Мобилно меню

4.55555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)

f5cf24fa5f13d3ed9818520e292eaffdОт лятото на отминалата година в проекта Живо Предание стартира преводът и публикуването на български език на изследването на архим. Амвросий (Погодин) Св. Марк Ефески и Флорентийската уния. Работата по него започна в контекста на проведения на Крит събор на Православната църква и провокираните от този събор разгорещени и понякога ненужно страстни дебати – както на междуправославно, така и на поместно равнище.

Стремежът на редакционния екип на проекта беше доводите и аргументите в тези дебати да изоставят стилистиката на пожелателното мислене, формирано в основата си от вторични източници, и да бъдат поставени върху здравата основа на запазените и достигнали до нас изворови текстове от работата на този важен църковен форум и последен сериозен опит за обединение на Изтока и Запада, на Римокатолическата и Православната църква.

С тази цел към екипа беше привлечен проф. д-р Иван Христов от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” – добър познавач на епохата и на тогавашните богословски и философски дебати, и опитен преводач от класическите езици, който се зае със задачата да преведе от латински и старогръцки включените в книгата на о. Амвросий документи от събора. Така, на български език вече са достъпни повече от половината от тези текстове.

Екипът на Живо Предание се надява работата по това толкова важно изследване – може би единственото, написано от православен автор, в което работата на Фераро-Флорентийския събор е разгледана така подробно – да завърши в идните няколко месеца, така че година след Критския събор читателите да имат под ръка целия този колосален труд, включващ и наистина безценните, достигнали до нас произведения на Ефеския светец и стълб на православието Марк Евгеник, писани в контекста на участието му в събора, както и най-важното от доводите и аргументите на латинската страна, предизвикани от неговите изложения върху вярата на Църквата и нейното божествено учение.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

 MG 0817Със съборна св. Литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” на 26 февруари ще бъде отбелязана първата годишнина от обявяването на св. Серафим (Соболев) за светец на Православната църква. Празничното богослужение ще оглави Пловдивският митрополит Николай. Той ще бъде в съслужение с Тихвинския и Лодейнополски епископ Мстислав от РПЦ и с архиереи на БПЦ. Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще вземе молитвено участие в светата Литургия.

Честванията на годишнината от канонизацията на св. Серафим ще започнат с редица инициативи още в съботния ден. На 25 февруари от 10 ч. в Руския културно-информационен център ще се проведе юбилейна международна богословска конференция, в която ще вземат участие духовници, историци и богослови. Тя се организира от руското подворие в София. По-късно, от 16,30 ч., в руската църква "Св. Николай" ще започне всенощно бдение. Същата вечер от 19 ч. ще се проведе концерт в Мраморната зала на Руския културно-информационен център. В него ще вземат участие мъжкият камерен хор „Възкресение» от гр. Днипро под диригентството на А. Воскресенска и хорът на храма-подворие „Свети Николай” с диригент В. Ченова-Стефанова.

Св. Серафим (Соболев) беше канонизиран в началото на 2016 г. от Руската и Българската църква. Погребаният в криптата на руския храм в София духовник от десетилетия се почита от вярващия народ като чудотворец. Хиляди богомолци се стичат при гроба му, за да търсят от него молитвена помощ и подкрепа.

На снимката: Момент от прославата на св. Серафим, състояла се в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" преди една година.

Снимка: Стефка Борисова

3.82352941176 1 1 1 1 1 Rating 3.82 (17 Votes)

20170219 091620На Неделя месопустна в катедралния храм "Св. Троица" в Ловеч се стекоха богомолци от целия град. Празничната св. Литургия оглавиха Ловчанският митрополит Гавриил и Черновицкият епископ Лонгин (Жар), който пристигна у нас, придружен от духовници от неговия манастир "Възнесение Христово" в село Банчени, Украйна, както и от светогорски монаси. В съслужение с архиереите бяха храмовото духовенство и гостуващите клирици.

