Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
rog.jpgЦърквата ни, братя, днес празнува раждането на свети Йоан Предтеча. В евангелския откъс онова, на което особено се наблегна, беше чудното зачеване на свети Йоан, Кръстителя на Христос. Понеже родителите му имали генетична неспособност и го придобили след непрестанна молитва. И молитвата им сторила чудо!        

Свети Йоан, според разказите на евангелията, проповядва идването на Спасителя Христос. Става Предтеча, понеже показва пътя към Богочовека, Който е “пътят и истината, и животът” (Йоан 14:6). Както ни уверяват евангелията, проповедта на свети Йоан Кръстител била приета от учениците Господни, които били подготвени да последват неговата покана.


Гласът на свети Йоан действително викал в пустинята и вълнувал множествата, които залели областта край река Йордан, покайвали се и се кръщавали в реката, за да се умъртвят страстите им, както и водите на реката завършвали в Мъртво море.        

Свети Йоан Предтеча показва и на нас същия път. Сред пустотата на големите градове и в смутните времена вика и сочи пътя: “Не съм аз Христос, след мене идва Един, Него слушайте!” (Йоан 1:20 сл.) Последен от пророците на Стария Завет, той стана първият, който свидетелства със свидетелството и мъченичеството си за истинския Месия, Който отменя греховете на хората и от смърт води към безкраен живот. Оттогава го последва едно неспирно множество мъченици, което сияе от светлината на божествеността и ни води към въплътения Син и Слово Божие.

Днес, братя, почитаме чудното раждане на свети Йоан Предтеча и си припомняме мъченическата му роля в подготовката на хората за приемането на Изкупителя Христос. Да обърнем внимание на думите му. “Не съм аз, но след мене идва Друг”. Другият е нашият близък Иисус Христос, Който изминава пръв пътя на жертването на кръста и от смърт води човешката природа към възкресение от мъртвите и в безкрайна слава.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/hc9 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...

Бог слиза при смирените, както водата се стича от хълмовете към долините.

Св. Тихон от Воронеж