Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
preobr.jpgВ днешното апостолско четиво (2 Петр. 1:10-19) св. апостол Петър уверява вярващите от всички времена в чудото, което се случило и пред неговите очи на планината Тавор. Било малко преди спасителните страдания, когато Господ се преобразил и заблестял от нетварната светлина на божествеността. И това станало, за да се уверят учениците Му, че действително е Син Божи и така да не се разколебаят по-късно от страданията, кръста и гроба.


Тази светлина, братя, е Божията благодат, която просвещава всеки човек и създава предпоставки да се култивира и расте истината. Хората, които не отхвърлят този дар Божи, знаят, че Христос е единствената истина. Знаят също, че Христос е единственият път, който ги води към Бог Отец, към извора на живота.

Апостолите Петър, Йоан и Яков познали тази истина със сетивата си, с очите и ушите си. Видели и чули Господ на планината Тавор. Това обаче не било достатъчно. Трябвало да го приемат и с вярата, със свободната си воля и в последствие да обикнат и да почитат Бог Отец.

Нашият Бог, братя, се открива на хората в личността на Богочовека Иисус Христос. И които вярват, че действително Господ е Божият Син, в Когото благоволи Отец, се превръщат и самите те в свидетели на едната и единствена истина.

Това направили апостолите, техните ученици и учениците на техните ученици в течение на вековете.

Какво по-точно са направили? С проповедта си, с делото си, с действията си, със своите избори, със свидетелството и мъченичеството си проповядвали, че Христос е истинската светлина, която просвещава нашата съвест и освещава душевния ни мир с присъствието си. Той е светлината, която вдъхновява любовта, прошката, разбирането, толерантността, творческото сътрудничество, човеколюбието. Той е светлината, която пропъжда тъмнината, омразата, глупавите амбиции, високомерието.

Да се молим непрестанно, братя, светлината на истината, бликнала от Богочовека Иисус Христос, да освети и нас, така че да се пропъдят лошите ни помисли, долните ни желания, лъжата и лукавството и да се освети духът ни и нашият избор във всяка стъпка от живота ни.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/k8qf 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...

Блажен оня човек, който е достигнал състояние на бодърстване или се бори да го постигне: в сърцето му се образува духовно небе – със слънце, луна и звезди.

Св. Филотей Синаит