Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣСв. Синод на Кипърска архиепископия се събра на извънредно заседание на 28 ноември и взе решение да промени изборните правила за предстоящите избори за архиепископ на Кипърската църква.

На заседанието не е присъствал Тамосоският митр. Исайя, който е на посещение при Вселенския патриарх в Истанбул, и Лимасолският митр. Атанасий, който е с коронавирус. Той обаче е упълномощил свой представител за участие в заседанието на синода Аматунтския епископ Николай, който е гласувал "за" промените. Против е бил Киринейският митр. Хризостом.

Промяната предвижда право на глас да имат само кипърски граждани, а не всички православни християни, законно живеещи в страната минимум една година. Според промените в устава от 2010 г., които бяха приети по времето на Кипърския архиепископ Хризостом II, но досега не бяха прилагани, право на глас при избирането на архиепископ имат всички православни християни, които живеят законно в Кипър.

През последните години обаче руската диаспора на острова се превърна в среда, лесно податлива на политическо влияние и пропаганда. Опасенията, че тези хора ще бъдат използвани целенасочено за влияние върху изборния процес в Кипърската църква, доведоха до това решение на кипърския синод. В решението се казва лаконично, че „непредвидени проблеми и превишаване на определените срокове“ са наложили да не бъдат вписвани в избирателните списъци чуждестранни православни християни.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

IMG 4842По данни на РУО София-град през тази година в столицата са сформирани 38 групи по Религия, в които учат 554 ученици, което е наполовина по-малко отколкото в годината преди пандемията. Тези данни оповести Ваня Станчева, старши експерт в образователното ведомство, на кръгла маса с учителите по Религия в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Форумът се проведе на 26 ноември и събра преподаватели от факултета, сред които доц. д-р Андриан Александров, зам.-декан на факултета, доц. д-р Костадин Нушев, гл. ас. д-р Полина Спирова,  учители и студенти. Главната тема на срещата беше състоянието на обучението по Религия след пандемията. Организатори на проявата бяха катедра „Практическо богословие“ на Богословския факултет на СУ, Регионалното управление на образованието София-град и Център за образователни инициативи „Двери“.

2.3061224489796 1 1 1 1 1 Rating 2.31 (49 Votes)

a9eОткриването на филиал на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в Бургас беше предложено вчера в доклад от служебния министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов до Министерския съвет. Предложението е въз основа на споразумение, подписано преди няколко години от кмета Димитър Николов и ръководството на най-старото висше учебно заведение, съобщава регионалното издание „На морето“. В мотивите пише, че то е израз на обществена потребност на Бургас и региона да се отговори на нуждата от кадри за туристическия и културния бизнес в съчетание с духовна просвета и мениджмънт в областта на поклонническия туризъм.

Във филиала на СУ ще се обучават студенти по две професионални направления: „Религия и теология“ и „Музикално и танцово изкуство“. В направлението „Религия и Теология“ ще се изучават две специалности: „Християнско поклонничество“ и „Църковен мениджмънт“ за придобиване на образователно-квалификационната степен „магистър“ в задочна форма. Предвиден е прием от петдесет студенти за специалностите в направлението „Религия и теология“ и четиридесет за „Музикално и танцово изкуство“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

44 2На 26 ноември Българската православна църковна община „Св. Теодосий Търновски“ в баварския град Нюрнберг отбеляза своя патронен празник и десет години от своето основаване. За целта от Берлин пристигна Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний заедно с епархийския съветник и юрист на епархията д-р Христо Беров. Празничната утринна и св. Литургия беше оглавена от епархийския архиерей в съслужение с енорийския свещеник прот.  Йордан Пашев, епархийския съветник ставроф. ик. Недялко Калинов и прот. Васил Бечевски от църковната община „Св. Петка Търновска“ в гр. Манхайм, заедно с диригента на църковния хор г-н Добрин Панайотов и клиросния певец Борис.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)

IMG 4808На 26 ноември по време на кръглата маса, посветена на обучението по Религия след пандемията, с благодарствена грамота беше отличена Руска Тошева, дългогодишен базов учител по Религия на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

4.9111111111111 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (45 Votes)

410Папа Франциск разпространи на 25 ноември послание към украинския народ по повод деветте месеца от началото на войната на Русия в Украйна.

„Скъпи украински братя и сестри!

