Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

2017 01 18 1208На 18 януари Църквата почита паметта на св. Атанасий Велики. Това е вторият празник в църковния календар, посветен на него. Първият е на 2 май, който е денят на успението му. На днешния ден светецът се почита заедно със св. Кирил Александрийски заради големия богословски принос на двамата александрийски светители в опазването на православното учение от арианската и несторианската ерес през 4 и 5 век. Затова тропарът на св. Атанасий го възпява като "стълб на Православието", а кондакът подчертава важната му роля за умножаването на вярата.

Тропар за 2 май, гл. 3

Столп был еси православия, божественными догматы подтверждая Церковь, священноначальниче Афанасие: Отцу бо Сына Единосущна проповедав, посрамил еси Ария. Отче преподобне, Христа Бога моли даровати нам велию милость.

Стълб си бил на Православието, като си утвърдил Църквата с божествените догмати, свещеноначалниче Атанасие, защото, проповядвайки Сина за единосъщен на Отца, си посрамил Арий. Отче преподобни, Христа Бога моли да ни дарува велика милост.

Тропар за 18 януари (заедно със св. Кирил Александрийски), гл. 3

Делы возсиявше православия, все погасившие злославие, победителие, победоносцы бысте, благочестием вся обогативше, Церковь вельми украсивше, достойно обретосте Христа Бога, дарующаго нам велию милость.

Възсияли с дела на православието и надвили цялото лошо учение, вие станахте победители и победоносци, като с благочестието си обогатихте всички и богато украсихте Църквата, достойно намерихте Христос Бог, Който ни дарува велика милост.

Кондак, гл. 2

Православия насадив учения, злославия терния изсекл еси, умножив семя веры одождением Духа, преподобне, темже тя поем, Афанасие.

Като си засял православното учение, си изтръгнал тръните на лъжливото учение и семето на вярата си умножил чрез оросяването от Духа; затова те възпяваме, преподобни Атанасие.

Изпълнение на Никола Антонов: Св. Атанасий Велики и св. Кирил Александрийски (Атанасовден) - "Слава" на "Хвалитех", глас 3.

Цялата статия: Св. Атанасий Велики - стълб на Православието

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

ANTONIOS2На 17 януари Църквата чества паметта на св. Антоний Велики, основоположника на християнското монашество. Житиеписецът на св. Антоний - великият Александрийски епископ Атанасий (чиято памет Църквата чества на 18 януари), пише, че по времето на св. Антоний вече имало аскети, които водели такъв начин на живот, но в близост до селищата. Св. Антоний се оказва първият, който предприема този подвиг да се отдалечи навътре в т. нар. велика пустиня (или Източната пустиня, източно от р. Нил) и да остане там десетки години, до края на живота си. По стъпките му тръгват хиляди мъже и жени, които много бързо превръщат необитаемата и враждебна пустиня в "нов, християнски град".

В началото, в продължение на десет години св. Антоний живял в гробница недалеч от своето село на десния (източния) бряг на река Нил. Още 20 години живял в изоставена крепост, където около него се събрали ученици. Но всички тези междинни спирки в неговия път към „вътрешната пустиня” са били част от „обитаемата земя”. 

Едва след като получава видение, св. Антоний се решил да се засели в земя, която никога дотогава не е била обитавана от хората. 150 километра той следва пътя на керваните от Нил до Червено море, който минава през голямата низина Вади-ал-Араб. Именно в тази пустиня на изток от Нил, в планината Клизма св. Антоний открил вода, няколко финикови палми и в този малък оазис възникнала монашеската общност, превърнала се в идеал за поколения християни във Византия и до наши дни. Приблизително на същото място, където се установил отшелникът, по-късно бил изграден и манастирът, носещ сега неговото име. На около 275 м. над манастира върху планинския склон е изкуствената пещера, където е живял бащата на египетското монашество.

Цялата статия: Честваме паметта на основоположника на монашеството св. Антоний Велики

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

plakatХрам  „Св. Атанасий” във Варна ще отбележи своя храмов празник на 18 януари. По този повод на 17 януари (вторник) от 17 ч. в храма ще се отслужи вечерня с петохлебие.

На 18 януари (сряда) от 9 ч. Варненският и Великопреславски митроплит Йоан ще отслужи празнична архиерейска св. Литургия. В нея участие ще вземат свещеници от Варненска и Великопреславска епархия, както и от други епархии в страната.

По установена вече традиция след службата ще бъде осветена риба и раздадена на всички присъстващи. Църковното настоятелство е приготвило 420 порции за участващите в светата литургия миряни. За празника излиза първи брой  за 2017 година на енорийския вестник „Православен глас”, който се разпространява безплатно.

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (8 Votes)

655 402 sinodalna palata svetiia sinodВ последните дни медии услужливо и добронамерено разпространиха неясна информация за желание на български православни клирици да се ангажират с предпазване на старите хора от телефонните измамници. Днес обаче синодният отдел "Връзки с обществеността" разпространи свое изявление, в което се казва:

Във връзка с разпространяваща се информация, че „със заповед на Патриарха Църквата обяви война на ало-измамниците” ви уведомяваме, че информацията не е коректна. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит не е подписвал подобна заповед нито в качеството му на патриарх и председател на Светия Синод за диоцеза на БПЦ-БП, нито в качеството му на Софийски митрополит за диоцеза на епархията. В канцеларията на Светия Синод е внесено такова предложение за участие на БПЦ в широкомащабна кампания срещу телефонните измамници, което предстои да бъде разгледано на предстоящо заседание на Синода. Както обикновено, когато става въпрос за общественозначими инициативи на БПЦ и решения на Светия Синод, ще бъдете своевременно информирани.

 

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (10 Votes)

ikona bojiata majkaДо 15 януари, неделя, ще остане копието на чудотворната икона на св. Богородица "Всецарица" в столичния храм "Св. Параскева". Такова решение е взело църковното настоятелство и храмовото духовенство заради големия приток на богомолци, желаещи да се поклонят пред свещеното изображение. По предварителни планове иконата трябваше да пребивава в софийската църква до 11 януари. Всеки ден от 9 ч. в храма се отслужва св. Литургия, а вечер, от 18 ч. - Акатист на св. Богородица. Така поклонниците могат да вземат участие в богослуженията и да отправят обща молитва с другите богомолци, дошли да изпросят молитвената подкрепа на Божията майка.

В неделя копието на чудотворната икона на св. Богородица ще бъде върнато в Гигинския манастир, където се съхранява.

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.