Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

19faПрез последните дни съседни на страната ни държави, при това на юг от България, бяха буквално сковани от зимни бури и високи снежни преспи, с каквито те не са свикнали. В Гърция и Турция магистрални и вътрешни пътища бяха затворени, хиляди хора нощуваха при минусови температури в коли, камиони и автобуси поради невъзможност да се измъкнат от този леден капан.

Затова, колкото и необичайно да изглежда, сняг заваля и в Йерусалим (с надморска височина около 750 м.) и бързо се натрупа снежна покривка. Полицията затвори основния път до града, а училищата днес не отвориха врати.

2.75 1 1 1 1 1 Rating 2.75 (20 Votes)

Sv. TrisvetiteliНа 30 януари, неделя, Богословският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ чества паметта на светите Трима светители – св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст. Денят на Тримата светители се отбелязва и като празник на висшите православни богословски школи.

Тази година по традиция празникът ще бъде почетен в академичния параклис „Св. Климент Охридски“ на Богословския факултет при спазване на всички противоепидемични мерки.

Празничното богослужение ще започне в 8 ч. с утринна и ще продължи с архиерейска св. Литургия, която по поръчение на Св. Синод ще оглави Старозагорският митрополит Киприан.

След това ще се проведе академичната лекция на гл. ас. д-р Венцислав Каравълчев на тема „Възникването на празника на Тримата светители – исторически контекст и църковно послание“.

Лекцията може да бъде проследена и дистанционно на адрес: https://us02web.zoom.us/j/81961262969.

Достъпът до сграда на Богословския факултет на СУ е разрешен само със зелен сертификат.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

844На 20 януари в папската базилика Санта-Мария-Маджоре беше проверено състоянието на чудотворната икона „Salus Populi Romani“ – „Спасение на римския народ“. Продължителната реставрация на иконата беше завършена на 28 януари 2018 г., когато се отбелязва празникът Пренасяне на образа „Спасение на римския народ“. Тогава тя беше върната в базиликата за поклонение, където се съхранява при специални условия за температура и влажност. Две години след реставрацията специалисти и реставратори от Музея на Ватикана провериха състоянието на иконата и го оцениха като задоволително. С молитвата „Ангел Господен“ иконата беше поставена отново на своето място.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

Rangel Rangelov.jpgНа 24 януари вечерта в софийската болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“ почина богословът Рангел Рангелов. Преди месец той беше в болница заради сърдечно заболяване, а преди дни беше приет в „ИСУЛ“ със заболяване от коронавирус, в резултат от което е починал.

Рангел Тасков Рангелов е роден на 19 октомври 1943 г. в София. Учи в шестгодишния курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ на гара Черепиш, Врачанско, заедно със сегашния Български патриарх Неофит, Тивериополски епископ Тихон и много други, от които значителна част са свещеници (някои вече и покойници). От ученическата скамейка Рангел се отличава с буден ум и интереси към свещената наука. С усърдие изучава чужди езици. Започват и първите му опити да пише стихотворения.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

dsc06111Първият викарий на Московския патриарх, Возкресенски митрополит Дионисий, изпрати окръжно послание до енорийските свещеници и манастирите в Московска епархия, в което се настоява за по-сериозно отношение, за да се предотврати разболяване на московските клирици в условията на рекордно висока заболеваемост от коронавирус в руската столица.

Трябва да се засили контролът за спазването на прифилактичните мерки, а именно всеки ден да се измерва температурата на клириците и сътрудниците в храма, да се носят маски и помещенията да се проветряват редовно. При грипоподобни симптоми свещениците да останат вкъщи, а ако имат и температура, да си направят тест за коронавирус.

Докато се стабилизира епидемичната обстановка се препоръчва да не се организират съборни служби, т. е. празнични служби, на които се събират свещеници от различни храмове, за да се избегне струпването на много хора в олтара. 

Препоръчва се неделните училища да преминат в онлайн-режим, ако те се провеждат в малки и непроветриви помещения.

4.974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (39 Votes)

272647945 1096199117866347 1017806134311819123 n 2С голямото усърдие на ставрофорен иконом Юлиян Ангелов от Берлин, който обгрижва духовно и православните българи в Конфедерация Швейцария, на 22 и 23 януари бяха отслужени свети литургии съответно в градовете Веве и Женева.

В тези първи служби  за новата 2022 г. участие взеха десетки миряни от тези швейцарски градове и от съседни селища на Франция. Спазвайки изискванията в сегашната тежка епидемиологична ситуация и изминавайки големи разстояния, сънародниците ни успяха да дойдат на службата в съботния ден във Веве. Сред тях имаше и богомолци от Цюрих и района, където отдавна не се правят служби. Присъстващите изпитаха духовна радост отново да приемат светите Евхаристийни дарове – Тялото и Кръвта на нашия Господ Иисус Христос. Много деца също взеха св. Причастие. А накрая се утешихме и от отеческите напътствия на свещеника ни о. Юлиян Ангелов, който ни води по благословения път на спасението.

