Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

NeofitНегово Светейшество Българският патриарх Неофит ще отслужи на 24 май молебен по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Последованието ще бъде извършено в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ от 10 ч.

На молебена ще присъстват столични свещеници, просветни и културни дейци, общественици, учители и ученици. След това духовенството и богомолците с лития ще се отправят към Националната библиотека „Св. Кирил и Методий“, за да се включат в общонационалните тържества, посветени на Деня на българската просвета и култура.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

b4e6339746bd61d31920a211cdebb492На 28 март с архиерейска св. Литургия в столичния катедрален храм „Св. Неделя“ ще бъде отбелязана 70-та годишнина от основаването на Хора на Софийските свещеници. Песнопенията по време на богослужението ще се изпълняват от музикалната формация под диригентството на прот. Кирил Попов.

Св. Литургия ще започне в 9 ч.

Поканват се благочестивите християни за участие в празничното богослужение, което ще се проведе с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит.  

 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

Straubing 21.05.2017 g   посрещане на гостите с хляб и сол 1Българските икономически емигранти в долнобаварския град Щраубинг се събраха за първи път, за да почетат паметта на светите Солунски братя, равноапостолните славянобългарски просветители Кирил и Методий. По този повод те учредиха и своя общност за взаимопомощ и интеграция.

На 21 май 2017 г. след светата литургия в Неделята на слепия и на св. равноапостолни царе Константин и Елена в гр. Пасау, енорйският свещеник в „града на трите реки“ ставрофорен иконом Виктор Цимер посети българската общност в живописния крайдунавски град Щраубинг.

Там по инициатива на г-жа Алексия Петрова-Райкова в залата на международното дружество „Montagsgespräche & Raduga“ e.V.  се събраха българи от града и околностите му, за да отпразнуват наближаващия Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май (паметта на св. Кирил и Методий по стар стил). Организаторите на тържеството Милена Кръстева, Маргарита Симова, Красимира Демирева и Алексия Петрова–Райкова не пожалиха време, сили и средства, за да помогнат за единството на българската емиграция в града.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

 6 20170301 1841479025Днес на 76-годишна възраст в столична болница от инфаркт е починал Маркианополски епископ Константин.

Той е роден на 18 май 1941 г. като Койчо Василев Петров в село Златосел, общ. Брезово, Пловдивска област. През 1961 г. завърши петгодишния курс на Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски" на гара Черепиш, Врачанско, а след това и Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София. Оженва се в София и има две дъщери. На 10 март 1968 г. е ръкоположен за свещеник и служи в София.

По време на разкола в БПЦ обаче минава на страната на неканоничната група клирици. Развел се междувременно, той приема монашество, за да може да бъде ръкоположен за епископ. Възведен е първо в архимандритско достойнство на 25.3.1997 г. от пребиваващите в разкол архиереи начело с Неврокопския митрополит Пимен (обявил се за патриарх). Епископската му хиротония става на 27 август 1997 г.

По време на всеправославния събор в София (30.9. - 1.10.1998 г.) еп. Константин писмено заявява разкаяние за разколническата си дейност и "по крайно снизхождение" (такава беше тогава формулировката на помилването им) е приет в клира на каноничната БПЦ - БП с титлата Маркианополски епископ. Назначен е за духовен надзорник на Софийска епархия, но фактически беше председател на столичния храм "Св. пророк Илия" в квартал Княжево. Често служеше заедно с българския патриарх, а също така беше изпращан да извършва архиерейски литургии и други богослужение в празнуващи храмове, когато патриархът или неговият викарий трябваше да служат в друг храм.

Последното му служение от този вид беше на празничната вечерна на 20 май в празнуващия храм "Св. Константин и Елена" в София, на ул. "Пиротска".

Бог да го прости и помилва!

Снимка: Мартин Митов

3.85714285714 1 1 1 1 1 Rating 3.86 (7 Votes)

unnamed 1Българите в Неапол и областта Кампания се включиха в честванията, посветени на светите Братя Кирил и Методий. С благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний свещеник Стефан Паликаров и доц. д-р дякон Иван Иванов отслужиха празничен водосвет на 14 май.

