Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (11 Votes)

Fr Valentin MihailovДнес, 17 януари 2019 г., Антоновден, на 56-годишна възраст се е упокоил в Господа софийският свещеник Валентин Михайлов, служил при храмовете „Св. Богородица“ в кв. „Малашевци“, „Св. Георги“ – ротонда в центъра на столицата и напоследък, от 1 юли 2018 г., в „Света Троица“ на Редута, кв. „Гео Милев“.

Отец Валентин е роден на 11 февруари 1963 г. във врачанското село Рогозен. Завършва Националната гимназия по полиграфия и фотография, гр. София, където впоследствие става и преподавател. През 1988 г. успешно завършва паралелния курс на СДС „Св. Йоан Рилски“, а по-късно и Духовната академия „Св. Климент Охридски“. Като студент активно участва в социалната дейност на Православното християнско младежко движение „Св. Евтимий, Патриарх Търновски“, дало православна просвета и въцърковило стотици български младежи в годините след политическите промени у нас. Занимава се и с книгоиздаване, за да издържа семейството си.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

 MG 7241В началото на следващата седмица Св. Синод на БПЦ се събира в столицата, за да отбележи именния ден на Негово Светейшество патриарх Неофит и за провеждане на заседания.

На 21 януари Православната църква почита паметта на преп. Максим Изповедник и на св. мъченик Неофит. Затова Светейшият предстоятел на БПЦ ще отбележи деня на своя небесен покровител със св. Литургия и благодарствен молебен в софийската митрополитска катедрала „Св. Неделя“. Литургията, която ще започне в 9:30 ч., ще оглави Русенският митр. Наум. Той ще отправи и поздравление към патр. Неофит от името на Св. Синод на БПЦ. Негово Светейшество ще извърши благодарствения молебен, който ще започне около 11 ч.

От името на клира и миряните на Софийска епархия поздравление ще отправи Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

По традиция, установена още от блаженопочившия патр. Максим, който също честваше именния си ден на тази дата, събралите се за празника на предстоятеля архиереи провеждат и няколко синодни заседания. Така ще бъде и през следващата седмица. Официално не е обявен дневният ред на заседанията, но се очаква митрополитите да обсъждат въпроса с автокефалията на Украйна, новия Закон за вероизповеданията, да приемат бюджета на епархиите, както и да коментират текущи въпроси. Остава неясно дали въпросът с автокефалията на Македонската православна църква е отпаднал от дневния ред на Св. Синод.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

60771094Църквата „Св. Атанасий“ във Варна ще отбележи своя храмов празник на 18 януари. По този повод на 17 януари, четвъртък, от 17 ч. в храма ще се отслужи вечерня с петохлебие.

На 18 януари, петък, от 9 ч. Варненският и Великопреславски митр. Йоан ще отслужи празнична архиерейска св. Литургия. Участие в нея ще вземат свещеници от епархията.

По установена вече традиция след службата ще бъде отслужен водосвет и ще се освети риба, която ще се  раздава на всички присъстващи. Църковното настоятелство е приготвило 400 порции за участващите в св. Литургия богомолци.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

48409508 2227465430876527 49022941400137728 nНа 6 януари с тържествени богослужения в православните храмове в цялата страна ще бъде отбелязан празникът Богоявление. В патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ тази вечер (5 януари) от 18 ч.  ще бъде отслужено Възкресно бдение.

На 6 януари (неделя) в 8:30 ч. в най-големия храм у нас ще започне Василиева св. литургия. От 10 ч. Негово Светейшество патриарх Неофит ще отслужи Велик Богоявленски водосвет, а в 11 ч. ще бъде извършен традиционният ритуал за освещаване на бойните знамена. Той ще се проведе на площада пред паметника на Незнайния воин. В ритуала ще вземат участие патр. Неофит, епископи на БПЦ, свещеници от столицата, представители на правителството, Столична община, депутати, общественици и др.

От Св. Синод приканват православните християни да вземат молитвено участие в църковните тържества по повод големия Господски празник Богоявление.

4.2857142857143 1 1 1 1 1 Rating 4.29 (84 Votes)

im4Читателите на Двери в проведената анкета определиха трите най-важни събития в живота на БПЦ през изминалата 2018 г. На първо място е поставена позицията на Св. Синод на БПЦ срещу ратифицирането от Народното събрание на Истанбулската конвенция заради съдържащото се в нея понятие социален пол (януари 2018 г.). През август Конституционният съд на страната ни наистина определи Истанбулската конвенция за противоречаща на Конституцията и така нейното ратифициране от НС беше отменено.

На второ място читателите на Двери поставиха смъртта на дядо Добри, който почина на 13 февруари на 103 години. Смъртта на стареца, в когото обществото видя християнския идеал за безсребърничество, смирение и доброта, получи отзвук и извън България. Тогава Българският патриарх Неофит заяви: „Ние вярваме, че Христос ще приеме дядо Добри пред лицето Си като истински безсребърник“.

На трето място нашите читатели поставиха приетия в самия край на годината нов Закон за вероизповеданията. Неговият текст предизвика негативните реакции на всички изповедания в страната, но в крайна сметка след нанасянето на някои поправки той беше утвърден от НС. Законът предвижда отпускането на годишна държавна субсидия за двете основни изповедания в страната въз основа на броя на вярващите с ограничителен таван от 15 милиона лева. Тези средства в случая с БПЦ ще бъдат отпускани на митрополиите за покриване на заплатите на свещенослужителите. Действието и отражението на новия закон върху църковния живот у нас обаче предстои да се види през новата година.

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.