Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (96 Votes)

oros1В петък на Света гора пристигнаха първите четиристотин дози от ваксините на Pfizer и веднага започна тяхното поставяне в медицинския център в Карея. Вчера са ваксинирани първите тридесет и шестима монаси, както и работници в манастирите. Пръв беше ваксиниран игуменът на „Есфигмен“ архим. Вартоломей, а след него монаси от Иверския манастир, „Кутлумуш“ и „Симонопетра“.

Сред монасите има много желаещи да се ваксинират, като сред повечето са преодолени опасенията и дори отричането на ваксините, каквито настроения бяха характерни преди. Сред монасите и живеещите на Света гора има и мнозина, които вече са преболедували, но и в тази група има желаещи да бъдат ваксинирани, съобщава Ромфеа. Интерес са проявили и монаси от скитове, които са далеч от Карея.

Според Вима тис ортодоксиас доставените четиристотин дози трябва да бъдат използвани в рамките на една седмица. Около петстотин души са заявилите желание да се ваксинират, като по-голямата част от тях са монаси, но има и миряни. Специалистите прогнозират, че на Света гора ще бъдат ваксинирани повече от хиляда души.

Света гора е затворена за поклонници, но киновийният начин на живот в манастирите, който предполага обитаване на малки помещения, общо черкуване, съвместно хранене в манастирска трапезария и др. предполагат разпространяване на болестта. Освен това, във всички обители има и монаси в напреднала възраст с различни заболявания, особено с диабет.

Първият случай на коронавирус на Света гора беше с монах, който се върна от Великобритания, а малко по-късно придружаващите го трима монаси също се разболяха. Четирима монаси починаха през изминалия период, а около десетима бяха в критично състояние в болниците, но се излекуваха.

Света гора е затворена за поклонници от декември м. г. и според Свещения Кинотис забраната важи до 30 март. Работниците, които пристигат в манастирите, задължително правят тест при влизането си в Урануполи.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6yhu9 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]