Мобилно меню

4.47619047619 1 1 1 1 1 Rating 4.48 (21 Votes)

scanВ навечерието на Рождество Христово 2016 г. на гладния за добри четива православния книжен пазар се появи нещо много ценно. Това е книгата „Срещи със стареца Назарий”, издадена от „Православна библиотека ТАВОР” при храм “Свети пророк Илия” в село Рударци, общ. Перник, с която съставителят Велизар Пейков и издателят свещеник Илия Христов се надяват да зарадват българските читатели в навечерието на Рождественските празници. Книгата представлява богато илюстрирано жизнеописание, съставено изцяло по спомени на духовни чеда на дългогодишния игумен на Кокалянския манастир „Св. архангел Михаил” архимандрит Назарий, преставил се в Господ на 9 юни 2011 г. Макар и благодатното му служение да премина близо до София, той беше известен и далеч извън Софийска епархия, защото, докато беше в силите си, не отказваше духовна грижа и съвет на всеки, който похлопа на манастирските порти. По думите на съставителя архим. Назарий е един от последните старци-наставници от старото Риломанастирско братство, разпиляно след одържавяването на манастира през 1961 г.

Книгата няма нито богословски, нито биографично-изследователски, а още по-малко агиологични претенции, отбелязва издателят, тъй като за духовник като него тепърва ще се пише. Единствената й цел е да запази живия спомен за любимия на хиляди хора старец „дядо Назарий”.

4.46666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.47 (15 Votes)

г0 nИзлезе от печат втори том с беседи на известния гръцки проповедник архимандрит Андреас Конанос. Сборникът „Завинаги любов” е издание на храм „Св. Мина” във Велико Търново и излиза с благословението на Великотърновския митрополит Григорий. Преводач на беседите е Константин Константинов. Първият том „Укрепи душата си” излезе през 2014 г. Цената на сборника е 7.50 лв.

Архимандрит Андрей Конанос стана известен на българските читатели чрез преводите на негови беседи, публикувани в продължение на години в "Двери на Православието". Заедно с Лимасолския митрополит Атанасий той стана любим православен автор не само в България, но и в Русия и други православни страни. И до днес българските преводи на неговите беседи се превеждат повторно на руски език и се публикуват в най-четените руски сайтове.

За поръчки на новата книга "Завинаги любов" и повече информация: Отец Добромир Димитров, имейл: f_dobromir@abv.bg Телефон за връзка: 0889 370 235.

 

4.55555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)

geron aimilianos evlogonНа българския книжен пазар излезе втора книга с беседи на известния светогорски духовник архимандрит Емилиан Симонопетренски - „За надеждата в Бога. Осем слова за духовното израстване”. Книгата е издание на старинен храм „Света Параскева” в град Пловдив и съдържа осем непубликувани беседи на стареца, подбрани както от поредицата „Поучения и слова” ("Κατηχήσεις καὶ Λόγοι"), така и от други негови публикации. 

Текстовете в сборника се отнасят до винаги актуалната тема за страданието, както за доброволното – в монашеския живот, така и за неочакваното – предизвикано от душевните и телесни болести и от всекидневната мъка, която причиняват непредвидените житейски обстоятелства.

Словото на стареца, изпълнено с надежда и оптимизъм, става причина за радост, която е „гибел за скръбта”, разкривайки духовните пътеки на носенето кръста на болката и въвеждайки, чрез смирението, в една нова връзка на общение с Бога, която се определя като състояние, „произхождащо от съчетанието с Иисуса”.

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (8 Votes)

АЯЗМО-3В новия, трети брой на православното списание „Аязмо“, което излиза от края на миналата година в Стара Загора, голяма част от материалите са посветени на освещаването на параклиса „Живоприемни източник“ в криптата на новостроящия се храм „Св. прпмчк Игнатий Старозагорски“. Тъй като броят излиза в навечерието на Неделя Сиропустна, друг акцент в изданието е темата за прошката, покаянието, изповедта. Публикуваме материала от рубриката „Дума на броя“.

Дума на броя: ПРОШКА

По изключение поместваме тази рубрика на последната страница. Нека да е за ония, които четат отзад напред – та да си дойде всичко на мястото. Защото прошката е преди много други неща. Не е смирен онзи, който не може да прости на ближния си. Не е достатъчно мъдър онзи, който не може да прости на себе си греховете, за които дълбоко се е покаял и които е изповядал. А какъв е смисълът на предстоящия пост, ако той не е част от покаянието, ако не завърши с изповед и не ни доведе до причастие с Тялото и Кръвта Христови? Ето че прошката е темата на деня, независимо от злобата на деня и от всичките ни тежки земни грижи.

4.11111111111 1 1 1 1 1 Rating 4.11 (9 Votes)

photВ навечерието на Рождество Христово излезе от печат сборник с беседи, посветени на брака, семейството и възпитанието на децата. В него влизат 14 беседи от известни гръцки богослови като Лимасолския митрополит Атанасий, Сисанийския митрополит Павел, архим. Андрей Конанос, архим. Ефрем Панаусис, протопр. Николай Лудовикос и приложение от протойерей д-р Добромир Димитров. Част от тематично подбраните текстове са познати на читателите на Двери, а други излизат за първи път на български език.

Изданието е на храм „Св. вмчк Мина” във Велико Търново. Преводач от гръцки език е Константин Константинов. Цената на сборника е 7,50 лв. В столицата можете да го намерите в книжарниците „Лествица” и „Къща за птици”, в храм „Св. Седмочисленици”, в СДСеминария, както и в църковните магазини и храмове в страната.

За поръчки на книгата и повече информация:

о. Добромир Димитров; имейл: f_dobromir@abv.bg

Телефон за връзка: 0889 370 235.

 

И рече старецът...
"Знанието на Кръста е скрито в страданията на Кръста."
Св. Исаак Сирин
   

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.