Мобилно меню

4.96875 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (32 Votes)

47416 nНа 28 април в Художествената галерия на Поморие се състоя представянето на книгата Патриарсите на Анхиало от д-р Венцислав Каравълчев. Тя се издава с финансовата подкрепа на фонд „Култура“ към Община Поморие и, освен на български, ще бъде издадена на руски и английски език. Научни редактори са богословите проф. Иван Ж. Димитров и доц. Светослав Риболов. Изданието е част от по-голям проект на общината за представяне на християнското минало на града.

Авторът, който отдавна изследва църковната история на Южното ни Черноморие, запозна накратко аудиторията с жизнения път на деветима архиереи, родени или свързани в църковното си служение с Анхиало, които се издигат до патриаршеската катедра. Седем от тях стават вселенски патриарси, един йерусалимски и един оглавява като митрополит Критската църква. Това са патриарсите Михаил III Анхиалски, Йеремия II Транос, Партений I Геронт, Партений IV Могилал, Антим V, Антим VII, Василий III Георгиадис, Йерусалимски Поликарп I и митрополитът на Крит Калиник III. Те дейно и усърдно са участвали в духовния и културния живот на града. Д-р Каравълчев постави акцент върху промяната в „църковната география“ с участието на двама от тези духовни водачи, която настъпва с издигането в ранг патриаршии на две от най-големите съвременни православни църкви – Руската и Румънската.

4.5789473684211 1 1 1 1 1 Rating 4.58 (19 Votes)

cover 2В навечерието на Възкресение Христово излезе от печат книгата на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, озаглавена Вярвам, затова и говоря.

Книгата е сборник текстове, писани от владиката в продължение на дълги години, които очертават главни моменти от неговия живот и духовно служение. В първата част, озаглавена „Автобиографично“, са включени статии, слова, размисли, свързани със служението на митр. Йосиф, като централно място заемат разказите за вербуването му от Държавна сигурност, натискът и насилствените методи, които са били прилагани върху него и други служители на църквата. Втората част, „Моите събратя“, включва спомени и размисли на митр. Йосиф за духовници от неговото обкръжение и тяхното място и роля в живота на БПЦ. Сред описаните клирици са Нюйоркски митр. Андрей, Левкийски еп. Партений, блаженопочившия патр. Максим, архим. Назарий, Неврокопски митр. Натанаил и др. Третата и четвъртата част на книгата представят служението на митр. Йосиф в задокеанската ни епархия. В статии, документи, слова, послания, речи се разкрива процесът на духовно обгрижване, общение и пастирска грижа на владиката за неговото паство. Пред читателя се разкрива църковният живот на епархията, разположена на огромна територия, но въпреки разстоянията и трудностите вярващите запазват единството и жизнеността на общението в Христа.

4.7333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (15 Votes)

Cap4На българския книжен пазар излезе книгата Православно да живеем от проф. йером. Йоан (Крамер). Книгата е издание на Българската православна църковна община „Св. Иван Рилски“ във Виена и излиза с благословението на Западно- и Средноевропейския митр. Антоний.

Авторът, проф. йером. Йоан (Крамер), насочва своята книга към младите православни християни, но тя е подходяща и за всички, които искат да направят своите първи стъпки в православната вяра. Затова не е изненада, че изданието е одобрено от Службата за православно училищно образование в Австрия за работа в гимназиалния курс в часовете по Религия-Православие.

В уводните думи към българското издание митр. Антоний пише:

„Книгата на йером. Йоан (Крамер) е чудесно помагало за всички, които искат да разберат какво е Църквата и каква е целта на християнския живот. Неслучайно най-голямо място в нея е отредено на светците – тези плодове на действието на Светия Дух в Църквата, които свидетелстват за любовта на Бога към всички нас.

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)

538 nВ навечерието на Рождество Христово на българския книжен пазар излезе Антология по раннохристиянска литература, издание на фондация „Комунитас“. Изданието е ценен принос към богословската книжнина у нас, в която рядко присъстват светоотечески текстове, преведени от оригиналните езици.

Антологията включва преводи от старогръцки и латински език на откъси от тридесет и две произведения, представящи двадесет и шестима автори и анонимни творби. Изданието представя както вече познати на българския читател автори и църковни свети отци (Йоан Златоуст, Григорий Назиански - Богослов, Василий Велики, Киприан Картагенски, Августин Блажени), така и важни, но по-малко познати или неиздавани досега на български език автори като богословите от 2-3 век Ерм, св. Юстин Философ и Мъченик, Климент Александрийски, св. Ириней Лионски и мн. др.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (45 Votes)

толСамо няколко дни преди празника на св. Порфирий Кавсокаливит, 2 декември, излезе от печат най-новото издание на Зографския манастир Преподобни Порфирий пророкът. Свидетелства.

Книгата съдържа 54 нови свидетелства от различни хора, повече или по-малко свързани с преп. Порфирий. Те разказват неизвестни случки и разкриват непознати страни от дълбокия образ на един от най-чудните светци в историята на Православната църква. Убедително е засвидетелствана способността на преподобния отец да прониква в бъдещето и миналото, да вижда ясно скритото в телата и душите на хората и така да съдейства на тяхното изцерение.

Преподобни Порфирий пророкът е издание на атонската килия „Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в Карея и сега излиза в поредицата издания на фондация „Наследство на Зографската св. обител“ в превод на български език от монах Климент.

В предговора към гръцкото издание се казва:

 

И рече старецът...

Видях мрежите, които врагът разстилаше над света, и рекох с въздишка: „Какво може да премине неуловимо през тези мрежи?“. Тогава чух глас, който ми рече: „Смирението“.

Св. Антоний Велики