След богослужението митрополит Гавриил благодари на епископ Лонгин за помощта, която неведнъж оказва за  строителството и благолепието на катедралния храм в Ловеч. Домакинът припомни близките духовни връзки между него и гостуващия му архиерей. Те се изразяват не само в общи богослужения, но и в съвместни поклоннически пътувания и редици общи инициативи. Сред тях е и тази за донасянето на Боянската чудотворна икона в България и поклонението пред нея на хиляди православни в нашата страна. Израз на особеното внимание на епископ Лонгин към Ловчанския митр. Гавриил и неговата епархия беше и участието му в освещаването на храм „Въведение Богородично“ в приземния етаж на строящата се катедрала в Ловеч през 2014 г. Тези братски връзки между двамата архиереи изтъкна в словото си след неделната служба и гостът от Украйна.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
6b37e937bc7ef238700071459cb6092fНа 18 февруари в храма "Христос Спасител" в Москва се проведе научна конференция на тема: "Февруари. Трагедията. Уроците на историята. 1917 г." Московският патриарх Кирил определи революцията от 1917 г. като велико престъпление и призова руския народ да гради общество, основано на справедливостта.

"Революцията беше огромно престъпление. И тези, които лъжеха народа, които го заблуждаваха, които го въвличаха в конфликти, преследваха съвсем различни цели от онези, които публично декларираха. Задачите са били съвсем други, а хората дори не са подозирали за тях", заяви патриархът след богослужението в храма "Христос Спасител".
Той призова руснаците в годината, когато се навършват 100 години от Октомврийската революция, те да осмислят тези събития и да не допуснат тяхното повторение. "Ние трябва да си направим един много важен извод от тези страшни събития със стогодишна давност: длъжни сме със своята добродетел да изкупим своите грехове и греховете на предците ни. Длъжни сме да построим добро общество, справедливо, където грехът както в личния, така и в обществения живот е отхвърлен".
По време на конференцията обширен доклад беше изнесен от Волоколамския митрополит Иларион (Алфеев), който направи следния паралел между предреволюционна и съвременна Русия: "Днес на конференцията се каза, че в продължение на векове Русия е имала две опори: силна власт и силна Църква. Аз бих искал да кажа на всички, които днес искат да разрушат тези два опорни стълба, на които се крепи нашата страна, да не правят това. А на тези, които им съчувстват, ще кажа: не мислете, че последствията биха могли да бъдат различни от случилите се преди 100 години".

4.25 1 1 1 1 1 Rating 4.25 (48 Votes)

3ril06di 47 0На заседанията си тази седмица Св. Синод е разгледал писмо, изпратено от университетските богословски школи в страната с искане висшето ръководство на БПЦ да подкрепи пред Министерството на образованието и науката инициативата дисциплината Теология да стане защитена специалност.

Архиереите не са счели за необходимо да се занимаят с подобно искане. Най-негативна е била реакцията на Пловдивския митрополит Николай, който заявил, че образованието в Богословските факултети не отговаряло напълно на представите и изискванията на висшия клир. Припомняме, че именно с този аргумент той мотивира пред останалите митрополити създаването на Пловдивската духовна академия, която продължава да няма признание за ВУЗ.

Научната дисциплина Теология не отговаря напълно на държавните изисквания за "защитена специалност" според Постановление № 64 на Министерския съвет по първия критерий – уникалност по териториален признак. Според него  е необходимо „обучението по специалността се осъществява само в едно висше училище“. Специалността Теология обаче се изучава в четири университета у нас – Софийския, Великотърновския, Пловдивския и Шуменския. Според организаторите на инициативата обаче, при добра воля от страна на правителството би могло богословието да стане защитена специалност, независимо че не покрива напълно критериите. Те ще внесат в Министерството на образованието писмо с искането си, подписано от ректорите на четирите университета, в които се изучава теология.

4.2380952381 1 1 1 1 1 Rating 4.24 (21 Votes)

1506655 491454161005763 2814025640899373023 nНа днешното си заседание Св. Синод е решил да заведе църковно-наказателно дело срещу архим. Дионисий (Мишев). До това решение се е стигнало след изслушване на доклад на синодална комисия в състав Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим и Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод. Св. Синод е възложил на двамата митрополити да съставят обвинителен акт, който да бъде разгледан от Св. Синод в пълен състав в качеството му на църковен съд.

