Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

IMG 20190322 1437422Ученици от цялата страна отбелязаха вчера празника Благовещение и изработиха поздравителни картички за своите майки. Много учители използваха като основа за урока си специално подготвените картички на Центъра за образователни инициативи „Двери“, чрез които децата се запознаха с евангелската история за срещата на младата Мария с архангел Гавриил, откриха кои нравствени качества на св. Дева я правят най-добрата майка за Божия Син. Накрая сглобиха 3D честитки за своите майки и им написаха сърдечни пожелания за празника.

Чрез образователните картички християнските празнични ценности стигат до повече ученици и техните семейства и изпращат послания, които в ежедневието рядко се получават: за любов, отдаденост, грижа и саможертва.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

Hram Sveta SofiaСпоред древна традиция, идваща от ранното средновековие, храмовете, посветени на Св. Софѝя в Константинопол и в други престолнини, всъщност са строени в чест на Божията Премъдрост – Сина Божи, въплътен в Богочовека Иисус Христос. Затова и столичният старинен храм „Света Софѝя“ чества годишния си празник на св. Благовещение, когато по свръхестествен начин св. Дева Мария е заченала Спасителя на света. Поради смесването на традициите този храм има празник и на 17 септември, когато почитаме паметта на светите жени-мъченици Софѝя и трите ѝ дъщери Вяра, Надежда и Любов. Основният храмов празник обаче си остава на св. Благовещение, 25 март.

В чест на утрешния празник тази вечер от 17 ч. велика вечерна в храма ще отслужи Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. 

Утре св. Златоустова литургия ще оглави Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит. В съслужение с него ще бъдат Преосвещените епископи Мелнишки Герасим, главен секретар на Св. Синод, и Белоградчишки Поликарп, както и храмовото духовенство.

Св. Литургия ще започне в 9:30 ч.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

mitropolit naum riza sv dimitar basarbovski42 696x492С нова реликва се сдоби Русенска митрополия – ризата, покривала мощите на св. Димитър Басарбовски, съхранявани в едноименната патриаршеска катедрала в Букурещ. Тя е дарена от Румънския патр. Даниил по молба на Русенския митр. Наум. Пред медиите българският архиерей мотивира искането си да получи светинята така: „Ризата е изключителна ценност за нас, тъй като имаме и частица от светите мощи на св. Димитър. Надявам се повече вярващи в епархията да могат да се поклонят пред тях“.

Св. Димитър Басарбовски  свързва Русенска епархия с Румънската православна църква и столицата Букурещ. През 17 в. светецът се подвизава в манастир край Русе, носещ сега неговото име, а днес мощите му се съхраняват в Букурещ. Стотици румънски поколнници ежегодно се стичат в св. обител в с. Басарбово, за да се поклонят на мястото на монашеските подвизи и земния живот на този много тачен светец. На 25 март, Благовещение, ризата на св. Димитър ще бъде тържествено пренесена от русенския катедрален храм „Света Троица“ в Басарбовския манастир, където ще остане за постоянно.

Пристигането на реликвата в дунавския град съвпадна с отбелязването на петата годишнина от избора на митр. Наум за епархийски архиерей на Русе.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

IMG 20190322 131507На 22 март по инициатива на свещ. Кирил Синев и с благословението на Русенския митр. Наум в СУ „Васил Левски“, гр. Русе (в енорията на русенския храм „Св. Възнесение“) беше изнесен урок за предстоящия празник Благовещение. Свещеникът изнесе урок в 3б клас и в 3а клас с класни ръководители съответно Здравка Георгиева и Росица Хальова. Децата бяха запознати със започналия Велик пост и празника Благовещение. О. Кирил раздаде на всеки един ученик образователната картичка Благовещение, издание на Центъра за образователни инициативи „Двери“, както и иконки с образа на св. Петка за благословение. При подготовката си за урока свещеникът използва учебното пособие Празник в класната стая, издание на „Двери“, в което занятието е подробно разработено.

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (14 Votes)

Pantanassa 932x1184Енорията към столичния храм „Рождество Христово“ в „Младост“ днес, петък, в 16:30 ч. ще посрещне иконата „Св. Богородица-Всецарица“, която е копие на прочутата Ватопедска икона на Божията майка и се съхранява в Гигинския манастир „Св. Козма и Дамян“. От 17 ч. храмовото духовенство начело с председателя о. Димитър Генчев ще отслужат малко повечерие с втората част от Богородичния акатист, който се чете в петъците на Великия пост.

В 19 ч. в храма за първи път ще бъде отслужено нощно богослужение – бдение, което ще продължи след полунощ, до 2 ч. Във всенощната служба ще се включат и клирици от други енории.

Свещениците при храма отправят покана към всички християни да вземат участие във великопостното богослужение в прослава на Божията майка.

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.