Мобилно меню

4.9540229885057 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (87 Votes)

yunosha134Богатият младеж, който дошъл при Иисус, започнал своя разговор с Него така: Учителю благий, какво да направя, за да наследя вечен живот? А Иисус не искал този човек да го назовава благ Учител, защото разбрал, че младежът, който разговарял с Него, Го смятал за обикновен човек, а не за Бог. И Го ласкаел, назовавайки Го благ, така както ние се назоваваме един другиго с най-различни титли, за да ни приемат всички и да се възползваме от хорската любезност. Иисус отхвърля всички безброй видове на притворност и ласкателство и затова отговаря на младежа така: Ако искаш да влезеш в небесното царство, спазвай заповедите! А заповедите всъщност означават послушание към Бога, защото чрез послушанието човек влиза в царството.

После ние чуваме човека как казва на Господа: Всичко това съм опазил от младини, какво още не ми достига?

От това се разбира, че човекът е имал напредък в духовния живот и явно се е усъвършенствал в морала. Но въпреки че се придържал към Закона, той си позволил да попита Учителя: Какво още не ми достига? Сякаш предчувствал, че има нещо по-дълбоко от Моисеевия закон или по-извисено от него. Тогава Господ му отговорил със странен отговор: Ако искаш да бъдеш съвършен, иди и продай целия си имот, и раздай на сиромасите, и ще имаш съкровище на небето, пък тогава дойди и върви след Мене. Въпросът, който се изправя пред нас днес, е: дали сме призвани да изоставим домовете си и да станем скитници по улиците, за да последваме Учителя? Какво значение имат Иисусовите слова за нас днес?

„Ако искаш да бъдеш съвършен, иди продай имота си, па дойди и върви след Мене“ (Мат. 19:19). Парите пречат на хората да последват Иисус, те са едно препятствие между хората и Христос. Многото пари могат да се окажат тежест и зашеметяващо изкушение, в което хората да паднат. Когато ние като духовници решаваме някакъв брачен проблем, мъжът се оплаква от съпругата си понякога така: Тя всичко има, а какво иска? Такъв мъж си мисли, че спътницата в неговия живот се задоволява с парите, които има, и е леко на сърцето ѝ, когато ги има, и че парите решават всичко. Това въобще не е така. Парите, колкото и да се натрупват, не ни дават нежност, нито милувки, а в много случаи отнемат от нежността, милувките и приятелството. Разбира се, между нас има такива хора, които си мислят, че могат да купят целия свят и да го изтъргуват с парите си. Но това не е така дори в бизнеса. Защото и бизнесът, това са на първо място личностни отношения, а те се основават на доброто поведение към другия човек.

След това ние чуваме как Господ с кротък, но властен глас заявява: „По-лесно е камила да мине през иглени уши, нежели богат да влезе в небесното царство“. А камилата, както знаем, си е камила и иглените уши са си иглени уши. Сякаш Господ прави небесното царство невъзможно за богатите! А всъщност Той казва, че натрупваното богатство е противно на справедливостта. Защото справедливостта изисква парите на богатите да се раздават на нищо непритежаващите и храната да не се прахосва, докато има хиляди хора, които не ядат толкова, колкото им е нужно.

Богатият не е просто човек, който притежава множество пари. Думата „богат“ означава също (на арабски; бел. прев.) обогатил се и задоволен във всичко човек. Това е богатият човек – който е задоволен и не чувства нужда от Бога; това е и човекът, задоволен от парите, красотата, интелигентността, културата, сановете, властта и славата и поради тях не чувства нуждата от Бога. Всички тези неща, ако човек се привърже към тях, ще му попречат да влезе в царството. Тези, които ще влязат в царството Божие, са смирените и нуждаещите се от своя Господ, които Го смятат за всичко, без да обръщат внимание на нищо и на никого другиго освен на Него.

Ако ние се откажем от любовта си към парите и от всякакви претенции, и от привързаността си към всичко видимо, ако се откажем от всичко това, ще намерим себе си свободни от всичко и готови да приемем Бога в нашите сърца. Когато ние се почувстваме обеднели и нуждаещи се от Божието присъствие, и след като сме изхвърлили всичко останало, тогава ние ще станем съвършени чрез Него и ще разберат народите, че Господ е нашият Осветител и Усъвършител (срв. Иез. 37:28). Тогава ще стигнем до съвършенството, към което Бог ни е призовал.

Превод от арабски: Виктор Дора

* Източник: сп. Моето паство бр. 35, 2017 г. نشرة رعيَّتي، عدد 35، 2017م. (бел. прев.).


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uku6c 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...

Когато човек се моли, той се държи към Бога като към приятел – разговаря, доверява се, изразява желания; и чрез това става едно със Самия наш Създател.

Св. Симеон Солунски