Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

2018 11 17 2005И тази година стана възможно реализирането на Рождественската творческа работилничка за деца в Златоград. Тя се случва благодарение на добрата воля за съвместна работа на директорките и на доброволци от детските градини „Снежанка” и „Радост“, от една страна, и на църквата в Златоград, от друга. Заниманията включват изработка на: витлеемски звезди на пръчици, украса за елхата от макаронени изделия, рисунки на ангели и ажурни елхички.

Обединените усилия на деца и учители спомагат за осмислянето на празника, за да бъде честването му в радост и пълнота. Малките сръчковци под зоркото наблюдение и дозата фантазия на педагозите оцветяват шаблони, изрязват, лепят, прегъват и накрая аражнират кът с готовите рисунки и украшения за елхата. На този важен християнски празник, който разделя календара на човешката история, е удовлетворяващо да говорим на малчуганите за ценностите в подарения ни единствен живот. По този начин от ранна възраст ги имунизираме срещу фалшивото, учим ги да разграничават добро от зло и най-вече доколкото е по силите им да разберат дълбокия смисъл на събитието. Удивително е чистото трептене на непокварените от греха души по време на творческия процес.

Децата са щастливи, което е естествено състояние за тях, развиват творческото си мислене, въображение и изразяват своята истинска същност без думи и предварително заучени отговори. Творческата работилничка за пореден път предлага едно вълнуващо пътешествие в древната страна Палестина в далечната епоха отпреди повече от 2000 години. В същото време празникът и неговото послание за мир на земята и добротворство между хората винаги е актуален и поучителен за децата.

3.8571428571429 1 1 1 1 1 Rating 3.86 (7 Votes)

78998В библиотеката на Богословския факултет на Софийския университет е открита изложба „In Memoriam” на избрани книги и публикации на двама големи лиургисти на нашето време – архим. проф. Робърт Тафт (1932-2018) и прот. проф. Благой Чифлянов (1923-2018), дългогодишни преподаватели и изследователи на източната православна литургическа традиция.

Изданията са от фонда на Богословската библиотека и от личната библиотека на доц. д-р дякон Иван Иванов, преподавател по Литургика и ръководител на Магистърска програма „Литургия и музика“, който е инициатор и организатор на изложбата. Тя е във връзка със скорошната кончината на двамата литургисти – тук и тук – и във връзка и с 95-годишнината от основаването на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Съчиненията ще са изложени в библиотеката на Богословския факултет от 15 до 25 ноеври, когато е кулминацията на честванията, свързани с 130-годишнината на Софийския университет и 95-годишнината на Богословския факултет.

Съдържание на изложбата:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

afish 1На 21 ноември от 18 ч. в зала „България“ ще се проведе традиционната празнична вечер, посветена на Въведение Богородично – Ден на християнското семейство и православната младеж. Проявата се организира от Софийска митрополия и Софийската филхармония, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Празничната вечер ще започне със слово на свещ. Захарий Димитров и ще продължи с хоров концерт на изявени музикални формации. В програмата са включени: Национален филхармоничен хор „Светослав Обретенов“, Смесен хор на БНР, Хор на софийските момчета, ансамбъл „Драгостин фолк национал“, Софийски свещенически хор, Певческа група на Софийската духовна семинария.

Входът за концерта е свободен!

4.8148148148148 1 1 1 1 1 Rating 4.81 (27 Votes)

2018 11 15 0955Фундаменталният труд на архиеп. Йоан (Шаховски) Философия на православното пастирство вече е достъпна в книжарници в София и Варна. Книгата, която е съвместно издание на Софийска митрополия и фондация „Двери“, беше отпечатана в началото на септември. Целта на изданието, което първоначално излезе на български език в проекта „Живо Предание“, е да се раздава на настоящите и бъдещи пастири на Софийска епархия като ръководство в тяхното служение. 10% от тиража на книгата обаче ще бъде достъпен в няколко книжарници в София и Варна. От днес Философия на православното пастирство (с твърди корици) се продава на цена от 15 лв. в „Български книжици“ и книжарницата на храм „Св. Седмочисленици“ в София. Във Варна изданието може да се намери в книжарница „Благослов“ в храм „Св. архангел Михаил“.

Книгата на архиеп. Йоан (Шаховски) е предназначена преди всичко за църковните пастири, тъй като именно към своите събратя по служение авторът насочва своето слово. В същото време обаче тя е много ценна за всеки православен християнин, който може да открие в нея отговори на много вълнуващи го въпроси, като например за християнското отношение към властта, към бедността и богатството, към материализма, към неправославните и атеистите и др.

Книгата е ценна най-вече с това, че говори на обикновен, прост език, който прилича на eвангелския. Неслучайно в нея изобилстват цитатите от Св. Писание. Тя е чужда на всяка схоластика, написана е поетично и вдъхновено. Личи си колко много бъдещият архиепископ е обичал Христос и колко се е повлиял от духа на св. Евангелие – той е откровен, точен в думите си, огнен в словото си, нелицемерен, чужд на всяко фарисейство.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

плакатНа 8 ноември 2018 г. се навършха 70 години от мъченическата смърт и 130 години от рождението на Неврокопския митр. Борис.

В почит към неговите заслуги, висока духовност и мъченически подвиг и с благословението на Неврокопския митр. Серафим се организира тържествено двудневно възпоминание на 16 и 17 ноември в Благоевград. Инициатори на честването са Неврокопска митрополия, Община Благоевград, Югозападният университет „Неофит Рилски“ и Македонският научен институт. Възпомението включва редица прояви, отворени за цялата общественост.

На 16 ноември от 10:30 ч. в Общинската зала „22-ри септември“ ще се проведе тържествена научна сесия, на която ще бъдат представени доклади, посветени на делото и личността на митр. Борис Неврокопски. Участие ще вземат представители на Българската православна църква и академичната общност, както и видни общественици и хора, чиито спомени са запечатали митр. Борис.

Честването ще продължи на 17 ноември от 9 ч. с архиерейска св. Литургия в храм „Св. Въведение Богородично“ (кв. „Вароша“), след която ще бъде отслужена панихида на гроба на митр. Борис.

Неврокопска митрополия кани своите клирици, миряни и приятели да почетат с присъствието си паметта на митр. Борис Неврокопски.

Програма на честванията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.