Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

17Пътуването до светите земи е вълнуващо и незабравимо преживяване, там наистина връзката с Бога се чувства много по-силно. Още щом слязохме от самолета, почувствахме, че се движим по различна земя. Въздухът, небето, също бяха различни. И това се почувства особено силно, когато от Елеонската планина пред нас се разгъна панорамата на стария Йерусалим!

Гетсиманската градина е мястото, край Йерусалим, където Иисус Христос се моли с кървава пот на челото: „Отче, да щеше да отклониш от Мене тая чаша! Но нека бъде не Моята воля, а Твоята” (Лук. 22:42). Днес градината е прекрасна – със съхранените от древни времена осем маслинови дръвчета, расли тук и по времето на Спасителя. Там се издига „Храмът на народите” (на първата снимка), пред олтара на който е вграден камъкът, обозначаващ мястото на предателството на Юда. Недалеч е храмът „Успение на Пресвета Богородица”, където се поклонихме на Йерусалимската чудотворна икона на св. Богородица. Почти на свечеряване видяхме „Стената на плача”, където редици от богомолци четяха молитвите си, без да забелязват околните. Носеха се песните на стотици евреи, дошли на най-свещеното за тях място.

grotto-of-nativity-north-end-star-of-nativity-cc-tbassВитлеем в превод означава „земя на хляба”. Там посетихме храма „Рождество Христово”, построен от имп. Константин Велики и имп. Елена в първата половина на 4 век и съграден отново от Юстиниан през 530 г. Стените са от мраморни плочи, в горната част с мозайка. Декорациите са  разрушени в епохата на кръстоносците и двата реда колони от червен варовик, на които са изобразени апостолите, изглеждат като голи. През вековете храмът сменя юрисдикцията си. Днес се използва от три деноминации: православни, римокатолици и арменци. Входът на храма е нисък, затова се навеждаме, сякаш се покланяме, и ни завладява трепетното усещане, че ще видим пещерата на Христовото Рождеството. Пред нас блясва сребърната звезда, показваща мястото на рождението. От пламъка на кандилата над плочата, тя изглежда пурпурна. Паднахме на колене, докоснахме я с ръце и устни... А над мястото на яслата е изобразен Младенецът в ръцете на девата, отляво –тримата влъхви с подаръците, отдясно – пастирите...

4.7241379310345 1 1 1 1 1 Rating 4.72 (29 Votes)
Бог е любов! Тази мисъл и християнското възпитание, което ми даде моето семейство, ме водят всяка неделя в Божия храм. Но както за повечето християни, много от тайнствата на Православната църква и самата света литургия бяха непонятни за мене. „По-вещи” приятели, книгите на светите отци, проповедите на духовниците, изповедите и разговорите с духовния ми отец започнаха да разпръсват мъглата на моето незнание. Но ми се искаше да науча повече неща за същността на Бога, за Светото Писание, за Църквата, за живота в Христос... И това желание ме отпрати в Енорийския център към столичния храм „Покров Богородичен” по съвета на моя приятелка, която вече беше завършила тригодишния курс по Катехизис.

Бог е любов! Заради това ли започнах да обичам веднага непознатите хора, записали се като мене?! Затова ли приех безрезервно преподавателите Вера Жекова, Йордан Божилов и отец Живко Лозанов, под чийто духовен надзор „се преподава вярно учението на Истината”?! Затова ли с нетърпение чаках всеки четвъртък, за да чуя благодатното слово, да се доближа до Христовото учение и да се срещна със съмишленици?! Да съпреживявам с останалите радостта от всяка наша сбирка –  балсам за душата.

4.4745762711864 1 1 1 1 1 Rating 4.47 (59 Votes)
1_67.jpgВ помощ на желаещите да направят поклонение на Света Гора

През последните години все повече стават българите, които желаят да осъществят поклонническо пътуване до различни свети места по света. За да помогнем на желаещите да направят своето поклонение, както и за да отговорим на въпросите на нашите читатели, свързани с подобни пътувания, екипът на "Двери" ще разшири своята рубрика „Поклоничество” с практически ръководства и материали за популярни дестинации на т. нар. поклоннически туризъм. Безспорно сред най-предпочитаните места за поклонение е Света Гора – Атон.

