Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)

image 2023 02 07T09 36 30 099ZСлед земетресението, което удари районите на Югоизточна Турция, Северозападна Сирия и Ливан вчера призори, Негово Блаженство Йоан X, патриархът на Антиохия и целия Изток, отправи зов за помощ към митрополитите на Антиохийска патриаршия. В обръщението се казва:

„Голямо земетресение с мощност 7.8 по скалата на Рихтер порази Южна Турция днес, а неговите вторични трусове достигнаха Сирия. Небивалото досега земетресение доведе до големи разрушения, засегнали душите и телата на хората. То повреди домовете на нашите чеда християни и нашите църкви в областите Искендерун, Мерсин и Антакия.[1]

Като ви уведомяваме за това бедствие, постигнало нашите духовни чеда в Турция, обръщаме се с молба към вас да отправяте вашите молитви за упокоение на душите на покойниците и да помогнете на бедстващите и бездомните, които останаха без покрив, който да ги защити. Също така, докато очакваме изчисляването на щетите и организирането на помощната операция, молим да предприемете действия във вашите епархии, които да бъдат израз за нашата любов и подкрепа към нашите страдащи братя в тази скъпа на нашето сърце част на нашия антиохийски диоцез.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

d97f107e22532bcdde55fd458373f293Предстоятели на редица поместни православни църкви днес изразиха съболезнования и съчувствие за земетресението в Югоизточна Турция и Северозападна Сирия. В свои писма до Вселенския патриарх Вартоломей и Антиохийския патриарх Йоан Х Александрийският патриарх Теодор II, Атинският и на цяла Гърция архиепископ Йероним II и Варшавският и на цяла Полша митрополит Сава изразяват своите и на църквите си братски чувства на състрадание и съболезнования за хилядите жертви на изключително силното земетресение от тази сутрин (6 февруари 2023 г.). В засегнатите райони на Турция и Сирия живеят и много хиляди православни християни. Провинция Хатай, която е районът на древната Антиохия Велика, а от 1918 г. е предадена от Великите сили на Турция, е под юрисдикцията на Антиохийска патриаршия, но в поразените от земетръса югоизточните райони на Турция има и православни християни, които са в юрисдикцията на Вселенска патриаршия.

4.887323943662 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (71 Votes)

308098.pВаршавският и на цяла Полша митрополит Сава публикува изявление, в което заявява, че изпратеното от него до Руския патриарх Кирил поздравление за 14-годишнината от неговата хиротония е било „протоколно“ и че „ситуацията е изисквала повече предпазливост“. Той моли за прошка всички, които са останали с невярно впечатление за отношението му към войната.

Поздравлението беше публикувано в сайта на Московска патриаршия на 1 февруари, но не и в полските църковни медии. За Москва обаче е важно да показва, че не е изолирана заради подкрепата си за войната, и даде гласност на писмото, с което създаде проблеми на Варшавския митрополит.

В поздравлението, което предизвика бурна обществена реакция в Полша, митр. Сава поздравява патр. Кирил за „духовното възраждане“ на РПЦ и изразява надежда, че злото в Украйна, което разрушава Църквата, ще бъде унищожено. „Дълбоко вярвам, че злото (в Украйна), което разрушава божествения организъм на Църквата, ще бъде унищожено от Христос, Победителя на смъртта и ада“. Освен това, според него, по време на патриаршеството на Кирил РПЦ „е засияла с духовно възраждане“ и е пример на другите. Тонът на поздравлението следва официалните църковни изявления на Москва, според които единственият съдбоносен проблем в Украйна е възможността Украинската църква да се отдели от Московската патриаршия – това се представя като удар върху световното православие.

1.3389830508475 1 1 1 1 1 Rating 1.34 (59 Votes)

Московският патриарх Кирил издаде укази, с които лично поставя под запрещение (забрана да служат) двама свещеници.

319Първият е прот. Андрей Кордочкин, който от дълги години служи в Испания (като свещенослужител в катедралния храм на Испанско-португалската епархия на РПЦ в Мадрид и до 25 август 2022 г. беше секретар на епархията). О. Андрей е известен с ясната си антивоенна позиция, за която той открито говори както в социалните медии, така и в пресата. Срещу него е постъпил донос в Московска патриаршия от „възмутени енориаши“.

339Вторият е о. Йоан Ковал, свещеник в храма „Св. Андрей Първозвани“ в Люблино, който не е известен, нито е имал публични изказвания. Причината за решението е, че свещеникът е променил една дума в „Молитвата за Светата Рус“, изпратена за задължително четене във всички руски църкви. О. Йоан по време на служба е заменял думата „победа“ с думата „мир“. Вместо да казва „возстани, Боже, в помощ людем Твоим и подажд нам силою Твоею победу“, той се е молил „подажд нам силою Твоею мир“.

От него са се оплакали писмено енориаши, на които тази молитва не се е харесала.

1.3392857142857 1 1 1 1 1 Rating 1.34 (112 Votes)

399377.pМосковският патриарх Кирил произнесе днес слово, възхваляващо президента Владимир Путин като пример за православен владетел, каквито не са били дори много от руските царе. Това стана по време на пищен прием, посветен на 14-годишнината от интронизацията на патриарха.

„Той е православен, но не за да спечели някаква популярност, не за да се гласува за него, а истински православен човек, който приема светите Христови Тайни, който живее живота на Църквата. Всъщност начело на руската държава стои православен християнин. Царете не винаги са били толкова православни, колкото е нашият президент сега“, заяви патриархът.

Патр. Кирил нарече уникални и неповторими отношенията между Руската църква и държавата в наши дни: „Наистина сме развили уникална форма на църковно-държавни отношения. Трябва да благодарим на Господа за историческия път, който сме поели, и за тази система на църковно-държавни отношения, която се характеризира с пълно съгласие между църквата и държавата по най-важните и решаващи въпроси, свързани с живота на нашата страна и нашето общество“.