Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

DSC01928С тържествено богослужение братството на Рилската света обител отбеляза 1072 г. от успението на своя пръв игумен и покровител - преп. Йоан Рилски Чудотворец. В навечерието на празника от 20 ч. започна традиционното всенощно бдение, предстоявано от игумена на манастира, Адрианополски еп. Евлогий.

Любовта към преподобния насочи стъпките на стотици поклонници в светата обител, които взеха молитвено участие в продължилото до малките часове на нощта богослужение.

3.2857142857143 1 1 1 1 1 Rating 3.29 (7 Votes)

untitled 49 of 50 400x600На 18 август се отбелязва Международният ден на защита на бездомните животни. По този повод в храм “Св. Илия” в с. Лемешово в Русия беше извършен молебен и водосвет за запазване на Божието творение. На богослужението бяха поканени стопаните на домашни любимци, които получиха благословение и бяха поръсени със светена вода.

“На този ден ние извършваме молебен за хората, които по своето милосърдие са готови да споделят своята любов с нещастните кучета и котки, лишени от покрив, и да участват в тяхното спасение”. Това обясни настоятелят на храма прот. Петър Динников, цитиран от сайта “Православие и мир”.

Към храма “Св. Илия” от години работи хоспис за бездомни животни, който приема като дарения кучешка и котешка храна.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

4567На 18 август, събота, в храм „Свети Архангели“ в град Чирпан беше отслужена обща панихида за всички покойни свещенослужители, служили в него от освещаването му през 1860 г. до 1981 година, когато настоятелството поема сегашният архиерейски наместник о. Иван Колев Иванов. Общата панихида отслужи иконом Иван К. Иванов в присъствието на енориаши и гости. Поводът за заупокойната служба беше навършването на 110 години от кончината на документирано първия свещеник х. Петър Аврамов (1823 – 23. авг. 1908). Той е ръкоположен за свещеник на 23 август 1858 г. още по време на строежа на храма и е служил 50 години в него до смъртта си.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

01 1По повод на годишния празник на иконата св. Богородица „Всецарица”, който се чества на 18 август, в храм „Св. Атанасий” във Варна на 17 август, петък, от 17.30 ч. ще бъде отслужен акатист пред чудотворното копие на иконата, което се съхранява там.

На 18 август, събота, от 6.45 ч. ще бъде отслужена ранна света литургия. След нея ще бъде извършен водосвет и ще се отправи молитва към Божията майка пред чудотворния ѝ образ.

През 2014 г. по инициатива на църковното настоятелство при храм „Св. Атанасий” и с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан във Варна беше донесено това копие на чудотворната икона „Всецарица” от манастира "Ватопед" на Света гора.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

image0011Стихири на великата вечерна на „Господи, воззвах“

Първа стихира, гл. 1

О, дивно чудо! Изворът на живота се полага в гроба и гробът става стълба към небето! Весели се, Гетсимания, свещена земя на Богородица! Да извикаме, вярващи, начело с архистратига Гавриил: Радвай се, благодатна, с тебе е Господ, Който чрез тебе дарява на света велика милост!

О, ди́вное чу́до! Исто́чник Жи́зни во гро́бе полага́ется, и ле́ствица к небеси́ гроб бива́ет. Весели́ся, Гетсима́ние, Богоро́дичен святи́й до́ме. Возопие́м, ве́рнии, Гаврии́ла иму́ще чинонача́льника: Благода́тная, ра́дуйся, с тобо́ю Госпо́д, подая́й ми́рови Тобо́ю ве́лию ми́лост. 

Ὢ τοῦ παραδόξου θαύματος! ἡ πηγὴ τῆς ζωῆς, ἐν μνημείῳ τίθεται, καὶ κλῖμαξ πρὸς οὐρανόν, ὁ τάφος γίνεται. Εὐφραίνου Γεθσημανῆ, τῆς Θεοτόκου τὸ ἅγιον τέμενος. Βοήσωμεν οἱ πιστοί, τὸν Γαβριὴλ κεκτημένοι ταξίαρχον, Κεχαριτωμένη χαῖρε, μετὰ σοῦ ὁ Κύριος, ὁ παρέχων τῷ κόσμῳ διὰ σοῦ τὸ μέγα ἔλεος. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

korica 2018В навечерието на празника Успение Богородично излезе от печат поредният брой на списание „Амвон”. В него са представени теми, свързани с църковния живот, семейството, възпитанието на децата. На страниците му са споделени лични истории, в центъра на които е вярата в Бога, разкази за православието по света, интервюта с духовници, библейски и богословски текстове, писания от светогорските отци и др. В рубриката „Култура и изкуство” е поместено интервю с актьора Руслан Мъйнов. В списанието можете да намерите произведения на български автори, както и преводни текстове.

