Мобилно меню

4.1578947368421 1 1 1 1 1 Rating 4.16 (19 Votes)

mitropolitis naypaktouНавпактският митр. Йеротей (Влахос) коментира своето становище, депозирано пред Св. Синод на Гръцката църква в края на март т. г., чието обсъждане се активизира с наближаването на годишното заседание на Йерархията на Гръцката църква през есента. Очаква се то да бъде взето предвид от гръцкия епископат. Митр. Йеротей резюмира неговото съдържание в следните две точки.

„Моето становище в Св. Синод от 30 март 2019 г. има два основни момента. Първо, тъй като през последните векове осем църкви са получили автокефалия и патриаршеско достойнство от Вселенската патриаршия и този въпрос ще се обсъжда на бъдещ Всеправославен или Вселенски събор, когато текстовете за автокефалията и диптисите бъдат включени в дневния ред, този въпрос ще бъде окончателно решен тогава; а дотогава предоставянето на автокефалия на една църква от Вселенската патриаршия не се подлага на обсъждане и гласуване от Йерархията на Гръцката църква. Второ, по въпроса как се възстановяват в общение схизматиците, низвергнатите клирици и саморъкоположението, тогава не съм изразил мнение, но предложих да бъде попитана Патриаршията по какъв начин ги е възстановила, за да го преценим от канонична гледна точка въз основа на традициите на Църквата, изразени на вселенските събори; за щастие Христовата църква не е прокуратора, а лечебница и нашият Бог не е самовластен феодал, а милостив и човеколюбив“.

„Може да съществуват и по-добри становища, но аз имах смелостта да формулирам моите предложения за решение на проблема, а не да мълча, за да съм добре с всички – и с Вселенската патриаршия, и с Московската църква. Воден съм от основната цел да не се създава схизма в нашата Църква. По такива сериозни въпроси епископите трябва да имаме ясна позиция и конкретни предложения, дори в някои отношения те да не са съвършени, но това, разбира се, ще се поправи в спокоен диалог „със знание, разсъдителност и по съвест“, според каноничното право на Църквата“.

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (12 Votes)

koimisi.theotokou.lagada 4Новоизбраният митрополит на автокефалната църква в Украйна Олвийски епископ Епифаний (Димитриу), който е бивш гръцки клирик, проведе поклонническо пътуване с група украински клирици и вярващи на Света гора и в Гърция. Еп. Епифаний беше избран неотдавна от Св. Синод на Православната църква в Украйна за обгрижване на гръко-говорящите християни в Украйна, като преди това беше отпуснат от гръцката митрополия на Димитриада. Това беше първата епископска хиротония след образуването на автокефалната ПЦУ.

Поклонническото пътуване на еп. Епифаний привлече общественото внимание заради евхаристийното съслужение на украинските клирици с йерарси и духовници на Гръцката църква. Групата посети християнски светини в митрополията в Лангада, където митр. Епифаний оглави богослужението за Успение Богородично в едноименния храм в Лангада.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (11 Votes)

kalabriton ambrosiosКалаврийският митрополит Амвросий от Гръцката православна църква заяви пред богомолците след неделната служба, че се оттегля от митрополитското си служение. Той заяви, че утре ще депозира писмената си оставка пред Св. Синод. Митрополитът иска да посочи и своя заместник, макар че гръцкият църковен устав не предвижда такава възможност. Очаква се той да предложи за наследник на катедрата първия зам. секретар на Св. Синод архим. Йероним (Кармас).

След богослужението митр. Амвросий каза: „Днес е последната ми литургия като ваш йерарх. Тя е моята прощална литургия като митрополит, защото днес подписах, а утре ще депозирам в синода своята оставка. 41 години съм с вас, наситих себе си с Божията благодат. Признавам, че съм направил грешки и прося вашето извинение за това, с което съм ви притеснил или онеправдал. Молете се занапред Господ да ми даде това, за което се молим на св. Литургия – мирен и непосрамен завършек на моя живот“.

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)

krustniciСоциологическо проучване на Общоруския център за изучаване на общественото мнение установява колко от руснаците смятат себе си за православни и какво е отношението в обществото към обряда на кръщението.

Според резултатите православието е най-разпространената религия сред руснаците – своята принадлежност към нея декларират 63% от руснаците. 62% от хората във възрастовата група 25-34 години заявяват, че са православни. 65% във възрастта от 35 до 44 г., 65 във възрастта от 45 до 59 години и 74% във възрастта над 60 години. Най-малко са православните между младежите от 18 до 24 години – 23%.

От заявилите себе си като православни християни кръстени са 86%, като повечето от тях са приели кръщение в детска възраст по решение на своите родители. 20% са се кръстили в зряла възраст, в резултат на самостоятелно решение, като средната възраст на тези хора е 30 години.

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (8 Votes)

95Предстоятелите на Йерусалимската патриаршия и на Атинската архиепископия си размениха писма, основна тема в които беше здравословното състояние на бившия Йерусалимски патриарх Ириней и неговото желание да напусне Йерусалим и да се премести в Гърция (виж тук). И на двете писма беше дадена публичност.

Йерусалимският патр. Теофил критикува в писмото си изявената готовност на Атинския архиеп. Йероним да осигури гостоприемство на бившия Йерусалимски патриарх в старческия дом на Атинската архиепископия, без преди това да установи контакт с Йерусалимската патриаршия, „за да разбере действителното състояние на нещата и да се избягват нежелани публични изявления“. В писмото си патр. Теофил пише: „Заради единството на нашата Църква и в дух на любов молим Ваше Блаженство да се обръща към нас относно здравословното състояние на нашия обичан брат, за да получи истинска и сигурна информация“.

От своя страна архиеп. Йероним се извини на Йерусалимския патриарх, като каза, че грешката му е била неволна. Остава обаче готовността му да приеме бившия Йерусалимски патриарх в Атина. И по-конкретно той пише: „За съжаление сред хаоса от проблеми, които ни обграждат, убягна от мисълта ни идеята да поискаме Вашето разрешение за гореспоменатата цел. Затова просим прошка от Ваша страна и молим за Вашето разбиране. След всичко това, по същността си остава неотслабващ нашият интерес към здравето на почитания Ваш предшественик, затова и настояваме на своето желание да направим всичко, каквото изискват настоящите нужди“.

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.