Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

44788Вторият том беседи на Лимасолския митрополит Атанасий "Изкуството да живееш с другия", издание на Двери, оглави класацията за най-продавани книги на месеца в книжарница "Книжици", на улица Аксаков 10 (градинката на Кристал).

На трето място е първият том "Изкуството да живееш с Бога", който бе преиздаден преди месец. Първият сборник с беседи на популярния кипърски автор стана книга на годината за 2015 г. в класацията на "Книжици". Тогава за неговото представяне на Седмицата на православната книга във Варна дойде лично Лимасолският митрополит Атанасий.

Двете книги могат да бъдат закупени също в църковните книжарници в София и по-големите градове в страната, както и онлайн тук. Цената им е 12 лв.

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (27 Votes)

scan 1Центърът за проучване на нови религиозни движения издаде нова книга. Озаглавена е "Фокус Езотерика - окултизъм и сатанизъм". Тя е превод от немски на съответните изследвания на специалистите в областта на сектознанието Хартмут Цинзер и Инголф Кристиансен. Предговорът на българското издание е на д-р Милка Баръмова, специалист по проучване на сектантската дейност, докторирала в университета на Фрибург, Швейцария. Преводът е на Веска Николова, а редакцията - на проф. Иван Желев Димитров.

И окултизмът, и сатанизмът са коварни учениия, които в крайна сметка са опасни за човека. Създадени уж с цел да помогнат на човека, те всъщност са две от многото „двойни окови“, с които недобронамерени хора се стремят да пленят душата и тялото на човека и да го направят свой покорен роб, лишен от възможност да мисли и да се защити. Служенето на безсмислени, но затова пък опасни ритуали, покоряването на дявола и съответно обожествяването му са извратени учения и практики, твърде далече от всяка разумност и добронамереност.

Окултистите и сатанистите, които във всяка държава показват една организирана активност, за да могат да събират привърженици, извършват интензивна пропаганда посредством книги, периодични издания и особено силно - чрез каналите на интернет. Например сатанистите, в която и държава да са, представят един общ образ със стила на обличане, начините на поклонение, приличащите си съобщения, които оставят преди да се самоубият, и пр. При това сатанизмът не е някакво обикновено хулиганско движение, а организация, съзнателно базирана на идеологически основи.

Сатанизмът изцяло променя човека до неузнаваемост и той деградира за много дълго време с изключително трайни и разрушителни последици, които много трудно се лекуват – дори може да се каже, че няма пълно излекуване от тази зависимост. Според някои изследователи сатанизмът е тъмната страна и жестоката проява на животинското в човека, което сега в нашата съвмременност определени заинтересовани сили се опитват да го натрапват за едва ли не човешка добродетел: да вярваш и да се молиш на дявола.

В такива случаи хората, станали жертва на окултизма или на сатанизма, не бива да бъдат изолирани и изоставяни, защото те имат нужда от помощ, дори когато не осъзнават каква точно помощ им е нужна. А първата крачка винаги е осъзнаването на духовната и физическата зависимост от сили, които са опасни и дори гибелни за човека.

Сектите умишлено се стремят да привличат в мрежите си младите хора. А те, макар обикновено да са изпълнени с мечти и надежди, за съжаление често се оставят други да ги манипулират и да господстват над тях. Но е непростимо самите младежи да им даряват своята свобода. Бог ни е създал свободни, отговорността обаче за полването ни от нашата свобода лежи изцяло на нас. 

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

zdzfreМалко след излизането на втория том беседи на Лимасолския митрополит Атанасий Изкуството да живееш с другия, Двери издаде отново първия том с беседи на владиката Изкуството да живееш с Бога. Той се превърна в бестселър за 2015 г. и тиражът му отдавна е изчерпан. Сега почитателите на словото на митрополит Атанасий могат да закупят и двата сборника. Първият том може да бъде намерен засега само в книжарница „Книжици“ до Кристал (може да бъде поръчан и онлайн) и в книжарницата в столичния храм „Св. Седмочисленици“ с продажна цена 12 лв. Скоро той ще бъде разпространен и в други църковни книжарници в София и страната.

