Мобилно меню

3.5454545454545 1 1 1 1 1 Rating 3.55 (11 Votes)

543На 24 март по време на празничната вечерна служба в чест на св. Благовещение в патриаршеския храм „Св. Георги“ във Фенер Вселенският патриарх Вартоломей е удостоил с църковни отличия двама българи. Той е дал повторно отличието архимандрит на Харалампий (Ничев), който от десетина години по свое желание премина на служение в тази патриаршия, а от близо три години патр. Вартоломей го назначи да обслужва българската православна общност в града край Босфора, когато изпратеният от Св. Синод на БПЦ български свещеник ик. Ангел Велков се завърна в София след шестнадесет години служение.

Архим. Харалампий преди това служи в няколко български епархии, беше низвергнат от сан от българския Св. Синод за канонични нарушения, но тогава отиде за няколко години и служи като „Анхиалски митрополит“ към една гръцка разколническа формация, завърна се във Видинска епархия с „покаяние“ и така стигна до Фенер. А вече е „архимандрит на вселенския престол“.

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (3 Votes)

nkНа 10 март 2023 г. Националният исторически и културен музей „Киево-Печерска лавра“ изпрати писмо до църковното ръководство на Киево-Печерската лавра, с което го уведомява, че договорът за наем, сключен през 2013 г., ще бъде прекратен на 29 март 2023 г. В съответствие с това администрацията изисква всички помещения, предадени на манастира по силата на посочения договор, да бъдат освободени.

Това решение предизвика разгорещен дебат както в църковните среди, така и в цялото украинско общество. Повечето от коментарите, направени от държавни служители, политици, депутати и учени обаче почти не засягат въпроса за бъдещето на Киевската духовна академия и семинария, която се намира на територията на манастира „Киевска пещера“ вече повече от тридесет години. За тях не се говори и в обръщението на Св. Синод на УПЦ, което е посветено на монашеското братство в лаврата.

Днес Киевската духовна академия и семинария е основното учебно заведение на Украинската православна църква. Семинарията е открита през 1989 г., след честването на хилядагодишнината от покръстването на Рус през 1988 г., когато съветското правителство смекчава атеистичната си политика и сградите в лаврата са частично предадени на църквата. През 1992 г. е възстановена и Киевската духовна академия. Така от 1989 г. насам Киевската духовна академия и семинария се намират на територията на Киево-Печерската лавра.

3.2857142857143 1 1 1 1 1 Rating 3.29 (7 Votes)

812Украинското правителство даде срок на монасите от УПЦ да напуснат Киево-Печерската лавра до края на месец март. Това стана с решение на властите от 10 март т. г., според което договорът за ползване на Киево-Печерската лавра от страна на УПЦ се прекратява, смятано от 29 март 2023 г. Като последица монасите от УПЦ трябва да напуснат лаврата.

От ръководството на УПЦ съобщиха, че на 20 март т. г. са получили още едно писмо от ръководството на националния музей „Печерска лавра“, в което се казва, че се спира достъпът на УПЦ до Близките и Далечните пещери; църквите „Въздвижение на Честнѝя Кръст“, „Зачатие на св. Анна“ и „Събор на всички Печерски светии“ (Топлата църква).

В официална позиция на Св. Синод на УПЦ под ръководството на Киевския митр. Онуфрий по случая се казва, че властите са предложили някакъв „компромис“ за разрешаване на ситуацията, който УПЦ не е приела:

„Ние, вярващите от нашата Украинска православна църква, сме обединени от общата цел да запазим Украйна. И всеки от нас, като съвестен гражданин на родната си страна, организира по най-добрия начин защитата ѝ: нашите хора извършват всякакъв вид доброволчески труд, дават подслон на разселени хора, безкористно и искрено помагат по всякакъв начин. Благодарение на вас, скъпи братя и сестри, нашата църква е направила много: стотици тонове хуманитарна помощ и значителна финансова подкрепа са намерили своето реално необходимо предназначение. Хиляди вярващи от Украинската православна църква, сред които са и енориаши на Киево-Печерската лавра „Св. Успение Богородично“, носят подвига на самоотбраната на фронта, гледайки в очите смъртта всяка минута. А какво правят нашите чиновници? Презират и рушат светините, опитват се по всякакъв начин да сплашат нас, православните, да ни убедят да направим някакъв „компромис“ и в резултат просто да ни унищожат“.

