Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (45 Votes)

0417Отец Василий Шаган от варненския храм „Св. Николай“ разказва за празника Сретение Господне, разкривайки „богословието в цветове“ на празничната икона. Кои са изобразените персонажи и какво ни разказва за тях св. евангелист Лука. Кой е бил старецът Симеон, посрещнал Младенеца и майка Му в храма, какво означава неговото име и как това е свързано с живота на праведника. Какъв е смисълът на пророчеството на Симеон, изречено за новородения Иисус: „Този лежи за падане и ставане на мнозина в Израил и за предмет на противоречия“, както и на думите към майка Му Мария: „А на тебе самата меч ще прониже душата, за да се открият мислите на много сърца“.

Цветовете, жестовете, символите на иконата носят важни послания за празника Сретение Господне. Тяхното разчитане обогатява нашето познание за учението на Църквата за това, Кой е нашият Спасител.

4.9338842975207 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (121 Votes)

875487 936x560Свещ. Георгий Еделщайн споделя в едно скорошно интервю, че е потърсил църковното служение по време на съветската епоха, отчасти защото е вярвал, че Църквата е единственото пространство в СССР, където човек може да се чувства свободен от натиска на държавната идеология. „Сега разбирам, че съм грешал“, добавя той.

Всъщност грешката е разбираема. Колкото и да се опитват тогавашните църковни йерарси да се „борят за мир“, колкото и да подкрепят „линията на партията и народа“, Църквата все пак е оставала чужда и преследвана. А християните по онова време са имали само една цел – да създадат остров на духовна свобода поне на тази малка територия. Като противовес на съветската идеология често е заставало това, което тя заменя: монархизмът, имперската църква и дореволюционното православие, така успешно митологизирано от Иван Шмельов и Евгений Поселянин.

Тогава малцина са знаели горчивите редове от спомените на Сергей Фудел за духовния упадък на Православната църква и обществото в навечерието на революцията, за монасите от Толганския манастир, които са излизали да пушат по време на литургия, за другите хора, които „в мнозинството пребивавали в поразително спокойствие в състояние на сито благополучие“, за взаимната омраза и угасващата любов, за сълзите от самота и ужаса от църковната действителност, с които са били препълнени писмата на св. Игнатий Брянчанинов.

4.8545454545455 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (110 Votes)

photo1655461727 1 768x575

Свещ. Георгий Гуляев, бивш прессекретар на Донецка епархия, разказва как се е развил църковният живот в Херсон по време на руската окупация от края на април до ноември м. г., за различните реакции на свещениците, за верността към Христос и предателството към събратята. Събития като описаните обясняват и сложната ситуация, в която се оказа УПЦ.

Не знам дали учителите, полицаите, професионалните политици и журналистите биха написали нещо подобно за своите колеги, но аз ще се опитам да кажа няколко думи за моите събратя и небратя. Защото изглежда, че няма кой друг да пише, а времето е малко.

Нека ви напомня, че нахлуването на Русия на 24 февруари 2022 г. беше пълна изненада за всички, освен за военните. Обикновените „цивилни“ бяха в шок и в рамките на няколко дни Херсонска област, включително областният център, беше завладяна от окупаторите. След като смазаха съпротивата на военните, разстреляха участващите в териториалната отбрана, руснаците очакваха да получат хляб и сол от „благодарните херсонци, освободени от укронацистите“. Вместо това обаче получиха ежедневни проукраински митинги в Херсон и областта, които само месец по-късно бяха разпръснати с автомати, шумови гранати и арести на активисти. На тези митинги присъстваха и свещеници от УПЦ. Моите братя стояха с плакати „Не на войната!“. После при тях дойдоха от Федералната служба за сигурност (ФСБ) и ги поканиха „на разговор“.

4.9477124183007 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (153 Votes)

Screenshot 2022 12 17 003122Руският филолог и богослов Максим Калинин, преподавател по древноеврейски език, изследовател на месопотамската християнска мистична традиция, живота и творчеството на източносирийските мистици, е бил уволнен от Общоцърковната аспирантура и докторантура на РПЦ, без да се посочват причини за това. Това съобщи неговият колега игумен Арсений (Соколов).

В социалните мрежи Максим Калинин се обявява срещу войната с Украйна, в лекции и публични речи призовава за мир и миротворчество, критикува отношенията между църквата и държавата в Русия и подкрепата за авторитарни и диктаторски режими.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (95 Votes)

319714254 1206595336939863 1194075602038358284 nПредлагаме ви коментар на беларуския свещеник о. Александър Шрамко за провелия се в Ставропол форум на Деветия Световен руски народен събор под мотото „Свещената война: Преображението на Русия“, отразяващ военизирането на руското общество, в което за съжаление участва и църквата.

Ето как е сега – написано с големи букви! Довчера споменаването на тази дума можеше да те изправи пред съда и да бъдеш глобен: как може да наричаш война мирната „специална операция“?! Това е фейк, който дискредитира армията! И то с някаква си Украйна – просто излизане с пушки за уикенда. И изведнъж – не просто „война“, а „свещена война“. Освен това, според думите от трибуната, „това е нашата война – на всеки от нас“. И войната, оказва се, не е с Украйна и дори не само с НАТО и с целия свят, а със самия „антихрист“ и „сатана“. А „специалната военна операция е само част от свещената война“. Всичко тепърва предстои – така че не се отпускайте!

 

И рече старецът...
Имайте непресторена любов помежду си, пазете Преданието, и Бог на мира да бъде с вас и да ви утвърди в любов.
 
Св. Павел oт Обнора