Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

0 10

В разгара на пожарите в съседна Гърция едно от най-коментираните събития е чудодейното спасяване от унищожителните пожари на историческия манастир „Преп. Давид“ на о-в Евбея. Игуменът архим. Гавриил разказа, че обителта е спасена с явно Божие чудо в четвъртък, 4 август, в най-критичните часове на пожара.

„Всички очаквахме пламъците да достигнат манастира, казва о. Гавриил, но се уповавахме на Бога и Неговите светци“, цитиран от сайта „Ортодоксия“. Игуменът добавя, че огънят сякаш е горял „без да изгаря“, тъй като около манастира на места е останала дори зелена свежа растителност, докато пламъците „облизвали“ стените на св. обител. Всички манастирски сгради и параклиси са непокътнати, въпреки че са изглеждали напълно обхванати от пожара и никой вече не вярвал, че ще бъдат спсени. „Пламъците достигаха до тридесет-четиридесет метра височина и въпреки че много доброволци се бореха с огъня, само Бог можеше да спаси манастира от стихията“, обобщава игуменът.

„Всеки ден се уверяваме, че св. Давид е жив светец, както живи са и св. Яков и старецът Кирил. Врагът на нашето спасение искаше да унищожи нашата обител, но живата благодат на светците не му позволи. Благодарим на светците, на доброволците, които се събраха и подкрепиха според силите си борбата с пламъците. Други благодарности не знам дали трябва да отправя, понеже трябваше да се направят (от властите) някои неща, които не бяха направени… Молим Бог да прости грешките и греховете ни и да отворим нова страница, като започнем от началото“, заяви игуменът в словото си след завръщането в манастира в навечерието на Преображение Господне.

В деня на пожара братството многократно отправяше призиви за помощ, а игуменът алармираше за липса на специализирана техника за справяне с огъня. Той отправи остра критика към организацията на противопожарната служба на острова, като заяви дори, че „някой искаше манастирът да изгори“. Северна Евбея и районът на манастира вече седмица са обхванати от унищожителни пожари, които изпепелиха десетки домове и триста хиляди декара.

099Монасите се върнаха в манастира на 5 август, като поставиха на техните места иконите и светите мощи, които бяха взели със себе си при напускането на обителта. Братството и вярващите благодариха на Бога, на Пресвета Богородица и на преподобните св. Давид и св. Яков (Цаликис), по чиито молитви и покровителство обителта е била съхранена. На 6 август, Преображение Господне, в манастира е била отслужена св. Литургия, оглавена от Халкидския митр. Хризостом.

Манастирът е основан през 16 в. от преп. Давид на мястото на разрушен от османските турци след завладяването на острова през 1470 г. по-древен храм. През 1824 г. е опожарен като наказание за гръцкото въстание през 1821 г. Неговият нов живот е свързан с личността на съвременния подвижник и чудотворец стареца Яков (Цаликис), който почина през 1991 г. и е погребан в двора на обителта. Днес тя е известно място за поклонение в цяла Гърция, като в съботните и неделни дни там се стичат стотици хора. Манастирът празнува на Преображение Господне, 6 август.

Междувременно още едно чудо зарадва жителите на острова: след лития с мощите на св. Иван Русин в Нео Прокопи заваля силен дъжд призори, който продължи един час, угаси пламъците в района и попречи стихията да се разпространи и към централна Евбея.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8xr9w 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]