Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (87 Votes)

rog.jpgЦърквата ни, братя, днес празнува раждането на св. Йоан Предтеча. В евангелския откъс онова, на което особено се наблегна, беше чудното зачеване на св. Йоан, Кръстителя на Христос. Понеже родителите му имали генетична неспособност и го придобили след непрестанна молитва. И молитвата им сторила чудо!

Св. Йоан, според разказите на евангелията, проповядва идването на Спасителя Христос. Става Предтеча, понеже показва пътя към Богочовека, Който е „пътят и истината, и животът“ (Иоан 14:6). Както ни уверяват евангелията, проповедта на св. Йоан Кръстител е била приета от учениците Господни, които са били подготвени да последват неговата покана.

Гласът на св. Йоан действително е викал в пустинята и е вълнувал множествата, които са заливали областта край р. Йордан, покайвали са се и са се кръщавали в реката, за да се умъртвят страстите им, както и водите на реката са завършвали в Мъртво море.

Св. Йоан Предтеча показва и на нас същия път. Сред пустотата на големите градове и в смутните времена той вика и сочи пътя: „Не съм аз Христос, след мене идва Един, Него слушайте!“ (Иоан 1:20 сл.) Последен от пророците на Стария Завет, той стана първият, който свидетелства със свидетелството и мъченичеството си за истинския Месия, Който отменя греховете на хората и от смърт води към безкраен живот. Оттогава го последва едно неспирно множество мъченици, което сияе от светлината на божествеността и ни води към въплътения Син и Слово Божие.

Днес, братя, почитаме чудното раждане на св. Йоан Предтеча и си припомняме мъченическата му роля в подготовката на хората за приемането на Изкупителя Христос. Да обърнем внимание на думите му. „Не съм аз, но след мене идва Друг“. Другият е нашият близък Иисус Христос, Който изминава пръв пътя на жертването на Кръста и от смърт води човешката природа към възкресение от мъртвите и в безкрайна слава.

Превод: Бисерка Велинова


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/hc9 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...

Смирението е единственото нещо, от което имаме нужда; когато има други добродетели, човек все пак може да падне, ако няма смирение; със смирението обаче човек не може да падне.

Герман Атонски Стари