Мобилно меню

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (18 Votes)

varna2На 18 юли, сряда, в 11 ч. в катедралния храм „Успение Богородично“ във Варна ще бъдат донесени мощи на св. Матрона Московска и св. Лука Войно-Ясенецки, архиепископ Кримски и Симферополски. Светите мощи, които пристигат от Елистинската и Калмикска епархия на Руската православна църква, ще бъдат посрещнати от Варненския и Великопреславски митр. Йоан и ще останат за поклонение в катедралния храм до 10 август.

Св. Матрона Московска е една от най-почитаните светици в Русия. Имаща от рождението си дара на чудотворството, макар и сляпа, преди смъртта си тя станала известна като молитвеница и застъпница за Божията слава. Целият ѝ живот станал пример за великия подвиг на любовта, търпението, саможертвата и състраданието.

Св. Лука Войно-Ясенецки, архиепископ Кримски и Симферополски, е познат и като светецът-хирург. Когато св. Лука вече не можел да помага като лекар, се молел на Бога за болните и заради молитвите му Господ ги изцерявал. Хиляди са получили изцерение и благодатна помощ.

Пред светите мощи по време на престоя им в морската ни столица ще бъдат отслужвани постоянно молебени и акатисти.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

IMG 2362Днес Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, освети нов параклис, посветен на св. Злата Мъгленска в криптата на храм „Рождество Христово“ в столичния квартал „Младост-3“.

В съслужение с владиката бяха архим. Василий, протосингел на Софийска епархия, и храмовото духовенство: предстоятелят на храма, ик. Димитър Генчев, и младите свещеници о. Симеон, о. Лъчезар и о. Петър.

Новият параклис, устроен в криптата на храма, неслучайно е посветен на св. Злата Мъгленска. На датата, когато се чества нейната памет – 18 октомври, беше осветен храм „Рождество Христово“ и така съвсем естествено тази дата се установи като втори храмов празник на църквата. Празничното събитие събра енориаши и гости на храма, около който за няколко години беше изградена енория, благодарение на усилията и труда на свещениците и служителите към храма.

4.7272727272727 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (44 Votes)

2 242На 12 юли празнуваме паметта на преподобния отец Паисий Светогорец. Църквата го причисли към лика на светците през януари 2015 г. и сега за трета година ще се чества неговият празник.

Тази вечер от 18 ч. в храма „Св. Лука Кримски и Симферополски“ в гр. Гоце Делчев беше отслужена празнична вечерна с участието на Неврокопския митр. Серафим. Утре в същия храм утринната ще започне в 6:30 ч., а светата Литургия – в 8:30 ч. Ще я отслужи митр. Серафим заедно с клиици от епархията, а песнопенията ще изпълни смесеният митрополитски хор за източноцърковни песнопения „Йеромонах Неофит Рилски“ под ръководството на проф. Йоанис Папахронис.

Празникът на преп. Паисий Светогорец и тази година ще бъде отбелязан в храм „Св. Лука Кримски и Симферополски“ (който е на приземния етаж в новостроящия се голям храм „Рождество Христово“ в града) във връзка с предвиденото изграждане на друг параклис, посветен на преподобния.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

009На 9 юли се изпълват пет години от трагичната кончина на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. Заупокойна св. Литургия и панихида за приснопаметния архиерей отслужиха духовниците във Варна на 7 юли, събота. Богослуженията оглави неговият правоприемник Варненският и Великопреславски митр. Йоан. Той произнесе слово, в което припомни живота на владика Кирил, изпълнен с много отговорности към св. Църква в дългото му, близо 25-годишно служение.

След това беше отслужена заупокойна молитва при гроба на приснопаметния митрополит в централния гробищен парк във Варна.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

Screenshot 2018 7 8 1 Освещаване на параклис Св Злата Мъгленска На 14 юли, събота, в столичния храм „Рождество Христово“ ще бъде осветен параклис, носещ името на българската новомъченица св. Злата Мъгленска. Новият храм е разположен в криптата на основната църква. Той се отличава с ниския си иконостас, какъвто често може да се срещне в гръцките православни храмове – това позволява на вярващите да наблюдават непосредствено служението на клириците и да добият по-пълна представа за православното богослужение.

Параклисът „Св. Злата Мъгленска“ ще бъде осветен от Белоградчишкия еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Утринната ще започне в 8 ч., в 8.30 ч. ще пристигне еп. Поликарп, а Златоустовата света литургия ще започне в 9 ч. Храмовото духовенство кани всички християни да споделят радостта на енорията и да участват в празничното богослужение в прослава на св. великомъченица Злата.

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.