Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

20171114133857 17896От 17 декември в столичния храм „Св. Кирил и Методий“ ще заработи социална кухня, която ще раздава топъл обяд на бедни хора в делничните дни на седмицата. Инициативата е на омбудсмана Мая Манолова и ще се провежда под нейния патронаж и финансова подкрепа. Начинанието е част от кампанията „Не хаби – дари“, която стартира през декември 2016 г. и има за цел борбата с глада чрез използването на оставащата излишна храна, както и на храни с лош търговски вид и изтичащ срок на годност.

И тазгодишното издание на „Не хаби – дари“ по традиция се провежда с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Софийска митрополия се e ангажирала да осигури уютно място – столичния храм „Св. Кирил и Методий“, където бедните хора да получават безвъзмездно топъл обяд. Храната ще се раздава от понеделник до петък от  12 до 14 ч. Предвижда се в менюто да има супа, хляб, кисело мляко или плод.

Храмът „Св. Кирил и Методий“ набира доброволци, които да помагат в раздаването на храната. Желаещите да помогнат да се свържат с Петър Вълчовски на тел. 0886 282 299, който е координатор на доброволците от страна на храм „Св. Кирил и Методий“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

42321С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит на  16 декември, неделя, от 18 ч. в старинен храм „Св. Софѝя“ в столицата ще се проведе Предрождественски концерт с църковни песнопения на женски хор „Ваня Монева“ с диригент Ваня Монева. Музикалната проява, която се организира от Софийска митрополия, е посветена на 25-ата годишнина на хора.

Входът е свободен.

Програма на концерта:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)

Zasidannya Sinodu 19 1 1024x684 587x392На 7 декември в Киево-Печерската лавра се проведе заседание на Св. Синод на Украинската православна църква (Московска патриаршия), на което участващите архиереи под председателството на Киевския митр. Онуфрий за пореден път забраниха на своите епископи и свещеници да вземат участие в обединителния събор, който ще се проведе най-вероятно на 15 декември в храма „Св. Софѝя Киевска“. В становището на синода обединителният събор е наречен „незаконно събрание“ поради участието на разколници в него, а на евентуалните участници се напомня архиерейската клетва, която са дали при ръкоположението си за послушание на каноничното си ръководство, която трябва да бъде спазвана „дори под заплахата от смърт“. Освен това се отбелязва, че украинският синод не е упълномощовал никой митрополит да присъства на обединителния събор в „Св. Софѝя Киевска“ като свой наблюдател.

Тези дни източници, близки до Вселенската патриаршия, дадоха гласност на писмото-покана на патр. Вартоломей до Киевския митр. Онуфрий от октомври т. г., в което той го кани да вземе участие в обединителния събор и да издигне своята кандидатура за предстоятел на обединената Украинска църква. Огласяването на писмото два месеца по-късно се дължи вероятно на наближаващата дата на обединителния събор, като Вселенска патриаршия държи да бъде известно, че е потърсила диалог с каноничната Украинска църква и е поканила предстоятеля ѝ да участва и дори да възглави автокефалната Украинска църква. Украински медии съобщават, че митр. Онуфрий не е отговорил на писмото на патр. Вартоломей, но му го е върнал – тази информация обаче не е потвърдена официално.

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (8 Votes)

HbdgImVtfZeYR4NMnwvkКрайнолеви екстремисти окупираха на 6 декември Богословския факултет на Аристотелевия университет в Солун и нанесоха огромни щети на учебното заведение. Окупацията продължи два дена, през които анархистите не допускаха студенти и преподаватели в сградата. Те разрушиха аудитории във факултета, канцелариите, има много осквернени икони, а в залите са палени химикали и отровни вещества. Разбити са кабинетите на повечето от преподавателите, компютрите им са откраднати, изпочупени са прозорците, а в подземния етаж са открити самоделни бомби-молотов. Цялата сграда е надраскана с анархистки лозунги срещу държавната власт.

