Мобилно меню

2.75 1 1 1 1 1 Rating 2.75 (20 Votes)

Sv. TrisvetiteliНа 30 януари, неделя, Богословският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ чества паметта на светите Трима светители – св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст. Денят на Тримата светители се отбелязва и като празник на висшите православни богословски школи.

Тази година по традиция празникът ще бъде почетен в академичния параклис „Св. Климент Охридски“ на Богословския факултет при спазване на всички противоепидемични мерки.

Празничното богослужение ще започне в 8 ч. с утринна и ще продължи с архиерейска св. Литургия, която по поръчение на Св. Синод ще оглави Старозагорският митрополит Киприан.

След това ще се проведе академичната лекция на гл. ас. д-р Венцислав Каравълчев на тема „Възникването на празника на Тримата светители – исторически контекст и църковно послание“.

Лекцията може да бъде проследена и дистанционно на адрес: https://us02web.zoom.us/j/81961262969.

Достъпът до сграда на Богословския факултет на СУ е разрешен само със зелен сертификат.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

Rangel Rangelov.jpgНа 24 януари вечерта в софийската болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“ почина богословът Рангел Рангелов. Преди месец той беше в болница заради сърдечно заболяване, а преди дни беше приет в „ИСУЛ“ със заболяване от коронавирус, в резултат от което е починал.

Рангел Тасков Рангелов е роден на 19 октомври 1943 г. в София. Учи в шестгодишния курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ на гара Черепиш, Врачанско, заедно със сегашния Български патриарх Неофит, Тивериополски епископ Тихон и много други, от които значителна част са свещеници (някои вече и покойници). От ученическата скамейка Рангел се отличава с буден ум и интереси към свещената наука. С усърдие изучава чужди езици. Започват и първите му опити да пише стихотворения.

1.1162790697674 1 1 1 1 1 Rating 1.12 (43 Votes)

2022 01 21 22 12 58Днес за духовен надзорник на Софийска епархия беше назначен 36-годишният архимандрит Евтимий (Койнов). Той заема мястото на този пост на о. Ангел Ангелов, високообразован и опитен духовник, който почина през ноември миналата година.

Архим. Евтимий е клирик на Софийска епархия от 2019 г., а дотогава е бил във Видинска епархия.

Роден е на 14 декември 1985 г. в Плевен. Постриган е за монах през 2003 г. в Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий“, Видинска епархия, от архимандрит Сионий (сега Велички епископ).

Ръкоположен е за йеромонах през 2004 г. от Видинския митрополит Дометиан в Клисурската света обител. От същия архиерей през 2010 г. получава и офикията архимандрит във Видинския митрополитски храм „Св. Николай Чудотворец“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

2022 01 21 18 31 48С празнична св. Литургия и лития до паметника на св. патриарх Евтимий в центъра на София беше почетен последният Търновски патриарх. Тържественото богослужение на 20 януари в столичния храм „Св. Седмочисленици“ беше оглавено от Тивериополския епископ Тихон, викарий на Българския патриарх, в съслужение с храмовото духовенство и гости.

2022 01 21 18 10 32След светата Литургия епископ Тихон произнесе проповед, в която говори за живота и величавото служение на св. патриарх Евтимий. Той напомни, че светият патриарх е оставил народа на Бога, но днешният народ вече е забравил това. Владиката обърна внимание на малкия брой богомолци в големия храм като пример за отчуждението на хората от Църквата. Той благодари на присъстващите в храма за молитвеното участие в богослужението и им пожела духът на св. патриарх Евтимий винаги да гори в тях.

След това беше извършена традиционната лития до паметника на св. Евтимий Търновски на известното кръстовище. В нея се включиха клирици и миряни, дошли да почетат светеца.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

 MG 7155На 21 януари Православната църква отбелязва паметта на преп. Максим Изповедник и св. мчк Неофит – небесен покровител на Негово Светейшество Българския патриaрх и Софийски митрополит Неoфит. 

В тази връзка от кабинета на Негово Светейшество съобщават, че патриархът ще отбележи деня на небесния си закрилник в молитва и уединение в параклиса „Св. вмчца Марина“ в двора на Софийската митрополия.

Той призовава всички, желаещи да го почетат, да отправят сърдечна молитва към Бога за здраве, благопреуспяване, мир и избавление от пандемията. Той напомня също и за стриктно спазване на установените от здравните власти противоепидемични мерки.

Предстоятелят на БПЦ призова в тези дни на изпитания, когато сме свидетели на безгранична болка и страдания, да подпомогнем според възможностите си нашите братя и сестри, които се намират в нужда.

Негово Светейшество още веднъж изказва своята благодарност и духовна подкрепа към лекарите, медицинските работници и доброволците, които втора година всекидневно водят битка за запазване на човешкия живот.

Утре в столичния митрополитски катедрален храм „Св. вмчца Неделя“ Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, ще отслужи св. Литургия от 9 ч.