Мобилно меню

4.6711409395973 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (149 Votes)

Image 8764728 302Въпросът изглежда нелогичен, защото, щом писмото е на Св. Синод, значи е негово. Да, ама не. Св. Синод е колективен орган и там всеки един от митрополитите може да предложи някакъв текст, който сетне след решение на колективния орган става текст на синода. А публична тайна е, че много често текстовете на Св. Синод се пишат от хора, които не са членове на синода, а често дори не са служители на синодната канцелария.

Това писмо се очакваше да се появи, защото има някои хора с големи амбиции, а има и усърдни „с ревност не по разум“ църковни активисти, които сън не спят, докато не си кажат мнението – особено ако е възможно то да мине за мнение на колективния ръководен орган на БПЦ-БП. Медии предупредиха, че се е изготвило такова писмо, че един амбициозен митрополит го „придвижвал“ към официализиране, че севернобългарски митрополити стоели зад идеята. Появи се и самият текст с предупреждението: в него има много правописни грешки!

Щом има правописни грешки, рекохме си, някои не много грамотни, но пък више амбициозни хора са го изготвили. Този вариант с правописните грешки услужливо се разпространи от светски медии (основно сайтове), особено днес преди т. нар. „молитвено присъствие“ пред сградата на БНТ.

Какво обаче прави впечатление: писмото на Св. Синод до генералния директор на БНТ е обявено тъкмо като писмо на синода, но се оказва, че нито синодът има такова решение (дори неприсъствено взето), нито писмото е подписано от членовете на Св. Синод на БПЦ-БП. И все пак писмото е подписано от българския патриарх и „изведено“ от канцеларията на Св. Синод на 30 юни.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

thumb 1573 1355484679 kopf logo rНа 2 май се чества паметта на св. цар Борис I Михаил Покръстител. Църковните песнопения го прославят като този, който „ни научи да ходим в заповедите Господни“. В деня, когато празнуваме неговата памет, Църквата ни призовава „да му се помолим да изпроси от Господа милост за всички православни управители, а на нас прощение на греховете“.

Тропар, гл. 6

Изпълнен със страх Божи, богоблажени царю Борисе, станал си жилище на Светия Дух: утвърдил Христовата вяра като на твърда скала, оставил си царския престол и жезъл. И, заселил се в пустинята, разцъфтял си в постнически подвизи и си намерил благодат пред Господа. А сега, застанал пред престола на Всевишния, моли Христос Бог да дарува на народа ни мъдрост и сила, а на нас, които ти се молим, спасение на душите ни.

Кондак, гл. 2

Създал храмове върху камъка на непорочната вяра, с божествените добродетели ти самият, богоблажени царю Борисе, се показа най-добър и красив храм, в който се всели Отец и Син и Светият Дух, а с това се изпълни твоята надежда за безсмъртие, защото Бог те изпита и те намери достоен за Себе Си, и те прие като жертвено всеплодие; моли се сега за нашите души.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (121 Votes)

087d3984bb91a50cf970b3655aedc4b2969fafbc32aab73a842fade7a8ef819dВирусът, който порази всички страни по целия свят, скова в страх всички народи, блокира движението на хората, спря поминъка им, застрашава всички с неизчислимо огромни материални и морални последствия.

Тъкмо в тези усилни времена някак неусетно се промъква и един духовен вирус. Една измама взима все по-широки размери, фейсбукът я повлече в мътния си поток, хората се „хващат“, лайкват, в безнадеждността си се предоверяват, че са намерили сигурното избавление. Вече стотици, вероятно и хиляди хора у нас и в чужбина наивно се поддават на усърдно разпространяваните небивалици за съня на някаква българка. Дето няколко пъти ѝ се явявал св. Никифор Прокажени и ѝ нареждал да му се молят непрекъснато на него (!). На всичко отгоре и коронавирусът щял да бъде изцерен! Измамата вече мина и океана – стигна сред американските благочестиви православни в българската епархия.

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (100 Votes)

Fake newsВремето е усилно, това всички го виждаме, живеем, изстрадваме – всеки по своему. Непривичното състояние на затвореност съчетано със страха от смъртта, който е естествен и небезпочвен в сегашно време, кара хората да прибягват към всякакви съвети, често на нечистоплътни хора, които осребряват моментната психическа слабост на по-голямата част от народа. Едни сънуват сънища, на други им писал някой си, на трети от Света гора им съобщили. Тези дни се тиражира и въпросът с едно съмнително издание, насаждащо суеверия.

И няма кой да каже „Стоп!“, „Спрете! Това не е християнско!“. А много добре знаем, че като му сложиш марката „християнско“, и най-голямото суеверие става истина, при това „напълно достоверна“.

Тази вечер усилено се разпространява някакво съобщение от Света гора да си мажем горния праг с елей.

4.9473684210526 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (95 Votes)

13 11 18 52874 1Тропар, гл. 1

Спаси, Господи, Твоя народ и благослови наследието Си, като даруваш на болните победи над човекоубийствения вирус и чрез Твоя Кръст дай здраве на рабите Си.

Кондак, 4 гл., по Вознесийся

Христе Боже, Лекарю на душите и телата, прояви милостта Си към тези, които сега са заплашени от заразата, прогони болестта и премахни страданията, като дариш изцеление и здраве на душата и тялото, със силата на Твоя Кръст унищожи безчовечния и страшен вирус.

 

 

И рече старецът...

Не търси съвършенството на закона в човешките добродетели, защото в тях няма да го намериш съвършен; неговото съвършенство е скрито в Христовия кръст.

Св. Марк Подвижник
   

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата