Мобилно меню

4.83333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.83 (30 Votes)

IMG 20170422 152145Това е общо взето животът на един монах. Или на една монахиня. Години и десетилетия живеят в „страстната седмица“, а завършват земния си път в „светлата седмица“. В дадения случай нещата не само метафорично, но и реално така се случиха. Но да започнем отначало.

Севда беше останала без баща още преди да я роди майка й, също Севда. Много я обичала и сигурно затова е решила да я кръсти на себе си – Севда, тоест Любов. Името не било напразно. Защото целият живот на младата Севда бил изтъкан от любов. Двете живеели в немотия, но майка й я възпитала в Христовата любов. Затова макар Севда от млада възраст да пожелала да отиде в манастир, не го сторила, докато била жива майка й. Старата Севда боледувала години наред и добрата й дъщеря от любов останала край нея до сетния й час. А после, вече 42-годишна, отишла под покрова на Божията майка – в Ресиловския манастир.

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (30 Votes)

13Почитай баща си и майка си,

за да ти бъде добре и да живееш дълго на земята[1].

Наскоро гледах едно предаване, където за пореден път бе показана грозната страна на живота у нас. Ставаше въпрос за отношението към старите хора, за това как някои неграмотни и лишени от разум индивиди издевателстват над възрастните и беззащитни наши съграждани. Каква беше ситуацията - дядо на достолепна възраст, в отдалечено село, е пребит и ограбен, а извършителят на злодеянието е заловен. Местният полицай съобщава на възрастния човек, че откраднатите пари ще бъдат възстановени, което предполага благоприятен завършек на репортажа.

Силно впечатление обаче ми направи реакцията на възрастния човек, който отговори на полицая с цялата дълбочина на преживяната душевна болка, че не парите са важни, а липсата на човещина. Колко бе прав добрият старец... Наистина, накъдето и да се обърнем, виждаме грозното лице на безчовечността сред нас. Нехуманното отношение към възрастните хора безспорно е един от основните показатели за нраствения упадък на нашия народ, който все повече се отдалечава от завещаната ни от векове Христова принадлежност. Ние като че съвсем затъмнихме своята изначално заложена богообразност и престанахме да имаме правилно отношение към другия.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

pict48Обичам есхатологията. Тази благословенна наука ми говори за бъдното. При това съвсем ясно, напълно православно и исконно истинно. На вас също, нали? (Освен ако не сте някакви триждипроклети еретици модернисти, икуменисти, паписти, че и новокалендаристи.)

Затова от днес напълно скъсвам с новия папистки и икуменистки календар (проклет да е от всички не отишли на Критското сборище в далечната 2016 година 665 истинно-православни свети епископи! – те са били, както е известно на всички ни, с един повече, но не мога да си позволя да напиша следващото число. Да не бъде!).

И като така, „Църковният егоист“ ще стигне до искрено любящите го свои читатели и почитатели и през настоящата 4217 г., но не днес, когато масоните са наложили да се чества 1 април, а чак след месец, когато по благодатния светоотечески и истинно-православен календар, закрепен на вечни времена от всички исторически сигилии (които някои отхвърляли като фалшиви, но това те правят за своя си погибел!) се отбелязва 1 април. Макар че тогава по омразния модернистки календар ще е уж 1 май, ние това нито го приемаме, нито пък и можем да го приемем.

Така че: дерзайте, егоистолюбители, и проявете още 30 (тридесет) дена търпение. „Църковният егоист“ няма да ви разочарова. Той ще ви представи отново всички недостойни антиправославни, антиистинни и въобще всякакви антипозиции на антиредакторите ни. Защото анти означава да сме против всякакви нововъведения и модернизми и прочие -изми. Анти означава да се „оградим“ от масоно-икуменизма на всички така наречени православни църкви, следващи лъжеепископите си начело с архиеретика Варсанофий Кон/полский. Анти означава хич да не поздравяваме и дори с поглед да не общуваме с всички тях, но да ги презираме с достойнство и да бъдем избраният остатък, посочен в Писанието. Въобще изобщо значи, нали ме разбирате?

А вие стойте оградени и се не допирайте до мрежата (която и вие не бива да наричате с масонското име интернет). Ако се налага да прочетете нещо мно-о-го, ама съвсем наложително, тогава само благочестиво надникнете в кампютра на съседа ви във всъдехода, но после се обърнете на запад и плюйте три пъти в тази посока (не забравяйте, че в обществено превозно средство се плюе със съвсем малки капчици плюнка!). Успехът е гарантиран, защото аз лично съм го изнамерил този благословен метод и духовно-щастливо го прилагам от 12 десетилетия.

Това е от мене. Най-хубавото тепърва предстои. Ще има първи април и за вас! Търпение – спасение!

4.39622641509 1 1 1 1 1 Rating 4.40 (53 Votes)

Siriiski bejanziТази особена фраза от евангелския разказ за блудния син (Лука 15:11-32) ми изплува в съзнанието, наблюдавайки реакцията на българи към бежанските семейства в Широка лъка, Елин Пелин, Белене... Виждал съм същото да се случва в подобни места и по отношение на лекуващи се наркомани, на хора с ментални увреждания или деца без родителска грижа. Но поне тогава това поведение не го оправдаваха със „защитата на православните ценности“...

Но дори не реакцията на населението в изброените, а вероятно и в повечето български населени места, е най-притеснителната в случая. При все че просъскващите ехидно в публичното пространство гласове: „Който толкова си харесва бежанците, да си ги вземе в хола“, която фраза, ако беше произнесена преди 75 години, сигурно би звучала като „който толкова си харесва евреите, да си ги вземе в собата“, сами по себе си са особено притеснителни. Особено когато излизат от устата на самоопределящи се като „истински българи“ и „православни християни“.

4.78048780488 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (82 Votes)

nedelia na hananeikata„Не е добре да се вземе хлябът от синовете и да се хвърли на псетата“. С тези думи Христос привидно отказва на хананейката-езичничка да изцери дъщеря й, независимо от молбите и сълзите на жената, защото тя не е от богоизбрания израилски народ. Учениците Му,  като порядъчни евреи, презират чужденците и езичниците, и молят Учителя си: „отпрати я, защото вика подире ни“ (Мат. 15:23).

За тази евангелска случка напомни вчерашната грозна сцена в град Елин Пелин. Гневното население молеше кмета, радетел за православно вероучение и сам катехизиращ се от няколко години, да изгони семейство от възрастни сирийци и сина им от техния град. Те се позоваха на това, че турци (разбирай мюсюлмани) в техния град не е имало и няма да има. Сигурно в този момент тези гневни българи най-силно са се изживявали като православни християни в иначе атеистичния си живот. Издигнатият от патриотични формации кмет на града, който също се смята за православен християнин, счете за свой дълг да откаже гостоприемство на странниците, прогонени от войната, и да ги отпрати, защото предизвикват скандали. Постъпката му е напълно в духа на днешния български патриотизъм и неговото разбиране за православно християнство. Но то е точно противоположното на това, на което учи Христос.

 

И рече старецът...
"Не търси съвършенството на закона в човешките добродетели, защото в тях няма да го намериш съвършен. Неговото съвършенство е скрито в Христовия кръст."
Св. Марк Подвижник
   

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.