Председателят на департамента по богословие (богословските факултети в Атина и Солун през последните десетилетия са разделени по на два отдела – теоретичен и практически, бел. ред.) проф. Панайот Скалцис заяви, че подобно нещо не се е случвало в историята на учебното заведение. „И преди е имало окупации, но такива разрушения не са се случвали никога. Надраскали са лозунги върху стенописите и са нарисували Христос като Бин Ладен“, разказва той. „Върху стенописите е написано „Светът не се спасява само с молитви“. Аз бих допълнил: „Светът не се спасява и с омраза“. Задавам си въпроса: защо има толкова омраза в тези деца? Не ме притесняват толкова грабежите, колкото омразата и липсата на култура!“, отбелязва той.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

anthimos4Игуменът на Бигорския манастир в Р. Македония архимандрит Партений днес се срещна със Солунския митр. Антим. Братята от Бигорската св. обител бяха приети много топло от гръцкия митрополит. Архим. Партений благодари на митр. Антим за мисионерската му дейност и помощта, която оказва на младежи от Македония да получат висше богословско образование в Гърция. Вече няколко години Солунската митрополия с помощта на светогорския манастир Симонопетра осигурява стипендии за 10 младежи, които учат богословие в Аристотелевия университет и църковна музика при известни гръцки музикоучители. „Ние благодарим за тази подкрепа на Солунския митрополит, който спомага нашата църква да излезе от дълбоката си изолация и да се установят множество приятелски контакти“, заяви архим. Партений.

От своя страна митр. Антим изрази своята готовност за сътрудничество и занапред, за Божия слава и за доброто на едната света, съборна и апостолска Църква. Духовниците изразиха общото си убеждение, че единството на всички православни е необходимост, независимо от националността, защото Кръвта и Тялото Христово съединяват всички.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

2c2fНа 8 декември се навършват 40 дена от кончината на брата на Бачковската св. обител архим. Павел (Желязко Тенев). По този повод в храма на Бачковския манастир от 11 ч. в събота ще бъде отслужена панихида. Архим. Павел като мирянин беше десетилетия наред учител и възпитател в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ на гара Черепиш и после в София, а няколко години след пенсионирането си стана монах в Бачковския манастир. От младини обичащ църковното пеене – хорово и източно, той беше широко известен не само с преподаването на Св. Писание на Стария Завет в семинарията, но и с ръководенето на църковни хорове в Стара Загора, Крумовград, София.

Привърженик на апостол Павловия принцип „предпочитам да кажа пет думи на език разбран“, о. Павел предпочиташе да изпълнява много от църковните песнопения на съвременен български език, дори когато се налагаше на самата певница да прави превода на стихирите, тропарите или славите.

Неговите ученици от семинарията и хористите му са запазили най-добри спомени от своя сърцат, талантлив, честен и всеотдаен учител и диригент Желязко-Павел Тенев. Затова нека всички кажем за него: Боже, прости волните и неволни прегрешения на Твоя раб Павел архимандрит и го упокой от трудовете му във вечните Си жилища! Амин.

Повече за жизнения път на о. Павел (Тенев) – тук.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

22На 5 декември в Русенската художествена галерия беше открита изложбата „Изкуство и традиция“, представяща творчеството на румънските художници Щефания Накю, Флорентина Опайна и Дияна Юлияна Барбу.

В откриването на експозицията взеха участие Русенският митр. Наум, инж. Иринел Роман, кмет на Община Кирнодж, Румъния, г-н Аурелиан Котобан, директор на пощенската служба в Кирнодж, г-жа Щефания Накю – иконограф, свещ. Фанел Бурулян от Кирнодж, ик. Михаил Михайлов от с. Шуменци, г-жа Елена Великова, директор на художествената галерия в Русе, и др.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

PlakatЗа 15-та поредна година църковното настоятелство на храм „Св. Атанасий“ във Варна организира „Рождественски четения“ и концерт по повод предстоящия празник Рождество Христово.

