Мобилно меню

3.2857142857143 1 1 1 1 1 Rating 3.29 (7 Votes)

adelfiki sinaxi 1По инициатива за диалог и помирение, обявена от Йерусалимската патриаршия и Блаженейшия патриарх Теофил ΙΙΙ през ноември 2019 г., днес столицата на Йордания Аман беше домакин на братско семейно събрание с участието на предстоятели и представители от различни православни църкви. Цел на срещата беше възобновяването на диалога и насърчаването на единството на братята в православното общение.

След края на срещата предстоятелите и представителите издадоха следното комюнике:

„На 26 февруари в Аман, Йордания, се проведе среща на предстоятелите и представителите на поместни православни църкви, с главна цел единството и помирението в св. Православие. Участващите изразиха своето разбиране към тревогата на Йерусалимския патриарх от опасността от схизма в нашата православна общност.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

49587847708 c344460342 cНа 26 февруари в столичния квартал „Надежда-3“ беше положен основният камък на първия храм у нас, посветен на св. Серафим Софийски Чудотворец. Софийският викарий Белоградчишки еп. Поликарп направи първата копка на храма в деня, когато се отбелязват 70 години от успението на владика Серафим, както е известен руският архиепископ сред българските християни. Новият храм се намира на ул. „Бели Дунав“, а за негов предстоятел е определен прот. Христо Димитров.

В богослужението участваха също архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, архим. Евтимий и много столични свещеници, между които ставроф. ик. Ангел Анголов, ик. Кирил Попов, прот. Стилиян Табаков, прот. Методий Корчев и др. В словото си еп. Поликарп разказа защо св. Серафим е известен сред своите съвременници като „архиерея на любовта“ и пожела храмът да бъде завършен бързо, така че християните да имат още една светиня, която да ги обединява, и в най-скоро време вярващите да се съберат за отслужването на първата св. Литургия в новия храм.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

2020 02 26 11 37 321Днес в столицата на Йордания се провежда срещата на предстоятелите, свикана от Йерусалимския патр. Теофил. В нея участват също и Московският и на цяла Русия патр. Кирил, който е нейният инициатор, Сръбският Ириней и предстоятелят на Църквата на Чешките земи и Словакия Ростислав. Румънската и Полската църкви участват със свои митрополити.

Макар че върху разговорите на срещата е наложено медийно затъмнение, а присъстващите журналисти очакват комюникето в края на работния ден, в някои руски медии се публикуват коментари на присъстващите йерарси. Най-голям интерес представлява реакцията на Волоколамския митр. Иларион (Алфеев), както и на Киевския Онуфрий (УПЦ-МП) и Чешко-Словашкия митр. Ростислав.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

Ev Voulgaris Banner 2020 1На 17 февруари за втора поредна година Институтът „Св. Максим Грек“ с подкрепата на Ватопедския манастир обяви прием за чуждестранни стипендианти по Програмата за православен духовен живот и богословие „Евгений Вулгарис“ за учебната 2020-2021 г.

Програмата „Евгений Вулгарис“ е предназначена за православни богослови (на възраст до 40 г.), които трябва да имат докторска степен или да са докторанти. Продължителността на обучението е една година (1 октомври – 30 септември). То се провежда на гръцки език.

Необходими условия за кандидатстване: Кандидатите-богослови трябва да имат добри познания по новогръцки език, както и по старогръцки и английски език; високо равнище на богословски знания и академични качества; достатъчни познания за „Microsoft Office“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

Sultans Ferman for the establishment of a Bulgarian Exarchate 1Националната библиотека „Св. Кирил и Методий“ ще отбележи деня на основаването на Българската екзархия, 27 февруари, с тържество и специална изложба. Тържеството ще проведе от 11 до 13 ч., а подготвената за този случай изложба ще може да бъде разгледана до средата на месец март в централното фоайе на библиотеката.

В експозицията е включен снимков и графичен материал от колекциите на отделите „Български исторически архив“ и „Специални колекции“. Това са портретите на изтъкнати църковни дейци, свързани с началните години от съществуването на Екзархията: на първия екзарх Антим, на  екзарх Йосиф, Иларион Макариополски и др. Сред тях особено ценни са литографията на екзарх Антим I от художника Хенрих Дембицки, литографията „Паметник на Българската църква“ от Николай Павлович, изработена в годината на провъзгласяването на първия български екзарх, карта на България, очертаваща границите на българските области, утвърдени със султански ферман от 19 февруари 1870 г. на основание на Българската екзархия и др.

