Мобилно меню

4.7940594059406 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (505 Votes)

1712Една след друга монахините от метоха „Благовещение Богородично“ в Ормилия на Халкидики отидоха в болницата и се ваксинираха срещу коронавирус. Същото направиха и монахините от манастира „Св. Йоан“ в Суроти, където се покои старецът Паисий, които се ваксинираха в болницата в Солун.

Сега те затвориха вратата на своите манастири за „проклятието“ на COVID-19, добавяйки към молитвата и научните знания, които, както казват, „са дар от Бога“. Вече ще могат да упражняват служението си в помощ на паството извън стените на манастира, което е многобройно, и същевременно изпращат послание към вярващите за доверие към ваксините.

Тези два големи женски манастира, със 120 и 62 монахини съответно, може и да са светли примери, но не отразяват общото състояние на манастирите в страната, където шества антиваксинационен „джихад“, който се предава и на миряните.

Информацията се прокрадва трудно и само ако се наложи някои от обитателите на манастира да бъдат хоспитализирани, за да се спасят с оръдията на науката, външният свят научава колко уязвими са (и) всички онези, които в Божието име се опитват с клетви и разни трикове да защитят себе си и паството си от смъртоносната пандемия.

Седем монахини от женския манастир в Метеора бяха хоспитализирани преди няколко дни с COVID-19 в болницата в Лариса. 25 от 37 монахини от един друг женски манастир в „каменната гора“ на Тесалия заболяха, а игуменията им почина.

Шестнадесет от двадесет и пет монахини от постницата на св. Нектарий „Света Троица“ на о-в Егина бяха болни, а една монахиня от манастира „Успение Богородично“ в Макри недалече от река Марица почина в болницата в Александропол, а много други бяха заразени.

Разбира се, не само девическите манастири са уязвими за COVID-19, след като само на Света гора осем монаси починаха, а други около четиристотин се разболяха и неизвестно голям брой монаси и монахини в цялата страна боледуваха с леки симтпоми и се лекуваха в домашни условия или в болници.

Но, както твърдят църковните и медицинските източници, най-опасният вирус, който идва от манастирите в дните на пандемията, е вирусът на антиваксърството. От повечето от над хилядата манастири в Гърция, по-голямата част от които девически, и особено от тези на фанатичните зилоти-старостилци, идва мощна вълна на антиваксърство, която се предава в обществото с авторитета на „Божието благословение“. И тъй като традиционно монасите имат силно влияние върху местното население, думата на „стареца“, т. е. на религиозния и духовен ръководител се възприема като слово на Бога и не подлежи на критика. Затова, когато „старецът“ се появи пред външното си паство и заяви в Божието име, че вирус няма, а ваксината е „сатанинско дело на евреите“, създадено, за да унищожи човека, за „послушния“ вярващ това е закон, който той не само трябва да приложи, но и да разпространи.

„Явлението на „старчеството“, когато около един монах се формират групи от миряни, защитаващи със сляп фанатизъм всички негови възгледи, е бомба в основите на нашата църква“, твърди за Катимерини игуменът на каноничния манастир „Есфигмен“ на Света гора архим. Вартоломей. „И сега с ваксините много от отричащите вируса расоносци фанатизират хората с параноични теории и поради това са опасни“, твърди той.

Какво се случва обаче в общежителните манастири с общо десетки хиляди расоносци?

Освен Света гора, където могат да влизат само ваксинирани, преболедували или хора с тестове, останалите манастири в страната работят сякаш не се случва нищо – портите са отворени за поклонници, които участват в службите без никакви предпазни мерки.

Както ни каза виден светски служител на старостилна църква, поддържащ тесни връзки със зилотския манастир „Есфигмен“, който обаче не пожела да говори с името си, тъй като според него бил нарочен от „враговете паписти, привърженици на ваксините“, в техните манастири не се позволява носенето на маски и дезинфектанти, а за посетителите се препоръчва, „ако попитат“, да бъдат посъветвани да не си слагат ваксини.

Показателно е, че в манастира „Св. Параскева“ в Милохори край Козани две големи пана над централния вход на манастирския храм осведомяват посетителите, че игуменът е забранил влизането на хора, които носят маска, със забележката, че „маски носят разбойниците“.

Хиляди неподозиращи хора от всички възрасти идват „със страх Божи“ всеки ден в тези антиваксърски центрове, за да упражнят религиозните си задължения и излизат оттам убедени (?), че ако си поставят ваксини, ще се разболеят от рак или жените ще останат бездетни. Много от тези монаси извършват служението си извън манастирите и разпространяват „вируса“ срещу ваксините, като нерядко застават начело на протестите с икони и евангелия в ръце!

Равносметката е тежка. „За съжаление ще трябва да платим за нечие тесногръдие. Грях е да умират хора, когато науката ни дава средство да се защитим“, казва друг светогорец от манастир, чиито монаси са се ваксинирали.

Люлката на монашеството на Атон понесе тежък удар от болестта, като почти половината от две хиляди и повече отци заболяха, осем починаха, четиристотин се ваксинираха (което не е малко) по инициатива на административното ръководство и свещения Кинотис, а още толкова нео-зилоти в килии и скитове, но също и два-три манастира начело със схизматиците от стария „Есфигмен“ фанатично отказват да се ваксинират.

Един „преследван от привържениците на ваксините и папистите“ старокалендарец казва за в. Катимерини: „С ваксините се насажда страх и се подготвя подчинението на папоцезаристката система. Опитват се да унищожат човешките права, свързали са се с дявола. Ваксините убиват човека. Повечето манастири вдигат знамето на борба с ваксинацията“. Той разказва и за още една абсурдна теория, която се разпространява масово в тези среди. Според нея „системата“ плаща 1400 евро на всеки роднина, който се съгласи да обяви близкия си за починал от COVID-19, и на това се дължи големият брой „жертви“ на вируса.

Игуменът на новото братство на „Есфигмен“ остро се обръща към тези хора с думите: „Отричащите науката отричат видимата действителност. Поради големия си егоизъм са готови да повярват на всяка дяволска фантазия, на всяка лъжа. Непоклатими са в изопачените си вярвания и са способни да повярват на шарлатани, лъже-лекари и съвременни „шамани“. Те са малцинство в обществото и трябва да се молим за тях на Господ да просветли сърцата и умовете им и да приемат онова, което Бог ни дава, т. е. най-добрите възможни днес средства за лечението и дълголетието им. Антиваксърското движение се разпространява обезпокоително и някои расоносци в манастирите допринасят много за засилването му. Разделят народа и говорят страховити неща“.

Митрополит от Северна Гърция, който има под своя духовен надзор женски манастир с петдесет монахини, седем от които са завършили медицина, разказва „с болка“, както подчерта, следния случай: „Заболяха в манастира и една монахиня почина. Въпреки това отказаха да се ваксинират – не защото не осъзнават проблема, а от страх да не би да си развалят имиджа в очите на другите манастири, понеже са се ваксинирали. Положението е трагично“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8hxya 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Душата, която истински обича Бога и Христа, дори да извърши десет хиляди праведни дела, смята, че не е извършила нищо, поради неутолимия си стремеж към Бога.
Св. Макарий Велики