Не става ясно какъв е предложеният от държавата компромис.

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (15 Votes)

ed51fb4cdfbdf6a2949f44cdb6bb5816През изминалата седмица в медиите и социалните мрежи бяха публикувани съобщения за срещи на политици с висши духовници, като част от предизборните им обиколки и търсене на съмишленици на политическите им каузи.

Корнелия Нинова получи от Неврокопския митрополит Серафим „подкрепа в борбата с джендър идеологията в училищата“, като той „изрази удовлетворение от декларираните взаимно разбиране и уважение“, се посочва в пост на лидерката на БСП във Фейсбук.

В предизборната си агитация БСП съчетава безпроблемно защитата на съветските паметници и комунистическо минало на страната ни, и борбата за „християнски ценности“. Левите политици виждат в предизборните срещи с православния клир възможност да представят себе си като привърженици на „традицията“ и на „семейните ценности“. Подобна симбиоза между култа към богоборческото съветско минало и православието е типична за режима в Русия в момента, откъдето БСП черпи политически идеи и вдъхновение.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

 MG 8172По установена вече традиция Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отправи обръщение по повод празника Благовещение на св. Богородица. В него предстоятелят на БПЦ посочва, че „в този съдбоносен момент бъдещето на човешкия род е било в ръцете на една жена“. Макар видимо тя да не се отличавала от своите съвременници, всъщност тя е носела тези качества, които са я направили достойна за майка на Божия Син: „смирение и крайна отдаденост на Бога и Неговата воля“, „чистота, пределно достижима за човешките сили и възможности“.

Патр. Неофит отбелязва важността на избора, който прави св. Дева. „От нейния отговор в този момент на Благовещението е зависело всичко; нейното „да“ или нейното „не“ ще определят съдбините на всички – и ето че тя отговаря: „ето рабинята Господня; нека ми бъде по думата ти“ (Лука 1:38). Едва ли в цялата човешка история, и преди, и след Боговъплъщението, е имало по-важно съгласие от това, което Пречистата Дева изразява пред архангела-благовестител. Като всеки човек, тя също е била свободна да избира и нейният отговор не е трябвало на всяка цена да бъде положителен“.

4.9393939393939 1 1 1 1 1 Rating 4.94 (66 Votes)

4369dbd228fe0d43829129bb4e8665e3Събранието на академиците при Българската академия на науките (БАН) избра за чуждестранен член на БАН проф. д-р Константинос Георгиу Нихоритис от Гърция. Това съобщиха от БАН на своята интернет страница.

Проф. Нихоритис е изтъкнат гръцки старобългарист и богослов с многобройни публикации върху българската културна история и връзките ѝ с Атон. Последователно завършва Атонската духовна академия (1976 г.) и Софийската духовна академия (1981 г.). В момента е професор във Факултета по славистика, балканистика и ориенталистика на Македонския университет в Солун.

През годините неуморно служи на каузата на популяризирането на българския език и българската култура. Повече от тридесет години той преподава български език в няколко гръцки университета и води различни курсове по българска култура от Средновековието през Възраждането до съвременността.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

IMG f05c66c2c221b48c94ed4ee47261e5dd V2За поредна година във Варна ще се състоят Великденски четения. Те се провеждат с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и се организират от църковното настоятелство на храм „Св. Атанасий“.

Програмата на четенията е следната:

- 26 март, неделя, от 11:00 ч. – беседа на тема: „Богопознанието“
лектор: гл. ас. д-р Смилен Марков от ВТУ „Св. Кирил и Методий“;

- 2 април, неделя, от 11:00 ч. – беседа на тема: „Чакам възкресение на мъртвите“
лектор: доц. д-р Мариян Стоядинов от ВТУ „Св. Кирил и Методий“;

- 7 април, петък, от 18:00 ч. – беседа на тема: „Пред прага на вечността“
лектор: прот. Анатолий Ангелов.

