Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

25446490 1239910349441880 7833054489138765241 nДнес е начало на нашето спасение
и откриване на тайната от века:
Синът Божий става Син на Дева
и Гавриил радост благовести.
Затова нека и ние с него да извикаме към Богородица:
„Радвай се, Благодатна, Господ е с Тебе!“

В деня на св. Благовещение, 25 март, църковното настоятелство при столичния храм „Св. ап. Андрей Първозвани“ отново приканва вярващите да продължим заедно духовната трапеза и след светата божествена Литургия, като се съберем на тържеството на децата от неделното училище към храма и благотворителния базар, който те за поредна година организират.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)

zx860y484 3150454Тази вечер около два часа след края на работния ден и на работната седмица на сайта на Софийска митрополия беше поместено съобщение във връзка със занимаващия цяла седмица общественото внимание договор с нашумялата напоследък фирма „Инерком“. В доста „обраното“ съобщение, наречено изявление, се признават всички факти, огласени от електронните медии тези дни: имало е предварителен договор с фирмата на Гинка Върбакова, макар и да не се казва за какво точно са се договорили; договорът е подписан на 22.12.2016 г. от Браницки еп. Григорий, тогава викарий на Софийския митрополит, по възложение и след упълномощаване от Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит; след този „предварителен договор и споразумение“ не е подписан окончателен договор. Всичко е станало по решение на Епархийския съвет и с помощта на доверен юрист, чието име изрично се сочи. Тези делови отношения са между Софийска (света) митрополия и фирма „Инерком“ и не засягат Светия Синод на БПЦ-БП като цяло. Но така или иначе ръководството на Софийската епархия (патриархът и епархийският му съвет) е предприело „действия за уреждане на деловите отношения с „Инерком ЕООД“, каквото и да значи това. Не става ясно кога са предприети тези мерки.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

Blagoveshtenie netНа 24 март, в навечерието на празника Благовещение, Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ организира Благовещенски четения, участие в които ще вземат богослови, писатели и ученици. Гости на семинаристите ще бъдат и учениците от Националната гимназия за древни езици и култури „Св. Константин-Кирил Философ“.

Четенията ще започнат в 19 ч., след вечерното богослужение, и Семинарията отправя покана към всички християни да споделят празника с възпитаниците на духовното училище.

В деня на Благовещение, 25 март, ще бъде отслужена празнична св. Литургия, след което пред фиалата на Семинарията ще бъде тържествено предадено семинарското знаме от завършващия випуск семинаристи на учениците от 11 клас. Вечерта от 19 ч. ще се проведе празничен концерт с църковни песнопения, народна музика и др.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

Plakat koncertС благословението на Варненския и Великопреславски митр. Йоан на 25 март, Благовещение, от 12:30 ч. в концертната зала на Радио Варна ще се състои празничен концерт под наслов: „Радвай се, благодатна! Господ е с тебе!“.

В него участие ще вземат Дамски камерен църковен хор и детски хор „Ангели“ при храм „Св. Атанасий“ под диригентството на Евгения Григорова, а на рояла ще е Мариана Григорова.

В програмата са включени църковни песнопения, творби от световната класика, обработки на народни песни, детски песни, посветени на майката и жената. Ще прозвучат произведения на композиторите Л. в. Бетовен, Франц Шуберт, Любомир Пипков, Филип Кутев, ик. Кирил Попов и др.

Концертът се организира от църковното настоятелство при храм „Св. Атанасий“ и е със свободен вход, за да се предостави възможност на всички желаещи да се насладят на празничната музикална проява.

4.0714285714286 1 1 1 1 1 Rating 4.07 (28 Votes)

DSC 0027 750x500Архим. Васиан (Змеев), новият представител на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил у нас, пристигна в София и се срещна с Негово Светейшество патриарх Неофит в сградата на Софийска митрополия. Архим. Васиан показа на Негово Светейшество указа за своето назначаване в София, подписано от патриарх Кирил.

В своето приветствие към Българския патриарх архим. Васиан заяви: „Позволете ми да изразя пред Вас и във Ваше лице на цялата Българска православна църква своята искрена признателност и дълбоко уважение. Нашите поместни православни църкви – Българската и Руската, са свързани с тесни братски отношения и обща солидарност в опазването на традиционните християнски ценности, благодарение на което заедно можем да свидетелстваме пред света за спасителната сила на нашата православна вяра“. В хода на разговора след това архим. Васиан изрази своето желание и готовност да развива добрите отношения с Българската православна църква.

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.