Мобилно меню

4.9473684210526 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (76 Votes)

Христос причастява апостолите, стенопис от ОхридПроповед върху неделното евангелско четиво – Лука 13:10-17

В днешния евангелски откъс Иисус Христос поучава в синагогата. Сред тези, които Го слушат, е и една прегърбена жена – картина, която предизвиква силно съчувствие. Една жена, приведена на две, тъй като не я държи кръстът ѝ.

Тялото ѝ прегърбено, братя, но убежденията ѝ правилни! В безизходицата не губи надежда да се излекува и прибягва към Господа.

Христос не я подвежда. Протяга с любов ръка над главата, благославя я и ѝ казва: „Жено, излекуваш се от болестта си!“. И веднага жената се изправила.

И от цялото това чудо съвсем явни са радостта от излекуването и големината на Божието човеколюбие. Началникът на синагогата не разбрал нищо. Изглежда завидял или се уплашил от властта, която е имал Христос над повредата на природата и болестта, и веднага Го обвинил, че работи в събота! Бил се прилепил към формалното. Съвършено му убягнали същността и действителният смисъл на съботния ден, който съгласно Моисеевия закон е трябвало да бъде посветен на Бога: „Събота на Господа, твоя Бог“ (Изх. 20:10).

За нас, християните, Господният ден е неделята. Това е ден, когато най-вече се събираме в храма и съставяме евхаристийната общност. Предлагаме честнѝте Дарове на нашия Бог и Му благодарим за всичките благодеяния, които ни е предложил. Главно и най-вече – за Неговия Син, Който ни спаси от смъртта, и за Светия Му Дух, Който ни освещава и ни присъединява към тялото Христово. Благодарим на Бога за излекуването на нашата природа и за изправянето, което Той ни предлага даром поради неописуемата Си любов. Тази истина възпяваме, това чудо виждаме на иконите, с този дар се причастяваме.

Затова, братя, непрестанно настоявам пред вас да пристъпвате към тайнството на св. Причастие и да се подготвяте с покаяние, прошка, помирение, любов.

Когато ни канят на обяд и особено като наблюдаваме и участваме в подготовката му, тръгваме ли си преди да опитаме това, което ни предлагат? А това, което ни се предлага в св. Евхаристия, е Самият Христос. „За прошка на греховете и за вечен живот!“.

Превод Бисерка Велинова


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/k8qx 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...

Смирението е единственото нещо, от което имаме нужда; когато има други добродетели, човек все пак може да падне, ако няма смирение; със смирението обаче човек не може да падне.

Герман Атонски Стари