Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (87 Votes)

Romania Marriage Referendum 14528 780x520Двудневният референдум в Румъния за приемане на конституционно определение за брака като „съюз между мъж и жена“ завърши вчера, в неделя, 7 октомври. Участието в референдума, иницииран от противници на еднополовите бракове, е едва 20.4%, а минималният праг за влизане в сила на резултата от допитването е 30%.

Така този референдум няма да повлияе на определението за брак в Румъния и затова пътят за възможно легализиране на еднополовите бракове вбъдеще остава открит.

Нека напомним, че цел на референдума, проведен по инициатива на консервативното движение „Коалиция за семейството“, беше да се промени сега джендърно неутралното определение за брака в румънската конституция като „съюз на съпрузи“ в „съюзи на мъж и жена“. Тази поправка би затруднила занапред евентуално разрешаване на еднополовите бракове, които не са признати в Румъния.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (120 Votes)

chess11Днешната шахматна партия Константинопол-Москва (на украинската дъска) не е първата. Преди 150 години аналогична игра се проведе и на българското поле. Тогава Москва подкрепяше чуждата автокефалия, а Константинопол беше против. Интересно е, че предприетите ходове и аргументи са диаметрално противоположни.

Тогава Константинополската патриаршия два пъти изпраща в Санкт Петербург послания с предложение за свикване на вселенски събор – на 12 декември 1868 г. и на 30 септември 1870 г.

Руският синод и в двата случая отхвърля предложението, като през март 1871 г. пише следното: „... Това, което църковната власт не пожела да даде на българите по своята добра воля, се реши да им даде местната гражданска, държавна власт, сочейки своето неотменимо задължение да се грижи за спокойствието и безопасността на своите поданици и не намирайки никакво друго средство, за да сложи край на това вълнение на умовете и на тези безпорядки, които вече няколко години се случват в различни места в империята заради гръцко-българското разногласие. Ние съвършено сме съгласни с Ваше Светейшество, когато вие издигате своя архипастирски глас срещу начина на действие на Портата, замислила със собствен ферман да реши този въпрос, който никак не може да се реши без най-близкото участие на църковното управление и особено със съгласието на Ваше Светейшество, като отнасящ се непосредствено към вашия патриаршески окръг.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

indexДвери продължава да отразява различни мнения относно църковната ситуация в Украйна. Поради липсата на достатъчна официална информация, мненията на специалистите отразяват вътрешноцърковни настроения, някои от които разнопосочни, но и те имат значение за общата картина на украинската църковна криза. Публикуваме коментара на известния руски мисионер дякон Андрей Кураев от личния му блог относно новината, разпространена от украинския президент Петро Порошенко, че Вселенската патриаршия скоро щяла да даде автокефалия на Украинската църква:

4.8473684210526 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (190 Votes)

Николай ПауновНе съм на нивото на Пловдивския митрополит, но вярвам, че за Църквата спасението на душите, които са безсмъртни, би трябвало да е по-важно от собствеността върху земята, която е преходна. „Защо ще ни глобяват, да започнат направо да ни убиват. Разрушиха икономиката, отнеха ни стопанството, отнеха ни децата. И това не им стига. Не, те ни искат и земята. В света има безумно количество пари и с тях ще ни купят“. Тези внушения, доколкото разбирам, се отнасят за Европейския съюз. Но не липсата на земя направи българите емигрантска нация, а липсата на свобода, справедливост и перспектива. И ЕС не ни отне „децата“, навързани като „три синджира роби“ – те самите го избраха. Защо не отидоха в Русия – та там има най-много земя в целия свят? Иска ни се по важните обществени теми по-често да се чува гласът на БПЦ, но ако ще се чува по този начин, „исихията“ е за предпочитане...

4.9473684210526 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (57 Votes)
imageЗнаете ли, че нашите възрожденци, патриоти и революцонери са отдавали голямо значение на църковната музика?
 
Тодор Икономов е един от първите преводачи и издатели на църковнопевчески (псалтикийни) сборници. Отец Неофит Рилски (и цялата Рилска школа), Зографската школа... Почти всички изтъкнати църковни музикоучители са претърпявали гонения и трудности в онези смутни времена, но въпреки това това са отдавали голямо значение на църковната музика, на това да имаме литургична певческа традиция на наш език.
 
Почти веднага след публикуването на Новия метод от страна на Цариградската патриаршеска школа започва усилена преводаческа и издателска дейност с всички изпитания и рискове. Докато са се водили борби за националнно освобождение, българи са отделяли средства, за да финансират издаването на собствени псалтикийни сборници на славянски език, грижливо и майсторски следвайки византийските образци.
 
Появяват се отпечатани на славянски творбите на св. Йоан Кукузел, неговите протяжни и образцови аниксандарии и не само – твори се авторска музика, родена тук по нашите земи, но спазваща точно и педантично автентичните византийски скали, родени в Мала Азия и Сирия и наследени от древната традиция, датираща от св. Йоан Дамаскин.
 

 

 

И рече старецът...

Който следва Христа в самота и плач, е по-велик от оня, който слави Христа в събранието.

Св. Исаак Сирин
   

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.