Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

св. синодСв. Синод на БПЦ в пълен състав[1] проведе свои планирани заседания на 16 и 17 октомври, в понеделник и сряда. И независимо от практиката на синодната канцелария да не съобщава всички решения на синода (за разлика от други поместни църкви, които веднага публикуват решенията на синодите си), все пак по нещичко се пускаше на медиите и чрез тях – на обществеността. Този път обаче информационното затъмнение беше пълно. А освен множеството текущи въпроси имаше и един, по който всички с трепет очакваха решение: листата, т. е. списъкът на епископите, „достоизбираеми“ за Видински митрополит. Решението по такъв въпрос в предишни случаи винаги се е съобщавало в синодния сайт. Мълчанието този път може да означава само едно: синодните архиереи не са стигнали до някакво решение.

Клирици от Видинска епархия вече споделят, че синодът бил решил да се прави ревизия на изборите за епархийски избиратели, проведени през пролетта по духовните околии на онази епархия. Междувременно и в свое интервю протосингелът на епархията архимандрит Антим говори за post factum оспорване на тези избори.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

сн.5Столичният храм „Рождество Христово“ в кв. „Младост“ 3 отбеляза на 18 октомври две години от своето освещаване. В деня на св. евангелист Лука и св. великомъченица Злата Мъгленска свещениците отслужиха тържествена св. Литургия, а след това църковните настоятели и енориаши споделиха братска трапеза. В двора на храма пък църковните служители раздаваха постен курбан, което вече се превърна в традиция за големите празници.

сн1Следобед храмът беше посетен от 12-класници от близкото 144-о СУ, които заедно със свещениците о. Лъчезар Вълков, о. Симеон Змейков и о. Петър Кудузки се запознаха с устройството на православния храм. Младежите научиха, че храм и Църква са две различни неща. Разбраха, че църквата „Рождество Христово“ не е на свещенослужителите или на хората, които работят там, а на всички християни в кв. „Младост“. Учениците играха реалистична игра „Пътека към храма“, показваща трудностите, които са имали първите християни да достигнат до местата, където са се събирали за „преломяването на хляба“, според завещанието на Спасителя. 

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

 MG 6673На 19 октомври според народното определение е Отчовден – денят на светия преподобен Йоан Рилски Чудотворец. Неговите празници през годината са три: на 18 август е успението му, на 1 юли е връщането на мощите му в Рилския манастир през 1469 г., а на 19 октомври се чества пренасянето на мощите на светеца от Средец във Велико Търново през 1195 г. Сред нашия народ най-известен е празникът на 19 октомври, независимо че тогава се отбелязва просто едно пренасяне на мощите на св. Йоан.

Тази вечер в Рилската света обител се отслужва бдение. Там са Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод на Българската православна църква, Сидерокастренският митрополит Макарий от Гръцката православна църква и Клужкият митрополит Андрей от Румънската православна църква. Песнопенията се изпълняват от два хора: на дясната певница са българските певци в сборен състав под ръководството на г-н Андрей Касабов, а на лявата – гръцкият хор на г-н Григорий Папаемануил от Драма, Гърция. Този хор, както и един румънски хор за източноцърковно пеене, от години участва в празника на обителта, като са разпели и разучили песнопенията на гръцки език в чест на Рилския светец. Заедно със стотиците богомолци от цялата страна в манастира са пристигнали монаси, монахини и миряни от съседни страни, като например от Суковския манастир в Западните покрайнини (Република Сърбия), от манастири в Румъния и др.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

22554447 10155813981113114 1581023438 nС празнично вечерно богослужение в храма на Софийската духовна семинария започна честването на деня на св. Йоан Рилски – духовния покровител на учебното заведение. Храмовият празник събра в семинарската църква не само преподавателите, възпитателите и учениците, но и много миряни от столицата, дошли да почетат Рилския Чудотворец. Вечерното богослужение оглави Западно- и Средноевропейският митр. Антоний. По традиция владиката пострига за четци, певци и свещоносци семинаристите от първи курс. Така те вече ще могат да помагат в богослужението в семинарския храм и да навлизат в детайлите на литургиката, изучавайки я не само на теория, но и на практика.

Утре сутринта митрополит Антоний ще оглави св. Литургия за празника на Софийската семинария. В богослужението, което ще започне в 9 ч., ще вземе участие и ректорът на духовното училище архим. Пахомий. Ръководството на семинарията кани на празничната св. Литургия богомолците от столицата.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

3400D295D236609091F4BF2A03F2B754D2BA3A939B0C73A8E6pimgpsh fullsize distrВ с. Ново Лески (хората го произнасят и Ново Ляски), общ. Хаджидимово, което е на пътя от гр. Гоце Делчев за Драма, добри християни са построили параклис в чест на Божия пророк Илия Тесвитянин. Не им достигат средства за окончателното завършване на параклиса, за да бъде той осветен и да се служи в него, ако е воля Божия, от това лято нататък. От църковното настоятелство изпратиха до редакцията ни призив към всички добронамерени хора за финансова помощ:

Храмовете са място на постоянно Божие присъствие. В тях се извършва божествена св. Литургия, в която присъства Самият нашият Господ Иисус Христос, а Светият Дух слиза върху предложените св. Дарове, които освещават и спасяват вярващите. Ето защо трябва да се градят храмове, параклиси, манастири и те трябва да бъдат в добър вид.

Обръщаме се към всички, които могат да помогнат за довършването на параклис „Св. пророк  Илия“ в с. Ново Ляски, общ. Гоце Делчев, Неврокопска епархия.

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.