Мобилно меню

4.66666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (27 Votes)

2017 03 07 2052На книжния пазар излезе вторият том с беседи на Лимасолския митрополит Атанасий, озаглавен "Изкуството да живееш с другия". В него читателите ще се запознаят с християнския поглед към проблемите на общуването, които се разрешават единствено чрез задълбочаване на личното общение с Бога. Общуването в семейството, с хората от близкото ни обкръжение, с братята и сестрите ни в Църквата често пъти се оказва изпълнено с непреодолими препятствия, чието преодоляване изглежда непосилно. За това дали наистина е така и отсъства ли Бог там, където имаме най-осезаема нужда от Неговата помощ, ни разказва Лимасолският митрополит Атанасий в присъщия си увлекателен стил.

В уводните думи към изданието преводачът Константин Константинов пише: "Общуването е водещата тема и в настоящия сборник – в словата си по неповторим начин владиката успява да предаде на своите слушатели многовековния опит на Православната църква в изкуството на общуването. Това е особено нужно днес, във века на бързите комуникации, когато става все по-ясно, че общуването в семейството, на работното място, в обществото, дори между вярващите в Църквата твърде често претърпява крах. Резултатът са многото разводи, депресии, самотни хора, които губят смисъла на своя живот. Повеждайки читателите по пътеките на това най-трудно изкуство, владиката неусетно ги отвежда до изходната точка на духовния живот на човека изобщо: ние сме създадени по образа на Троичния Бог и затова общуването с ближния е фундамент на нашето битие. По светотайнствен начин общуването помежду ни и с Бога кулминира в св. Литургия, на която са посветени много от беседите в тази книга. За нея обаче митрополит Атанасий говори по един необичаен начин, като непрекъснато провокира читателя да търси пресечните точки между това най-велико църковно тайнство и прозаичното всекидневие".

Първият том Беседи с Лимасолския митрополит Атанасий, издание на Двери, стана бестселър на книжния пазар у нас за 2015 г. Новият сборник с беседи може да откриете в книжарница "Български книжици" (при градинката на Кристал) и в църковните книжарници.

Цената е 12 лв.

4.29166666667 1 1 1 1 1 Rating 4.29 (24 Votes)

scanВ навечерието на Рождество Христово 2016 г. на гладния за добри четива православния книжен пазар се появи нещо много ценно. Това е книгата „Срещи със стареца Назарий”, издадена от „Православна библиотека ТАВОР” при храм “Свети пророк Илия” в село Рударци, общ. Перник, с която съставителят Велизар Пейков и издателят свещеник Илия Христов се надяват да зарадват българските читатели в навечерието на Рождественските празници. Книгата представлява богато илюстрирано жизнеописание, съставено изцяло по спомени на духовни чеда на дългогодишния игумен на Кокалянския манастир „Св. архангел Михаил” архимандрит Назарий, преставил се в Господ на 9 юни 2011 г. Макар и благодатното му служение да премина близо до София, той беше известен и далеч извън Софийска епархия, защото, докато беше в силите си, не отказваше духовна грижа и съвет на всеки, който похлопа на манастирските порти. По думите на съставителя архим. Назарий е един от последните старци-наставници от старото Риломанастирско братство, разпиляно след одържавяването на манастира през 1961 г.

Книгата няма нито богословски, нито биографично-изследователски, а още по-малко агиологични претенции, отбелязва издателят, тъй като за духовник като него тепърва ще се пише. Единствената й цел е да запази живия спомен за любимия на хиляди хора старец „дядо Назарий”.

4.47058823529 1 1 1 1 1 Rating 4.47 (17 Votes)

г0 nИзлезе от печат втори том с беседи на известния гръцки проповедник архимандрит Андреас Конанос. Сборникът „Завинаги любов” е издание на храм „Св. Мина” във Велико Търново и излиза с благословението на Великотърновския митрополит Григорий. Преводач на беседите е Константин Константинов. Първият том „Укрепи душата си” излезе през 2014 г. Цената на сборника е 7.50 лв.

Архимандрит Андрей Конанос стана известен на българските читатели чрез преводите на негови беседи, публикувани в продължение на години в "Двери на Православието". Заедно с Лимасолския митрополит Атанасий той стана любим православен автор не само в България, но и в Русия и други православни страни. И до днес българските преводи на неговите беседи се превеждат повторно на руски език и се публикуват в най-четените руски сайтове.

За поръчки на новата книга "Завинаги любов" и повече информация: Отец Добромир Димитров, имейл: f_dobromir@abv.bg Телефон за връзка: 0889 370 235.

 

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (10 Votes)

geron aimilianos evlogonНа българския книжен пазар излезе втора книга с беседи на известния светогорски духовник архимандрит Емилиан Симонопетренски - „За надеждата в Бога. Осем слова за духовното израстване”. Книгата е издание на старинен храм „Света Параскева” в град Пловдив и съдържа осем непубликувани беседи на стареца, подбрани както от поредицата „Поучения и слова” ("Κατηχήσεις καὶ Λόγοι"), така и от други негови публикации. 

Текстовете в сборника се отнасят до винаги актуалната тема за страданието, както за доброволното – в монашеския живот, така и за неочакваното – предизвикано от душевните и телесни болести и от всекидневната мъка, която причиняват непредвидените житейски обстоятелства.

Словото на стареца, изпълнено с надежда и оптимизъм, става причина за радост, която е „гибел за скръбта”, разкривайки духовните пътеки на носенето кръста на болката и въвеждайки, чрез смирението, в една нова връзка на общение с Бога, която се определя като състояние, „произхождащо от съчетанието с Иисуса”.

4.55555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)

АЯЗМО-3В новия, трети брой на православното списание „Аязмо“, което излиза от края на миналата година в Стара Загора, голяма част от материалите са посветени на освещаването на параклиса „Живоприемни източник“ в криптата на новостроящия се храм „Св. прпмчк Игнатий Старозагорски“. Тъй като броят излиза в навечерието на Неделя Сиропустна, друг акцент в изданието е темата за прошката, покаянието, изповедта. Публикуваме материала от рубриката „Дума на броя“.

Дума на броя: ПРОШКА

По изключение поместваме тази рубрика на последната страница. Нека да е за ония, които четат отзад напред – та да си дойде всичко на мястото. Защото прошката е преди много други неща. Не е смирен онзи, който не може да прости на ближния си. Не е достатъчно мъдър онзи, който не може да прости на себе си греховете, за които дълбоко се е покаял и които е изповядал. А какъв е смисълът на предстоящия пост, ако той не е част от покаянието, ако не завърши с изповед и не ни доведе до причастие с Тялото и Кръвта Христови? Ето че прошката е темата на деня, независимо от злобата на деня и от всичките ни тежки земни грижи.

 

 

И рече старецът...
"Накажи душата си с мисълта за смъртта и като си спомняш за Исус Христос, събери разсеяния си ум!"
 Св. Филотей Синаит
   

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.