Честването се състоя в училище „Българче“ в Неапол към Българската асоциацията за културен обмен, които предоставиха място за организиране на празника.

Свещ. Стефан преподаде благословението на митрополит Антоний с думите: „Бъдете едно в Христа и Неговата Църква, побеждавайте трудностите на живота с вяра и не унивайте; бъдете силни, пазете своята българска традиция и останете верни на православната си вяра“.

Доц. д-р дякон Иван Иванов изнесе катехизическа беседа на българските семейства, дошли да почерпят знание за вярата и православната традиция. Той предаде дарение от Библии на български език и катезически материали за децата, които бяха приети с голяма радост.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (4 Votes)

18644478 10209247279321976 1699488688 nБлагодарствен молебен по повод 5-годишнината от силното земетресение в Перник и околността беше отслужен в града. Молитвеното последование се състоя пред храм "Св. Йоан Рилски" и беше отслужено от местните духовници иконом Николай Колев, протойерей Борис Котев и свещеник Людмил Колев с певци от църковния хор. На богослужбата присъстваха кметът на община Перник Вяра Церовска и нейният екип, областният управител на област Перник Ирена Соколова, народният представител д-р Александър Александров, общински съветници, граждани.

"Отправяме днес благодарствените молитви към Спасителя Бог и небесния закрилник на Перник и перничани св. Йоан Рилски, защото след страшното природно бедствие човешки жертви нямаше, а само разрушения. Благодарим и на всичките български светии, които почитаме през май, заради тяхното застъпничество пред Бога. И нека по техните молитви Господ да дарува мир и благоденствие на нашия град", каза след молебена о. Борис.

3.5 1 1 1 1 1 Rating 3.50 (8 Votes)

2334149232 1cfb30cd15И тази година през целия месец май в Софийския университет „Св. Климент Охридски” и преди всичко в Богословския му факултет се организират и провеждат поредица от интересни научни и културни прояви. Преди всичко през целия месец май 2017 г. Библейска библиотека и сайтът „Православие. Бг“ съвместно с катедра „Библеистика” на БФ обявяват конкурс за литературно есе в две възрастови групи върху избрани моменти от Свещеното Писание на Новия и на Стария Завет; осигурен е и награден фонд.

На 11 май от 13 ч. в аулата на факултета беше изнесена научна лекция от гл. ас. д-р Росен Русев на тема „Възкресение и възкресяване в новозаветното благовестие”.

На 22 май от 11 ч. в аудитория № 8 гостенска лекция прочете проф. д-р Дитмар Шон, О. Р., преподавател в католическия БФ на Регенсбургския университет и ръководител на Източно-църковния институт в града на тема: „Православието в диалог с исляма (1986 – 2012 г.) – сравнителен поглед върху теми, методи и резултати“. В същия ден от 13 ч. беше проведена и кратка научна конференцията на тема: "Идеята за святото в монотеистичните религии (юдаизъм и християнство). По случай 100-годишнината от публикуване на книгата на Рудолф Ото "Идеята за святото"(1917)".

На 23 май 11 ч. в същата 8-а аудитория лекция ще изнесе проф. дбн Емил Трайчев на тема „Вярата в посланията на св. апостол Павел“. Проявата се посвещава както на празника на светите Братя Кирил и Методий, така и на 80-годишнината от кончината на проф. Н. Н. Глубоковски (1863-1937 г.), първи професор в софийския Богословски факултет по Свещ. Писание на Новия Завет.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

IMG 20170330 175207Специалната комисия от експерти, определена от Министъра на образованието и науката, с председател богослова проф. д-р Иван Желев Димитров, разгледа и оцени представените конкурсни творби на участниците в ХVI Национален конкурс „Бог е любов”. Комисията класира и отличи произведенията, спечелили регионалните кръгове от страната. Учениците, лауреати на тазгодишния национален конкурс, ще бъдат тържествено наградени на церемония в Троянския манастир, която ще се проведе на 1 и 2 юни. Освен членовете на националната комисия очаква се да присъстват Ловчански митр. Гавриил, Ловешкият областен управител г-н Георги Терзийски, кметът на Троян г-жа Донка Михайлова, и др.

“Бог е любов” се организира ежегодно от Министерството на образованието и науката и в него взимат участие ученици от 1 до 12 клас от цялата страна.

