Мобилно меню

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (6 Votes)

Izbeljala Ikona SpasitelНе че беше непоносимо горещо, но някак подобава през лятото да отвориш вратата на терасата и да се тръшнеш в леглото… Студени чаршафи и петък вечер. Какво повече от това? Погледът ми се замъгли… Последното, което мярнах, беше иконата на полицата. Стори ми се бяла, много бяла. Стреснах се! Вторачих се, доколкото ми позволяват новопридобитите диоптри. Иконата беше бяла или, ако трябва да съм съвсем точен, избеляла.

Обикновена дъска, кафява, малко нескопосано боядисана, на която има залепена книжна икона на Спасителя. И за да е още по-различна, има дупка, която поради липса на бормашина в ергенските години направих с пирон. Точно в ореола на Спасителя. Изглежда малко като мишена в стрелбище. Произход - подарък от един манастир в Гърция. Толкова обикновена, че не би била допусната до рафтовете на благолепните и натруфени църковни магазини, а за любителите и колекционерите на „чудотворни икони“ от последната страница на някой ежедневник (формат А3) не би представлявала никакъв интерес.

4.9477124183007 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (153 Votes)

Elder Dobry BaylovoТова беше маршрутът през миналата седмица на един инженер по мостостроителство в САЩ – Мина Азиз Михаил. Египтянин по националност, той е християнин от Коптската църква. Запознал се с добре запазените монашески традиции на тази църква в Египет, където инженерът е роден и израсъл, той започнал да посещава и Света гора – Атон в Гърция. Привличали го чистотата и мъдростта на духовния опит на православните старци. Така най-неочаквано бил насочен от светогорски старец към българския дядо Добри. Макар и не монах, нашият подвижник впечатлил дори атонски отшелник.

Инж. Мина Михаил, носещ името на своя всеизвестен сънародник и великомъченик от 3 в., цели три години не предприемал пътуване от САЩ до България, а когато успял да го осъществи, с тъга узнал, че дядо Добри вече не е сред живите. Но не се отказал. Използвал участието си в научен конгрес по строително инженерство в Солун и оттам със свой сънародник, зъболекар в Александрия, с такси пристигнаха миналата сряда в София. Случило се беше и солунският таксиджия да е добър християнин, също духовно свързан със Света гора. Посетиха и се поклониха в централните софийски храмове и веднага настояха да отидат до село Байлово, Елинпелинско, където в църковния двор е гробът на дядо Добри.

4.7784810126582 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (158 Votes)

16В съвремието все повече се говори за използването на новобългарския език като богослужебен. Това, разбира се, е прекрасно. Всеки такъв почин трябва да се подкрепя от хората, отговарящи за извършването на богослужението. За радост в Църквата все по-често намират място хора, които осъзнават острата нужда от използване на разбираем богослужебен език. В обръщение са пуснати немалко преводи на български на богослужебни текстове, които преводи обаче са недостатъчни. В тази насока предстои сериозен труд, който да бъде извършен от квалифицирани кадри.

За съжаление в Църквата все още се срещат и гласове против използването на родния ни език в богослужението (в това да бъдеш „против” нещо има някаква особена притегателна сила, по-голяма от това да си „за”). Тези гласове твърдят, че трябвало да се служи само на църковнославянски език, защото само той бил благословен и подходящ за тази цел. Никой не отрича красотата, благозвучността и стария произход на църковнославянския. Този език не бива да се изоставя в богослужебната практика, но не бива и да отричаме българския език за славене на Бога. Би било хубаво тези два езика да вървят ръка за ръка в богослужението.

4.9316770186335 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (161 Votes)

20180611 093850Това е крайната цел на един свещеник „не като другите“. Последното определение, към когото и да се сложи, дава особен оттенък на качествата и действията на дадения човек. А при иконом Петър (Пейко) Тодоров Цанков то напълно подхожда. Такова мнение споделят хиляди хора от страната и от чужбина, доколкото о. Петър през последните 8 години служи в курорта „Свети Влас(ий)“, а сред богомолците в курортния едноименен храм повечето са руснаци и други чужденци.

Свещеникът е балканджия, роден в планината и от малък е расъл с поглед, зареян във връх Юмрукчал (днес Ботев). Затова разходките в близката планина над Св. Влас са редовната му физзарядка сутрин, някъде между 6 и 7 ч., преди да отслужи утринната в поверения му храм. Един ден му хрумнала идеята, че по планинската пътека, където човек лесно се задъхва и уморява, е добре да има места за кратко спиране и смислена почивка. А открай време е известно, че смислената почивка е двойно по-резултатна. Така стига до идеята да сложи на определени места християнски знаци – икони и кръстове. После идеята се дооформя в създаването на малки каменни иконостаси, които хората наричат параклиси.

4.7470588235294 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (170 Votes)

St Cyril Methodius BG Eastern Orthodox Cathedral NYНие, клириците и православното изпълнение на Българската източно-православна епархия в САЩ, Канада и Австралия, като неразделна част от майката БПЦ-БП, също отбелязваме празника Неделя на всички български светии, като същевременно с тъга честваме и 1000-годишнината от понижаването на църквата ни от патриаршия в архиепископия.

Благодарим на Негово Светейшество и на Св. Синод за изненадващо добрия ход – този юбилей на създадената през 1018 г. църковна структура да ни напомни като българи, че именно ние, православните българи, и нашата БПЦ-БП сме правоприемници на понижената по това време в ранг Българска патриаршия.

Да, днес нашата епархия е пръсната в САЩ, Канада и Австралия, но сме убедени, че именно България трябва да бъде домакин на тази тъжна за нас годишнина, че тя трябва да се чества в България, а не в други държави, които имат претенцията за присвояване на Първа Юстиниана и на Българската архиепископия.

Сега обаче трябва официално да заявим и на Вселенската патриаршия, която уведоми всички, че предстояло да разглежда македонския казус, че без нашето съгласие никой не може да раздава имането и притежанието ни на други.

Молим се горещо на всички български светии да настояват пред Бога да утвърди всички нас в православие и единомислие, да умири света и да спаси душите ни. Амин.

 

И рече старецът...
Когато някой е смутен и опечален под предлог, че върши нещо добро и полезно за душата, и се гневи на своя ближен, то очевидно е, че това не е угодно на Бога: защото всичко, що е от Бога, служи за мир и полза и води човека към смирение и самоукорение.
Св. Варсануфий Велики
   

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.