Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

Rasha 640x400Четиридесет и шестгодишната Раша Муклаша е била убита от тримата си синове в Израел, защото е приела християнската вяра. Според изданието „Times of Israel“ тя била палестинска мюсюлманка, която станала православна християнка. Убийството е извършено в началото на август 2021 г. Полицията е заловила извършителите на следващия ден, след като техният автомобил преминал нерегламентирано през полицейски пункт в долината на Йордан, което е събудило подозрение. Муклаша е била обявена за издирване предишния ден и е била търсена в района на дома й и на работното й място. В издирването са се включили хеликоптер и конна полиция.

Арестувани са тримата синове на убитата, както и техен роднина като съучастник. Разследването е установило, че убиецът е средният син, на двадесет и седем години. Тялото на майката е открито в планински район до р. Йордан, скрито под листа.

Според обвинителния акт на прокуратурата жената се разделила със съпруга си през 2006 г. и оттогава е прекъснала връзката с петте си деца. Преместила се от гр. Зарзир в Ноф ХаГалил (ново име от 2019 г. на еврейски град с предишно име Назарет Илит, срещу арабския Назарет; Зарзир е арабско селище на 10 км северозападно от Назарет, б. р.), където приела християнството. След смъртта на бившия си съпруг направила опит да възобнови контактите с децата си. Синовете са планирали предварително убийството на майка си заради преминаването ѝ към християнството. Организирали са среща с нея близо до Назарет, където тя била удушена. Преди убийството са ѝ предложили да се откаже от вярата си, но жената отказала.

Говорителят на полицията Шимон Лави заяви, че „… бързата и мащабна операция на всички сили в Северния окръг (Галилея, б. р.) по локализиране на тялото на жертвата и предотвратяване на изчезването му за пореден път доказа пълната ангажираност на властите към разкриването на престъпленията в арабската общност с всички налични средства“. Той съобщи, че насилието в арабския сектор остава преобладаващ проблем с деветдесет и две убийства до септември 2021 г.

Ислямското право предвижда смъртно наказание за отреклите се от исляма. По отношение на мъжете смъртната присъда не подлежи на преразглеждане, докато при жените се допуска убеждаване, в това число и насилие за връщане към ислямската вяра. Въпреки това днес малко са ислямските страни, които се придържат стриктно към тези закони. Например само от 1985 до 2006 г. четири лица са екзекутирани официално от правителствата заради отстъпничество от исляма. Наследеното от Средновековието обичайно право обаче се практикува от фанатизирани мъже, като тайните екзекуции са хиляди.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/84cqw 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]