Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

Screenshot 2023 05 19 203336За пореден път читатели съобщават за погрешни типикарски указания в календара на Св. Синод на БПЦ-БП. Наистина, това са неща, в които се заглеждат сравнително малък брой от ползвателите на църковния календар, но все пак става въпрос за достоверността на тези указания в официалното издание на ръководството на Църквата ни. А през тази година сякаш грешките станаха правило. Най-често те се състоят в посочване на погрешни страници в изданието на Типика (книгата за реда на и в богослуженията). Може да се предположи, че при пренасянето на данни от стари години на календара върху предстоящата за отпечатване година онзи, който прави това „нагаждане“ на данните, не си е „отварял очите“ и така е допуснал тази нескончаема поредица от грешки през тази година.

Например за 22 и 23 май, понеделник и вторник на шестата неделя (седмица) след Пасха, отново са посочени грешни страници. Посочената за 22 май страница от Типика трябва да се отнесе към 23 май, а посочената за 23 май – към 24 май.

4.9298245614035 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (171 Votes)

7fb4ae8330db5ca0f0c0e2c3f19ae5bf 2Тук предлагаме разяснението относно датата на православната Пасха на един специалист по богослужебния календар – Николай Осоргин, професор по типик в Православния богословски институт „Св. Сергий“ в Париж, направено в неговата статия в „Nouvelles de Saint Serge“ по случай датата на Пасхата през 1994 г. и във в-к „Русская мысль“, 2002 г.

През 1994 г. западните християни празнуваха Пасха на 3 април, докато православните празнуваха четири седмици по-късно, на 1 май. В действителност една толкова късна дата на празника няма никакво легитимно основание, понеже не спазва правилото, установено през 4 в. от отците на Първия вселенски събор (325 г.), отнасящо се до датата на празнуването на Пасхата.

Да си припомним това правило, наречено още Правило от Никея: „Пасхата трябва да се празнува в първата неделя след първото пълнолуние, следващо пролетното равноденствие“.

4.9477124183007 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (153 Votes)

ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΡΗΤΗΣ 1Малко повечерие с пълния текст на Великия покаен канон на св. Андрей Критски († 740 г.)

Свещеникът: Благословен е нашият Бог всякога, сега и винаги, и во веки веков.

Народът: Амин!

Свещеникът: Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе!

Молитва към Светия Дух

Царю небесни, Утешителю, Душе на Истината, Който си навсякъде и всичко изпълваш, Съкровище на благата и Подателю на живота, дойди и се всели в нас, и ни очисти от всяка сквернота и спаси, Благий, нашите души.

Четец: Трисвятое

Свещеникът: Защото Твое е царството и силата, и славата…

Народът: Амин!

Четецът: Господи, помилуй (12). Слава… И сега…

Трипсалмие

4.9493670886076 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (79 Votes)

045Детството, юношеството и зрелостта са три различни етапа в духовното развитие на човека.

От духовна гледна точка „дете“ е човек, който поставя себе си в центъра на своя живот. Той проектира нуждите си върху другите, храни се от тяхното признание и възхищение, възприема всичко и всички като средство за самосъхранение и се страхува от самотата повече, отколкото се страхуват децата в тъмното. Фанатизмът е основният симптом на незрялостта на такива хора.

Духовната детинщина е форма на аутизъм. Тя се състои в неспособността да се общува с другия човек, който, бидейки просто продължение на мен самия, всъщност сякаш не съществува, или по-точно казано, съществува само като нещо за еднократна употреба. За всеки, който все още е духовно дете, единственото човешко същество е той самият; всички останали са просто човекоподобни. Така той може да ги пожертва на олтара на своето самосъхранение, без да изпитва угризения, тъй като те не са нищо друго освен необходими средства за утвърждаване на неговото превъзходство над всички други.

Човек навлиза в духовно юношество в момента, в който започне да признава другия за равен на себе си. Откриването на стойността на другия човек обикновено изисква болезненото преживяване на любовта. Влюбеният научава стойността на другия в момента, в който осъзнае, че самият той е нищо без него. За влюбения другият вече не е средство за затвърждаване на неговото надмощие, а равностоен събеседник, който дори може да има власт за живот и смърт над него.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

snimki2 683x1024

Свещеникът: Благословен е нашият Бог всякога, сега и винаги, и во веки веков.

Народът: Амин!

Свещеникът: Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе!

Молитва към Светия Дух

Царю небесни, Утешителю, Душе на Истината, Който си навсякъде и всичко изпълваш, Съкровище на благата и Подателю на живота, дойди и се всели в нас, и ни очисти от всяка сквернота, и спаси, Благи, нашите души.

Трисвятое

Четец: Свети Боже, свети Крепки, свети Безсмъртни, помилвай ни. (3)

Слава на Отца и Сина, и Светия Дух и сега, и винаги, и во веки веков. Амин.

Пресвета Троице, помилвай ни. Господи, очисти греховете ни, Владико, прости беззаконията ни, Свети, посети и изцери немощите ни заради Твоето име. Господи, помилуй (3).

 

И рече старецът...

Гледай да имаш милост към всички, защото чрез милостта човек намира дръзновение да говори с Бога.

Авва Памб