Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
imageЗнаете ли, че нашите възрожденци, патриоти и революцонери са отдавали голямо значение на църковната музика?
 
Тодор Икономов е един от първите преводачи и издатели на църковнопевчески (псалтикийни) сборници. Отец Неофит Рилски (и цялата Рилска школа), Зографската школа... Почти всички изтъкнати църковни музикоучители са претърпявали гонения и трудности в онези смутни времена, но въпреки това това са отдавали голямо значение на църковната музика, на това да имаме литургична певческа традиция на наш език.
 
Почти веднага след публикуването на Новия метод от страна на Цариградската патриаршеска школа започва усилена преводаческа и издателска дейност с всички изпитания и рискове. Докато са се водили борби за националнно освобождение, българи са отделяли средства, за да финансират издаването на собствени псалтикийни сборници на славянски език, грижливо и майсторски следвайки византийските образци.
 
Появяват се отпечатани на славянски творбите на св. Йоан Кукузел, неговите протяжни и образцови аниксандарии и не само - твори се авторска музика, родена тук по нашите земи, но спазваща точно и педантично автентичните византийски скали, родени в Мала Азия и Сирия и наследени от древната традиция, датираща от св. Йоан Дамаскин.
 

4.72972972973 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (37 Votes)

DisasterСкандалите, завихрили се около архим. Дионисий през последните седмици не останаха само в кръга на църковното общество. По-високата трибуна, до която имаше достъп този път архимандритът, осигури и повече зрители на представленията му.

По-долу предлагаме реакцията на автори, които имат хиляди последователи във facebook, т. е. читатели, които редовно следят техните мнения по даден въпрос.

Какво прави най-силно впечатление на т. нар. светски хора от скандалите през Страстната седмица и Великден? На първо място нескриваната причастност на Дионисий към мутренския морал и начин на живот. Показността, арогантността, контешкото поведение, издигането на парите в култ, които демонстрира Дионисий, се оказват несъвместими с църковния начин на живот според блогерите.

Българската общественост, свикнала на всякакви безобразия, живее все още обаче с идеята, че Църквата се явява оазис, по-защитено място от набезите на арогантни и безскрупулни хора. Българите все още вярват, че Църквата е стожер на ценностите и стълб на морала у нас. Стотици клирици и хиляди миряни полагат усилия да поддържат тази вяра у хората. За съжаление трудно се гради, лесно се разрушава: в случая, за да натежат везните в обратната посока и да бъде уронен отново авторитетът на Църквата, бяха достатъчни няколко „звездни“ изпълнения на архим. Дионисий, които извадиха на показ най-неочаквани качества за български клирик: арогантност, алчност, нахалство, лъжа, показност….

Това е един от малкото случаи, когато българското общество толкова масово реагира еднозначно негативно на дадено явление и поведение, каквото е Дионисий. Особено е важно да се обърне внимание на последното изображение в извадката по-долу, което сякаш ни напомня, че когато членове на Църквата забравят за основни евангелски истини, то Господ ще ги посрами чрез хора отвън:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

AgiaProklaМалцина знаят, че съпругата на Пилат Понтийски, Прокла, е светица. Паметта й се чества днес, на 27 октомври. В 27-а глава на Евангелието по Матей за нея пише следното: "Между това, когато той седеше на съдийския престол, жена му прати да му кажат: не прави нищо на Тоя Праведник, защото днес насън много пострадах за Него" (Мат. 27:19). За нейното обръщане към християнството пишат много църковни автори - Ориген, блажени Августин, Йоан Малала, Атанасий Велики и други. Бл. Теофилакт Български пише в своето тълкувание на Евангелието: "Не самият Пилат видял съня, но жена му... И този сън бил дело на Божия промисъл, впрочем, не за да бъде освободен след това Христос, но за да се спаси тази жена".

Запазените версии за живота й се разминават. Според едната тя завършила мирно живота си като християнка, като проповядвала Евангелието заедно с другите Христови ученици. А според друга версия Прокла пострадала мъченически за вярата си.

4.32203389831 1 1 1 1 1 Rating 4.32 (59 Votes)

robertЗа жалост архиереите ни вече десетилетия бягат от сериозните проблеми, с които обществото ни се сблъсква. Чуваме доста за имоти, часовници и лимузини, но малко за милосърдие, грижа и съпричастност...

Виждаме как се архонтисват бивши червени величия и настоящи съмнителни бизнесмени, но се чудим жив ли е дядо Добри и успял ли е отец Иван да си плати тока на приюта...

Държавата е "лоша", щом не позволява религиозно образование в училище, но държавниците ѝ явно са благочестиви, щом биват удостоявани с църковни ордени...

Тревожим се от броя на бежанците, които влизат в страната, но сме безразлични към броя на младите българи, които изобщо не влизат в храма...

А когато си се отказал да се бориш за душите, е безсмислено да воюваш за границите....

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (33 Votes)

На жълтомедийния хоризонт се пръкна ново сайтче, лакомо за внимание и придобиване на популярност. Веднага започна да си търси публика и реши да се пробва, като пусне скандал с някой от «по-висшите» в Църквата. Схемата е известна: омаскарява се някой духовник колкото може по-долнопробно и работата е свършена. Почва се броенето на посещенията и доволното потриване на дребнодушните ръчички. А че написаното смесва името на един човек със снимка и действие на съвсем друг човек – голяма работа… Манипулацията да тече, хората са прости и няма да се усетят.

За какво конкретно става дума ли? За опит да се опетни името на Браницкия епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, и да се обвини... във връзки с мафията (!?) чрез смесването на неговото име с компроматна снимка на съвсем друг човек - скандално известния архимандрит Харалампи. Т. нар. «редактори» разчитат, че публиката няма как да познава всички духовници в БПЦ. Това явно е достатъчно, за да може две личности манипулативно да се смесят в една и издънките на известния с връзките си с ъндърграунда Харалампи да бъдат приписани на епископ Григорий. Вижте сами:

 

 

И рече старецът...
"Всеки ден вие полагате грижи за тялото си, за да го запазите в добро състояние. По същия начин трябва да храните ежедневно сърцето си с добри дела. Тялото ви живее с храна, а духът – с добри дела. Не отказвайте на душата си, която ще живее вечно, онова, което давате на тленното си тялото."
Св. Григорий Велики
   

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.