Мобилно меню

4.8 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (35 Votes)

022Варненска и Великопреславска св. митрополия издаде книгата Господ е крепост на моя живот, която е посветена на десетгодишнината от кончината на Варненски и Великопреславски митрополит Кирил (1954-2013).

Митр. Кирил ръководи Варненска и Великопреславска епархия в продължение на двадесет и четири години – от 1989 г. до своята кончина през 2013 г. Книгата в негова памет съдържа два раздела. В първия раздел са събрани спомени за него на духовници, миряни и учени, а във втория са включени негови проповеди и слова.

Изданието е илюстрирано с богат снимков материал, отразяващ четвъртвековното служение на митр. Кирил в тази епархия.

4.9542857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (175 Votes)

Picture12На български език излезе книгата Среща с тайнството. Съвременен поглед към Православието на Вселенския патриарх и архиепископ на Константинопол Вартоломей (Архондонис). Тя е издание на Русенска св. митрополия и фондация „Двери“. Това е първата книга на предстоятеля на Вселенската патриаршия, която излиза на български език. Към нея има богословско приложение от приснопаметния Диоклийски митрополит Калистос (Уеър), а биографичните бележки за автора са дело на архидякон Йоан Хрисавгис.

Читателите ще имат възможността в осем раздела да се запознаят с основите на православната вяра, както и с кратко изложение на историята на Вселенската патриаршия. Някои от главите на книгата са: „Химн и пространство. Изкуство, архитектура и литургия“, „Дарът на богословието“. „Призивът на любовта. Монашеството като избор и призвание“, „Духовност и тайнства“, „Чудото на творението“, „Вяра и свобода“ и др.

Особеност на книгата е личният стил на автора, който пише на достъпен и разбираем за съвременния човек език, свободен от популярните клишета в „църковната реч“, може би и защото книгата е адресирана до православните християни в САЩ, където тя излиза за първи път.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (75 Votes)

V Kolev LiesЛъжите се заплащат, истината се изстрадва. Документи и Кой обезобрази Ловешкия покрит мост? Документи от Васил Колев е двойна книга, или две книги в едно книжно тяло, съдържащо документи в подкрепа на две каузи.

Едната кауза е публичната реабилитация на поп Кръстю Никифоров, другата – разкриване на истината, че Ловешкият покрит мост, който се приписва на Колю Фичето, всъщност е творческо дело на арх. Стефан Олеков, а по-късно е „маскиран“ до обезобразяване, за да заприлича на „възрожденски“.

Под формата на документален сборник се припомня най-вече обичаят на властите от всички времена да не чуват гласовете на честните учени и на свободните граждани. Особено страхливо и срамно в непоследователността си изглежда поведението на местната власт в Ловеч, която работи срещу автентичната памет на своя град, като дълги години блокира инициативите за кръщаване на площад в Ловеч на името на поп Кръстю (преди, най-накрая, на 26 януари 2023 г. Общинският съвет да реши да именува на поп Кръстю площада пред Художествената галерия в кв. „Вароша“) и за възвръщане на облика на Белия покрит мост на арх. Олеков.

Представянето на новата книга, с участието на историка Иван Лалев и съставителя Васил Колев, ще бъде на 21 септември, четвъртък, в Клуб на дейците на културата – Ловеч. Начало – 17 ч.

За читателите на Двери предлагаме избрани откъси от новото издание:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (45 Votes)

001Излезе от печат Успенският брой на списание „Амвон“ за 2023 г., издание на храм „Св. Атанасий“, гр. Варна.

Изданието започва с похвално слово за св. Богородица. Включени са статии на проф. Алексей Осипов, който призовава православните християни да сравняват мислите и делата си с Евангелието, на ставроф. ик. Дончо Александров – за това, как да придобием Божията помощ. В рубриката „Адам и Ева“, посветена на отношенията между мъжа и жената, е представен текст на игумения Елена, която разсъждава върху добродетелите на омъжената жена. На „противоестествените грехове“ е посветен материал на еп. Варнава.

Особено интересна е статията на големия руски богослов митр. Антоний Сурожки „Човешките ценности в медицината“, където от християска гледна точка са разгледани етични проблеми в медицинската помощ за опазването на човешкия живот. Като продължение на етичните страни на медицината е статията за аборта на Никополски и Превезки митрополит Мелетий (Каламарас).

За омразата и осъждането разсъждава о. Ясен Шинев. А продължението на тези размисли е статията на С. Комаров „Невярващите няма да познаят в нас християнина…“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

СлужбаИздателството на Зографския манастир издаде нова книга от поредицата „Аналогион“, в която се публикуват богослужебни текстове на църковнославянски език. Това е Служба на всички български светии, чийто празник се чества във втората неделя след Петдесетница. Този богослужебен текст е съставен от Левкийски епископ Партений († 1982 г.), но за съжаление той не дочаква неговото издаване. Едва през 1995 г. Неврокопска митрополия, по решение на Св. Синод на БПЦ, отпечатва службата, която след това не е била преиздавана и се превръща в библиографска рядкост.

Текстът в новото издание е набран с църковнославянски шрифт, като след полиелея е прибавен и „седален“, който липсва в първата служба. „Славите“ в службата за първи път са нотирани и са публикувани в нотното приложение. Отстранени са някои грешки и са направени малки редакции. В подготовката на новото издание на Службата на всички български светии участие взимат зографските братя Климент и Атанасий, а музикалната нотация е на Георги Радев.

Други издания от поредицата „Аналогион“ са Служба на преп. Порфирий Кавсокаливит, Служба и житие на преп. Силуан Атонски, Молебен канон към св. Климент Охридски и др.

 

 

И рече старецът...

scale 1200От изказванията на преподобния Порфирий Кавсокаливийски (Атонски):

„Когато Христос дойде в сърцето, животът се променя. Когато намериш Христос, това ти е достатъчно, не искаш нищо друго, замълчаваш. Ставаш различен човек.

Ти живееш навсякъде, където е Христос. Живееш в звездите, в безкрая, в небето с ангелите, със светците, на земята с хората, с растенията, с животните, с всички, с всичко.

Там, където има любов към Христос, самотата изчезва. Ти си спокоен, радостен, пълноценен. Без меланхолия, без болести, без притеснения, без тревожност, без мрак, без ад“.

    Преп. Порфирий Кавсокаливийски