Вече девет месеца абсурдната лудост на войната бушува на ваша територия. В небето ви непрестанно звучи зловещият грохот на експлозиите и тревожният вой на сирените. Бомби се изсипаха върху градовете ви, дъжд от ракети донесе смърт, разрушения и болка, глад, жажда и студ. По вашите улици много хора трябваше да бягат, оставяйки домове и близки. Реки от кръв и сълзи текат край великите ви реки всеки ден.

Искам да присъединя сълзите си към вашите и да кажа: не минава ден, в който да не съм до вас и да не ви нося в сърцето и в молитвата си. Вашата болка е и моя болка. Днес аз виждам вас на Кръста на Иисус да страдате от ужаса, предизвикан от тази агресия. Да, кръстът, изтезавал Господа, отново личи в следите от мъчения, открити по труповете, в масовите гробове в градовете, в тези и много други кървави картини, които влязоха в душите ни и ни карат да викаме: „Защо?! Как може хора да се отнасят така към други хора?“.

Спомням си много трагични истории, за които разбрах. Преди всичко за най-малките: колко деца бяха убити, ранени, осиротели, откъснати от майките си! Плача заедно с вас за всяко малко дете, загубило живота си заради тази война, като Кира от Одеса, Лиза от Виница и стотици други деца: във всяко от тях претърпя поражение цялото човечество. Сега те са в лоното на Бога, виждат вашите нещастия и се молят за тяхното прекратяване. Но как да не изпитваш болка за тях, както и за онези малки и възрастни, които са депортирани? Болката на украинските майки е неизмерима.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (11 Votes)

taxiarxes poliПреди дни Европейският съд по правата на човека в Страсбург е обявил, че уважава жалбата на настоятелството на храм „Св. Архангели“ в кв. „Арнауткьой“ на европейския бряг на Босфора. Настоятелството е подало жалбата срещу турската държава относно свой имот от над осем декара с възможност за строителство върху него. Това решение според прависти има голямо значение, защото е част от решаване на сложния правен пъзел, който постепенно се разплита с юриспруденцията на ЕСПЧ относно имуществените права на Вселенска патриаршия. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

thirananoixia souez 11 2На 25 ноември, когато гръцкоезичните църкви честват паметта на св. великомъченица Екатерина, Александрийският патриарх Теодор II и членове на Св. Синод на Александрийска патриаршия извършиха обновление на църквата „Св. Екатерина“ в гр. Суец, на южния край на Суецкия канал.

След обновлението е отслужена св. Литургия от патриарха и двадесетина архиереи, сред които и такива от африкански произход, доколкото преобладаващата част на висшия клир на тази патриаршия са гръцки и кипърски граждани.

4.1538461538462 1 1 1 1 1 Rating 4.15 (13 Votes)

IMG 4174На 25 ноември преподаватели, бивши и настоящи студенти, докторанти и други богомолци се събраха в академичния параклис „Св. Климент Охридски“, за да отбележат неговия храмов празник, който е празникът на Богословския факултет, както и на целия Софийски университет.

4.9795918367347 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (49 Votes)

118В началото на ноември в Солун се проведе международна конференция, посветена на преподаването на предмета Религия в различните европейски страни. Домакините от Богословския факултет на Солунския университет бяха подготвили богата програма, съчетаваща обмяна на педагогически опит и запознаване с богатото християнско минало на града.

Участие в конференцията взеха богослови и преподаватели по Религия от шест европейски държави – Гърция, Финландия, Естония, Италия, България и Румъния.

4.8878504672897 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (107 Votes)

730Лимасолският митрополит Атанасий смята, че новият Кипърски архиепископ трябва да споменава Киевския митрополит Епифаний (Думенко) като каноничен предстоятел на автокефална църква независимо от личното си мнение. Той заяви това в отговор на въпрос: дали, ако бъде избран за архиепископ, ще се придържа към това решение на Св. Синод на Кипърската църква, което той критикуваше.

В интервю за телевизия „Alphanews“ митр. Атанасий беше помолен да коментира думите на Тамасоския митрополит Исайя, който заяви, че решението на Вселенска патриаршия да признае Православната църква на Украйна не подлежи на преразглеждане. „Ако Ви изберат, какво ще правите?“, попита водещата Лимасолския митрополит.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

127На 22 ноември изтече срокът за подаване на кандидатури за участие в изборите за Кипърски архиепископ съобразно правилата, приети на последното заседание на Св. Синод на Кипърската църква.

