Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

350pxСлед дълги години на реставрация на цялостната желязна конструкция на българската желязна църква в Истанбул „Св. Стефан“ вече предстои църковното ѝ обновление. То ще бъде отслужено на 27 декември, Стефановден, от Галиполски и Мадитския митр. Стефан. Тъй като нашата църква там е под юрисдикцията на Вселенска патриаршия, оттам е определен и архиереят, който да извърши обновлението и да отслужи светата Литургия по случай празника на Христовия първомъченик архидякон Стефан, комуто е посветен българският храм. От българска страна по решение на Св. Синод на БПЦ в празника на Стефановден ще участва Старозагорският митр. Киприан.

Църквата ни в кв. „Фенер“ край Златния рог е построена в края на 19 в. и е осветена през 1898 г. от Българския екзарх Йосиф. Тя е главната църква на българската общност в града и катедрала на Българския екзарх. Преди 15-ина години бяха забелязани слягания в основите и силно корозиране на чугунените отливки, от които е сглобена конструкцията. С помощта на българската държава и частни дарители беше започнат частичен ремонт, докато накрая голямата община на Истанбул отпусна достатъчно средства за цялостния ремонт. Затова се очаква на 7 януари турският президент и българският премиер да „прережат лентата“ на обновената църковна сграда. За тогава се отлага и пътуването на Българския патриарх Неофит до турската столица с идеята да присъства на светското откриване на храма.

4.375 1 1 1 1 1 Rating 4.38 (16 Votes)

Image 5917645 128 0На заседанието си от 15 декември Св. Синод взе решение да освободи от длъжността му игумена на Бачковския манастир архимандрит Симон (Бодуров). За нов игумен е определен клирикът от Видинска епархия архимандрит Самуил (Теодосиев). Той ще бъде въдворен на 17 декември от главния секретар на Св. Синод Мелнишки еп. Герасим. Архимандрит Симон преминава на служение в Русенска св. митрополия. Информация за причините за смяната не се дава.

DSC 1801Предния ден пък, на заседанието си от 14 декември, Св. Синод реши да освободи Александра Карамихалева от длъжността ѝ началник на отдел „Връзки с обществеността“ към Св. Синод. В официалното съобщение се казва, че това било поради необходимостта този пост да се заемел от духовно лице. На нейно място е назначен протойерей Николай Георгиев. Отделът „Връзки с обществеността“ занапред ще има и духовен надзорник – Старозагорския митр. Киприан. По неофициална информация промяната е свързана с превишаване на правомощията на пиарката на Св. Синод. Александра Карамихалева се връща на длъжността си в „Църковен вестник“, където ще бъде главен редактор.

3.5 1 1 1 1 1 Rating 3.50 (8 Votes)

IMG 20171214 WA0017Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков връчи на Ловчанския митр. Гавриил специалния приз „Сграда на годината 2017 г.“ за изграждането на православния катедрален храм „Св. Кирил и Методий“ в Ловеч. Това стана на церемония, по време на която бяха отличени победителите в националния конкурс.

„Църквата е първият новопостроен катедрален храм от почти 100 години насам и спомага изключително силно за духовното развитие на Ловчанска епархия“, подчерта министър Нанков. Той оцени високо работата на митрополит Гавриил и изказа своето уважение за силата, смелостта и куража на духовния водач. Министър Нанков напомни, че храмът е изграждан 12 години. Той изказа своята благодарност на всички спонсори, държавата и обикновените граждани, откъснали от залъка си, за да осъществят тази мечта на ловчанлии и българите християни в страната. „Поклон пред това, което направихте за Ловеч“, каза още Николай Нанков. По време на церемонията беше обявена и дарителска инициатива за довършване на изографисването на църквата.

4.2916666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.29 (24 Votes)

ДрагалевциНа 12 декември, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, в Драгалевския манастир се проведе Втора конференция на монасите и монахините от Софийска епархия, съобщи сайтът на Софийска митрополия.

След отслужване на празнична св. Литургия за деня на св. Спиридон Тримитунтски монасите и монахините от софийските манастири се събраха в Драгалевската св. обител, за да споделят и обсъдят наболели въпроси от монашеския живот в епархията. Основната тема на конференцията беше проблемът с псевдо-монашеското движение в епархията, който стана особено остър през последната година.

Конференцията беше открита от протосингела на Софийска епархия архимандрит Василий, който приветства събралите се от името на Негово Светейшество и подчерта, че Софийската св. митрополия е призвана да бъде майка за своите чеда, избрали монашеския път на спасението.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)

1fcd63a92db4c27f4626435629674068Благотворителен предрождественски концерт в подкрепа на журналистката Станислава Пирчева организира Софийската св. митрополия, съвместно с Българското национална радио. Проявата ще се проведе с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Журналистката от БНР Станислава Пирчева страда от тумор на мозъка. Тя се нуждае от финансова помощ за сложната операция по отстраняването му. В кампанията за набиране на средства сега се включва и Българската православна църква в лицето на Софийска митрополия и на Софийския свещенически хор с диригент ик. Кирил Попов. Станислава Пирчева е позната и обичана в църковните среди, тъй като ресорът на журналистическата ѝ работа включва отразяване на дейността на БПЦ. Освен това тя е и известна поетеса с литературния псевдоним Ава. Миналата година излезе първата ѝ стихосбирка със заглавие „Живот за събуждане“.

Благотворителният предрождественски концерт ще се проведе на 21 декември в старинен храм „Св. Софѝя“ от 18 ч. Входът е свободен.

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.