Не се съобщават подробности от доклада и какви ще са обвиненията срещу архимандрита. Комисията, която трябваше да го разследва, беше сформирана с решение на Св. Синод от 20 май 2016 г. Тогава основания за започването на разследване срещу архим. Дионисий бяха: самоволна промяна от страна на архимандрита на богослужебния ред, одобрен от Св. Синод; злоупотреба с името на Българския патриарх, обида и злепоставяне на вишестоящи по сан в нарушение на 55-о Апостолско правило; въвличане в публични скандали на църковната институция, както и цялостното публично поведение, показващо пълно незачитане на Св. Синод, поставяйки го пред свършени факти; държание, несъвместимо със сана на архим. Дионисий и подронващо авторитета на Църквата.

До решението за отстраняването на архимандрита от постовете, които заема в Църквата, и за започване на разследване срещу него се стигна след трудно събран кворум от страна на Св. Синод. За повече подробности - тук.

 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

1484714775Грузинският патриарх Илия II от Берлин за първи път коментира във видеозапис скандала в родината му и ареста на неговия приближен отец Георги Мамаладзе. Видеозаписът е публикуван във фейсбук страницата на епархията Зугдиди и Цаиши, чийто епископ завежда външния отдел на патриаршията. 

"Болката и радостта вървят заедно като близнаци. Когато човек се радва, трябва да очаква болка. О, печал, ти си начало на радостта! И о, радост, ти си начало на печалта... Това е източна мъдрост. За съжаление ми се наложи да замина за Германия и да бъда опериран. Операцията завърши добре, резултатите са добри и лекарите ще ги съобщят. Искам също да засегна тази странна и ненормална ситуация, отнасяща се до отец Георги Мамаладзе. Аз го познавам от дълго време и не съм видял от него, нито съм чувал от него нещо друго, освен добро. След три дена ще се върна в Тбилиси и се надявам всичко да се успокои и изясни, нещата да се нормализират. Нашата църква, страна и грузински народ винаги са били единен, цял организъм - така ще бъде и занапред ", е заявил патриарх Илия II.

Показателен за острата конфронтация в страната е фактът, че видеообращението не е разпространено чрез някоя от националните медии, а от епархийски сайт.

Както вече съобщихме, патриарх Илия II ще се върне в Грузия на 20 февруари.

 

 

 

 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

234909484Пресслужбата на Грузинската прокуратура обяви, че медиите и гражданите неправилно са разбрали думите на главния прокурор на страната. "На отец Георги Мамаладзе е повдигнато обвинение за подготовка на убийство "на едно лице", а не на патриарха", заяви ръководителят на пресслужбата на прокуратурата Натия Сухиашвили. По нейните думи главният прокурор Ираклий Шотадзе открито е отговорил ясно на пресконференцията, че не става дума за патриарха - и това не може да оспори никой. Сухиашвили подчерта, че изобщо не е било говорено за духовно лице от висш ранг, а за лице от обкръжението на патриарха, без да уточни кое е това лице. Затова според нея прокуратурата по никакъв начин не може да бъде обвинена в дезинформация.

Въпреки това медиите коментират, че това внушение е било направено от най-високо място, а именно от премиера на страната Георги Квирикашвили, който заяви, че е "предотвратена огромна беда, престъпление срещу нашата страна и тази информация идва от прокуратурата, поради което държавата е поела делото под свой контрол и е изпратила охрана в берлинската клиника, където се лекува патриархът".

От прокуратурата заявиха, че политиците, обществеността и представителите на духовенството неправилно са изтълкували заявлението на главния прокурор и не са внимавали в думите му.
 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

article 28047 152406Хиляди православни африканци в областта Колуези в Конго посрещнаха Александрийския патриарх Теодор, който е на пастирско посещение в страната. В Колуези се намира православният мисионерски център на митрополията Катанга. Заедно с патриарха са митрополитите на Катанга Мелетий, на Кинашаса Никифор и др. В градската управа беше устроен традиционен местен прием за високия гост, а след това на площада той беше приветстван от местните православни клирици и няколко хиляди православни християни. С литийно шествие вярващите се отправиха към храма "Св. Георги", където беше отслужен молебен. В приветствието си патриарх Теодор отдели голямо място на необходимостта от още по-големи усилия, за да се облекчи бремето на бедността на местното население. Само така, според него, може да се намали и броят на бежанците, да намалеят междуплеменните конфликти и да се попречи на търговията с хора. След това патриархът интронизира първия игумен на православен манастир в Африка - отец Варнава Григориат (т. е. от манастира Григориат на Атон), който ще ръковиди манастира "Св. Апостоли" в същия регион.

