Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

СлужбаИздателството на Зографския манастир издаде нова книга от поредицата „Аналогион“, в която се публикуват богослужебни текстове на църковнославянски език. Това е Служба на всички български светии, чийто празник се чества във втората неделя след Петдесетница. Този богослужебен текст е съставен от Левкийски епископ Партений († 1982 г.), но за съжаление той не дочаква неговото издаване. Едва през 1995 г. Неврокопска митрополия, по решение на Св. Синод на БПЦ, отпечатва службата, която след това не е била преиздавана и се превръща в библиографска рядкост.

Текстът в новото издание е набран с църковнославянски шрифт, като след полиелея е прибавен и „седален“, който липсва в първата служба. „Славите“ в службата за първи път са нотирани и са публикувани в нотното приложение. Отстранени са някои грешки и са направени малки редакции. В подготовката на новото издание на Службата на всички български светии участие взимат зографските братя Климент и Атанасий, а музикалната нотация е на Георги Радев.

Други издания от поредицата „Аналогион“ са Служба на преп. Порфирий Кавсокаливит, Служба и житие на преп. Силуан Атонски, Молебен канон към св. Климент Охридски и др.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

6ac9e6fcef32833aa47befd07f95cd15Поради изключителния интерес към първото издание на книгата Пламенни слова за вярата с проповеди на Морфоски митрополит Неофит се наложи второ разширено издание. Сред добавените проповеди е и тази за светия великомъченик Мамант Мироточиви, който все още не е достатъчно известен по нашите земи. Тя е произнесена на 2 септември 2021 г., празника на много обичания светец-покровител на Морфоска митрополия. Проповедникът вдъхновено говори за житието на светеца, а под черта са допълнени и други подробности от пространното житие.

4.7058823529412 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (34 Votes)

633В навечерието на Рождественските празници излезе от печат нова православна книга. Това е сборникът с проповеди на Морфоския митрополит Неофит от Кипърската православна църка, озаглавен Пламенни слова за вярата (София, 2022 г.). Идеята и осъществяването ѝ е на енориаши на столичния храм „Св. Георги“, кв. „Дървеница“. Преводач от аудио-записите е Мария Христова, а редактор Иван Ж. Димитров.

Митрополитът на Морфу Неофит е известен проповедник в Кипър. Като студент в Атина е имал щастието да общува с големи подвижници от втората половина на миналия век – преподобните Яков Цаликис, Порфирий Кавсокаливийски, Паисий Светогорец. Като митрополит Неофит Морфоски е известен с активната си позиция по редица актуални и болезнени проблеми на съвременния живот. Някои от възгледите му са дискусионни, но пламенността, с която изразява мнението си, не оставя съмнение, че винаги е движен от пастирската си съвест и гореща любов към Бога.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (79 Votes)

1 2 520x485Православни християни, духовни чеда на покойния свещеник Димитър Вукадинов от църквата „Св. Георги“ в софийския квартал „Дървеница“, подготвят за издаване книга за живота на добрия пастир. През последните години те събраха сведения за живота му и спомени на хора, които са били духовни чеда на свещеника. С решение на църковното настоятелство, председателствано от архим. Флавиан, книгата ще бъде издадена, за да се запознаят много повече хора с изключителната личност на този скромен Божи служител. Надарен от Бога с благодатната способност да привлича и ръководи хората, особено младежите от близкия Судентски град в столицата, о. Димитър е извел на пътя на спасението в Христа стотици, а може би и хиляди души.

Книгата ще съдържа около 150 страници текст, както и много снимки. Всички, които имат желание да дарят средства за издаването на тази полезна книга, могат да го направят на откритата за целта банкова сметка в Банка ДСК на името на Лазарка Димитрова Христова, дъщеря на о. Димитър:

BG20STSA93000028972272

За въпроси относно книгата можете да се обръщате към църковното настоятелство на храма в „Дървеница“.

4.9954337899543 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (219 Votes)

Cover 3 Atheist PoliticsНеотдавна от печат излезе третата, и последна, част от документалната поредица, озаглавена Атеистичната политика в комунистическа България – дългогодишен проект на департамент „История“ на НБУ със съставител и редактор доц. д-р Живко Лефтеров. Първата част от тази поредица, за която своевременно съобщихме и в Двери (тук), беше отпечатана в края на 2020 г. През 2021 г. се появи и нейната втора част (тук), а днес вече целият документален сборник е достъпен за всички, интересуващи се от живота на Българската православна църква и на други вероизповедни общности у нас в условията на агресивен държавен атеизъм.

Хронологично, включените в третата част документи обхващат времето между 1978 и 1989 г. Като отправна точка за избрания период съставителят е възприел едно решение на Държавния съвет на НРБ от април 1978 г., наречено „Основни насоки за развитие и усъвършенстване на празнично-обредната система в НР България“ – решение, с което се дава тласък за разгръщане на политика на налагане на нова празнично-обредна система в страната, предназначена да замени изцяло съществуващата дотогава, която е почивала на християнската вяра и богослужебния кръг на Църквата, на християнските празници, традиции и обичаи.

 

 

И рече старецът...

Видях мрежите, които врагът разстилаше над света, и рекох с въздишка: „Какво може да премине неуловимо през тези мрежи?“. Тогава чух глас, който ми рече: „Смирението“.

Св. Антоний Велики