Мобилно меню

4.66666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

17457705 1021513397950206 9011929739633135368 nВ навечерието на празника Благовещение Русенският митрополит Наум организира традиционния прием в салона на Русенската св. митрополия за русенски дами, представителки на различни сфери от обществения живот. Срещата беше по повод празника Благовещение, който е и подходящ повод да се обърне внимание на ролята на жените в църковния и обществения живот. Архиереят приветства гостенките си с кратко слово, в което  изрази радостта си от подкрепата и съпричастността, която жените от града проявяват към социалните и образователни инициативи на митрополията в полза на страдащите и нуждаещите се. Митрополитът подчерта, че „в днешния модерен свят на секуларизация, като че ли именно, Вие, жените, сте призвани да бъдете онзи морален стожер в обществото и семейството, който да опази християнските традиции и култура, възпитавайки подрастващото поколение  българи в добродетелност, хуманност и патриотизъм“. Архиереят благодари на гостенките си за вниманието и искрената отзивчивост към инициативите на Църквата.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

2016 04 20 15421Великденската книжка (тук), издание на Двери, подкрепено от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, вече се разпространява до училища и неделни школи в цялата страна. То се осигурява безплатно за учениците в общообразователните и неделните  училища, като се разпространява на едро и се доставя до учителите. В същото време книжката се търси и от хора, чийто деца са извън системата на образованието или не е достигнала до техните учители. Затова от тази седмица книжката ще може да се закупи на дребно на цена 2 лв. в два столични храма – „Покров Богородичен“ (зад хотел Родина) и „Рождество Христово“ (кв. Младост – 3), един варненски – църковната книжарница при храм „Св. Архангел Михаил“ (на ул. „27 юли“) и храм "Св. Иван Рилски" в Бургас. Приходите от продажбата на книжките ще бъдат използвани за неделните училища към храмовете и за дейностите на Духовно-просветния център, който функционира към варненската църква.

Екипът на Двери благодари на митрополитските просветни центрове в София, Благоевград, Стара Загора, Русе, Ловеч, Видин, както и на Общинските детски комплекси във Варна и Бургас, за съдействието в разпространяването на Великденските книжки, за да могат те навреме да достигнат до повече деца.

Някои ученици, като тези от столичното училище „Джани Родари“, вече си сглобиха Великденските книжки и са подготвени за посрещането на Възкресение Христово. Благодарим и на тяхната учителка Велина Андонова, за помощта и усърдието в работата:

17426082 10154391534521546 4248102820976455445 n

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

17361931 1342647685815865 7953099901242760771 n 700x550На 24 март от 14 ч. в изложбената зала на Държавен архив във Видин ще бъде открита експозицията „За правда и човечност“, посветена на приснопаметния Видински митрополит Неофит (1914-1971 г.).

Изложбата, организирана от Видинска митрополия, Централен държавен архив и Държавен архив – Видин, е посветена на личността на видния архиерей на БПЦ, като се акцентира върху приноса му за спасяването на българските евреи.

Идеята е да се съхрани паметта за активната църковна дейност на митрополит Неофит и достойното му поведение при защитата на българските евреи, особено в периода 1930-1944 г., когато той е наместник-председател на Светия Синод.

Изложбата се организира и в подкрепа на идеята на Организацията на евреите в България “Шалом” Видинският митрополит Неофит да бъде удостоен с почетното звание “Праведник на света”.

Изложбата ще може да бъде показвана и в други градове на страната.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)

8b07d68e197daf2ec649a33eed7b1e00 MОт 1 март беше закрит щатът на последния експерт по предмета Религия в Регионалното управление на образованието в Русе. Вече в цялата страна няма нито един специалист богослов в Регионалните управления на образование, който да отговаря за предмета Религия. Последна на тази длъжност беше Росица Георгиева от РУО - Русе, която от началото на месеца вече отговаря за квалификацията на педагогическите кадри.

Пълното закриване на щата за експерт по религия съвпада с 20-та година от възстановяването на предмета в българското училище и се случи в пълно мълчание. Св. Синод, който беше уведомен за предстоящото закриване на длъжността на експерта по Религия, е решил да пише писмо до президента Румен Радев и да иска съдействие от него. Не е ясно какво ще помогне държавният глава, тъй като решението за реформата е взето от Министерството на образованието.

Тенденцията за премахване на експертите по религия датира от 2008 г., само три години след тяхното назначаване. През 2005 г. от Министерството на образованието назначиха старши експерти по религия в шест Регионални инспектората по образованието (тогава така се казваха тези областни структури) в страната, които бяха ръководени от главен експерт в Министерството. Целта беше те да подпомогнат организирането на преподаването на Религия в съответните области. Наличието на експерти наистина подобри организацията и доведе до увеличаване на броя на учителите и на учениците, изучаващи предмета. Пенсионирането на главния експерт в МОН Панчо Василев през 2008 г. беше използвано, за да не бъде назначен друг на негово място. От 2008 г. насам постепенно се съкращава броят на експертите, като последният на тази длъжност беше в Русе. Щатът на Росица Георгиева е закрит с мотива, че не може да има само един човек в цялата система на образованието на тази длъжност. Сега за предмета Религия в РУО-тата ще отговарят 28-те експерти по обществени науки и гражданско образование. Към тяхната длъжностна характеристика е добавена и Религията. В същото време нито един от тези експерти не е завършил богословие и няма понятие от учебното съдържание и начина на преподаване на предмета. И ако един магистър по география, който отговаря в РУО-то и за преподаването на историята, познава историческата наука от общообразователната си подготовка, то предметът Религия за него е една напълно непозната област, в която не владее дори терминологията. Естествено е тези експерти да не поставят преподаването на религия сред приоритетните си дейности. Още повече се усложнява ситуацията, ако експертът е убеден атеист и смята Религията за безсмислен предмет в училище. В същото време дори добронамерените нови експерти по обществени науки, гражданско образование и религия трудно се ориентират в спецификата на новия си ресор и не са компетентни да помогнат при възникнали трудности, като например, съмнение за сектатска пропаганда и др. под.

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (10 Votes)

444444424На 18 март тази година ни напусна нашата обичана сестра в Христа Добринка Савова-Габровска.

Мнозина я познават като един от най-добрите преводачи от френски език на детска и юношеска литература, направила достояние за българската публика творбите на автори като Анатол Франс, Морис Дрюон, Едит Монтел, Люк Бесон и др.

Благодарение на Добринка Савова-Габровска българският читател се запозна с творчеството на прот. Александър Мен. Нейно дело са преводите на неговите книги Синът човешки (претърпяла две издания), Да бъдеш християнин, Вярвам…Беседи за символа на вярата, Вестители на Божието царство. Един от последните й преводи е книгата на св. Лука Симферополски Дух, душа и тяло, която включва освен апологетичното съчинение и духовната автобиография на хирурга-светец.

Тези, които имаха щастието да общуват с Добринка, завинаги ще запазят спомена за един много фин, лесно раним, внимателен към ближния си човек, който в същото време беше изпълнен с една тиха сила, каквато може да даде само искрената и дълбоко преживявана вяра.

Опелото на Добринка Савова-Габровска ще се извърши на 21 март, вторник, от 14 часа в столичния храм „Св. Седмочисленици“, където тя дълги години беше член на църковното настоятелство.

Бог да упокои душа на своята рабиня Добринка в място светло, място злачно, в място прохладно, където няма болка, ни печал, нито въздишка.

Снимка: Православие.бг

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.