Мобилно меню

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

saobshtenie fill 600x840Освещаването на новия столичен храм "Въздвижение на честния Кръст" в кв. Лозенец се отлага поради кончината на Видинския митрополит Дометиан, съобщи Софийска св. митрополия. Храмът трябваше да бъде осветен утре, 21 септември. Новата дата, определена за освещаването, е 15 октомври. Очаква се на тържественото откриване на църквата да присъства Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.

 

 

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (18 Votes)

На своето заседание днес, 19 септември 2017 г., Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия е освободил викария на Видинския митрополит Белоградчишки еп. Поликарп и го е назначил от утре, 20 септември 2017 г., за ректор на Духовната академия „Св. св. Кирил и Методий“ в Пловдив. Съответно от този пост е освободен Великотърновският митр. Григорий, досега близък съратник на местния владика.

Със същото решение Синодът назначава също от утре епископ Поликар и за трети викарий на Пловдивския митрополит.

В тези персонални промени правят впечатление няколко неща:

- за пръв път в историята на БПЦ един митрополит получава трети викарий – това и Българският патриарх никога не е имал;

- от Видинска епархия със синодно решение предсрочно се извежда един потенциален кандидат, макар уставът на БПЦ-БП (чл. 85, ал. 3) да изисква едва след започването на процедурата по избор на нов митрополит в овдовяла епархия и определянето на списъка с епископи, кандидати за митрополит, наместникът на овдовелия митрополитски престол да прикани живеещите на територията на овдовялата епархия кандидати да я напуснат;

- за ректор на уж висшето духовно училище се назначава ректор, за когото досега не е известно да има диплома за висше образование.

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)

01На днешното си извънредно заседание Св. Синод определи Врачанския митр. Григорий за наместник на Видинската катедра. Той ще управлява епархията и ще организира провеждането на канонични избори за нов предстоятел на епархията в предвидения от Устава на БПЦ срок. Според каноните овдовяла епархия не може да остава без предстоятел повече от три месеца (чл. 93 от устава на БПЦ).

Според устава на БПЦ наместникът също така трябва да уведоми достоизбираемите епископи, които живеят в епархията, че са вписани в листата и са длъжни да напуснат пределите ѝ до деня на избора (чл. 85, ал. 3).

Викарий на новопреставения митрополит Дометиан беше Белоградчишкият епископ Поликарп. По решение на Св. Синод от днес той е освободен от тази длъжност и става трети викарий на Пловдивския митрополит Николай, както и ректор на духовната академия в епархията „Св. Кирил и Методий“.  

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (5 Votes)

dometian sbornikОт канцеларията на Видинска митрополия съобщават, че опелото на починалия на 18 септември 2017 г. митрополит Дометиан ще бъде отслужено в 12 ч. на 20 септември, сряда, в катедралния храм „Св. Димитър Солунски“ във Видин. Преди това в храма ще бъда отслужена заупокойна св. Литургия. След опелото ще се проведе траурно шествие от катедралата до двора на Видинска митрополия, където приснопаметният владика ще бъда погребан.

Утре, 19 септември, тялото на митрополит Дометиан ще бъде пренесено от София, където той почина след тежко заболяване, до Видин. В 14 ч. духовенството и епархиотите ще посрещнат тялото, което ще бъде положено в катедралния храм „Св. Димитър Солунски“. От 14 ч. на 19 септември до 12 ч. на другия ден всеки, който желае, ще може да се поклони и прости с митрополит Дометиан, съобщават от Видинска митрополия.

Утре в 16 ч. Св. Синод на БПЦ се събира на извънредно заседание по повод кончината на митрополит Дометиан. Архиереите ще изберат митрополит, който временно ще управлява епархията и ще подготви изборите за нов митрополит.

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)

DometianДнес, на 84 годишна възраст почина Видинският митрополит Дометиан.

Митрополит Дометиан е роден през 1932 г. Възпитаник на Софийската духовна семинария на гара Черепиш, той приема монашество през 1959 г. в Мъглижкия манастир. Ръкоположен е в йеромонашески чин в Московската духовна академия от Московския и на цяла Русия патриарх Алексий I, в съслужение с Българския патриарх Кирил. Поема управлението на Видинската катедра през 1987 г.

Очаква се Св. Синод да се събере и да определи датата за погребението, както и временноуправляващия овдовялата епархия.

Бог да прости новопреставения митрополит Дометиан!

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

bb3cdfd28630b444b0b5a28b24b9c483Постоянният Св. Синод на Гръцката църква издаде окръжно до всички митрополии в страната, озаглавено "За извършването на свещенодействия в Гръцката църква от клирици от други юрисдикции".

