Мобилно меню

4.99604743083 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (253 Votes)

9357 nНа 12 февруари се навършват дванадесет години от кончината на един от емблематичните столични свещеници – о. Димитър Вукадинов (1930-2012 г.). Дългогодишният скромен възобновител и председател на храм „Св. Георги“ в кв. „Дървеница“ остана в сърцата и паметта на християните като пастир с голяма любов към хората и особено към най-малките Христови братя (Мат. 25:40). Кухнята за бедни, която той основа, и до днес остава едно от малкото места в столицата, където стотици хора в продължение на години получават храна.

В църквата „Св. Георги“ беше отслужена панихида в памет на верния Христов служител, а радостта на вярващите беше още по-голяма, защото в деня на неговата памет излезе и дългоочакваната книга за неговия живот. Тя е озаглавена Разкази за Божия човек и неин автор е Николай Иванов, а редактор – Златина Каравълчева. В книгата са събрани спомените на десетки хора, които споделят своите впечатления от общуването с о. Димитър, някои от тях вече свещеници и архиереи. И техните гласове се сливат в общото свидетелство за човек, посветил живота си на най-важната Христова заповед: „Нова заповед ви давам: да любите един другиго; както Аз ви възлюбих, така и вие да любите един другиго“ (Йоан 13:34).

Книгата Разкази за Божия човек поради недостиг на средства излезе в малък предварителен тираж и засега може да бъде закупена само в храма „Св. Георги“ в „Дървеница“. Скоро ще излезе и основният тираж на книгата, която ще бъде достъпна в църковните книжарници в страната.

* Вижте още: Шофьорът и лесничеят

 

4.98828125 1 1 1 1 1 Rating 4.99 (256 Votes)

Корица не съдетеНа 4 февруари се навършват две години от кончината на гръцкия монах и писател Михаил (Хаджиантониу; 1950-2022). В негова памет и в памет на Анна Георгиева (1971-2023), която преведе две от неговите книги на български език, публикуваме за читателите на Двери една от тях – Не съдете, за да не бъдете съдени.

Книгата с подзаглавие „Какво каза Христос и как Го приложихме ние в Църквата Му“ е сред последните, които той написа и на чиито послания монах Михаил много държеше.

Основната тема на книгата е духът на фарисейството, който дълбоко е пропил в църковния живот и преиначава Преданието на Църквата и самите Христови думи, когато това не е удобно за нечии интереси. Написана в характерния за автора провокативен стил, тази книга изглежда като пъстра мозайка от най-различни случки от ежедневния живот на Гръцката църква, в които всеки може да разпознае себе си и своите проблеми. Зад непринудеността на всекидневието обаче в евангелски стил се разкрива действието на духовните закони, към чието следване Господ ни призовава като Негови ученици. Нашият Бог „е Бог ревнивец“ (Изх. 34:14), който не търпи двоедушие, а още по-малко Неговият закон да се използва за оправдание на користолюбието и греха.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

Screenshot 2023 12 23 151840В навечерието на Рождество Христово излезе от печат нова книжка за деца, озаглавена Житие на детето мъченик Мамант. Житието е преведено от гръцки език от Мария Христова, а текстът е редактиран с участието на начални учители в София, за да бъде по-достъпен за децата в училищна възраст.

Св. Мамант е роден във втората половина на 3 в. в гр. Гангра, Мала Азия (дн. Чанкъръ в Северна Турция). Родителите му са християни. По време на поредното гонение те са хвърлени в тъмница и измъчвани. Майката на светеца го ражда в тъмницата, а след смъртта ѝ добра християнка от Кесария Кападокийска взема и отглежда сирачето. Кръщава го Мамант, защото първата дума, която чува от него, е „мама“. Мамант е бил изключително умно и ученолюбиво дете. От ранни години е бил убеден християнин и дори е привлякъл към вярата в Христос всички съученици от класа си. Отново обаче започва гонение и независимо от непълнолетието си Мамант е заловен и принуждаван да се откаже от своята вяра. Преминал през много мъчения и изпитания, през 275 г. той умира едва на петнадесетгодишна възраст като дете-мъченик за Христос.

4.9469696969697 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (132 Votes)

022Варненска и Великопреславска св. митрополия издаде книгата Господ е крепост на моя живот, която е посветена на десетгодишнината от кончината на Варненски и Великопреславски митрополит Кирил (1954-2013).

Митр. Кирил ръководи Варненска и Великопреславска епархия в продължение на двадесет и четири години – от 1989 г. до своята кончина през 2013 г. Книгата в негова памет съдържа два раздела. В първия раздел са събрани спомени за него на духовници, миряни и учени, а във втория са включени негови проповеди и слова.

Изданието е илюстрирано с богат снимков материал, отразяващ четвъртвековното служение на митр. Кирил в тази епархия.

4.9542857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (175 Votes)

Picture12На български език излезе книгата Среща с тайнството. Съвременен поглед към Православието на Вселенския патриарх и архиепископ на Константинопол Вартоломей (Архондонис). Тя е издание на Русенска св. митрополия и фондация „Двери“. Това е първата книга на предстоятеля на Вселенската патриаршия, която излиза на български език. Към нея има богословско приложение от приснопаметния Диоклийски митрополит Калистос (Уеър), а биографичните бележки за автора са дело на архидякон Йоан Хрисавгис.

Читателите ще имат възможността в осем раздела да се запознаят с основите на православната вяра, както и с кратко изложение на историята на Вселенската патриаршия. Някои от главите на книгата са: „Химн и пространство. Изкуство, архитектура и литургия“, „Дарът на богословието“. „Призивът на любовта. Монашеството като избор и призвание“, „Духовност и тайнства“, „Чудото на творението“, „Вяра и свобода“ и др.

Особеност на книгата е личният стил на автора, който пише на достъпен и разбираем за съвременния човек език, свободен от популярните клишета в „църковната реч“, може би и защото книгата е адресирана до православните християни в САЩ, където тя излиза за първи път.

 

И рече старецът...
Човек може да изглежда мълчалив, но ако сърцето му осъжда другите, то той бърбори неспирно; друг обаче може да говори от сутрин до вечер и все пак да бъде истински мълчалив, т. е. да не казва нищо безполезно.
Авва Пимен