Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

 MG 0817Със съборна св. Литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” на 26 февруари ще бъде отбелязана първата годишнина от обявяването на св. Серафим (Соболев) за светец на Православната църква. Празничното богослужение ще оглави Пловдивският митрополит Николай. Той ще бъде в съслужение с Тихвинския и Лодейнополски епископ Мстислав от РПЦ и с архиереи на БПЦ. Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще вземе молитвено участие в светата Литургия.

Честванията на годишнината от канонизацията на св. Серафим ще започнат с редица инициативи още в съботния ден. На 25 февруари от 10 ч. в Руския културно-информационен център ще се проведе юбилейна международна богословска конференция, в която ще вземат участие духовници, историци и богослови. Тя се организира от руското подворие в София. По-късно, от 16,30 ч., в руската църква "Св. Николай" ще започне всенощно бдение. Същата вечер от 19 ч. ще се проведе концерт в Мраморната зала на Руския културно-информационен център. В него ще вземат участие мъжкият камерен хор „Възкресение» от гр. Днипро под диригентството на А. Воскресенска и хорът на храма-подворие „Свети Николай” с диригент В. Ченова-Стефанова.

Св. Серафим (Соболев) беше канонизиран в началото на 2016 г. от Руската и Българската църква. Погребаният в криптата на руския храм в София духовник от десетилетия се почита от вярващия народ като чудотворец. Хиляди богомолци се стичат при гроба му, за да търсят от него молитвена помощ и подкрепа.

На снимката: Момент от прославата на св. Серафим, състояла се в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" преди една година.

Снимка: Стефка Борисова

3.82352941176 1 1 1 1 1 Rating 3.82 (17 Votes)

20170219 091620На Неделя месопустна в катедралния храм "Св. Троица" в Ловеч се стекоха богомолци от целия град. Празничната св. Литургия оглавиха Ловчанският митрополит Гавриил и Черновицкият епископ Лонгин (Жар), който пристигна у нас, придружен от духовници от неговия манастир "Възнесение Христово" в село Банчени, Украйна, както и от светогорски монаси. В съслужение с архиереите бяха храмовото духовенство и гостуващите клирици.

След богослужението митрополит Гавриил благодари на епископ Лонгин за помощта, която неведнъж оказва за  строителството и благолепието на катедралния храм в Ловеч. Домакинът припомни близките духовни връзки между него и гостуващия му архиерей. Те се изразяват не само в общи богослужения, но и в съвместни поклоннически пътувания и редици общи инициативи. Сред тях е и тази за донасянето на Боянската чудотворна икона в България и поклонението пред нея на хиляди православни в нашата страна. Израз на особеното внимание на епископ Лонгин към Ловчанския митр. Гавриил и неговата епархия беше и участието му в освещаването на храм „Въведение Богородично“ в приземния етаж на строящата се катедрала в Ловеч през 2014 г. Тези братски връзки между двамата архиереи изтъкна в словото си след неделната служба и гостът от Украйна.

4.27272727273 1 1 1 1 1 Rating 4.27 (44 Votes)

3ril06di 47 0На заседанията си тази седмица Св. Синод е разгледал писмо, изпратено от университетските богословски школи в страната с искане висшето ръководство на БПЦ да подкрепи пред Министерството на образованието и науката инициативата дисциплината Теология да стане защитена специалност.

Архиереите не са счели за необходимо да се занимаят с подобно искане. Най-негативна е била реакцията на Пловдивския митрополит Николай, който заявил, че образованието в Богословските факултети не отговаряло напълно на представите и изискванията на висшия клир. Припомняме, че именно с този аргумент той мотивира пред останалите митрополити създаването на Пловдивската духовна академия, която продължава да няма признание за ВУЗ.

Научната дисциплина Теология не отговаря напълно на държавните изисквания за "защитена специалност" според Постановление № 64 на Министерския съвет по първия критерий – уникалност по териториален признак. Според него  е необходимо „обучението по специалността се осъществява само в едно висше училище“. Специалността Теология обаче се изучава в четири университета у нас – Софийския, Великотърновския, Пловдивския и Шуменския. Според организаторите на инициативата обаче, при добра воля от страна на правителството би могло богословието да стане защитена специалност, независимо че не покрива напълно критериите. Те ще внесат в Министерството на образованието писмо с искането си, подписано от ректорите на четирите университета, в които се изучава теология.

4.15789473684 1 1 1 1 1 Rating 4.16 (19 Votes)

1506655 491454161005763 2814025640899373023 nНа днешното си заседание Св. Синод е решил да заведе църковно-наказателно дело срещу архим. Дионисий (Мишев). До това решение се е стигнало след изслушване на доклад на синодална комисия в състав Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим и Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод. Св. Синод е възложил на двамата митрополити да съставят обвинителен акт, който да бъде разгледан от Св. Синод в пълен състав в качеството му на църковен съд.

Не се съобщават подробности от доклада и какви ще са обвиненията срещу архимандрита. Комисията, която трябваше да го разследва, беше сформирана с решение на Св. Синод от 20 май 2016 г. Тогава основания за започването на разследване срещу архим. Дионисий бяха: самоволна промяна от страна на архимандрита на богослужебния ред, одобрен от Св. Синод; злоупотреба с името на Българския патриарх, обида и злепоставяне на вишестоящи по сан в нарушение на 55-о Апостолско правило; въвличане в публични скандали на църковната институция, както и цялостното публично поведение, показващо пълно незачитане на Св. Синод, поставяйки го пред свършени факти; държание, несъвместимо със сана на архим. Дионисий и подронващо авторитета на Църквата.

До решението за отстраняването на архимандрита от постовете, които заема в Църквата, и за започване на разследване срещу него се стигна след трудно събран кворум от страна на Св. Синод. За повече подробности - тук.

 

4.58620689655 1 1 1 1 1 Rating 4.59 (29 Votes)

2017 02 16 1427Днес Св. Синод на своето заседание е взел решение да наложи наказание разстригване на монах Филарет, бивш брат на Троянския манастир. Наказанието е по чл. 191, т. 4 от Устава на БПЦ и се налага заради уронване на престижа на монашеското служение и на Българската православна църква като цяло.

Конкретният повод да се занимае висшето църковно ръководство със злополучния монах е скандално телевизионно предаване, което го уличаваше в хомосексуално поведение. Пошлото „журналистическо разследване“ предизвика негативна реакция в обществото и продуцентите бяха заподозрени в злоумишлено накърняване на авторитета на Църквата.

През 2014 г. монах Филарет заедно с други братя на Троянския манастир бяха изгонени от светата обител от група националисти и радетели "за чисто православие" начело със свещениците братя Янакиеви от Сливен. Вследствие на стреса, причинен от саморазправата, единият от монасите, архим. Августин, почина внезапно. Няколко години изгонените монаси обикаляха различни епархии, без да бъде решен окончателно техният статут от Св. Синод.

С днешното решение на Св. Синод Филарет вече е изведен от редиците на монасите и става мирянин, без обаче да е отлъчен от Църквата.

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.