Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (67 Votes)

V Kolev LiesЛъжите се заплащат, истината се изстрадва. Документи и Кой обезобрази Ловешкия покрит мост? Документи от Васил Колев е двойна книга, или две книги в едно книжно тяло, съдържащо документи в подкрепа на две каузи.

Едната кауза е публичната реабилитация на поп Кръстю Никифоров, другата – разкриване на истината, че Ловешкият покрит мост, който се приписва на Колю Фичето, всъщност е творческо дело на арх. Стефан Олеков, а по-късно е „маскиран“ до обезобразяване, за да заприлича на „възрожденски“.

Под формата на документален сборник се припомня най-вече обичаят на властите от всички времена да не чуват гласовете на честните учени и на свободните граждани. Особено страхливо и срамно в непоследователността си изглежда поведението на местната власт в Ловеч, която работи срещу автентичната памет на своя град, като дълги години блокира инициативите за кръщаване на площад в Ловеч на името на поп Кръстю (преди, най-накрая, на 26 януари 2023 г. Общинският съвет да реши да именува на поп Кръстю площада пред Художествената галерия в кв. „Вароша“) и за възвръщане на облика на Белия покрит мост на арх. Олеков.

Представянето на новата книга, с участието на историка Иван Лалев и съставителя Васил Колев, ще бъде на 21 септември, четвъртък, в Клуб на дейците на културата – Ловеч. Начало – 17 ч.

За читателите на Двери предлагаме избрани откъси от новото издание:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (45 Votes)

001Излезе от печат Успенският брой на списание „Амвон“ за 2023 г., издание на храм „Св. Атанасий“, гр. Варна.

Изданието започва с похвално слово за св. Богородица. Включени са статии на проф. Алексей Осипов, който призовава православните християни да сравняват мислите и делата си с Евангелието, на ставроф. ик. Дончо Александров – за това, как да придобием Божията помощ. В рубриката „Адам и Ева“, посветена на отношенията между мъжа и жената, е представен текст на игумения Елена, която разсъждава върху добродетелите на омъжената жена. На „противоестествените грехове“ е посветен материал на еп. Варнава.

Особено интересна е статията на големия руски богослов митр. Антоний Сурожки „Човешките ценности в медицината“, където от християска гледна точка са разгледани етични проблеми в медицинската помощ за опазването на човешкия живот. Като продължение на етичните страни на медицината е статията за аборта на Никополски и Превезки митрополит Мелетий (Каламарас).

За омразата и осъждането разсъждава о. Ясен Шинев. А продължението на тези размисли е статията на С. Комаров „Невярващите няма да познаят в нас християнина…“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

СлужбаИздателството на Зографския манастир издаде нова книга от поредицата „Аналогион“, в която се публикуват богослужебни текстове на църковнославянски език. Това е Служба на всички български светии, чийто празник се чества във втората неделя след Петдесетница. Този богослужебен текст е съставен от Левкийски епископ Партений († 1982 г.), но за съжаление той не дочаква неговото издаване. Едва през 1995 г. Неврокопска митрополия, по решение на Св. Синод на БПЦ, отпечатва службата, която след това не е била преиздавана и се превръща в библиографска рядкост.

Текстът в новото издание е набран с църковнославянски шрифт, като след полиелея е прибавен и „седален“, който липсва в първата служба. „Славите“ в службата за първи път са нотирани и са публикувани в нотното приложение. Отстранени са някои грешки и са направени малки редакции. В подготовката на новото издание на Службата на всички български светии участие взимат зографските братя Климент и Атанасий, а музикалната нотация е на Георги Радев.

Други издания от поредицата „Аналогион“ са Служба на преп. Порфирий Кавсокаливит, Служба и житие на преп. Силуан Атонски, Молебен канон към св. Климент Охридски и др.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

6ac9e6fcef32833aa47befd07f95cd15Поради изключителния интерес към първото издание на книгата Пламенни слова за вярата с проповеди на Морфоски митрополит Неофит се наложи второ разширено издание. Сред добавените проповеди е и тази за светия великомъченик Мамант Мироточиви, който все още не е достатъчно известен по нашите земи. Тя е произнесена на 2 септември 2021 г., празника на много обичания светец-покровител на Морфоска митрополия. Проповедникът вдъхновено говори за житието на светеца, а под черта са допълнени и други подробности от пространното житие.

4.7058823529412 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (34 Votes)

633В навечерието на Рождественските празници излезе от печат нова православна книга. Това е сборникът с проповеди на Морфоския митрополит Неофит от Кипърската православна църка, озаглавен Пламенни слова за вярата (София, 2022 г.). Идеята и осъществяването ѝ е на енориаши на столичния храм „Св. Георги“, кв. „Дървеница“. Преводач от аудио-записите е Мария Христова, а редактор Иван Ж. Димитров.

Митрополитът на Морфу Неофит е известен проповедник в Кипър. Като студент в Атина е имал щастието да общува с големи подвижници от втората половина на миналия век – преподобните Яков Цаликис, Порфирий Кавсокаливийски, Паисий Светогорец. Като митрополит Неофит Морфоски е известен с активната си позиция по редица актуални и болезнени проблеми на съвременния живот. Някои от възгледите му са дискусионни, но пламенността, с която изразява мнението си, не оставя съмнение, че винаги е движен от пастирската си съвест и гореща любов към Бога.

 

И рече старецът...
Човек може да изглежда мълчалив, но ако сърцето му осъжда другите, то той бърбори неспирно; друг обаче може да говори от сутрин до вечер и все пак да бъде истински мълчалив, т. е. да не казва нищо безполезно.
Авва Пимен