4.7837837837838 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (37 Votes)

detЦърковната среща в Аман, свикана от Йерусалимския патриарх Теофил, ще премине при закрити врати. Това съобщи Питър Уелби от Института за глобална промяна „Тони Блеър“ (син на Джъстин Уелби, сегашния Кентърбърийски архиепископ и ръководител на Англиканската църква; Питър Уелби е учил в Египет и е специалист по Близкия изток, б. р.), който отговаря за връзките с медиите от страна на организаторите. Той заяви, че срещата ще бъде „закрита“, без информация за медиите за нейното протичане, с изключение на комюнике, което най-вероятно ще бъде публикувано след нейния край.

Срещата в столицата на Йордания беше замислена като „братско събрание“ на предстоятелите на поместните православни църкви. Идеята за нея се роди в Москва в края на миналата година. На поканата на Йерусалимския патриарх се отзоваха трима предстоятели: Московският патриарх Кирил, Сръбският Ириней и архиеп. Ростислав, предстоятел на църквата на Чешките земи и Словакия. Още две църкви изпратиха свои представители – Румънската патриаршия и Полската църква.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

42Премиерът на Черна гора Душко Маркович обвини Черногорско-Приморската митрополия на Сръбската патриаршия, че не плаща законните данъци и посъветва президента на Сърбия Александър Вучич да не се намесва в ситуацията, съобщава „РИА Новости“.

Директорът на данъчната служба на Черна гора Миомир Мугоша заяви, че според данъчните служби Черногорската митрополия дължи на държавата над един милион евро, но службата му разполага с документи за дължими 340 хиляди евро. Данъчните настояват Сръбската патриаршия да изплати своите задължения, като в противен случай ще пристъпят към изземване на собственост.

В отговор сръбският президентът заяви, че Белград ще помогне на Сръбската православна църква в Черна гора в ситуацията с данъците, „ако това се наложи“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

158156789827904За трета поредна година ще се проведе Международен културен форум „Велики Преслав – история на цял един народ“, организиран от община Велики Преслав и утвърден от Министерство на образованието и науката. Форумът е включен в националния календар за изяви по интереси на децата и учениците за учебната 2019-2020 г.

През април 2018 г. беше първото издание на конкурса, в който взеха участие ученици от деветнадесет области с повече от триста творби. От 2019 г. форумът прерасна в международен, тъй като участваха и ученици от българските училища по света и от небългарски училища в България и чужбина.

4.9245283018868 1 1 1 1 1 Rating 4.92 (106 Votes)

adioxeias ioannisАнтиохийската патриаршия съобщи официално, че няма да участва в срещата на предстоятелите в Аман, Йордания, която ще се проведе на 26 и 27 февруари.

В съобщението се казва, че Антиохийската църква няма да участва в тази среща „предвид сведенията, с които разполага, и желанието ѝ да избягва всичко, което ще увеличи разделението между братята и тяхното отдалечаване“.

Изявлението гласи:

„По повод учтивата покана от Блаженейшия патриарх на Йерусалим Теофил ΙΙΙ, получена от Блаженейшия патриарх Йоан X, за участие в съвещателната среща на предстоятелите на православните църкви в Аман, Йордания, на 25 февруари т. м., Антиохийската църква съобщава, че няма да участва в споменатата среща.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

87360904 2556315064605741 4618587640030035968 oСветовният ден за социална справедливост във Варна беше отбелязан с дискусия на тема „Социални услуги – реформа, възможности и предизвикателства“, организирана от Дирекция „Социални дейности“ на общ. Варна, Сдружение за подкрепа на лица с умствени затруднения и Варненската и Великопреславска митрополия.

Ключовите послания за достоен живот и качество на социалните услуги бяха аргументирани с потребността от промяна на системата, необходимостта от интегрирани действия на държавата, местната власт, доставчиците на социални услуги и неправителствените организации.

Подробно беше коментиран Законът за социалните услуги (ЗСУ). В дискусиите се включи и о. Василий Шаган, който на форума представляваше Варненската и Великопреславска митрополия. О. Василий отбеляза, че дискусията му е дала по-детайлен поглед върху закона за социалните услуги и свързаните с него проблеми.

4.952380952381 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (21 Votes)

2020 02 20На днешното си заседание Св. Синод на Йерусалимската патриаршия е обсъдил „отношенията с Антиохийска патриаршия относно Катар“, се казва в официалното съобщение на патриаршията. Йерусалимският патриарх Теофил е отбелязал, че двамата предстоятели са започнали диалог по този въпрос по време на срещата им в Кипър миналата година.

