Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)

3019Днес в храм „Св. Атанасий“ в Бургас беше дадена пресконференция за позицията на духовенството в Бургаска околия относно касирането на избора за Сливенски митрополит, в която участваха прот. Севастиян Йорданов от катедралния храм „Св. Кирил и Методий“, о. Николай Димитров от храм „Св. Йоан Рилски“, о. Стоян Кралев от Царево и о. Петър Косев от Несебър.

О. Севастиян, който доскоро беше архиерейски наместник в Бургас, подчерта, че бургаските клирици и миряни изразяват позиция, която е в съзвучие с традицията и правилата на Църквата, и затова отправят апел към Св. Синод да обърне внимание на техния глас и да преразгледа решението си.

„Ние сме тук, за да защитим и миряните, нашите енориаши, и да обясним, че нито те, нито ние внасяме разкол в нашата църква. Искам да успокоя и всички наши събратя, че духът ни е мирен, а не пораждащ разкол. Следваме правилата на нашата църква – нейните канони и положеното от устава, и затова ни е много тежко да ни квалифицират като разколници и „тълпа“, която извършва нещо самочинно“, подчерта той.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

еуиу2и42уешЖалба, подписана от хиляди жители на Сливенска епархия ще бъде изпратена до министъра на правосъдието Атанас Славов. Тя е по повод „суспендирането на Устава на Българската православна църква – Българска Патриаршия (БПЦ-БП) чрез приемане на „наредба“ за избиране на митрополити“.

Под жалбата се подписват не само клирици, но и миряни, жители на цялата епархия, в която влизат градовете Сливен, Бургас, Ямбол, Елхово, Тополовград, Ахтопол, Поморие и др. Места за полагане на подписи има в църкви, магазини, читалища, библиотеки, на различни пунктове в градовете, в обществени сгради. Изборът на епархийски митрополит не е тясно църковно дело. Това дело засяга цялото население на епархията, действията му се отразяват на всички, посочват участници в подписката.

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

5566Трима митрополити от състава на Св. Синод на БПЦ – Ловчански Гавриил, Неврокопски Серафим и Видински Даниил, са заявили особено мнение по време на заседанието на Св. Синод, проведено на 24 февруари. Тогава те са се обявили против приемането на наредба, с която се променя начиът за провеждане на избори за епархийски митрополит. Днес на синодния сайт беше публикуван и текстът на тяхното Особено мнение. В него се посочва, че Св. Синод има правото „да приема синодални наредби за устройството и управлението на Църквата“, но само в неотложни случаи (чл. 58, ал. 12 от УБПЦ), какъвто не е бил този от миналата седмица. Посочва се също, че синодните наредби „… са документи, които не могат да се намират в противоречие с Устава, нито пък да се произнасят по вече уредени от Устава въпроси по начин, различен от разписания в Устава“.

Текстът на тримата митрополити посочва, че според тях няма основания за приемането на новата синодна наредба, още повече това е неподходящо да става по средата на вече започнала процедура по избор на Сливенски митрополит.

4.8571428571429 1 1 1 1 1 Rating 4.86 (56 Votes)

606Неврокопски митрополит Серафим и Видински митрополит Даниил огласиха аргументите си да не се съгласят с касирането на избора за Сливенски митрополит.

За първи път те огласяват съдържанието на жалбите, дали повод на синодните архиереи да касират избора, а след това и да променят правилата за избор на митрополити в БПЦ. Тяхното становище е публикувано в официалния сайт на Българската патриаршия.

Владиците съобщават, че трима избиратели – свещениците Евгений Георгиев Янакиев и Серафим Костадинов Барбуков, и мирянина Димо Костадинов Димов са подали жалба, че между двата тура на избора е имало почивка. Освен това е постъпил и „доклад“ от свещ. Евгений Янакиев лично срещу Агатополски епископ Йеротей за злоупотреби с имоти.

4.9230769230769 1 1 1 1 1 Rating 4.92 (52 Votes)

423432Клирици и миряни от цялата страна откриват онлайн-петиции и организират подписки срещу решението на Св. Синод за касиране на изборите в Сливенска епархия и срещу скандалната наредба, приета от част от митрополитите в противоречие с Устава на БПЦ. Исканията на петициите и подписките са за отмяна на приетите решения, но и за възстановяване на нормалния диалог между висшия клир и свещенството и миряните. Откриването на голям брой подписки и петиции е свързано със спонтанния характер на недоволството на хората. То е породено от явното незачитане на волята на епархийските избиратели и изолирането им от избирателния процес като уж неспособни да вземат необходимите решения. Хората протестират и срещу презрителното отношение към свещенството и миряните от страна на т. нар. висш клир (т. е. синодните митрополити) и все по-оскъдяващия дух на любов и съработничество в нашата църква.

Миряни от Ахтопол започнаха подписка в града, а в Бургас в храм „Св. Кирил и Методий“ желаещите могат да подпишат писмо към Св. Синод, в което свещеници и миряни изразяват своето несъгласие с касирането на избора в Сливенска епархия и срещу наредбата за промяна на Устава на БПЦ. Хората се подписват както на хартия, така и онлайн.

Можете да подкрепите някои от подписките тук:

Отворено писмо – подписка срещу решението на Св. Синод за касиране на изборите в Сливен и относно приетата Синодална наредба

Подписка против касирането избора на Сливенски митрополит