другия

Основната тема и в двата сборника е изкуството на общуването – с Бога и с нашите ближни. Да приемеш подадената ръка на Бога и да се научиш да общуваш с Него с пълно доверие и любов е най-съвършеният талант, който човек може да развие. Този дар, ако бъде приет, се превръща в своеобразен пропуск към един неподозирано красив и постоянно обновяващ се свят. Човекът, който търси своите корени не в земята, а в небето, при своя небесен Отец, се научава да гледа по нов начин и на хората около себе си – в семейството, колегите и приятелите, братята и сестрите в Христа, грешниците и праведните – във всички тях той вижда Божия образ, във всички разпознава онези, за които Христос умря на кръста.

За поръчки за църковните книжарници пишете на адреса на редакцията: redaktori@dveribg.net.

4.775 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (40 Votes)

2017 03 07 2052На книжния пазар излезе вторият том с беседи на Лимасолския митрополит Атанасий, озаглавен Изкуството да живееш с другия. В него читателите ще се запознаят с християнския поглед към проблемите на общуването, които се разрешават единствено чрез задълбочаване на личното общение с Бога. Общуването в семейството, с хората от близкото ни обкръжение, с братята и сестрите ни в Църквата често пъти се оказва изпълнено с непреодолими препятствия, чието преодоляване изглежда непосилно. За това дали наистина е така и отсъства ли Бог там, където имаме най-осезаема нужда от Неговата помощ, ни разказва Лимасолският митр. Атанасий в присъщия си увлекателен стил.

В уводните думи към изданието преводачът Константин Константинов пише: „Общуването е водещата тема и в настоящия сборник – в словата си по неповторим начин владиката успява да предаде на своите слушатели многовековния опит на Православната църква в изкуството на общуването. Това е особено нужно днес, във века на бързите комуникации, когато става все по-ясно, че общуването в семейството, на работното място, в обществото, дори между вярващите в Църквата твърде често претърпява крах. Резултатът са многото разводи, депресии, самотни хора, които губят смисъла на своя живот. Повеждайки читателите по пътеките на това най-трудно изкуство, владиката неусетно ги отвежда до изходната точка на духовния живот на човека изобщо: ние сме създадени по образа на Троичния Бог и затова общуването с ближния е фундамент на нашето битие. По светотайнствен начин общуването помежду ни и с Бога кулминира в св. Литургия, на която са посветени много от беседите в тази книга. За нея обаче митрополит Атанасий говори по един необичаен начин, като непрекъснато провокира читателя да търси пресечните точки между това най-велико църковно тайнство и прозаичното всекидневие“.

Първият том Беседи с Лимасолския митрополит Атанасий, издание на Двери, стана бестселър на книжния пазар у нас за 2015 г. Новият сборник с беседи може да откриете в книжарница „Български книжици“ (при градинката на „Кристал“) и в църковните книжарници.

Цената е 12 лв.

4.5142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.51 (35 Votes)

scanВ навечерието на Рождество Христово 2016 г. на гладния за добри четива православния книжен пазар се появи нещо много ценно. Това е книгата „Срещи със стареца Назарий”, издадена от „Православна библиотека ТАВОР” при храм “Свети пророк Илия” в село Рударци, общ. Перник, с която съставителят Велизар Пейков и издателят свещеник Илия Христов се надяват да зарадват българските читатели в навечерието на Рождественските празници. Книгата представлява богато илюстрирано жизнеописание, съставено изцяло по спомени на духовни чеда на дългогодишния игумен на Кокалянския манастир „Св. архангел Михаил” архимандрит Назарий, преставил се в Господ на 9 юни 2011 г. Макар и благодатното му служение да премина близо до София, той беше известен и далеч извън Софийска епархия, защото, докато беше в силите си, не отказваше духовна грижа и съвет на всеки, който похлопа на манастирските порти. По думите на съставителя архим. Назарий е един от последните старци-наставници от старото Риломанастирско братство, разпиляно след одържавяването на манастира през 1961 г.

Книгата няма нито богословски, нито биографично-изследователски, а още по-малко агиологични претенции, отбелязва издателят, тъй като за духовник като него тепърва ще се пише. Единствената й цел е да запази живия спомен за любимия на хиляди хора старец „дядо Назарий”.

 

И рече старецът...
"Защо удряш въздуха и тичаш напразно? Очевидно, всяко занимание има цел. Тогава кажи ми каква е целта на всичко, което се върши в света? Отговори, предизвиквам те! Суета на суетите: всичко е суета."
Св. Йоан Златоуст
   

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.