В решението се казва, че на свое заседание от 31 август т.г. постоянният Св. Синод е взел на реципрочна основа решение всички игумени, но също и йеромонаси и йеродякони от Света Гора, които искат да служат или изнасят проповеди в митрополиите в Гърция, да правят това само с разрешението на Св. Синод на Гръцката църква, а не само на местния митрополит, както е било досега.

Окръжното предизвика недоумение, тъй като не се дават обяснения за какви "ответни действия" става дума. За гръцките клирици - свещеници и дякони - не се изисква специално разрешение от Вселенската патриаршия, отбелязват коментатори. Разрешение трябва да получат единствено архиереите, за да се предотвратят канонични нарушения - например, извършване на хиротонии на Света Гора без разрешението на Константинополския патриарх.

Очаква се редица митрополити да се възпротивят на това решение, особено в т.нар. "нови земи" в Северна Гърция, които са под духовната юрисдикция на Вселенската патриаршия. Именно в тези митрополии най-често отиват светогорски клирици. Те възприемат това като ограничение на своите правомощия по една тема, която не е от такова голямо значение за живота в епархиите им.

Повод за решението не може да са и зилотстващи светогорци, които обикалят епархиите без разрешението на своите манастири, нито на местните митрополити - те едва ли биха се обърнали за разрешение към Св. Синод на Гръцката църква.

4.6875 1 1 1 1 1 Rating 4.69 (16 Votes)

ec8e68cd233383b18d0f5bd3e7d97433На 21 септември ще бъде осветена нова  църква в столичния квартал „Лозенец“. Храмът, който се строи от 1996 г. и беше посветен на св. Мина, при освещаването си ще получи ново име – „Въздвижение на светия Кръст Господен“. Освещаването и утринното богослужение ще започнат в 7:30 ч., а първата св. Литургия в него ще бъде отслужена от 9:30 ч.

На тържественото откриване на храма се очаква да присъства лично Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, съобщават от Софийска митрополия.

Строежът на църквата „Св. Мина“ в „Лозенец“ беше започнат от алтернативния синод. Храмът беше почти завършен, когато беше сложен край и на разкола. Поради неуредени въпроси със собствеността на терена, върху който църквата беше построена, сградата не беше напълно довършена. Години наред тя не беше охранявана и част от оборудването беше разграбено, а в имота се бяха настанили клошари. От Софийска митрополия направиха финални усилия църквата да бъде окончателно завършена, за да заработи като енорийски храм за разрастващия се кв. „Лозенец“. Енорийски свещеници там ще бъдат двамата отци от храма на Софийската семинария – о. Божидар Маринов и о. Константин Цанков.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

otvori o4i logo 01За трета поредна година Сдружение „Отвори очи“, по-известно като Православен център за зависими във варненския кв. „Аспарухово“, организира кампания за превенция и помощ на хора и семейства, сблъскали се някакъв вид агресия. Докато миналогодишната кампания се проведе под надслова „Православните семейни ценности срещу алкохола“, тази година фокусът пада върху борбата с агресията и темата е „Православните семейни ценности срещу агресията“. Събитието е финансирано от Община Варна, дирекция „Превенции“, и се осъществява с благословението на Варненския и Великопреславски митр. Йоан. Партньор по проекта е Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил“.

Целта е колкото може повече хора да получат достъп до информация, която би им била от помощ в преодоляването и защитата от агресията. В кампанията ще бъдат дискутирани важни теми като зараждане и отношение към агресията, видове агресия и начините за справяне с нея. Кампанията отговаря на важна потребност в обществото – активно действие срещу проявите на агресия и насилие в семейството, които често са следствие на злоупотребата с алкохол и други психоактивни вещества, както и с прекомерното гледане на филми с насилие, електронни игри и др. Необходимо е родителите и младите хора да се въоръжат с разбиране и познания за причините и условията, които водят до агресивно поведение, за начините за отстраняването им и за справяне с проблема. Поради тази необходимост проектът е насочен към семействата и младите хора, нуждаещи се от повече информация за същността на проблема.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

2017 09 15 1536Молебен за успешна нова учебна година отслужи Негово Светейшество Българският патриарх Неофит на вчерашния празничен Кръстовден в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Патриархът отправи молитва към Бога за благословение и подкрепа на българските ученици.  „С архипастирска любов и грижа в този празничен ден се обръщаме специално и към нашите деца, които са в очакване на началото на новата учебна година. На всички тях от сърце желаем богоблагословени успехи в овладяване на преподаваните им полезни знания, в укрепването и във възрастването им като образовани и добродетелни млади хора – радост и чест за своите родители и учители, добра надежда за бъдещето на нашето общество, на нашата Църква и нашата Родина“.

Преди това Негово Светейшество оглави празничната св. Литургия за Кръстовден. В съслужение с него бяха Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, архимандрит Василий, протосингел на Софийската митрополия, свещеници от София и епархията.  

