Мобилно меню

4.8450704225352 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (71 Votes)

334556Още една необичайна година – 2021-ва, отминава в историята. Ретроспекцията на най-четените материали в Двери ще ни представи картината на завършващата година през интереса на потребителите към събитията от нея.

Изпълнената с политическо напрежение и белязана от здравната криза година не беше богата на родни църковни събития. Българската православна църква сякаш се оттегли далеч от активния живот в очакване на по-добри времена за проповед и духовна грижа за пасомите. Може би това е една от причините най-четената новина от България за изминалата година в Двери да е тази за създаването на филма „Добротворецът“ (тук) в памет на Видинския митрополит Неофит. Образът на владиката с неговото благо слово, състрадание и плодотворна грижа за бедните, страдащите и онеправданите става българският пример за пастирско поведение в трудните за българския народ години през двадесетото столетие.

НеофитДокументалният филм е доброволен проект на екипа на Двери в памет на митр. Неофит. Сценарист е Цветомира Антонова, оператор – Стефка Борисова, режисьор – Полина Спирова.

Втората най-четена новина в Двери е съобщението за кончината на о. Стефан Паликаров, свещеник в Българската православна църковна община в Милано, Италия, който почина от коронавирус преди да навърши четиридесет години – тук.

За съжаление 2021 г. беше белязана от ненавременната смърт на много свещеници и миряни, покосени от коварния вирус. Съобщенията за тяхната кончина са най-четени новини в Двери, но същевременно те направиха читателите съпричастни на скръбта на техните семейства и енории, на цялата Църква, дадоха възможност много хора да помогнат и да подкрепят свещеническите семейства в тези тежки дни.

Най-четената новина от света е Православна християнка беше убита от синовете си заради вярата си в Иисус Христос.

Втората по интерес сред читателите на Двери международна новина също е свързана с пандемията и опитите за нейното преодоляване: Започна ваксинирането на монасите на Света гора.

На трето място по читателски интерес е съобщението за спасяването на манастира „Преп. Давид“ от опустошителните пожари на остров Евбея – тук.

Най-четените коментари в Двери са свързани с вътрешноцърковните ни проблеми: Приказка за царя и неговите придворни и Владишки оставки. На трето място по читателски интерес се нарежда отново темата за пандемията и църковното ѝ осмисляне с коментара Манастирите и вирусът на антиваксърството.

Най-четената статия в Двери е беседата на Лимасолския митрополит Атанасий Отровата „безчувствие“.

На второ място с най-много посещения е разказът на нашия сътрудник Цветан Димитров Българската църква в Тулча.

Сред интервютата, публикувани в Двери, най-голям читателски интерес събуди това с д-р Цветан Биюков „Няма конфликт между християнската съвест и ваксинирането“. То е втора част от обширния разговор с д-р Биюков, член на екипа на Двери и участник в различни екипи за разработване на нови лекарства, по въпросите на превенцията срещу коронавируса и поведението на християните в пандемичната ситуация. Първата част – тук.

На второ място по читателски интерес е интервюто с прот. Филотей Фарос „Хората идват и си отиват без да разберат какво е животът“, в което духовникът говори за съвременните православни християни и тяхното отношение към Бога и ближните.

На трето място по читателски интерес е интервюто с о. Йоан Карамихалев „Сам Бог Слово не е разточителствал с думите“, посветено на новия му сборник с разкази Лъх от тих вятър.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8hqya 

Разпространяване на статията: