Мобилно меню

4.9473684210526 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (95 Votes)

580265 900 1Публикуваме коментара във фейсбук на руския богослов и публицист Сергей Чапнин, относно конфликта в Екатеринбург заради строителството на църква в историческия център на града. След протести на жители от града и намеса на руския президент Владимир Путин строителството беше спряно, но въпросите, повдигнати от този случай, остават. Основателни ли са определенията „храмоборци“, отправяни към противниците на строежа, и защо това е поредната „битка“ на Руската православна църква със секуларното общество, в което тя се оказва губеща.

Ситуацията, в която се поставиха и обществото, и църквата, може да се нарече „жажда за историческа реконструкция“. Хайде всички заедно да си спомним как беше преди 50 или 100 или 200 години, и да го направим същото. С възстановяването на храмовете най-често се получава много лошо (механичното копиране като цяло е безнадеждна работа): мястото вече е заето от нещо друго, архитектите дори по чертежи не могат нищо да възстановят (в храма на Христос Спасителя най-удачната част на проекта е подземието с гаражите и автомивката). Строителите вече не могат да строят така красиво... На всички им е неудобно. Всичко е скъпо. Патосно обаче – въпреки всичко куполите блестят.

Но проблемът, от една страна, е в това, че няма желание за движение напред. Няма никаква визия за бъдещето. Има истински страх от него и съответно – бягство в миналото.

От друга страна, няма никакъв творчески порив. Няма свобода. И обществото, и църквата са зациклили в миналото и това ги прави комплексирани и безпомощни.

4.8674033149171 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (181 Votes)

3558Продължение от „Тест за майчинство

Начинът на мислене на „не-прощаващите“ подражава по-скоро не на Христос, а на древния хетски цар Телипину (ок. 1500 г. пр. Р. Хр.): „В бъдеще, който дойде след мене, … да не казва: „Аз напълно прощавам“. Напълно не прощавай никому“.

Историята все пак научава някои хора на нещо. Австрийският поет Ерих Фрид (1921-1988) е посветил на теолога-антинацист Хелмут Голвитцер стихотоворението „Не от този свят“ („Weltfremd“):

Който мисли, че любовта към враговете е непрактична,
той не е предвидил практическите последствия
и последиците от омразата към враговете.

Нека слезем за малко от барикадите и се запитаме: Какво се случи? За какво е спорът? Православните храмове в Украйна никъде няма да отидат (нито в Москва, нито в Истанбул). Никой не възнамерява да ги унищожи, нито ще ги принуди да се отрекат от православието.

Дори Сергей Кравец, главата на църковно-научния център „Православна енциклопедия“ – човек образован, с голям опит в църковния живот, реши да се покаже като пълен глупак, при това с помощта на официалния правителствен вестник:

„И за светците. У нас е един и същ сонмът от светци. И ето, че за съвременната православна украинска жена светите Ксения Петербургска, Матрона Московска и дивеевските светци ще станат ли светци на друга църква? И тя ще започне ли да се моли на някаква Олимпиада Константинополска? А Серафим Саровски утре за тях чужд светец ли ще е? Това вероятно е нарушение на сакралното съзнание на хората. Невероятно грубо нахлуване в него“.

4.9777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (180 Votes)

thМосковската патриаршия и патриарх Кирил се провалиха на теста за майчинство. Тестът за майчинство е тестът на библейския цар Соломон. Две жени се карали заради едно дете. Всяка казвала, че е неин син, а Соломон спокойно предложил: нека честно да го поделим! Разсечете го на две и всяка да вземе по една половинка. Едната от жените радостно извикала: „Правилно, така и трябва“, а другата казала: „Не, не, нека тя го вземе, само малкият да остане цял“. Така се разбрало коя е истинската майка.

Патриарх Кирил можеше да каже: „Върви, дете, но остани цяло и невредимо!“. Но той предложи да разкъсат Украйна, да разсекат украинското православие, да доведе до краен предел всички страсти. Това не е майчинско, нито бащинско.

Впрочем, от моя гледна точка всички тези игри на дъщери и майки заради пари са много неубедителни. Единствено в пропагандата за пред външните църковните ритори и техните началници използват ласкавата семейна риторика. Помежду си предпочитат армейската. Заповед за послушание, всички крачим в строй и т. н.

Моята „майка-църква“ и пръста не си е мръднала, за да ме доведе при себе си. Аз сам търсих книги и събеседници, задавах нужните въпроси и търсих отговорите, а накрая сложих своята университетска диплома пред вратите на патриаршията и попитах: „Мога ли да бъда с нещо полезен?“. Не обезпокоих нито един свещеник, катехизатор, а още по-малко равноапостолен епископ в своето търсене на вярата. А и те не се тревожеха за мен. Не се познавахме – затова ми беше толкова лесно да се влюбя в дивната формула на Алексей Хомяков: „Църквата е организъм на любовта“.

4.9760479041916 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (167 Votes)

intro 11В поредица текстове Двери ще представи интересни мнения на руски богослови и публицисти за промените, настъпили в Руската православна църква през десетте години, когато нейното управление пое Московският патр. Кирил. Този текст е кратък коментар на Сергей Чапнин, публикуван в личната фейсбук страница на автора в навечерието на честванията. С. Чапнин беше допреди няколко години главен редактор на „Журнал Московской патриархии“, като беше свален от този пост заради придобилия си голяма популярност критичен доклад: „Православието в публичното пространство: война и насилие, герои и светци“.

Седмица остава до поредната годишнина от интронизацията на патриарх Кирил. И пред него стои сложна задача: книжката за живия патриарх от серията „Животът на забележителните хора“ (с автор митр. Иларион (Алфеев), бел. ред.) явно е недостатъчна, нужно е да се формулират основните изводи от изминалото десетилетие.

На пресконференция в петък Владимир Легойда (председател на синодния отдел за взаимоотношенията на Църквата с обществото и медиите, бел. ред.) вече обозначи избрания ракурс за честванията: „От периферията на обществения живот Руската православна църква се премести в неговия център; ... много неща силно се промениха“. И това не е просто едно разумно послание, а единствено възможното. Огромния брой постижения на патриарх Кирил много трудно могат да бъдат съотнесени към чисто църковните задачи. Кирил се оказа не пастир, а енергичен, неуморим политик. Той игра не само на полето във вътрешността на страната, но и влия на външната политика. Той обиколи най-екзотичните краища на Руската федерация, пътешества чак до Антарктида, видя пингвините...

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (87 Votes)

Romania Marriage Referendum 14528 780x520Двудневният референдум в Румъния за приемане на конституционно определение за брака като „съюз между мъж и жена“ завърши вчера, в неделя, 7 октомври. Участието в референдума, иницииран от противници на еднополовите бракове, е едва 20.4%, а минималният праг за влизане в сила на резултата от допитването е 30%.

Така този референдум няма да повлияе на определението за брак в Румъния и затова пътят за възможно легализиране на еднополовите бракове вбъдеще остава открит.

Нека напомним, че цел на референдума, проведен по инициатива на консервативното движение „Коалиция за семейството“, беше да се промени сега джендърно неутралното определение за брака в румънската конституция като „съюз на съпрузи“ в „съюзи на мъж и жена“. Тази поправка би затруднила занапред евентуално разрешаване на еднополовите бракове, които не са признати в Румъния.

 

 

И рече старецът...
Душата, която истински обича Бога и Христа, дори да извърши десет хиляди праведни дела, смята, че не е извършила нищо, поради неутолимия си стремеж към Бога.
Св. Макарий Велики