Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

viber image 2022 09 26 20 38 58 853На 25 септември Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний направи архиерейско посещение в Българската православна църковна община "Свети Седмочисленици" в Рим. Владиката оглави св. Литургия в храма "Санта Мария ин Монтичели", който сега се използва от нашите сънародници. В съслужение с него беше протойерей доц. д-р Иван Иванов, който обгрижва духовно църковната ни общност в Италия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

liturgija na grobot gospodov 2022 026В днешния неделен ден Неврокопският митрополит Серафим съслужи с Антанийския епископ Партений, игумен на Бигорския манастир „Св. Йоан Предтеча“ в Република Северна Македония, по време на богослужението в църквата на Божи гроб в Йерусалим. Това е първото съслужение на архиереи от двете ни православни църкви след възстановяване на каноническия статут на МПЦ.

Българският митрополит е на поклонническо пътуване в Светите земи заедно с група поклонници от България. И неговото пребиваване в Светите земи съвпадна с поклонничеството на еп. Партений. А това е първата непланирана възможност за засвидетелстване на възстановеното единство в Христос, след като беше вдигната схизмата над Църквата в Северна Македония със съгласувани действия на Вселенска патриаршия и Сръбската православна църква. Българската църква своевременно приветства решаването на църковния проблем в съседната ни православна страна, но досега не се беше провело съслужение между български и северномакедонски йерарси.

С благословението на Йерусалимския патриарх Теофил в нощната св. Литургия на Божи гроб участие взеха Йераполски архиепископ Исидор, който е игумен на Божигробското братство, митр. Серафим, еп. Партений и Сердобски епископ Митрофан от Руската православна църква, който също е на поклонение в Йерусалим.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (20 Votes)

IMG 20220917 WA0021Миналата събота сънародниците ни се събраха на първата за новата богослужебна година света литургия, която отслужи прот. д-р Добромир Димитров. Тя беше посветена на св. мъченици Вяра, Надежда и Любов и майка им София. Всяка възможност за прослава на Бога на роден език в диаспора е истински и дългоочакван празник. Това е изписано на лицата на присъстващите, чете се в лицата на многобройните деца, които изпълват храма и с жажда и любопитство попиват всяка дума на светата литургия. И този път черкуващите се изпълниха православната катедрала „Св. Николай“, любезно предоставена ни за богослужението с благословението на Белгийския митрополит Атинагор, Вселенска патриаршия. В проповедта си след полагащото се евангелско четиво (достъпна на фейсбук страницата на общината тук) о. Добромир обърна внимание на особения благодатен период, през който ни води светата Православна църква – периода на въздигането на светия Кръст.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

831Всеукраинският съвет на църквите и религиозните организации публикува на 23 септември обръщение относно псевдореферендумите във временно окупираните територии на Украйна. Всеукраинският съвет на църквите е оглавяван в момента от епископа на Арменската църква в Украйна Маркос Оганесян. В нея членуват всички религиозни общности в страната, включително двете православни църкви под ръководството на митрополитите Онуфрий (Березовски) и Епифаний (Думенко), римокатолиците и униатите, Арменската църква, традиционните протестантски изповедания, мюсюлманите и евреите. Обръщението е подписано от всички членове на съвета. В него се призовават всички държави да не признават резултатите, получени под „дулата на автомати“, а украинските граждани в окупираните територии да не участват в т. нар. „референдуми“. Ето и текста на обръщението:

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (54 Votes)

The Iron Church IstanbulНа 18 септември в българската желязна църква „Св. Стефан“ в Цариград (Истанбул) се проведе тържество във връзка с навършилите се през тази пролет 130 години от полагането на основния камък на храма. Честването на тази кръгла годишнина се подготвяше отдавна, отложи се по различни причини и накрая се проведе миналата неделя. Заради идването на вицепрезидента на България г-жа Илиана Йотова в града край Босфора тържеството придоби по-официален характер. Освен нейните придружители присъстваха министърът на културата в настоящото служебно правителство проф. Велислав Минеков, посланикът на нашата страна в Анкара г-н Ангел Чолаков, генералният консул г-н Васил Вълчев, председателят на Съюза на тракийските дружества в България г-н Красимир Премянов и др. Нямаше представители на Българската православна църква – Българска патриаршия и не бяха съобщени причини за това отсъствие.