Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (10 Votes)

676238 600Нашето време, нашето безвремие…

Все повече текстове на тема реалността в руското православие, са посветени на разочарованието.

Църковната и близката до Църквата интелигенция въздиша тежко: ето, показаха ни Нарния, пък тя се оказа нещо като партиен комитет. Ние си мислехме, че „отец Звездоний”* на Войнович е една зла и глупава пародия, но като гледаме какво се говори и се извършва от името на православието днес, не ни остава друго, освен да смятаме това описание просто за леко преувеличение. Да, разбира се, има и друго православие, но в общественото пространство то е някак все по-тихо и незабележимо, особено докато от живота си отиват свещениците, заварили съветския строй и живели под идеологически натиск.

Сега непрекъснато чуваме, дори от смислени хора, че не всичко тогава е било толкова лошо. И наистина, свещеноначалието е получавало достъп до благата и останалото (дори с Брежнев са вдигали наздравица на кремълските приеми). А и не са гонили бабите от храмовете, прощавали са странностите на интелектуалния елит. Ала за редовия вярващ, който се стараеше при това да живее един нормален живот – да учи, да работи не просто като метач**, беше почти изключено да демонстрира вярата си. Ако в час по физкултура се забелязваше, че някое дете носи кръст, то се превръщаше в същински изповедник, понякога дори ставаше обект на истински тормоз. Като ходехме на Църква за Великден, подминавахме комсомолските патрули, които зорко заграждаха младите момчета − така завинаги можеше да се простиш с кариерата си. Да, успявахме някак да ходим на църква, да, по някакъв начин надхитрявахме грохващата съветска власт. Обаче като войник все пак си носех кръстчето зашито във „въшкарника“, и при това на втората година, защото през първата такива пуловери не ни се полагаха. Много добра имунизация срещу „звездонизма“.

И ако някой влизаше в Църквата открито, например постъпваше в семинарията, той завинаги биваше низвергнат от обществото, а заедно с него и семейството му. И може би това отчасти обяснява стила на поведение на днешното свещеноначалие – те „си го връщат“ за безпросветните унижения, които са преживели като деца и юноши, сега са господари на положението.

Цялата статия: Времето на Звездоний или вечността на Нарния?

3.75925925926 1 1 1 1 1 Rating 3.76 (54 Votes)

3351d56705b784acb530c616578ff0deНа 23 ноември, 2016 г., ЕП гласува резолюция за антиевропейската пропаганда на Кремъл и ДАЕШ. В документа се казва, че Руската страна използва за своите подривни цели религиозни общности и се представя за защитник на християнските ценности. Декларацията предизвика остра реакция, в която говорителите на Москва разпознаха Руската православно църква (РПЦ), а в последствие проруски медии разпространиха, че „ЕС атакува Православието“. От години насам за специалистите е ясно, че Кремъл използва РПЦ и сателитните й църкви за пропаганда и разузнавателни цели. В обръщение влезе и т.нар. „православен фундаментализъм“, изповядван от малки крайни групи, проповядващи агресивен ексклузивизъм спрямо останалите християнски общности и отричащи базовите принципи на демократичното общество и правовия ред. Нещата излязоха на яве, след като френските служби през последните две години разкриха, че руският културно-религиозен център в Париж, зад „мистиката“ всъщност се занимава с шпионска дейност. Проблемът е, че след промените от 1990 г. Католическата църква, Протестантските църкви и местните власти в Европа предоставиха огромен брой храмове на РПЦ и спомогнаха за организирането на руски новоемигрантски енории. Популярното на Запад схващане през 90-те години, че подтисканата при комунизма РПЦ, бидейки свободна, ще се отвори към западните си събратя, се оказа наивна и предостави на Кремъл огромна разузнавателна мрежа, достигаща до най-дълбоките пластове на обществото – до семейната общност. Онова, което съветските другари пропуснаха – моралния интегритет на християните на Запад и Изток, което подриваше съветската система по цял свят – днес е умело експлоатирано от Кремъл. За да се схванат корените на сегашния проблем с руската употреба на „Православието“, трябва да се върнем поне век назад.