Всички лекции ще се проведат в храм „Св. Атанасий“, гр. Варна, ул. „Граф Игнатиев“ № 19.

4.7931034482759 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (58 Votes)

2023 03 21 22 55 03На 22 февруари беше проведена онлайн дискусия от Центъра за икуменически и екологични изследвания в Солун на тема „Охридската архиепископия в православно общение – очаквания и перспективи“. В дискусията взеха участие проф. Петрос Василиадис, почетен председател на центъра, в ролята на модератор на събитието, доц. Димитриос Керамидас, преподавател в университета „Грегорианум“ в Рим, доц. Светослав Риболов, преподавател по Патрология в Богословския факултет на СУ, проф. Гьоко Гьоргиевски, декан на Православния богословски факултет в Скопие.

Бяха обсъдени различни гледни точки към темата, като всеки от тримата говорители представи позицията на своята поместна църква към признаването на Православната църква в Република Северна Македония. Участниците в дискусията обсъдиха спецификите на случилото се в Белград след получаването на признание от Константинополската църква, спецификите на разбирането за Църквата в славяноезичните църкви, както и някои проблеми, свързани с наименованието на тази поместна църква, тъй като очевидно това се оказа препъни камък между Вселенската патриаршия и Сръбската църква. Не беше пропусната в коментарите и църковната ситуация в Украйна, както и ролята на РПЦ на Балканите.

Повече подробности за дискусията във видеото – тук.

4.7647058823529 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (17 Votes)

337113024 449639164013217 4337893662676623632 nНа 17 март сто ученици от Солун и Серес посетиха Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ като част от учебната си екскурзия в България. Те бяха посрещнати от декана доц. д-р Ивайло Найденов и доц. д-р Светослав Риболов. Гръцките гимназисти бяха водени от свои учители и преподаватели от Богословския факултет на Аристотеливия университет в Солун. Домакините показаха на гостите двете библиотеки на Богословския факултет и им разказаха за учебните програми и стогодишната история на учебното заведение.

Учениците от Гърция са участници в клубове за извънкласни занимания по Средновековие и Екология. Част от обучението в тях е свързано с екскурзии, посещение на музеи и културно-исторически обекти в родината и в чужбина.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (49 Votes)

Image 14026253 40 0Днес в българската църква „Св. Георги Победоносец“ в Одрин беше отслужена заупокойна св. Литургия и опелото на о. Александър Чакърък, който почина внезапно на 17 март на шестдесет и две години. Заупокойното богослужение извърши Старозагорският митрополит Киприан, а на него присъстваха много свещеници от България, Гърция и Турция. От двадесет години о. Александър е свещеник в българския храм „Св. Георги“ в Одрин и работи неуморно за запазване на вярата и традициите на българите в региона.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

770aafce 428d 4097 a035 3caf841c2453С благодарност към Бога българите от град Женева и околностите се събрахме и днес, 19 март, Кръстопоклонна неделя, за богослужение в храма. За нас светата Литургия винаги е събитие, още повече че нямаме свещеник, който редовно да ни служи, изповядва, причастява, да ни наставлява и утешава. И когато ставрофорен иконом Юлиан Ангелов от Берлин дойде да служи при нас, радостта и удовлетворението ни са неописуеми.

На днешната богослужба храмът се изпълни с богомолци, много от тях дошли с децата си. Някои от тях се присъединиха към нас за първи път, а други пък пътуваха повече от час, за да присъстват на св. Литургия.

Със своята затрогваща проповед о. Юлиян както винаги докосна по неповторим начин душите и сърцата на богомолците. Той наблегна на факта, че постът е възможност всеки един от нас да се спре, да се замисли и да погледне себе си. Също така изключително важно е по време на поста да умножим добрите си дела, да се молим не само за себе си, но и за нашите близки и приятели, които все още не са познали истината.