“Амвон” се издава от енорията при храм „Св. Атанасий” във Варна и се разпространява безплатно.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

5760 0Бившият монах от манастира “Св. Макарий” Вайел Саас Тавадрос е признал пред египетските власти, че на 29 юли е убил епископ Епифаний, игумен на светата обител. Той е уточнл, че е извършил убийството с железен прът. За това съобщава сайтът на Сръбската патриаршия, позовавайки се на австрийската католическа агенция Кathpress.

Убиецът е бил монах с името Исайя в същия манастир. Коптската църква го е лишила от монашески чин, като го е посъветвала “да се покае, за да спаси душата си”. Някои свързват това наказание с намерението на бившия монах да убие епископ Епифаний.

Епископ Епифаний (64 г.) беше една от най-влиятелните личности на Коптската църква. Постъпва в манастир през 1984 г., а през 2002 г. е ръкоположен за йеромонах. През 2013 г. монасите от известния манастир “Св. Макарий” го избират за свой игумен. Епифаний е ученик на Мате ал Маскин (1919-2006 г.), който се смята за ключова фигура в духовния и монашеския живот в най-новата история на Коптската църква.

4.6111111111111 1 1 1 1 1 Rating 4.61 (18 Votes)

XLВ Кипър се обсъжда въпросът за реформи в училищното образование, като се дискутират и многото неучебни дни, давани заради различни църковни празници. В дискусията се включи и предстоятелят на Кипърската църква архиеп. Хризостом II, който изненадващо, но обосновано подкрепи критиците на установената практика.

Архиеп. Хризостом изпрати писмо до Министерството на образованието на Кипър, в което предлага да се отменят неучебните дни за някои празници, тъй като нито учениците, нито учителите отбелязват по някакъв начин техния църковен характер и това обезсмисля тази практика. "Нито един учител не използва тези неработни дни за целта, с която те са установени. Нито те се черкуват, нито водят учениците на църква през тези дни. Използват ги просто като неработни", пише архиепископът. 

Архиеп. Хризостом предлага да се отменят пет неучебни дни, свързани с религиозни празници: 13 ноември (имен ден на архиепископа, въведен поради особената роля на Кипърските архиепископи в новата история на страната), 30 януари - св. Трима Светители, 11 юни - "Достойно ест", Възнесение Христово, местни празници.

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (18 Votes)

20729392 1796128940412217 6894085746351012456 nНа 9 август Вселенският патриарх Вартоломей оглави литургията в чест на св. Пантелеймон по стар стил в едноименния метох в Галата. На богослужението присъства консулът на Руската федерация в Истанбул Димитрий Евдокимов, както и множество руснаци от руската общност в града. След края на Божествената литургия патриарх Вартоломей съобщи на присъстващите за очакваното посещение на патриарха на Москва и цяла Русия Кирил в Патриаршията, запланувано за края на август, когато двамата ще обсъдят въпроси от двустранен интерес. Той подчерта "наднационално служение на Вселенската патриаршия в полза на всички православни вярващи, независимо от етническия им произход и културни и езикови особености", като предаде на всички събрали се вярващи патриаршески си благослов.

 

 

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (18 Votes)

rosia ellada 2 587x330Днес Гърция обяви, че отзовава своя посланик в Русия - решението идва ден, след като говорителката на руското външно министерство поиска обяснения от Гърция заради отказани многократни шенгенски визи на руски свещеници (виж тук). В мотивите на гръцкото правителство на първо място като причина се посочва "необоснованото решение на Русия да изгони гръцки дипломати", които обаче "по никакъв начин не са се намесвали във вътрешните дела на страната", както това са направили двамата руски дипломати, изгонени от Гърция. Гръцкото правителство определя решението на Москва като "отмъстително". Сред другите мотиви присъства отново и един с "църковен привкус":

"Искаме да напомним на приятелите руснаци, че никоя страна в света няма да търпи опити за а) подкупване на държавни служители; б) подривна дейност във външната политика, и в) намеса във вътрешните дела на страната. Гърция предприе мерки само след установяване на тези уличаващи доказателства. Гърция никога не се е опитвала да се намесва във вътрешните дела на Русия. Очевидно е, че съществуват някаква част руснаци, за щастие малобройни, които мислят, че могат да се движат из Гърция, без да уважават закони и канони, и даже да отправят заплахи. Гръко-руското приятелство изисква такива възгледи да бъдат отричани, а не обратното. Такъв случай е и опитът да се установи в страната присъствието на "Православното императорско палестинско дружество", една организация, създадена през 19 век от тайните служби на царското правителство с цел да се деелинизират патриаршиите в Близкия Изток". 

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (20 Votes)

407Двата големи ставропигиални манастира, Троянският и Бачковският, ще отбележат тържествено храмовите си празници на 15 август - Успение Богородично.

