да служат на Гроба Господен и в другите свои храмове в Светата земя, то тогава ние ще трябва да прекратим съслужението си с тях. Това ще бъде продължение на скандала или, аз така предполагам, ще се наложи да преустановим общение и с Йерусалимската патриаршия, защото те ще застанат на страната на разколници“, заяви руският духовник.

4.6571428571429 1 1 1 1 1 Rating 4.66 (35 Votes)

imageПредставители на Московска патриаршия разтълкуваха практическите последици за руските християни от взетото вчера в Минск решение РПЦ да прекъсне евхаристийното общение с Вселенска патриаршия.

Прес-секретарят на патр. Кирил свещ. Александър Волков заяви, че тази забрана засяга всички храмове на Константинополската патриаршия и „разбира се, и Света гора“, тъй като тя е под нейна юрисдикция. Руските християни вече не трябва да се молят на Бога на Света гора, нито да приемат св. Тайни от атонски монаси. „Ако участват в богослужение, молят се, причастяват се или участват в други св. тайнства, ... миряните трябва да се изповядат като извършили греха непослушание към църквата“, заяви свещ. Волков.

В свое скорошно скандално в много отношения интервю за сайта Украина.ру игуменът на Киево-Печерската лавра, Вишгородски и Чернобилски митр. Павел, заяви саркастично: „Ще видим какво ще правят на Атон, когато секне потокът от руски и украински поклонници и няма кой да им купува кръстчетата, иконите и одеждите...“. Това недипломатично изказване е симптоматично за настроенията в най-крайно настроените среди в РПЦ. Има обаче и по-умерено настроени йерарси като украинският архиеп. Йона (Черепанов), игумен на Свето-Троицкия Йонински манастир в Киев, където се събират много млади хора. Той написа на своята фейсбук страница, че ще продължи да ходи на Света гора:

„В атонския манастир Дохиар на всички велики ектении (и на вечернята, и на утренята, и на литургията) се споменава митр. Онуфрий с паството му... И да, нашите поклонници – както миряните, така и тези в сан, са чакани и обичани на Атон“. Архиепископът убеждава своите крайни опоненти с думите: „И наистина са странни мислите дали вярващите от нашата църква могат да посещават Атон. Ние с Константинополската патриаршия временно прекъснахме само евхаристийното общение. Но не и молитвеното. Участие в тайнствата означава да ги приемаш, а не да присъстваш по време на тяхното извършване.

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.