Шестима митрополити са подали молба за участие в изборите. Това са: Пафоски Георгий, сега местоблюстител на катедрата, Лимасолски Атанасий, Константийски и Фамагустенски Василий, Морфоски Неофит, Тамасоски Исайя и Киренийски Хризостом.

Изборите ще се проведат на два етапа. По време на първата фаза на 18 декември ще гласуват всички православни християни, които са вписани в избирателните списъци. Право на глас имат кипърските гърци на възраст над осемнадесет години и чуждестранните православни християни, които са пребивавали законно в Кипър повече от една година. Чужденците трябва да представят преведено и заверено кръщелно свидетелство от своята страна, за да бъдат вписани в избирателния списък. Кипърските граждани, принадлежащи към арменската, маронитската и латинската общност, нямат право да гласуват.

1.0747663551402 1 1 1 1 1 Rating 1.07 (107 Votes)

20210927 var 6598 111obrКлински митрополит Леонид, „екзарх на Московския патриарх в Африка“, коментира с груб тон решението на Александрийска патриаршия да бъде низвергнат от епископски сан заради антиканоничната си дейност в епархиите на патриаршията в африканския континент.

Той използва военна лексика, която стана присъща за „църковния жаргон“ на руския клир след началото на войната в Украйна, и сравни Александрийския патриарх с нацистки генерал, който се отметнал от подкрепата си за СССР през 1931 г., а Вселенския патриарх – с „фюрера“, и добави:

„Никъде не обичат предателите. Затова следващият документ, дори да не е скоро, но Александрийският патриарх ще го подпише без никакви съмнения, ще бъде актът за пълната капитулация на Александрийската патриаршия, а за нейния главен фигурант Теодор няма да остане място в историята. Такъв бездарен и плачевен край очаква този грък, който все още се намира в Африка“.

Вижте още: Новини от бойното поле

4.7538461538462 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (65 Votes)

1 1Деканът на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Ивайло Найденов се обърна с мъдро и сърдечно слово към абсолвентите от випуск 2022 г., които получиха вчера своите дипломи на тържествена церемония в аулата на СУ. Ето и неговите думи:

Драги абсолвенти,

Неумолимият ход на времето ни срещна, но не случайно. Дойдохте в Богословския факултет, водени от интерес към непознатото, от любопитството на човека, на когото е завещан въпросът: „Адаме, къде си?“, от любовта към Любещия. Не знам дали успяхме да Ви помогнем в това човешко лутане, дали укрепихме вярата Ви и преумножихме любовта във Вас, но през цялото време се стремяхме да инкрустираме върху сърцата Ви думите на Спасителя, казани чрез устата на св. евангелист Матей: „И тъй, идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светия Дух, и като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал. И ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света“ (28:19-20). Това е мисия и няма нищо по-отговорно от това, да се посветиш на нея, още повече когато тя е поставена от нашия Господ Иисус Христос. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

351На 23 ноември в Киево-Печерската лавра се събра на редовно заседание Св. Синод на Украинската православна църква, ръководена от Киевския митрополит Онуфрий. Архиереите разпространиха изявление, в което коментират продължаващата война на Руската федерация срещу Украйна, обвиненията срещу духовници за сътрудничество с агресорите и продължаващото преминаване на енории към автокефалната Православната църква на Украйна, което от УПЦ определят като незаконна практика.

Освен това украинският Св. Синод взе решение да възобнови мироваренето в изпълнение на решението на събора „Теофания“, който се проведе в Киев през месец май. Светото миро е нужно за извършване на тайнството св. Кръщение и досега Украинската църква го получаваше от Московска патриаршия. Самостоятелното приготвяне на св. миро е белег за автокефалност на съответната поместна църква. Сега УПЦ създава специална комисия по мироварене, която ще оглавява викарият на Одеска епархия архиеп. Виктор.

В решението на украинските архиереи се отбелязва, че в исторически план в Киевска митрополия производството на св. миро започва в средата на 15 в., а по-късно започва да се приготвя в Киево-Печерската лавра „Св. Успение Богородично“. Тази практика е преустановена в Украйна след революционните събития от 1917 г.