Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

1В Северна Добруджа, Румъния, в крайдунавския град Тулча се намира българската църква „Св. Георги“ или Biserica Bulgara Sfântul Gheorghe, по известна като „Biserica cu ceas“ – „Църквата с часовника“.

До началото на руско-турската война от 1827-1828 г. българите са имали само една малка дървена църква в лозята извън Тулча. Духът на изгубеното време е запечатан в пожълтелите фотографии:

Цялата статия: Българската църква в Тулча

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (16 Votes)

518c577a577d8d3f947d78cd42f9e18eПосвещава се на брат ми Петьо

„Григориат“ беше първият в списъка от леснодостъпните по море манастири за нас. Той е на югозападния бряг на Атон и само на 20 м от пристана.

„Григориат“ (или манастирът „Св. Григорий“, бел. ред.) заема седемнадесето място в поредицата по старшинство на светогорските манастири.

Голямото монашеско гнездо е свито на една скала над морето между манастирите „Симонопетра“ и „Дионисиат“.

Oт Уранополи до главното светогорско пристанище Дафни отплавахме с ферибота „Св. Анна“. Оттам чакаме „Малката Св. Анна“ за „Григориат“.

Цялата статия: „Григориат“ – морският манастир

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (11 Votes)

17Пътуването до светите земи е вълнуващо и незабравимо преживяване, там наистина връзката с Бога се чувства много по-силно. Още щом слязохме от самолета, почувствахме, че се движим по различна земя. Въздухът, небето, също бяха различни. И това се почувства особено силно, когато от Елеонската планина пред нас се разгъна панорамата на стария Йерусалим!

Гетсиманската градина е мястото, край Йерусалим, където Иисус Христос се моли с кървава пот на челото: „Отче, да щеше да отклониш от Мене тая чаша! Но нека бъде не Моята воля, а Твоята” (Лук. 22:42). Днес градината е прекрасна – със съхранените от древни времена осем маслинови дръвчета, расли тук и по времето на Спасителя. Там се издига „Храмът на народите” (на първата снимка), пред олтара на който е вграден камъкът, обозначаващ мястото на предателството на Юда. Недалеч е храмът „Успение на Пресвета Богородица”, където се поклонихме на Йерусалимската чудотворна икона на св. Богородица. Почти на свечеряване видяхме „Стената на плача”, където редици от богомолци четяха молитвите си, без да забелязват околните. Носеха се песните на стотици евреи, дошли на най-свещеното за тях място.

grotto-of-nativity-north-end-star-of-nativity-cc-tbassВитлеем в превод означава „земя на хляба”. Там посетихме храма „Рождество Христово”, построен от имп. Константин Велики и имп. Елена в първата половина на 4 век и съграден отново от Юстиниан през 530 г. Стените са от мраморни плочи, в горната част с мозайка. Декорациите са  разрушени в епохата на кръстоносците и двата реда колони от червен варовик, на които са изобразени апостолите, изглеждат като голи. През вековете храмът сменя юрисдикцията си. Днес се използва от три деноминации: православни, римокатолици и арменци. Входът на храма е нисък, затова се навеждаме, сякаш се покланяме, и ни завладява трепетното усещане, че ще видим пещерата на Христовото Рождеството. Пред нас блясва сребърната звезда, показваща мястото на рождението. От пламъка на кандилата над плочата, тя изглежда пурпурна. Паднахме на колене, докоснахме я с ръце и устни... А над мястото на яслата е изобразен Младенецът в ръцете на девата, отляво –тримата влъхви с подаръците, отдясно – пастирите...

Цялата статия: В земята на Христовото Рождество

4.7333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (30 Votes)
Бог е любов! Тази мисъл и християнското възпитание, което ми даде моето семейство, ме водят всяка неделя в Божия храм. Но както за повечето християни, много от тайнствата на Православната църква и самата света литургия бяха непонятни за мене. „По-вещи” приятели, книгите на светите отци, проповедите на духовниците, изповедите и разговорите с духовния ми отец започнаха да разпръсват мъглата на моето незнание. Но ми се искаше да науча повече неща за същността на Бога, за Светото Писание, за Църквата, за живота в Христос... И това желание ме отпрати в Енорийския център към столичния храм „Покров Богородичен” по съвета на моя приятелка, която вече беше завършила тригодишния курс по Катехизис.

Бог е любов! Заради това ли започнах да обичам веднага непознатите хора, записали се като мене?! Затова ли приех безрезервно преподавателите Вера Жекова, Йордан Божилов и отец Живко Лозанов, под чийто духовен надзор „се преподава вярно учението на Истината”?! Затова ли с нетърпение чаках всеки четвъртък, за да чуя благодатното слово, да се доближа до Христовото учение и да се срещна със съмишленици?! Да съпреживявам с останалите радостта от всяка наша сбирка –  балсам за душата.
Цялата статия: Кратък пътепис за пътя към Бога и сърцето

4.3731343283582 1 1 1 1 1 Rating 4.37 (67 Votes)
1_67.jpgВ помощ на желаещите да направят поклонение на Света Гора

През последните години все повече стават българите, които желаят да осъществят поклонническо пътуване до различни свети места по света. За да помогнем на желаещите да направят своето поклонение, както и за да отговорим на въпросите на нашите читатели, свързани с подобни пътувания, екипът на "Двери" ще разшири своята рубрика „Поклоничество” с практически ръководства и материали за популярни дестинации на т. нар. поклоннически туризъм. Безспорно сред най-предпочитаните места за поклонение е Света Гора – Атон.

Така се нарича една общност от 20 манастира (17 гръцки и 3 славянски) и по-малки монашески поселения, обитаваща източния ръкав от Халкидическия полуостров, носещ от древност географското име Атон. Дължината му е ок. 60 км., а ширината - от 6 до 12 км. Територията е разделена неравномерно на 20-те патриаршески и императорски манастира, към които се числят още 20-ина скита и стотици килии (отделни монашески къщи, в които живеят от 1 до няколко монаха). Скитове се наричат или манастирски комплекси, понякога големи като най-големите български манастири, но без самостоен статут, или поселения от няколко до десетки килии (къщи в горния смисъл). 
Цялата статия: Кратка справка за атонските манастири
Страница 1 от 4

 

И рече старецът...

Защо удряш въздуха и тичаш напразно? Очевидно, всяко занимание има цел. Тогава кажи ми каква е целта на всичко, което се върши в света? Отговори, предизвиквам те! Суета на суетите: всичко е суета.

Св. Йоан Златоуст