4.61290322581 1 1 1 1 1 Rating 4.61 (31 Votes)

2017 02 16 1427Днес Св. Синод на своето заседание е взел решение да наложи наказание разстригване на монах Филарет, бивш брат на Троянския манастир. Наказанието е по чл. 191, т. 4 от Устава на БПЦ и се налага заради уронване на престижа на монашеското служение и на Българската православна църква като цяло.

Конкретният повод да се занимае висшето църковно ръководство със злополучния монах е скандално телевизионно предаване, което го уличаваше в хомосексуално поведение. Пошлото „журналистическо разследване“ предизвика негативна реакция в обществото и продуцентите бяха заподозрени в злоумишлено накърняване на авторитета на Църквата.

През 2014 г. монах Филарет заедно с други братя на Троянския манастир бяха изгонени от светата обител от група националисти и радетели "за чисто православие" начело със свещениците братя Янакиеви от Сливен. Вследствие на стреса, причинен от саморазправата, единият от монасите, архим. Августин, почина внезапно. Няколко години изгонените монаси обикаляха различни епархии, без да бъде решен окончателно техният статут от Св. Синод.

С днешното решение на Св. Синод Филарет вече е изведен от редиците на монасите и става мирянин, без обаче да е отлъчен от Църквата.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

14shorenaАдвокатите на обвинения в опит за убийство на Грузинския патриарх свещеник Георги Мамаладзе настояват прокуратурата да им даде право да коментират публично своята версия за разразилия се скандал. Сега само прокуратурата и правителството имат право да коментират за медиите случая. Защитата на свещеника настоява да се прочете публично обвинителният акт, въз основа на който е арестуван свещеникът, за да се види, че в него не се съдържа обвинение в опит за убийство на "високопоставено духовно лице в Патриаршията", а на "високопоставено лице в Патриаршията". Според защитата и редица грузински медии обществеността съзнателно се въвежда в заблуда от прокуратурата и правителството, че има опит за убийство на патриарха, което те определиха като "опасна игра с непредвидими последици". Докато сведението на анонимен гражданин до прокуратурата за подготвяно убийство на високопоставено лице се отнасяло до секретаря-референт на патриарха Шорена Тетруашвили". Заинтересовани среди настоявали обаче да се говори за опит за убийство на патриарха, което предизвиква огромен отзвук в Грузия и по целия свят.

Шорена Тетруашвили е завеждала Отдела за управление на патриаршеското имущество, от който пост е била отстранена и на нейно място бил поставен отец Георги Мамаладзе. Той съставил доклад до патриарха за състоянието на имуществото на патриаршията, с което се злоупотребявало от църковни и светски лица, а щетите за патриаршията били в огромни размери и затова настоявал за назначаване на одит.

3.92307692308 1 1 1 1 1 Rating 3.92 (13 Votes)

5e hzyevwДнес президентът Румен Радев се срещна с Българския патриарх Неофит и с членовете на Св. Синод. Срещата се проведе в синодната палата и беше по покана на синодалните архиереи.

„Не се съмняваме, че когато взимате решения за България, Вие ще се ръководите от евангелските ценности, от стремежа към мир, любов и правда, и във всичките си дела ще търсите какво е полезно за българския народ!” – обърна се Българският патриарх Неофит към президента.

Президентът от своя страна подчерта, че "православните миряни и всички наши сънародници са посрещнали с надежда първите думи на Българския патриарх още след неговия избор, защото са послания в подкрепа на единството както на Църквата, така и на обществото ни. Тази надежда е все по-силна, защото днес има много предизвикателства пред ценностите, вярата и исконните добродетели".