Публикуваме имената на отличените ученици:

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)

thumbnail kalin mih 1На 14 май след неделната света литургия поетът Калин Михайлов беше гост на православното братство „Св. Кирил и Методий“ в полския град Люблин, Източна Полша. Авторът на християнска лирика представи своето творчество в салона на Института за православна култура към старинния катедрален храм „Преображение Господне“. Творби от последната му стихосбирка „Нужен“, излязла през миналата година, зазвучаха в изпълнение на самия поет, както и в преводи на полски език, дело на студентите от специалност Балканистика в Люблинския университет „Мария Кюри-Склодовска“.

Краткият рецитал беше съпроводен от разяснения на г-н Михайлов върху конкретните му творчески вдъхновения. След това срещата премина в разговор за целите и ролята на съвременното християнско изкуство и мястото на вярващия човек едновременно като свидетел на Божията истина и на собствената си епоха. Така гостите на събитието успяха да се докоснат до един непознат за тях аспект на православната култура в България, която от дълги години се радва на радушен прием в Люблин.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

283596 244697002227387 7584386 nЦърковното настоятелство при храм „Св. равноапостолни царе Константин и Елена” (на ъгъла на улиците „Пиротска” и „Инж. Иван Иванов” при Владайска река) кани всички православни християни на 21 май, неделя, от 9.00 ч. да вземат участие в светата божествена литургия по случай храмовия празник на църквата. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит вечерта срещу празника ще бъде отслужена велика вечерна от 18.00 ч., която ще оглави Маркианополски епископ Константин.

4.33333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (12 Votes)

Dietmar SchonНа 22 май в Богословския факултет новият ръководител на Източно-църковния институт на Регенсбургската католическа епископия, Германия, проф. Дитмар Шон (Dietmar Schon, О. Р., т. е. от доминиканския орден), ще изнесе лекция на тема "Православието в диалог с исляма (1986-2012) - сравнителен поглед върху темите, методите и резултатите".

Професор Шон преподава в Католическия факултет на Регенсбургския университет. Той е специалист в областта на полемиката с исляма във Византия през 9 - 10 век. Има изследвания върху съчиненията на Теодор Абу Кура и св. Йоан Дамаскин срещу исляма, които задават модела на византийската антиислямска полемика през по-късните векове. Проф. Дитмар Шон идва у нас по покана на БФ към СУ "Св. Климент Охридски".

Лекцията ще се проведе в Конферентна зала № 8 в БФ, на 3 етаж. Начало: 11.00 часа. Входът е свободен.

Бел. ред.: През 2013 г. беше закрит Източноцърковният институт на Католическата църква в Германия, основан през 1967 г. в Регенсбург, Бавария/Германия, като дейността му се прехвърли в Институт "Йохан Адам Мьолер" в гр. Падерборн, Централна Германия. Но през септември 2016 г. католическата епископия на Регенсбург реши да възстанови за своя диоцез работата на Източноцърковния институт, който повече от половин век подпомагаше стотици православни клирици и миряни да специализират в Германия. От България там са изучавали немски език българските митрополити Неврокопски Натанаил (+), Плевенски Игнатий, Старозагорски Галактион и десетки още клирици и миряни.

4.07692307692 1 1 1 1 1 Rating 4.08 (13 Votes)

hram 1От 12 юни в София започва курс на тема „Храмова флористика“. Целта му е да даде теоретична и практическа подготовка за декориране на храмовете със свежи цветя и други растения за различни празници и специални случаи. Участниците в курса ще имат възможност да се запознаят както с видовете украса на храма, технологията на закрепване, различните конструкции за аранжиране на цветя, съобразени с пространството в православния храм, така и с подбора и съчетанието на растителния материал, поддръжката на цветята и тяхната издържливост. Празничната украса и християнската символика на цветовете също са основна част от програмата.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

forum 6С благословението на Неврокопския митрополит Серафим на 15 и 16 май в Благоевград се състоя форум под наслов „Православието срещу духовната криза“. Събитието се организира от Православен информационен център на Неврокопска света митрополия, Общинския съвет по наркотични вещества и Община Благоевград. Участниците и гостите бяха приветствани от архимандрит Епифаний, протосингел на Неврокопска света митрополия, Радослав Тасков, председател на Общински съвет на Благоевград, и д-р Теменужка Любенова, председател на Общинския съвет по наркотичните вещества в града.

