Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

42922251Евангелието за изцеряването на бесноватия глухоням е отредено от Църквата да се прочете в Четвъртата неделя от Великия пост, наречена неделя на св. Йоан Лествичник, защото в него по особен начин се поменава св. Йоан Лествичник, въпреки че той още се поменава ежегодно на 30 март.

Накратко този евангелски текст ни посочва три важни неща, които извършил Спасителят Иисус Христос: изцерил от съмнение бащата на болното дете, излекувал момчето от болестта, освобождавайки го от нечистия дух, и изцерил учениците Си от духовната неспособност за изгонването на демоните от човека.

Отслабването на вярата укрепва действието на дявола върху човека

Евангелието подчертава, че Иисус Христос почувствал огромното страдание на детето, измъчвано от демона, както и недостатъчната вяра  на неговия баща. Затова Христос Господ веднага, чувайки бащата на болното дете да казва: „Говорих на учениците Ти да го изгонят, ала не можаха“ (Марк 9:18), Се смутил, знаейки причината за неизлекуване на детето и по-точно - слабата вяра на бащата и духовна неспособност на учениците. Въпреки това Господ Иисус не смъмрил пряко бащата на детето, за да не добави към многото му страдание болката от укора. Но тъй като бащата бил част от еврейския народ, който се бе разделил на две - едните вярвали в Христос, а другите се съмнявали в Неговата сила, Господ казал към всички слаби във вярата: „О, роде неверен, докога ще бъда с вас? Докога ще ви търпя?“(Марк 9:19).

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

 MG 0485Има някои основни истини в християнската вяра, които не бива да забравяме. Тук ще се опитам да опиша основите на християнството. Първата е вярата, за която нашият Господ Иисус Христос е казал: "ако можеш да повярваш, всичко е възможно за вярващия" (Марк 9:23).

Думата "вяра" на арабски език означава две неща: тя означава "поверяване", да предадеш нещо скъпоценно другиму. А вярващият - това е верният човек, който е приел вярата, както и определен начин на живот съобразно тази вяра. Когато говорим за вярващ човек, ние знаем, че той е пазител на нещо, което му е поверено, което е възприел без да го пропилява и ще отговаря за него пред Господ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (28 Votes)

12400594 1705003259734890 5905224070803866237 nДревните хора са смятали, че окото притежава светлина и чрез нея вижда нещата. Затова и във вечерните молитви казваме: "просвети очите ми, за да не заспя до смърт" (Пс. 12:4). Има такива, които спят до края на живота си, а благодатта, с която сме се нахранили, е благодатта на бодростта. Отците, които са били отшелници в пустинята и са учили за живота в Христос, се наричат „будните“ или „бодърстващите отци“. Човекът, който е потънал в блатото на своите страсти и грехове, не познава себе си. Нашата Църква казва, че човек не само трябва да познава своите грехове, но и да познава страстите, тоест нещата, които го движат и от които произтичат греховете.

Важното е да знаем как да прозрем и как да се избавим от тлението. Както животът в Христос си има своите правила, така и животът без Христос, който преминава сред пороци, си има своите правила, основани на тези пороци. Оттук произтичат и думите на съставителя на молитвата, които гласат: "Просветли очите ми, за да не заспя до смърт". Божествената светлина, за която споменахме миналата неделя, когато почетохме Солунския архиепископ свети Григорий Палама, тази предвечна светлина, изляла се в сърцето чрез благодатта на Кръщението, ни кара да проумеем истината за Бога и Неговата любов и да осъзнаем тъмнината, която ни заобикаля.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (41 Votes)

 DSC1066По време на поста тежестта ни се увеличава и се опитваме да станем Христови войни, сякаш сме разпнати заедно с Него. Заради тези усилия Църквата по-често използва светлината в молитвите. Думата "светлина" често се среща през този период. В следващата неделя ни очаква преклонение пред Светия Кръст, и на нея ние носим цветя в храма, които говорят, че се радваме на Кръста.

Усилието за нас е път към победата, и то не към такава победа, каквато е позната на светските хора - чрез насилие и страх, но това е победата на смирените, които са познали Христа.

А днес, във втората неделя от поста, и то заради дълги разисквания, които са се случили през четиринадесети век, касаещи темата за Божествената светлина, светата Църква чества паметта на свети Григорий Палама, епископ Солунски.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (43 Votes)

KyriakiOrthodoxias01 001Първата неделя от Великия пост е позната с названието "Неделя на Православието", защото иконопочитанието е победило (през 843 г.), след като била водена истинска война срещу него, продължила цял век и създала големи сътресения в православния свят. Срещу православните християни било проведено голямо гонение, те били убивани и изселвани заради почитта си към светите икони дотогава, докато ромейското царство не се убедило, че трябва да спазва това учение. Тогава иконите били издигнати в храмовете по начина, по който ние днес ги издигаме и обикаляме с тях, изповядвайки нашата православна вяра.

Но какво означава за нас днес да бъдем православни? Думата, както знаете, означава човек с правилно мислене, който вярва със здрава, неотклонна вяра в това, което Христос е предал някога на Своите последователи. Православен е човек, който вижда, че новите учения нямат никаква връзка с вярата и че те могат да бъдат нараняващи и вредни. Срещу вярата и днес са насочени много суетни учения, които идват извън светата Църква и носят страсти на човека като страстта към суетната слава, страстта към парите и прочее.

 

И рече старецът...

Стреми се с всички сили да проникнеш със сърцето си дълбоко в църковните чтения и пения и да ги издълбаеш върху скрижалите на сърцето си.

Игумен Назарий
   

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.