Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)

286104.pСв. Синод на Вселенска патриаршия включи в агиология на Патриаршията св. Лука Симферополски Чудотворец. В официалното съобщение се казва, че Св. Синод е пристъпил към това след отправена молба от митрополита на Киев и цяла Украйна Епифаний.

Архиепископ Лука, наричан също Кримски, беше канонизиран от Украинската църква като местнопочитан светец през ноември 1995 г., а през 2000 г. беше включен в празничния календар на Московска патриаршия. През 2002 г. гръцки клирици подаряват сребърната рака, където сега се покоят неговите св. мощи.

4.9375 1 1 1 1 1 Rating 4.94 (32 Votes)

Манастирът Райхенау и неговото значение за православните християни

българските клирициОт няколко години БПЦО „Св. Кирил и Методий“ в гр. Щутгарт утвърждава традицията за събиране на православните християни на о-в Райхенау в Бодензее, разположен между Германия, Австрия и Швейцария. Там тя празнува патронния си празник, като и отдава почит на мощите на св. ап. Вартоломей и на св. ев. Марк, както и на частиците от св. Кръст, съхранявани в местния манастир, който е основан в 724 г. от св. Пирмин и през Средновековието е бил един от най-важните центрове на християнството, а понастоящем е паметник на културата на ЮНЕСКО.

Повод за избора на това място е, че в манастира е съществувала още от 9 в. литургична традиция на възпоменаване на солунските братя заедно с част от техните ученици, чиито имена ние намираме записани на видно място в кодекс от 9 в., изпълнявал функциите на поменик на манастира (Liber memorialis). Фактът, че името на св. Кирил е записано сред имената на починалите (Nomina defunctorum fratrum insulanensium), а на брат му сред тези на живите (Nomina vivorum fratrum insulanensium), указва, че престоят на св. Методий в Райхенау е бил осъществен след 869 г. (повече подробности могат да се прочетат в статията – тук).

От година на година се стичат все повече участници в това празненство, главно българи, живеещи в Южна Германия и в немскоезичната част на Швейцария. Но тази година беше дошла и група поклонници от Хамбург, начело с о. Кръстин Апостолов – свещеникът на тамошната църковна община, носеща също името на солунските братя, която наскоро се сдоби със свой храм в Хамбург, осветен на 11 май.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

portaitissaМним поклонник на Света гора открадна даровете на благодарни християни от чудотворната икона на св. Богородица Вратарница в Иверския манастир. Дръзката кражба се е случила тази нощ. Малко по-късно тя е установена от монаха, който е дошъл да запали кандилата в храма. Той веднага е съобщил за случилото се на игумена на Иверската св. обител архим. Натанаил.

Службата за охрана на Света гора се е задействала веднага и е заловила извършителя. Липсва информация за неговата националност. Все още не е ясно дали откраднатите скъпоценности са върнати на манастира. Съобщава се, че, когато е бил разкрит, извършителят ги е хвърлил.

Иконата на св. Богородица Вратарница заедно с иконата „Достойно ест“ е сред най-големите светини на Атон.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

4826108Александрийският патриарх Теодор II присъства днес на 50-ата годишнина на мисионерската организация на Гръцката църква „Апостолики дякония“ („Апостолско служение“). На събитието в Синодната палата, което премина под наслов „Идете и научете всички народи“ (Мат. 28:19), присъстваха Атинският архиепископ Йероним II и президентът на Гърция Прокопи Павлопулос.

Фанарийски еп. Агатангел, директор на Апостолики дякония и викарий на Атинския архиепископ, разказа за делото на емблематичната гръцка мисионерска организация, което се разпростира на всички континенти – в Африка, Азия, Близкия Изток, Латинска Америка, но също и в Европа, Балканите, в страните под юрисдикцията на Антиохийската патриаршия и на Йерусалимската патриаршия, както и сред гръцката диаспора.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

62218843 10157309693524158 610204738390065152 nНа 10 юни Атинският архиепископ Йероним посети Константинополската патриаршия по случай именния ден на Вселенския патриарх Вартоломей, който е на 11 юни. В навечерието на празника патр. Вартоломей отслужи вечерня в църквата „Живоприемни източник“, кв. „Балъклъ“. Молитвено участие в нея взеха архиеп. Йероним и предстоятелят на автокефалната Православна църква в Украйна Киевски митр. Епифаний.

Това е първата среща на предстоятеля на Гръцката църква с митр. Епифаний. Двамата обаче няма да съслужат на утрешната литургия във Фенер, тъй като Йерархията на Гръцката църква все още не се е произнесла официално по този въпрос. Общото им присъствие на вечерната служба е вторият положителен знак, който Гръцката църква изпраща към автокефалната Православна църква в Украйна. Преди по-малко от месец гръцки архимандрит получи отпустно писмо, за да бъде хиротоносан за епископ на гръкоговорящите християни в Украйна към автокефалната църква.

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.