В словото си в края на св. Литургия патриарх Неофит говори за смисъла на Христовата кръстна жертва и нашето призвание като християни да следваме нашия Спасител. „В този благословен ден всички ние, които следваме нашия Господ и Спасител, сме призвани отново да си спомним, че пътят към спасението и вечния живот е път кръстен – път, който пръв нашият Господ извървя, доброволно приемайки от човеци унижение и страдания, за да ни приготви място в Божието Царство. 

Такава е, възлюбени, Божията воля за нас и такова е нашето предназначение – да се уподобяваме на Господа, за да наследим приготвения ни от века вечен живот. Всеки ден да носим кръста си и да следваме Господа във всяка стъпка от Неговото богочовешко дело, с което Той ни възстанови в изначално даруваното ни богосиновство“, каза Българският патриарх.

Снимка: Мартин Митов

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

DSC09774Тази година Полската православна църква стана домакин на десетата по ред конференция на Междуправославната мрежа от православни инициативи за проучване на религиите, деструктивните култове и сектите. Конференцията на тема „Фундаменталистки тенденции в религиозните и парарелигиозните култове и идеологически организации и промяната на мисленето на нашия народ“ започна днес, Кръстовден, в историческата Супрасълска обител недалече от главния град на Източна Полша – Бялисток. В тази част на страната живеят и повечето от половината милион православни поляци.

След празничната света литургия в големия манастирски храм „Свето Благовещение“ се проведе първото делово заседание на срещата, в което взеха участие официалните представители на почти всички поместни православни църкви и известни експерти по предпазването от сектантски дейности и влияния. На това заседание основни доклади изнесоха Карпасийски епископ Христофор, председател на междуправославната организация, и проф. Александър Дворкин, ръководител на Центъра „Свети Ириней Лионски“ и преподавател по История на Църквата и изучаването на религиозните култове в Православния свето-Тихоновски университет в Москва.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

profesorilor de religie 19На 12 септември, в навечерието на новата учебна година, в Букурещ се проведе ежегодната Конференция на учителите по Религия в Букурещката архиепископия. Тя се организира от инспектората по образование в Букурещ, съвместно с Архиепископията на Букурещ и има за цел да даде възможност на учителите да обсъдят новостите в методиката на обучение, да направят преглед на работата през изминалата година и да обменят идеи за следващата.

Конференцията бе открита в Патриаршеската палата под председателството на Румънския патриарх Даниил. Основното послание в неговото слово бе за засилване на сътрудничеството между всички участници в образователния процес.

Според него, низходящата крива на румънското образование може да бъде прекъсната само чрез засилване на сътрудничеството между всички участници в процеса: държавата, гражданското общество, родителите, учениците и учителите, но и епархийските центрове и енории, така че образованието да се превърне в национален приоритет, солидна основа на еволюцията на цялото общество към едно по-добро бъдеще.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

DSCI3175Старозагорският митр. Киприан освети на 11 септември академичния храм на Трайкийския университет в Стара Загора. В съслужение с владиката бяха свещеници от града и епархията. Освещаването предшестваше откриването на новата учебна година в Тракийския университет. Храмът е посветен на св. Патриарх Евтимий. Името е избрано от бившия Старозагорски митр. Галактион, който прави първата копка за църквата на 20 януари 2009 г. Земята, на която е изграден храмът, е дарение от Община Стара Загора. Проектът е дарение от арх. Ваня Тончева. Църквата е издигната с подкрепата на фирми и дарители от региона, както и с лични средства на бивши ректори на университета, преподаватели, жители на Стара Загора. Важна роля в процеса по завършване на храма имат новият ректор проф. Иван Въшин и председателят на църковното настоятелство на църквата отец Йордан Карагеоргиев, който е и началник на културно-просветния отдел на Старозагорска епархия.

Това е вторият академичен храм, посветен на св. Патриарх Евтимий. Първият обаче все още не е осветен. Великотърновският университет „Св. Кирил и Методий“ първи започна строеж на академичен храм посветен на св. Евтимий. Там първата копка беше направена преди близо 15 години – на 20 януари 2003 г., но църквата все още не е завършена и се намира в състояние на груб строеж. Академичната общност там е започнала мащабна кампания за набиране на средства за довършване на храма. Изграждането на църква във ВТУ беше продиктувано и от факта, че там има и Православен богословски факултет, който подготвя кадри за Българската православна църква. Няколко поколения богослови обаче завършиха без да имат възможност да участват в богослужения в академичния параклис на университета.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

001 65 600x401На 11 септември след продължително боледуване е починал Берлинският архиепископ Теофан, ръководител на епархията на Руската православна църква - Московска патриаршия в Германия. Опелото на владиката ще бъде на 14 септември в катедралния храм „Възкресение Христово“ на руската юрисдикция в Берлин след заупокойната св. Литургия. Погребението ще се състои същия ден на руското гробище „Тегел“ в германската столица. На траурната церемония БПЦ ще бъде представлявана от Западно- и Средноевропейския митр. Антоний.