Цялата статия: Корените на „хибридната“ употреба на Православието

4.38095238095 1 1 1 1 1 Rating 4.38 (21 Votes)

D7095 1 thИ тази година ще посрещнем тихата Рождественска нощ  със свити сърца. Насред целия мрак и злоба, на които, уви, светът е подвластен от векове, поради което и апостол Павел, още от зората на новото време, ни отправя следното утешение: „Смятат ни за умиращи, а ето, живи сме; наказват ни, ала не могат ни умъртви; огорчават ни, а ние винаги сме радостни; бедни сме, а мнозина обогатяваме; нямаме нищо, а всичко притежаваме” (2 Кор.6:8-10).

Долавяме ли кротката мъдрост на тези слова? Достига ли до нас онази „светлина на познанието”, за която се пее в рождественския тропар, или взорът ни си остава изцяло сляп за нея, както са глухо заключени и сърцата ни?

Ако е тъй, тогава ще виждаме само едно: как мракът неумолимо се разстила над земята, както дните скъсяват хода си в края на годината. Тогава не ни остава друго, освен да затънем в катастрофичността на болката и смъртния страх. Поводи и без това не липсват – от катастрофата в Хитрино до атентата в Берлин. А преди това още други и други – Ница, Париж, Бургас… Донесли много болка и скърби, накърнили плътта и кръвта на нашия живот.

Цялата статия: Страх пред Рождество

4.14285714286 1 1 1 1 1 Rating 4.14 (28 Votes)

hibr2Истеричната реакция, съпътствала и последвала резолюцията на Европарламента за руската пропаганда, само потвърждава заключенията в този документ, твърди Ясен Бояджиев от българската редакция на "Дойче веле" и дава примери.

ЕС се намира под все по-голям натиск от страна на враждебната руска пропаганда, която застрашава отношенията му с партньорите, блокира взимането на важни решения, уронва образа на европейските институции и насажда страх и несигурност сред гражданите. Целите са да бъде внесен разкол в ЕС и да се поставят под съмнение демократичните ценности, а за постигането им руското правителство използва широк набор от средства и инструменти - мозъчни тръстове, многоезични телевизионни канали ("Русия днес"), псевдо-информационни агенции и мултимедийни услуги ("Спутник"), трансгранични социални и религиозни групи, социални медии и интернет тролове, финансиране на политически партии (включително антиевропейски и крайно десни) и популистки движения.

"Гадна хартийка"

Така накратко може да се резюмира посветената на Русия част в приетата от Европейския парламент резолюция относно „Стратегическата комуникация от ЕС за противодействие на пропагандата, насочена срещу него от трети страни". Тази резолюция има препоръчителен характер и не задължава никого с нищо. Препоръчва спешни мерки за противодействие, без да ограничава или забранява каквото и да било. Просто сочи проблема.

Цялата статия: Как ЕС "забрани православието"

4.78947368421 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)

0101014Преди две недели в църква слушахме притчата за безумния богаташ. Единственият, когото Христос нарича „безумец”. Той бил богат човек, нивата му народила много жито, житниците му не можели да го съберат, трябвало да се съборят старите и да се построят нови, много по-големи хамбари. И тогава богатият човек щял да каже на душата си: „душо, имаш много блага, приготвени за много години: почивай, яж, пий, весели се”. Но Бог охладил ентусиазма му и му възразил: „безумнико, нощес ще ти поискат душата; а това, що си приготвил, кому ще остане?”

Както често се случва с мене, а вероятно и с други, много пъти съм препрочитала или слушала даден евангелски текст и едва на десетия път като че ли наистина успявам да вникна в съдържанието му, сякаш до този момент съм го възприемала съвсем повърхностно, оплоскостено, еднопланово, клиширано. А понякога познатото ми се разкрива изведнъж като непознато и ново.

Едва ли има нещо по-противно за душата от факта, че за години наред пред нея има приготвени житници и богатства. Едва ли за душата има нещо по-противопоказно от това да почива, да яде, да пие и да се весели. Защото именно тези неща я смазват и погубват.

Цялата статия: Самопогубване

 

 

И рече старецът...
"Имайте непресторена любов помежду си, пазете преданието, и Бог на мира да бъде с вас и да ви утвърди в любов"
Св. Павел oт Обнора
   

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.