Мобилно меню

2.6 1 1 1 1 1 Rating 2.60 (5 Votes)

untitled 49 of 50 400x600На 18 август се отбелязва Международният ден на защита на бездомните животни. По този повод в храм “Св. Илия” в с. Лемешово в Русия беше извършен молебен и водосвет за запазване на Божието творение. На богослужението бяха поканени стопаните на домашни любимци, които получиха благословение и бяха поръсени със светена вода.

“На този ден ние извършваме молебен за хората, които по своето милосърдие са готови да споделят своята любов с нещастните кучета и котки, лишени от покрив, и да участват в тяхното спасение”. Това обясни настоятелят на храма прот. Петър Динников, цитиран от сайта “Православие и мир”.

Към храма “Св. Илия” от години работи хоспис за бездомни животни, който приема като дарения кучешка и котешка храна.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

5760 0Бившият монах от манастира “Св. Макарий” Вайел Саас Тавадрос е признал пред египетските власти, че на 29 юли е убил епископ Епифаний, игумен на светата обител. Той е уточнл, че е извършил убийството с железен прът. За това съобщава сайтът на Сръбската патриаршия, позовавайки се на австрийската католическа агенция Кathpress.

Убиецът е бил монах с името Исайя в същия манастир. Коптската църква го е лишила от монашески чин, като го е посъветвала “да се покае, за да спаси душата си”. Някои свързват това наказание с намерението на бившия монах да убие епископ Епифаний.

Епископ Епифаний (64 г.) беше една от най-влиятелните личности на Коптската църква. Постъпва в манастир през 1984 г., а през 2002 г. е ръкоположен за йеромонах. През 2013 г. монасите от известния манастир “Св. Макарий” го избират за свой игумен. Епифаний е ученик на Мате ал Маскин (1919-2006 г.), който се смята за ключова фигура в духовния и монашеския живот в най-новата история на Коптската църква.

4.6111111111111 1 1 1 1 1 Rating 4.61 (18 Votes)

XLВ Кипър се обсъжда въпросът за реформи в училищното образование, като се дискутират и многото неучебни дни, давани заради различни църковни празници. В дискусията се включи и предстоятелят на Кипърската църква архиеп. Хризостом II, който изненадващо, но обосновано подкрепи критиците на установената практика.

Архиеп. Хризостом изпрати писмо до Министерството на образованието на Кипър, в което предлага да се отменят неучебните дни за някои празници, тъй като нито учениците, нито учителите отбелязват по някакъв начин техния църковен характер и това обезсмисля тази практика. "Нито един учител не използва тези неработни дни за целта, с която те са установени. Нито те се черкуват, нито водят учениците на църква през тези дни. Използват ги просто като неработни", пише архиепископът. 

Архиеп. Хризостом предлага да се отменят пет неучебни дни, свързани с религиозни празници: 13 ноември (имен ден на архиепископа, въведен поради особената роля на Кипърските архиепископи в новата история на страната), 30 януари - св. Трима Светители, 11 юни - "Достойно ест", Възнесение Христово, местни празници.

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (18 Votes)

20729392 1796128940412217 6894085746351012456 nНа 9 август Вселенският патриарх Вартоломей оглави литургията в чест на св. Пантелеймон по стар стил в едноименния метох в Галата. На богослужението присъства консулът на Руската федерация в Истанбул Димитрий Евдокимов, както и множество руснаци от руската общност в града. След края на Божествената литургия патриарх Вартоломей съобщи на присъстващите за очакваното посещение на патриарха на Москва и цяла Русия Кирил в Патриаршията, запланувано за края на август, когато двамата ще обсъдят въпроси от двустранен интерес. Той подчерта "наднационално служение на Вселенската патриаршия в полза на всички православни вярващи, независимо от етническия им произход и културни и езикови особености", като предаде на всички събрали се вярващи патриаршески си благослов.

 

 

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (18 Votes)

rosia ellada 2 587x330Днес Гърция обяви, че отзовава своя посланик в Русия - решението идва ден, след като говорителката на руското външно министерство поиска обяснения от Гърция заради отказани многократни шенгенски визи на руски свещеници (виж тук). В мотивите на гръцкото правителство на първо място като причина се посочва "необоснованото решение на Русия да изгони гръцки дипломати", които обаче "по никакъв начин не са се намесвали във вътрешните дела на страната", както това са направили двамата руски дипломати, изгонени от Гърция. Гръцкото правителство определя решението на Москва като "отмъстително". Сред другите мотиви присъства отново и един с "църковен привкус":

"Искаме да напомним на приятелите руснаци, че никоя страна в света няма да търпи опити за а) подкупване на държавни служители; б) подривна дейност във външната политика, и в) намеса във вътрешните дела на страната. Гърция предприе мерки само след установяване на тези уличаващи доказателства. Гърция никога не се е опитвала да се намесва във вътрешните дела на Русия. Очевидно е, че съществуват някаква част руснаци, за щастие малобройни, които мислят, че могат да се движат из Гърция, без да уважават закони и канони, и даже да отправят заплахи. Гръко-руското приятелство изисква такива възгледи да бъдат отричани, а не обратното. Такъв случай е и опитът да се установи в страната присъствието на "Православното императорско палестинско дружество", една организация, създадена през 19 век от тайните служби на царското правителство с цел да се деелинизират патриаршиите в Близкия Изток". 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.