Със свои доклади във форума участваха гл. ас. д-р Маряна Шехова Канелова от Югозападен университет „Неофит Рилски“, Педагогически факултет, катедра „Педагогика“, Мирела Кючукова, координатор в Православен информационен център и член на екипа на ОбСНВ Благоевград, протойерей Иван Генов и иконом Йордан Карагеоргиев, представители на Старозагорска света митрополия, и протойерей Михаил Манев от Варненска и Великопреславска митрополия.

4.42857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (7 Votes)

5astherapiatyflouvrilissiaВ навечерието на Неделя на слепия в столичния храм "Рождество Христово", кв. Младост - 3, ще се проведе беседа на тема "Духовната слепота и зрението на сърцето". Присъстващите ще разберат защо в древната Църква този евангелски разказ е бил четен в нощта срещу Пасха и как чрез излекуването на слепородения Иисус Христос разкрива на всички вярващи най-дълбокия смисъл на спасението.

Божие наказание ли са болестите по рождение? Коя според Христос е най-голямата пречка за изцелението на духовната слепота и проглеждането на сърцето? И какво вижда просветленият човек, след като Христос отвори очите му - на тези и много други въпроси ще търсят отговор участниците в беседата. Лектор ще бъде д-р Златина Каравълчева.

Начало: събота, 20 май, в 15.30 ч. в енорийския център към храм "Рождество Христово" в Младост 3.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

463332Днес пред Върховната рада (националното събрание) в Киев се организира молебен с православни християни от цялата страна, които настояват депутатите да не приемат двата законопроекта № 4128 "За внасяне на промени в Закона за свободата на съвестта и религиозните организации" и № 4511 "За особения статут на религиозните организации, чиито ръководни центрове се намират в държави, признати от Върховната рада за страни-агресори" , чието гласуване е насрочено за днес. 

Закон № 4511 вече беше разглеждан във Върховната рада и беше отхвърлен. След редакциите днес той се предлага отново за гласуване с една неприемлива за УПЦ точка, а именно подписване на договор между споменатите юрисдикции и правителството, според който "религиозните организации се задължават да уважават суверенитета, териториалната цялост и законите на Украйна, а също и на другите религиозни организации, действащи в държавата. По определен законово ред те трябва да съгласуват с властта назначаването на своето централно и регионално ръководство, както и поканата на чуждестранни религиозни лидери. Държавата от своя страна се задължава да гарантира правата и безпрепятствената дейност на религиозните организации, чиито ръководни центрове се намират в държава-агресор. В случай на нарушаване на законодателството, установяването на факти за сътрудничество с представители на военно-терористични групировки, а също и неизпълнение на правните норми, предвидени в законопроекта, властта има право да преустанови дейността на религиозната организация на територията на Украйна".

Московска патриаршия официално протестира срещу съдържащото в закона изискване за съгласуване на избора на предстоятеля, както и на митрополитите на УПЦ (Московска патриаршия) с упълномощените държавни органи. 

1495023399 3Промените в действащия Закон за свободата на съвестта и религиозните организации пък предвиждат улесняване на условията за промяна на каноническата юрисдикция на енориите, които при решение на енорията за преминаване към друга юрисдикция запазват правата си на собственост върху цялото църковно имущество. Този закон подпомага преминаването на енории от каноничната Украинска църква (Московска патриаршия) към някоя от двете неканонични църкви в страната - Киевска патриаршия и Украинска автономна православна църква. По сведения на т. нар. Киевска патриаршия през последните две години 40 енории са преминали от УПЦ (МП) към тях. Тези смени на юрисдикцията са придружени с разгорещени спорове за собствеността върху църковния храм и имущество. Критиците на закона твърдят, че той не определя ясно кои са "членовете на енорията", които могат да гласуват на събрание за промяна на юрисдикцията и поради това са възможни злоупотреби от страна на хора, които фактически не участват в църковния живот на енорията, но могат да повлияят на гласуването, тъй като живеят в същото населено място.

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.