4.906432748538 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (171 Votes)

 129017493 tass 57383422 1Днес Международният наказателен съд в Хага обвини във военни престъпления Путин и детския омбудсман към президента на Руската федерация Мария Лвова-Белова. За двамата е издадена заповед за арест. Обвинението е за депортирането на хиляди украински деца в Русия и задържането им в лагери или предаването им на руски семейства, което в условията на война се смята за военно престъпление.

Мария Лвова-Белова е съпруга на свещеник, който е ръкоположен през 2019 г. Това е годината, когато жена му става член на партия „Единна Русия“ и веднага е избрана за член на президиума на партията.

Преди това Мария Лвова-Белова оглавява фондация в Пенза за грижи за инвалиди и хора в напреднала възраст. Демонстрира голяма активност, широко отразявана от медиите – поема попечителство над повече от десет деца-инвалиди, извършва масови кръщения на болни деца, на които става кръстница. Открива центрове за грижи за инвалиди, събира дарения. Самата тя има пет деца и още толкова осиновени. В местната преса от домовете за инвалиди постъпват срещу нея сигнали за злоупотреби, за оформяне на заеми на името на болните, с които разполага нейната фондация, но те остават без разследване. Обвиняват я и в грубо отношение към децата, с които общува само когато идват медии и спонсори, в често приемане на деца-сираци в дома си с обещания за осиновяване, след което те са връщани обратно в сиропиталищата и др. Тя създава обаче силен медиен образ на млад лидер, а приемането на църковен сан от съпруга ѝ, до този момент програмист по професия, допринася за имиджа ѝ на църковен благотворител.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

IMG 7316Най-много групи по „Религия“ (християнство – православие) през тази учебна година са сформирани в Благоевградска област. Това показват официални данни на МОН за учебната 2022-2023 г. Там предметът се изучава от 3028 ученици. От тях 2905 са в начален етап, а останалите са в прогимназията и гимназията.

На второ място най-много ученици, изучаващи „Религия“, според справката на МОН,  има в Русенска област – 1103, като там предметът е застъпен само в основното училище.

Във Варненска област „Религия“ изучават 915 ученици от 1. до 7. клас. Там, освен Християнство – православие, има и двадесет и трима ученици, които се обучават в неконфесионален вариант на предмета.

4.9529411764706 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (85 Votes)

detail20230316 VAR09916 обрНа 16 март Руската църква, по решение на своя синод, прекъсна общение с новия предстоятел на Кипърската църква архиепископ Георги и с онези нейни йерарси, които „влязат в църковно общение“ с Православната църква на Украйна. Това става ясно от обявено на официалния сайт на МП решение, в което се казва, че Руската църква няма да включи в своя диптих новия предстоятел на Кипърската църква, нито ще има евхаристийно и молитвено общение с него и с другите кипърски йерарси, които „са влезли или ще влязат в църковно общение“ с непризнаваната от тях автокефална Православна църква на Украйна.

На практика това означава прекъсване на църковни отношения с Кипърската църква, тъй като отказът да се споменава по време на Евхаристия предстоятеля на дадена поместна църква означава разрив на общение с нея. РПЦ не признава това, твърдейки, че е скъсала евхаристийно общение само с конкретни хора, включително предстоятели, а не с цялата поместна църква, което от канонична гледна точка е невъзможно.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

318786036 3406974662876988 4063354516057360596 nОт 24 март до 23 юли колекция от 43 икони на Банската иконописна школа ще бъде експонирана в Двореца на епископ Еразъм Циолек в Националния музей на Краков, специализиран в експозиции за средновековно и православно изкуство. Националният музей на Краков, разположен в десет сгради, е признат като една от най-богатите музейни институции на изкуствата не само в Полша, но и в света.

В продължение на четири месеца жителите и гостите на най-посещавания полски град ще имат възможност да се запознаят с шедьоври на четири поколения иконописци от Банската школа, създадена от Тома Вишанов – Молера. От октомври 2022 г. досега иконната изложба беше показана с голям успех във Варшава и Бялисток. Гостуването в Полша се осъществява в партньорство между Музеен комплекс – Банско и Българския културен институт във Варшава.