Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

2020 02 26 11 37 321Днес в столицата на Йордания се провежда срещата на предстоятелите, свикана от Йерусалимския патриарх Теофил. В нея участват също и Московският патриарх Кирил, който е инициатор, Сръбският патриарх Ириней и предстоятелят на църквата на Чешките земи и Словакия Ростислав. Румънската и Полската църкви участват със свои митрополити.

Макар че върху разговорите на срещата е наложено медийно затъмнение, а присъстващите журналисти очакват комюникето в края на работния ден, в някои руски медии се публикуват коментари на присъстващите йерарси. Най-голям интерес представлява реакцията на Волоколамския митрополит Иларион (Алфеев), както и на Киевския митрополит Онуфрий (УПЦ-МП) и Чешко-словашкия митр. Ростислав.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

Ev Voulgaris Banner 2020 1На 17 февруари за втора поредна година Институтът „Св. Максим Грек“ с подкрепата на Ватопедския манастир обяви прием за чуждестранни стипендианти по Програмата за православен духовен живот и богословие „Евгений Вулгарис“ за учебната 2020-2021 г.

Програмата „Евгений Вулгарис“ е предназначена за православни богослови (на възраст до 40 г.), които трябва да имат докторска степен или да са докторанти. Продължителността на обучението е една година (1 октомври – 30 септември). То се провежда на гръцки език.

Необходими условия за кандидатстване: Кандидатите-богослови трябва да имат добри познания по новогръцки език, както и по старогръцки и английски език; високо равнище на богословски знания и академични качества; достатъчни познания за „Microsoft Office“.

4.7714285714286 1 1 1 1 1 Rating 4.77 (35 Votes)

detЦърковната среща в Аман, свикана от Йерусалимския патриарх Теофил, ще премине при закрити врати. Това съобщи Питър Уелби от Института за глобална промяна „Тони Блеър“ (син на Джъстин Уелби, сегашния Кентърбърийски архиепископ и ръководител на Англиканската църква; Питър Уелби е учил в Египет и е специалист по Близкия изток, б. р.), който отговаря за връзките с медиите от страна на организаторите. Той заяви, че срещата ще бъде „закрита“, без информация за медиите за нейното протичане, с изключение на комюнике, което най-вероятно ще бъде публикувано след нейния край.

Срещата в столицата на Йордания беше замислена като „братско събрание“ на предстоятелите на поместните православни църкви. Идеята за нея се роди в Москва в края на миналата година. На поканата на Йерусалимския патриарх се отзоваха трима предстоятели: Московският патриарх Кирил, Сръбският Ириней и архиеп. Ростислав, предстоятел на църквата на Чешките земи и Словакия. Още две църкви изпратиха свои представители – Румънската патриаршия и Полската църква.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

42Премиерът на Черна гора Душко Маркович обвини Черногорско-Приморската митрополия на Сръбската патриаршия, че не плаща законните данъци и посъветва президента на Сърбия Александър Вучич да не се намесва в ситуацията, съобщава „РИА Новости“.

Директорът на данъчната служба на Черна гора Миомир Мугоша заяви, че според данъчните служби Черногорската митрополия дължи на държавата над един милион евро, но службата му разполага с документи за дължими 340 хиляди евро. Данъчните настояват Сръбската патриаршия да изплати своите задължения, като в противен случай ще пристъпят към изземване на собственост.

В отговор сръбският президентът заяви, че Белград ще помогне на Сръбската православна църква в Черна гора в ситуацията с данъците, „ако това се наложи“.

4.9230769230769 1 1 1 1 1 Rating 4.92 (104 Votes)

adioxeias ioannisАнтиохийската патриаршия съобщи официално, че няма да участва в срещата на предстоятелите в Аман, Йордания, която ще се проведе на 26 и 27 февруари.

В съобщението се казва, че Антиохийската църква няма да участва в тази среща „предвид сведенията, с които разполага, и желанието ѝ да избягва всичко, което ще увеличи разделението между братята и тяхното отдалечаване“.

Изявлението гласи:

„По повод учтивата покана от Блаженейшия патриарх на Йерусалим Теофил ΙΙΙ, получена от Блаженейшия патриарх Йоан X, за участие в съвещателната среща на предстоятелите на православните църкви в Аман, Йордания, на 25 февруари т. м., Антиохийската църква съобщава, че няма да участва в споменатата среща.