Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

f4fe71508ea36e349519def9b7f4b5ec68087d1d85c8624357pimgpshfullsizedistrНа 18 август отбелязваме успението на св. Йоан Рилски Чудотворец. Тази вечер в централния храм на Рилската св. обител се отслужва всенощно бдение. Празничната св. Литургия на 18 август ще оглави Неврокопският митрополит Серафим. В съслужение с него ще бъде и братството на манастира. Поклонници от цялата страна се събраха в светата обител за участие в богослуженията. Утре до началото на св. Литургия в 9.30 ч. се очаква да пристигнат още повече богомолци.

По традиция за този празник в Рилския манастир не се канят архиереи от други Православни църкви, както и църковни хорове от чужбина. На клироса ще пеят български псалти от столицата, страната и братя на манастира.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

E2Манастирът „Св. апли Петър и Павел“ в гр. Свищов кани православни християни на 25 август (петък) и 26 август (събота) от 8:30 ч. да участват в извършване на безвъзмездна трудова дейност в манастира, известна в миналото като харизанство. Необходима е помощ при извършване на строително-ремонтни, градинарски и домакински работи за благоустройване и благоукрасяване на светата обител. Харизани могат да бъдат пълнолетни мъже и жени.

Инициативата се провежда с благословението на о. Антон Николаев от манастира „Св. св. Петър и Павел“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

01На 18 август е празникът на чудотворната икона на св. Богородица „Всецарица“. През 2014 г. с благословението на Варненския и Великопреславски митр. Йоан и по инициатива на църковното настоятелство при храм „Св. Атанасий”, във Варна беше донесено копие на чудотворната икона „Всецарица“ от манастира „Ватопед“ на Света гора.

По повод празника на иконата на 18 август, петък, от 8:30 ч. в храм „Св. Атанасий“ ще бъде отслужена св. Литургия. След нея ще се извърши водосвет и ще се отправи молитва пред чудотворния образ на св. Богородица.

4.1739130434783 1 1 1 1 1 Rating 4.17 (23 Votes)

49eedc9aaa222ed467fa9de168ce24f5Премиерът Бойко Борисов обеща правителството да отпусна половин милион лева за ремонта на още едно крило на Троянския манастир. Решение за осигуряването на средставата ще се вземе утре, съобщи БТА.

"Догодина за празника Антимовото крило трябва да се реконструира до основи и ще бъде направено. Знаете - като кажем нещо, то утре ще стане", заяви Борисов пред журналисти в светата обител. Той припомни, че от една-две години правителството се грижи не само за този манастир, а за всички църкви и манастири в България.

"На 10 септември се разбрахме с патриарха и руския посланик, в Русе църквата, която я бяха взривили комунистите едно време да направят Пантеон, сега я изградихме наново", заяви още премиерът. Той добави, че на 10 септември патриархът и Русенският митрополит ще осветят църквата, както е канонът.

4.8 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (20 Votes)

08.15 Uspenie ChoraНа 15 август от древни времена християните отбелязват успението, земната смърт на света Богородица, майката по плът на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Отбелязват това земно събитие като небесен празник, защото тя е не само човек като нас, но е избрана и удостоена от Бога да стане "вместилище на Невместимия" и "по-просторна от небесата", които не могат да вместят в себе си Невместимия в тварни рамки Творец - Бога. Както светите апостоли се събрали при нейното погребение, така и ние се събираме в храмовете на този ден, за да я почетем отново и отново, да изразим нашата благодарност за всегдашните й молитви като застъпница за нас пред нейния Син и наш Бог, да затвърдим личната си убеденост, че ако тя лично не би предстояла в молитва за нас, кой би ни запазил досега свободни?!

За най-големия Богородичен празник във всички храмове ще се отслужат както вечерни и утринни в чест на Пресвета Богородица, така също и литургии, а хиляди хора ще пристъпят към светата чаша с тялото и кръвта Христови. Защото това е празник на нашата вяра и в евхаристията тя намира своята върховна изява.

На всички честитим настъпващия празник и пожелаваме по великото молитвено застъпничество на Божията майка да стигаме все по-близо до целта на нашия живот - спасението в Христос Иисус, нашия Господ. 

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.