Така се нарича една общност от 20 манастира (17 гръцки и 3 славянски) и по-малки монашески поселения, обитаваща източния ръкав от Халкидическия полуостров, носещ от древност географското име Атон. Дължината му е ок. 60 км., а ширината - от 6 до 12 км. Територията е разделена неравномерно на 20-те патриаршески и императорски манастира, към които се числят още 20-ина скита и стотици килии (отделни монашески къщи, в които живеят от 1 до няколко монаха). Скитове се наричат или манастирски комплекси, понякога големи като най-големите български манастири, но без самостоен статут, или поселения от няколко до десетки килии (къщи в горния смисъл). 

3.8157894736842 1 1 1 1 1 Rating 3.82 (38 Votes)
1_5.jpgВидът на Йерусалим, облян от ослепителна духовна светлина, е вълнуващ и неповторим. Разположен сред по-високи планини на брега на дълбока клисура, градът излъчва постоянно нетленно сияние. Дори да нямаше особено историческо значение, той пак би събудил силни чувства с необикновения си външен облик. Погледнат от върховете на Скопос и Елеон, хоризонтът е отрупан със средновековни укрепления и кули,  позлатени куполи, зъбери, рушащи се останки от римско и арабско време. Около него има долини и склонове, превърнати в просторни, зелени морави, които променят дори свойствата на светлината. Гледката е завладяваща.

Според преданията при цар Давид той се нарича Йевус. На еврейски език Йерушалаим означава „град на мира” (тази етимология не е съвсем уточнена – б. р.), което е парадокс, защото в своята хилядолетна история той познава твърде малко периоди на мир. На арабски език името му е ал-Кудс, което означава “свещен”. Той е древен близкоизточен град на водораздела между Средиземно и Мъртво море на височина 650-840 м. Представлява невероятна смес от паметници на историята, културата и на народите с огромно количество забележителности. От древност този малък провинциален град е наречен „пъп” или „център” на света поради изключителното му религиозно значение (така е наречен и в прор. Йезекиил 5:5 – б. р.).[i] В различно време Йерусалим е  владение на Юдейското царство, държавата на Александър Македонски, Сирия на Селевкидите, Римската империя, Византия, Арабския халифат, кръстоносците, държавата на Айюбидите, татаро-монголите, мамелюците, Османската империя и Британската империя.[ii]

4.0909090909091 1 1 1 1 1 Rating 4.09 (22 Votes)
1_45.jpgВълнуващо е всеки път, когато се организира поклонническо пътуване до православни светини, независимо къде се намират - било в Родината ни или извън нея. И тази година благодарение на Студентския съвет при СУ и на академичното ръководството на Богословския факултет се осъществи поредното такова пътуване – посещение в Р. Македония. Не е случаен изборът на това направление – желанието на поклонниците беше да минат по онези стъпки, по които е вървял през ІХ в. Охридският първосветител, св. Климент, покровител на нашата Алма матер. Именно този устрем подтикна организаторите да наименуват поклонението „По стъпките на св. Климент Охридски”. Но не само това беше целта на пътуването, организирано в отговор на покана на колегите от Богословския факултет в Скопие. Желанието ни беше да се срещнат проподаватели и студенти от нашия факултет с представители на сродния факултет в Скопие, за да се създадат и същевременно утвърдят трайни професионални и приятелски връзки между двете висши богословски школи.

Програмата беше твърде наситена, но вълнуваща. Чак след прибирането си в Родината се запитахме: как за три дена, от 15 (петък) до 17 (неделя) май, успяхме да прекосим цяла Македония и да видим толкова много забележителности?! Отговорът, естествено, се коренеше в желанието на всички ни да се потопим в духовните и културни пластове на една сравнително млада, съвременна държава, чиито територии са се числили в далечното минало към Майка България (но това е тема на друг разговор).

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Защо удряш въздуха и тичаш напразно? Очевидно, всяко занимание има цел. Тогава кажи ми каква е целта на всичко, което се върши в света? Отговори, предизвиквам те! Суета на суетите: всичко е суета.

Св. Йоан Златоуст