Мобилно меню

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (6 Votes)

и32и343443След срещата между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и епархийските митрополити с представители на държавата стана ясно, че архиереите не променят мерките за сигурност в храмовете на БПЦ въпреки увеличаващия се брой на заболели от коронавирус. Представителите на държавата в лицето на вицепремиера Томислав Дончев, проф. д-р Венцислав Мутафчийски и Емил Велинов, директор на дирекция „Вероизповедания“ на МС, са поискали от митрополитите по-строги мерки за социално дистанциране и ограничаване броя на богомолците в храмовете в дните на големите християнски празници – Цветница, Лазаровден и Великден. Било е посочено, че се очаква пикът на епидемията да бъде достигнат около Великден и след това.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

3ril06di 47 0Днес в 12 ч. в Синодната палата е започнала среща на представители на държавата и Св. Синод във връзка с честването на големите християнски празници в условията на усложнената епидемиологична обстановка в страната. Вицепремиерът Томислав Дончев, проф. д-р Венцислав Мутафчийски и директорът на дирекция „Вероизповедания“ Емил Велинов преговарят със синодните архиереи.

Тази сутрин Св. Синод се е събрал на заседание, ръководено от Негово Светейшество патриарх Неофит, на което митрополитите са изготвили становището си за действия в новата ситуация.

Решенията на църковните власти и държавата ще станат ясни по-късно днес.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

20200330 083831 92 60 228 146 825Рано тази сутрин в белградската болница „Д-р Драгиша Мишович“ е починал епископът на Валево Милутин, съобщават сръбските медии.

Владиката беше приет в здравното заведение на 26 март (тук), след като беше потвърдено, че е заразен с коронавирус. В съобщение на епархийската канцелария на Валевската епископия се казва, че епископ Милутин „се е заразил в епархията си, която обхождал и в която е служил на Бога като достоен пастир повече от половин век“. В град Валево е бил пуснат слух, че заразата е дошла в града от църковна делегация, пристигнала от Италия, но църковните власти напълно отричат. В епархията не е идвала делегация от чужбина, нито свещеници са пътували зад граница, се казва в съобщението.

Епископ Милутин е първият епископ от Сръбската църква, който е въвел строги мерки за ограничаване на заразата в изпълнение на препоръките на санитарните власти в държавата. Той е роден на 10 януари 1949 г. От 2006 г. ръководи епархията на Валево.

Бог да го прости и да упокои душата му!

4.6190476190476 1 1 1 1 1 Rating 4.62 (21 Votes)

detail20200329 VAR 5705 обрДнес след празничното богослужение в храма „Христос Спасител“ Московският и на цяла Русия патриарх Кирил се обърна към богомолците с Първосветителско слово, в което отправи нови препоръки за поведение на вярващите в условията на пандемията, предизвикана от коронавируса. В него предстоятелят на Руската православна църква призова вярващите да се въздържат от посещения на храмовете докато заплахата от заразата отмине. Патриархът даде за пример св. Мария Египетска, която е прекарала голяма част от живота си в пустинята, далеч от храмове и манастири, и е постигнала святост.

В словото си той акцентира върху избора на светицата: да остави Йерусалим, всички храмове и обители, да остане без храна и дори без достъп до Причастие, и да се отдалечи в страшната пустиня, за да бъде само с Бога.

„Как тази жена – без молитва в храма, без приемане на Христовите Тайни, без помощта на духовник, без помощта на братя и сестри по дух, как тя е успяла в пълна изолация да достигне такава святост?“ – попита Негово Светейшество. – „Това е резултат от молитвата в уединение, искрената молитва, която е продължила не месец, не два, а цял живот. Точно тази молитва е направила от грешницата Мария велика светица, която Църквата предлага за пример на всеки от нас“.

4.952380952381 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (63 Votes)

agrypnia agionТази вечер хиляди наши сънародници получиха и разпространиха в социалните мрежи съобщение за „явяване на св. Богородица на светогорските монаси (не се уточнява в кой манастир) по време на всенощното бдение срещу коронавируса“. Според автора на посланието Божията майка е „издала заповед“ тази вечер всички да се помажат кръстообразно с елей и да направят кръстен знак на вратата си.

Гръцките църковни медии опровергаха тази „новина“. От Свещения Кинотис на Света гора съобщиха, че християните трябва да се доверяват само на официалните съобщения на ръководството на Света гора и че подобно чудесно явяване на св. Богородица не се е случвало по време на всенощното бдение.