На днешното заседание патр. Теофил е изразил задоволството си от позицията на Антиохийския патриарх Йоан да дойде на „братската среща в Аман“ за православно единство, въпреки че решение на спора за юрисдикцията в Катар още не е постигнато.

В съобщението се казва още, че патр. Теофил е запознал членовете на Синода, че „през изминалите седмици е срещнал разбирането на Антиохийския патриарх за решаването на въпроса“. Той е заключил, че очаква по време на неформалната среща на православните предстоятели през следващата седмица диалогът с Антиохия да продължи, така че да се постигне „окончателно решение за Катар“.

4.9310344827586 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (116 Votes)

sinodДнес Св. Синод на Българската православна църква разпространи своето решение (взето явно извън заседание) да не изпраща представител на срещата на предстоятелите, свикана от Йерусалимския патриарх Теофил в столицата на Йордания Аман на 26 февруари. В съобщението на българските митрополити се заявява лаконично, че Българската патриаршия се въздържа от участие, но не се сочат никакви мотиви за това решение.

Цялото съобщение гласи:

„Във връзка с получени писма от Негово Блаженство Йерусалимския патриарх Теофил III, в които отправя покана за участие в братско събрание на Предстоятелите на Поместните православни църкви и техните делегации в Аман, Йордания, Св. Синод на БПЦ-БП съобщава, че се въздържа от участие в горепосочената среща и съответно няма да изпрати свои представители в Аман, столица на Йордания. Св. Синод изразява личната си братска любов към Негово Блаженство Йерусалимския патриарх Теофил III и дълбоката си почит към Йерусалимската Патриаршия – хилядолетна пазителка на животворящия Гроб Господен“.

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

dsc 1828 e1553178922837Тази събота, последният ден от седмицата след Неделя на блудния син (иначе казано – събота преди Месопустна неделя), Църквата е посветила на покойниците. В нея, като започнем от петък вечер, отправяме към Бога, Твореца и Промислителя за всички и за всичко, молитва за душите на отишлите си от нас хора. Затова наричаме деня задушница (в някои български краища се нарича о̀душе, произлязло от църковнославянския израз „о душе“, т. е. „за душата“).

На такъв ден всеки от нас има за кого да си спомни: преди всичко за своите предци, дядовци и баби, а по-възрастните от нас – за своите родители, други за братя и сестри, за братовчеди, мнозина си спомнят и за поминали се деца, племенници, внуци, за своите роднини, за приятели, колеги, съседи.

Вярващите хора при това спомняне на покойните си близки и познати някак естествено изричаме и най-кратката си молитва в такъв случай:

Бог да го/я/ги прости!

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

87037101 1285820858278045 4470475722892247040 oВидинският митрополит Даниил се срещна с кмета на Берковица Димитранка Каменова и с директорите на основните училища в града, като коментира с тях възможностите за изучаване на Религия в училище, съобщава БТА.

Митр. Даниил е отбелязал, че е необходимо децата да се възпитават в християнските добродетели и да познават основите на християнската вяра.

Директорите са изразили положително мнение за въвеждането на Религия в училищата и са коментирали досегашния си опит. От дванадесет години Религия се изучава във Второ основно училище „Христо Смирненски“ в Берковица, а от по-скоро – и в Основно училище „Георги Раковски“ в с. Бързия.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

mantuitorulГръцкото издание „Етнос“ публикува гръцкия превод на второто писмо на Йерусалимския патриарх Теофил до предстоятелите на поместните православни църкви, с което ги кани в Йордания на 26-27 февруари. Писмото, чийто оригинал отново е на английски език, е изпратено в началото на февруари. Подчертава се, че Йерусалимската патриаршия признава „първенството“ на Вселенския патриарх между предстоятелите и продължава да използва всички средства за комуникация с Вселенска патриаршия, така че да се постигне съгласие между църквите.

В писмото се уточнява датата на срещата и нейния характер: неофициална „братска среща на предстоятелите и техните представители“, но не и „синаксис на предстоятелите“.

Заявената цел е да подготви основата за по-нататъшни разговори и да се разгледа „методологията, която ще се използва за постигане на общата цел за диалог и помирение, така че да се запази православното единство“. Това означава, че не се предвижда взимането на конкретни решения, обвързващи участниците.

Силно впечатление прави обстоятелството, че няма да има божествена св. Литургия, отслужена от присъстващите висши йерарси. Това е обяснено по следния начин: „Предвид братския характер на събирането, вярваме, че участието (в срещата) няма да изисква участие в обща божествена Евхаристия, а единствено желание да работим и вървим заедно в молитва“.