Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

MiodragИзвестният черногорски олигарх със сръбски произход Дака Давидович беше ранен снощи по време на вечеря със сръбския Будвенски и Никшички епископ Игнатий в ресторанта на хотел „Краун Плаза“ в Белград. Срещу бизнесмена е стрелял снайперист, който е успял да избяга. По-късно полицията откри запален автомобил с оръжието на стрелбата. Бизнесменът е ранен в ръката и за живота му няма опасност. Будвенският еп. Игнатий не е пострадал.

Олигархът Дака Давидович живее в белградския хотел „Краун Плаза“ през последните осем години и не се е връщал в Черна гора. Смятан е за един от най-големите спонсори на Черногорската митрополия, като през 2012 г. Черногорският митр. Амфилохий го удостои с орден „Св. крал Милутин“. Той финансира и възстановяването на Острожкия манастир в Черна гора, за което патр. Ириней му дава орден „Св. Сава“ – първа степен. През 2016 г. черногорските власти го обвиниха във финансиране на терористични атаки в деня на парламентарните избори в страната, които обвинения той определи като абсурдни. Радетел е за обединението на просръбските опозиционни партии в Черна гора. Скоро заяви намерение да се включи в политическия живот в Черна гора, като се кандидатира за президент.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

maxБившият военен министър от правителството на СИРИЗА Панос Каменос и председател на дясната консервативна популистка партия „Независими гърци“ (АН.ЕЛ) направи безпрецедентни изказвания по време на форум на Института за геополитически изследвания „Национално възраждане“.

Той призна, че е оказвал натиск върху Атинския архиепископ Йероним и други гръцки йерарси да не признават автокефалната Украинска църква и нарече гръцките митрополити „престъпници“. В доклада си, посветен на политически въпроси за процесите в Източното Средиземноморие, Панос Каменос заяви, че „ако в предстоящия период Гърция изгуби някой Егейски остров, то вина за това ще имат архиепископът и Св. Синод, които признаха църквата в Украйна и развалиха нашия договор с Русия“.

„Ако се случи каквото и да е през следващите месеци, отговорността за това носи Св. Синод, който с признаването на незаконната украинска църква отмени гаранциите, дадени ни от Русия“, заяви Каменос.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

last photo of Geronda in PhilotheouНа 7 декември почина един от най-известните православни духовници в САЩ – архим. Ефрем (Мораитис), основател на 17 манастира в цялата страна и два в Канада. Неговото опело беше днес, 11 декември, в манастира „Св. Антоний Велики“ в щата Аризона.

Архим. Ефрем е роден на 24 юни 1928 г. в гр. Волос, Гърция, в деня на св. Йоан Кръстител и затова бил кръстен Йоан. Семейството му е бедно, от малък работи заедно с баща си. Духовен пример за него става майка му Виктория, която по-късно приема монашество с името Теофана. Пожелал да стане монах още на 14 години, но не получил благословение за това от духовния си наставник, затова приел монашество на 19 години. Месец преди това негови приятели отишли при известния светогорски старец Йосиф Исихаст, а младият Йоан изпратил по тях подарък на стареца торба с макарони. Когато старецът я отворил, казал: „Това дете ще стане тук монах“. Приятелите на Йоан му предават думите на стареца и младежът решава да замине на Света гора. Майка му го благословила за това, духовният му наставник също не го спрял.

Йоан пристигнал на Света гора през 1947 г. и се установил в скита „Св. Анна“. Станал ученик на стареца Йосиф Исихаст, който му дал в монашество името Ефрем. Ефрем бил ръкоположен за дякон, а после и за свещеник. Старецът Йосиф се отнасял изключително строго към него. В света младежът водил благочестив живот и свикнал да мисли високо за себе си. Старецът постоянно му правел забележки за поведението и постъпките му. В книгата си Моят живот със стареца Йосиф архим. Ефрем пише, че за 12-те години, които е прекарал с него, той само два пъти се обърнал към него по име - във всички останали случаи той използвал различни прозвища, за да го смирява.

4.7307692307692 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (26 Votes)

Женева2Като дългоочаквана духовна радост определиха българите в Женева посещението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в тяхната църковна община „Рождество Богородично“. На 7 декември митр. Антоний оглави св. Литургия, в която му съслужиха ставроф. ик. Петър Симеонов и ик. Сергей Ненов от Щутгарт.

Песнопенията по време на богослужението бяха изпълнени от новосъздадения хор „Рождество Богородично“ под диригентството на Станислава Нанкова и гост-псалтът Димитър Арнаудов.

2.8571428571429 1 1 1 1 1 Rating 2.86 (21 Votes)

Св. Евтимий фрБългарската православна църковна община в Париж „Св. патриарх Евтимий Търновски“, в сътрудничество с православния богословски институт „Св. Сергий“ и православната църковна община „Св. Серафим Саровски“ в Париж, организираха двудневна конференция на тема „Развитието на християнството по българските земи в епохата на Средновековието“. Докладите бяха изнесени от доц. д-р Павел Павлов, зам-декан на Богословския факултет на Софийски университет, и от д-р Венцислав Каравълчев, преподавател в същия факултет.

Първата вечер беше посветена на християнството в Първата българска държава и на основоположника на българското отшелничество св. Йоан Рилски. Темата на беседата беше „Св. Йоан Рилски – сърцето на християнството в България. Почитта към неговите св. мощи през вековете и в наши дни“. Тя се проведе в руската църква „Св. Серафим Саровски“, чийто предстоятел е ректорът на Богословския институт „Св. Сергий“ прот. Николай Чернокрак.

Централната тема на втория ден беше животът и делото на последния Търновски патриарх, като беседата „Делото на св. патриарх Евтимий Търновски“ се проведе в храма на българска църковна община в Париж.

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.