Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (75 Votes)

2017 11 03 1947След броени дни честваме празника на двамата архангели Михаил и Гавриил.

„Кой е като Бог?“. Дали това е въпрос, който всеки от нас задава пред себе си? Наистина, кой е подобен на Бога, Който е всесилен, жив, животворящ и обновяващ? В Близкия Изток християните първи бяха призвани да почитат ангелите. Те основаха църкви, за да измолват застъпничеството на Михаил и Гавриил и останалите ангели като тях. Поне от 5 в. насам е засвидетелствана вярата на хората в нашите страни, че Бог и Неговите ангели са всичко, с други думи, вярвали са, че творенията около тях трябва да се намират в състояние на вечно славословие и хваление на Отца и Сина, и Светия Дух. Светът, с всичките си семейни и социални основи, съществува, за да бъде насочен към Бога, когато Христос ще се яви при второто Си пришествие и ще привлече целия свят към светлината.

Ангелите са създания, които са сътворени преди да бъде създаден видимият свят; оттогава те усъвършенстват своето служение и ще пребъдат, дори ако видимият свят бъде погубен. Те са независими от света, защото гледат към лицето на Бога Отца, съзерцават Неговата красота и се хранят с Неговото сияние. На утринната ние пеем: „Ти си безначална светлина, о, Владико, Който изгряваш от светлината, която е Отец, и си направил ангелските войнства светила, огледала, възприемащи Твоята незалязваща светлина…“.

Ангелите са безтелесни духове, проводени да служат на вселената и човека. Те държат основите на вселената и нейните елементи, защото са способни да виждат Бога, да прозрат лицето Му, да се хранят от Неговата светлина и да я отразяват в света във вид на светлина и живот. По ангелския пример и ние имаме служение в този свят: целият наш живот да бъде „хвалебна жертва“, както казва св. ап. Павел: „… защото тук нямаме постоянен град, а бъдещия търсим. Прочее, нека чрез Него (Иисус) непрестанно принасяме хвалебна жертва Богу, сиреч, плода на устните, които прославят името Му“ (Евр. 13:14-15). Но, продължава апостолът, „… не забравяйте благотворителността и щедростта, защото такива жертви са благоугодни Богу“ (Евр. 13:16). От божественото Писание става ясно, че цялото дело представлява лествица, стълба към Божието прозрение. Самото добро дело не представлява нищо друго, освен една жертва, т. е. представлява очистване на душата. Ние не променяме вселената чрез делото, което правим, а променяме човека, който живее в тази вселена. От очистения човек идва всичко. А който не се е очистил чрез добри дела, от него нищо друго не може да произлезе освен вреда, дори другите му дела да са видимо много и ползотворни.

Единствено чистото сърце ще последват човешките сърца. Християнството не казва, че трябва да въведем някакъв друг ред в света. Християнството казва: независимо дали ти си въвел ред в света или не, важното е връзката между едното и другото сърце да продължи да съществува. Всичко можеш да промениш, дори и съотношенията между нещата, но ако ти не съумееш да промениш връзката между сърцата, всичкото това поражда в душата хаос, шумотевица и неща, които са извън силите на човека да ги контролира. Важното е да бъдеш като онези духове, които са изпращани, за да служат, защото са способни да виждат Бога и да съзерцават Неговото лице.

Църквата казва за ангелите, че са хранители, т. е. пазители. Всеки от нас си има свой ангел-хранител. Това е старо предание. „Толкова е велика човешката душа, че всяка душа си има свой ангел-хранител“, пише още св. Йероним. Това означава, че човекът е пазен чрез Бога и чрез Неговата сила, защото целта на сатаната е да смаже вярващите. Ангелите са „духове служебни, провождани да служат на ония, които ще наследят спасение“ (Евр. 1:14). Те се стремят да насочат очите на човека към лицето на Бога Отца, за да се излее светлината във вселената и да изтрие всеки мрак, и цялото творение да се наслади „… на лъчите на божественото началие, излъчващи светлини, които никога не спират да хвалят препрославения Бог и да Го величаят“ (Из утринната).

Работата на ангелите е да ни доведат до второто пришествие на Господа. При Неговото пришествие няма да остане нищо от земното съществуване на човека, от плътта и нервите му. Всичко ще се претопи и ще изчезне в дън-море, а цялата вселена, заедно с ангелите, ще бъде възстановена в състояние на вечно хваление.

Превод от арабски: Виктор Дора

* Източник: сп. Моето паство, бр. 45, 2017 г.نشرة رعيَّتي، عدد45، 2017م (бел. прев.).


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uakf8 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...
Душата, която истински обича Бога и Христа, дори да извърши десет хиляди праведни дела, смята, че не е извършила нищо, поради неутолимия си стремеж към Бога.
Св. Макарий Велики