Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

2018 09 21 1033На 26 септември от 18 ч. в Огледалната зала на Софийския университет ще бъде представена книгата на проф. Климентина Иванова „Ръкописи. Автори. Творби“. Представянето на изданието се организира от Кирило-методиевският научен център при БАН.

Книгата излиза като том 14 на престижната славистична поредица „Краковско-Вилнюски славистични студии“ (Краков, 2018) и обединява усилията на специалистите от Ягелонската славистика и от Кирило-Методиевския научен център. Той включва 564 страници. Включва 20 студии и статии, печатани в периода 1969–2013 г. Подборът им се основава на засиления интерес към изследвания на проф. Кл. Иванова, които в годините се оказват труднодостъпни. В част от тях за първи път са публикувани старославянски произведения, които влизат в „златните страници“ на средновековната кирилска книжнина: азбучни акростихове с глаголическа подредба от състава на Празничния миней; Служба на св. Иван Рилски; Служба на св. Михаил Воин; Сръбската служба на св. Ахил Преспански; Успение Методиево; Житието на св. Павел Тивейски. Към всяка своя статия Кл. Иванова добавя нови текстове, наречени от нея „Авторски бележки“ – те са в много от случаите нови статии, с които авторката въвежда новите изследвания по конкретната тема и актуализира проблематиката.

Сборникът е славяноезичен – статиите са публикувани на български език, 3 – на руски. Съдържа също редакторски и авторски увод, които освен на български са преведени и на полски език; томът е снабден и с Именен указател.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

kambanka koricaВ новия брой на детско списание „Камбанка”, издание на енорията при храм „Св. Атанасий” във Варна, са публикувани разкази, приказки и притчи с илюстрации. Представено е житието на св. пророк Йона в картинки. Поместена е информация за църковния празник в чест на св. архангел Михаил. Библейските теми са посветени на Рут и Ноемин и Христовите думи: „Обичайте враговете си”(Мат. 5:44).

Малките читатели са изправени пред редица предизвикателства: как да нарисуват ангел, да приготвят пица и сладкиш, чрез лабиринт да намерят пътят на св. пророк Йона до брега. В рубриките „Знаете ли, че” децата ще разберат повече за камбаната, нейния произход и употреба, а в „Светли имена” ще се запознаят с живота на Димитър Зограф. На страниците на списанието могат да научат някои молитви, да получат отговор на въпроса: защо християните трябва носят кръст? Малчуганите ги очаква оцветяване на картинки, ребуси, интересни мисловни задачи и занимателни игри.

Списанието се издава с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Разпространява се безплатно.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

Роженски манастирНеврокопска св. митрополия съобщи, че Роженският манастир ще бъде затворен за неопределено време днес, докато се провеждат следствени действия от полицията заради извършеното снощи нападение над св. обител.

„С болка и тревога съобщаваме, че на 18.09.2018 г. вечерта бе извършено нападение над Роженския манастир „Св. Рождество Богородично“ и е оказано физическо насилие над духовно лице в манастира от група неизвестни засега извършители. В момента се провеждат следствени действия от компетентните органи, поради което достъпът до манастира днес ще бъде ограничен за неопределено време“.

Шестима маскирани мъже нахлуха снощи, около 20 ч. в Роженския манастир „Рождество Богородично“. Двама от нападателите са съборили на земята духовника, който е бил сам в св. обител, завързали са устата му с тиксо, а самия него с въже на стол. След това са започнали да разбиват стените под иконите, търсейки „съкровището на манастира“. По първоначална информация нападателите не са откраднали икони от манастира, нито пари. Взели са само телефона на свещеника, вероятно за да не потърси помощ. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

2018 09 18 1419„Празник в класната стая“ е новото издание на Центъра за образователни инициативи „Двери“. То е създадено за учениците в начален етап (3-4 клас), обучавани в българските училища в чужбина. То е съвместен проект със Западно- и Средноевропейска епархия и излиза с благословението на митр. Антоний. Учебното пособие се финансира от Дирекция „Вероизповедания“ и се разпространява безплатно.

Пособието „Празник в класната стая“ съдържа комплект материали за учениците, които творчески ще осмислят посланието на някои от най-важните християнски празници, отбелязвани в училищна среда. Изходната идея при разработването на уроците е за съществуващата връзка празник-добродетел, която връзка остава скрита при преподаването на християнските празници в училище. В увода към Помагалото за учителя четем:

„Основната идея, залегнала в разработването на уроците, е съществуващата връзка между добродетелите и празниците, които всеки народ създава. Паметта за доброто дело, извършено от добрия човек в полза на цялата общност, е изключително важна за създаването на връзки във всяко общество. Тази памет формира ценностите в общността – затова тя се пази и предава в поколенията.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)

39193На 1 октомври за двадесета поредна година в Енорийския център на столичния храм „Покров Богородичен“ ще бъде открита учебната година за църковно-просветните курсове за възрастни и деца. До края на септември своето желание за обучение могат да заявят както нови курсисти, така и тези от предишни години, които желаят да продължат участие в следващите нива. Учебната година традиционно ще бъде открита на храмовия празник 1 октомври и ще завърши в края на юни 2019 г.

Заниманията в Енорийския център се провеждат от понеделник до неделя. Вечер в делничните дни са курсовете за възрастни, събота и неделя – за деца. Те се ръководят от специалисти по съответната дисциплина и с участие на свещениците от храма. Тригодишните курсовете по катехизис се провеждат вече 20-а година и в тях се работи по утвърдена програма. Те са част от просветителската и мисионерска дейност на храма. Уникалното в тях е, че те не само въвеждат курсистите в православното учение, богослужение и традиции, но и позволяват лично и непринудено общуване със свещениците от храма. Заниманията по катехизис за възрастни, както и неделното училище за деца и младежи са безплатни, за останалите курсове има такса за участие.

Всички занимания се провеждат в залите на Енорийския център в криптата на храма.

Програмата за възрастни включва курсове по:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.