Мобилно меню

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (7 Votes)

fb 2b8774475136e566599aa21f5c5fd3ccЦърквата се моли всеки ден за мъртвите. Няма ден, в който да не се моли за тях, а в някои дни се моли още повече. Никой не може да ни ограничи да се молим за хората, които обичаме, без значение дали са на този или на онзи свят и няма ден, в който това да е забранено да се прави, дори Великден (забранено е да се правят помени, но това е друго). Бог е Бог на живи, а не на мъртви и в Него всички са живи. Така пише в Библията и това е отношението на християните към живите и мъртвите.

Задушница е. Означава ден "за душите". Подразбира се на мъртвите. Починалите наши предци, близки, братя и сестри ние не третираме обаче като истински мъртви. За нас те са живи в Бога и молитвите са начин да общуваме с тях и да поддържаме любовта си към тях жива. Истински мъртвите са тези, които са умрели за Бога, а такива можем да се окажем и ние самите още тук, в този живот. Както казва един голям християнски писател: "Онзи живот е засаден в сегашния". А каквото засадиш, това ще пожънеш.

Вж. още: Задушница - песнопения / Манасий Поптодоров

4.3421052631579 1 1 1 1 1 Rating 4.34 (38 Votes)

555В Деня на българската просвета и култура Двери чества 13 години от създаването  си.  Датата, на която стартира порталът, беше избрана неслучайно. Проектът Двери беше замислен и се осъществява като образователно-просветен и с мисионерска насоченост – да разширява кръга на своите читатели от тясно църковната сфера към така нареченото “светско” общество. Да говори за Христовата Църква, нейната общност и ценности на език разбираем за съвременните българи. Стремежът ни е, доколкото можем, да следваме примера на светите Братя Кирил и Методий, посветили живота си на християнската проповед сред славяните на техния роден език.

4.68 1 1 1 1 1 Rating 4.68 (25 Votes)

655 402 mitropolit nikolajДнес Пловдивският митр. Николай разпространи свое становище относно македонския църковен проблем, който раздели българските архиереи. Той е шестият български митрополит, който през тази седмица излага публично своето мнение по тази важна за обществото ни тема. Изявлението е адресирано до вярващите в Пловдивска епархия, но без съмнение е отправено към по-широка аудитория. Основен акцент в посланието е необходимостта да се погледне на разкола на Македонската православна църква като на проблем на цялата Църква, от чието разрешаване всички имат нужда. Затова Българската църква трябва да се ангажира с неговото разрешаване, което не заслужава упрек, а е в духа на братската любов. Според митр. Николай, БПЦ като първородна дъщеря на Вселенската патриаршия сред славянските църкви няма правото да дава самостоятелно автокефалия, но има правото да се обръща със съвет към по-младите от нея православни църкви в региона. Макар да не го изрича директно, посланието визира най-вероятно Сръбската патриаршия, която най-остро реагира срещу инициативата на БПЦ да се намеси в македонския църковен проблем. Митрополитът счита, че използването на светски съдилища (в случая Европейския съд по правата на човека) за разрешаване на вътрешноцърковни проблеми е абсолютно недопустимо и свидетелства за липса на вяра, като визира скорошното решение на този съд, осъждащ македонската държава за нарушаване на правата на Православната Охридска архиепископия (към Сръбската патриаршия). Вместо това двете спорещи църковни страни в Република Македония трябва да се обърнат за арбитраж към Вселенския патриарх. Според него решение на този църковен проблем трябва да се търси в Константинопол.

Ето и целия текст на изявлението:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

big 3 2С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит на 24 май от 10 ч. в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще бъде отслужен молебен по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Богослужението ще извърши Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, заедно със столични свещеници.

След молебена духовниците и богомолците с лития  ще се отправят към Националната библиотека, където от 11 ч. ще започнат тържествата, посветени на празника. На честването ще присъстват официални лица, просветни дейци, учители, ученици от столични училища, сред които и възпитаниците на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски".

 

3.8076923076923 1 1 1 1 1 Rating 3.81 (26 Votes)

33119646 980195662130001 1199480685262274560 nЗа втора поредна година в София се организира национално публично четене на Библията на открито. В нея взимат участие представители на християнските деноминации у нас - православни, католици и протестанти.

Тази година инициативата ще се проведе на площада пред Народния театър "Иван Вазов" от 11 до 13 ч. Тя се организира от сдружение "Слово" в памет на делото на св. Братя Кирил и Методий.

Сдружението за първи път организира национално четене на Библията през миналата година пред НДК в София. Макар, че инициативата тогава беше наречена безпрецедентна, всъщност тя не е първата, свързана с продължително четене на свещения текст у нас. За първи път през 2007 г. Библиотеката на Богословския факултет на СУ и преподаватели по Свещено Писание стартират денонощно четене на Библията в параклиса на Богословския факултет. Четенето се редува с бдения и други богослужения и продължава от 23 април – Международния ден на книгата и защитата на авторското право, и продължава до 24 май, Деня на българската просвета и култура.

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.