Мобилно меню

4.8787878787879 1 1 1 1 1 Rating 4.88 (33 Votes)
1_77.jpgЧудесно е да живееш безметежно, което означава да не се интересуваш от това, че все пак някой трябва да мете след теб. А трагичното безумие на метежника се разкрива чак след отлива на страстите, чиито вълни го превръщат в поредния отпадък между нетрайните следи на тълпите.

                                                                     ***

Мъдрецът е човек, признат от другите за мъдър. Това само по себе си би било чудо, ако не беше фактът, че винаги става след неговата смърт.

                                                                     ***

“По християнски не може да се живее, по християнски може само да се умира”, казва св. Силуан Атонски. Никой никога не е благославял с такова спокойствие душата ми, както той с тези свои думи. Вече ме е страх само от смъртта.

                                                                    ***

Медиите са като болен лекар, който кашля в лицето ти, докато те преглежда.

                                                                    ***
В кръчмата разговорът за религията обикновено е по-наситен,  по-дълбок и по-честен, отколкото в богословските факултети. Това се дължи на факта, че в кръчмата всички си вярваме и затова сме заедно. В богословските факултети вече не вярват в нищо освен в дипломата си.

                                                                    ***

Единствената власт, която е в състояние на непрестанно самоотречение, е Божествената власт.

                                                                    ***

Ние, днешните, сме като другите, вчерашните. Онези, утрешните, ще бъдат като нас, вчерашните. Другите, вчерашните, са били като онези, утрешните. Условността винаги е в множествено число, затова и всички идеологии поставят куп условия.

                                                                    ***

Ако искаш да усетиш донякъде как се чувстват психично болните, трябва да се опиташ поне една седмица да гледаш телевизия и едновременно с това да мислиш съсредоточено върху проблема за Сътворението или поне за Грехопадението.

                                                                    ***

Постмодерните философи деконструираха всяко понятие, до което успяха да се докопат, а те се докопаха до всички понятия. Затова и музиката след тях вече е просто отношение между няколко чисти хроматични акорда с вмъкнат доминантен септакорд за придаване на драматизъм. В това, изглежда, е същинската историческа заслуга на постмодерната философия. Динамичен ритъм за динамичния музикален пазар. Толкоз.

                                                                    ***

Все още има хора, които искрено вярват, че народът е суверен и че той определя властта и политическите процеси. Аз пък от своя страна мога единствено искрено да се възхищавам на чистосърдечната им наивност, защото “чистите по сърце ще видят Бога”.

                                                                     ***

Всеки, който искрено си въобразява, че е в състояние наистина да управлява и да насочва процесите в света и историята, рано или късно ще се озове в психиатрията. Това е толкова сигурно, колкото и фактът, че онзи, който искрено си мисли, че е в състояние наистина да управлява нещо, рано или късно започва да вярва, че е в състояние да управлява всичко.

                                                                      ***

Всеки от нас, казват, имал необходимост от лъжа, инак щял да се разпадне в опита си да удържи безсмислието на живота. Всеки от нас, казват, лесно се склонявал да вярва в онова, в което иска да вярва. Така опазвал разума си от факта, че няма истина. Всеки от нас, казват... Изобщо, забелязвам, че се казват много такива неща. Това просто означава и че онези, които ги казват, чрез това правят опит да се удържат в безсмислието на живота и опазват разума си от истината.

                                                                      ***

Поради фундаменталната си природа математиката е в състояние да опише структурата и логиката във финансово-икономическите процеси. Това кара икономистите и финансистите да вярват, че финансово-икономическите процеси също имат фундаментална “природа”. Вярата им разкрива толкова наивна представа за света, че дори е някак мило.

                                                                      ***

Съвременният масов човек е все по-радикален гностик, защото смята, че образованието не е ежедневната му отговорност към живота, а че определя и оформя бъдещето му. Това обяснява донякъде и защо съвременният масов човек е все по-асоциален, тъй като гностицизмът е такъв заради своя краен дуализъм.

                                                                       ***

Съществува такава “черна дупка” на непоносимост към живота, след преминаването на която предишната вяра се превръща в богохулство, а предишното богохулство – във вяра. Само страхът се разтяга в нея, без да се разруши. Най-вероятно затова в историята светците и злодеите са относително малко. Останалите просто се разтягаме в паниката си да се удържим и за двата края.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9hx 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...

Гледай да имаш милост към всички, защото чрез милостта човек намира дръзновение да говори с Бога.

Авва Памб