Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

4.8933333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (75 Votes)

326085689 1181544772487334 6260920043684552529 nНа 27 януари, в рамките на Международните рождественски образователни четения, които се провеждат под егидата на Московския патриарх Кирил, в дивизията за специални операции „Ф. Е. Дзержински“ се проведе среща на свещениците от епархийските отдели в РПЦ, които осигуряват духовното обгрижване на руските военни.

На снимката свещениците позират около бюста на съветския комунист Феликс Дзержински, основател на болшевишката тайна полиция (ЧК), чието име е станало нарицателно за методите на червения терор. Насилствената система, която той основава за разправа и елиминиране на „враговете на революцията“, довела до смъртта на стотици хиляди души, е наследена и развита от Сталин в репресиите през 30-те години на 20 в.

4.9080459770115 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (87 Votes)

indexРуският свещеник Сергий Чечаниев от Санкт Петербург публикува в „Русская линия“ своето мнение по въпроса „Кого трябва да екзекутира президентът Путин“. Зловещата статия потвърждава все по-очевидната истина, че Русия възражда съветския тоталитарен режим с присъщите му методи на масово избиване на „външните и вътрешни врагове“. С тази разлика, че сега православните свещеници не са обект на кървавите репресии, но им е отредена ролята на техни пропагандатори…

И така се изпълнява казаното в Лука 11:25-26 за повторното завръщане на бесовете с още по-голяма сила там, където милостта на Бога не е била оценена и „в пометения и нареден дом“ Господ не е намерил прием: „Когато нечистият дух излезе от човека, минава през безводни места, търсейки покой, и, като не намира, казва: ще се върна в къщата си, отдето излязох. И като дойде, намира я пометена и подредена. Тогава отива и довежда други седем духа, по-зли от себе си, и като влязат, живеят там; и последното състояние на оня човек става по-лошо от първото“. Няма нищо по-зловещо от това долните думи да звучат от устата на православен свещеник.

Ето и откъс от текста на свещ. Сергий Чечаниев в популярното пропагандистко издание, на който досега не е реагирал критично нито един представител на РПЦ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

1154Всяка празнична икона предава в образи и сюжети смисъла на съответния празник. Затова я наричат „богословие в образи“. О. Василий Шаган от храм „Св. Николай“ във Варна представя иконографията на Богоявление. Чрез едно от известните изображения на Богоявление от светогорския манастир „Дионисиат“ той ни разказва за дълбокото съдържание на празника. Какво е изписано върху иконата и умеем ли правилно да „прочетем“ написаното? Какви сюжети откриваме там и как те ни помагат осмислим събитието, което празнуваме, и да бъде радостта ни пълна.

4.8923076923077 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (65 Votes)

209Малцина в нашата страна чуха новината, обявена през юли т. г.: Центърът „Тависток и Портман“ в Лондон, единственият в страната, който отговаря за проблемите на половата идентичност при деца и юноши, ще бъде закрит през пролетта на 2023 г.! Защо? Защото следваше стратегия на безусловно одобрение на смяната на пола, за която има сериозни съмнения, че по-скоро вреди, отколкото да е от полза за интересите на непълнолетните.

Но нека вземем нещата по реда им. Въпросното звено, филиал на известния и исторически детски психиатричен център „Тависток“, започва да приема през 1989 г. деца и юноши от цяла Великобритания, които се чувстват неудобно (изпитват дисфория) с биологичния си пол. През изминалите години увеличението на броя на тези лица е зашеметяващо: от 97 души през 1997 г. до 2519 през 2018 г. Разбира се, списъците с чакащи са много дълги.

Това не беше проблем на центъра, тъй като тенденцията е глобална. В Швеция броят на момичетата на възраст между 13 и 17 години, които искат да станат момчета, се е увеличил с 1500% между 2008 и 2018 г.! Тогавашният британски министър по въпросите на равенството Пени Мордонт обаче призова за разследване, за да се установи защо молбите за смяна на пола са се увеличили толкова драстично. Трябва да отбележим, че има превес на момичета: за съответния период от 21 години от 40 те са станали 1806!

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

98Красноречиви коментари за руските ракетни удари от 10 октомври срещу най-големите украински градове на водещи пропагандатори по руските медии. Сред тях неизменно са и „църковници“, които говорят, че такава е волята на Христос и всичко е в името на Православието.

Борис Корчевников – телевизионен журналист, генерален директор на канал „Спас“, водещ на предаването „Човешка съдба“ по канал „Россия-1“ коментира за руските зрители бомбардировките срещу Киев. Според него това се случва по молитвите на светците:

kw„Вечерните удари в Киев дойдоха когато Киевската печерска лавра и целият православен свят вече бяха започнали да празнуват Събора на Киево-печерските светии.

Това е цяла армия от светци, покровители на Киев и на целия Руски свят, който започва от тях.

Стотици и хиляди известни и неизвестни светци, лечители, свети воини, свети князе… – те са армия, която продължава да живее с нас, да воюва заедно с нас и да се застъпва пред Бога за нас.

Може би някои ще се изненадат, но светиите, там горе на небето, молят Бога… за отмъщение“.

 

 

И рече старецът...
Накажи душата си с мисълта за смъртта и като си спомняш за Иисус Христос, събери разсеяния си ум!
Св. Филотей Синаит