Изготвена е следната програма:

9 декември (неделя) от 11 ч. беседа на тема: „Може ли да се живее по християнски?“ – лектор: прот. Ясен Шинев.

16 декември (неделя) от 11 ч. беседа на тема: „Кой се роди във Витлеем?“ – лектор: ставроф. ик. Дончо Александров.

21 декември (петък) от 18 ч. беседа на тема: „Коледа без грим“ – лектор: доц. д-р Ивайло Найденов от Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски“.

23 декември (неделя) от 11 ч. беседа на тема: „Христологията на св. Игнатий Богоносец“ – лектор: доц. ик. Теодор Стойчев.

Всички беседи ще се проведат в храм „Св.Атанасий“.

4.4098360655738 1 1 1 1 1 Rating 4.41 (61 Votes)

22016 oНа 4 декември в Брюксел се проведе семинар на тема „Насилието срещу жените 2018“ под егидата на Вера Юрова, еврокомисар по проблемите на правосъдието и равенството на половете. По покана на Европейската комисия в семинара се включиха представители на CROCEU – организацията на представителите на православните църкви към Европейския съюз. CROCEU беше представена на срещата от доц. Мария Кьосева, юридически съветник на Св. Синод на БПЦ. В делегацията на CROCEU влизаха също Видинският митр. Даниил, архим. Емилиан (Бояну, Вселенска патриаршия), архим. Нектарий (Йоану, Кипърска архиепископия) и о. Добромир Димитров (БПЦ), член на CROCEU.

В своето изказване доц. Кьосева запозна присъстващите със становището на Св. Синод на Българската патриаршия за употребата на понятието „полова идентичност“ (“gender”) в Истанбулската конвенция, според което то противоречи на социалната и правна реалност, както и на утвърдените нравствени норми. Тя подчерта, че „обединителен фактор за европейското общество, т. е. за всички народи, обитаващи европейския континент, е християнската традиция. Според нас, според мнението на православните християни, висшата цел на европейското общество трябва да бъде защитата на християнските принципи. Християнската традиция е обединяващ фактор, който предшества опитите за икономическото и политическо обединяване на континента“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

47229072 2399377886800328 6038379080762523648 n„Радост и светлина“ – този надслов избраха младите иконописци, участници в осмата поредна изложба на икони в Париж, организирана съвместно от Българския културен институт и църковната ни община „Св. патриарх Евтимий Търновски“. Това събитие вече е ежегодна традиция, обичана и очаквана от сънародниците ни и френските приятели на България.

За благословение на изложбата във френската столица дойде Западно- и Средноевропейският митр. Антоний. На 2 декември той оглави св. Литургия в българския храм заедно с енорийските свещеници архим. Емилиян (Боцановски) и о. Иван Карагеоргиев.

4.5061728395062 1 1 1 1 1 Rating 4.51 (81 Votes)

DSC 4698Видинският митр. Даниил оглави тържествата и заупокойните богослужения в дунавския град, свързани със 130-та годишнина от кончината на Българския екзарх Антим I. На 1 и 2 декември във Видин се състояха чествания, посветени на личността и делото на изтъкнатия духовник. В тях взеха участие синодните митрополити Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Неврокопски Серафим, Врачански Григорий, епископите Адрианополски Евлогий, игумен на Рилската св. обител, Велички Сионий, игумен на Троянската св. обител, архим. Самуил, игумен на Бачковската св. обител, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Васиан, представител на Московския патриарх у нас, дякони, духовници от Видин и страната. Песнопенията бяха изпълнени от хор „Св. Наум Охридски“ с диригент Андрей Касабов.

4.8604651162791 1 1 1 1 1 Rating 4.86 (43 Votes)

zakonoproektПротестантските деноминации сезираха т. нар. Венецианска комисия относно Законопроекта за изменение и допълнение на Закон за вероизповеданията. Преди няколко дни те са подали искането до генералния секретар на Съвета на Европа, за да разяснят проблематичната същност на законопроекта, като настояват да бъде сезирана Европейската комисия за демокрация чрез право, позната като Венецианска комисия.