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

agion oros moni esfigmenouУвеличава се броят на монасите на Света гора, загубили живота си вследствие от остро протичане на коронавирусната инфекция. Само вчера, на 22 януари, починаха двама монаси от манастира „Филотей“ – монах Козма, зъболекар на обителта, и монах Таксиарх, предстоятел на събора на старците в обителта. Преди няколко дни починаха и 62-годишният о. Порфирий, както и о. Дамян от същата обител.

Манастирът „Филотей“ има сравнително неголямо братство, в него живеят около седемдесет души – общо монаси и работници. Преди две седмици почина и о. Лука, бивш представител на манастира в свещения кинотис. По информация на „Ортодоксия инфо“ половината от четиридесетте монаси са болни и са изолирани в килиите си, а седем са в по-сериозно състояние.

В началото на януари почина и монах на манастира „Св. Григорий“ – о. Тимотей.

Според Есфигменския игумен Вартоломей за двете години на пандемията много монаси са починали след усложнения от COVID-19. Официално жертвите на пандемията са 25-30 монаси, но когато към тях се прибавят и светогорците, които живеят извън Света гора, броят им нараства до 40.

Около хиляда души, т. е. повече от половината от обитателите на Света гора, са преболедували, но няма информация какви и колко тежки са последствията за оздравелите. Голяма част от атонските монаси са с диабет и други рискови за тежко протичане на тази болест придружаващи заболявания. 

Според гръцкия вестник „Прото тема“ най-голям е броят на фанатичните отрицатели на ваксините сред руските, сръбските, българските и румънските монаси, които са общо около четиристотин. Според изданието те отказвали дори да използват помощта на гръцките лекари, но, например в „Хилендар“, се обръщали за помощ към лекари от Белград.

1.1162790697674 1 1 1 1 1 Rating 1.12 (43 Votes)

2022 01 21 22 12 58Днес за духовен надзорник на Софийска епархия беше назначен 36-годишният архимандрит Евтимий (Койнов). Той заема мястото на този пост на о. Ангел Ангелов, високообразован и опитен духовник, който почина през ноември миналата година.

Архим. Евтимий е клирик на Софийска епархия от 2019 г., а дотогава е бил във Видинска епархия.

Роден е на 14 декември 1985 г. в Плевен. Постриган е за монах през 2003 г. в Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий“, Видинска епархия, от архимандрит Сионий (сега Велички епископ).

Ръкоположен е за йеромонах през 2004 г. от Видинския митрополит Дометиан в Клисурската света обител. От същия архиерей през 2010 г. получава и офикията архимандрит във Видинския митрополитски храм „Св. Николай Чудотворец“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

2022 01 21 18 31 48С празнична св. Литургия и лития до паметника на св. патриарх Евтимий в центъра на София беше почетен последният Търновски патриарх. Тържественото богослужение на 20 януари в столичния храм „Св. Седмочисленици“ беше оглавено от Тивериополския епископ Тихон, викарий на Българския патриарх, в съслужение с храмовото духовенство и гости.

2022 01 21 18 10 32След светата Литургия епископ Тихон произнесе проповед, в която говори за живота и величавото служение на св. патриарх Евтимий. Той напомни, че светият патриарх е оставил народа на Бога, но днешният народ вече е забравил това. Владиката обърна внимание на малкия брой богомолци в големия храм като пример за отчуждението на хората от Църквата. Той благодари на присъстващите в храма за молитвеното участие в богослужението и им пожела духът на св. патриарх Евтимий винаги да гори в тях.

След това беше извършена традиционната лития до паметника на св. Евтимий Търновски на известното кръстовище. В нея се включиха клирици и миряни, дошли да почетат светеца.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

b 211013020Преди седмица Министерството на външните работи на Русия публикува интервю със Сръбския патриарх Порфирий за специалното издание на ведомството. То беше широко отразено в руските, сръбските и гръцки сайтове, тъй като очертава основни насоки в политиката на Сръбската патриаршия в период на засилваща се конфронтация между Москва и Константинопол.

Очаквано няколко бяха въпросите, свързани с църковната ситуация в Украйна. Както е известно, Сръбската църква е силно обвързана с Московска патриаршия и в това отношение отговорите на патр. Порфирий не съдържат нещо ново. 

