Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

DSC 8936 FotorНа 7 декември, когато се чества паметта на св. Амвросий Медиолански, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний посети Българската православна църковна община в Милано и отслужи св. Литургия за храмовия ѝ празник. В съслужение с него бяха свещеници от български църковни общини в Западна Европа: проф. прот. Иван Иванов от Рим, прот. Йордан Пашев от Цюрих и свещ. Васил Василев от Милано. Богослужебните песнопения изпълни дългогодишният църковен певец Николай Граминов.

Сред официалните гости на празника бяха генералният консул на Република България в Милано г-жа Ана Паскалева и монс. Емануил от архиепископията на Милано.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

406384783 24411576405153827 7688853399428322942 nНа 30 ноември в Париж беше открита десетата иконографска изложба „Икона. Цветовете на безкрая“, организирана от Българската православна църковна община „Св. патриарх Евтимий Търновски“ съвместно с Българския културен институт. За пореден път нашите сънародници и много приятели на българската общност във Франция се докоснаха до творчеството на едни от най-изявените съвременни иконописци и резбари. Сред тях бяха проф. д-р Георгиос Кордис (Гърция), доц. д-р Михай Коман и доц. д-р Василе Тудор (Румъния), проф. д-р Тодор Митрович (Сърбия), доц. Иван Полверари (Италия) и др. Много от тях са членове на сдружение „Икона“, чрез което се стремят да дадат по-широк обществен хоризонт на местните иконописни школи и да продължат общуването си на творческото поле така, както сме призвани да бъдем едно в Христа в литургичния живот.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

Untitled Scanned 03Българската православна църковна община „Св. Амвросий Медиолански“ в гр. Милано за първи път организира конкурс за детска рисунка, посветен на празника Въведение Богородично – Ден на православната християнска младеж и семейство. Инициативата се проведе с благословението на Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний.

В конкурса участваха деца и младежи от Милано и околностите в няколко категории: литературни творби, рисунки, фотографии. Участниците бяха разделени в четири възрастови групи: предучилищна възраст – деца до 6 г.; първа възрастова група – от 7 г. до 11 г.; втора възрастова група – от 12 г. до 15 г.; трета възрастова група – от 16 г. до 19 г.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

М. Антоний о. Недялко и Найден ГолемановНа 26 ноември Българската православна църковна община „Св. Климент Охридски“ в Мюнхен, Германия, отбеляза тържествено своя храмов празник – деня на св. Климент Охридски Чудотворец. По покана на църковното настоятелство пристигна Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, за да оглави празничното богослужение. В св. Литургия взеха участие ставроф. ик. Недялко Калинов, енорийски свещеник на църковната община в гр. Мюнхен, прот. Йордан Пашев от БПЦО „Св. Георги Победоносец“ в гр. Цюрих, Швейцария, и прот. Тихомир Милков от БПЦО „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в гр. Регенсбург.

Песнопенията по време на богослужението се изпълняваха от църковния хор под ръководството на богослова Мартин Пенев.

Преди св. Литургия за четец и певец беше постриган Божидар Борисов.

4.953488372093 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (43 Votes)

Crkvi zagrozeni 5 scaledПрез изминалата седмица в Северна Македония беше представено проучване на международната организация „ИКОМОС Македония“, посветено на състоянието на храмовете и манастирите в страната. Изследването на 707 църкви от експерти е в рамките на проекта „Мониторинг на православното културно наследство“. То е показало актуалното състояние на всички храмове, рисковете пред тях, набелязани са конкретни съвети за преодоляването на проблемите. Създаден е и сайт, на който желаещите могат да се запознаят с всички включени в него църкви (тук).

През изминалата година експертни екипи на тази организация са посетили и оценили състоянието на църковните сгради във всичките осем епархии в страната, като за всяка една сграда е публикувана подробна справка къде се намира, кога и от кого е построена, както и в какво състояние е.