Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

viber image 2022 06 25 08 48 31 926Манастирът в монтанското село Расово заедно с Германската св. обител “Св. Иван Рилски” край София се оказват тясно свързани с българския Зографски манастир “Св. Георги” на Света гора. Заради близостта си до столицата Германският манастир се развива и привлича многобройни поклонници, докато този в с. Расово, община Медковец, постепенно запустява. Според запазен документ обителта в село Расово се свързва с делото на монах Михаил, който със собствени средства закупува земята и построява манастира в непосредствена близост до храма на селото.

viber image 2022 06 25 08 49 37 379Мястото се свързва и с живота и делото на поп Вълчо Расовски, роден през 1768 г. и доживял Освобождението, умирайки на 110 г. Вероятно докато е бил подчинен на видинския владика, тук е идвал св. Софроний Врачански и поп Вълчо прави три преписа на „История славянобългарска“, единият от които се съхранява в Националната библиотека „Св. Кирил и Методий“ в София.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (20 Votes)

2022 07 01 2357В деня, в който през 1469 г. в Рилския манастир са посрещнати мощите на св. Йоан Рилски, Българската телеграфна агенция започна нова рубрика, наречена „Православен календар“ (тук). За това съобщи вчера генералният директор на БТА Кирил Вълчев: „От утре БТА ще започне да публикува църковен календар, който ще бъде подготвян от един от най-големите специалисти в тази област – проф. Иван Желев, с помощта на нашия репортер и редактор – г-жа Димитрина Ветова. БТА носи отговорност, включително и по силата на Конституцията на България, която прогласява, че православието е нашата традиционна вяра, българите да познават не като някакви магии празниците от църковния календар, а наистина по един задълбочен, но и разбираем начин. Разбира се, ние ще продължим да представяме и всички останали празници на вероизповедания, различни от православието. Вярваме, че това ще бъде в помощ на всички медии. Тези материали ще бъдат публикувани свободно и очакваме да бъдат препубликувани с една-единствена молба към всички – да се позовават на БТА и особено да ценят авторството на проф. Желев и да не изопачават в търсене на съкращение или поясняване, защото рискът да сбъркат в тази сфера е голям“, каза генералният директор на агенцията.

Генералният директор Кирил Вълчев е съзнателен православен християнин и по негова инициатива се начена тази нова рубрика в обновената под ръководството му Българска телеграфна агенция. От 1 юли 2022 г. до 30 юни 2023 г. ще бъдат помествани всеки ден кратки материали, които представят чествания светец или светци, или пък празник. Целта е не толкова да се задоволяват търсенията на вярващите хора, колкото медиите, които ползват БТА като източник на новини и други материали, да намират точна и правилна информация.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)

14 01 5 7582156374177878022 bigНа 30 юни 1469 г. мощите на всебългарския покровител св. Йоан Рилски са върнати обратно в неговата обител след отсъствие няколко века. Вечерта на този ден е отслужено всенощно бдение и на 1 юли е извършена първата св. Литургия в манастирския храм, отново в присъствието на нетленните мощи на светеца. Връщането на мощите е станало след възстановяването на обителта от запустението ѝ, като монасите са се обърнали за съдействие към майката на османския султан Мехмед Втори, сръбската принцеса Мария, взета за жена на султан Мурад Втори. И по време на неговото властване, и на това на сина му Мария е била закрилница на православните християни.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (26 Votes)

SDS 7957 1200x661На празника на първовърховните апостоли Петър и Павел, 29 юни, в храма на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ бяха раздадени дипломите на успешно завършилите. Това стана след св. Литургия, отслужена от Старозагорски митрополит Киприан, пратеник на Св. Синод за празника, Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, и Браницки епископ Пахомий, ректор на семинарията. В богослужението взеха участие и архим. Васиан, представител на Московска патриаршия в София, йером. Мелетий, зам.-ректор на семинарията, ставроф. ик. Николай Георгиев, председател на столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“, ефимерият на семинарията свещ. Козма Поповски, йером. Доситей, брат на Дивотинската св. обител, и гости свещеници и дякони от Старозагорска епархия.

На синодния пратеник митр. Киприан се падна честта да връчи дипломите на завършващите семинаристи и курсисти от випуск 2022 г.

4.9263157894737 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (95 Votes)

viber image 2022 06 24 12 13 54 383Тридесет и трима курсисти, участници в школата по иконопис към Енорийския център на столичния храм „Покров Богородичен“, участваха в изографисването на копие на иконата на св. Богородица от Рилския манастир, наречена „Осеновица“. Оригиналната икона има обков, в който са вградени и мощи на светци. Същото изображение – св. Богородица, обградена от различни светци, може да се види и в притвора на главния храм в Рилската св. обител. Миналата година на 1 август курсистите и тяхната ръководителка Младенка Ланджева по време на поклонническо пътуване присъстват на водосвета пред стенописа на 1 август в Рилската св. обител и решават да изпишат заедно изображението. Една учебна година те работят върху тази задача и днес иконата е вече готова. Тя ще бъде представена по време на традиционната изложба в Енорийския център, която тази година ще се открие на 3 юли от 11 ч.