От Зографския манастир също е заявено, че това е фалшива новина.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (20 Votes)

IMG 8dbe937603d302bbc535255c7ef4e4da V„Злото никога не идва само“, така Загребският и Люблянски митрополит Порфирий коментира (тук) силното земетресение ударило Хърватия на 22 март. Силният трус рано сутринта, последван от много на брой, но по-слаби през деня, разтресоха страната в разгара на пандемията от коронавирус. Това принуди хората да напуснат домовете си и да търсят безопасност на открито.

Има една жертва (15-годишно момиче почина от раните си), но има десетки пострадали, засегнати са много сгради, сред които и православният катедрален храм „Преображение Господне“ на Загребско-Люблянската епархия на Сръбската православна църква. В изявлението си по повод бедствието митр. Порфирий казва: „Доколкото знам, засега няма пострадали сред нашите вярващи, но със сигурност има големи щети върху сградите, собственост на нашата митрополия“. Пострадалата православна катедрала е дело на австрийския архитект Херман Боле, строена през 19 в. Повредени са фреските, завършени през 2007 г. от екип на Николай А. Мухин. Същият сега ръководи изписването на храма „Св. Сава“ в Белград.

4.84 1 1 1 1 1 Rating 4.84 (50 Votes)

Зизјулас 2 696x698В интервю за сръбския сайт sabornik.net Пергамският митрополит Йоан (Зизиулас) споделя свои размисли за ситуацията в Православната църква в условията на пандемия. Основна тема в интервюто е извършването на тайнството св. Евхаристия и участието на вярващите в него, както и запазването на евхаристийната общност в условията на социална изолация.

Митрополит Йоан посочва, че не бива храмовете да се затварят напълно и да се спре богослужението, защото „Църквата без Евхаристия вече не е Църква“, но трябва да се отчита опасността от пренасяне на вируса върху другите хора. „Литургията в сегашните условия ще се служи за живота на света. Ще я служи един свещеник, за да даде възможност на народа да се причасти. Да не забравяме, Литургията се служи и за ония, които по основателни причини отсъстват“. Това са тези, които не могат да дойдат, а сега това са всички. Мисля, че е приемливо решението в храма да служи свещеник с двама-трима души. Но как ще се попречи на останалите да дойдат, не знам. Мисля, че най-доброто решение е вместо изцяло да се затварят църквите, да служи свещеник с пет човека, т. е. в храма да се служи Литургия, а опасността за пренасяне на вируса да се сведе до нула“.

4.948275862069 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (58 Votes)

2020 03 27 1935През 2020 г. се навършват 180 години от рождението на Варненския и Преславски митрополит Симеон (1840-1937 г.). В тази връзка Варненска и Великопреславска митрополия издаде едни от най-забележителните преводи на този изтъкнат духовник: „Първо посланието на св. Климент Римски до коринтяни“ и „Учение на дванадесетте апостоли“ – текст, намерен в самия край на 19 в. от архим. Филотей (Вриений, станал от 1875 г. Серски, а от 1877 г. Никомидийски митрополит) в един-единствен ръкопис от библиотеката на Божигробския метох (т. е. на Йерусалимската патриаршия) в Константинопол. В научните среди вторият паметник е известен и с гръцкото название „Дидахия“.

Преводите на двата текста от гръцки на български език е направен от митрополит Симеон в началото на 20 в., но тогава са издадени поотделно. Книгата, която сега публикува Варненска и Великопреславска митрополия, съдържа двете произведения по съвременния български правопис, но без да се променя езикът на преводача. Осъвременяването на текста на владиката е направено от доц. д-р Светослав Риболов от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, изявен учен в областта на патрологията и специалист по класическите езици.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (53 Votes)

Цветен ТриодБратството на атонската Зографска св. обител „Св. Георги“ съобщава, че излезе от печат очакваното ново издание на Псалтикийния Пентикостар (или Цветен триод) на Манасий Поптодоров. В него са включени всички песнопения (самогласни стихири, слави, отпустителни тропари и кондаци) от Пасха, Светлата седмица и от всички подви­жни празници на Пас­хал­ния период до Неделя на всички светии. Като допълнение са включени и обширните катавасии на Пасха от Ангел Иванов – Севлиевеца.

Изданието е двуцветно с твърда кожена корица и с по-голям размер на невмите и на буквите.

4.8571428571429 1 1 1 1 1 Rating 4.86 (56 Votes)

Jerusalem2На 26 март представителите на християнските църкви подписаха общо становище за честването на Възкресение Христово. Богослуженията за православната, римокатолическата и арменската общност ще се проведат без промяна, но поради съображения за безопасност, свързани с разпространението на коронавируса, е решено броят на участниците да бъде ограничен до няколко души. Базиликата „Възкресение Христово“ ще бъде отворена само по време на богослуженията.

