Мобилно меню

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)

imageПредставители на Московска патриаршия разтълкуваха практическите последици за руските християни от взетото вчера в Минск решение РПЦ да прекъсне евхаристийното общение с Вселенска патриаршия.

Прес-секретарят на патриарх Кирил свещеник Александър Волков заяви, че тази забрана засяга всички храмове на Константинополска патриаршия и "разбира се, и Света гора", тъй като тя е под нейна юрисдикция. Руските християни вече не трябва да се молят на Бога в Света гора, нито да приемат св. Тайни от атонските монаси. "Ако участват в богослужение, молят се, причастяват се или участват в други св. тайнства,... миряните трябва да се изповядат като извършили греха непослушание към Църквата", заяви свещ. Александър Волков.

В свое скорошно скандално в много отношения интервю за сайта Украина.ру игуменът на Киево-Печерската лавра, Вишгородски и Чернобилски митрополит Павел, заяви саркастично: "Ще видим какво ще правят на Атон, когато секне потокът от руски и украински поклонници и няма кой да им купува кръстчетата, иконите и одеждите..." Това недипломатично изказване е симптоматично за настроенията в най-крайно настроените среди в РПЦ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)

aquilla12Британската митрополия на Антиохийска патриаршия вече разполага с първия си манастир. Основана преди около четвърт век, обителта е била доскоро под омофора на митрополита на британския диоцез на Румънската патриаршия Йосиф. В нея известно време са се подвизавали един, след което друг монах. Те са преустроили първоначалния миньорски подслон в отшелническа обител с параклис, която наскоро е била канонично прехвърлена на местния антиохийски архидиоцез.

Може би неслучайно, за място на обителта е било избрано най-слабо населеното графство в Англия, Шропшир. Посветена е на св. Антоний и св. Кутбърт и се намира сред гористите хълмове край Понтсбъри, които са част от национален природен резерват. Изборът на небесните покровители на манастира също не изглежда случаен – св. Антоний Велики е един от първите отшелници, св. Кутбърт е от пограничния район на южните шотлански и северните английски земи и също е един от първите отшелници на Британските острови.

Негово Високопреосвещенство Силуан (Онер), митрополит на Британските острови и Ирландия към Антиохийска патриаршия, който сам преди това е бил игумен на манастир в Сирия, приема обителта под своя омофор, за да я направи мъжки киновиен манастир. Името на манастира остава същото, но в него с благословението на митр. Силуан вече ще се настани новосъздадено от него мъжко киновийно (общежитийно) братство, което прие името на славните апостоли Петър и Павел.

3.9117647058824 1 1 1 1 1 Rating 3.91 (34 Votes)

detail20181015 PAL 6799 обрСв. Синод на Руската православна църква реши в Минск да преустанови евхаристийното общение с Константинополската Вселенска патриаршия. Клириците на РПЦ вече няма да съслужат с Константинополската патриаршия, а вярващите на РПЦ няма да се причастяват в храмовете на Вселенска патриаршия. Решението е валидно, докато Константинополската патриаршия не отмени решенията си във връзка с Украйна.

Решенията на Константинополския патриарх се оценяват от руския Св. Синод като неканонични, тъй като те се отнасят до църква от чужда канонична територия. Св. Синод на МП извежда като основен каноничен проблем претенцията на Константинополския патриарх да приема апелации от епископи и клирици на други поместни църкви – това право му принадлежи единствено спрямо подчинените му митрополити. В този контекст Руската църква заявява, че „ще защитава фундаменталните устои на православието и ще защити Преданието на Църквата от чужди и нови учения за вселенска власт на първия от предстоятелите“.

4.8181818181818 1 1 1 1 1 Rating 4.82 (22 Votes)

Kievo pecherskaya 600x342Полицията в Киев задържа вчера над 100 мъже, събрали се пред Киево-Печорската лавра, докато вътре е имало богослужение по случай празника Покров Богогородичен. Прес-службата на полицията съобщи, че всички арестувани са закарани в полицейското управление, без да окажат съпротива. В момента се изяснява каква е била целта на събирането им. „Полицията разполага с достатъчно сили и средства, за да гарантира безопасността на всички култови сгради и нямаме нужда от външни хора да ни помагат“, е заявил служител на управлението.

През изминалите две седмици игуменът на Киево-Печорската лавра, Вишгородски и Чернобилски митр. Павел многократно даваше изявления, че се готви превземане на лаврата от привърженици на автокефалията. Той беше назовал даже и конкретна дата – 14 октомври, Покров Богородичен по календара на Руската православна църква. В изявленията си той призоваваше хората да са готови да защитават лаврата „заради отечеството и православието“. Наложи се говорителят на Московска патриаршия Владимир Легойда официално да заяви, че това са слухове и хората да бъдат спокойни. Той призова да не се разпространяват фалшиви новини, защото това не е от полза за никого. Въпреки това, няколко десетки мъже са се събрали в неделя сутринта около манастира, очаквайки той да бъде нападнат. Вярващите са се оплакали, че им пречат, защото видимо не са се молили.

4.741935483871 1 1 1 1 1 Rating 4.74 (31 Votes)

A5A479AD C082 4413 B8E8 9F1DE6675917 w1023 s

Посещението на Московския и на цяла Русия патр. Кирил в Минск, Беларус, започна със скандал. Руският патриарх е в беларуската столица за освещаването на новия катедрален храм „Всех Святих“, като там ще се проведе и тридневно заседание на Св. Синод на РПЦ. Още в първия ден на визитата му беларуският свещеник о. Александър Шрамко беше поставен под запрещение (забрана да служи като свещеник) заради свой пост на личната си страница във фейсбук, придружен със снимки от посрещането на патриарха. Запрещението му получи силен отзвук, тъй като свещеникът е уважаван в столицата, а и е близо до пенсионната възраст. Така неговият коментар, посветен на пословичните мерки за охрана на предстоятеля на МП, получи широк отзвук и беше разпространен в редица местни, руски и украински медии. Ето го:

„Не, аз разбирам, че да миеш краката на бездомни е напрежение. Но съществуват и такива прости неща, които не изискват подвиг. Даже нищо не струват. Но се ценят високо. Може би някой от обкръжението на патриарха ще подскаже това на главата на Руската православна църква...

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.