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит по традиция ще вземе участие в богослуженията в Троянската св. обител. Те ще започнат на 14 август, вторник, от 18 ч. с празнично вечерно богослужение. В празничния ден, 15 август, от 7 ч. ще бъде отслужена полунощница, а след това празнична утринна. Негово Светейшество ще оглави св. Литургия за празника. В 11 ч. ще започне шествието с чудотворната икона на Пресвета Богородица „Троеручица” от храма до мястото на първото чудо, извършено от иконата. От 18 ч. ще започне празничната вечерна с акатист на Успение Богородично

На 16 август, четвъртък, от 17 ч. ще бъде отслужена вечерна, а от 18 ч. – ктиторска панихида, молитвено възпоминание за всички преставили се в Христа игумени, братя и дарители на светата обител.

Величкият епископ Сионий, игумен на Троянския манастир, приканва православните християни да вземат участие в храмовия празник на обителта и в богослуженията в чест на Божията майка.

4.7333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (15 Votes)

владимирРусия се обърна към Гърция с молба да обясни отказа на шенгенски визи за свещеници на Руската православна църква. Това съобщи официалният представител на МВнР на РФ Мария Захарова. "Изпратихме нота в посолството на гръцката република в Москва с молба да разясни ситуацията - да потвърди или опровергае, или да даде някакви обяснения". Според нея "всяка дискриминация при издаването на визи, било по национален, професионален, религиозен признак, е недопустима".

През последната седмица руските медии публикуваха разказа на протойерей Владимир Вигилянский, предстоятел на храма "Св. Татяна" към Московския държавен университет и бивш прес-секретар на Руския патриарх, който се оплака, че досега винаги е получавал дългосрочни шенгенски визи, но през тази година жена му получила тригодишна виза, а той само едномесечна. О. Владимир се обърнал към гръцкия посланик в Русия с молба да му бъде обяснен отказът за дългосрочна виза. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

298108.pГрузинският патриарх Илия II нарече “голяма грeшка” решението на Конституционния съд на Грузия за легализация на употребата на марихуана, съобщава Pravoslavie.ru.

На 30 юли Конституционният съд на Грузия премахна административното наказание за употреба на марихуана – глоба в размер на 500 лари (малко повече от 200 долара). След като разгледа иска на ултралибералната партия “Гирчи”, съдът определи, че пушенето на марихуана се отнася до свободното развитие на личността и държавата не може да ограничава това право. През ноември миналата година Конституционният съд също отмени углавното наказание за пушенето на марихуана.

“В последните дни грузинската общественост се намира в много тревожно състояние, което е свързано с разрешението на властта да се взимат наркотици, марихуана. Това е голяма грешка. Ние трябва да помним, че употребата на наркотици не се ограничава само на едно ниво. С течение на времето човешката природа иска все по-тежки наркотици и поемайки по пътя на наркоманията не може да се спре. Не забравяйте, че позволението да се употребяват наркотици е проява на враждебност по отношение на грузинската нация”, е заявил Илия II.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)

katehizis xsПапа Франциск е одобрил новата редакция на параграф 2267 от катехизиса на Римокататолическата църква, отнасящ се за смъртното наказание, което вече се определя като “недопустимо, защото накърнява неприкосновеността и достойнството на човека”.

„Дълго време прибягването до смъртното наказание от законната власт след редовен съдебен процес беше смятано за адекватен отговор на сериозността на някои престъпления и приемлив, макар и екстремен начин за защита на общото благо“, се казва в редактирания текст на параграф 2267, който беше разпространен от пресцентъра на Ватикана.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (38 Votes)

thumb4 4На 5 август започна Летният младежки форум, организиран от Духовно-просветен център „Св. архангел Михаил“ във Варна. Той ще завърши утре, 9 август, с разходка с лодки по р. Камчия. Форумът се провежда за трета поредна година и си поставя за цел да запознае младите хора с християнските ценности и традиции.

През тази година освен програмата в Санаторно-оздравителния комплекс (СОК) „Камчия” в рамките на форума се проведе двудневно поклонническо пътуване до Рилския и Троянския манастир. 24 момчета и момичета взеха участие в инициативата, като се включиха в конкурса за есе на тема – Какво е истинско приятелство? Тази тема премина през дните на форума като лайтмотив. Познай себе си беше темата на тренинга, подготвен от психолозите Павел Павлов и Милена Петрова, а срещата с отец Василий Шаган насочи вниманието на младежите към общението и благодарността. И още през първия ден стана ясно, че младите хора интуитивно усещат важността на тези теми в своя живот. Израствайки и опознавайки себе си, те се учат да откриват и ценят приятелството в общуват със своите връстници.

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.