На въпроса има ли промяна в позицията на Сръбската църква по украинския въпрос, патр. Порфирий отговаря: „Няма да променим позициите си. Ние даваме и ще продължим да оказваме силна подкрепа на митрополит Онуфрий и неговата църква. Аналогията, която правите между Украйна и Черна гора не е съвсем точна, но е разбираема, защото и ние, като вас, преживяхме разпадането на федералната държава, в което враговете на православието, а бих казал и враговете на християнството, видяха шанс да разкъсат автокефалните или автономните църкви. Ето защо ние добре разбираме какво се случва в Украйна. Затова високо ценим начина, по който патриарх Алексий ръководеше кораба на Руската църква в онези бурни и смутни времена и как днес патриарх Кирил, смело ще кажа, триумфално поведе през третото хилядолетие. Най-широката възможна свобода, пълната автономия в управлението, която Руската православна църква е предоставила на Украинската православна църква, са пример за възможно най-голяма проява на икономѝя и църковно съзнание“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (67 Votes)

градина праведници миланоПо инициатива на генералното консулство на България в Милано Българският патриарх Кирил (1901-1971 г.) ще бъде включен в списъка на градината на праведниците от цял свят в Милано. Тази година, на 6 март, на церемония по отбелязване на „Европейския ден на праведниците“ ще бъде обявено името на новоизбрания – Българският патриарх Кирил. На този ден се почита паметта на хора, спасявали човешки живот по време на различни форми на геноцид (вкл. Холокоста), масови убийства и други престъпления срещу човечеството. Процедурата по включване на дадена личност в списъка на праведниците изисква разработване на подробно документиран материал, придружен от научни статии, снимки и други писмени свидетелства, а специално жури, съставено от представители на община Милано и фондация „Гариво“, взема решение за одобряване на кандидатурите.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

 MG 7155На 21 януари Православната църква отбелязва паметта на преп. Максим Изповедник и св. мчк Неофит – небесен покровител на Негово Светейшество Българския патриaрх и Софийски митрополит Неoфит. 

В тази връзка от кабинета на Негово Светейшество съобщават, че патриархът ще отбележи деня на небесния си закрилник в молитва и уединение в параклиса „Св. вмчца Марина“ в двора на Софийската митрополия.

Той призовава всички, желаещи да го почетат, да отправят сърдечна молитва към Бога за здраве, благопреуспяване, мир и избавление от пандемията. Той напомня също и за стриктно спазване на установените от здравните власти противоепидемични мерки.

Предстоятелят на БПЦ призова в тези дни на изпитания, когато сме свидетели на безгранична болка и страдания, да подпомогнем според възможностите си нашите братя и сестри, които се намират в нужда.

Негово Светейшество още веднъж изказва своята благодарност и духовна подкрепа към лекарите, медицинските работници и доброволците, които втора година всекидневно водят битка за запазване на човешкия живот.

Утре в столичния митрополитски катедрален храм „Св. вмчца Неделя“ Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, ще отслужи св. Литургия от 9 ч.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

272127802 603700834286066 1941507312236333974 nНа 18 януари, наред със св. Атанасий и св. Кирил Александрийски, Православната църква почита паметта и на св. Йоаким Търновски, основател на Ивановския скален манастир „Св. архангел Михаил“. След вековно прекъсване на богослуженията в тази скална църква с благословението на Русенски митрополит Наум тази година там беше отслужена св. Литургия. Богослужението се състоя в първата главна църква на скалната обител, наречена от местното население „Голямата църква“. Тя се е намира непосредствено до „Затрупаната църква“, където е ктиторската сцена с цар Иван Асен ІІ, даряващ макет на храма на св. архангел Михаил.

4.6266666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.63 (150 Votes)

0b67f4cda0f6ec86761a0ffebdcba9d5Официалният сайт на Московска патриаршия съобщава, че в специално издание – „За единството на Църквата“ – е било публикувано личното писмо на Видинския митрополит Даниил от 2019 г., изпратено до епископите на повечето поместни църкви, включително и до Св. Синод на БПЦ.

Освен българския текст в изданието с тираж 6 000 бр. са включени и преводите му на руски, английски и гръцки език, които бяха изпратени до предстоятелите и йерарсите на Александрийска, Йерусалимска, Румънска патриаршия, а също и до Кипърската, Гръцката и Албанската църква.

От Московска патриаршия определят писмото на митр. Даниил като кратко историко-канонично изследване, в което дейността на Фенер се анализира от различни страни на основата на редица документи.

4.52 1 1 1 1 1 Rating 4.52 (25 Votes)

2022 01 19 16 23 06Негово Светейшество Българският патриарх Неофит оглави молебена в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ по случай началото на новия мандат на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова.

Българският патриарх благослови президентската двойка за успешна и плодотворна  работа в полза на народа. В молебена взеха участие преосвещените епископи Мелнишки Герасим, гл. секретар на Св. Синод, и Белоградчишки Поликарп, викарий на Софийския митрополит, както и клирици от столицата.

Негово Светейшество се обърна с кратко слово към президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова. В него той каза: „Очакванията към Вас отново ще бъдат огромни и отговорността, която лежи върху плещите Ви, отново ще бъде изключително голяма. Тази отговорност е свързана на първо място с нашето общо настояще – с условията, в които живеем днес, с проблемите, които имаме да разрешаваме, с предизвикателствата, пред които сме изправени“.