Архиепископ Теофан (в мире Олег Иванович Галинский) е роден на 8 юли 1954 г. в гр. Бяла църква, Киевска област, Украйна. Завършва Ленинградската духовна семинария, след това и академия. През 1976 г. е постриган за монах. През 1977 г. защитава кандидатска дисертация в Московската духовна академия, а по-късно учи немски език в Източноцърковния институт (на католическата епископска конференция) в Регенсбург, ФРГ. След това преподава в Ленинградските духовни школи. През 1985 г. е отличен с архимандритство. От април 1985 г. е доцент, а от автуст същата година – инспектор в Ленинградските духовни школи. През 1986 г. е назначен за зам.-председател на Отдела за външноцърковни връзки на Московска патриаршия.

Хиротонисан е за Каширски епископ на 11 януари 1987 г. и е назначен за викарий на Московска патриаршия. От следващата година е настоятел на подворието на Московска патриаршия в Карлови Вари, Чехия. От 1991 г. е управляващ Берлинско-Лайпцигската епархия на РПЦ. От декември 1992 г. е епископ Берлински и Германски. През 1996 г. е възведен в сан архиепископ. От май 2015 г. е представител на Московска патриаршия в Германия. Покойният архиерей имаше много приятели сред българите, учили в духовните школи на РПЦ и особено сред висшите клирици на БПЦ. Той участва и в ръкоположението на българския свещеник Любомир Леонтинов в Берлин, което стана в руския храм на Тодоровден 1994 г.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

17 09 08 am ceiso IMG 6939 12186b8f16От 6 до10 септември в манастира Бозе, край гр. Сантия, обл. Пиемонт в Италия, се проведе XXV научна конференция за православна духовност. Тазгодишната тема беше „Дарът на гостоприемството“. Нейната актуалност събра в манастира духовници и учени от 38 страни. 

Тази година беше по-специална в много отношения – първо се навършват 25 години от първата научна конференция в манастира, и второ, нейното откриване бе уважено от двама патриарси – Вселенският патриарх Вартоломей I и Александрия и на цяла Африка Теодор II. Също така гост на събитието беше и предстоятелят на Православната църква в Америка – митрополит Тихон, който пристигна с още двама архиереи и няколко делегати. Участници в конференцията бяха още двама митрополити от Александрийска патриаршия: на Зимбабве Серафим и на Камерун – Григорий, еп. Силуан от Румънската патриаршия, който отговаря за Италия, Богородски епископ Матей – от Московска патриаршия, също наскоро пратен в Италия, еп. Астий от Албанската архиепископия и др.

Сред учените се открояваха проф. Хризостомос Стамулис от Аристотелевия университет в Солун, проф. Пол Майендорф от Православната семинария „Св. Владимир“ в Крестууд (Ню Йорк), проф. прот. Раду Бордеану от Питсбърг и др.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

2017 09 11 1000В празник за целия град се превърна освещаването на храма „Всех святих“ в Русе. За знаменателното събитие пристигнаха Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и премиерът Бойко Борисов. Храмът е бил разрушен от комунистите през 1975 г. и възстановяването му се превръща за русенци в кауза, в знак за края на богоборческия период за техния град. Близо 20 години храмът се строи с дарения от целия град. Затова в словото си при освещаването на „Всех святих“ Негово Светейшество нарече 10 септември „Ден светъл и тържествен, ден на възстановената справедливост и сбъднатите надежди“. В словото си патриархът каза: „Русе отново има своя храм, посветен на всички Божии светии – храм, знаков за този обичан град и тази епархия. Храм, който с появата си ознаменува свободата на русенци, като израз на благодарността им към Всеподателя за щедро дарувания им с Освобождението нов живот. Храм, някога разрушен, днес отново възкръсва от руините и гостоприемно разтваря врати за всяка търсеща Бога душа, свидетелствайки за вечната Божия милост към всички нас“.

Патриарх Неофит, който като Русенски митрополит постави началото на възстановителния процес на храма, благодари на сегашния епархийски архирей за трудовете му църквата да бъде завършена. „Благодаря на Високопреосвещения Русенски митрополит Наум, чиято грижа направи възможното, щото положеното начало да бъде доведено до успешен край и така да бъдат увенчани молитвите, надеждите и копнежите на поколения русенци, жадували да видят отново въздигнат своя любим молитвен дом. Стореното от всички вас е ярко свидетелство за това, че Православната ни църква е жива, а съвестта ни – будна. То е жива надежда и добър залог за нашето бъдеще – не само като православна общност, но още и като народ, и като държава“.

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.