Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (75 Votes)

2018 01 04 1500В деня, който следва празника на Богоявлението, ние възпоменаваме Събор на св. Йоан Кръстител. Св. Йоан се явява пред нас като разтърсваща личност, която провокира заспалите души. Той е бил човек, смирил се докрай, за да разкрие на Израил Христос. Той самият не се е разкривал и е смятал, че неговата мисия е изпълнена с идването на Онзи – Великия и Очаквания. Затова той е завършил своето дело, след като е кръстил Иисус, а после е бил затворен заради истината, която не е спестил на Ирод.

Може би ще се запита някой: как св. Йоан е постигнал такова смирение, как е успял да живее аскетичен живот в пустинята, как е съумял да се противопостави така смело на несправедливия владетел, което го е довело до мъченическата смърт? Тайната се крие в това, че той се е въздържал от всичко, което хората са притежавали и което са желаели. Йоан е живеел усамотен в пустинята, за да покаже, че единството на човешката личност се състои в неговата среща с Бога и истината. А това става чрез живот в пустошта – без храна и подслон.

Това, че ядем много, означава, че се боим от смъртта, а да не ядем означава, че не се боим от нея. Мислим, че храната ни предпазва от смъртната опасност. А св. Йоан е търсел уединението до краен предел, до предела на глада. Той се е въздържал от славата, към която ние толкова се стремим. Баща му е бил свещеник и свещенството е било негово право, но той не е приел това служение. По онова време да бъдеш свещеник е било престижно. Но Йоан не е търсел славата, която е можел да получи, нито благоволението на Ирод, който го е слушал с радост. Той не е търсел одобрението на царския палат, а откровено е укорявал царя за простъпките му. Той не е заглушавал своята съвест заради приятелското отношение, което царят е показвал към него.

Св. Йоан е вярвал, че Бог има права над хората, че той трябва да им напомня това, както и че всички те са пръст. Но който живее по този начин, излага себе си на опасност; и св. Йоан е направил същото, казвайки на своя приятел, царя: „Не бива да взимаш братовата си жена за съпруга“. Тези думи не се харесали на царя-прелюбодеец, въпреки че той уважавал думите на Йоан.

След това се е състояло разпътното пиршество. Царят бил поканил народните големци, ял и пил с тях, докато се напил и се заклел да даде на момичето, което танцувало, всичко, което то поиска, та дори и половината царство. Тогава девойката отишла при майка си, която поискала на блюдо главата на св. Йоан Кръстител. И оттогава главата му станала светлина за двата свята – видимия и невидимия.

Тази велика смърт, която Църквата чества на 29 август, е била подготовка за смъртта на Спасителя. Св. Йоан е човек, който е живял преди да дойде Иисус, като че да е бил той Спасителят. Затова Църквата е поставила неговия празник на втория ден след Богоявление, защото той се е явил като светилник, осветяващ пътя на Идващия след него.

Източник: сп. „Моето паство“, бр. 1, 2018 г. نشرة رعيَّتي، عدد1، 2018م.

Превод от арабски: Виктор Дора


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uadxp 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...
Накажи душата си с мисълта за смъртта и като си спомняш за Иисус Христос, събери разсеяния си ум!
Св. Филотей Синаит