По-рано днес, в 12:30 ч., в кметството на Йерусалим се проведе обща молитва на монотеистичните религии в града. Представители на еврейската общност, на християнските църкви – православни, римокатолици и арменци, на мюсюлманската религия и други вероизповедания отправиха молитва за край на пандемията.

4.8048780487805 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (41 Votes)

3ril06di 47 0За понеделник се организира среща на представители на Националния оперативен щаб (за предотвратяване на разпространяването на COVID-19) със Св. Синод на БПЦ, на която да се обсъдят действията на Църквата и държавата в ситуация на извънредно положение и особено в дните на предстоящите големи празници – Лазаровден, Цветница и Великден. Вероятно от Националния оперативен щаб ще поискат Св. Синод да ограничи достъпа на вярващи до храмовете в празничните дни, но още не се знае какво ще е решението на архиереите. Междувременно министър-председателят Бойко Борисов днес заяви своето нежелание да поиска от Българската православна църква да затвори храмовете по подобие на другите вероизповедания в страната.

Всички митрополити са по епархиите си и не е ясно кои от тях ще дойдат за срещата в София в понеделник. Пред митрополитите стоят въпроси, с които БПЦ досега не се е сблъсквала и решаването им изисква духовна разсъдителност и пастирска отговорност.  

4.8620689655172 1 1 1 1 1 Rating 4.86 (29 Votes)

2020 03 25 2327Филм, разказващ за същността на православната Литургия, със субтитри на български език, беше публикуван в youtube канала на академичния параклис „Св. Климент Охридски“ на Богословския факултет на СУ. Филмът на Острожкия манастир в Черна гора се състои от 9 серии. Негов сценарист и продуцент е бившият Нишки епископ Йован (Пурич), а режисьор – дякон Ненад Илич. Преводът на текста на български език е на Татяна Филева, а субтитрите са дело на Теодор Аврамов. Сериалът за св. Литургия се публикува с учебна цел. Свещ. д-р Сава Кокудев, ефимерий на академичния параклис, е получил разрешение от авторите сериалът да се разпространява у нас на български език за нуждите на християнската просвета.

Сериите на филма можете да гледате тук.

4.9139784946237 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (93 Votes)

Clipboard01Clipboard01Clipboard01По повод на глобалната криза около коронавируса висшите представители на трите основни християнски вероизповедания в Германия излязоха със съвместно изявление, озаглавено „Подкрепа, утеха и надежда“. На 20 март посланието беше подписано и огласено от председателите на: римокатолическата Германска епископска конференция епископ д-р Георг Бетцинг, Съвета на Евангелската църква в Германия областен епископ д-р Хайнрих Бедфорд-Щром и Православната епископска конференция (ПЕК) в Германия митрополит Августин (Вселенска патриаршия).

В посланието, което е публикувано и на интернет-страницата на ПЕК, се прави кратък обзор на положението с вируса и строгите мерки за предпазване, като се казва: „Тъй като ние естествено подкрепяме тези мерки и искаме последователно да се придържаме към държавните изисквания, енорийските дейности също бяха отменени и църковните институции до голяма степен бяха затворени. Можете да разберете колко ни беше трудно да спрем всички обществени богослужения в тези тревожни времена. Особено в трудни времена за нас, християните, е от съществено значение да търсим близостта с Бога, като посещаваме общи молитви и богослужения“.

4.9540229885057 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (87 Votes)

Ansamblul PatriarhalВъв връзка с усложняващата се епидемиологична ситуация в Румъния и с публикуваните по-строги мерки на правителството, които забраняват събирането на повече от трима души на едно място, канцеларията на Св. Синод на Румънската православна църква публикува на 22 март „Нови мерки относно църковните служби и социалните дейности“:

4.8484848484848 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (132 Votes)

90633016 2875127289230658 2866974967403118592 oСръбският патриарх Ириней, който е и Белградски митрополит, е издал разпореждане от 21 март богослуженията в Белградско-Карловачка епархия да се извършват в присъствието на не повече от пет човека. Патриарх Ириней призовава християните да спазват разпоредбите на държавните власти, които целят ограничаване на епидемията и опазване на здравето и живота на хората.

В същото време главата на Сръбската православна църква призовава клириците да продължат обгрижването на своите енориаши по всички възможни и позволени от ситуацията начини.

Храмовете в Белград и епархията въвеждат нови правила за работа според новата разпоредба и възможностите, които енорийските свещеници имат.