Мобилно меню

4.9272727272727 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (110 Votes)

100Най-четените публикации в Двери за изминалата година са свързани с дълбоката криза на Църквата, породена от превръщането на православието в основа на новата тоталитарна идеология в Русия. Благославянето на войната от страна на Московска патриаршия неминуемо разтърси цялата Православна църква и отприщи дълбоки процеси във всички православни общности по света. Затова не е изненада, че най-четените материали през годината поставят въпроси за характера на тази криза и нейните прояви в различните области на църковния живот.

За идеологията на „Руския свят“ като лъжеучение“ на Богословската академия във Волос е най-четената статия през годината. След нея следват „Украинската църква на Московска патриаршия: Как настроихме против себе си украинското общество“ на украинския клирик архим. Серафим (Панкратов) и „В Твое име ще излъжем, че е в Твое име“ на руския философ Михаил Епщейн.

Най-четените материали, свързани с БПЦ, са: „Още за гроба на св. патриарх Евтимий в Бачковския манастир“ на Венцислав Каравълчев, „Софийска митрополия разпореди да се свалят знамената от входа на ротондата в София“ и „Историческата истина за поп Кръстю не може да бъде заглушена от лъжите на неколцина историци“ на Васил Колев, председател на фондация „Граждани срещу насилието“.

Най-четените редакторски коментари са „За парите и за глупостите около тях“ и „Една малка трагедия в практиката на БПЦ“ на Славка Божкова.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dkycd 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Душо моя, търси Единствения... Душо моя, ти нямаш никакъв дял със земята, защото ти си от небето. Ти си образът Божи: търси своя Първообраз. Защото подобното се стреми към подобно.
Св. Тихон от Воронеж