Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

1В Северна Добруджа, Румъния, в крайдунавския град Тулча се намира българската църква „Св. Георги“ или Biserica Bulgara Sfântul Gheorghe, по известна като „Biserica cu ceas“ – „Църквата с часовника“.

До началото на руско-турската война от 1827-1828 г. българите са имали само една малка дървена църква в лозята извън Тулча. Духът на изгубеното време е запечатан в пожълтелите фотографии:

Православните християни пробивали дупка в леда на р. Дунав за честването на празника Богоявление:

2

Дунавското хоро на Богоявление:

2

В Тулча в православно българско семейство е родена мъченицата Недялка. Красивата и кротка девойка е отвлечена от варненски турски бей и посечена заради вярата си. Мъченицата е почетена с чешма в двора на църквата Малката света Богородица във Варна.

Бесарабски българи, завърнали се след Кримската война през 1854 г. от Русия, се заселили в града. Нашите стават мнозинство сред различните етноси в османска Тулча.

Братските отношения между различните етноси в делтата на Дунава се описват така:

Влиза един влах в кръчмата и пита рибарите:

- Кой спаси моя син от удавяне в Дунава?

- Аз!

Влахът го пита още:

- А къде му е капата?

4Възрожденските българи се организират в еснафи и издигат голямата белокаменна църква „Св. Георги“ към Българската екзархия.

От 1874 до 1878 г. в храма служи Браницки еп. Климент – известният писател и държавник Васил Друмев.

Новите сребърни кръстове върху глобуси блесват на покрива на храма след освобождението на Тулча през 1878 г.

5

Високата 27 м. камбанария е издигната по-късно, защото в Османската империя минарето на джамията е трябвало да е по-високо от църквата.

Тържествен молебен на българската войска пред храма на 22 декември 1916 г.:

6

Поздрави от Тулча. Българската църква:

7

След Крайовската спогодба (1940 г.) българите се изселват от Тулча. Българската църква с целия си богослужебен инвертар остава под грижите на православните румънци.

Църквата с часовника в центъра на Тулча днес е на булевард „Pacei“ (Мир):

8

Надписът над входа гласи: „Тулча. 1857 май 20 бе съзидан този храм на великомъченика Георги със средствата на Народното българско общество“.

9

Списък на българите, дарили пари за изографисването на храма, изписан на румънски:

10

Част от иконите са дело на известния художник от Самоковската школа Станислав Доспевски:

101

11

Поздрави от Тулча. Църквата „Св. Георги“ и Женският лицей. Гимназията е основана през 1859-1862 г. от богатия български търговец Думитраче бей Теодоров. Мъжката гимназия „Светла България“ е била отляво. Това е първото българско училище в Добруджа. Тук са учителствали възрожденските ни просветители Сава Доброплодни, Тодор Икономов, Кръстьо Мирски.

12

Иконите от царския ред в храма са дело на зографите Софроний монах и Павлов. В доукрасяването на църквата взимат участие и румънски художници. В църквата има 98 български икони.

13

22

13

Часовникът в храма още работи. Той е дар от българския еснаф:

224

Св. Николай Чудотворец – закрилник на дунавските рибари:

18

Вита стълба към амвона:

333

 Тулчанският владика Венедикт по време на богослужение в българския храм „Св. Георги“:

4444

От възрожденската ни Тулча има малко запазени следи.

Къщата на Стефан Караджа в Тулча е на 150 м. от църквата на съседната улица „24 януари“. Войводата е живял тук в периода 1854-1862 г., бил е обущарски калфа при чичо си. През 1866 г. в Тулча е имало комитетска среща с Левски. Паметната плоча за това е била поставена от кмета на града. Тя беше свалена вероятно заради ремонта на къщата. Стефан Караджа е учил в бившата Българска мъжка гимназия, намирала се отляво на църквата „Св. Георги“.

44

Паметникът на Стефан Караджа във Варна:

66

Монументът на независимоста в Тулча, издигнат върху тепето Хора до река Дунав. Паметникът с височина 22 м. е посветен на румънските опълченци (доробанци), загинали в Руско-турската освободителна война 1877-1878 г.

555

Снимки: Инж. кап. Цветан Димитров и приятели


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6fkd6 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...
Всеки ден вие полагате грижи за тялото си, за да го запазите в добро състояние; по същия начин трябва да храните ежедневно сърцето си с добри дела; тялото ви живее с храна, а духът – с добри дела; не отказвайте на душата си, която ще живее вечно, онова, което давате на тленното си тялото.
Св. Григорий Велики