Мобилно меню

3.2857142857143 1 1 1 1 1 Rating 3.29 (7 Votes)

и32и343443След срещата между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и епархийските митрополити с представители на държавата стана ясно, че архиереите не променят мерките за сигурност в храмовете на БПЦ въпреки увеличаващия се брой на заболели от коронавирус. Представителите на държавата в лицето на вицепремиера Томислав Дончев, проф. д-р Венцислав Мутафчийски и Емил Велинов, директор на дирекция „Вероизповедания“ на МС, са поискали от митрополитите по-строги мерки за социално дистанциране и ограничаване броя на богомолците в храмовете в дните на големите християнски празници – Цветница, Лазаровден и Великден. Било е посочено, че се очаква пикът на епидемията да бъде достигнат около Великден и след това.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

3ril06di 47 0Днес в 12 ч. в Синодната палата е започнала среща на представители на държавата и Св. Синод във връзка с честването на големите християнски празници в условията на усложнената епидемиологична обстановка в страната. Вицепремиерът Томислав Дончев, проф. д-р Венцислав Мутафчийски и директорът на дирекция „Вероизповедания“ Емил Велинов преговарят със синодните архиереи.

Тази сутрин Св. Синод се е събрал на заседание, ръководено от Негово Светейшество патриарх Неофит, на което митрополитите са изготвили становището си за действия в новата ситуация.

Решенията на църковните власти и държавата ще станат ясни по-късно днес.

4.948275862069 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (58 Votes)

2020 03 27 1935През 2020 г. се навършват 180 години от рождението на Варненския и Преславски митрополит Симеон (1840-1937 г.). В тази връзка Варненска и Великопреславска митрополия издаде едни от най-забележителните преводи на този изтъкнат духовник: „Първо посланието на св. Климент Римски до коринтяни“ и „Учение на дванадесетте апостоли“ – текст, намерен в самия край на 19 в. от архим. Филотей (Вриений, станал от 1875 г. Серски, а от 1877 г. Никомидийски митрополит) в един-единствен ръкопис от библиотеката на Божигробския метох (т. е. на Йерусалимската патриаршия) в Константинопол. В научните среди вторият паметник е известен и с гръцкото название „Дидахия“.

Преводите на двата текста от гръцки на български език е направен от митрополит Симеон в началото на 20 в., но тогава са издадени поотделно. Книгата, която сега публикува Варненска и Великопреславска митрополия, съдържа двете произведения по съвременния български правопис, но без да се променя езикът на преводача. Осъвременяването на текста на владиката е направено от доц. д-р Светослав Риболов от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, изявен учен в областта на патрологията и специалист по класическите езици.

4.8048780487805 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (41 Votes)

3ril06di 47 0За понеделник се организира среща на представители на Националния оперативен щаб (за предотвратяване на разпространяването на COVID-19) със Св. Синод на БПЦ, на която да се обсъдят действията на Църквата и държавата в ситуация на извънредно положение и особено в дните на предстоящите големи празници – Лазаровден, Цветница и Великден. Вероятно от Националния оперативен щаб ще поискат Св. Синод да ограничи достъпа на вярващи до храмовете в празничните дни, но още не се знае какво ще е решението на архиереите. Междувременно министър-председателят Бойко Борисов днес заяви своето нежелание да поиска от Българската православна църква да затвори храмовете по подобие на другите вероизповедания в страната.

Всички митрополити са по епархиите си и не е ясно кои от тях ще дойдат за срещата в София в понеделник. Пред митрополитите стоят въпроси, с които БПЦ досега не се е сблъсквала и решаването им изисква духовна разсъдителност и пастирска отговорност.  

4.8620689655172 1 1 1 1 1 Rating 4.86 (29 Votes)

2020 03 25 2327Филм, разказващ за същността на православната Литургия, със субтитри на български език, беше публикуван в youtube канала на академичния параклис „Св. Климент Охридски“ на Богословския факултет на СУ. Филмът на Острожкия манастир в Черна гора се състои от 9 серии. Негов сценарист и продуцент е бившият Нишки епископ Йован (Пурич), а режисьор – дякон Ненад Илич. Преводът на текста на български език е на Татяна Филева, а субтитрите са дело на Теодор Аврамов. Сериалът за св. Литургия се публикува с учебна цел. Свещ. д-р Сава Кокудев, ефимерий на академичния параклис, е получил разрешение от авторите сериалът да се разпространява у нас на български език за нуждите на християнската просвета.

Сериите на филма можете да гледате тук.