Мобилно меню

4.5869565217391 1 1 1 1 1 Rating 4.59 (46 Votes)
serg2.jpgИма ли сатанински внушения и окултни влияния в рок-музиката, съвместими ли са молитвата и рока. О. Сергий Рибко отговаря на въпроси на младежи за мястото на рок-музиката в живота на православния християнин.

Докато подготвях настоящия материал като своеобразно продължение на интервюто, се натъкнах в руския вестник “Новые Известия” на следния разказ: “Рок клуб в Москва. Музикантите извиват китарите към публиката, барабанистът удря със всичка сила по чинелите, долу няколко десетки момичета и момчета  протягат ръце, скачат и крещят. Изведнъж музиката затихва. В залата се разнасят възгласи: “Искаме още”. Солистът  приближава до себе си микрофона и казва: “При нас на гости дойде един свещеник. Той е добър човек и иска да поговори с вас.” Публиката се смее,  предполагайки, че това е шега, но на сцената наистина излиза набит човек в расо, с кръст на врата: “Искам да ви приветствам така, както приветстваха един друг всички хипита от 70-те години.” Пръстите са свити в юмрук, без средния и показалеца. Виктория, победа.  Залата реве, от тълпата започват да излитат ръце със същия знак. Свещеникът започва да разказва за съветските времена, за това,  как са пращали хората заради убежденията им в психиатрията. И за смисъла на християнството.  Някой се възмущава от “религиозната пропаганда”, но започват да му шъткат: “Тихо. Нека човекът се изкаже!” И  “човекът” се изказва. И то така убедително, че след последните му думи младежите започват да скандират “Ние сме православни, ние сме православни!”.

4.8181818181818 1 1 1 1 1 Rating 4.82 (22 Votes)
album2.jpg Вече няколко години на гръцкия музикален пазар се въртят четири хитови албума – “Научих се свободен да живея” (2000), “S.O.S.” (2001), “Наблизо” (2002) и “Светът се променя” (2003). Авторите – 12 православни монаси от манастир в гръцката област Фокида. Техни са текстовете, музиката, аранжиментът, а името на групата – “Свободни”. С перфектното си оформление, клипове и звучене албумите се превърнаха в едни от най-търсените в Гърция, където пазарът на музика, както знаем, е пренаситен, а хората придирчиви към това, какво ще слушат в работното и свободното си време. Защото в южната ни съседка музиката е навсякъде и най-вече в душите на хората.

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (36 Votes)
Проповед на рок-концерт? Трудно е да се намерят по-несъвместими неща. Дякон Андрей Кураев, обаче не смята така. Интервю за "МОСКОВСКАЯ СРЕДА",  август 2005 г.

Дякон Андрей,  знам че проповядвате на рок концерти. Това ли е правилното място, където можете да донесете Божието слово?

Д. Андрей: Аз, разбира се, не предполагам, че петминутна проповед на рок концерт може да обърне някого към вярата. Нещо повече, болшинството зрители на концерта възприемат  моята поява на сцената като вмешателство – нали са отишли там да се развличат. Но моята задача е съвсем конкретна – бих искал, хората на концертите да пропускат през себе си не само децибелите, но и да се вслушват в думите на песните, да мислят.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)
237.jpgМоже ли да се съвместят православните възгледи със съвременната култура. Как съвременната младеж попада в Църквата?

На тези и други въпроси в интервю пред руския портал "Интерфакс-религия" отговаря йеромонах Сергий (Рибко), настоятел на храма "Св. Сергей Радонежский" в  московския район Бибирево и на храма "Съшествие на Св. Дух над апостолите" на Лазаревското гробище в Москва. О. Сергий е постриган за монах и ръкоположен в свещенически сан в Оптинската пустиня през 1990 г. В края на 2004 г.  е награден от Руския патриарх Алексий ІІ за успешна мисионерска работа сред рокерите, хипарите, пънковете и представителите на други субкултуртури.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Човек може да изглежда мълчалив, но ако сърцето му осъжда другите, то той бърбори неспирно; друг обаче може да говори от сутрин до вечер и все пак да бъде истински мълчалив, т. е. да не казва нищо безполезно.
Авва Пимен