Мобилно меню

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (35 Votes)

Благо мегаловЧух, че карикатурата „Постфактум“ се оказала малко неясна. Толкова по-зле за автора. Карикатура, която се нуждае от допълнителен коментар, не е добра карикатура. Но понеже вече е публикувана, моля за разрешение да я пооправя с един импровизиран коментар, в улеснение на зрителя и в мое собствено оправдание.

Духовно израстване?!

Труден и бавен процес: 30 стъпала нагоре по духовната Лествица. Средният ритъм обикновено е две нагоре, една надолу - опасно „духовно танго“, защото лесно тези надолу могат да станат повече...

Но не само това. Може да стане и тотален срив - свободно падане от произволна височина, което завършва с падение и провал. „Бъдете внимателни, защото опасно ходите“ (вж. Ефес. 5:15, от църковносл.). След като и ходенето е опасно, то какво остава за изкачването!

4.9245283018868 1 1 1 1 1 Rating 4.92 (53 Votes)

IMG 1915Днес научих скръбната вест, че от този свят си е отишъл Любомир Шивачев. С този човек, чието лично име е илюстрация на живота му, се запознах задочно, чрез поредица писма и няколко телефонни разговора, които си разменихме преди година. Тази комуникация се наложи в опита да се възстанови историята около организирането на енорията в Западна Германия, Мюнхен. А с тази история е свързано семейството ми – баща ми, свещ. Иван Найденов, трябваше да обслужва енорията, а майка ми (учителка по немски) да организира училище за сънародниците. Всичко това не се случи. Стана иначе. Затова и си говорихме с г-н Шивачев: Кой каква роля изигра в онези събития на ранните осемдесет години на миналия век?

В последното писмо Шивачев ми написа: „и когато Господ реши да се видим“. Но Бог промисли различно. Днес, като прочетох скръбната вест, си разрових архива на електронната поща. Исках да изчета пак писмата на Любо, както самият той ми позволи да го наричам в едно от писмата: Аз съм за в бъдеще Любо“. Това беше нещо като последна среща с него.

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (36 Votes)

Редакцията на „Двери“ продължава да публикува приписките на отец Ипомоний към някои от новините и събитията от църковния ни живот. Дали тези приписки могат да донесат някаква полза на читателите, е твърде съмнително. Затова настойчиво ви съветваме да не им отделяте повече внимание, отколкото им подобава...

TL iUnP7Us0SGAwzkDLDHAЗа „православните меценати“ и добрите каузи

Далеч от пределите на богохранимата ни Родина една дълго подготвяна операция на аржентинската полиция разкри схема за трафик на наркотици, зад която, според разследващите, стоят няколко дипломатически служители на руското посолство в Буенос Айрес, както и хора от фонда "Руски православни меценати в Латинска Америка“. Общо взето, историята е заплетена, версията e оспорвана от Москва, а сюжетът най-вероятно вече вдъхновява сценаристите на бъдещи филми - носители на „Оскари“... Ние обаче размишляваме не върху заплетените криминални истории с привкус на наркотици, оръжие и тайнствени картели, а върху проекцията на „православните меценати“ - в Латинска Америка, в Стара Европа и най-вече в нашата си България... Защото, както добрата кауза не може да бъде обезсмислена от недостойни люде, така и публичното лустро не може да ти измие образа, ако делата ти са неблагочестиви... И ние си имаме „православни меценати“, удостоявани дори с църковни отличия и награди, макар тяхното меценатство да не кореспондира особено с останалото, с което са познати на обществото. Най-дипломатично казано...  

4.6769230769231 1 1 1 1 1 Rating 4.68 (65 Votes)

xoroi3Струва ми се, че една от основните задачи, стоящи пред църковния певец, е тази да се опита да бъде глас. Не, не говорим за това да има глас приятен за слушане и достатъчно обработен (което също е важно, разбира се). Думата ми не е за това. Добре, ще кажат някои: що за хрумване – певецът да бъде глас! Да знае теорията и практиката на пеенето – да; да познава нотацията – да; да се съобразява с определена динамика (сила на звучене) при изпълнението си – и това също, но чак пък… да бъде глас.

В първата глава на Евангелието според Марк (1:3) четем следните думи за св. Йоан Предтеча: „Гласът на викащия в пустинята говори: пригответе пътя на Господа, прави правете пътеките Му“. Всички знаем смисъла на тези слова: Йоан е този, който подготвя хората за идването на Месия. В своя проповед за св. Йоан митрополит Антоний Сурожки казва, че Евангелието не го нарича пророк, а глас. „Той [св. Йоан Кръстител] е само глас, той дотолкова е станал единèн, дотолкова вече е неотличим от своето служение, че е станал само Божи глас… Той и неговото призвание са едно и също…“.[1]

4.9393939393939 1 1 1 1 1 Rating 4.94 (66 Votes)

482119 284430621684020 1965509241 nСтихотворението в края, за което дължа да кажа няколко предварителни думи, не е пропито от какъвто и да било триумфализъм. По-скоро е вярно обратното: израз е на тъгата, съпровождаща питането ми как стигнахме толкова близо до положение, в което сме готови да прегърнем една нова и разрушителна за семейството, обществото и цивилизацията ни идеология. Преди да е вина на злонамерени социални експериментатори, каквито безспорно има[1], отговорността за това положение е наша – на мъжете и бащите, възприемали своята позиция не като позиция на служещия, а като тази на азиатския тип деспот, на когото всички, начело с “дом и чада”, са длъжни да служат, задоволявайки безпрекословно и най-дребния му каприз. Докато от Христос насетне би трябвало да е обратното: който иска наистина да е първи и да запази своето първенство – и в семейството, и в обществото, трябва да е първенец в служенето на другите (срв. Мат. 20, 25–28; Марк. 9, 33–35). Това не е само църковен принцип и той важи особено по отношение на по-беззащитните и уязвимите, каквито са били, все още до голяма степен са и вероятно и занапред ще бъдат жените и децата, независимо от броя конвенции, които ще им посветят. Те са ни ближни в евангелския, а често и в буквалния смисъл на думата.

 

И рече старецът...

Само чрез сражение душата постига напредък.

Авва Йоан Ниски
   

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.