Жалбата е подписана от организацията „Свобода за всеки“ и 12 протестантски деноминации. Според вносителите на жалбата законопроектът има ограничителна същност. Те настояват да се започне процедура по даване на експертно мнение от страна на Венецианската комисия относно съответствието на законопроекта с правото на Съвета на Европа, Европейската конвенция за правата на човека и практиката на Европейския съд.

4.9452054794521 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (73 Votes)

Cathedrale A Nevski Paris На своето заседание в края на ноември Св. Синод на Вселенска патриаршия взе изненадващото решение да разпусне Архиепископията на руските енории в Западна Европа, чийто център е в Париж. Тази църковна структура е създадена от руски емигранти – духовници и миряни след болшевишката революция, с първи митрополит Евлогий (Георгиевски), които минават под юрисдикцията на Вселенска патриаршия.

Решението изненада клириците от руската архиепископия, включително и нейния предстоятел архиеп. Йоан (Жан Ренето), който също присъства на срещата във Фенер. Няколко дни след това решение, в което някои видяха договореност между Москва и Фенер в контекста на обтегнатите им отношения за Украйна, Руската архиепископия излезе със становище, в което заяви, че не приема решението на Св. Синод на Вселенска патриаршия. Тя свиква на 15 декември съвещание на всички свои клирици, за да обсъди по-нататъшните си действия.

4.1194029850746 1 1 1 1 1 Rating 4.12 (67 Votes)

IMG 5440 03 1024x683От 19 ноември в Министерството на образованието вече е назначен Главен експерт по Религия. Това е православният богослов Юлиян Агоп Одажиян от Костенец. Той е завършил Средното музикално училище в Широка лъка, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, магистратура в Богословския факултет и в Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От 2014 г. е докторант по Църковно пеене в Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий“. Бил е учител по църковно пеене в Пловдивската духовна семинария „Св. Кирил и Методий“, а сега преподава в катедра „Теология“ на Философско-историческия факултет на Пловдивския университет. Член е на общинския съвет в Костенец и е ръководител на Мъжка вокална група „Боили“.

Длъжността Главен експерт по Религия към МОН беше създадена през август 1997 г. и на нея беше назначен православният богослов Панчо Василев. След пенсионирането му през 2008 г. длъжността беше закрита. Сега се възстановява отново във връзка с усилията на МОН за по-добра организация на преподаването на предмета Религия в училищата в цялата страна.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (60 Votes)

thumbnail IMG 20181123 162834713На 23 ноември в Щутгарт беше отбелязан 40-годишнината на организацията Работен кръг „Православни църкви“ (РКПЦ), създадена от членове на Евангелската църква на област Вюртемберг с цел поддържане на контакти и взаимно опознаване с източните църкви. Организацията съдейства за контактите с православните църкви, за запознаване на евангелските християни с православието, за популяризирането му сред учрежденията на местната църква и на местните държавни и общински учреждения. С посредничеството на Евангелската църква на Вюртемберг се съфинансира изграждането на православен енорийски център в Щутгарт към общината „Св. Петър и Павел“ на Вселенската патриаршия. Също така тя оказва подкрепа и при въвеждането на православно вероучение в училищата на Баден-Вюртемберг, където има около 140 общини на източните православни църкви.

Участници в РКПЦ разказаха как е възникнал кръгът и как се е развил в течение на времето. Поздравителни слова бяха произнесени от митр. Августин (Цариградска патриаршия), председател на Православната епископска конференция в Германия, от епископа на Евангелската църква във Вюртемберг Франк Отфрид Юли, от епископа на Австрийско-Швейцарската епархия на Сръбската православна църква Андрей и др.

Митр. Августин отбеляза, че докато в предишните векове за немските християни е било необходимо да пътуват до православни страни, за да се запознаят с тамошните църкви, то сега православието е дошло и в Западна Европа, което за него е част от Божието провидение.

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.