3.66666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (3 Votes)

02Днес св. Синод определи датите за провеждане на изборите за нов Врачански митрополит. Епархийският избор ще се проведе на 5 март във Враца. Ако не бъдат открити нарушения в този първи етап на изборната процедура, следващата седмица, на 12 март членовете на Св. Синод ще гласуват за един от двамата кандидати, излъчени на първия тур. Това ще бъдат двамата епископи, получили най-голям брой гласове.

За правилното провеждане на изборите отговорност носи Старозагорският митрополит Киприян, който бе определен за временно управляващ епархията след смъртта на митрополит Калиник. През последните години той беше и викариен епископ на епархията.

 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

74eДнес грузинските и руските медии продължават да обсъждат новината от вчера за предотвратен опит за убийство срещу Грузинския патриарх Илия II и ареста на едно от най-доверените му лица прот. Георгий Мамаладзе. Въпреки че грузинската прокуратура не обяви, че става дума за патриарха, тази версия получи официален характер в медиите. Днес прокурорът заяви: "Не сме казвали, че става дума за патриарха. Проверяваме обстоятелствата".

Общественото мнение в страната обаче е подготвяно от началото на месеца за подобен сценарий. Още на 8 февруари грузински политолог пише във фейсбук, че патриархът на Грузия е в сериозна опасност. Авторът не назовава своите източници, но съобщава, че ако операцията на патриарха се осъществяла в Тбилиси, както първоначално било планирано, то тя би станала смъртна присъда за Илия II. В крайна сметка, пише политологът, патриархът замина за Берлин, но и това не гарантирало неговата безопасност. Според него, според замисъла на заговорниците патриархът не трябвало да се връща от Берлин.

Междувременно днес Грузинската телевизия Рустави 2 огласи доклад, който арестуваният свещеник Георгий Мамаладзе е изпратил на патриарха и в който се говори за финансови злоупотреби в патриаршеската клиника, както и за схеми с имотите на патриаршията, с участието на църковни и светски лица. Докладите са писани в качеството му на ръководител на отдела за контрол над патриаршеското имущество, в тях се призовава за назначаване на одит.

Друга грузинска агенция, Пирвели, публикува писмото на член на Св. Синод на Грузинската църква, който от съображения за сигурност пожелал да остане анонимен. Според автора на писмото в момента, когато патриарх Илия II отсъства от страната, се осъществява чистка на най-тясното му обкръжение, а именно на хората на патриаршеския племенник - Батумския митрополит Димитрий.

3.6 1 1 1 1 1 Rating 3.60 (10 Votes)

1041529 originalМощите на св. Лука Симферополски ще бъдат занесени днес за поклонение в Ивайловград. Градът празнува своя празник и по този случай мощите на изповедника хирург и чудотворец ще бъдат достъпни за поклонение в храма "Св. Преображение Господне". Те ще бъдат донесени в града от Знеполския епископ Арсений.

Частица от мощите на св. Лука бе донесена в Пловдивска епархия през октомври миналата година от викария на Руския патриарх Богородски епископ Антоний. Почитта към св. Лука е широко разпространена не само в Украйна и Русия, но и в Гърция. Най-популярните книги за неговия живот са от гръцки автор - Арголидският митрополит Нектарий. Неговата книга - сборник с чудеса, извършени по молитвите на светеца, бе преведена на български език и издадена от Ловчанска митрополия. 

Св. Лука е роден в края на 19 век в град Керч в Крим, в семейство с полски произход. Колебаел се дали да постъпи в художествената академия в Петербург или да следва медицина - надделява второто, тъй като, по неговите собствени думи, изпитвал необходимост да помага по някакъв начин на страдащите хора. Завършил Медицинския факултет в Киев. Съчетава служението на ближните с научния труд, защитава докторска дисертация в областта на анестезиологията. Искрената му любов към ближните привлича Божията благодат върху него и Бог го избира за Свой служител в епохата на най-кървави гонения срещу Църквата в Съветска Русия. Жертвената и безкористна любов към хората, предаността на Бога във време, когато вярата в Него коства много, стават причина Бог да го прослави с чудотворство и неговите мощи да бъдат предавани за благословение в различни краища на света.

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.